Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 11 Aug 2020, 21:46

puiul pontator "aret la nas sau la vedere"

Rase de caini de vinatoare permise de AGVPS, discutii despre VANATOAREA cu caini , dresaj aplicat , performante in teren , poze cu vanat si caini , samd . Pentru alte performante legate de caini de vanatoare va rugam sa accesati threadul de mai jos .

Moderator: wachtelfeld

puiul pontator "aret la nas sau la vedere"

Mesajde razvan.dumitru pe 11 Iun 2013, 10:05

treducerea unui articol interesant :
Ochii sau nasul
Traducere dupa Martha GREENLEE pe 08 noiembrie 2012
Ați observat cât de diferit se comporta pui? Unii pui ajung la orizont și gonesc tot ce zboara. Alti pui lucreaza mai aproape, utilizand vântul și ponteaza imediat ce au găsit păsările. Aceste diferențe au legatura cu faptul că folosesc ochii sau nasul.

În urmă cu câțiva ani am fost în vizită la un trainer profesionist în Maine. El tocmai lucra cu 2 pui pentru ai evalua și am întrebat dacă pot asista. A luat fiecare pui la plimbare, iar eu am mers în spatele lor. Unul dintre primii pui a alergat larg pe tot terenul, și m-a întrebat ce am crezut. Am fost destul de impresionata și i-am spus asta, dar nu a fost răspunsul pe care îl astepta. El a întrebat dacă știam de ce puiul a fugit atât de mult, si sincer nu știam. El a explicat ca puiul a lucrat la vedere și caută pasari să le starneasca/ urmareasca. El a luat un alt pui iar acesta lucrat mult mai aproape. Așa cum am observat el a lucrat cu ajutorul vântului cu nasul mai jos , cu o cheta stransa.

După ce puii si-au facut alergarea pe rand, trainer-ul s-a așezat și a explicat de ce este atat de important sa determini motivul pentru care alearga puii. "În cazul în care un pui foloseste ochii, el va alerga mai mult cu o cheta larga. E mult mai probabil să ponteze la vedere și îi va placea să urmareasca pasarile starnite. Acest lucru ne spune că are nevoie mai mare sa găseasca păsări. E nevoie de a-i lucra/ dezvolta nasul prin lucru cu păsări, vanat mai dens. În cazul în care un pui foloseste nasul, el deja știe cum găseste păsări, așa că e nevoie sa-i lucram /dezvoltam cheta. Dacă il ținem numai pe lucru la păsări, el nu va învăța o cheta corecta. Trebuie să identificam tipul de pui, în scopul de a-i dezvolta in mod correct aptitudinile. "

Am uitat despre această lecție până recent, când am fost la lucru cu două pui de la aceeași cuib. Aveau sase luni si moduri de lucru complet opuse. Puiul alb fugea departe, ii placea sa alerge fluturi cat mai departe. Celalalt pui a lucrat aproape, pe vânt. Acum am știut de ce au fost stiluri de lucru atat de diferite. Un pui a lucrat la vedere, iar celălalt cu nasul.

A fost nevoie de un plan de a dezvolta acesti pui. Fiecare pui a avut un neajuns , deci este necesar să fie stabilită înainte de antrenamentul avansat modalitati diferite de antrenament.. Am plantat păsări pe camp în cusca pentru antrenament si am dat drumul prima oara puiului alb, așa că a gasit o concentrare mai mare de păsări in apropiere. Apoi am dat drumul celui de-al doilea pui portocaliu așa că a trebuit să lucreze mai mult si mai departe pentru a găsi păsări. De-a lungul timpului am observant ca puiul alb si-a scurtat chetapentru ca ca a devenit mai interesat de vânătoarea in apropiere și a încetinit, astfel că inceput sa-si foloseasca mai mult nasul. Am observant si o schimbare a puiului Orange ,care a inceput sa aibe o cheta mai mare. La zece luni chetele lor au fost aproape identice.

Cei mai mulți pui par să aibe dezvoltat un simt sau altul, și variază între frați, precum și intre diferite rase. Indiferent de ceea ce simt favorit au puii dvs., ii puteti ajuta să învețe să folosească ambele simturi, vedere și miros, pentru a găsi păsări. Daca te uiti la un câine cu experiență, vei vedea ca schimba de la un simt la altul, în funcție de situație. Puteți vedea chiar și-l ridica urechile pentru a asculta alte indicii. Prin studierea catelului tau, ve-ti fi în măsură să va dati seama dacă folosește ochii sau nasul, și o dată ce știi punctul său slab, veți ști ce trebuie să faci pentru a-l dezvolta in mod corect.
razvan.dumitru
Nou membru
 
Mesaje: 21
Membru din: 22 Aug 2011, 11:34

Re: puiul pontator "aret la nas sau la vedere"

Mesajde wachtelfeld pe 11 Iun 2013, 18:17

Absolut adevarat. Bun articol !
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2456
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: puiul pontator "aret la nas sau la vedere"

Mesajde iliealexandruionut pe 11 Iun 2013, 18:46

intersant articol si ms pt postare.am si eu un pui de 8 luni si lucrez cu el asa ca imi foloseste tot ce se poate.ms din nou.
citeste mult..invata..si mai apoi incearca!
iliealexandruionut
Veteran
 
Mesaje: 776
Membru din: 10 Mar 2012, 14:26


Înapoi la Caini de vanatoare la ..... vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

Publicitate