Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 08 Aug 2022, 01:18

Chestionar chematori electronice

Toti cei care iubesc vanatoarea la pasaj la rata si gasca - pot posta aici . Calibre , arme , socuri , camuflaje , chematori , caini de aport , barci , locatii , samd .

Moderator: Marius

Sunteti de acord cu folosirea chematorilor electronice?

Nu
27
40%
Da
41
60%
 
Voturi totale : 68

Chestionar chematori electronice

Mesajde Marius pe 03 Mai 2012, 09:34

V-as ruga sa va explicati optiunea.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3188
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Marius pe 03 Mai 2012, 09:43

Am inceput eu. Am votat nu.
Satisfactia reusitei e mult mai mare in cazul in care reusim sa pacalim ratele sau gastele cu chematori clasice, in care suflam.
Pe de alta parte, atunci cand vremea e potrivnica pasarilor (in special gastelor) folosirea chematorilor conduce adeseori la un numar exagerat de mare de pasari impuscate. Vanatoarea devine un exercitiu de tir, iar contributia vanatorului e minima.

PS Nimeni nu e obligat sa-si exprime punctul de vedere. Cred ca e mai important rezultatul votului.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3188
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde timexim pe 03 Mai 2012, 09:58

am votat - da, si nu pentru ca eu folosesc asa ceva, ci pentru ca nu toti cei care doresc sa aduca vanatul in bataia pustii sunt suficient de talentati sa o faca cu chematori clasice.
8 x 68 e tata lor ...
timexim
Veteran
 
Mesaje: 417
Membru din: 30 Dec 2008, 20:33

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde madalin122582 pe 03 Mai 2012, 10:18

Si eu am votat tot nu.
Nu le consider foarte etice si asa cum zicea si Marius, parca ai o multumire sufleteasca mai mare cand le chemi tu cu fortele proprii....ca sa nu mai vorbim ca nu sunt ieftine
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2094
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 03 Mai 2012, 10:56

Problema chematorilor presupune mai multe aspecte.
Electronicele sunt mai usor de manevrat(iti lasa maineile libere),au o mai mare diversitate de sunete,nu sunt infailibile iar daca nu ai nimerit melodia potrivita,nu numai ca nu atragi nimic, dar mai si sperii vanatul.Destul de scumpe.
Suflatorile.Sunt rare cele din care poti scoate sunete diferite;de obicei fiecare suflatoare scoate o gama limitata de melodii,asta in cazul in care ai talent de absolvent de conservator si inveti sa canti perfect la ostroment.De obicei iti trebuie mai multe chematori sa poti acoperi o mai mare gama de melodii=>costuri destul de ridicate.Nu sunt prea practice pentru ca la temperaturi scazute ingheatza si nu mai scot decat eventual niste sunete guturale numai bune de alungat.Sa nu mai vorbim ca ar trebui sa ai mai multe maini cu care sa tii chematorile si inca doua cu care sa tii arma.
Etice 100% nu sunt nici unele nici altele.Pana la urma nu este etic sa "pacalesti" vanatul.Decat doar cu alegerea locatiei dupa observatii,camuflajul perfect,etc.Atata vreme cat te-ai gandit sa pacalesti vanatul nu cred ca mai are importanta cu ce unealta o faci.
Chematorile de suflat nu fac decat sa imparta utilizatorii in mai buni sau mai putin buni "muzicieni".
Cele electronice egalizeaza sansele si le ofera si afonilor posibilitatea de a vana.
Nici unele nu-ti garanteaza o vanatoare reusita.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde DAC pe 03 Mai 2012, 11:28

Am votat DA.

Chematorile nu sunt folosite doar la pasari ...poate unii dintre noi le vor pentru pradatori.

Sunt de acord cu orice dispozitiv electronic folosit la vanatoare incepand cu chematorile si terminand cu dispozitivele de vedere pe timp de noapte ....cata vreme sunt legale ( consider ca la anumite specii se pot legaliza mai multe metode si dispozitive ).

Etica? Daca prin etica intelegem legalitate, bun simt si omenie iar vanatoarea este considerata (de unii , eu vad lucrurile un pic altfel) sport nu vad de ce folosirea unui dispozitiv electronic face vanatoarea mai putin etica, limitele bunului simt in vanatoare ar trebui sa fie mai restranse decat cele legislative, daca mi-am propus sa impusc 3 rate ma voi opri la 3 chiar daca pot impusca 30....
Mai bine sa fii urat pentru ceea ce esti decat iubit pentru ceea ce nu esti...
Avatar utilizator
DAC
Membru important
 
Mesaje: 210
Membru din: 07 Feb 2011, 21:00

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Marius pe 03 Mai 2012, 11:58

Nu combat parerea nimanui, poate doar incerc un dialog.

DAC scrie:Chematorile nu sunt folosite doar la pasari ...poate unii dintre noi le vor pentru pradatori.

Suntem la rate si gaste.

DAC scrie:ma voi opri la 3 chiar daca pot impusca 30....

Fara sa ma refer la tine, in marea majoritatea cazurilor nu se intampla asa.

DAC scrie:Etica? Daca prin etica intelegem legalitate, bun simt si omenie iar vanatoarea este considerata (de unii , eu vad lucrurile un pic altfel) sport nu vad de ce folosirea unui dispozitiv electronic face vanatoarea mai putin etica, limitele bunului simt in vanatoare ar trebui sa fie mai restranse decat cele legislative,

Eu nu cred ca vanatoarea este sport. Pe de alta parte, da, ai dreptate, limitarile impuse de normele etice apar suplimentar fata de cele legislative. Foarte multe aspecte legate in trecut de etica, azi sunt stipulate in legi. Totusi, ma intreb, daca folosirea chematorilor nu au legatura cu etica, de ce majoritatea tarilor civilizate (toate?) le-au interzis prin lege?
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3188
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde bogdan_daniel pe 03 Mai 2012, 12:03

Am votat NU.
Din punctul meu de vedere ai o mai mare satisfactie atunci cand reusesti sa impusti ce ti-ai propus fara "ajutoare" de orice fel sunt ele. Nu ma intelegeti gresit nu spun ca nu sunt etice sau ca nu as incerca... pana acum nu am folosit de nici unele si a fost bine si atunci cand am venit cu mana in "fund" si atunci cand am "dibuit" cate o piesa.
Avatar utilizator
bogdan_daniel
Veteran
 
Mesaje: 456
Membru din: 16 Iul 2010, 16:49

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Marius pe 03 Mai 2012, 12:14

aghiuta scrie:Suflatorile.De obicei iti trebuie mai multe chematori sa poti acoperi o mai mare gama de melodii=>costuri destul de ridicate.Nu sunt prea practice pentru ca la temperaturi scazute ingheatza si nu mai scot decat eventual niste sunete guturale numai bune de alungat.

Daca vorbim de costuri, 2-3 chematori de rata plus alte doua-trei de gasca nu cred ca egaleaza costul unei electronice de calitate.
Eu n-am problema asta. Daca sufli cu putere cand stolul sau pasarea e inca departe, dopul de gheata e aruncat afara si sunetele redevin cele normale.

aghiuta scrie:Etice 100% nu sunt nici unele nici altele.Pana la urma nu este etic sa "pacalesti" vanatul.Decat doar cu alegerea locatiei dupa observatii,camuflajul perfect,etc.Atata vreme cat te-ai gandit sa pacalesti vanatul nu cred ca mai are importanta cu ce unealta o faci.

Aici pasim intr-un teren al subiectivismului. Normele etice pot fi personale, dar cred ca primeaza cele generale. Daca e acceptat general ca chematorile electronice nu sunt etice, faptul ca cineva le considara totusi etice, tine de subiectivismul lui. Valabil si invers. Adica, mie mi se pare total neetic sa impusti iepuri la goana, dar daca acest fel de vanatoare este considerat de normele scrise sau nescrise ca fiind etic, inseamna ca asa e, iar parerea mea tine de subiectivul meu.

aghiuta scrie:Nici unele nu-ti garanteaza o vanatoare reusita.

Aici te-as contrazice. Exista destule situatii cand diferenta este chiar mare.

PS Nu as vrea sa fiu considerat ipocrit. Am folosit de multe ori chematori electronice si poate ca voi mai folosi. Asa cum ziceam, incerc un dialog cu voi, atat pentru a dezmorti forumul acum in extrasezon, cat si pentru ca prin dialog ne putem consolida sau demonta anumite convingeri.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3188
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Sly_Fox pe 03 Mai 2012, 12:55

Eu sunt un clasic convins. Nu utilizez chematori electronice la nici o specie de vanat.
Cu cele clasice in care se sufla sunt de acord, ca mai mult sperie vanatul decat il atrage. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5390
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde UlissePro pe 03 Mai 2012, 14:27

Nu sunt de acord cu chematorile electronice.
Mi se pare ca duce un pic spre recoltarea industriala, la fel ca si sonarele pentru barcile de pescuit.
Prefer metoda clasica, daca vine vine, daca nu nu! In cel mai rau caz pot muri de ras cand aud ce sunete ies din chematorile clasice.
P.S. Acum 2 sezoane la Histria, un amic a incercat sa ademeneasca ratele cu o chematoare clasica. Dupa zece minute, ploua cu cataroaie pe langa el!!! Ne-a facut creierii varza! :lol: :lol: :lol:
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 03 Mai 2012, 14:59

Marius scrie:Totusi, ma intreb, daca folosirea chematorilor nu au legatura cu etica, de ce majoritatea tarilor civilizate (toate?) le-au interzis prin lege?

Hai sa nu luam masurile ce se iau in "tarile civilizate" drept etalon si sa consideram ca tot ce decid ele este bun,etic si frumos.Banuiesc ca stii exemplul unei tari civilizate: http://peterlengyel.wordpress.com/2012/ ... a-elvetia/
Asa ca ai grija ce-ti doresti.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 03 Mai 2012, 15:08

Marius scrie:
DAC scrie:ma voi opri la 3 chiar daca pot impusca 30....

Fara sa ma refer la tine, in marea majoritatea cazurilor nu se intampla asa.


De obicei te opresti la cate piese sunt scrise pe autorizatie.
Pana acum n-am intalnit pe nimeni care sa aiba pe autorizatie 10 piese,sa aiba posibilitatea sa impuste 10 si sa se opreasca, nesilit de alte imprejurari, la 6. :lol: :lol:
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 03 Mai 2012, 15:17

Marius scrie:
aghiuta scrie:Nici unele nu-ti garanteaza o vanatoare reusita.

Aici te-as contrazice. Exista destule situatii cand diferenta este chiar mare.

Primesc cadou o astfel de chematoare electronica :lol: :lol: :lol:
Sa-ti dau PM cand e ziua mea?? :lol:
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 03 Mai 2012, 15:42

Marius scrie:Daca vorbim de costuri, 2-3 chematori de rata plus alte doua-trei de gasca nu cred ca egaleaza costul unei electronice de calitate.

Am ales trei chematori de rata:
http://www.cabelas.com/product/Hunting/ ... t104311080
http://www.cabelas.com/product/Hunting/ ... t104311080
http://www.cabelas.com/product/Hunting/ ... t104311080
Si trei pentru gasca:
http://www.cabelas.com/product/Hunting/ ... t104359680
http://www.cabelas.com/product/Hunting/ ... t104359680
http://www.cabelas.com/product/Hunting/ ... t104359680
Se cam apropie de pretul unei electronice decente.
P.S.
Am fost tendentios cu alegerea :wink:
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Alin3006 pe 03 Mai 2012, 16:53

Am votat da gandindu-ma la gasca, care e "pasarea dracului" si prin prisma faptului ca ajung cel mult odata pe an. In consecinta nu am cand sa exersez cu o " suflatoare" .
La rata...as folosi una de suflat mai degraba. Sau deloc. E drept ca merg cam la fel de des.
Nu ca ar fi o scuza, insa daca esti cu adevarat meserias la suflat, rezultatul e aproape acelasi. Daca meseriasul respectiv se duce saptamanal sau mai des, face mai multe victime decat cel care ajuge la acel tip de vanatoare ocazional.
Eu cred ca depinde si de conjunctura...pana la urma.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde gabi el cazador pe 03 Mai 2012, 19:51

Am votat da dar bugetul meu nu-mi permite sa-mi cumpar o chematoare electronica,deocamdata folosesc suflatori.
gabi el cazador
Membru important
 
Mesaje: 148
Membru din: 11 Oct 2010, 12:33

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde bogdanBT pe 03 Mai 2012, 20:07

Am votat nu pentru motivul ca devenim din ce in ce mai tehnologizati in ceea ce priveste vanatoarea iar animalele nu vad sa tina pasul cu noi in "dotari". Ei bine, eu vreau sa dam animalelor sanse invers proportional cu calitatea vanatorului din noi, nu cu marimea portofelului sau cu accesul la magazinele de profil al unuia sau altuia. Procedand asa, ne asiguram si noi , vanatorii, o scala a valorilor bazata pe concepte sanatoase.
bogdanBT
Membru important
 
Mesaje: 128
Membru din: 09 Apr 2010, 23:04

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde bogdan_daniel pe 03 Mai 2012, 20:13

bogdanBT scrie:Am votat nu pentru motivul ca devenim din ce in ce mai tehnologizati in ceea ce priveste vanatoarea iar animalele nu vad sa tina pasul cu noi in "dotari". Ei bine, eu vreau sa dam animalelor sanse invers proportional cu calitatea vanatorului din noi, nu cu marimea portofelului sau cu accesul la magazinele de profil al unuia sau altuia. Procedand asa, ne asiguram si noi , vanatorii, o scala a valorilor bazata pe concepte sanatoase.:!: Thumbs-up ! :!: :wink: :wink: :wink:
Avatar utilizator
bogdan_daniel
Veteran
 
Mesaje: 456
Membru din: 16 Iul 2010, 16:49

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 03 Mai 2012, 20:20

bogdanBT scrie:Am votat nu pentru motivul ca devenim din ce in ce mai tehnologizati in ceea ce priveste vanatoarea iar animalele nu vad sa tina pasul cu noi in "dotari".

In ideea asta ar trebui sa revenim la vanatoarea cu arcul si sulita. :lol: :lol: :lol:
Glumesc,desigur.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde yoghi pe 03 Mai 2012, 22:44

bogdanBT scrie:Am votat nu pentru motivul ca devenim din ce in ce mai tehnologizati in ceea ce priveste vanatoarea iar animalele nu vad sa tina pasul cu noi in "dotari".


Niciodata animalul sau pasarea nu vor tine pasul cu noi dar vor sta todeauna la o distanta din ce in ce mai mare de tragator.
Pina in '93-95 te puteai apropia pe jos sau in genuchi la 30-50m de stolul de gaste sau la 20m cu masina! La zbor ? treceau la 10m deasupra ,le vedeam cum clipesc ! Acum ? incerca la la 150m cu masina si vezi daca mai ramane una pe camp. si mai gasesti gasca la zbor sub 40 m?
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3468
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde dbo pe 04 Mai 2012, 09:54

am votat da pt ca am chematoare electronica si isi face toti banii ! am avut satisfactii de neegalat cu ea. veneau gastele in picaj pe mine chiar daca nu eram camuflat cum trebuie. sunt facute pt vanatoare . suntem vanatori. daca am deranjat pe cineva imi cer scuze ! catare plina !
Avatar utilizator
dbo
Membru activ
 
Mesaje: 102
Membru din: 28 Dec 2009, 18:28
Locaţie: c-ta

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde violiv pe 04 Mai 2012, 14:15

aghiuta scrie:Etice 100% nu sunt nici unele nici altele.Pana la urma nu este etic sa "pacalesti" vanatul.Decat doar cu alegerea locatiei dupa observatii,camuflajul perfect,etc.Atata vreme cat te-ai gandit sa pacalesti vanatul nu cred ca mai are importanta cu ce unealta o faci.Pana la urma il pacalesti sau nu :?: :?: De ce ar fi etic sa-l pacalesti cu haine si nu cu zgomote :?: :!:
Mie, dimpotriva, mi se pare ca esenta vanatorii este tocmai sa pacalesti vanatul. Toate animalele sunt inzestrate cu simturi superioare noua, de multe ori nu numai unul; toate traiesc in permanenta in alerta, au reflexe incredibile si reactioneaza la cea mai mica suspiciune. Orice fel de vanatoare ai practica intai si intai trebe sa pacalesti simturile lor si instinctul de conservare. De pe cand aruncam doar cu pietre si sulite se intampla asta si tot asa se va intampla, sper, inca multa vreme.

In acest scop, personal sunt de acord cu folosirea oricarui mijloc ce te-ar putea apropia de tinta sau ar face tinta sa vina mai aproape. Daca s-ar putea cred ca m-as duce si cu balonul sau deltaplanul la vanatoare :lol: Chematorile s-au nascut din aceeasi indelunga observatie a animalului urmarit, a studierii comportamentului si a nenumaratelor tentative de incerca sa-i strecori oarece "chifle".
Imi amintesc cu mare placere de multele seri petrecute pe balta la bizami, multe seri in care nici n-am tras piedica doar ca sa-i ascult cum piuie si sa incerc sa-mi ajustez chemtoarea improvizata dintr-o piuitoare furata de la o papusa a surorii mele...asta in conditiile in care n-am pic de ureche muzicala. Am fost in culmea fericirii cand am invatat sa fac cum face femela si sa soseasca masculii navala.
Aceeasi satisfactie am resimtit-o si cu primii ratoi veniti la chemat iar anul acesta mi-am propus sa ajung la tap in partea de sezon cand functioneaza chematoarea.
Daca ar fi existat atunci electronice le-as fi folosit :?: Sincer, am incercat. Folosind un casetofon si ore petrecute pe balta. Din pacate pentru mine au fost cam in zadar - tehnica din epoca nu prea permitea inregistrari si redari fidele asa ca nu venea nimic :lol: Daca le folosesc astazi? NU! Nu pentru ca as fi contra ci pentru ca nu prea ies la vanatori la care sa se preteze. Sezonul de primavara s-a inheiat inainte de dezghet in ultimii ani asa ca ....
De ce acceptam perfectionarea armelor si a munitiilor, a hainelor, camuflajului, etc. si a chematorii nu ? Doar pentru ca are ceva "electronica" inauntru ? Un pic de electronica are si un reticul iluminat la luneta si n-am auzit pe nimeni sa zica ceva de etica folosirii reticulului iluminat.

Cat despre aspectul "MACEL" eu n-o sa inteleg niciodata, oricat v-ati stradui sa ma convingeti, cum 40 de prepelite/ciocarlii/grauri/gugustiuci intr-o zi sau 40 de gaste/rate/iepuri/fazani intr-un sezon cu 10-15 iesiri sunt "un rezultat frumos" iar 40 de gaste intr-o zi sunt "un macel". Pur si simplu nu pot sa pricep unde-i diferenta. N-ai "mancat" tot 40 atunci cand tragi linia :?: :?: :?:

Am tot auzit repetat la nesfarsit: "sa dam si vanatului o sansa!". Eu intreb: o sansa din cate ? O sansa din doua, din trei, din patru, din zece incercari :?: Cam unde credeti ca s-ar situa "vanatorul adevarat si etic" :?: :!:
Eu personal am un "randament practic" de cam doua focuri trase pentru o piesa doborata la vanatoarea la pasari intr-o zi foarte buna si catre 3-4 focuri/piesa intr-o zi mai catre normal. La iepuri se intampla sa stau si mai bine si ajung pe la 1,5 focuri/piesa. Si nu se intampla numa din tras prost ci si din luat decizii gresite, ales locul, tinuta, neatentie, etc. Asta, tradus in sanse inseamna cam 1 din 3-4 adica intre 25-33% sanse de reusita pentru mine si 66-75% sanse pentru vanat. Ca sa nu mai pun la socoteala piesele ce ajung in raza de actiune a armei dar nici n-apuc sa trag :!:
Cum nu cred ca exista vanator care sa traga macar 100 focuri intr-un sezon si toate sa fie in cate o tinta, cu randament de 100% adica, cam ce ati vrea? Sa aiba vanatul 100% sanse de scapare :?: :shock:

Atunci e mai usor sa stai acasa sau sa iesi in teren cu aparatul foto.

Parafrazand o veche zicala, eu merg (inca :roll: ) pe ideea ca "in dragoste si la vanatoare totul e permis" :lol:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8216
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Marius pe 04 Mai 2012, 19:05

violiv scrie:[Cat despre aspectul "MACEL" eu n-o sa inteleg niciodata, oricat v-ati stradui sa ma convingeti, cum 40 de prepelite/ciocarlii/grauri/gugustiuci intr-o zi sau 40 de gaste/rate/iepuri/fazani intr-un sezon cu 10-15 iesiri sunt "un rezultat frumos" iar 40 de gaste intr-o zi sunt "un macel". Pur si simplu nu pot sa pricep unde-i diferenta. N-ai "mancat" tot 40 atunci cand tragi linia :?: :?: :?:

Crezi cu adevarat ca doar variantele astea sunt? 15 iesiri cu 40 de gaste in total sau una buna cu 40 de gaste ?
Suntem in RO unde excesele sunt la ordinea zilei si mai suntem si oameni, cu calitati dar si cu defecte precum lacomia si altele. Iti mai zic o varianta: 15 iesiri cu 40 de gaste pe iesire, varianta posibila doar cu aportul chematorii electronice. Putem zice ca de vina e paznicul ca nu controleaza si sistemul ca nu pedepseste, si gata, asta e.

dbo scrie: daca am deranjat pe cineva imi cer scuze !

Dimpotriva, o parere in plus, completeaza subiectul.
Si eu sper ca nu deranjez pe nimeni daca intervin mereu, o fac doar de dragul dialogului.

aghiuta scrie:[Primesc cadou o astfel de chematoare electronica :lol: :lol: :lol:
Sa-ti dau PM cand e ziua mea?? :lol:

La vanatoarea aia de rate crezi ca ai fi avut aceeasi satisfactie daca foloseai chematoare electronica? Poate ca da, eu insa, sigur nu.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3188
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde aghiuta pe 04 Mai 2012, 19:26

Marius scrie:La vanatoarea aia de rate crezi ca ai fi avut aceeasi satisfactie daca foloseai chematoare electronica? Poate ca da, eu insa, sigur nu.

La vanatoare aia,nu.A fost mult prea frumos fara, nemaivorbind ca nu-si avea rostul atunci.
Daca-ti aduci aminte, eu n-o aveam nici pe aia de suflat.
Daaaar aveam o caruta de atrape.
Cand ai multe atrape iti trebuie doar cateva "cantece" ca sa atragi atentia stolului unde sa vina.
Nu stiu in ce masura electronica iti poate asigura succes 100%.Am vanat cu electronica la gaste in IMB;plasati pe traseul lor,cu ceva atrape pe sol si gastele nici macar nu bagau de seama nici una nici celelalte.
Alta data, fara atrape si fara chematoare de nici un fel,am oprit vanatoarea pentru ca era prea mult.A fost destul camuflajul.
Este posibil ca o vanatoare reusita cu electronica sa fi fost reusita si fara ea dar fiind,s-a tras concluzia ca datorita electronicei.
Parerea mea este ca sunt mai "castigatoare" atrapele la Rata sau Gasca,decat chematorile.Dar aici e discutie despre chematoare si nu vreau sa deturnez topicul.
Avatar utilizator
aghiuta
Veteran
 
Mesaje: 1753
Membru din: 06 Ian 2009, 17:13
Locaţie: Suedia

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde Ghinda pe 06 Mai 2012, 16:34

Da, din simt practic.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7232
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde drmarius pe 06 Mai 2012, 22:51

Pentru mine vanatoarea este o arta si am votat NU. Arta este cum lucrezi cu cainele sa gasesti prepelitele, arta este ce face un fabricant de chematori de lemn, arta este cum sufli in chematori, arta este arma cu 2 tevi slefuita de un mester, etc. ...

Decat 20, 30, 100 de prepelite ridicate la picior in jurul unei chematori electrice mai bine 2 prepelite aretate perfect!
drmarius
Membru important
 
Mesaje: 195
Membru din: 05 Apr 2011, 15:08

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde vanatorul dibaci pe 07 Mai 2012, 09:25

Am votat DA -
Parerea mea este ca cei care se pronunta ar trebui prima oara sa si faca o astfel de vanatoare ,altfel nu vad rostul pronuntari-(am un amic cu care cand am mers la restaurant -l-am rugat sa serveasca o ciorba de burta-acesta spune :-nuuu ca nu imi place -eu zic :-dar ai mancat vreodata ?-nuuu dar nu imi place :lol: )
Asa cum spune si @Aghiuta -chematoarea electronica nu este o solutie care garanteaza 100% -reusita unei vanatori -si daca vi se pare neetic sa ma trezesc la 4 noaptea la minus 20 grade -sa stau sa aranjez pe teren pana la lumina -60 de atrape puse cu maiestrie pe vant -sa car si sa montez un blind sau mai multe -probabil asa o fi.
Arta este sa stiiti si sa sti ce sunete sa alegi atat la gasca cat si la rata -arta este si sa sti ce camuflaj sa iti alegi -arta este si sa alegi locul la camp +multe multe altele.
Am absolut toata stima pentru cei care reusesc sa reproduca sunetele din chematoarea de gura /ba mai mult am o valiza cu toate neamurile de chematori cu care am incercat (inca mai incerc) sa reproduc cat de cat -partea proasta este ca nu ma inzestrat mama cu ureche muzicala si talent de suflator si decat sa miorlai jalnic si sa stric vanatoarea partenerilor mei mai bine lipsa.
Acum stau si judec asa :-aia batrani de suflau in ulcica la lup si frunza la caprior (ca nu erau electronice atunci) -oare asa de neetici sa fi fost?
vanatorul dibaci
Veteran
 
Mesaje: 1075
Membru din: 09 Sep 2007, 08:41

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde adrian_ppp pe 07 Mai 2012, 20:05

Am votat da, dar vreau sa precizez ca nu o folosesc pentru a impusca un numar impresionant si pentru ca este un cumul de factori care ma imping sa o folosesc, precizez ca in proportie de 50 % in acelasi conditii am impuscat / m-am uitat dupa ele pe cer.
Deci chematoarea nu face minuni, dar ajuta ...

am uitat,.... vorbesc de rate si gaste
Avatar utilizator
adrian_ppp
Veteran
 
Mesaje: 2271
Membru din: 04 Oct 2006, 11:47
Locaţie: Bucuresti

Re: Chestionar chematori electronice

Mesajde raz2012 pe 29 Mai 2014, 19:16

Ma poate ajuta cineva cu ceva sunete pentru chematoare ?
Rata , gasca , garlita, prepelita etc ?
Razvan

Merkel Suhl 12/70 bock
R93 270W / 9.3x62
UMC 22 Hornet
Beretta AL 390 Silver Mallard 12/76
raz2012
Membru activ
 
Mesaje: 66
Membru din: 07 Apr 2013, 11:48


Înapoi la Rata si Gasca

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

Publicitate