Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Apr 2024, 02:07

Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 03 Ian 2022, 23:40

Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5- Pulbere si Proiectile

In capitolul precedent aminteam ca in mare etapele de incarcare sint:
  • Pregatirea Tuburilor (vezi capitolul 4)
  • Incarcare cu pulbere si asezarea proiectilului (acest capitol)
  • Testarea si reteta finala

O sa vorbim in acest capitol despre, alegerea pulberii si a proiectilului.


In capitolul precedent de asemenea am vorbit de strategia si factorii importanti pe care ii adoptam. O sa ii reamintesc aici pentru ca vor contribui la deciziile care urmeaza sa le facem:
  • Incarc pentru vinatoarea de precizie si distanta. Asta nu inseamna ca trag doar la distanta (caprele nu prea stiu factorii asta si apar unde vor ele), dar este unul din factorii importanti in alegeri de componente si operatii.
  • Incarcarea unui relativ redus de cartuse pe sarja (60-160)
  • Precizia este mai importanta decit viteza
  • Siguranta si rezistenta la temperatura sint mai importante decit viteza
  • Precizia la care ma opresc este in jur de 0.5 MOA (pentru arma cu bolt). Nu incarc pentru precizie de benchrest, dar pentru orice aplicatie vinatoreasca (sau tactica cum e la moda la unii) 0.5MOA este suficient. Precizez ca 0.5 MOA nu inseamna cel mai bun grup din multe ci o distributie constanta a grupurilor la 0.5 MOA. Mai clar, 90% din grupuri sint 0.5MOA si restul de 10% nu departe. Asta insemna ca cel mai probabil cele 10% din grupuri sint erori de tragator sau alti factori.
  • Vinatul principal pentru mine sint caprele (“white tail” - coada alba), un vinat nu foarte rezistent la foc care aici poate ajunge pina pe la 80-90 kg.

Cum spuneam la inceput incarcam pentru 10 FP in 308 winchester cu pasul ghinturilor de 1:10 inch.

Inainte de a descrie metodologia de alegere a pulberii si proiectilului cred ca e utila o scurta introducere in Pulberi.

Pulberi

Exista foarte multe pulberi astazi disponibile pentru incarcatorul amator. De asemenea apar tot timpul altle noi chiar daca unele dispar (Fig. 1).

Imagine
Fig. 1 Pulberi pentru re-incarcare in ordinea vitezei de ardere (de la cea mai rapida la cea mai lenta)




Densitatea pulberii

Adica cit aer ramine intre granuele de pulbere cind pulberea este turnata intr-un recipient si sta in recipient sub propria greutate, majoritatea sint intre 80=90%. Este important ca sa ramina o cantiate de aer pentru o ardere si o initiere a arderii fiabila si consistenta. Acest procent depinde bineniteles de fabricant, dar de ce este important pentru re-incarcare are de a face cu incarcaturile compresate. Adica, daca pulbere in tub este atit de multa incit proiectilul apasa pe ea se numeste ca avem o incarcatura compresata. Mare majoritate a retetelor de incarcare nu sint compresate, dar spre limita de sus a cantitatii de pulbere incarcaturilor pot fi compresate. Densitatea de incarcare (diferita de densitatea pulberii) reprezinta procentul de umplere a tubului relativ la capacitatea tubului. Spre exemplu un tub care e plin cu pulbere la 85% se numeste ca are o densitate de incarcare de 85%. Incarcaturile compresate au densitati de incarcare de peste 100%. La densitati de incarcare peste 100%, adica la incarcaturile compresate, densitatea pulberii scade, de asemenea presiunea in tub creste (nu este loc de expansiune a gazelor la virful initial de presiune), si initierea poate in inconsistenta. Eu incerc sa evit daca pot incarcaturile compresate. DAR pe de alta parte consistenta mare a arderii pulberii se atinge cu densitati de incarcare cit mai apropiate de 100% pentru ca pulberea are o pozitie si o “forma” relativ constanta chiar daca arma se inclina, roteste, scutura…etc. Astfel ca atit flacare de initiere cit si ardere pulberii se petrece la fel de la foc la foc…deci consistent.

Personal incerc sa aleg incarcaturi cu densitati de incarcare cit mai mari, de peste 90%, dar sa evit retetele compresate adica densitati de incarcare mai mici de 100%

Forma granulelor pulberii

Granule sferice (Fig. 2)

Pulberea cu granule sferice curge facil in masuratoarele volumetrice si e desi mai usor de masurat precis volumetric. Daca insa cintariti fiecare sarcina cum fac eu…nu conteaza foarte mult. Pulberea cu granule sferice e mai usor de fabricat si in general arde la temperatura mai joasa un pic decit cele cu granule cilindrice…dar exceptia intareste regula.
Imagine
Fig. 2 Granule sferice

Granule “fulgi” (Fig. 3)

Caracteristicile ei de ardere si masurare sint similare cu pulberea cu granule cilindrice, de fapt se obtine trecind granulele cilindrice prin cilindri rulanti care preseaza granulele cilindrice si le aplatizeaza in fulgi. Este folosita in general in cartusele de lisa pentru ca forma granulelor este nefaborabila miscarii incarcaturii in spatele “tamponului” din spatele alicelor
Imagine
Fig. 3 Granule "fulgi"

Granule discuri (Fig. 4)

Folosite in special la pistol si lisa. E mai greu de masurat volumetric..dar din nou daca cintariti fiecare incarcatura nu conteaza foarte mult.
Imagine
Fig. 4 Granule discuri

Granule cilindrice (Fig. 5)

Este pulberea care e folosita preponderent in cartusele de carabina. Este mai dificil de masurat volumetric. Dar forma granulelor o ajuta sa arda mai fierbinte si sa creeze presiune mai mare. De fapt ajustarea suprafetei cilindrilor si a diametrului gauri din cilindri, este unul din factorii pe care producatorii ii folosesc pentru a dimensiuna vitezei de ardere a pulberii. Exista si alti factori bineninteles.
Imagine
Fig. 5 Granule cilindrice

Rata de ardere

Pulberile din (Fig. 1) sint listate in ordinea vitezei de ardere, incepind de la cea mai rapida inspre cea mai inceata. Pulberile rapide sint folosite in calibrele cu capacitate, si presiune mica, deci in general calibrele de pistol, unde trebuie sa dezvolte repede presiunea si sa arda complet inainte ca proiectilul sa iasa dintr-o teava scurta (5- 15 cm).

Pulberile cu viteza mica de ardere sint folosite in carabine unde dezvolta o presiune mare si trebuie sa sustina aceasta presiune pe o durata mai lunga de parcurs al proiectilului prin teava. Magnumurile folosesc o pulbere cu viteza si mai mica decit calibrele de carabina cu actiune scurta. De aceea la magnumuri este importanta o teava lunga, pentru ca presiunea creata de printro arecre mai lenta aiba timp sa actioneze proiectilului si sa ii imprime o viteza mai mare. In consecinta la magnumuri scurtarea tevii are efecte mai mare in reducerea vitezei decit la calibrele de carabina scurte.

In (Fig. 1) pulberile sint listate in ordinea vitezei de ardere incepind de la cele rapide (pentru pistol si calibre cu capacitate mica) si terminind cu cele lente pentru magnumuri cu capaciata mare si 50 BMG.

Rezistenta la Temperatura

Toate pulberile au materialul “de baza de ardere” (nitroceluloza de obicei si posibil un al doilea) si un material de acoperire. Acest material de acoperire are rolul de regla rata de arder, ii confera o protectie la umiditate si rezistenta la temperatura.

Toti producatorii din ziua de azi produc o familie de pulberi, rezistente la temperatura. Hodgdon are seria Extreme si IMR are seria Enduron de pulberi cu rezistenta la temperatura. Asta nu inseamna ca sint insensibile ci doar ca variatia lor cu temperatura este mai mica decit la alte pulberi din catalogul lor. Pentru noi vinatorii in opinia mea acestea sint singurele pulberi de considerat. Cel putin pentru mine este posbil sa intilnesc o temperatur de 30 C in timpul zilei si 5 grade dimineata si seara in extreme de Texas. La fel iarna in Michigan poate fi in inghetz dimineata si seara si 10 C la amiaz. Ca si exemplu mai jos sint citeva pulberi din seria cu rezistenta la tempertura si puteti vedea variatiile cu temperatura. Aceste variatii conteaza mai putin bineinteles pentru tragerile de distanta mica. (Fig. 6)

Imagine
Fig. 6 Studiu de Pulberi rezistente la temperatura


Universalitate pulberii

Acesta nu este o caracteristica consacrata, ci un factor pe care eu il iau in considerare in alegrea pulberii. O pulbere universala pentru mine este un sortiment de pulbere care “este buna la multe” adica:
  • este in tabela de incarcare la cit mai multe calibre adica atit calibre mici cum este 223 cit si calibre de capacitate mai mare (3006, 308, etc.)
  • este folosit atit in bolt cit si in semi
  • este folosit in mai multe discipline competitionale
  • este bun si la vinatoare si in competitie - in general asta insemna rezistenta la temperatura
Nu exista pulbere care sa acopere intreg spectrul de calibre, nici macar pentru carabine, dar exista pulberi care pot acoperi calibre mici si medii cum e Varget care se intimpla se fie si o pulbere rezistenta la temperatura.

Din tabelul de incarcare de la Hogdon exista citeva pulberi care sint utilizate in multe discipline, acestea si sint un indiciu in flexibilitatea lor. Acestea sint pulberi care sint de cercetat in tabelele de incarcare si cel mai probabil vom alege unele din ele (Fig.7)

Imagine
Fig.7 Pulberi "universale"

Pulberile utile, pulberile mele
In (Fig. 1) am incercuit (in rosu) pulberile care le-am ales pentru diferite calibre. Considerati aceste pulberi oarecum “clasice” in comunitatea de re-incarcare. Adica pulberi testate si rastestate de mii de pasionati de-a lungul a multe generatii cu rezulate bune in anumite arme. DAR pentru ca pulberiele evoueaza mereu adica, cele vechi devin din ce ince mai bune SI apar altele noi cu caracteristici de luat in seama, am ales si o pulbere noua care o voi incerca in 7mm-08. O sa descriu aceste pulberi pentru ca in opinia mea sint reprezentative pentru calibrele de carabina “normale” si cel putin 2 din ele e bine sa faca parte din “arsenalul” oricarui pasionat.

Imagine
Fig. 8 Pulberile mele

Dupa cum vedeti lista, de pulberi nu este exhaustiva, si daca chiar as trebui sa ma limitez as putea sa aleg doar 2 pulberi (Varget si H1000) pentru calibrele pe care le re-incarc.

Scurta descriere:
  • Varget - este o pulbere in granule cilindrice, stabila la temperatura (a fost de fapt prima de la Hodgdon), cu initierre de aprindere facila (adica se poate face si cu capse pentru cartuse mici), o pulbere cu ardere curata (nu murdareste teava foarte mult), este o pulbere “universala” acopera gama de la 223, 22-250, 308, 3006, 375 HH, etc. Aceasta este practic una din cele mai populare pulberi, este pe piata de multa vreme. Este o pulbere cu ardere relativ lenta (vedeti Fig.1) care este oarecum la limita in armele semi, dar pentru armele cu bolt este foarte indicata
  • H4895 - este o pulbere universala, care merge de la 17 Remington pina la 458 Winchester. O pulbere recunoscuta pentru precizie, a fost folosita in armata pentru incarcarea 3006. Este o pulbere cu ardere mai rapida decit Varget, deci buna pentru semi cu recuperare de gaze. Este o pulbere indicata pentru arma mea semi (Springfield M1A)
  • IMR4064 - cea “mai universalat” pulbere de la IMR, acopera din nou un spectru foarte larg de calibre (del a 223 la 338 Winchester). Desi nu face parte din seria Enduron, seria stabila la temperatura, este totusi relativ stabila la temperaturi joase - adica gama de temperaturi de iarna/toamna.
  • Winchester Staball 6.5 - Este o pulbere sferica stabila la temperatura cu factori de umplere a tubului intre 93-100% si cu viteze de 10-80 m/s mai mari decit pulberile cu viteze de ardere comparabile. Este o pulbere cu ardere lenta. Aceasta este o pulbere noua aparuta de curind si cel putin pe hirtie, este o pulbere care are toate carasteristicle dorite de noi vinatorii chiar in exces de alte pulberi. Nu am incercat-o inca dar o sa o folosesc la 7mm-08.
  • Reloader 15 - a fost pulberea folosita in armata pentru munitia M118 (pentru distanta si precizie). Este tot o pulbere cu gama larga de calibre buna atit pentru 223 cit si 308
  • H1000 - Este o pulbere rezistenta la temperatura pentru calibre magnum, deci o pulbere cu ardere foarte lenta. Este o pulbere foarte populara in competitiile de long range pentru magnumuri. Este pulberea pe care o folosesc in 7mm Remington Mangum

Nota: In armele semi cu recuperare de gaze nu se folosesc pulberi prea lente. Dupa cum am mai spus, pulberile cu ardere lenta mentin presiunea mai ridicata in teva pe o durata mai lunga de parcurs al proiectilului pe teava. Asta face ca la orificiul de recuperare a gazelor sa ajunga o presinue mai mare, presiune care va fi exercitata pe pistonul de colectare a gazelor recuperate. Aceste piston va lovi mai violent boltul si intregul mecanism de re-incarcare si re-armarea in cazul unei pulberi lente. Remediul este folosirea unei pulberi un pic mai rapide, sau folosirea unei valve de reglare a cantitatii de gaze recuperate (le-am folosit pe amindoua).


Ma opresc aici, dar e uimitor cita variatie avem in ziua de azi in a alege pulberi de o calitate foarte buna si cu parametrii de calitate care erau de domeniul SF acum 20 de ani, cum ar fi aditivi de curatare. E de asteptat ca in urmatorii ani pulberile sa continue sa evolueze in acelasi ritm.

Proiectile

Acesta este un alt subiect despre care se pot scrie tomuri intregi si este unul din cele mai dezbatute subiecte in comunitatea de vinatori si tragatori.

In ziua de azi gama de proiectile si producatori este foarte mare. Toti producatorii de proiectile reputabili atit din USA cit si dine Europa au proiectile de foarte buna calitate pentru abosolut orice aplicatie dorim si exista o competitie acerba intre ei, asadar in fiecare an isi imbunatatesc parametrii, sau scot chiar linii noi care sa satisfaca o noua aplicatie..sau o nisa (cum e vinatoarea la distanta).

Alegere proiectilului poate fi foarte complexa…dar in opinia mea e facuta mai complicata decit ar trebui sa fie.

In mare proiectilele se impart in 2 categorii majore:
  • Proiectile de poligon si competitie - adica proiectile solide ne-expanabile facute cu tolerante foarte stricte
  • Proiectile de vinatoare: adica expanabile si adersate unui anumit tip de vinat. In mare eu le impart cam asa
    • Pentru vinat mic si usor (pina la vulpe/coiot)
    • Pentru vinat mediu (capra, mistret de USA - care e mai mic)
    • Pentru vinat mare (cerb)
    • Pentru vinat mare si periculos (vinat african, elan, etc.)
Vinatul comun pentru mine este vinatul usor si mediu. In cazul din exemplul nostru o sa consider vinatul mediu (capra cu coada alba, vinatul cel mai comun in USA).

In ultimii ani la calibrele de vinatoare a aparut o nisa noua, proiectilele de vinatoare la distanta in special in gama proiectielor de vinat usor, media si mare. Acestea, pe linga faptul ca sint proiectile expandabile ( ca orice calibru de vinatore), au coeficienti balistici mari pentru calibru. Acestea sint proiectilele pe care le vrem in aplicatia noastra.

O caracteristica importanta a proiectilor de vinatoare este viteza minima la care calibrul se expandeaza suficient. De obicei aceasta viteza se invirte in jur de 550 m/s. Aceasta viteza minima de expandare limiteaza distanta maxima la care putem trage in vinat. Pentru marea majoritate a aplicatiilor/vinatorilor/scenariior aceasta viteza este suficienta.

Insa pentru vinatoare la distanta, s-a dezvoltat o noua serie de proiectile cu viteza minima de expandare mai scazuta. Spre exemplu Nosler long range Acubond listeaza viteza minima la 410 m/s. Hornady nu da exact viteza minima, dar vorbesc de viteze mici de impact la peste 400m. Berger au seria VLD Hunting (Very Low Drag Hunting) pentru proiectile de vinatoare cu BC (ballistic coeficient) foarte ridicat.

Nota: multa vreme in 308 am tras cu Hornady Amax, care are un BC ridicat si am avut rezultate buna la vinatoare. Acum Hornady nu il mai recomanda la vinatoare…dar nu il chiar desaproba, au creat acum seria noua de ELDX. Personal Hornady AMax ramine un favorit, face rani mai mari si mai violente (se expandeaza ma rapid), dar pentru vinatul de capra ramine un proiectil foarte bun.

Pentru ca toti producatorii au proiectile de calitate, nu tin sa aleg un anumit producator, ci imi aleg proiectilele pentru aplicatie si pentru maximum de performanta (maximum BC in cazul meu) in aplicatia mea.

Procesul meu de alegere al proiectilului este cam asa (mai multe amanunte in sectiunea urmatoare):
  • Stabilesc aplicatia, in exemplul nostru vinatoare de capra la distanta
  • “Survolez” toti producatorii reputabili (Hornady, Nosler, Berger, Sierra..etc.)
  • Ma uit in tabelele de incarcare si stabilesc o lista de greutati pentru proiectil. In cazul nostru 308 probabil undeva intre 150 si 175 grains. Pentru o arma cu teava mai scurta ca a mea, probabil 160-170 grains.
  • Aleg de la fiecare producator cel mai apropiat proiectil de parametrii stabiliti si compar BC. In exemplul nostru compar proiectilele cu cel mai mare BC de vinatoare (vinat mediu), cu greutati in zona 160-170 grains si il aleg pe cel mai performant


Dupa cum vedeti toata munca/stiinta relativ la expandarea proiectilului in vinat o las pe seama producatorului, consider ca in ziua de azi producatorii stiu mult mai bine si nu are sens sa ma gindesc daca Sierra Gameking expandeaza (sau penetreza mai bine) decit Hornady ELDX…sau Nosler Acubond. Consider ca toata aceasta cercetare/experimentare a fost deja facuta de producator si nu cred ca vre-un producator (din cei reputabilii) are un avantaj major fata de ceilalti.


In timp, mi-am facut un mic stoc de proiectile care le re-incarc si le folosesc dupa aplicatie. Acestea sint proiectilele mele si aplicatiile pentru sint folosite, (Fig. 9)

Imagine
Fig. 9 Proiectilele mele

Nota: o sa continui cu marimi britanice, pentru ca e mai usor, cei interesati pot face usor conversia in marimi metrice.


Calibrul 22, sint proiectilele pentru 223:
  • Sierra 69 grain HPBT Match (hollow point boat tail match) sint proiectile pentru competitie, ne-expanabile. Sint proiectilele care in arma mea trag in jur de 0.3 MOA si le folosesc pentru vinatore de mistret. Vinatoarea mea de mistret este la pinda si dibuit cu trageri de pina la 100m si focuri NUMAI la cap, fara exceptii. Evident pentru focul la cap expandarea nu conteaza, doar precizia.
  • Hornady 75 grain BTHP. Din pacate arma mea nu stabilizeaza 75 grain la viteza cu care le pot lansa…asadar cutia rosie e plina :-(

Calibrul 7 mm, sint proiectilele pentru 7mm-08 si 7 mm Magnum. 7mm in opinia mea este calibrul ideal pentru vinatoare la distanta, este compromisul ideal intre un BC mare, suficienta energie la tinta, densitate sectionala suficienta pentru vinat mediu/mare si un recul acceptabil intr-o arma cit de cit portabila:
  • Berger VLD Hunting 140 grain. Este un proiectil foarte bun pentru 7mm-08. Berger VLD in 140 grain are BC comparable cu proiectilele de 168 grain in calibrul .30, dar pot fi lansate in tubul de 308 (commun intre 308 Winchester si 7mm-08) cu viteze mai mari, ceea ce extinde distanta. De asemenea 140 grain in 7 mm are densitatea sectionala suficienta pentru capra si in proiectilele moderne are suficienta expandare/penetratie pentru vinat mediu.
  • Hornady 150 grain VLDX are cel mai mare BC (0.574) din proiectilele de 7mm de 150 grain. Inca nu am experimentat cu el, dar sper ca in combinatie cu noua pulbere Winchester Stabal 6.5 sa le pot lansa cu viteze mai mari decit cele din 308/168 grains, ceea ce extinde distanta de tragere peste 150m…sau altfel spus la aceeasi distanta are mai multa energie la tinta.
  • Berger VLD Hunting 168 grains, este un proiectil potrivit pentru 7mm Remington Magnum (pentru 7mm-08 incepe sa fie un pic prea lent). Are un BC foarte ridicat (0.617) si cind e lansat din 7mm Magnum la aproape 900 m/s este un calibru care are suficienta energie la distanta foarte mare (pentru vinatoare).

Calibrul .30 este regele calibrelor americane de vinat mediu si mare. Calibrul .30 se regaseste in 308, venerabilul 3006 si 300 WM si chiar si in 30-30, adica “caii de bataie” pentru intregul vinat din America de Nord si Canada. Calibrul 308 este primul meu calibru de vinat mediu si mare si intotdeuna voi avea o arma in acest calbru (sau chiar doua :-)). Daca in 7mm muntia din magazin e mai rara, in 308 pot merge in orice magazin satesc care vinde pe linga zahar si munitie si voi gasi o cutie de 308 winchester. Oferta si varietatea de arme, tevi, literatura pentru calibrele .30 este mai mai mare decit orice alta clasa de calibre in SUA. Asadar in calibrul .30:
  • Hornady 168 grain AMax, dupa cum am spus mai sus este superb la distanta si la capra. Pentru vinat mai mare probabil expandeaza pre repede si trebuie folosti noul VLD-X de la Hornady. Dar pentru aplicatia mea (capra) AMax este bun si testat.
  • Hornady 168 grain BTHP este proiectil ne-expandabil de distanta. Este ceea ce am tras la distanta in poligon inainte de a descoperi AMax-ul. Nu am vinat cu el capra, doar mistret cu lovituri la cap. Exceptia fiind cind am tras la corp si am urmarit mistretul prin padure 30 minute pina am reusit a doua lovitura la cap. Niciodata de atunci nu am tras BTHP la corp..in nici un calbru
  • Nosler Balistic tip 168 grain, este un proiectil expandabil de vinatoare. L-am folosti cu succes la capra si pentru ca am stoc cu el. BC este bun pentru calibru si greutate (0.49) si este foarte demn de luat in seama pentru vinatoare la distanta in 308. Pentru 3006 sau 300 W. MAgnum pot fi folosite greutati mai mari pentru un BC ma ridicat.

Ca si in cazul pulberilor in ziua de astazi oferta si performanta proiectilelro este departe de ce a fost acum 20 de ani. Competia intre producatori, competiile de tragere si piata a facut sa avem astazi proiectile cu performante si caracteristici care fac posibila aproape orice aplicatie…si competitia continua. Noi, consumatorii avem doar de cistigat.




Alegerea pulberii si proiectilului

Dupa cum am vorbit in sectiune precedenta aceasta va fi Ciclul 1, adica un ciclu de testare in care alegem reteteta potrivita. Daca gasim reteta potrivita, Ciclul 2 va fi ciclul propriu zis de incarcare a munitie finale.


Dupa cum am vazut mai sus exista zeci de pulberi, si tot atitea proiectile. Ar fi extrem de difcil si ar trebui foarte multa experienta sa alegem pulberi si proiectile…asa singuri si de la “zero”. Din fericire problema este mult simplificata pentru ca exista manuale de incarcare care prezinta cataloage intregi cu retete pentru fiecare calibru. Cum am spus in sectiunea de “Introducere”, atit producatorii de componente (pulberi, proiectile) cit si cei de scule de re-incarcare publica manuale de incarcare. Ba mai mult aceste manuale de incarcare sint online in ziua se azi facind alegerea si mai facila.

Existenta acestor manuale face alegere mai usoara dar …nu e "mura in gura". Pentru calibrele uzuale (308 Winchester) exista totusi foarte multe alegeri, spre exemplu manualul de la Lee reloading are sute de retete pentru 308 Winchester, deci trebuie un pic de munca de cercetare…care e de fapt fun.

O sa iau un exemplu de catalog si in proces o sa descriu logica si criteriile mele. Inainte de a incepa sa recapitulam din nou citiva factori importanti: incarcam pentru 308 winchester, pentru vinatoare si vinatul este capra, vrem sa tragem la distanta cit mai mare, dar ne pregatim si pentru distanta mica. Pasul ghinturilor in arma mea este 1:10 si am o teava relativ scurta (50 cm) pentru calibru.

Din capul locului pentru ca re-incarcam pentru vinatore eliminam toate proiectiele pentru poligon (BTHP) si FMJ. Asadar vom alege proiectile pentru vinat mediu si mare si eliminam toate proiectilel pentru vinat mic si vinat periculos. De asemene ne orientam spre gama de proiectile medii si grele pentru calibrul 308 (150-175 grain). Pentru ca vrem sa tragem la distanta vom alege proiectile cu coeficient balistic cit mai mare, dar pentru ca vrem sa tragem si mai aproape nu putem sacrifica foarte multa viteza, asadar ne orientam spre gama de proiectile medii in jur de 160-170 grains.

Dar totusi cit pot fi de grele, care e limita maxima? Greutate maxima va fi data de factorul de stabilizare (si de forma proiectilului dar nu vorbim acum de asta), care la rindul lui este dictat de pasul ghinturilor. Exista o formula de calcul pe care am descris-o intr-un articol de balistica…dar nu va grabiti acolo decit daca va place matematica. Berger Bullets are un calculator online ( https://bergerbullets.com/twist-rate-calculator/) care face foarte usor calculul greutatii maximea a proiectilului. Doar introduceti datele si veti vedea orientativ care e greutate maxima “car v-o puteti perminte” in arma proprie. In cazul meu cu un pas de 1:10 pot trece lejer de 200 grain maximum de greutate, ceea ce este de fapt mult peste limitanta care putem obtine o viteza acceptabila din 308.

Pentru 308 Winchester gama medie/grea este zona 150-175 grains (9.7 - 11.6 grame), mai grele de atit incep sa piarda multa viteza .

Sa luam ca exemplu catlogul de Nosler care e online (https://www.nosler.com/308-winchester) care arata asa (Fig. 10). Toate marimile prezentate in catalogul cu retete de incarcare se regasesc in general in diferite forme si in celelate cataloage. O sa incerc sa fac o scurta descriere a diferitelor marimi si termeni din catalogul Nosler.

Imagine
Fig. 10 Nosler catalog de re-incaracre

In partea de sus catalogul prezinta filele pentru diferite greutati de proiectil (110, 125….190 grains). Fig. 10 prezinta fila pentru incarcaturile cu proiectil de 165/168 grains.


Catalogul prezinta un desen cu dimensiunile stanard ale cartusului. Este util dar va sugerez sa descarcati standardul SAAMi pentru 308 pentru ca desenul nu prezinta si tolerantele (Spre exemplu +/- la lungimea totala a tubului).

Apoi catalogul listeaza diferitele proiectiliele cu care au fost testate incarcaturile indicind tipul proiectilului (ex. Accubond), greutatea (ex. 165 grain), tipul (ex. Spitzer), coeficientul balistic BC (ex. 0.475) si densitatea sectionala (ex. 248). Nosler fiind producator de proiectile evident listeaza doar proiectilele lor (Accubond, Balistic Tip, Partion..etc.) Producatorii de pulbere si cei de echipamente listeaza si alte proiectile..sau uneori generealizeaza si dau doar greutatea proiectilelor de test.

Asadar din tabelul de la Nosler pentru ca tragem la vinatoare si nu la tinta, din capul locului eliminam proiectilul Custom Competition.

De asemenea pentru ca vrem sa tragem la distanta alegem proiectilul cu coeficientul balistic cel mai mare Accubond Long Range cu coeficientul balistic 0.575.

Asadar de la Nosler avem un proiectil cantidat - Accubond Long Range 168 grains.

Aplicind aceeasi logica de la alti producatori alegem mai multe proiectile care sint cantidati pentru ce vrem. Spre exemplu Hornady are seria ELD-X pentru vinatoare long range, Berger are seria Hunting VLD.

Din pacate sau fericire depinde cum o iei, eu am deja de ceva vreme Nosler Balistic Tip 168 grains cu BC = 0.49… si vreau sa le folosesc, asadar desi as fi ales in tabela Accubond Long Range, o sa folosesc ce am deja. Insa logica mai sus de alegere a proiectilului ramine valabila si daca nu aveam deja un proiectil cit de cit bunicel, as fi considerat Accubond Long Range.

Aplicind insa aceasta logica la alt calibru care il incarc (7mm-08) am ales Hornady ELDX pentru ca are un BC mare.

Pentru aplicatia mea, este important sa alegem un proiectil pentru vinatore la distanta versus un proiectil “normal” pentru vinatoare, datorita celor 2 criterii importante adica coeficientul balisitic cit mai mare, si viteza minima de expanadare a proiectilului cit mai mica.

Proiectilul pe care il am Nosler Ballistic Tip, are viteza minima de expandare 1800 feet/second (vreo 550 m/s) deci nu e chiar ideal pentru vinatoare la distanta..dar pentru trageri practice de pina pe la 400m (nu am unde mai mult in zona mea) este suficient, iar coeficientul balistic de 0.49 este bunicel chiar daca nu este top of the line.

Asadar, acum ca am ales proiectilul ne putem concentra pe alegerea pulberii. Tabelul (Fig.11), listeaza mai multe pulberi. Evident ne orientam inspre pulberile cu rezistenta la temperatura si cu viteza a proiectilului cit mai mare. Viteza mare este cu atit mai importanta cu cit teava mea este relativ scurta (50 cm) pentru calibru.

Imagine
Fig, 11 Nosler, tabel de incarcare, sectiune de pulberi si proiectile

Pentru fiecare tip de pulbere, catalogul listeaza: tipul de pulbere (ex. Varget), incarcarea minima/medie/maxima (ex. 42, 44, 46 grains), vitezele corespunzatoare acelor incarcaturi (ex. 2668, 2747, 2826 feet/secunda) si un grafic cu viteze, si densitate incarcaturii ( ex. 94%, 98%, 103%).

Sa analizam un pic exemplul pentru retele Varget. Vitezele care sint date in tabel sint pentru arma si lungimea tevii de test (aceasta e notata mai sus “Barrel Length = 24 inch”) Teava mea e de 20 inch deci mai scurta cu 4 inch (10 cm) asdar ma astept la viteze cu vreo 100 feet/secunda mai mici decit in tabel. Densitatea incarcaturii de 103% indica o incarcatura compresata pe care incerc sa o evita, dar asta nu inseamna ca va fi compresata si in tubul meu desi probabiliate e mare. Dupa cum am spus capacitate interna a tuburilor poate fi diferita intre diferiti producatori, asadar trebuie vazut la incarcarea propriu zisa (pentru a fi complet catalogul indica si producatorul tubului “Case Type = Nosler”), eu folosec tuburi de la Hornady.

Din lista de retete din tabel elimin toate retetele cu pulberi care nu sint stabile termic si mai ramin doar retetele pentru pulberi stabile…care in acest caz este Varget si cred ca si Ramshot Big Game. Insa aceasta tabela de la Nosler nu este exhaustiva. Exista tabele de la producatori de echipament care listeaza retete pentru mult mai multe pulberi (cum e cea de la Lee care are zeci de retete si foloseste si alte pulberi de la IMR din gama Enduron care este o gama rezistenta la temperatura).

De notat totusi fatpul ca IMR 4064 desi nu este rezistenta la temperaturi pe o plaja larga, la temperaturi joase (zona mea de vinatoare ) are o variatie mica (Fig. 12), asadar e un cantidat bun pentru mine.
Imagine
Fig. 12 Studiu pulberi vs temperatura

Deci am ramas cu doua pulberi cantidate Varget si IMR 4064. Densitate incarcaturii este mare la ambele pulberi DAR Varget are viteza mai mare.

Asadar din toate criteriie de mai sus Varget pare a fi pulberea cea mai buna si cu aceasta o sa incepem experiementele din Ciclul 1


In sectiunea urmatoare o sa vedem:
  • Distributi incaracaturilor de test in Ciclul 1
  • Calcului distantei de salt a proiectilului la ghinturi
  • Incarcarea pulberii si asezarea proiectilului in tub
  • Testarea



Multumesc,

Cristian C
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde popaliviu pe 04 Ian 2022, 12:41

Mulțumesc! Cred că următorul meu calibru o să fie .308.
În Austria se găsește mai des pe raft decât .30-06.
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 985
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde laurul pe 04 Ian 2022, 13:43

Mulțumesc pentru efort!!!!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3077
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 04 Ian 2022, 16:36

laurul scrie:Mulțumesc pentru efort!!!!


Cu placere, am sperat ca pot sa termin in acest capitol (nr. 5) dar subiectul e vast si n-am putut "zbura" peste pulberi si proiectile, mai ales ca partea de pulberi nu stiu daca a fost tratata foarte mult in Romania.

Sper sa fie de folos cuiva, chiar daca nu incarca, in opinia mea sint o serie de informatii utile pentru a intelege munitia si focul mai in amanunt.

Partea de testare, de fapt se aplica si munitiile de fabrica, chiar daca nu e nimic de facut la ele, dar faptul ca le cunoastem cu adevarat si putem explica ce se intimpla, duce la o selectie mai riguroasa si "stintifica" a munitiei folosite. Personal testez si munitia din fabrica. Poate o sa scriu un capitol separat si pentru asta.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 04 Ian 2022, 16:38

popaliviu scrie:Mulțumesc! Cred că următorul meu calibru o să fie .308.
În Austria se găsește mai des pe raft decât .30-06.


Nu gresesti alegind 308, dar nici alegind 3006 nu ai fi gresit. Insa in opinia mea 308 prezinta un avantaj in recul, care pentru mine conteaza...si de fapt conteaza pentru majoritatea din noi.

E o discutie separata undeva pe acest topic...de fapt mai multe. Revizuieste si acolo.

Success in alegere!

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde pipabh pe 04 Ian 2022, 17:50

Multumim pentru stradanie si efort. Interesant!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde popaliviu pe 04 Ian 2022, 19:47

dtdpuu scrie:
popaliviu scrie:Mulțumesc! Cred că următorul meu calibru o să fie .308.
În Austria se găsește mai des pe raft decât .30-06.


Nu gresesti alegind 308, dar nici alegind 3006 nu ai fi gresit. Insa in opinia mea 308 prezinta un avantaj in recul, care pentru mine conteaza...si de fapt conteaza pentru majoritatea din noi.

E o discutie separata undeva pe acest topic...de fapt mai multe. Revizuieste si acolo.

Success in alegere!

CristianC


Mulțumesc.
.30-06 am deja, de aceea am observat când mă duc să cumpăr muniție, în .30-06 găsesc 2-3 sortimente, pe când .308 4-5...
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 985
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 04 Ian 2022, 20:40

popaliviu scrie:
dtdpuu scrie:
popaliviu scrie:Mulțumesc! Cred că următorul meu calibru o să fie .308.
În Austria se găsește mai des pe raft decât .30-06.


Nu gresesti alegind 308, dar nici alegind 3006 nu ai fi gresit. Insa in opinia mea 308 prezinta un avantaj in recul, care pentru mine conteaza...si de fapt conteaza pentru majoritatea din noi.

E o discutie separata undeva pe acest topic...de fapt mai multe. Revizuieste si acolo.

Success in alegere!

CristianC


Mulțumesc.
.30-06 am deja, de aceea am observat când mă duc să cumpăr muniție, în .30-06 găsesc 2-3 sortimente, pe când .308 4-5...


Atunci, daca e asa, in opinia mea:
  • ori nu mai merita sa iei 3006 daca ai gasit o munitie suficient de buna
  • ori schimbi 3006 pe 308, si eventual in locul 3006 iei un calibru mai mic sau mai mare (de ex 223 sau un magnum mic) care sa iti extinda plaja de vinat (la mai mic...sau la mai mare)

Eu asa as face....desi acum am 2 arme in 308 :lol: :lol: :lol: , dar asta doar pentru ca une e bolt si alta semi. Insa sint singurele arme pe care le am in acelasi calibru, sau in calibre care se "suprapun". Planul era 308 bolt sa ii schimb calibrul dar trage prea bine si nu ma indur sa o fac bucati.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde violiv pe 04 Ian 2022, 22:12

Frumos!
Bravo!
Mi-a luat cateva zile, pe indelete ... dar a meritat.

P.S. cred ca mai trebuie o notita de subsol, de genul ... dupa ce ai citit si rascitit, te-ai decis ce-ai vrea sa incerci, ce faci daca nu exista disponibila la vanzare pulberea dorita, ca tocmai ce-a dat criza peste lume???

P.P.S compressed din engleza e comprimat/a in romana.

P.P.P.S nici macar o virgula din randurile scrise nu s-a vrut o critica! Inca o data: multumesc!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 04 Ian 2022, 23:24

violiv scrie:Frumos!
Bravo!
Mi-a luat cateva zile, pe indelete ... dar a meritat.

P.S. cred ca mai trebuie o notita de subsol, de genul ... dupa ce ai citit si rascitit, te-ai decis ce-ai vrea sa incerci, ce faci daca nu exista disponibila la vanzare pulberea dorita, ca tocmai ce-a dat criza peste lume???

P.P.S compressed din engleza e comprimat/a in romana.

P.P.P.S nici macar o virgula din randurile scrise nu s-a vrut o critica! Inca o data: multumesc!


violiv, colegi, multumesc de apreciere, ma bucur ca ai citit si ma bucur daca sint unii colegi la care le foloseste acest material, chiar daca e doar informativ acum. Am invatat si eu multe (si) de pe forum (multumesc violiv, dar si altii).

In privinta scenariilor de genul, "ce facem daca?", ma gindeam sa le tratez separat pe masura ce apara, sau chiar sa scriu adendumuri la ce imi vine in minte. Specific la intrebarea "daca nu gasesc pulberea XXX?" raspunsurile sint:
  • astepti pina piata isi revine, pentru ca urmeaza sa isi revina, acum e o criza de "frica" si lumea cumpara. Munitia din magazin si-a revenit partial, si aici la caliberele militare e abundenta (223, 308, 9mm, 7.62x39).
  • in loc de o pulbere shop arround pentru mai multe care sint bune. Adica din tabelul de pulberi si din tabelele de incarcare de la diferiti producatori selectezi citiva pulberi potrivite, Sper exemplu pentru 308 toate din seriile 4895 (si Hodgdon si IMR), IMR 4064, Varget, dar si noile RAMSHOT Hunter, BIg Game chiar si Winchester Staball 6.5 sint pulberi potrivite. Oricare o gasesti acum e demna de incercat si cumparat pina cind isi revine piata (si isi va reveni). Daca vrei pulberea acum, insa nu poti sa te uiti pe un website si sa vezi ca nu e disponibila si sa te mai uiti peste o saptamina. Trebuie sa incerci in fiecare zi, chiar de citeva ori, pe site-uri consacrate pina cind gasesti una din ele. Am gasit la un moment dat IMR 4895 si Winchester Staball 6.5. Am cumparat Winchester Staball 6.5 acum 3 saptamini si in aceeasi zi un pic mai tirziu nu a fost disponibila.
  • intri pe GunBroker si platesti suprapret, acum se face specula cu...orice, dar inclusiv cu pulbere si capse. Personal nu cumpar la suprapret si nu sint foarte grabit. Am citvea pulberi bune, am un pic de stoc si pina sezonul de vinatoare viitor piata isi va mai reveni. Vara, traditional este sezon mort pentru vinzatorii de componente si toamna/iarna e sezon de virf (se apropie sezonul de vinatoare in toata SUA).


Din pacate in articole s-au strecurat o gramada de greseli de ortografie. Le mai corectez la editare, dar sincer sa fiu imi pierd rabdarea de a re-citi complet intregul articol. Procesul de a scrie un articol este cam asa: scriu prima versiune format "doc", ma hotarasc ce figuri/poze pun, fac pozele de care am nevoie, editez pozele, le pun in articol si produc a doua versiune in format "doc", apoi salvez toate pozele in fisiere separate si le upload pe serverul foto, pe urma transfer textul articolului in casuta de editare articol nou de pe vinatorul.ro, formatez tot articolul in format BBS pentru ca formatul doc nu se pastreaza (marimi de fonturi, paragrafe, fonturi, linkuri la fotografii, liste, previzualizez de citeva ori) , salvez articolul formatat BBS local pe un alt server in caz ca trebuie sa public din nou SI IN FINAL postez. Cindva in editarea BBS corectez ce greseli ortografice prind, dar scuze din nou pentru greselile ortografice...insa dupa tot procesul nu mai am rabdare.

Ma gindesc sa imi descarc on editor BBS local si sa elimin scrierea in format doc, sau un converter, dar sincer sa fiu nu m-am gindit ca voi scrie asa mult pe forum :D

Multumesc inca odata si daca ai (sau aveti) sugestii de "follow up", postati si vedem ce putem face.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde solar18 pe 05 Ian 2022, 23:32

Foarte tare, multumim mult pentru efortul de a impartasi cu noi experienta si cunostiintele tale. Chiar daca cei mai multi dintre noi nu vor ajunge poate niciodata sa incarce vreun tub gol in Ro.

La Multi Ani!
Robert.
solar18
Membru activ
 
Mesaje: 85
Membru din: 18 Oct 2010, 22:28

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 06 Ian 2022, 01:23

solar18 scrie:Foarte tare, multumim mult pentru efortul de a impartasi cu noi experienta si cunostiintele tale. Chiar daca cei mai multi dintre noi nu vor ajunge poate niciodata sa incarce vreun tub gol in Ro.

La Multi Ani!
Robert.


Cu placere si ...La Multi Ani si tie Robert

Sper totusi citiva sa aiba sansa sa experimenteze, chiar daca sint (temporar sau permanent) pe alte meleaguri, si cine stie, poate cindva, in Ro, se va re-accepta incarcarea in casa, pare incredibil...dar si Ceusescu parea etern :D. Poate se va accepta daca faci un curs si dai un examen, macar asa.



CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde Croco pe 06 Ian 2022, 12:29

Pe langa faptul ca explica care sunt calitatile ce ar trebui indeplinite de o pulbere, privind invers, realizam care sunt caracteristicile munitiei existente in magazinele de la noi. Privita din punct de vedere al componentelor, proiectil, pulbere, capsa si tub, intelegem care sunt proprietatile care califica sau nu o anumita munitie. Astfel, poate nu se mai intreaba care munitie merge mai bine, nu se mai face clasificare grosiera per marca si animal, sunt mai putini vanatori cu plasa de plastic de cartuse diferite pentru tevi ghintuite. Stiu ca se poarta si la case mai mari! Abia astept si continuarea, partea de load development fiind preferata!
PS Varful de la Hornady, Amaxul in 308, a fost unul din preferatele mele. Din 308 Winchester, cu arma Blaser si teava standard, era foarte constant. ES-ul era pana in 10m/s. BC-ul ridicat creea multe posibilitati! 80964 era codul, cel cu viteza mai mare. BC-ul era G1=0,45. La altii a mers Eldm-ul, din aceeasi configuratie.
PS2 BC-ul publicat de producator se calculeaza pe distante scurte, unde e alt factor mai important! Dincolo de o anumita distanta BC-ul publicat scade. Daca nu ma insel Siera avea BC-ul tip banda la proiectile.
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 06 Ian 2022, 16:19

@Croco

Da si mie imi place Amax, mai am in cutie si o sa il incarc din nou pentru M1A. Consider ca e proiectil bun pentru capra si M1A nu are suficienta precizie ca sa mearga la distanta. La vremea lui avea un BC ridicat, cum ai zis 0.45. In ziua de azi proiectilele au evoluat si mai mult si cum am zis competitia intre producatori a impins tehnologia inainte, atit tehnologia materialele, cit si prelucrarea, simularea, designul si testingul. Noi consumatorii avem doar de profitat. Exceptind situatia cu pandemia de acum (care e oarecum temporara), sintem chiar rasfatati cu lucruri care mai demult erau de neatins. La subiectul in cauza, proiectile de vinatoare uite citeva optiuni de top acum in gama 308 168-175grains:
  • Accubond Ballistic Tip 168 grain (cel care il incarcam in exemplu) BC=0.49
  • Accubond long range Ballistic Tip 168 grain BC=0.525. De neatins un asemenea BC in 168 grains in urma cu citiva ani
  • Berger VLD Hunting 168 grains BC=0.498
  • Hornady ELDX 178 grains (mai greu, dar ok, pentru 308 inca) BC=0.525
  • Berger VLD 175 grain BC=0.519
  • Sierra Tipped Gameking in 165 grains BC=0.530

Si toate aceste optiuni de proiectile "alunecoase" in gama de vinatoare, unde sint mult mai greu de construit din cauza cerintelor de comportament in vinat (e nevoie de diferite materiale, adaugat virf balistic, etc.).

Intr-adevar cum spui BC variaza cu viteza si intr-adevar Sierra il publica la diferite viteze. Insa atita vreme cit raminem in intervalul de viteza lucrurile sint relativ OK. In general e nevoie sa raminem peste o viteza minima pentru cerintele de expandare la vinat.

DAR toata teoria e buna....aproximativ, INSA nimic nu bate testul in poligon. Chiar linga casa am poligoane de 100, 200 si ceva mai departe 300 yards. Cel mai apropiat e poligonul de 200 yards (de fapt, 50, 100, 200 yards) si acolo fac majoritatea testelor. Cind se face vremea mai buna, o sa iau tot arsenalul in pustietate, la cca 3 ore in nord, unde pot trage la distanta in voie, doar ca logistica e mai complicata. Pina atunci am mult de pregatit (citeva proiecte pe rol) mult de incarat si testat aici local la 200 yards, si cind oi fi pregatit...ma uit la bultinul meteo :D .

Daca este interes, o sa va tin la curent cu toate proiectele, testele si aventurile de vinatoare.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde adisan77ro pe 06 Ian 2022, 20:44

Felicitari! minunat material :ymhug:
Eu folosesc Precision Hunter ELDX 178 Gr si MATCH ELDM 147 si sincer m-am intrebat oare ce pulbere foloseste Hornady in ele? Posibil H4895 sau Varget din ce date am mai gasit
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran
 
Mesaje: 715
Membru din: 15 Noi 2011, 13:56
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde adisan77ro pe 06 Ian 2022, 21:06

"Hornady uses commercial-grade Superformance powders of varying burn rates and also blends powders to offer a full line of Superformance cartridges. The Superformance powder that Hodgdon sells is one particular burn rate that does well in some short magnum cartridges along with some others, which are listed in their load data and also in the latest editions of the Hornady Handbook of Cartridge Reloading".
Acum daca ce merge spre fabrica si ce se gaseste pe piata la liber , o fi acelasi lucru...cine stie?
E clar ca nici un producator nu are interes sa furnizeze informatii detaliate despre tipul de pulbere folosit mai mult decat eventual info in linii mari.
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran
 
Mesaje: 715
Membru din: 15 Noi 2011, 13:56
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Ghid de reincarcare pentru vinatoare 5-Pulbere si Proiectile

Mesajde dtdpuu pe 06 Ian 2022, 22:57

adisan77ro scrie:"Hornady uses commercial-grade Superformance powders of varying burn rates and also blends powders to offer a full line of Superformance cartridges. The Superformance powder that Hodgdon sells is one particular burn rate that does well in some short magnum cartridges along with some others, which are listed in their load data and also in the latest editions of the Hornady Handbook of Cartridge Reloading".
Acum daca ce merge spre fabrica si ce se gaseste pe piata la liber , o fi acelasi lucru...cine stie?
E clar ca nici un producator nu are interes sa furnizeze informatii detaliate despre tipul de pulbere folosit mai mult decat eventual info in linii mari.


Honrnady incarca anumite calibre atit in varianta clasica cit in varianta Superperformance. Adica foloseste o pulbere mai performanta, produce viteze mai mari. Superpeformance nu e disponibil in toate calibrele. Eu am incercat munitie Superperformance de Hornady, incarcata de fabrica in 308, 7mm-08 si 7mm Magnum. In niciunul din calibre din armele mele nu grupeaza bine. Daca arma ta grupeaza, felicitari.

Pina acum citiva ani pulberea folosita nu era disponibila pentru re-incarcare. Insa in ultimii ani Hornady prin Hodgdon, a facut aceasta pulbere disponibila pentru re-incarcare https://hodgdon.com/superformance/

Personal, pentru re-incarcare nu am folosit-o niciodata. Am inteles ca ared mai fierbinte si prefer pulberile clasice care functioneaza de multi ani la vinatoare...dar cine stie poate intr-o zi

Multumec de aprecieri, si ma bucur ca iti place seria.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA


Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 16 vizitatori

Publicitate