Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Dec 2025, 15:18

CURATARE TEVI LISE/GHINTUITE: SOLUTIE SAU PERIE DE SARMA

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

CURATARE TEVI LISE/GHINTUITE: SOLUTIE SAU PERIE DE SARMA

Mesajde ovidiulapusanu pe 08 Feb 2012, 14:30

Intrebarea o stiti deja. Pana acum aveam 2 lise rusesti SH (dar preluate in stare perfecta) si o carabina CZ luata noua pe care le curatam in succesiunea urmatoare: perie, perie sarma, perie, ungere cu ulei. Cu lisele vechi daca trageam un foc teava ramanea murdara. Mai nou mai am o lisa (bock Baikal varianta cea mai simpla) care are ceva tratament pe tevi (de pe site-ul lor inteleg ca e vorba de cromare) astfel incat desi trag mai multe focuri tevile raman aparent curate. Ma gandesc daca nu cumva folosind peria de sarma pot leza "tratamentul" tevilor? Daca e de preferat solutia de curatare: cum o aplicati uniform? cat timp se lasa? cum se curata ulterior pt a da cu ulei? M-am gandit sa iau 2 perii de bumbac suplimentare: una pt aplicare, una pt curatare, eventual acoperita de niste bumbac curat...?
ovidiulapusanu
Membru activ

Re: CURATARE TEVI LISE/GHINTUITE: SOLUTIE SAU PERIE DE SARMA

Mesajde Sly_Fox pe 08 Feb 2012, 16:26

Nu lezezi nici un ,,tratament''. De fapt nu este vorba de un tratament al tevilor ci de o acoperire pe interior cu un strat de crom. Asa ca foloseste periile fara probleme, nu se strica nimic.
Solutiile de curatat este de preferat sa le foloseste la perioade mai mari de timp, atunci cand teava se plumbuieste bine de tot. Daca utilizezi cartuse moderne, cu bura container, atunci nu mai ai nici problema plumbuirii tevilor si poti utiliza doar periile, fara solutii de curatare.
Ai zis ceva de doua lise rusesti. Ce modele erau? Daca era vorba de Ij-uri atunci si alea erau cromate dar murdarirea tevii se facea datorita munitiei mai slab calitative. Ia trage cateva Sellier Bellot-uri cu IJ-ul bock care il ai acum, sa vezi ce reziduuri ramane pe teava, chiar daca este cromata. Apoi trage si cateva Baschieri, o sa vezi ca tevile arata impecabil. Totul tine de munitie. Cromul are rolul de a proteja tevile in timp, de actiunea unor factori chimici cu actiune coroziva.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde ovidiulapusanu pe 08 Feb 2012, 16:42

Cele vechi sant IJ 43 si IJ 54. De tras trageam cu aceleasi cartuse din toate armele, BP. La cele vechi era de ajuns un singur foc si teava respectiva ramanea murdara. La Baikal-ul nou nu se intampla asa. De aceea intreb daca nu cumva nu le-am stricat eu, sau proprietarii dinainte pe cele vechi folosind peria (ma refer la perie de metal din aia circulara, care se gaseste in trusele actuale alaturi de peria de material textil si cea de bumbac)
ovidiulapusanu
Membru activ

Mesajde GeKados pe 08 Feb 2012, 17:19

Si eu am ezitat la inceput sa folosesc peria de sirma la curatire dar dupa ce am vazut ca nu am nici o sansa sa curat depunerile de plumb de pe teava rezultate in urma folosirii unor proiectile unice m-am riscat pana la urma. Totul a fost ok, am pulverizat niste WD 40 pe teava, am lasat 5 minute iar apoi am folosit peria de sarma simpla. Dupa o perioada am mai pulverizat niste WD 40 si am folosit niste mici bucatele de bumbac aplicate pe aceeasi perie de sarma...si am lustruit teava pana nu s-a mai murdarit carpele aplicate pe peria de sarma. Am pus peria de bumbac de la kit-ul de curatare cu niste Ballistol aplicat pe ea si ...gata. Teava era ca si atunci cand am cumparat-o.

Am uitat, arma este un MP153.

Succes
GeKados
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 08 Feb 2012, 18:08

ovidiulapusanu scrie:Cele vechi sant IJ 43 si IJ 54. De tras trageam cu aceleasi cartuse din toate armele, BP. La cele vechi era de ajuns un singur foc si teava respectiva ramanea murdara. La Baikal-ul nou nu se intampla asa. De aceea intreb daca nu cumva nu le-am stricat eu, sau proprietarii dinainte pe cele vechi folosind peria (ma refer la perie de metal din aia circulara, care se gaseste in trusele actuale alaturi de peria de material textil si cea de bumbac)

Atunci armele erau cromate identic cu bock-ul pe care il ai acum. Rusii nu au schimbat stilul de cromare dura a interiorului tevilor.
Stai linistit nu ai stricat nimic si nu strici nimic folosind regulat periile din kitul de curatare.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde OVI762 pe 08 Feb 2012, 18:10

Ce zice Sly Fox cu cartusele am patit-o si eu.Am tras acum ceva timp cu o cutie de Fiocchi de 32g(tuburi rosii)si ce ramanea pe teava speria si cel mai al dracu cosar.Cand am trecut pe Cheddite s-a schimbat situatia la 180 de grade.Acum trag cu RM si tevile raman cam cum ramaneau la Cheddite.In privinta curatarii procedez asa:las arma 2,3 ore la temperatura camerei,dau cu WD40 pe tevi si a doua zi le curat in functie de necesitati cu bucatele de bumbac puse peste o perie de sarma.Cu peria de sarma cam o data la 3 curatari e de ajuns sa ramana tevile curate.Dupa curatare cate un puf de Balistol pe fiecare teava caci am observat ca WD40 tinde sa se evapore.Tevile arata de nici nu zici ca s-a tras vreodata pe ele.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 08 Feb 2012, 18:24

OVI762 scrie:Am tras acum ceva timp cu o cutie de Fiocchi de 32g(tuburi rosii)si ce ramanea pe teava speria si cel mai al dracu cosar.

Mai panarame decat cartusele Fiocchi de 32 de grame cu tub rosu nu cred ca exista pe piata la ora actuala. Doar cartusele Nike din anii '90 le intreceau, alea erau si mai proaste. Si ordinarele de la S&B sunt mai bune.
Am tras ceva cartuse din astea pacatoase, urgie ce ramane in urma arderii incomplete a pulberii. Am zis ca nu mai trag cu asa ceva niciodata. Cand colo a venit la mine un amic si mi-a lasat doua cutii tocmai din acest sortiment. Ce sa fac, daca au fost degeaba le-am luat. :D
Sly_Fox
Veteran

Mesajde liviur pe 08 Feb 2012, 19:28

Sly_Fox scrie:
OVI762 scrie:Am tras acum ceva timp cu o cutie de Fiocchi de 32g(tuburi rosii)si ce ramanea pe teava speria si cel mai al dracu cosar.

... Cand colo a venit la mine un amic si mi-a lasat doua cutii tocmai din acest sortiment. Ce sa fac, daca au fost degeaba le-am luat. :D

Dar din dar se face rai ! :lol: :lol:
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran

Locaţie: Buc-Branesti

Mesajde madalin122582 pe 08 Feb 2012, 21:29

Perie de sarma la greu. Trag un foc, perie de sarma, trag 10 focuri, perie de sarma...ma plictisesc...perie de sarma :D
N-are teava nici pe naiba. Zici ca e noua din fabrica. Valabil pentru MP 153

Acum la carabina, e mai complicat. Am bagat de vre-o doua ori peria de cupru si ma macina si acum gandul sa nu fi patit ceva. Mai nou am comandat o solurie de decuprare si o sa o folosesc p-aia. nu cred ca mai bag peria pe ghinturi.
Azi de exemplu am iesit la o sarsela. Nu am vazut nimic, nici vorba de tras focuri. Cand am intrat in casa, arma s-a aburit si obligatoriu necesita curatare.
Pentru curatare, folosesc WD 40. Pulverizez interior si exterior. Las 15 minute si bag peria. Iese tot plumbul. Apoi curat cu carpa curata. La final, pulverizez un strat foarte fin de Balistol.
Am auzit pe altii ca lasa pelicula mai groasa de ulei. Si inainte de vanatoare curata uleiul. Eu nu am facut niciodata asa ceva si mi se pare o tampenie. Inteleg sa lasi strat foarte fin de ulei, dar nu cat sa necesite curatire.
Am observat si eu ca Balistolul sta mai bine pe arma chiar si perioade mai indelungate.
De 2 ori pe sezon desfac armele complet, inclusiv tragaciul
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde GeKados pe 08 Feb 2012, 22:46

Peria de cupru nu are cum sa deteriroreze o teava ghintuita... Oricum solutia de decuprare o sa-ti faca viata mai usoara..
GeKados
Veteran

Mesajde ovidiulapusanu pe 09 Feb 2012, 00:00

Concluzii:
-toata lumea zice ca liselor nu le face rau peria de sarma deci as putea continua cu ea, in virtutea obisnuintei
-posibil la ghintuite sa fie mai safe\eficient cu solutie de curatare decat cu perie de sarma
-comentariile la spuma aia sant 100% favorabile, aparent nu are efect nociv daca sta prea mult pe teava, cum am citit ca fac alte solutii
????????
Tot nu inteleg de unde diferenta de comportament la cartuse identice: de ce tevile vechi se murdaresc? Nu vad alta explicatie decat ca nu au acelasi "tratament" interior sau acesta s-a deteriorat in timp.
ovidiulapusanu
Membru activ

Mesajde Sly_Fox pe 09 Feb 2012, 00:09

madalin122582 scrie:Perie de sarma la greu. Trag un foc, perie de sarma, trag 10 focuri, perie de sarma...ma plictisesc...perie de sarma :D
N-are teava nici pe naiba. Zici ca e noua din fabrica. Valabil pentru MP 153

Nu cred ca arma necesita o curatare cu peria de sarma dupa fiecare foc. Este exagerat, ori poate preocuparea asta iti place mult.
O curatare temeinica cu peria de sarma se face o data , de doua ori pe sezon, pentru indepartarea eventualelor urme de plumb ramase pe teava. Depinde si de cartusele folosite, daca se utilizeaza proiectile unice clasice si cartuse fara bura cu container atunci curatarea este bine sa se faca mai des. In cazul in care se folosesc exclusiv cartuse cu paharel, o data pe sezon este suficient.
Pentru curatarea aferenta fiecarei iesiri sunt suficiente peria de pasla, o bucata de bumbac si putin ulei.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 09 Feb 2012, 00:29

ovidiulapusanu scrie:Tot nu inteleg de unde diferenta de comportament la cartuse identice: de ce tevile vechi se murdaresc? Nu vad alta explicatie decat ca nu au acelasi "tratament" interior sau acesta s-a deteriorat in timp.

Nu stiu ce sa zic, dar esti singurul care a emis o asemenea ipoteza. Exemplu concret: eu am in dulap trei lise, o Brno (ZB cu tevi necromate pe interior), un IJ 27 (la fel ca cel pe care il ai tu in prezent) si un IJ 58(arma veche din timpul URSS-ului). Tragand acelasi sortiment de munitie nu am remarcat diferente in ceea ce priveste cantitatea de reziduuri ramasa pe tevile celor trei arme. In schimb diferentele sunt evidente intre munitiile diferitilor producatori, chiar si intre diferite sortimente ale aceluiasi producator de munitie.
Te asigur ca armele enumerate de tine, toate produse la uzina din Ijevsk de catre Baikal, au primit exact acelasi ,,tratament'' denumit cromare dura. Nu are nici o legatura urmele ramase pe teava in urma tragerii cu felul in care Baikal a cromat interiorul tevilor la diferitele modele de arme (acelasi spun eu).
Cauza trebuie sa fie alta: poate diferentele de temperatura si umiditate din atmosfera in timpul tragerii. Este de ajuns o umiditate mai ridicata in atmosfera ca urmele ramase in urma arderii pulberii sa difere fata de o tragere pe timp uscat. Altfel nu gasesc nici o explicatie.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde violiv pe 09 Feb 2012, 12:47

99,9% din armele noi au tevi cromate la interior...dur, rezistent, aproape indestructibil.
Curatatul lor a devenit o placere si nicidecum o necesitate. Sezonul trecut am facut un mic experiment: am imprumutat MP-ul unui paznic de vanatoare, pe tot sezonul, cu singura conditie sa nu umble la ea neam, sa n-o curete mai mult de o carpa unsuroasa pe afara daca-l prinde ploaia. Omul a alergat mult si-a tras destul. La final, a trebuit sa racai calamina de pe magazie, sa bag solventi la greu prin cilindrul de gaze si doar sa arunc un ochi prin teava. Cartusele noi nu mai sunt corosive in niciuna din componente. Rar de tot sa poti trage asa de mult un cartus prost, ce lasa multe reziduuri, incat sa ajungi sa "stramtorezi" teava. Dupa cartuse de acest fel, bag un B&P si gata curatenia.
Daca vrei mortis sa o faci luna, atunci solutia "combinata" e cea mai buna: detergent lasat sa-si faca treaba apoi perie...ca-i de arama sau de plastic e tot aia. Reziduurile de plumb ramase "incastrate" parca in teava se duc imediat cu maxim doua treceri ale periutei facuta cu fir de otel in spirala - se trece numai dinspre camera spre gura tevii, numai intr-un singur sens, dintr-o singura miscare si se scoate vergeaua prin partea cealalta - nu incercati miscari inainte/inapoi.

Mult mai dificil este sa cureti inchizatorul, mecanismul tragaci si alte locusoare unde se strange fum, praf, umezeala, ulei, bla-bla....teava o poti lasa pe altadata.
Si mult mai naspa face armei umezeala stransa peste zi....aici tot invatatura din batrani e baza: revenirea discreta la temperatura camerei pentru a impiedica excesivul condens, un puf de WD 40 pentru a scoate apa din ascunzisuri, sters minutios si curatat frumos cand fierul e cald si uns discret.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde ovidiulapusanu pe 09 Feb 2012, 16:48

Nu stiam ca nu am voie sa trag de perie inapoi. Multumesc de informatie.Ce am uitat sa spun e ca desi tevile armelor vechi se murdaresc de la un foc, dupa ce le curat arata perfect, "oglinda".
Si nici conditiile meteo diferite nu sant de vina: am imprumutat ij-UL 54 unui prieten la o vanatoare, eu fiind cu 27-le, si tevile lui au ramas murdare, ale mele nu, vanand unul langa altul.
ovidiulapusanu
Membru activ

Mesajde violiv pe 09 Feb 2012, 16:52

Peria poti s-o tragi cum vrei.
Eu ma refeream la acea sculisoara care arata ca un tirbuson de diametrul tevii, facuta dintr-un fir de otel spiralat strans. E un pic mai mare decat teava, cand o introduci in teava spirele se culca un pic si e foarte greu s-o misti in sens invers.

La primul-primele focuri, tevile se murdaresc tare daca le-ai lasat ulei ....
violiv
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 09 Feb 2012, 18:24

Referitor tot la ulei: e adevarat ca daca din viteza sau uitare nu cureti tevile de ulei inainte de a trage cu arma, uleiul ars de la focuri, in combinatie cu compusii chimici din cartus pot afecta suprafata interioara a tevilor? Asta pana ajungi acasa sa cureti arma (asta putand sa dureze si 2-3 zile - cand mergi la vanatoare departe de casa si nu ai sculele de curatat la tine).
Raspunsul mi-ar place sa fie pentru ambele tipuri de arma: lise si ghintuite.
http://www.prit.ro/vanator
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Savage Axis .308W + Delta 1.5-9x45
Vrajitoru
Veteran

Locaţie: Sibiu

Mesajde violiv pe 09 Feb 2012, 20:27

1. Nu!
Teava cromata dur a liselor rezista si la ploi acide :lol: Amaratii aia de "compusi chimici" rezultati la arderea partiala sau totala a pulberii sunt in principal carbon si oxizii acestuia, niste oxizi de azot si cam atat. De cand nu mai folosim sulf in compozitia pulberilor am cam scapat de griji. Teoretic, ceva oxizi de azot, daca ajung in contact cu umezeala, ar putea crea prin reactie ceva acizi ai azotului...nici macar astia nu sunt periculosi pentru tevile cromate.

2. La ghintuite e un pic altfel.
Daca nu ai o semi militara atunci nu ai parte de teava cromata ci de un otel mai mult sau mai putin sensibil...nici macar "inox-ul" armelor nu e inox si e ruginibil :lol:
In plus, pe interior e depus in strat finut de cupru si ceva carbon. Cupru + otel + carbon + ceva apa, chiar si din umezeala din aer = pila electrica = coroziune electrochimica.
Din fericire pentru noi, cuprul este mult mai activ decat fierul din otel si se corodeaza primul, protejand otelul (pe nave se lipesc niste placi de arma sau alt aliaj de cupru pe exterior, din loc in loc, special ca sa se corodoze si sa protejeze otelul carcasei. Asa se explica faptul ca uneori gasesti urme verzui pe tevi la o privire mai atenta...e cuprul ramas ce a oxidat protejand otelul.
La tevile armelor de vanatoare, unde suprafata interioara nu este chiar oglinda microscopica, decuprarea freceventa nu prea are rost. Functie si de materialul camasii, mai devreme de o cutie trasa nu cred sa fie nevoie de decuprare. Eu merg chiar si la mai multe daca sunt trase in timp scurt si pastrez "curatenia generala" pentru finele sezonului, pentru cand schimb luneta sau munitia si vreau s-o iau de la 0.
Daca ai fost in atmosfera foarte umeda, in ploaie, zapada posibil de intrat in teava, e prudent sa treci un tampon prin teava. N-ai nevoie de trusa de curatat, un "sarpe" e mai bun sau o sculisoara batraneasca - un fir de ceva rezistent si usor, gen "ata" de pescuit mai tapana, de care innozi o bucatica de carpa, muiata in ceva....la o nevoie poate fi si un pic de palinca. 2-3 treceri cu "solventul", o trecere cu o carpisoara muiata in ceva unsuros - poate fi si un cubulet de slana daca nevoia e chiar presanta :roll: si gata pentru ingrijirea din teren. O trecere cu ceva uscat a doua zi si n-ai probleme.
La cum e vremea acum, arma abureste obligatoriu, orice i-ai face. Daca intru in casa cu ea o las sa se evapore, dau un puf de WD 40 sau ceva similar, o sterg bine la exterior si trec un tampon uscat, poate doua pe teava....daca ies umede cumva atunci folosesc un tampon muiat in alcool de 2-3 ori....se amesteca cu apa pe care o scoate din unghere, apoi un tampon muiat in solutie de sters unghii, din aia buna cu eter in compozitie...nu se amesteca cu apa dar "dizolva" alcoolul+apa ce erau prezente in teava. Dupa a doua trecere, eterul se evapora fara sa lase nicio picatura de apa si teava ramane perfect uscata la interior. Pentru mine e suficient. Prefer sa nu bag ulei in teava in timpul sezonului, decat daca stiu ca pot trage macar un foc inainte de a iesi in teren sau in caz de curatenie generala, pauza mai luunga, etc.
Arma ce-o folosesc nu-i unsa mai niciodata.
violiv
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 09 Feb 2012, 23:17

Multumesc. Ca de obicei un raspuns extrem de detaliat si foarte bine argumentat.
M-am lamurit.
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde ovidiulapusanu pe 10 Feb 2012, 08:26

Din pacate peria spiralata o foloseam inainte si inapoi. Bine ca n-am apucat s-o folosesc la arma noua.
Cred ca voi ramana la curatare cu solutie in mod uzual (cand curat arma acasa) si la snake (cand curat arma in cantoane, sa nu mai car cu mine toate alea). Iar peria spiralata doar la nevoie. Legat de snake, stie cineva de unde pot lua unul de 12 in Bucuresti? Am luat de mai multe ori de pe net dar le-am dat pe toate cadou.
ovidiulapusanu
Membru activ

Mesajde adisan77ro pe 18 Apr 2012, 19:22

violiv scrie:99,9% din armele noi au tevi cromate la interior...dur, rezistent, aproape indestructibil.
Curatatul lor a devenit o placere si nicidecum o necesitate. Sezonul trecut am facut un mic experiment: am imprumutat MP-ul unui paznic de vanatoare, pe tot sezonul, cu singura conditie sa nu umble la ea neam, sa n-o curete mai mult de o carpa unsuroasa pe afara daca-l prinde ploaia. Omul a alergat mult si-a tras destul. La final, a trebuit sa racai calamina de pe magazie, sa bag solventi la greu prin cilindrul de gaze si doar sa arunc un ochi prin teava. Cartusele noi nu mai sunt corosive in niciuna din componente. Rar de tot sa poti trage asa de mult un cartus prost, ce lasa multe reziduuri, incat sa ajungi sa "stramtorezi" teava. Dupa cartuse de acest fel, bag un B&P si gata curatenia.
Daca vrei mortis sa o faci luna, atunci solutia "combinata" e cea mai buna: detergent lasat sa-si faca treaba apoi perie...ca-i de arama sau de plastic e tot aia. Reziduurile de plumb ramase "incastrate" parca in teava se duc imediat cu maxim doua treceri ale periutei facuta cu fir de otel in spirala - se trece numai dinspre camera spre gura tevii, numai intr-un singur sens, dintr-o singura miscare si se scoate vergeaua prin partea cealalta - nu incercati miscari inainte/inapoi.

Mult mai dificil este sa cureti inchizatorul, mecanismul tragaci si alte locusoare unde se strange fum, praf, umezeala, ulei, bla-bla....teava o poti lasa pe altadata.
Si mult mai naspa face armei umezeala stransa peste zi....aici tot invatatura din batrani e baza: revenirea discreta la temperatura camerei pentru a impiedica excesivul condens, un puf de WD 40 pentru a scoate apa din ascunzisuri, sters minutios si curatat frumos cand fierul e cald si uns discret.

Credeti ca ar fi vreo sansa ca, folosind in mod regulat peria de sarma inainte si inapoi,sa apara vreo zgarietura sau orice alta "suferinta" a stratului interior cromat?
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran

Locaţie: Cluj-Napoca

Mesajde Vrajitoru pe 19 Apr 2012, 08:12

adisan77ro scrie:
violiv scrie:...
Reziduurile de plumb ramase "incastrate" parca in teava se duc imediat cu maxim doua treceri ale periutei facuta cu fir de otel in spirala - se trece numai dinspre camera spre gura tevii, numai intr-un singur sens, dintr-o singura miscare si se scoate vergeaua prin partea cealalta - nu incercati miscari inainte/inapoi.
...

Credeti ca ar fi vreo sansa ca, folosind in mod regulat peria de sarma inainte si inapoi,sa apara vreo zgarietura sau orice alta "suferinta" a stratului interior cromat?

Pana sa imi zica @violiv asta eu am curata arma cu perie de sarma inainte si inapoi. E adevarat ca moentul in care schimbi directia necesita ceva forta ca sa schimbi inclinatia spirelor. Dar pana acum nu am vazut nici o zgarietura pe teava pe interior. E oglinda. Si acum vreo 2 luni, dupa o tura de 350 de cartuse trase in poligon intr-o zi, printre care si ceva proiectile unice, ziceai ca pulmbul e lipit de interiorul tevii. Asa de greu mergea dat jos. Am frecat cu spirala de otel ca disperatu'. Ieseau mici bucatele de plumb de pe teava de ziceai ca e pilitura. Ma tot uitam sa vad daca nu e de la teava ca o zgarii, dar nici poveste. Dupa aprox 15 min de frecat la fiecare teava am reusit sa le dau jos.
Dupa asta, am ajuns prin Bucuresti si am fost la MLD ca sa vad o arma (Fabarm STL Sporting) si daca tot am fost acolo am cumparat si o spuma de curatat tevi. Dupa urmatoarea tura in poligon (300 de cartuse de data asta) am bagat pe tevi spuma asta, am lasat-o cam 10 min si pe urma am dat cu spirala si cu bumbac invelit pe spirala. Alta viata. Nu mai necesita frecare. Toate reziduurile s-au dus rapid. Ce nu am gasit scris pe spuma aia e destinatia: arme lise sau ghintuite. Vanzatorul a zis ca e pentru ambele, dar inca nu sunt convins. Scrisul original pe tub e in germana, limba care nu imi e straina, dar nici nu o stapanesc suficient sa citesc ce scrie pe tub.
Si daca stau bine sa ma gandesc, daca un proiectul unic, care se freaca la foarte mare viteza si cu o presiune mare pe teava, nu ii face nimic, apai noi cu spirala de sarma... nici atat.
Si mai e ceva: una e sa cureti arma dupa vanatoare, unde tragi moderat, si una e sa o cureti dupa o tura in poligon unde se trag sute de cartuse pe zi.
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde Margelatu pe 19 Apr 2012, 21:33

Da' cu ce cartuse tragi de freci si scoti atat plumb? Eu dupa 200 cartuse trec peria de sarma de cateva ori dupa care pun carpite de bumbac pe puf, torn solvent si dupa trei patru treceri am carpitele curate. Dupa asta puf cu ulei si gata. Eu am observat ca murdaria maxima se aduna pe socuri. Dupa ce scot mizeria de pe tevi, ca sa nu o bag in filet, scot si socurile si le curat separat cu peria de sarma. Mie la ele mi s-a parut mai mult de frecat si de la ele mi se murdareste mai mult carpita cu solvent. Eu am cumparat de la MLD Fluna-Tec si imi place pentru ca de cand il folosesc mizeria nu se mai lipeste asa tare si se exfoliaza usor.
We may be human...but we're still animalls
Margelatu
Membru important

Locaţie: Bucuresti

Mesajde adisan77ro pe 06 Aug 2013, 21:55

Ma tenteaza si pe mine o astfel de solutie de decuprare. nu am mai folosit pana acum asa ca te rog spune-mi ce parere ai de ea? e adevarat ca solventii acestia ar putea lasa in timp "ceva urme" pe teava? sunt chiar atat de corozivi? trebuie avut grija la ceva anume cand ii folosesti (sau numai la aceia cu ammoniac?)?
Daca tot folosesti solventul acesta ptr decuprare imi spui te rog de ce trebuie sa mai dai si cu WD 40 initial cand te intorci din teren?
Oare exista si solvent care sa contina si ceva Teflon si sa mai lase la final si ceva strat protector in urma?
adisan77ro
Veteran

Mesajde adisan77ro pe 07 Aug 2013, 10:14

M-am prins :lol: e ptr apa initial. Spune-mi totusi cum ti se pare spray-ul acela cu spuma ca si solvent? sau daca-mi poti recomanda un alt detergent bun(ma gandesc si la cel de la Beretta si aici am vazut ca au si ulei cu Teflon)
adisan77ro
Veteran

Mesajde Vrajitoru pe 07 Aug 2013, 13:21

Hai sa zic eu pana apare si madalin.
Vorbesc de tevile lise ca pe alea le curat des (dupa fiecare iesire in poligon si cam la 3 iesiri la vanatoare - daca nu am murdarit excesiv arma).
Eu am folosit o perioada o spuma luata de la mld guns din Buc (am avut odata drum pe acolo)
Acum folosesc detergent de la Beretta. Merge la fel de bine. Mi se pare ca ala cu spuma e mai puternic. Si ce e clar e ca atinge mult mai sigur toata suprafata interioara a tevii. Am grija sa nu atinga exteriorul.
Contraindicatii: sa nu il lasi in teava mult (eu cam 10 minute il las). Dupa care dau cu tampoane uscate si pe urma incep tratamentul cu ulei. Si pe urma iar tampoane uscate iar la final un tampon imbibat cu ulei si trecut prin teava.
Poti sa faci si un tratament cu Fluna Tec care e un spray cu teflon pentru protectia armei.
Pe ala il fac cam de 2-3 ori pe an. Clar unul inainte de inceperea sezonului, pentru ca in poligon am grija de arma si o curat cel tarziu a doua zi asa ca nu e problema.
-
Fabarm Axis Oiled 12 Ga
Vrajitoru
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 07 Aug 2013, 13:49

Salut,

Solutia pe care am luat-o o folosesc mai mult pentru a inlatura cuprul dintre ghinturi. Plumbul de la lisa il curat foarte usor cu Balistol, apoi peria de sarma la greu. Dupa ce termin cu peria, bag o carpa improvizata sa curat grosul. Apoi de 2-3 ori cu un bore snake imbibat in putin WD40. Si ies ca noi.

Solutia pe care am luat-o o dau pe ghinturi la un 223r. Pufai, astept 10 minute si apoi bag peria de sarma. Scot grosul si apoi bag tampoane uscate pana ies albe. La final dau cu un tampon cu putin ulei WD40. Acea solutie nu ataca tevile. Nu am folosit ulei cu teflon. Decuprarea o fac cam la 300 de cartuse adica de 2 ori pe an :D
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde adisan77ro pe 07 Aug 2013, 18:13

Am vazut ca nu contine amoniac (deci mai safe)si ca merge super ptr decuprare nu si ptr urmele de plumb. O sa-mi command si eu una. WD 40 il dati si la exterior cand veniti din teren? Am acum niste urme pe ghinturi care nu se prea lasa la Balistol. Am vazut si ceva detergent Fluna dar ma tem sa nu ajunga in alte parti decat in interior.
adisan77ro
Veteran

Mesajde biriuck pe 08 Dec 2013, 12:21

Salut,
Am cumparat saptamana trecuta o lisa bock facuta de Merkel prin '62. Tevile sunt oglinda dar stiu ca nu sunt cromate.
Pot sa folosesc peria de sarma in siguranta? Daca nu, ce tratament de curatare recomandati?
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Următorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise