Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Apr 2024, 21:00

Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 08 Ian 2022, 00:28

Ghid de reincarcare pentru vinatoare 7- Testarea si Rezulatatele finale


Am ajuns in sfirsit la acest pas. Asadar in acest moment avem un set de 40 de cartuse incaracate in grupuri de cite 4 cu urmatoarea progresie de incarcaturi:
  1. 41 ,
  2. 41.5
  3. 42
  4. 42.5
  5. 43
  6. 43.5
  7. 44
  8. 44.5
  9. 45
  10. 45.5


Va reamintesc ca sarcina maxima din tabelul Nosler era de 46 grains si am ales sa nu incarcam la maxim, deci ne-am oprit la 45.5 grains pentru sarcina maxima.


De asemenea avem si citeva cartuse de tarare a armei pe tinta si de “asezonare” a tevii cu noua combinatie de pulbere si proiectil.


Proecesul meu de testare este cam asa:
  • Trag la inceput cartusele de “asezonare” si ajustez punctul de impact pe tinta. Incerc sa ajustez punctul de impact sa fie un pic diferit de punctul de ochire. Astfel reperul de ochire ramine intact (nu este “stricat”) de gaurile din grup si ochirea este mai consistenta
  • Apoi incerc sa trag primul grup de test (41 grains in acest caz). Personal incep de la incarcatura cea mai mica si progresez spre cea mai mare. Sint multi care incep de la incarcatura maxima, dar eu prefer sa merg invers de la minim la maxim. Motivul este ca urmaresc semnele de suprapresiune la fiecare grup (de fapt tub tras). Daca vad suprapresiune inainte de sarcina cea mai mare, e un semn ca trebuie sa ma opresc. De asemenea incepind de la sarcina minima spre maxima, teava este “super asezonata” pina ajung la incarcatura maxima
  • In proces evident ca inregistrez viteza si deviatiile pentru fiecare grup.


Pregatirea de poligon

Vorbind de viteza, am uitat sa mentionez o scula de care aveti nevoie pentru a testa incarcaturile si anume cronograful. Teoretic puteti fara el, si evident pentru a masura marimea grupurilor nu e nevoie de cronograf. Insa fara cronograf nu puteti sti cu adevarat viteza dar mai ales deviatiile de viteza de la viteza medie. In opinia mea cronograful este o necesitate pentru oricine e serios in a incarca pentru precizie si distanta. Vestea buna este ca il puteti imparti intre mia multi si, de asemenea puteti testa munitia de fabrica, lucru care in opinia mea este foarte util. Personal testez orice munitie prin cronograf, fie ca e a mea, fie ca e din magazin. Astfel pentru orice munitie care o trag din arma mea stiu exact balistica ei.

Cronograful pe care il folosesc este Caldwell G2 (Fig. 1), dar astazi oferta este mare pentru diferite budgete si toate sint bunicele sau foarte bune.

Imagine
Fig. 1 Cronograf Caldwell G2


Inainte de a merge in poligon la testarea trebuie sa fim sigur ca sintem pregatiti cu adevarat de o sesiune de testare. Am muncit prea mult pe aceasta munitie ca sa fusharim testarea in poligon. Personal asa ma pregatesc pentru o sesiune de testare in poligon:
  • Ma asigur ca am ce imi trebuie pentru o pozitie stabila de tragere. Pentru testare incerc sa elimin cit pot factorul uman (adica pe mine) si folosesc o “sanie de tragere” (Fig. 2), adica de fapt un suport mai sofisticat. De asemenea pun saculeti cu nisip pe acest suport pentru o stabilizare aditionala. Tot exista elementul uman, dar mai putin. In poligonul unde testez nu se trage din culcat ci din sezut. Din pozitia culcat nu as avea nevoie de un suport atit de “sofisticat”..dar din sezut ajuta. Se poate evident si fara sania de tragere, doar cu saculeti, dar trebuie sa fi mai disciplinat in tragere si …deci ia mai mult timp.
  • Tintele, ma asigur ca am tintele potivite pentru testare de precizie. Tintele pentru trageri de precizie, pentru mine trebuie sa aiba puncte de ochire foarte bine delimitate si e util sa aiba si carioaj dimensional. De asemenea culoarea lor trebuie sa contrasteze suficient de mult de negrul reticuluui pentru o ochire precisa. Personal foloesc tintele portocalii din Fig. 3. pentru teste la 100 yards. Aceste tinte ofer zeci de puncte de ochire precise (toate centrele, virfurile de la romburi, chiar si intersectiile de la carioaje daca avem o luneta potrivita) si de asemenea portocaliu contrasteaza bine cu reticolul. Dezavantajul la culoare portocalie a tintei este ca nu se vede bine in lumina redusa (in poligon de interior spre exemplu) cu lunete cu obiectiv mic, si de asemenea nu se vede foarte bine in soare puternic (pentru aceste cazuri probabil tinte rosii sau verzi ar fi mai bune). Ce e sigur prost de ales sint tintele silueta.
  • Imi iau trusa de scule pentru arme. Este frustrant enervant si pierdere de vreme sa ajungi in poligon si sa constati ca un surub la luneta, sau la pat este slabit si sa nu ai cu ce il stringe. Sau sa crezi ca ai cu ce stringe surbul pentru ca ai surubelntia in masina, dar sa contati ca surubul e un inbus. Sau sa constati ca l-ai strins pre mult si sa nu ai surubu de rezerva. Sau mai rau ai un tub rupt in camera de ardere si nu ai scula potrivita pentru extragere. De asemenea unele arme, cum este M1a au scule specializate.
  • Imi iau carnetul de notite…sau cel putin un pix. O sa aveti de notat, viteze, grupuri, etc.
  • Cronograful si tripodul pentru ele… bineinteles
  • Spotting scope daca luneta de pe arma nu are magnificare suficienta (in special e valabil pentru tragerile de peste 100 yards)
  • Calculatorul de buzunar…adica telefonul in ziua de azi
  • O vergea de curatare (valabil in special pentru tragere in teren si vinatoare)...dar nu stii niciodata cind o infigi in noroi ca ai scapat-o, sau ti s-a rupt veriga de la curea (mi s-a intimplat de 2 ori cu arme grele)


Ca sa nu uit ceva imi fac o lista, dar un lucru de care nu imi bat capul, este ca tin toate sculele de lucrat la arma intr-o cutie..si doar pun mina pe ea.

Imagine
Fig. 2 Suport de tragere carabina ("Sania" de tragere)


Imagine
Fig. 3 Tinta pentru trageri de precizie




Testele de poligon



Intotdeuna imi rezerv timp amplu pentru testare si niciodata nu grabesc o sesiune de testare. Ajung in poligon si am timp amplu sa imi asez sculele sa le potrivesc intr-o anumita ordine, sa imi asamblez cronograful si sa il asez in pozitia potrivita.


De asemenea cind imi asez tintele, imi pun suficiente tinte pentru toate focurile care urmeaza sa le trag. Nu vreau sa pierd vremea sa ma duc sa schimb tinte. Grupurile le vad cu spoting scope sau chiar cu luneta. Daca cred ca am nevoie de 2 tinte, pun 3. La sfirsit nu e greu sa recuperz 3 tinte in loc de 2. Dar e enervant sa nu mai tinte suficiente si sa trebuiasca sa astept inca 15 minute pina cind marshal-ul de poligon intrerupe sesiunea de tragere pentru a schimba tintele.


Cu atit de multe grupuri pe tinta faceti-va o anumita ordine de tragere a grupurilor. Daca credeti ca le pierdeti sirul, ori faceti pe caiet o schita cu asezarea grupurilor pe tinta, ori atunci cind sesiunile se intrerup pentru schimbarea tintei (cazul poligoanelor mele) merg la tinte si notez incarcatura pentru fiecare grup pe tinta cu pixul.


Odata ce am inceput testarea, notez viteza pentru fiecare foc si dupa ce am tras un grup, calculez viteza medie si devitatiile. In acest timp teava are timp sa se raceasca pentru al doilea grup. Uneori astept si intre focuri sa se raceasca teava daca a inceput sa se incalteasca prea tare (la magnum si si la tevi subtirie se intimpla). NU uitati sa in teren trageti cu TEAVA RECE primul foc, asadar nu lasati teava sa se infierbinte prea tare pentru teste, nu grabiti focurile…nu e concurs de viteza.


Acum ca sintem pregatiti si avem un plan…..sa tragem. Grupurile arata asa pe tinta.


Imagine
Fig. 4 Grup 41 grains



Imagine
Fig. 5 Grup 41.5 grains


Imagine
Fig. 6 Grup 42 grains


Imagine
Fig. 7. Grup 42.5 grains


Imagine
Fig. 8 Grup 43 grains


Imagine
Fig. 9 Grup 43.5 grains


Imagine
Fig. 10 Grup 44 grains


Imagine
Fig. 11. Grup 44.5 grains


Imagine
Fig. 12 Grup 45 grains


Imagine
Fig. 13 Grup 45.5 grains


Din pacate cronograful nu a inregistrat decit pentru ultimele 3 grupuri respectiv:
  • 44.5 grains - viteza medie 2688 feet/second (819 m/s)
  • 45 grains - viteza medie 2648 feet/scond (807 m/s)
  • 45.5 grains - viteza medie 2730 feet/second (832 m/s), cu raspindirea extrema de 28 feet/second (8.5 m/s) si o deviatie standard 14,9 feet/second (4.5 m/s)




Analiza testelor si decizia pentru Ciclul 2 de incarcare


Dupa cum se vede din Fig.13 grupul pentru incarcatura de 45.5 grains este cel mai bun. Nu este chiar sub 0.5 MOA dar este 0.6 MOA. Acest grup insa are 3 focuri practic in aceeasi gaura (cca 0.25 MOA..greu de masurat) si unul din ele…aruncat. Asadar statistic cel putin 3 din 4 focuri sint in aceeasi gaura…iar al 4 lea nu e departe. Arhisuficient pentru precizia de vinatoare.

In grupul de 45.5 este posibil ca focul lateral sa fi fost vina mea…insa oare a fost asa sau e o alta defectiune sistemica. Sa analizam si restul grupurilor

Grupul de 41 grains nu il iau in considerare, acolos int si focurile de test si cartusele de tarare/asezonare.

Incepind de la grupul de 42 grains pina la grupul de de 43 grains (3 grupuri), grupajul se deschide, adica din aceste 3 grupuri, grupul de 42 grains este cel mai bun si grupul de 43 grains este cel mai slab.

Apoi incepind de la 43 grains pina la 45.5 (6 grupuri), grupajele incep sa se imbunatateasca continuu cu crestere incarcaturii, adica grupurile incep sa imbunatatesca cu cresterea vitezei . Un pic de exceptie face grupul de 45 grains care pare a fi un pic mai slab decit grupul de 44.5 grains, dar e posibil sa fie gresala mea. Insa e posibil sa nu fie pentru ca viteza medie (oarecum paradoxal dar se intimpla) la grupul de 45 grains este 807 m/s care este mai mica decit la grupul de 44.5 (819 m/s). Asadar teoria ca grupurile se imbunatesc acum cu cresterea vitezei pare sa fie valabila.

Am fost tentat sa incarc incarc un nou set de 4 cartuse la 46 grains (daca va amintiti aceasta este sarcina maxima in tabelul Nosler) si sa vad daca grupul se stringe si mai tare. DAR nu am facut-o pentru ca pulberea Varget era pe terminate in cutie si am vrut sa am suficienta pentru a incarca munitia finala din Ciclul 2.

Asadar am decis ca in Ciclul 2:
  • O sa incarc la incarcatura final de 45.5 grains de Varget
  • Nu o sa mai fac alte teste din lipsa de pudra si timp (mai aveam doar o saptamina pina incepe sezonul de vinatoare)


Alte analize…sa ne re-intoarcem la “focul aruncat” de la grupul de 45.5 grains…este oare gresala mea sau un defect la arma? Daca ne uitam la toate grupurile de la 43 grains pina la 45.5 toate au un “foc aruncat”. Din nou, este posibil ca de fiecare data sa fie gresala mea..pentru ca nu mai tin minte al citelea foc din secventa a fost “aruncat”, dar mai degraba tind sa cred ca si arma are o problema. Nu cred ca e o problema de suruburi slabite (am verificat tot) cred ca mai degraba e o problema de rigiditatea patului, pina la anul o sa “bed” culata in pat si o sa refac testele.


Analiza balistica



Acum ca avem muntia finala putem face si o tabela balistica. Eu folosesc aplicatia pe telefon de la Honrady pentru ca o pot folosi si in teren, dar acum sint multe bune. Pentru discutie o sa folosesc calculatorul balistic de la JBM balistics ( https://www.jbmballistics.com/cgi-bin/jbmtraj-5.1.cgi )


Asadar datele de intreare in analiza sint:
  • Viteza initiala 2730 feet/second
  • Calibru 0.308
  • Greutate proiectil 168 grains
  • BC 0.49
  • Inaltimea catarii/lunetei 1.3 inch. Aceasta trebuie neaparat masurata, altfel rezultatele balistici pot diferi subtantial la distanta
  • Datele de locatie, altitunea locala. E bine sa o introduceti pentru o tabela cit mai precisa
  • Datele de vreme (temperatura, presiune). Pentru analiza aici introduc datele care vor fi cind merg la vinatoare. Adica iarna in zona respectiva…exista tabele istoriec si nu e greu de obtinut. De asmenea cam stiu cit e iarna la mine. Oricum ce e important sa fie aproximativ exacte. Adica daca in sezonul de vinatoare temperatura e 0 C sa fim siguri ca nu punem 30C.
  • Zero la 100 yards. Pentru mine pun zero la 100 yards si corectez la distanta din combinatia de reticol si turete. O alta strategie pentru vinatoare este zero pentru MPBR (maximum point blank range) adica distanta maxima de tragere fara corectie - exista topic separat pentru asta.
  • Marimea zonei vitale de 6 inch. Marimea zonei vitale intervine la calculul MPBR. Marimea zonei vitale pentru capra, acceptata este de cca 8 inch (20 cm), dar eu o pun mai mica pentru ca scad precizia armei ( 1 inch =0.5x2) si de asemenea mai scad 1 inch pentru un factor de siguranta (pozitie instabila, ochire mai proasta, factori de mediu care nu pot sa ii corectez sau prevad, etc.)


Asadar rezultatul calcului balistic arata asa Fig. 14.

Imagine
Fig. 14 Tabela balistica



Distanta efctiva maxima a munitiei


Din tabela balistica vedem 2 date importante pentru tragere la distanta (incercuite cu rosu):
  1. Eneriga scade la cca ~1000 ft-lbs (1031 mai exact) la 650 yards. Adica peste 650 yards energia nu mai e suficienta pentru capra.
  2. Viteza scade sub 1800 feet/second (548 m/s) peste 550 yards. Daca va mai amintiti viteza minima de expandare a proiectilului Accubond Balistic Tip data de producator este 1800 feet/second

Asadar din cele 2 puncte de mai sus alegem evident distanta cea mai mica, deci munitia are suficient efect omoritor (cel putin teoretic), adica are suficienta energie si glontul se expandeaza suficient pina la 550 yards (cca 500 m)

Nota: Energia oarecum acceptata pentru capra este 1000 ft-lbs (1355 joules). Sint sigur ca numarul nu e batut in cuie..dar nu conteaza, tot trebuie sa alegem un numar de referinta ca e 800 sau 1000, trebuie sa convenim la un numar. Eu aleg 1000 ft-lbs

Asadar acum stim ca pina la 550 yards (500 m) munitia incarcat de noi poate sa doboare o capra, DAR oare avem suficienta precizie, cel putin teoretic pina acolo? Marimea grupajului la 100 yards este 0.5 inch si la 550 de yards ar fi 2.75 inch (0.5x5.5). Insa pentru ca grupul nu e doar proportional cu distanta ci si cu timpul de zbor o sa consider un grup mai mare, sa zicem 3.5 inch grupaj la 550 yards, grupaj care e mai mic decit cei 5 inch cit am considerat zona vitala la capra. Asadar si in privinta preciziei sint ok la distanta de 550 m.


Timpul de zbor si influenta lui la distanta maxima

Tot din tabela balistica vedem ca timpul de zbor este 0.74 seconde pina la 550m. Acest timp de zbor este ingrijorator in opinia mea pentru vinatoare. In 0.74 secunde de mers normal vinatul parcurge cca 1.7 m, adica suficient pentru o ratare completa. ACESTA este un risc care fiecare trebuie sa decida cum si-l asuma. O capra linistita care paste, cel mai probabil ca nu se va misca, dar o capra care adulmeca pericolul si s-a oprit din alergare doar citeva secunde (cum este vinatul incoltit de mai multi vinatori) este cu totul alta situatie. Nu putem calcula si prevede tot, vinatul este imprevizibil, insa trebuie sa fim constienti de riscurile unui timp de zbor asa de lung.

Personal desi aceasta munitie e capabila sa doboare la 550 yards probabil ca peste vreo 400 yards m-as gindi foarate foarte adinc daca sa trag, riscul de imprevizibil incepe sa fie inconfortabil pentru mine. Asadar dincolo de cca 400 yards pentru mine e domeniul magnumurilor de viteza.

Nota: Pentru cei curiosi, analiza balistica indica si MPBR (distanta maxima de tragere fara corectie) si la ce distanta trebuie sa zero arma pentru MPBR. Dar aceasta este o alta discutie care a fost detailata in alta parte. Eu dupa cum am spus pentru ca fac corectii, nu reglez arma pentru MPBR ci zero la 100 yards.




Ciclul 2 de incarcare, ciclul final

In ciclul final de incarcare am repetat toate operatile din ciclul 1 mai putin masuratorile pentru asezare proiectilului in tub. Acum matrita de asezare era deja pregatita, sarcina incarcaturii era decisa 45.5 grains deci nu mai era nimic de decis. Insa am repetat toate operatiile de prelucrare a tubului (nu e nevoied de chiar toate, dar eu o fac).

Dupa cum m-am asteptat mi s-a terminat pulbere Varget si era ultima cutie…trebuie sa astept pina gasesc din nou..dar voi gasi pina sezonul viitor si o sa incarc si restul de tuburi. Mi-a ajuns pulberea pentru incarcat 36 de cartuse din care 4 le voi consuma in poligon pentru verificare.

In final am mers din nou in poligon pentru o verificare si am tras un singur grup de 4 focuri. Insa de data asta poligonul meu obisnuit a fost inchis si a plouat, deci am mers la un poligon de interior. Si cu toate ca este un poligon foarte hi-tech (tinte mobile, scenarii de tragere la diferite distante, camere, etc.) lumina este foarte proasta. Si cu luneta mea cu obiectiv de 40 mm si magnificare de 9, a fost intunecata, si mi-a fost greu sa fac ochirea..totusi grupul a fost bun si cum era de asteptat (cred ca chiar mai bunicel decit cel din Fig. 13).

Acum ca sintem convinsi de munitie putem tipari tabela balistica si o putem atasa pe arma (Fig. 15).

Imagine
Fig. 15. Savage 10 FP cu “instructiuni de folosire”

Asadar ACESTA ESTE PRODUSUL FINAL Fig. 16

Imagine
Fig. 16 Munitia finala

Acum cind veti merge in poligon si un coleg se uita la grupurile voastre o sa va intrebe “Cu ce miunitie tragi?”, ii puteti raspunde cu un zimbet “Cu munitia mea.”

Avem acum o munitie de care putem fi mindri si despre care stim tot si avem incredere in ea. Adica stim ca:
  • Trage 0.5 MOA din arma noastra
  • Stim viteza 2730 feet/second
  • Stim ce proiectil am ales si de ce
  • Stim exact tabela balistica
  • Stim exact limitele la care putem trage
  • Si mai ales stim ca este foarte putin probabil sa mai existe alta munitie mai potrivita pentru arma noastra.


Nota: Cei curiosi vor observa ca 6 cartuse sint trase din cele 36 cit am incarcat. 4 au fost trase pentru confirmarea grupului din Ciclul 2 si celelate 2…au o istorie intreaga :-) .


Multumesc,

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 08 Ian 2022, 11:24

Bravo!
Sunt multe metode de a stabili parametrii, dar recunosc, pe acesta nu o stiam! Cat de repetabila este in termeni de marime grup?
Sunt multe polemici privind metodele, unele avand rezultate, altele nu. Nu o sa contest niciuna, fiecare ramanand sa adopte pe cea care i se potriveste. Una mai stiintifica ca alta! Ca se numeste OCW, OBT, Satterlee, etc, rezultatul conteaza!
Prezentarea, in premiera cred pentru Romania, reprezinta o dovada ca se poate obtine mult din incarcare. Sunt curios la Bistrita ce procedee folosesc.
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 08 Ian 2022, 11:31

Inca ceva! Poate un jurist ma lamureste!
Avand in vedere intaietatea dreptului european in fata celui national (cred ca varianta aceasta este avantajoasa in speta) in ceea ce priveste reincarcarea cartuselor, cat de legala este aceasta operatiune? Rog profesionalism. Multumesc.
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde DanCo pe 08 Ian 2022, 13:43

Nu cu mult timp în urma CCR a decis ca, în conformitate cu actuala constituție, legislația europeana nu poate avea prioritate în România.
DanCo
Veteran
 
Mesaje: 368
Membru din: 17 Iul 2019, 17:24
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde the_mav pe 08 Ian 2022, 18:41

DanCo scrie:Nu cu mult timp în urma CCR a decis ca, în conformitate cu actuala constituție, legislația europeana nu poate avea prioritate în România.

Ciudat, chiar pe 21 Dec 2021, deci acum 2 saptamani, CJUE a hotarat ca însăși Curtea Constituțională trebuie să respecte dreptul UE și că, atunci când se ivește un conflict între judecătorul național și Curtea Constituțională, judecătorul va trece peste decizia acesteia dacă o consideră contrară dreptului UE.
:!: :!:
Conform atasament.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Sly_Fox pe 08 Ian 2022, 20:00

Celebrele șicane între instituțiile UE și cele ale statelor membre, în special statele de prin est. În cazul încărcării muniției de către cetățeni primează legislația națională, nu este interesată Uniunea de asemenea subiecte. La o adică nu reprezintă un drept fundamental și nici nu se consideră un atac la statul de drept.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5665
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde DanCo pe 08 Ian 2022, 23:13

DanCo
Veteran
 
Mesaje: 368
Membru din: 17 Iul 2019, 17:24
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 09 Ian 2022, 02:22

Croco scrie:Bravo!
Sunt multe metode de a stabili parametrii, dar recunosc, pe acesta nu o stiam! Cat de repetabila este in termeni de marime grup?
Sunt multe polemici privind metodele, unele avand rezultate, altele nu. Nu o sa contest niciuna, fiecare ramanand sa adopte pe cea care i se potriveste. Una mai stiintifica ca alta! Ca se numeste OCW, OBT, Satterlee, etc, rezultatul conteaza!
Prezentarea, in premiera cred pentru Romania, reprezinta o dovada ca se poate obtine mult din incarcare. Sunt curios la Bistrita ce procedee folosesc.


Multumesc Croco.

Intr-adevar exista mai multe metode. Aceasta este simpla, si aplicabila la poligoane de 100 yards (sau 100 m in Ro) care sint abundente aici, si in general ajungi la precizie suficienta pentru vinatoare in Ciclul 1. Daca as vrea sa string grupul, as face al doilea ciclu de testare cu incarcaturi intre 45 si 46 - in exeplul nostru. Probabil 5 incarcaturi ajung, deci inca 5 grupuri. Odata aflata sarcina absolut optima, m-as juca cu lungimea de asezare a proiectilului in tub, probabil as atinge ghinturile si as strunji giturile la tuburi sa fie la aceeasi grosime a peretelui. Urmatorul pas apoi ar fi sa ma joc cu tensiunea la gitul tubului, la stringere proiectilului, am bucse de dimensiuni calibrate si pot sa merg in incremente pentru teste.

In final poate as mai restringe grupurile cu ceva...dar merita? Ce avantaj mi-ar oferi in teren 0.3 MOA vs 0.5 MOA. Cei 0.2 MOA sint pierduti daca nu sint destul de stabil in teren...sau daca nu citesc bine vintul. Pentru mine nu cred ca NU merita extra efortul pentru o arma de vinatoare. De curiozitatea utie rezulatatul pentru 223 obtinut cu exact acelasi proces si metoda de tesatrea DAR am strunjit gitul la tuburi, tot 4 focuri. Strunjirea gitului e un proces anevoios, masurarea dureaza mult, si apoi reglarea dimensiunii de strunjire si..strunjirea in sine.

Imagine

Nu stiu ce se foloseste la Bistrita, nu stiu pe nimeni care sa in incarcat in Bistrita.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde yoghi pe 09 Ian 2022, 02:23

e o discutie veche asta cu dreptul european la arme.
In Directiva Europeana de arme exista mai la sfarsit o fraza dupa care se ascund tote modificarile extreme ale legii 295.

cam asa :
Fiecare tara membra semnatara a tratatului poate modifica/ restrictiona dreptul cetatenilor la portul si detinerea unei arme de foc ,in functie de conditile sociale existente la acel moment.(sociale,politice,economice ceva de genul asta )
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde yoghi pe 09 Ian 2022, 02:26

si o varianta mai noua Directivei EU.

Directiva 91/477/CEE/18-iun-1991 - forma sintetica pentru data 2020-12-23
Art. 3
Statele membre pot adopta, în cadrul propriilor legislaţii, măsuri mai stricte decât cele prevăzute în prezenta directivă,sub rezerva drepturilor conferite rezidenţilor statelor membre prin articolul 12 alineatul (2)



asa ca ...a ramas ca-n tren.Ramane de fapt.
Ultima oară modificat de yoghi pe 09 Ian 2022, 02:34, modificat 1 dată în total.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde yoghi pe 09 Ian 2022, 02:33

si apropo de legea europeana am cautat si asta

Art. 4
(la data 06-feb-2019 Art. 4 din capitolul 2 a se vedea referinte de aplicare din punctul 1. din anexa 1 din Directiva 68/16-ian-2019 )
(1) În ceea ce priveşte armele de foc fabricate sau importate în Uniune la 14 septembrie 2018 sau ulterior datei
respective, statele membre se asigură că orice astfel armă de foc sau componentă esenţială introdusă pe piaţă a fost:
a) prevăzută cu un marcaj unic, clar şi permanent imediat după fabricare şi cel târziu înaintea introducerii sale pe piaţă,sau fără întârziere după importul în Uniune; şi
b) înregistrată în conformitate cu prezenta directivă imediat după fabricare şi cel târziu înaintea introducerii sale pe piaţă, sau fără întârziere după importul în Uniune


iar berbecii nostri au trecut in legea armelor ....Importul in ROmania
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde yoghi pe 09 Ian 2022, 15:09

dtdpuu scrie:
In acest timp teava are timp sa se raceasca pentru al doilea grup. Uneori astept si intre focuri sa se raceasca teava daca a inceput sa se incalteasca prea tare
.....



Asteptarea asta pt racirea tevii e ...cat?
Verifici teava cu palma sau ai un timp deja stabilit.
Pt mine nuconteaza asa mult ,dar daca tu esti atat de ...amanuntit presupun ca si racirea tevii e...mai stintifica un pic

Si
La stabilirea grupajelor nu ar fi buna si numerotarea focurilor .
Nu am vazut (sau am trecut peste) ...intre grupuri cureti teava?

Repet ..tu esti cu esti cu maruntisurile eu pt armele mele cred ca o perie de sarma trecuta prin teava dupa sezon e deajuns.
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3758
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 09 Ian 2022, 16:56

yoghi scrie:
dtdpuu scrie:
In acest timp teava are timp sa se raceasca pentru al doilea grup. Uneori astept si intre focuri sa se raceasca teava daca a inceput sa se incalteasca prea tare
.....



Asteptarea asta pt racirea tevii e ...cat?
Verifici teava cu palma sau ai un timp deja stabilit.
Pt mine nuconteaza asa mult ,dar daca tu esti atat de ...amanuntit presupun ca si racirea tevii e...mai stintifica un pic

Si
La stabilirea grupajelor nu ar fi buna si numerotarea focurilor .
Nu am vazut (sau am trecut peste) ...intre grupuri cureti teava?

Repet ..tu esti cu esti cu maruntisurile eu pt armele mele cred ca o perie de sarma trecuta prin teava dupa sezon e deajuns.


Salut yoghi,

Scopul este sa obtin grupuri care fac sens pentru vinatoare, pentru bencherest si fel de fel de competitii ar fi probabil alte strategii. In teren primul foc il tragem cu teava rece, deci fiecare grup il incep cu teava relativ rece. Cit de rece....eh...cita rabdare am. Nu astept un timp presatbilit, timpul ar depinde de grosimea teavii calibru, etc. Ci pun mina pe teava inspre gura tevii (niciodata la gura evident) si atunci cind teava este relativ rece incep grupul. Relativ rece inseamna aproape de temperatura ambianta...aproape...ca vara nu am asa multa rabdare. In Noiembrie in schimb cind am facut testele, pina cina am notat tot si am facut calcule teava era deja rece.

Focurile din grup le trag daca se poate fara mare pauza, asa cum in teren este posibil sa avem nevoie de al doilea foc...sau poate chiar de al treilea. Pauza este doar cit notez viteza, si ma uit daca a fost inregistrata...si ochesc evident. La Savage 10FP cu teava care o are acum (o teava groasa varmint), in 3 focuri de 308 nu se incalzeste foarte mult...asa ca il trag si al 4-lea.

Deci, nu cred ca ce fac este stintific, dar am o strategie care o urmez, in sensul ca incerc sa simulez cit mai mult scenariile de vinatoare si ce as putea face la vinatoare. Partea stintifica si cu multe masuratori, consider ca trebuie sa fie in atelier si la incarcare unde ai tot timpul din lume si scule ...la vinatoare scopul este sa am cit mai putin de gindit si calculat.

Nu curat intre focuri (cum spuneam, la vinatoare nu ai timp sa faci asta, desi iau vergea in masina, dar numai ca sa scot obstructii de pe teava...ca nu stii cind te impiedici si pui arma in pamint), si de fapt nu curat tot sezonul odata ce am inceput sezonul de vinatoare, curat doar la sfirsit...adica la sfirsit cindva cind imi trece lenea...ca nu imi place sa curat.

Poate ca ar fi bine sa fie numerotate si focurile, cam tin minte atunci pe moment...dar in ultima instanta, din nou la vinatoare nu stiu daca ar conta chiar asa mult. CE AR CONTA este sa stii ca focul al 4-lea e la x cm de celelate....de exemplu. Ceea ce probabil se poate intimpla la un 300 Win. Magnum dintr-o teava cit un pai care. O deviatie major la al x-lea foc trebui notata, asadar poate o sa coniser cum spui. Dupa 2 luni nu mi mai tin minte.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde violiv pe 09 Ian 2022, 19:22

Am vazut la baietii aia de trag in Luna ca multi au inceput sa masoare viteze la fiecare foc tras, chiar in competitie. Motivatia lor este ca asa un reper cat de cat obiectiv in dilema "am tras eu prost sau cartusul a fost altfel?"

Dupa aceeasi teorie, masurarea vitezei insotita de numerotarea focurilor ar putea explica (macar uneori) acel foc ce strica grupajul, in situatia in care viteza de plecare difera ceva mai mult.
Chiar daca nu masor viteze, numerotez mereu si nu trec la urmatorul foc pana nu am vazut bine unde a ajuns precedentul ... avand la baza aceeasi destinatie - trasul in conditii de vanatoare - nu folosesc uzual suport foarte stabil, asa ca mai trag si "la interceptie", din miscarea reticulului pe tinta si incerc sa corelez pozitia pe tinta cu ce-am facut bine sau rau.

Bravo! Tine-o tot asa!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 11 Ian 2022, 15:18

La incarcarea cartuselor trebuie determinate cantitatea de pulbere si distanta de ghinturi a proiectilului.

OCW
Optimal charge weight.Determinarea cantitatii de pulbere. Consta in incarcarea in trepte de o,3grains si studierea dispunerii pe verticala a grupurilor de 3 cartuse.

OBT
Optimal barrel time. Corelarea datelor armei cu o aplicatie informatica si are ca scop descoperirea incarcaturii de pulbere necesara parcurgerii de catre proiectil a lungimii tevii in functie de un timp anume.

Satterlee
Determinarea cantitatii de pulbere din 10 cartuse in functie de viteze. Incarcarea se face in trepte de 0,2 grains.

Seating depth-ul se studiaza separat, prin incercari. Sunt si aici mai multe metode.
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 11 Ian 2022, 16:31

Apropo de tras in Luna…
Mi-a trimis-o un prieten acum cateva zile!

Imagine
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde violiv pe 12 Ian 2022, 01:55

Tot la cei cu Luna am vazut o serie de 10 focuri cu 375 cheytac, cu viteze identice la prima zecimala!
E evident ca incarcarea a ajuns practic la limite. De aici incolo nu mai poti face mare lucru cu asta.
Pui astfel de cartuse in railgun si ar trebui sa ajunga in aceeasi gaura si la 2 km. Partea proasta e ca atmosfera e cea care nu ne lasa, nici macar la 100 m.

P.S. Am vazut ca au deschis chinezii autostrada pe sub lac ... are 10 km. Cu atmosfera controlata, la o adica. Tavanul ar permite sa tragi la 1000-1500 m, poate si mai departe. Poate vorbim sa ne lase o zi pe an sa tragem acolo!!!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 12 Ian 2022, 11:18

Dar se vede Luna? Pentru cine trage acolo, nu pentru mine!
Nu este deloc la limita. Abia de acum incolo incep detaliile. Proiectilele nu sunt masurate, cantarite, pointate. Tuburile de asemenea nu sunt triate si nu au nicio modificare. Calibrul este 6,5 si este, din cate stiu, pentru vanatoare. La distanta ce este drept! Grupajul este de o,42 moa, 5 cartuse. Patru sunt 5cm si al 5-lea la 15cm.
Detaliile fac diferenta! E mai usor decat se crede!
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde violiv pe 12 Ian 2022, 11:52

Pe cand aveam voie sa intram pe acurate..., am citit un articol al unui tragator de bench care facuse un experiment cat se poate de stiintific, modificand efectiv doar cate o singura variabila la incarcare apoi stabilind cat inseamna asta in termeni de precizie. Asta privitor doar la munitie, arma fiind una capabila de 0,1 moa, pe incercate, constant.
Asa cum deja stim, variabile de genul "cantitate de pulbere" sau "distanta fata de ghibturi" sint variabile care modifica mult, in gama 0,5-1 moa grupajul. Uniformitatea si dimensiunea gaurii de flacara inseamna 0,1-0,25 moa functie si de calibru. Tensiunea in gatul tubului e tot pe la 0,1. Si tot asa.

Mult mai putin, de ordinul a 0,01-0,05 moa influenteaza chestii la care te gandesti mai putin, de ex. Unghiul sub care practica alezarea muchiei gatului tubului pe interior. Unii nici macar nu se chinuie sa faca asa ceva sau o fac strict pentru debavurare pe cand tipul acesta isi facuse rost de alezoare din 5 in 5 grade, de la 30 la 60 grade si a bibilit tuburi si incarcaturi care numa' asta aveau diferit. Zicea el ca intre 30 si 45 grade poti sa scoti 0,05 moa diferenta grupaj, functie de calibru si fabricantul tubului.

Nu e singurul. Multi tragatori de bench merg la astfel de nivel. Unii fac asta toata viata, altii ajung la concluzia ca pe un an de competitii diferentele nu se vad si nu merita sa piarda timp si bani mergand atat de departe cu bibilitul incarcaturilor.
La fel ca in oricare alt domeniu, cred ca ramane la latitudinea fiecaruia pana unde merge cu migala.
Un amic de peste ocean imi povestea cat de fericiti au fost intr-un mic grup atunci cand au reusit sa cumpere si sa puna in functie o presa progresiva semi-automata, antrenata electric si care varsa 2-3-500 cartuse intr-o dupa-amiaza. Ca scotea munitie ce putea in jur de 2 moa nici nu mai conta ... oricum ei se jucau la un fel de tir dinamic si nu le trebuia mai mult.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 12 Ian 2022, 21:19

violiv scrie:Am vazut la baietii aia de trag in Luna ca multi au inceput sa masoare viteze la fiecare foc tras, chiar in competitie. Motivatia lor este ca asa un reper cat de cat obiectiv in dilema "am tras eu prost sau cartusul a fost altfel?"


Bravo! Tine-o tot asa!


Multumesc de incurajare....incerc, putinii la care le sint utile aceste informatii ma fac sa continui sa scriu.

Referitor la variatiile de viteza, am facut un studiu referitor la variatiile de viteza si aplicatia la vinatoarea la distanta (vinatoare, nu benchrest). M-a interesat, cit efort trebuie sa depun (daca se poate quantifica) pentru a avea suficienta precizie pentru tragerile la distanta. De asemenea am luat in calcul si munitiile de fabrica...adica merita sau nu sa incarc, asta era ideea. E oarecum deformare profesionala, asta fac si la servici "gasesc drumul in padure printre copaci"...sau aleg "aleg compromisul potrivit pentru o solutie vandabila si de viitor"

Deocamdata acest studiu e doar la mine in Excel...daca crezi/credeti ca exista interes pot sa scriu un articol separat despre acest topic.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 12 Ian 2022, 21:45

Croco scrie:La incarcarea cartuselor trebuie determinate cantitatea de pulbere si distanta de ghinturi a proiectilului.

OCW
Optimal charge weight.Determinarea cantitatii de pulbere. Consta in incarcarea in trepte de o,3grains si studierea dispunerii pe verticala a grupurilor de 3 cartuse.

OBT
Optimal barrel time. Corelarea datelor armei cu o aplicatie informatica si are ca scop descoperirea incarcaturii de pulbere necesara parcurgerii de catre proiectil a lungimii tevii in functie de un timp anume.

Satterlee
Determinarea cantitatii de pulbere din 10 cartuse in functie de viteze. Incarcarea se face in trepte de 0,2 grains.

Seating depth-ul se studiaza separat, prin incercari. Sunt si aici mai multe metode.


Intr-adevar @Croco exista toate aceste metode cu literatura aferenta si exemple. In opinia mea insa, majoritatea au aplicatia (si sursa) in competitie si benchrest. Si sint intr-adevar bune si demne de urmat. DAR pentru mine cel putin aceste metode nu sint foarte practice ....plebeul de rind din urmatoarele motive:
- OCW:
- pentru a face diferenta semnificativa pe verticala a focurilor, distanta de tragere trebuie sa fie suficient de mare insa acest lucru este impractic pentru majoritate. Nici macar aici poligoanele de 300m nu abunda, pe cind cele de 100m sint comune. Sint chiar poligone de 100m de interior unde componenta de vint nu exista
- aceasta metoda necesita cel putin trei Cicli de incarcare. Adica primul Ciclu este de distributie a vitezelor, al doilea Ciclu e de incercat incarcaturi selectate si abia al treilea Ciclu este practic pentru munitia finala. Consider ca pentru cerintele de precizie pentru vinatoarea la distanta sint prea multi Cicli...cel putin pentru mine.
-OBT:
- depinde e un SW, care e bun dar in ultima instanta orientativ, in final tot trebuie sa incarci efectiv intr-un ciclu de testat. Intr-o vreme, acum citiva ani, m-am jucat cu software-ul respectiv...dar am abandonat pentru cerintele mele
- presupune mai multe masuratori pentru fiecare variatie tip de tub, teava, pentru a fi cit mai precis. De asemenea sint variabile care nu le poti masura, cum sint viteza de ardere a unei pulberi, in care trebuie sa sa crezi softwareul ca are informatia la zi. De asemenea pentru pulberi noi......softwareul trebuie updatat
- Satterle:
- din nou presupune un Ciclu extra de incarcare, chiar daca sint mai putin tuburi
- o grupare a vitezelor nu garanteaza precizia, este doar probabilistic. Metoda conduce mai degraba la uniformiatea vitezolor....precizia insa nu este deloc garantata

Nota: incrementele de gramaj (0.3 sau 0.5 grains) nu ar trebui sa fie batute in cuie. Statistic trebuie sa ai suficiente focuri pentru ca metoda sa poat fi aplicata, asta este tot ce e important. Cit ajunge sa fie gramajul de incremente cind imparti tot domeniul la 20 sau 30 sau 60 de puncte...ar trebui sa rezulte dintr-un calcul.


Asadar toate aceste metode de benchrest pentru mine au fost doar surse de inspiratie, dar nu se aplica din motivele de mai sus. Cerintele mele sint:
- cit mai putine cicluri de incarcare...adica nu mai mult de 2. Mai putin nu se poate decit daca sti reteta deja
- precizie suficienta pentru vinatoare...dar nu e nevoie de precizie benchrest ( e "o risipa" la vinatoare)

Asadar metoda care am descris-o in articol, continua sa dea rezultate pentru mine si e aplicabila in poligone normale. Grupurile nu mint, nu este nici o ambiguitate care grup trage mai bine si care e tendinta. De specificat ca in exemplu am folosit increment de 0.5 dar pentru un calibru mai mic cu un interval de sarcini mai mic, folosesc increment mai mici. Scopul este sa trag cel putin 10 grupuri in toata plaja de incarcaturi. De asemenea uneori pot sa restring domeniu, spre exemplu daca nu ma intereseaza vitezele prea mici, pot restringe intervalul de la mijloc spre maxim (in loc de minim la maxim).

In general, poate ai vazut din articolele mele, daca ceva face sens tehnic aplic. DAca nu se aplica la mine, atunci iau ce e bun si combin ...si "imi fac al meu". Chiar daca gresesc, sau nu da chiar rezultate dorite..invat ceva si apoi rectific.

Mu bucur sa discut si sa schimbam idei, consider ca intotdeuna pot imbunatati ce fac.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 12 Ian 2022, 21:50

violiv scrie:Tot la cei cu Luna am vazut o serie de 10 focuri cu 375 cheytac, cu viteze identice la prima zecimala!
E evident ca incarcarea a ajuns practic la limite. De aici incolo nu mai poti face mare lucru cu asta.
Pui astfel de cartuse in railgun si ar trebui sa ajunga in aceeasi gaura si la 2 km. Partea proasta e ca atmosfera e cea care nu ne lasa, nici macar la 100 m.

P.S. Am vazut ca au deschis chinezii autostrada pe sub lac ... are 10 km. Cu atmosfera controlata, la o adica. Tavanul ar permite sa tragi la 1000-1500 m, poate si mai departe. Poate vorbim sa ne lase o zi pe an sa tragem acolo!!!


Frumos admirabil, jos palaria, si bine ca imping metodele si tehnologiile la limita. IN final aceste tehnologii, o parte din ele, devin productizabile si suficient de ieftine incit sa profitam si noi de ele, fie in munitie de fabrica fie in cea re-incarcata. Si chair daca nu voi ajunge niciodata la raspindiri extreme, si deviatii de asemenea precizie (nu consider ca e practic si chiar daca as putea e o pierdere de vreme si bani pentru mine) devine fesabil sa ajungem practic la deviatii sub 10 m/s sau chiar mai bine. Aceasta performanta proabil ca acum 25 de ani era de ne-atins pentru muritorii de rind.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 12 Ian 2022, 21:52

Croco scrie:Apropo de tras in Luna…
Mi-a trimis-o un prieten acum cateva zile!

Imagine


Super, jos palaria, extrem de important pentru tragere la tinta la distanta. Felicita-l si de la mine! Pentru mine insa .. consider ca e inutil pentru vinatoarea la distanta.

CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 12 Ian 2022, 22:04

Croco scrie:Dar se vede Luna? Pentru cine trage acolo, nu pentru mine!
Nu este deloc la limita. Abia de acum incolo incep detaliile. Proiectilele nu sunt masurate, cantarite, pointate. Tuburile de asemenea nu sunt triate si nu au nicio modificare. Calibrul este 6,5 si este, din cate stiu, pentru vanatoare. La distanta ce este drept! Grupajul este de o,42 moa, 5 cartuse. Patru sunt 5cm si al 5-lea la 15cm.
Detaliile fac diferenta! E mai usor decat se crede!


Felicitari pentru 6.5, am considerat foarte serios inainte de a-mi schimba toate tevile de bolt de la .30 la ceva mai mic. In ultimii ani 6.5 a crescut enorm datorita tragerilor la distanta atit in variante normale (cum e Creedmore) cit si in "mini-magnum" (cum e PRC). Sint foarte precise, balistic foarte bune si au inceput sa apara din ce in ce mai multe proiectile de vinatoare pentru ele.

Personal in final am ales 7 mm pentru ca:
- are un avantaj balistic, la aceeasi greutate a proiectilului, fata de calibrele .30 (308, 3006 si 300 W. Magnum)
- 7mm are mai mult ooomph de stopare decit 6.5 chiar daca e mai putin decit .30
- 7mm consider ca are calibre mai consacrate decit variantele de 6.5 care inca sint noi in opiniam mea, cel putin aici in USA. Atit 6.5 Creedmore and 6.5 PRC (si altele sint tinere). Pe cind 7mm-08 si 7mm Magnum sint de multa vreme si nu cred sa dispara (chiar daca 7mm-08) nu e chiar asa raspindit.

Dar....cine stie poate in viitor o sa "ma fac si mai mic"

PS. Deocamdata am in constructie 2 arme in calibrele 7mm ( o alte remaniere completa a lor de fapt). DAca este interes pot sa detailez aici tot procesul, de la componente, la reincarcare si grupurile finale.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde violiv pe 12 Ian 2022, 22:14

Mie mi se pare ca cel mai mare castig al ultimilor ani este faptul ca reincarcarea a devenit o stiinta exacta, trecand de stadiul de experiment personal, mai mult sau mai putin exact.

In mod cat se poate de practic, daca ai dorinta sa citesti mai mult decat a scris @dtdpuu, o poti face si poti obtine o "reteta personala", cu 99,99% succes, inca inainte de a cumpara prima capsa. Poti incarca din start pentru cel putin 0,5 moa din 2-3 incercari, nu 20-30. Pentru arma ta, in conditiile tale.
Si asta pentru ca multe sute de alti pasionati, precum Cristian, au impartasit absolut gratis din experienta lor foarte costisitoare, si-au unit mintile si au facut sa fie usor pentru cei mai putin tehnici, pentru a atrage cat mai multi in "bransa".

In urma cu vreo 7-8 ani, un tragator american a facut un experiment care a demonstrat exact asta: solidaritatea si generozitatea tragatorilor de precizie. Pur si simplu a dus o fetita de 9 ani la un concurs regional de bench-rest. Fetita i-a rugat pe tragatori s-o invete sa faca si ea ce fac ei. La sfarsitul celor 3 zile de concurs, fetita avea in mana o arma adaptata pentru ea, a incarcat singurica si a tras sub 0,5 MOA .... fara sa fi facut vreodata asta inainte! Toti au dat cate o bucatica ... un pat, o teava, un tub, o presa, o lingurita de pulbere sau un sfat bun. Ba chiar s-au nascut teorii despre cum ar fi mai bine si mai rapid, s-au pus pariuri daca vor reusi sau nu. Si nimeni nu a iesit in pierdere!
In mod cat se poate de real, nicaieri, in niciun "sport" nu vei gasi atatia oameni competenti, dispusi sa te ajute gratis, cum gasesti in tir. La orice nivel. Inca nu realizati ce au insemnat ultimii 5 ani cu Bryan Litz la carma pentru tir/reincarcare. E incredibil cat au investit oamenii aia in bani si efort si au pus datele obtinute la dispozitia tuturor.

P.S. avand in vedere ca forumul paralel a disparut, va sfatuiesc cu toata insistenta sa copiati capitolele astea (ca si pe altele din forum) si sa le salvati pe undeva. Nu se stie niciodata cat vom mai avea paginile astea la dispozitie.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde dtdpuu pe 12 Ian 2022, 22:42

violiv scrie:Mie mi se pare ca cel mai mare castig al ultimilor ani este faptul ca reincarcarea a devenit o stiinta exacta, trecand de stadiul de experiment personal, mai mult sau mai putin exact.

In mod cat se poate de practic, daca ai dorinta sa citesti mai mult decat a scris @dtdpuu, o poti face si poti obtine o "reteta personala", cu 99,99% succes, inca inainte de a cumpara prima capsa. Poti incarca din start pentru cel putin 0,5 moa din 2-3 incercari, nu 20-30. Pentru arma ta, in conditiile tale.
Si asta pentru ca multe sute de alti pasionati, precum Cristian, au impartasit absolut gratis din experienta lor foarte costisitoare, si-au unit mintile si au facut sa fie usor pentru cei mai putin tehnici, pentru a atrage cat mai multi in "bransa".

In urma cu vreo 7-8 ani, un tragator american a facut un experiment care a demonstrat exact asta: solidaritatea si generozitatea tragatorilor de precizie. Pur si simplu a dus o fetita de 9 ani la un concurs regional de bench-rest. Fetita i-a rugat pe tragatori s-o invete sa faca si ea ce fac ei. La sfarsitul celor 3 zile de concurs, fetita avea in mana o arma adaptata pentru ea, a incarcat singurica si a tras sub 0,5 MOA .... fara sa fi facut vreodata asta inainte! Toti au dat cate o bucatica ... un pat, o teava, un tub, o presa, o lingurita de pulbere sau un sfat bun. Ba chiar s-au nascut teorii despre cum ar fi mai bine si mai rapid, s-au pus pariuri daca vor reusi sau nu. Si nimeni nu a iesit in pierdere!
In mod cat se poate de real, nicaieri, in niciun "sport" nu vei gasi atatia oameni competenti, dispusi sa te ajute gratis, cum gasesti in tir. La orice nivel. Inca nu realizati ce au insemnat ultimii 5 ani cu Bryan Litz la carma pentru tir/reincarcare. E incredibil cat au investit oamenii aia in bani si efort si au pus datele obtinute la dispozitia tuturor.

P.S. avand in vedere ca forumul paralel a disparut, va sfatuiesc cu toata insistenta sa copiati capitolele astea (ca si pe altele din forum) si sa le salvati pe undeva. Nu se stie niciodata cat vom mai avea paginile astea la dispozitie.


N-am stiut de povestea asta cu fetita...dar sa fiu sincer m-am "muiat un pic".

Intr-adevar cum spui si cum am sugerat mai sus, in ultimii ani progresul in tir, reloading, arme, prelucrari si material, optica, electronica si software pentru suport, etc. a fost enorm. Si nu s-a oprit continua. Intr-adevar cartile lui Brian Litz, si ale altora, au deschis multe minti si pirtii pentru unde sintem astazi, noi oamenii de rind. Nu trebuie decit sa cistesti, sa intelegi si apoi sa aplici urmind rezultate care altadata erau de domeniul competitiei.

Pentru articolele pe care le-am scris, eu le am oricum in cloud.

Multumesc,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde violiv pe 12 Ian 2022, 22:56

Si cand te gandesti ca tot progresul asta e datorat tot politicienilor .... ca ei au interzis, la unison, pe toate meleagurile, proiectilele auto-propulsate si ghidate spre tinta, pentru uzul civil!

Cand te gandesti ca un astfel de mini-rachetica ar costa azi in jur de 3-400 $ ai zice ca e exorbitant de scump sa tragi asa ceva. Dar daca incepi sa calculezi ca un cartus modern pentru tras 3 km costa cativa $ buni si mai putin de 10% din cartusele trase ajung in tinta cat o fata de masa de cununie pusa la distanta aia, nu mai pare asa de scumpa "racheta" care ajunge acolo, intr-o tinta cat un servetel, in 90% din cazuri!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 13 Ian 2022, 06:55

violiv scrie:Mie mi se pare ca cel mai mare castig al ultimilor ani este faptul ca reincarcarea a devenit o stiinta exacta, trecand de stadiul de experiment personal, mai mult sau mai putin exact.

Matematica ramane matematica! In reloading nu mereu 2+2=4!

@dtdpu
Reloadingul este o stiinta, daca o pot numi asa, empirica! Are la baza preferintele utilizatorilor! Precizie, economie, pasiune, etc. Metoda de urmat o stabileste fiecare, eu nu am facut decat sa aduc la cunostinta publicului existenta lor. Cand s-o putea, fiecare adopta ce vrea! Poate un mix al lor, cine stie?

Mai important, nu este ce stii sa faci! Gasesti peste tot tutoriale cum se face! Mai important este ce sa nu faci! Repet! Detaliile fac diferenta!
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Croco pe 13 Ian 2022, 07:00

dtdpuu scrie:Super, jos palaria, extrem de important pentru tragere la tinta la distanta. Felicita-l si de la mine! Pentru mine insa .. consider ca e inutil pentru vinatoarea la distanta.
CristianC


Conteaza primul foc, doar primul! Cel cu teava rece! Bergenbier!
Avatar utilizator
Croco
Veteran
 
Mesaje: 540
Membru din: 18 Ian 2019, 13:48
Locaţie: Ilfov

Re: Ghid re-incarcare pentru vinatoare 7 - Testarea/Rezultate

Mesajde Sly_Fox pe 13 Ian 2022, 11:02

violiv scrie:P.S. avand in vedere ca forumul paralel a disparut, va sfatuiesc cu toata insistenta sa copiati capitolele astea (ca si pe altele din forum) si sa le salvati pe undeva. Nu se stie niciodata cat vom mai avea paginile astea la dispozitie.

M-ai pus pe gânduri! Cred că s-ar impune o metodă de a știi unii de alții în caz că suntem împrăștiați. Eventual cei care mai scriu pe aici să cunoască măcar adresele de e-mail ale colegilor pentru înștiințare în vederea regrupării pe alte metereze în caz de asediu. Voi ce ziceți?
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5665
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Următorul

Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 24 vizitatori

Publicitate