Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 24 Ian 2022, 06:08

Deutsch Drahthaar - crestere, selectie si vanatoare

Exclusiv discutii legate de linii de singe , dresaj , concursuri de frumustete , probe de lucru , inclusiv canise , precum si prezentari ale raselor care nu sunt permise de AGVPS la vanatoare in Romania , samd .

Moderator: wachtelfeld

Deutsch Drahthaar - crestere, selectie si vanatoare

Mesajde wachtelfeld pe 04 Noi 2010, 14:04

Deschid acest topic din dorinta de a ajuta vanatorii posesori de caini din aceasta rasa sa inteleaga ce inseamna cu adevarat notiunile de crestere si selectie in cadrul acestei rase.

Acest topic va fi destinat doar discutiilor serioase si la obiect vis-a-vis de acest subiect , fara polemici inutile , fara abateri tendentioase , care va anunt de pe acum ca vor fi sterse fara drept de apel .

De aceasta data veti avea ocazia sa intelegeti ce inseamna o crestere serioasa si responsabila , fara derapaje si amestecul vanitatilor si orgolilor personale !


Inca de la inceput aveti trimitere catre web-site-ul Clubului mama din tara de origine , pe care il puteti consulta , mai ales cei care intelegeti limba , pt. ceilalti daca aveti intrebari , va stau la dispozitie .

Web-site-ul clubului german http://www.drahthaar.de
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde Katalin pe 04 Noi 2010, 15:28

O traducere aproximativa in limba romana a site ului de mai sus:

http://translate.google.com/translate?j ... haar.de%2F
==========================
Mai Taie Din Ele Da-le Dracului
Katalin
Veteran
 
Mesaje: 433
Membru din: 14 Dec 2008, 16:52
Locaţie: Bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde wachtelfeld pe 04 Noi 2010, 15:39

Katalin scrie:O traducere aproximativa in limba romana a site ului de mai sus:

http://translate.google.com/translate?j ... haar.de%2F


Super Catalin, foarte util , uitasem de google... :D
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 15:49

eu nu am avut decat un brac cu par sarmos...nu un deutsch drahthaar...asa ca nu ma bag...eventual pot sa intreb pe cei cu experienta in cresterea rasei?
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde wachtelfeld pe 04 Noi 2010, 16:21

sorin flutur scrie:eu nu am avut decat un brac cu par sarmos...nu un deutsch drahthaar...asa ca nu ma bag...eventual pot sa intreb pe cei cu experienta in cresterea rasei?Sorine ai grija cum pui problema asta , de polemici nu imi arde asa ca ...suntem prieteni si te cunosc bine si ai cam inceput-o cu stangul. :D
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde Sibianu pe 04 Noi 2010, 18:12

Buna initiativa Mihai, sa speram ca ai pus saminta pentru o discutie cu adevarat constructiva pentru iubitori acestei rase.
Titlul topicului se numeste "crestere si selectie", un un subiect foarte larg cu care usor sar putea umple citeva carti. Probe de lucru, teste de abtitudini, diferite metode de selectie,......sint multe puncte de discutat insa toate acestea se rezuma la sfirsit la genetica si transmiterea/mostenirea iei. De aceia consider acest punct ca unul foarte important si necesitatea unei discuti pe aceasta tema se impune de la sine.
Parerea mea ieste ca crescatori ar trebui sa aiba un minim de cunostinte in genetica si felul cum aceasta se transmite mai departe.
Un gen ieste mereu format din doua allele, unul provine de la mama si unul provine de la tata. Ca un gen sa fie homozygot, adica sa transmita o informatie in forma pura, ambele allele trebuie sa fie identice. Ca egzemplu, si aici raminem la culoarea cainelui pentru ca aici ieste cel mai simplu de explicat, sa spunem ca un caine transmite mai departe numai culoarea maro atunci ambele allele sint MM (M=maro). Cele doua allele a unui gen pot fi si diferite, in cazul asta ieste vorba de un gen heterozygot, adica un gen care nu transmite pur ci allelul dominant va influenta Phänptypul cainelui. Ca egzemplu un gen la care un allel poarta informatia unicolor (U=unicolor) si al doilea allel poarta informatia inspicat (i=inspicat) cainele va fi unicolor pentru ca allelul U ieste dominant alelului i.
Pentru culoarea la Drahthaar sint doi factori principali. Unul ieste genul pentru culoare si al doilea ieste genul pentru unicolor sau inspicat. Ambele gene se compun din informati atit de la mama cit si de la tata.
Deci daca allelul cu informatia maro = m; allelul unicolor = U; si allelul pentru inspicat = i avem urmatoarele combinati:

O catea maro inspicat (mm ii) inperechiata cu un mascul maro (mm UU)= toti pui vor iesi maro unicat deoarece allelul U ieste dominant. Insa toti pui vor purta in iei ambele informati adica mmUi.

O catea maro unicat (mm Ui) inperechiata cu un mascul maro unicat (mm Ui) vor rezulta atit pui maro unicat care poate sa poarte genul mm UU cit si pui maro unicat care poarta genul mm Ui cit si pui maro inspicat care poarta genul mm ii.
Deci dupa cum vedem nu putem intodeauna trage concluzi la genotypul cainelui vazind doar infatisarea acestuia. Un Drahthaar poate sa fie maro unicat dar daca si transmite acesta informatie mai departe depinde de genele lui, adica daca sint homozygot = mmUU sau hetrozygot mmUi.

La fel ieste situatia cu culoarea neagra la Drahthaar pe care o intilnim numai in forma de insicat, deci Drahthaari pe negru care sa poarte informatia NNUU pentru unicat nu egzista si pentru ca nu sint doriti ieste interzisa inperecheria lor cu caini negru inspicati sau maro unicolor.
Ce sar intimpla daca asi inperechia doi Drahthaari negru inspicati care poarta informatia Nm ii? Rezultatul ar fi Drahthaari negri unicat pentru ca de la ambi parinti primeste informatia N ce ar insemna ca ambi alleli pentru culoare ar fi identici deci NN. la fel si daca inperechezi un negru inspicat Nm ii cu un maro unicolor mm Ui rezultatul va fi din nou negru unicat deoarece atit allelul pentru culoarea neagra N ieste dominant cit si cel pentru unicolor U. Deci din inperecheria maro unicolor mmUi si negru inspicat Nmii va iesi negru unicolor NmUi.

Allelel si informatia lor:
N = negru dominant
m = maro recisiv
U = unicolor dominant
i = inspicat recisiv
Allelul negru ieste dominant asupra celui maro Nm = culoarea neagra
Allelul unicolor ieste dominant celui inspicat Ui = unicolor
Fiecare gen are doua allele, unul de la tata si unul de la mama
Allelul dominant dicteza phänotypul
Ca un caine sa transmita o informatie pura trebuie ca genul respectiv sa aibe doua allele identice, adica sa primeasca atit de la mama cit si de la tata aceiasi informatie.
daca nu putem lungi viata, macar so facem lata!
Avatar utilizator
Sibianu
Membru activ
 
Mesaje: 71
Membru din: 12 Sep 2007, 16:01
Locaţie: Nürnberg

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde Sibianu pe 04 Noi 2010, 18:14

Linia de mama ieste foarte importanta pentru Drahthaar, ea a jucat si joaca un rol eminent in evolutia acestei rase. De aceia cred ca se impune de la sine o discutie pe aceasta tema.
Ce ieste defapt o linie de mama (pe germana Mutterlinie - ML)?
Linia de mama ieste un lant de generati de la mama la mama care pote fi urmarit pina in secolul 19, deci pina la inceputul rasei Deutsch Drahthar. La Drahthaar obtinem pe linga informatia care a fost prima canisa ce a crescut pe linia respectiva, si informatia care a fost rasa cu care sa pornit. Din cite stim Drahthaarul are la baza patru rase diferite, trei cu par sarmos precum Pudelpointer (PP), Griffon (Gr) si Deutsch Stichelhaar (DSt) si o rasa cu par neted aceasta find Deutsch Kurzhaar (DK).
Deci denumirea liniei de mama se compune din numele canisei care a inceput linia plus rasa cu care sa inceput linia respectiva.
De egzemplu: vom Walde DSt sau Saarforst DK sau Auenheim PP sau Güntersburg Gr.
Toate acesti lini pot fi urmarite pina la inceputul rasei acum mai bine de 100 de ani.
Daca dea lungul timpului o canisa selecteaza consegvent doar pe o linie de mama si formeaza asa o linie nou atunci se adauga si numele acestei canise la numele liniei, ultimul nume din enumerare find prima canisa de la care sa inceput.
De egzemplu: Oeyenhausen-vom Walde DSt, sau Königsheide-Saarforst DK, sau Kornstube-Oeyenhausen-vom Walde DSt......

In ultimi 10 ani sau nascut pui din 50 de lini de mama diferite care toate pot fi urmarite pina la inceputul secolului 19.

Linile de mama:

Deutsch Stichelhaar DSt:
Rabenhorst-Schackenburg DSt
Woltershof-Schakenburg DSt
Lauchatal- Schakenburg DSt
Brokmer-Schakenburg DSt
Unstruttal-Freikorps DSt
Frankenhöhe-Bärenheide DSt
Oldenburg-Waldtraut DSt
Vogelsberg-Breitenthann DSt
Freikorps-Stöberhai DSt
Hildagsburg-Tannig-Frankenhöhe DSt
Pflanzgarten-Odertal DSt
Stettin-Steigerforst DSt
Oeyenhausen-vom Walde DSt
Wupperaue-Oeynhausen-vom Walde DSt
Kornstube-Oeyenhausen-vom Walde DSt

Deutsch Kurzhaar DK
Freibauernhof-blaues Ländchen DK
Saarforst DK
Königheide-Saarforst DK
Elbmarsch-Saarforst DK
Sachsenhof-Saarforst DK
Adaling-Saarforst DK
Scherrer-Saarforst DK
Rosenhof-Feldhof DK
Talsperre-Westuffeln DK
Lawalls-Häuserhof DK
Gartetal-Heidehöhe DK

Pudelpointer PP
Auenheim PP
Asper-Auenheim PP
Isarau-Auenheim PP
Haardtberg-Isarau-Auenheim PP
Rubenow-Auenheim PP
Kreuzhecke-Auenheim PP
Löwenberg-Auenheim PP
Elbgebirge-Löwenberg-Auenheim PP
Grenzschutz-Löwenberg-Auenheim PP
Schlossaue-Löwenberg-Auenheim PP
Diamantenaue-Löwenberg-Auenheim PP
Fuchswinkel-Klosterjägers PP
Klosterjägers-Dype PP
Hellertal-Katteneck PP
Ortfeld-Hallertal-Kattenheck PP
Bachwiese-Radchen PP
Lönsbirke-Bachwiese-Radchen PP

Griffon Gr
Hasenhügel-Krofdorf Gr
Keiserhof-Krofdorf Gr
Göthersitz-Freiberg Gr
Hellimer-Moguntia Gr
Freikorps-Oetting Gr
Cröver Reich-Günthersburg Gr
daca nu putem lungi viata, macar so facem lata!
Avatar utilizator
Sibianu
Membru activ
 
Mesaje: 71
Membru din: 12 Sep 2007, 16:01
Locaţie: Nürnberg

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde Sibianu pe 04 Noi 2010, 18:14

Cresterea pe linie de mama a fost si ieste inca foarte raspindita la Drahthaar. Cresterea pe lini de mama inseamna o selectie doar in interiorul liniei respective, adica atit cateaua cit si masculul provin din aceiasi linie de mama. Aceasta metoda nu ieste una care se orienteaza la un succes imediat dar fara continuitate. Crescatori care folosesc aceasta metoda gindesc in generati si nu numai pina la urmatoarea Hegewald. Avantajul cresteri pe linie de mama, daca aceasta metoda se practica dea lungul a mai multor generati, ieste ficsarea genotypului dorit dar mai ales transformarea genelor recisive in gene dominante si asta influenteaza direct ce si cum da mai departe un caine genele sale.
Despre cum ieste format un gen am vorbit mai sus si stim ca un gen ieste format din doua alele. Ca un gen sa fie dominant si sa se mosteneasca pur, acesta trebuie sa aibe doua alele identice.
Ca egzemplu:
A =dominant
a = recisiv

Daca unim doi caini care poarta genul Aa
deci Aa + Aa = AA asta inseamna ca pui au genul dominant si care se mosteneste pur.

insa metoda cresteri pe linie de mama are si unele riscuri deloc de neglijat. Ea poate sa micsoreze baza genetica a rasei dar si al idividului cea ce duce la probleme precum scaderea vitalitati, scaderea sistemului imun, scaderea marimi,.......
De aceia aceasta metoda ieste numai ceva pentru adevarati specialisti care stiu ce fac.
daca nu putem lungi viata, macar so facem lata!
Avatar utilizator
Sibianu
Membru activ
 
Mesaje: 71
Membru din: 12 Sep 2007, 16:01
Locaţie: Nürnberg

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde wachtelfeld pe 04 Noi 2010, 19:55

Super interesant.
Eventual exemplifica liniile fondatoare si cu ceva fotografii ale unor caini proveniti din aceste linii si cateva explicatii pe marginea lor.
Adrian hai sa incercam sa vorbim de ce reglementari are clubul german VDD in privinta reproductiei , de ce precepte tine cont atunci cand 2 caini trebuie sa se reproduca, ce parghii de selectie au la indemana si cum le folosesc.
Tu fiind acolo mult mai la indemana iti vine sa ne tii la curent si pe noi in ceea ce privesc toate aceste probleme si te-as ruga sa incepi cu inceputul si anume cum este organizata crestere , care sunt organismele oficiale care guverneaza si directioneaza cresterea, politica lor, precum mai apoi sa intram in mecanismele de selectie efectiva si cum ajuta ele efectiv crescatorul dar si vanatorul de rand.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde cosmin p pe 04 Noi 2010, 20:17

Adi, foarte multa informatie pentru novici ca mine, insa utila. Am citit si recitit fiecare rand.
Sper ca la anul sa imi iau si eu un DD.
Dl. Doctor foarte buna initiativa cu topicul si sper sa nu degenereze in altceva asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme.

P.S. Inca astept cartea de la Dvs. :roll: Va rog sa nu ma uitati.
cosmin p
Nou membru
 
Mesaje: 40
Membru din: 27 Aug 2007, 11:28
Locaţie: craiova

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde wachtelfeld pe 04 Noi 2010, 20:28

cosmin p scrie:Adi, foarte multa informatie pentru novici ca mine, insa utila. Am citit si recitit fiecare rand.
Sper ca la anul sa imi iau si eu un DD.
Dl. Doctor foarte buna initiativa cu topicul si sper sa nu degenereze in altceva asa cum ne-am obisnuit in ultima vreme.

P.S. Inca astept cartea de la Dvs. :roll: Va rog sa nu ma uitati.


De data asta orice derapaj controlat sau nu se va solda cu stergerea imediata a postarii.
De aceasta data lucrurile sunt foarte serioase si vreau sa ramana cat mai serioase , atit si nimic mai mult !!!
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:30

Klaus Rolfs


Bracul german cu păr sârmos

Îngrijire-educaţie-creștere

Lista liniilor materne active din est şi vest: (pag. 50)

Liniile materne de brac german cu păr sârmos din RDG de odinioară:
Împărţirea următoare şi ordonarea sunt valabile din 1 ianuarie 1993 şi sunt înregistrate de către observatori în funcţie de rapoartele cu privire la fătări.La liniile materne de brac cu păr scurt de care dispunea Uniunea s-au adăugat încă două:
Brac cu păr scurt de Freibauerhof –blaues Länchen Nr. liniei materne 13.0
Scherrer-Saarforst 07.0

Au rămas:
Brac cu păr scurt de Königsheide-Saarforst 08.8
Talsperre-Westuffeln 16.0

La linia materna de pudelpointer s-au adăugat alte patru sub-linii:
Diamantene Aue-Löwenberg-Auenheim-PP Nr. liniei materne 02.1
02.2
Elbgebirge-Löwenberg-PP 05.0
Schloßaue-Löwenberg-Auenheim-PP 03.0

Au rămas:
Bachwiese-Radchen-PP Nr. liniei materne 10.0
Kreuzhecke-Auenheim-PP 04.1
04.2
04.3
Löwenberg-Auenheim 02.3

La linia materna de grifon nu a apărut nicio altă linie maternă nouă.
Au rămas:
Göthersitz-Friedberg-Gr. Nr. liniei materne 17.0
Kaiserhof-Krofdorf-Gr. 12.0

La linia materna de St. Nu a apărut nicio altă linie maternă nouă.
Au rămas:
Frankenhöhe-Bärenheide-St. Nr. liniei materne 11.1
11.2
Oeyhhausen-vom Walde-St. 14.0 15.1
15.2
Unstruttal-Freikorps-St. 06.0

Linie maternă necunoscută:
Teufelkanzel Nr. liniei materne 09.0
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:33

tot din aceeasi carte...
Împerecherea pe linie maternă

Aşa cum cuvântul de baza arata, aceasta metodă este de asemenea o metodă de împerechere pe linie, care însă se raportează la femelele care au dat naştere unei anume linii. Este o serie a generaţiilor de la mama la mama , care poate fi urmărită de la început până la rezultatul final al liniei. Acestea sunt, aşa cum reiese din lista liniilor materne , care au dat, în cele din urmă, variantele diferite de brac în funcţie de păr, plecând de la rasa câinilor de vânătoare germani cu familiile de câini cu păr sârmos grifon, brac cu păr ţepos, pudel pointer, brac german cu păr scurt. O linie maternă obţinută din bracul german cu păr lung nu face parte din enumerarea de mai sus.
Îngrijirea liniei materne se bazează pe transmiterea liniei sancvine a femelei şi prin aceasta, a calităţilor sale prin împerecherea consecventă cu aceasta. O fiică a mamei care a dat linia este păstrată pentru împerechere iar linia va fi continuată de fiecare dată de una dintre fiicele sale. Alegerea unui mascul care provine dintr-una din strămoaşele sale, face ca această metodă să devină cosancvina pe linie maternă, ceea ce condiţionează, ca materialul rezultat, atât cât se poate observa, să nu aibă niciun fel de lipsuri. Dar chiar şi în cazul unei selecţii consttincioase se poate întâmpla ca aptitudini nedorite să iasă la iveală. Atunci trebuie că selecţia să înceapă de partea crescătorului.
Cine vrea astăzi să îşi bazeze creşterea pe una dintre liniile materne existente şi pe care să o ducă în mod consecvent mai departe, consolidează astfel masa moştenita şi în special aptitudinile care e de dorit să fie moştenite şi ajunge prin acest proces la perspectiva unui tip stabil care să se consolideze şi în aspectul exterior. Dacă vezi câini aparţinând acestui tip, este posibil adesea să fie indicat din care linie maternă şi din care cuib se trage.
Într-un volum omagial dedicat celei de-a 50-a aniversări de la constituirea Clubului Bracului german cu păr sârmos, Ostermann a publicat fotografiile a cinci tipuri de familie. Reprezentanţii erau : tipul Witboi, -Lump, -Regent, -Odin şi –Harras numiţi astfel după cei care le-au întemeiat: Witboi din Rüdenhof, Lump din Berge, Regent din Auenheim, Odin din Saarforst şi Harras din Bigge. Ostermann comenta astfel: „ aceste tipuri de familie nu reprezintă în cadrul creşterii câinilor un produs de masă, ci apariţii excepţionale, dar un tip teribil că performanţa împerecheat cu o constituţie corporală armonioasa şi cu nobleţe. Pe lângă tipul apărut şi reliefat, aceşti câini poseda de regulă un tip special de comportament şi caracter. Fidelitatea fata de moştenirea lor , recunoscută în sfârşit în roadele lor, ne aduce cele mai bune exemplare de pe linia materna sau paternă.”
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:37

tipurile despre care vorbeste autorul mai sus(nu sibianul) din Gazzetta della Cinofilia Venatoria
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:39

Imagine
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:39

Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:40

Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 22:41

Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 04 Noi 2010, 23:01

Imagine
asta ce tip este?
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde wachtelfeld pe 05 Noi 2010, 13:07

Vezi ca scrie in pedigree. :D
Oricum o catea tare frumoasa !
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde Alin3006 pe 10 Noi 2010, 19:08

Domnilor, ati facut o treaba grozava aici. Sper sa aveti rabdarea si consecventa sa duceti la bun sfarsit acest topic, cat si pe geamanul sau "deutsch kurzhaar"; daca permiteti o sugestie de la un om care isi castiga existenta dand forma informatiilor tiparite si facandu-le digerabile si atractive pentru publicul larg : incercati sa impletiti intre informatiile tehnice- nu stiu daca e cel mai potrivit termen dar asta imi vine in momentul asta - si cateva exemple mai simple, sfaturi, notiuni de utilizare ale rasei ...in fine, CEVA care sa atraga si pe cei care sunt la inceput de drum cu aceste doua rase minunate. Pofta vine mancand si in acest mod topicul, deosebit de valoros din punctul meu de vedere - devine mai digerabil pentru marea masa. Sper sa nu fiu inteles gresit, insa mi-a ramas toata viata in minte profesorul de fizica din scoala generala, care a reusit sa ne faca pe majoritatea sa iubim materia respectiva, altminteri destul de grea, prin faptul ca explica fiecare principiu fizic important printr-o gluma buna. Si acum daca ma intreaba cineva ceva din fizica, imi amintesc intai poanta si apoi principiul fizic.
Altminteri, jos cu palaria pentru calitatea informatiei, iar lui Adi - Sibianul - " Bine ai revenit!"
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 11 Noi 2010, 01:31

acestea sunt discutii care presupun un anumit nivel de cunostinte si experienta...dupa 2-3 caini ...nu prea intelegi mare lucru...daramite daca inca nu ai avut un caine de vanatoare...din aceasta cauza am mai propus si pe alte forumuri...nivele cu acces restrans...ca sa nu ne mai certam aiurea cu unul sau altul care dupa primul caine dau lectii altora....tot timpul incerc sa conving oameni cu experienta in chinologie sa posteze pe forumuri de vanatoare...iar majoritatea pentru acest motiv refuza...una este sa vina cineva la primul catel sa te intrebe una alta....si alta este ca dupa ce-i dai cateva raspunsuri sa de-a lectii altora....
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde wachtelfeld pe 11 Noi 2010, 11:12

sorin flutur scrie:acestea sunt discutii care presupun un anumit nivel de cunostinte si experienta...dupa 2-3 caini ...nu prea intelegi mare lucru...daramite daca inca nu ai avut un caine de vanatoare...din aceasta cauza am mai propus si pe alte forumuri...nivele cu acces restrans...ca sa nu ne mai certam aiurea cu unul sau altul care dupa primul caine dau lectii altora....tot timpul incerc sa conving oameni cu experienta in chinologie sa posteze pe forumuri de vanatoare...iar majoritatea pentru acest motiv refuza...una este sa vina cineva la primul catel sa te intrebe una alta....si alta este ca dupa ce-i dai cateva raspunsuri sa de-a lectii altora....Sunt vanatori si crescatori care au avut multi caini , dar nu au priceput nimic, de fapt astia sunt cei mai multi , sunt alti care dupa 1-2 caini au scris istorie...diferenta a fost modul de abordare al cainelui , dar si a vanatorii !!!

Sorin, acest forum nu este un teren de batalie pt. rezolvarea frustrarilor personale sau al antipatiilor personale!
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde caribu pe 12 Noi 2010, 00:40

Interminabile discutiile despre atat de pretuitii nostri ofertanti de satisfactii. E firesc sa fie asa atat timp cat sunt constructive, si trebuie sa fie. Si in acest mod cred eu, contribuim cate putin la evolutia acestei rase in Romania.
Drahthaar-ul, un mosneag cu inima tanara, m-a coplesit din pozele diferitelor site-uri germane (eu fiind un pasionat de DK) mai ales al celor de la Liether-Moor, site pe care la vremea aceaa il vizionam zilnic dar ramineam intotdeauna cu un gust amar - stiam ca nu voi putea avea niciodata un astfel de DD.
Se pare insa ca "cineva acolo sus ma iubeste" si printr-o conjunctura am intrat in posesia unui astfel de caine.
Mare bucurie am avut in suflet in acele momente cu toate ca nu am avut posibilitatea alegerii unui catel.
Ei dar Costa (Athos) crestea cu fiecare zi si treburile nu au decurs atat de simplu precum mi-am imaginat.
Lipsa de experienta in dresaj profesionist si-a spus cuvantul imediat , cu toate ca mai avusesem si alti caini pe ii controlam foarte bine. In acest caz insa totul avea sa decurga altfel.
Rezultatele asteptate de mine intarziau sa apara si eram foarte necajit. M-a demoralizat si KV din Ungaria in urma caruia binevoitorii (romani, cred ca se intelege) au facut o reclama proasta cainelui cu toate ca singura vina o purtam eu.
Astfel am cerut sfaturi (multumesc din suflet celor care m-au ajuat), am citit carti si totul a inceput sa se lege dupa finalizarea "aportului fortat".
Pot sa spun acum cu tarie ca intre liniile germane, fie DD, fie DK si alte linii (sarbesti sau italiene) exista o diferenta neta.
Sunt convins ca niciodata un caine german nu va avea spectaculozitatea in teren a unui caine italian sau sarbesc (areturi, filaje) dar dupa ce l-ai dobandit satisfactiile sunt pe masura.
Un singur lucru regret si anume ca nu pot sa aloc timpul necesar pentru o pregatire completa in vederea prezentarii la competitii.
Celor care reusiti va felicit si va doresc succes in tot ceea ce faceti.
Cu respect
Stelian

Cam asta a fost inceputul...
Imagine
Imagine
....am continuat cu ceva de genul asta
Imagine
Imagine
si am ajuns pe aici....
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
caribu
Nou membru
 
Mesaje: 23
Membru din: 10 Iun 2007, 20:56
Locaţie: oradea

Re: Deutsch Drahthaar - crestere si selectie

Mesajde sorin flutur pe 12 Noi 2010, 02:18

Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: Deutsch Drahthaar - crestere, selectie si vanatoare

Mesajde wachtelfeld pe 07 Ian 2011, 19:37

Articol preluat cu acordul proprietarului site-ului dd.de , proprietatea d-lui Adrian Fagarosi.
valuarea formei si a parului au un singur scop, pastrarea sanatati si performantei a cainilor nostri. Aici nu ieste vorba de „expoziti de frumusete“ sau „concursuri“ asa cum se aude din unele locuri.
Crescatori din cadrul VDD sau dedicat cresteri cainilor performanti (Leistungszucht). Asta inseamna ca ei vor sa ofere vanatorilor un caine de vanatoare versatil care poate fi folosit la toate muncile la camp, padure, si apa, inainte de foc si dupa foc. Pentru a garanta o selectie cit mai riguroasa si tot o data dezvoltare a rasei, au fost create testele de abtitudini si probele de performanta (VJP, HZP, VGP,...). Aceste probe si teste ofera crescatorilor de DD un buchet imens de informati care il ajuta in alegerea partenerilor potriviti de monta. Insa aceste probe si teste au si citeva lipsuri. De egzemplu ele nu pot arata daca cainele poate pastra performanta aratata si pentru o perioada mai lunga.
Pentru a obtine un rezultat multumitor la vanatoare, ieste neaparat nevoi ca cainele sa se poata concentra si pentru o perioada mai lunga. Concentrarea cainelui depinde in primul rind de caracterul lui dar si de constitutia corporala si de conditia fizica a cainelui.
Se intelege de la sine ca un caine care consuma mai putina energie la acelasi nivel de pasiune si acelasi caracter, se poate concentra pe o perioada mai lunga decit un caine care datorita constituti corporale sau a unui caracter nervos si neechilibrat nu va putea ajunge nici o data la acelasi nivel de performanta. Acest handicap nu poate fi eliminat, nici printrun dresaj foarte intensiv nici printro dieta foarte conzistenta. De aceia telul nostru trebuie sa fie cresterea cainilor care consuma cit mai putina energie si care au un caracter, sau mai bine spus un temperament echilibrat. In ce priveste temperamentul cainelui, arbitri sint atenti si la acest aspect si il vor lua in considerare mai ales in cadrul unei Zuchtschau.
In ce priveste consumarea energiei, aici egzista legi fizicale mai ales in ce priveste sceletul cainelui (unghiul incheieturilor, lungimea oaselor, ….) si alte criteri pe care le regasim in standardul rasei. Acest standard ieste fundamentul evaluari la forma si par. Favorizari personale ale albitrilor nu au voie sa influienteze rezultatul obtinut cu nimic. Ce conteaza sint abatarile de la standard, importanta si grvitatea lor. In ce priveste importanta abaterilor de la standard si evaluarea lor, albitri sint instruiti sa arbitreze dupa o anumita schema care da abateri mai mult sau mai putina importanta.
Dupa aceasta schema arbitri trebuie sa puncteze negativ in primul rind acele abateri si defecte care pot crea dureri cainelui astfel facind inposibil folosirea lui la vanatoare. Dupa aceia urmeaza acele criteri care ar ridica consumul de energie, de egzemplu vinclul incheieturilor, forma spatelui,....
Foarte important ieste si miscarea cainelui, mai ales galopul de munca pentru ca aceasta forma de miscare ieste cea mai des folosita de un DD, atit la camp cit si la padure. De egzemplu in galop consuma acei caini cel mai putin energie care au un galop inalt si lung cu o faza de zbor lunga folosind cit mai putina forta . Asta nu poate decit acei caini care au un vinclu corespunzator la incheieturile de la picioarele din spate, o crupa lunga si lata usor inclinata si un greaban inalt. Unui caine care nu se incadreaza in aceste criteri, nui permite nici legile fizicale un galop care consuma cit mai putina energie.
Asta ieste doar un egzemplu, dar unul principal, pentru care VDD a scris criterile necesare in standardul rasei si pentru care a scos o fisa speciala de arbitraj pentru Zuchtschau. Pentru a obtine un arbitraj cit mai uniform ieste foarte important ca arbitri sa inteleaga si sa interpreteze la fel criterile din fisa de arbitraj, dar mai ales ieste important sa inteleaga cum si ce influenteaza o anumita abatere de la standard, altfel nu ieste posibil de a da abateri inportanta si gravitatea corespunzatoare. Daca cainele nu prezinta defecte eliminatori de la dreptul de monta, arbitri evalueaza cainele dupa abaterile de la standard, dupa importanta lor dar si drupa gravitatea acestora insa mereu cu vedere la folosirea cainilor la vanatoare.
Calificativul „bine“ (Gut) obtin acei caini care sint considerati ca find potriviti pentru a fi folositi la monte. Caini care obtin calificativul „foarte bine“ (Sehr Gut) nu au voie sa prezinte defecte majore. Calificativul „excelent“ pot obtine caini care se incadreaza in standard chiar daca au mici defecte de frumusete. Sub defecte de frumusete se intelege acele acele defecte care nu influienteaza sub nici o forma munca cainelui.
La zuchtschau la fel ca si la probele de lucru, VDD a decis ca arbitrajul sa fie unul deschis. Asta inseamna ca arbitrul trebuie sa explice cu voce tare ce si cum puncteaza asa incit atit conducatorul cainelui cit si spectatori sa il inteleaga. La sfirsit trebuie sa mai deie o scurta explicatie in care sa scoata in evidenta atit punctele pozitive cit si cele negative a cainelui arbitrat.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere, selectie si vanatoare

Mesajde wachtelfeld pe 07 Ian 2011, 19:39

Continuare preluata tot cu acordul d-lui Adrian Fagarosi.
Multumim frumos Adrian !

Dragi prieteni ma bucur ca va place articolul tradus si sper ca vam trezit interesul ausupra acestui subiect. Dupa mine un subiect foarte important, mai ales pentru cei dintre noi care se ocupa si cu cresterea DD. O discutie pe aceasta thema cred ca ar fi benefica si bine venita. Apropo, autorul articolului ieste domnul Norbert Feuerbach, presedintele si Zuchtwart la grupa VDD-Uelzen si arbitru special pentru forma/par (Zuchtrichter) cu o experienta foarte apreciata in lumea Drahthaarului.

Mai sus am spus ca acest articol sublineaza ideologia VDD- "prin performanta la tip", acest lucru nu pot decit sa il repet. Felul in care se pun prioritatile la evaluarea unui DD in cadrul unei Zuchtschau sint cea mai clara dovada ca nu ieste vorba doar de un slogan care suna bine, ci de o ideie care influenteaza enorm practica in cadrul VDD. Totul se orienteaza spre performanta Drahthaarului la vanatoare si prea putin conteaza daca un egzemplar are coada putin mai lunga sau mai scurta sau daca e prinsa putin mai sus sau mai jos. In schimb criterile care ar dezavantaja cainele la practicarea vanatori, de egzemplu un schelet dezvoltat incorect sau neideal, sint luate foarte in serios si caini care prezinta asemenea abateri de la standard sint eliminati de la reproductie. Defapt asta si ieste scopul unei Zuchtschau, sa selecteze acele egzemplare care sint potrivite pentru monta si care nu.
Zuchtschau insa nu ieste singurul loc unde se urmareste aceasta ideie. Si la testele de abtitudini (Zuchtprüfung) precum VJP sau HZP se pune prioritati care scot in evidenta in primul rind performanta cainelui datorita genetici, deci abtitudinilor natale pe care le are si nu datorita dresajului de care a beneficiat. Cine se uita atent la fisa de arbitraj de la un HZP de egzemplu, va intelege imediat ce vreau sa spun.
Si aici prioritatile sint foarte clare. Asta o putem vedea prin faptul cum sint tratate punctele obtinute la fiecare etapa, adica cu ce cifra se inmultesc ca sa deie punctajul final. Cifra ieste cu atit mai mare cu cit creste importanta etapei cu privire la abtitudinile natale ale cainelui. In general spus probele sint inpartite in doua categori.
In prima categorie si cea mai principala, se incadreaza acele etape care stau in strinsa legatura cu abtitudinile natale. De egzemplu lucru pe urma naturala de iepure, aici se poate trage concluzi clare in ce priveste pasiunea cainelui, dorinta de a gasi, siguranta pe urma, placerea de a lucra,.... La fel si scotocirea in stuf cu rata vie. Astea sint toate lucruri care permit o evaluare concreta in ce priveste performanta cainelui datorita abtitudinilor natale. Pentru a creste importanta acestor etape, punctele obtinute se inmultesc cu cifra 3. In aceasta categorie se incadreaza si urmatoarele etape: cautarea/cheata, aretul, Führigkeit (pentru care nu stiu un cuvint pe romaneste).
Cea dea doua categorie sint acele etape care tin pe linga abtitudinile cainelui in mare masura de dresajul de care a beneficiat. Aici se incadreaza etape precum aportul pe urma tirita, cautarea aportului pierdut, felul cum aporteaza, Gehorzam (un alt cuvint care nu il stiu pe romaneste) Punctele obtinute la aceste etape se inmultesc doar cu cifra 1. Astfel prioritatile sint clare si abtitudinile natale, deci genetica cainelui primesc importata cuvenita. Indiferent cit de bine ieste dresat un caine, cit de mult sa lucrat cu el, daca nu aduna destule puncte la etapele din prima categorie nu are nici o sansa.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2462
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Deutsch Drahthaar - crestere, selectie si vanatoare

Mesajde hunterkris01 pe 26 Mar 2013, 14:54

Cateva poze cu DD,din sezonul trecut..
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
hunterkris01
Membru activ
 
Mesaje: 118
Membru din: 13 Mar 2013, 14:36
Locaţie: BUCURESTI/ILFOV

Re: Deutsch Drahthaar - crestere, selectie si vanatoare

Mesajde hunterkris01 pe 16 Apr 2014, 07:32

Cateva imagini,de la EXPO CAC 12-13.04.2014:

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
hunterkris01
Membru activ
 
Mesaje: 118
Membru din: 13 Mar 2013, 14:36
Locaţie: BUCURESTI/ILFOV


Înapoi la Caini de vanatoare - genetica , concursuri , canise , etc

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

Publicitate