Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 06 Oct 2024, 12:03

Fabarm

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Fabarm

Mesajde Dorin Zanfir pe 18 Noi 2023, 18:10

Salutare Grup! Mă numesc Dorin Zanfir, sunt vânător din 2014 și doresc să achiziționez o juxtapusă....Nu sunt un cunoscător al armelor,am folosit armele care mi-au rămas de la bunicul și tatăl meu... două juxtapuse ij 58 cal 12 și cal 16.Sunt foarte mulțumit de ele dar vreau să achiziționez o juxtapusă modernă...Am tras cu multe arme Bock,Semiautomate și nu m-au atras mai mult decât o juxtapusă.Am un buget de 15000 lei, și am văzut că Fabarm are un model de juxtapusă care nu știu prea multe despre această armă.Un Fabarm clasis cal 12...Ce mă sfătuiți să iau?Un Fabarm s-au altă juxtapusa .... Menționez că vânez numai Fazan,iepure,vulpe, șacal, rațe.... Vă mulțumesc frumos!
Dorin Zanfir
Nou membru

Re: Fabarm

Mesajde bogdan187 pe 19 Noi 2023, 23:36

Salutare ,

De aprox 3 luni sunt posesorul unei suprapuse Fabarm Elos D 2 gold . Am vazut si eu juxapusa si ma gandeam sa o iau ( si mie imi plac juxapusele ) dar parca pentru banii aceea , m-i s-a parut cam saracacios finisata .
In alta ordine de idei , arma ( vorbesc de a mea ) e foarte faina , usoara , pica bine , si foarte manevrabila .

Bafta la alegere !
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
bogdan187
Membru important

Locaţie: Timisoara

Mesajde Dorin Zanfir pe 20 Noi 2023, 06:47

Salut Bogdan!Am vrut și eu să iau un Bock , pe morivul că armele Bock sunt mai ieftine decât cele juxtapuse, dar mi-a trcut.Nu vreau să fac o alegere și dupaia să ami pară rău, rămân tot pe juxtapusă. Nu am simțit nevoia să mă schimb dupa ijuri-le mele, dar am zis să fiu și eu an pas cu moda ...Ms mult pt răspuns!
Dorin Zanfir
Nou membru

Mesajde Ghinda pe 20 Noi 2023, 08:09

Ce întreabă unul, ce zice altul! =))
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde Ghinda pe 20 Noi 2023, 08:17

Creștinul a fost mutat aici? Sau aici a intrat de prima dată?
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Dorin Zanfir pe 20 Noi 2023, 17:36

Nu este nimeni care deține acest model de Fabarm? S-au o îndrumare la un alt medel de juxtapusă!
Dorin Zanfir
Nou membru

Mesajde Dr.47 pe 20 Noi 2023, 18:35

Nu am, dar am vazut un model misto de la Franchi in magazinul de pe Moșilor, 13000 lei.
Mai este un model frumos de la FAIR,tot vrei treispe mii, o gasesti la Amis in Pitești.
Posibil sa gasesti ceva frumos si la MLD.
Armele de mai sus sunt cu pat englezesc.
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde Dorin Zanfir pe 20 Noi 2023, 19:15

Salutare... M-am uitat pe saitul de la Franchi Esprit, cred că ăsta este modelul care te referi! Din câte am citit pe sait.nu am văzut dacă suportă alică de oțel, bănuiesc că fiind un model modern suportă alica de oțel.... Mulțumesc pt răspuns!
Dorin Zanfir
Nou membru

Mesajde bogdan187 pe 21 Noi 2023, 22:49

Cand am fost la Amis dupa arma , am tinut in mana si juxtapusele care le avea in magazin: franchi esprit , fair iside si beretta parallelo. Dintre cele 3 juxtapuse , chiar daca fair este mai ,,impopotonata,, si beretta e beretta (alt nivel de pret) esprit se simte altfel ( nu am sindromul vulpii care nu ajunge la struguri ) . In viitorul indepartat ,daca nu gasesc o fabarm nobile second , voi aduna bani pentru esprit .
bogdan187
Membru important

Locaţie: Timisoara

Mesajde pipabh pe 22 Noi 2023, 03:03

Ghinda scrie:Creștinul a fost mutat aici? Sau aici a intrat de prima dată?

Prima data!
pipabh
Veteran

Mesajde tehărău pe 23 Noi 2023, 18:56

@Dorin Zamfir, re rog sa postezi la sectiunea potrivita!

Platforma este veche si nu e nicio bucurie sa muti subiecte si sa faci ordine. Cel mai usor imi e sa sterg tot si o sa o fac daca persisti in a posta aiurea. Sa postezi la reguli de utilizare despre Fabarm, producator care are deja cel putin un topic dedicat e o performanta careia ii zicem greseala si banuiala e ca nu e fara intentie.
Va rog sa respectati regulile de postare pentru a ramane cu contul intreg. Multumesc!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde violiv pe 26 Noi 2023, 17:37

Candva am fost in aceeasi situatie ca tine.
Dupa 2x ani de IJ 58 am decis sa incerc si altele. Si am tot incercat pana am adunat vreo 10 lise in dulap.
Spre deosebire de tine, cel mai bine ma impac cu semi. Un bock care sa-mi placa mult-mult inca nu am ... da' mai caut.
Intr-un an din asta mai nostalgic am zis ca trebuie sa am si o juxtapusa asa, mai de sudlet, sa-mi aminteasca de tinerete si sa ies cu ea de drag. Asa ca am luat la rand marci si modele de prin cate locuri am gasit, mai ieftine sau mai scumpe, printre ele si Fabarm de care vorbesti, dupa ce au scos din productie modelul Nobile, de care ma indragostisem. O vreme am incercat sa nu vad, sa dau deoparte, sa nu fiu chiar asa cusurgiu ... niciuna din cele incercate, facute in zilele noastre, nu a reusit sa ma incante. In primul rand prin senzatia de lucru neterminat pe care mi-au lasat-o. Prea imi aminteau de IJ-ul 58, cu lemne slabute, prelucrari si finisari aproximative in multe locuri. Serios vorbind am vazut turcesti noi lucrate mai frumos, mai cu grija. Fabarm se lauda cu tot felul de chestii mecanice particulare, gen cele 4 zavoare ... dar care nu prea au proba timpului si cam scartaie in functionare, in masura cam greu de acceptat pentru o arma de +2000€. Nu zic ca si Esprit de la Franchi, cu care m-am potrivit foarte-foarte bine mi-a lasat acelasi gust amar ... un fel de Beretta mai neterminata, mai din topor. Nici Beretta nu mai este ce-a fost. Modelele actuale sint cam departisor ca finisare si senzatie tactila de cele de acum 20, chiar 10 ani.

Una peste alta, intr-un impuls de moment pe care nu-l regret de loc, am dat fuga si mi-am luat o juxtapusa de 16, din 1983, din aia cu tot felul de "condimente exotice" ... platini cu mecanism pe ele, gravuri, lemn lucrat cu mana, finisata de ti-e mila sa pui mana pe ea, care si mi se potriveste perfect si trage belea. Ma doare fix in pix ca nu are tevile nici macar cromate, ca nu e magnumul-magnumului. La 16 tot nu-mi bat capul ca nici magnum nu sint si nici otel nu va fi obligatoriu chiar asa repede cum vor unii. Pentru otel si magum am destule semi. E Merkel, din aia din vremea cand niste nemti cu par grizonat, ochelari si burtica o bibileau pe genunchi pana stralucea din orice parte te-ai fi uitat.
E drept ca mi-e mila s-o tavalesc zi de zi ... acolo tot semi neagra si urata e baza. Dar imi este draga si-mi aminteste mereu cum ar trebui sa arate o arma si cum arata acum astea noi.

Am renuntat la una noua? Nu! Nici vorba. Foarte probabil va veni o Esprit in cal 28, ca n-am si e noul calibru la moda ...

Sfatul meu: vrei mortis juxtapusa, s-o tavalesti peste tot zi de zi si sa nu plangi? Da o fuga pe unde au turcoaice din astea noi! Cam la o treime din bugetul tau gasesti. Vei vedea ca nu-s mai rau finisate ca alea de 12-15.000 lei. Ba chiar si trag, chiar bine. Si au tevi moderne, pentru magnum si otel. Si socuri, bla-bla...

Oricum a trecut vremea cand cautai arma "sa tina sa traga si nepotii cu ea" si chiar daca vrei asa nu prea ai sanse, ca nu mai face nimeni asa, decat la buget de 2-3 ori mai mare.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Dr.47 pe 27 Noi 2023, 09:29

Am pipăit doua turcoaice la Selimbar, una cocoșată si una simpluta, dar tare finuta si destul de finisata pt pretul cerut.
In aceeasi zi am ajuns si la Amis, unde am pipăit un FAIR cu pat englezesc. In afara de aspectul lemnului, nu prea am vazut mari diferențe de aspec care sa justifice diferenta de vreo 9000 lei.
Probabil ca mecanismele si materialele constructive fac diferenta+ pretul brand ului…
Violiv, spuneai ca armele bune se fac la buget de 2-3 ori mai mare.
Sigur ca si platinata ta a costat o mica avere la vremea ei, si sigur erau si atunci vanatori care considerau ca o arma faină costa de 2-3 ori bugetul.
Inca sunt in căutarea unei arme frumoase, dar bugetul ma tot împiedica.

https://www.guntrader.uk/guns/shotguns/ ... 3183307006
Dr.47
Membru important

Locaţie: Calarasi

Mesajde violiv pe 27 Noi 2023, 12:41

O varianta asemanatoare cu "cocosata" de la FAIR - aspect clasic-antic, fabricatie moderna. Destul de noua pentru lumea armelor, pare in stare excelenta, mai primesti si caseta dedicata .
Cu inca 400€ si doua luni rabdare o poti avea:

https://www.armiusate.it/armi-lunghe/fu ... i_i1140549
violiv
Veteran

Mesajde violiv pe 27 Noi 2023, 15:52

Doua clasice, cu adevarat clasice.
Beretta - e doar purtata nu si trasa, cal de bataie ani de zile, un fel de IJ de la Beretta.

https://www.armiusate.it/armi-lunghe/fu ... 2_i1142334

Piotti - firma buna, arma super si frumoasa rau

https://www.armiusate.it/armi-lunghe/fu ... e_i1142083

Fausti DEA in editie speciala - "dedicata alla regina", de factura ceva mai noua, eleganta, usurica ... da' mie ca va dori si sotia sa se faca vanatorita daca o vede.

https://www.armiusate.it/armi-lunghe/fu ... 0_i1142117

Pentru mine, oricare din ele ar fi o alegere mai buna decat Fabarm cea moderna. O juxtapusa de 12, cu camere magnum, tevi pentru alice otel mi se pare ca pierde exact esenta ... devine grea, mai butucanoasa si oricum nu va fi placuta la tras cu cartuse cu incarcaturi mari.
violiv
Veteran

Mesajde Dorin Zanfir pe 10 Dec 2023, 13:50

Salutare! Violiv mulțumesc pentru răspuns...Chiar am să i-au în considerare răspunsul tău,nu mi-am aruncat ochii pe la armele turcești pentru că au ceva vînâtori din grupa mea Cifsan, Huglu și trăncănesc din toate oasele, cei drept modelele mai vechi...Am avut o perioadă când vroi-am să iau un Shul, dar mi-a trecut pentru simplu fapt că sunt vechi Am văzut ceva arme Shul antr-o stare destul de bună,dar am zis să iau ceva modern... Cum am mai zis, nu am simțit nevoia să mă schimb după ijuri-le mele, dar parcă am un sentiment ciudat când ai văd pe toți cu arme noi,arme moderne și vreau să iau și eu....
Dorin Zanfir
Nou membru

Mesajde Ray pe 11 Dec 2023, 02:29

Dorin Zanfir scrie:Salutare! Violiv mulțumesc pentru răspuns...Chiar am să i-au în considerare răspunsul tău,nu mi-am aruncat ochii pe la armele turcești pentru că au ceva vînâtori din grupa mea Cifsan, Huglu și trăncănesc din toate oasele, cei drept modelele mai vechi...Am avut o perioadă când vroi-am să iau un Shul, dar mi-a trecut pentru simplu fapt că sunt vechi Am văzut ceva arme Shul antr-o stare destul de bună,dar am zis să iau ceva modern... Cum am mai zis, nu am simțit nevoia să mă schimb după ijuri-le mele, dar parcă am un sentiment ciudat când ai văd pe toți cu arme noi,arme moderne și vreau să iau și eu....

Salutare si din partea mea :-h
te felicit ca ai vazut ceva arme Shul, eu din pacate inca nu am avut ocazia, ori fi ceva unicate :-o
Traieste fiecare zi, ca si cum ar fi ultima. Apoi, intr-o zi, asa se va si intimpla.
Ray
Membru important

Locaţie: Alzenau

Mesajde zeb stump pe 11 Dec 2023, 08:21

@Dorin Zanfir:
Nu vreau sa laud armele turcesti, dat Cifsan nu e un termen de comparatie, era probabil cea mai ieftina arma , facută "la kilogram" cum se spunea pe vremea aia, 2-300 USD cred ca era la ei...Violiv nu la genul asta de arme se referea, ci la alea facute mai îngrijit.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde drflorea pe 11 Dec 2023, 08:33

Te felicit ca ai vazut ceva arme Shul, eu din pacate inca nu am avut ocazia, ori fi ceva unicate :-o

Astea deja sunt rautati. Eu abia cand am citit a doua oara, am observat inversiunea de litere la Suhl. :D
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
drflorea
Membru important

Mesajde tampa pe 11 Dec 2023, 20:15

Am o arma turceasca un Huglu bock cal.16 fabricat in '89 cumparat personal de nou din Turcia.O arma fabricata pe sasiu de cal 16 spre deosebire de cele rusesti la care se ambutisau tevi de 16 pe sasiu de 12 si erau parca mai grele ca cele de cal.12.Initial plecasem sa sumpar tot o rusoaica de 16 dar cand am vazut acolo diferentele de finisaje si de greutate m am razgandit si am luat bockul de 16 turcesc care cantareste doar 3,2kg fata de cel rusesc care cantarea aproape 3,6kg.Ca rezistenta in timp pana acum se comporta foarte bine tinand cont ca a prins timpurile cand faceam cartuse pe genunchi si chiar o perioada cu pulbere neagra.Foloseam bure de pasla bagate in parafina pe care cand se uscau le bateam cu ciocanelul de la mai inmuiam putin ca erau foarte tari si cand le asezam in cartus peste pulbere le presam cu bataiasu prin lovituri succesive cu podul palmei.Ieseau niste cartuse magnum pentru ca peste masura uzuala de pulbere mai adaugam pulbere cat iei intre trei degete.Pana acum a rezistat foarte bine si daca nu a crapat cu cartusele facute in casa cu astea de fabrica nici atat.
tampa
Membru important

Mesajde yoghi pe 12 Dec 2023, 18:07

Cand foloseai masura asta. Exacta de ""cu trei degete""?
Ai avut vreodata curiozitatea sa cantaresti...masura ?? intreb pt.ca in cartusele ultimilor 15_20 ani gramajul pulberii unui cartus cal 12 este doar 1,5....1,7grame
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde Dorin Zanfir pe 12 Dec 2023, 20:03

Ms mult pt mesaj zed stump! Am înțeles mesajul lui Violiv, m-am referit la armele turcești ce sunt la mine în grupă.Nu de mult timp am inceput să citesc acest forum și cred că am învățat destul de multe,numai că se gaseste câte unul să arunce cu noroi că vai de mine a observat o inversiune de litere.Eu nu am văzut că Violiv,Sly Fox,Yoghy,Vînatorul dibaci, și alți să arunce cu noroi în oameni care pur și simplu pun o întrebare sau mai greșesc gramatical .Oameni cu experiență și cunoscători în arme de vanatoare....De la acești oameni aș dori o părere nu de tine domnule Ray.... Vă multumesc din suflet pt raspunsurile primite,doamne ajută!
Dorin Zanfir
Nou membru

Mesajde tampa pe 12 Dec 2023, 20:15

Foloseam pulberea de Victoria si nu cantarea nimeni gramajul la pulbere se facea totul pe genunchi si dupa ureche.In orice caz ochiometric se depasea cu mai mult de trei degete masura pentru ca si masura propriu zisa cu care masuram pulberea se punea cu varf.Facand o comparatie peste timp pentru ca am tras foarte mult cu cartuse facute si acum trag cu cele de fabrica de 28gr si 31gr cred ca cele facute acasa aveau cam 36gr pentru cal.16.Resimteam un recul foarte mare dintr o arma de 3,2kg pe cand acum din aceiasi arma cartusele de 31gr te mangaie si sunt mai placute de tras.
tampa
Membru important

Mesajde Ray pe 12 Dec 2023, 20:43

Dorin Zanfir scrie:Ms mult pt mesaj zed stump! Am înțeles mesajul lui Violiv, m-am referit la armele turcești ce sunt la mine în grupă.Nu de mult timp am inceput să citesc acest forum și cred că am învățat destul de multe,numai că se gaseste câte unul să arunce cu noroi că vai de mine a observat o inversiune de litere.Eu nu am văzut că Violiv,Sly Fox,Yoghy,Vînatorul dibaci, și alți să arunce cu noroi în oameni care pur și simplu pun o întrebare sau mai greșesc gramatical .Oameni cu experiență și cunoscători în arme de vanatoare....De la acești oameni aș dori o părere nu de tine domnule Ray.... Vă multumesc din suflet pt raspunsurile primite,doamne ajută!

Nici o problema,
e ca la scoala, ai copiat gresit , ai picat.
Stiu ca pentru unii o fi greu, dar nu e imposibil sa retii un nume de producator de arme cu traditie .
In fine,
Catare plina sa ai.
Traieste fiecare zi, ca si cum ar fi ultima. Apoi, intr-o zi, asa se va si intimpla.
Ray
Membru important

Locaţie: Alzenau

Mesajde violiv pe 13 Dec 2023, 07:37

"Nimeni" cu capul pe umeri, la locul lui ... nu cantarea! Restul cantaream, la zecime de gram sau mai exact.
Pulbere "neagra" n-ai pus niciodata ca n-aveai de unde. Eventual ai pus pulbere cu grauntele mai negre decat cele verzi, capatata de pe cine stie unde ... unii puneau din cartusele pistoalelor de impuscat bolturi, altii de prin cartuse de carabina. Oricum era o tampenie transmisa din folclorul urban. Cum si mai mare tampenie era sa cresti si doza de pulbere si cea de alice. Iar burele nu stiai sa le parafinezi corect daca iti ieseau ca piatra.
Din pacate pentru noi, exact acest stil "dupa ureche" de a te purta cu arma si munitia a fost cauza interzicerii reincarcarii domestice a munitiei.
Din si mai pacate pentru noi, ignoranta, prostia de-a dreptul, se pastreaza la cote inalte printre vanatori. Acu' 30-50 de ani poate era scuzabil, ca nu gaseai informatie nicaieri. Astazi este criminal, de-a dreptul. Si nu e deloc rar. Cu putin timp in urma, pe un grup a fost o discutie despre unicele moderne pentru tevi ghintuite. Nici macar cu film facut cu camera de mare viteza, in care se vedea clar ca proiectilul se rostogoleste cum iese pe gura tevii si ajunge in tinta cum vrea el, numa' cu varful nu, nu am reusit sa-i conving pe cei care sustineau "e mai scump deci e mai bun daca-l tragi din IJ!"
Asta e, astia sintem si nu ne mai facem bine....
violiv
Veteran

Mesajde zeb stump pe 13 Dec 2023, 08:33

@Dorin Zanfir:
Folclorul a creat o confuzie cu privire la armele "Suhl". Suhl nu e o marca, nu e un producător, ci un oras în care erau nu stiu câte ateliere-fabrici de arme: Merkel, Simson, Haenel, Sauer, etc.
zeb stump
Veteran

Locaţie: Rm.Vilcea

Mesajde Dorin Zanfir pe 13 Dec 2023, 10:18

zed stump..Am înțeles ....Acum ce să faci,am vrut să scriu Shul și am scris Suhl....
Dorin Zanfir
Nou membru

Mesajde tampa pe 13 Dec 2023, 19:53

violiv scrie:"Nimeni" cu capul pe umeri, la locul lui ... nu cantarea! Restul cantaream, la zecime de gram sau mai exact.
Pulbere "neagra" n-ai pus niciodata ca n-aveai de unde. Eventual ai pus pulbere cu grauntele mai negre decat cele verzi, capatata de pe cine stie unde ... unii puneau din cartusele pistoalelor de impuscat bolturi, altii de prin cartuse de carabina. Oricum era o tampenie transmisa din folclorul urban. Cum si mai mare tampenie era sa cresti si doza de pulbere si cea de alice. Iar burele nu stiai sa le parafinezi corect daca iti ieseau ca piatra.
Din pacate pentru noi, exact acest stil "dupa ureche" de a te purta cu arma si munitia a fost cauza interzicerii reincarcarii domestice a munitiei.
Din si mai pacate pentru noi, ignoranta, prostia de-a dreptul, se pastreaza la cote inalte printre vanatori. Acu' 30-50 de ani poate era scuzabil, ca nu gaseai informatie nicaieri. Astazi este criminal, de-a dreptul. Si nu e deloc rar. Cu putin timp in urma, pe un grup a fost o discutie despre unicele moderne pentru tevi ghintuite. Nici macar cu film facut cu camera de mare viteza, in care se vedea clar ca proiectilul se rostogoleste cum iese pe gura tevii si ajunge in tinta cum vrea el, numa' cu varful nu, nu am reusit sa-i conving pe cei care sustineau "e mai scump deci e mai bun daca-l tragi din IJ!"
Asta e, astia sintem si nu ne mai facem bine....
tampa
Membru important

Mesajde tampa pe 13 Dec 2023, 20:16

Sa sti ca nu cantarea nimeni pulberea atunci este vorba de acum 30-40 de ani.Masura se facea dintr un cartus pe care l taiai pana la pulbere si pentru alice la fel procedai.Acele cateva firicele pe care le puneai in plus reprezentau zvacul cartusului.Oricum pulberea de atunci nu se compara cu pulberile de acum.Cu pulbere neagra chiar am tras un sezon sau doua sezoane.Era mai puturoasa decat cea vie scotea mult fum si mirosea urat.Nu cred ca asta a fost motivul interzicerii confectionarii cartuselor acasa.M am nascut in casa cu bunicul vanator am trait printre vanatori sunt vanator din anul 1982 am facut si eu si ceilalti vanatori cu care mergeam la vanatoare poate mii de cartuse dar niciodata nu sa intamplat vreun incident sau accident de vanatoare si mai ales din cauza cartuselor.Nu trebuie sa punem vina pe noi pentru legile pe care unii din necunoastere din prostie sau ignoranta le fac gresit.Iar pentru vanatul mare foloseam bila crestata brenekeul gaurit de la Coltescu sau trei la fund pana au fost interzise(intradevar cu noii vanatori facuti pe banda rulanta devenisera periculoase)
tampa
Membru important

Mesajde Ghinda pe 14 Dec 2023, 07:56

Conțescu, mai corect. La podul Grant avea prăvălia. Pentru tineret, duceai plumb, cele mai apreciate erau bornele de baterie auto, probabil compoziția era ce trebuie, și făcea ce doreai. Fie kil la kil cu plată manoperă, fie dădea cantitate mai mică.
Scuze de off!
Ghinda
Veteran

Următorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise