Sos pt vanat 1
Ingrediente : 25 g unt, 1 lingura si jumatate de faina, 1 crenguta de cimbru, 1 foaie mica de dafin, 50 ml vin rosu, ˝ lamaie, 100 g aspic ( gelatina ) din comert, sare.
Preparare : Se topeste untul, se adauga faina, aspicul, vinul, cimbrul si faia de dafin si se fierb 10 min.
Se strecoara, se adauga zeama de lamaie si se potriveste de sare.
Timp : 15 min
Sos pt vanat 2
Ingrediente : 400g ceapa, 40 g usturoi, 150 ml vin alb, 300g sos brun, 200 ml supa de oase, 1 fir de cimbru, 2 foi de dafin, 5 g boia dulce, sare , piper.
Preparare : Ceapa se da pe razatoare sau se trece prin masina de tocat, se pune la fiert cu mujdeiul de usturou, vinul alb, sosul brun, supa de oase, cimbrul, dafinul, piperul zdrobit si boiaua dulce.
Se fierbe timp de 30 minute la foc domol apoi se paseaza si se potriveste gustul de sare.
Timp : 40 min
Sos de smantana pentru vanat :
Ingrediente : 50g unt, 50 g faina, 200g smantana, 20 g mustar, 100 ml sos de la friptura, sare
Preparare
Se infierbanata untul, se adauga faina si se calese fara a se rumeni.
Se stinge cu smantana amestecata cu sosul de la friptura si 100 ml apa si se lasa sa fiarba la foc domol 10 min.
Se adauga mustarul, se strecoara se strecoara printr-o etamina si se potriveste gustul de sare.
Timp : 20 min
Sos Poivrade pt vanat
Ingrediente : 100g morcovi, 50 g patrunjel, 150 g telina, 100g ceapa, 100ml ulei, 50g faina, 1 fir de cimbru, 50 g bulion, 400 ml supa de oase, 75 ml vin negru, 25 ml otet, 50 ml sange de iepure, 10 g zahar, sare, piper boabe.
Preparare :
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei.
Se adauga faina, zarzavatul de supa, dat pe razatoare, si se calesc pna zarzavatul s-a inmuiat.
Se stinge cu supa de oase, se adauga bulionul, vinul, otetul, piperul boabe si sarea si se lasa sa fiarba circa o ora.
Se paseaza prin sita.
La sfarsit se adauga sangele de iepure subtiat cu apa si cu o lingurita de zahar.
Se amesteca bine si se fierbe 15 min.
Timp : 1h30
Sos Royal pentru vanat :
Ingrediente : 100g unt, 50 g faina, 75 ml otet, 1 ficat de iepure, 1 inima de iepure, 50g slanina afumata, 250g ceapa, 20-30 ml sange de iepure, 1 fir de cuisoare, sare piper.
Ficatul si inima de iepure se oparesc timp de 20 min si se trec prin masina de tocat impreuna cu ceapa.
Slanina se toaca marunt si se adauga la carne.
Se infierbanata 50 g unt , se adauga carnea cu ceapa si slanina, se acopera tigaia cu un capac si se lasa sa se rumeneasca.
In restul de unt se caeste faina, se stinge cu otetul amestecat cu 300 ml apa.
Se toarna acest sos peste tocatura si se lasa sa fiarba o ora.
Peste sangele de iepure se pune putina apa, si se adauga la sos, impreuna cu un fir de cuisoare, piper si sare si se mai fierb 15 minute.
Timp 1h45
Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |