Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 09 Iun 2026, 21:34
|
|
|
Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.
Moderator: liviur
de violiv pe 03 Mai 2007, 21:40
Si pentru ca am avut o mini-vacanta dedicata armelor, ieri am reusit sa iau si o carabina Mosin-Nagant, calibrul 7,62x54R, model 44, fabricata in 1946 la Izhmash, absolut 'noua', fara macar o zgarietura pe partile metalice, completa, cu toate seriile la locul lor pana si pe suruburi! (doar patul are ceva urme minore lasate de anii ce au trecut peste ea intr-un depozit)
Ba chiar am gasit in 'sipetul cu jucarii' al lui @amis (avand in vedere multele recomandari am tras o fuga si pe la Pitesti) si munitie originala ruseasca (FMJ de prin 1969).
Mai important  este ca am rezolvat si cu toate hartiile la Politie, sunt 'Colectionar' cu acte in regula iar m-n-ul este piesa de debut!
Poze un pic mai tarziu pentru ca inca sunt pe drumuri si n-am ajuns sa-i fac. Noaptea asta o 'fac bucati'!
Pentru cei interesati: 700 lei, de la magazinul Uzinei Mecanice Sadu Gorj din Tg. Jiu.
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de florin.t pe 04 Mai 2007, 14:15
Ce e 700 ?
Superba Saigaua ! Mai au ceva 20/76 sau mai aduc ? Au fara pat cu avantaj ?
-
florin.t
- Veteran
-
- Locaţie: malu' Crisului
de Cristi pe 04 Mai 2007, 21:00
Si Mosinul e fara cusur! Le-am pipait azi! 
-

Cristi
- Veteran
-
de violiv pe 04 Mai 2007, 22:34
florin.t scrie:Ce e 700 ?
Superba Saigaua ! Mai au ceva 20/76 sau mai aduc ? Au fara pat cu avantaj ?
700 lei este pretul Mosin-ului.
Nu mai au decat cea in .410. Deocamdata nu mai aduc nimic de genul acesta (de asta am si luat-o un pic folosita - anul trecut am incercat sa-mi aduc din Moldova sau Rusia si n-a mers, ei au adus doar vreo 3-4 buc cu tevi scurte si pat sintetic si perspectiva era cam indepartata).
Paturile sunt toate cu crosa pistolet, obrazar au doar cele de lemn, modelele cu pat rabatabil nu pot fi comercializate in Ro.
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 14 Mai 2007, 09:49
Multumesc!
Poze peste cateva zile.
Deocamdata e doar 'de colectie' si am 10 cartuse originale sovietice dar lucrez si pe partea asta s-o transform in arma de vanatoare.
Inca n-am tras cu ea, tot o surubaresc. I-am mai comandat ceva accesorii ce-mi lipseau, lucrez la un pat de schimb, ceva mai vanatoresc in alura si la un suport pentru luneta. Doar ca mai dureaza.
-
violiv
- Veteran
-
de claudiu pe 14 Mai 2007, 19:30
violiv scrie:Si pentru ca am avut o mini-vacanta dedicata armelor, ieri am reusit sa iau si o carabina Mosin-Nagant, calibrul 7,62x54R, model 44, fabricata in 1946 ......
Salutam Violiv alias Vasili Zaitev. Se toarna cumva partea a II-a la Enemy at the Gate?
Sa o stapinesti sanatos! Luneta si prindere originala gasesti la ea? Daca da .. esti intradevar un tip norocos. Apropos Voi ... ca tot le stii pe toate .... ce model de carabina era cea a ofiterului german din film?
Claudiu
Bucovina .... leaganul vinatorii
-
claudiu
- Veteran
-
- Locaţie: Bucovina
de violiv pe 14 Mai 2007, 20:18
Am gasit si prindere si luneta originala! La doar 230 E!
Da nu-mi place ca trebe sa dau gauri in arma.
Nu le stiu chiar pe toate.
La vremea aia, lunetistii nemti foloseau arme construite initial pentru vanatoare (asa ca cine stie ce model ar fi trebuit sa aiba!?) sau mosin-uri capturate de la rusi. In film parea ca are un Mauser desi Mauserul si semi-automata pentru lunetisti au aparut prin "43-44. La Stalingrad ar fi putut sa aiba un Mauser K98 dar, imi amintesc ca spunea el ceva despre arma cum c-ar fi civila. Sincer, nu stiu exact.
Sa revad filmul, ma uit mai bine si poate aflam.
-
violiv
- Veteran
-
de the_mav pe 14 Mai 2007, 20:23
personal inclin sa cred ca era echipata cu zeiss respectiva arma a germanului
si cateva cuvinte interesante, un ministudiu comparativ al opticii folosite de tragatorii de elita de-a lungul timpului
http://www.snipercountry.com/Articles/H ... F4fach.asp
------------------------------------- Holland and Holland - pure art...
-

the_mav
- Veteran
-
- Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova
-
de silver pe 14 Mai 2007, 21:53
" Unde este vointa se gaseste si posibilitate ! "
-

silver
- Veteran
-
- Locaţie: Timis, Brasov
de the_mav pe 14 Mai 2007, 22:18
da nanuk... intr-adevar exista o serie intreaga de omisiuni sau "balbe", cum doreste fiecare sa le spunsa sau sa le interpreteze, in legatura cu acest film
http://www.moviemistakes.com/film413
dar dupa parerea mea nu cred ca astea ar fi importante, poate isi au farmecul lor la crearea ambientului pentru un telespectator mai putin avizat sau un simplu "consumator" de film, in ceea ce priveste productiile de peste ocean.
cred ca important, cel putin pentru o parte considerabila dintre noi, ar fi detaliile pur tehnice privind unele echipametne care s-au folosit in acele timpuri, tehnologia implicata in conflictele de atunci, si asa mai departe.
cum spunea si silver... "continuati va rog ca e interesant tare" 
-

the_mav
- Veteran
-
-
de mihnea pe 14 Mai 2007, 22:47
Enemy at hte gates e dupa parerea mea un film slabut facut pentru publicul american, nu pe gustul meu, cea mai mare gresala in film este faptul ca maiorul Konig se joaca cu Vasilli in uzina cand cel din urma ramane fara arma, in loc sa traga in inchizatorul armei/magazie/tragaci el trage in ata cu care era legat briceagul, astfel prelungind suspansul si actiune  , tipic pentru Hollywood.
Un fil cu mult mai bun din toate punctele de vedere si pe care il recomand doritorilor de filme cu subiectul Stalingrad se numeste chiar "Stalingrad" coproductie Germano-Suedeza ce prezinta dezastrul de la Stalingrad din punctul de vedere al unor soldati germani. Filmul este in limba germana si cred ca este imposibil de gasit in Romania (bine ca exista torente  ).
-
mihnea
-
de the_mav pe 15 Mai 2007, 07:59
cred ca ar fi o idee buna daca moderatorul ar face un split la acest topic, noul topic sa se numeasca "armele in filme" sau ceva de genul asta....si sa fie postat tot la arme de vanatoare
personal cred ca este un subiect interesant de discutat 
-

the_mav
- Veteran
-
-
de claudiu pe 15 Mai 2007, 08:16
violiv scrie:La vremea aia, lunetistii nemti foloseau arme construite initial pentru vanatoare ..... In film parea ca are un Mauser desi Mauserul si semi-automata pentru lunetisti au aparut prin "43-44. La Stalingrad ar fi putut sa aiba un Mauser K98 dar, .....
Da .. corect, K98 una din preferatele lui Adolf. Cit despre balbele din film, Top Gun este de departe Over the Top.
Cit despre "Stalingrad" si "The fall of Berlin" poate ne spui nanuk unde le putem gasi in Romania.
Vorba mavului ... cred ca am luat-o rau pe aratura. Sa split-uiasca careva topicul.
-
claudiu
- Veteran
-
- Locaţie: Bucovina
de violiv pe 15 Mai 2007, 08:38
Ca foarte proaspat posesor (da' mai vechi pasionat), cel putin in materie de Mosin, nu este o problema insurmontabila achizitionarea unei variante sniper.
Cele initiale, cu luneta germana, s-au fabricat doar in varianta cu culata hexagonala. Lunetele pentru ele se gasesc foarte greu iar pretul unei lunete doar merge spre 800-1000 E pentru una in stare buna. Replici mai apar, exista ceva americani care fac suportul pentru luneta specific - destul de bine realizat si pot fi cumparate cam la 400-500 E.
Pentru lunetele rusesti problema e mai simpla, au fost mai multe, se fabrica inca in aceeasi uzina si se gasesc noi pe la 200-240 E. Cele originale sunt ceva mai scumpe dar conteaza mult si starea in care se afla. Daca vrei una de epoca te astepti si la dezavantaje. Cele noi beneficiaza de lentile si tratamente moderne.
Calitativ, atat montura cat si luneta au fost mai bune la cele din prima generatie (germane). Cele rusesti nu scartaie dar montajul si tarajul unui sistem nou pe o arma ce nu a fost dotata initial cu suporti este relativ complicat si mananca ceva cartuse. Cam la 1000-1500 E se poate gasi una adevarata si in stare perfecta.
Oricum, dupa ce zic cei ce se ocupa, cam 1 din 10 arme la vanzare in configuratie sniper au fost sniper de la origine, celelalte 9 fiind transformate ulterior (De! cerere mare).
Pentru variantele germane lucrurile sunt mai grele cu trucatul pentru ca au fost serii destinate. Dar si pretul e pe masura: cam 2000 E pt. un bolt-action si 3000-4000 E pt o semi-automata, in timp ce semi ruseasca, SVT-ul, se invarte pe la 500-1500 E.
Si daca tot vorbim de ex-ordonanta in configuratie sniper, cea mai greu de gasit este Mauser-ul suedez, Carl Gustaf in 6,5x55 - se pare ca este cea mai precisa din toate. Un exemplar din prima serie, fabricat in Germania de Mauser, cu otel si specificatii suedeze, in configuratie sniper (desi in epoca respectiva nu prea exista termenul si abea incepeau sa simta ce inseamna tragatori de elita pe front) este atat de greu de gasit incat multi spun ca nici nu exista. Totusi, cam asta e arma de 'rade tot' in garele bench-rest ex-ordonanta.
Nu trebe uitat P-17-le (Mauser-ul american), cu doar un fir de par mai 'slab' decat cel suedez - in Italia exista un tragator cu P-17 care se claseaza constant in primii 3 si mai si castiga - si nu uitati ca trage cu 30-06, un cartus nici pe departe atat de precis ca 6,5x55.
Tot in top, ca performanta dar si pret, este varianta sniper a lui K-31 elvetian - sub 5000 E se gasesc arme doar 'de panoplie'.
Si pe la noi s-au fabricat ceva arme in configuratie sniper dar il las pe Cristi sa va spuna mai multe despre ele, aici sunt un pic depasit.
-
violiv
- Veteran
-
de Cristi pe 15 Mai 2007, 17:23
Prima de sus e a mea (byf)(Mauser) si a doua e a fratelui meu (S/147.adica JP Sauer&Sohn , fabricata in 1938)
-

Cristi
- Veteran
-
de violiv pe 15 Mai 2007, 17:51
Sincer, cred ca la Mosin teava face totul, mai precis modul in care au stiut rusii sa le construiasca. E atat de vestita astazi tocmai pentru ca au adoptat-o rusii ca arma de ordonanta si au fabricat-o in aproximatic 10 milioane exemplare - numa 'sniper' au fost peste 1 milion. Daca ajungea la Greci, in cateva zeci-sute de mii de exemplare, ar fi fost astazi la fel de cunoscuta ca Madsen-ul. Ca sistem, Mauserul mi se pare mai bun. Poate ca daca Mosin-ul ar fi fost mai bun, astazi 75% din firmele producatoare de carabine de vanatoare ar construi sisteme Mosin si nu Mauser. Desi bate arme mai celebre, faptul ca in ultimii 10 ani se gaseste in numar mare o face sa fie atat de accesibila ca pret - mare parte din noii 'colectionari' (ca inca nu ne putem numi asa) incep cu un Mosin si trec apoi la altele. Alt avantaj ar fi si faptul ca au fost foarte multe in depozite si se gasesc arme noi pe cand marcile vest-europene sunt de mult mai multi ani pe piata si deja s-au cam invechit.
Chiar si rusii de la Molot, specializati in vanzarea de arme ex-ordonanta rearsenalizate, vand Mosin-ul original cosmetizat pe la 300 E, unul facut mai nou pe sistemele existente, cu teava in 9,3x53R cam la 400 E si Mausere de captura rearsenalizate la 5-600 E iar cu tevi noi, in calibre mai cautate, pe la 800-1000 E. Si la ei Muser-ul e mai pretios ca Mosin-ul
Apropo, tocmai este pe piata europeana un lot de K 31, ultima generatie, noi, de arsenal si pretul e sub 400 E. Una din astea chiar ar trebui prinsa pentru ca nu va mai apare alt lot nou.
Mie imi place Mosinul pentru ca e rusesc.
Din toate armele ex-ordonanta, bolt-action, imi place Mauserul suedez - chiar si numai pentru faptul ca percutorul se armeaza la inchidere, dincolo de calitatea armelor, apoi K 31 pentru sistemul inedit si executia elvetiana.
Dintre cele mai moderne, semi-automate, pe primul loc este STG 57 urmat indeaproape de Garand.
Nu sunt foarte amator de variantele exclusiviste, sniper, loturi foarte mici, etc. Arma de baza a ostasului imi place cel mai mult. E surprinzator sa vezi la arme fabricate pentru armata, uneori chiar in timpul razboiului, in conditii drastice, o calitate a finisarii care se plateste astazi cu bani multi in arme 'de firma'.
-
violiv
- Veteran
-
de razvy pe 15 Mai 2007, 18:37
Am gasit si eu la magazinul din zona are doua Model 91/30 Mosin-Nagant la $125 bucata .. Poate-mi vine vre-o idee , numai ca NU MAI A LOC in dulap
Voi vad ca sinteti mai la zii ce fel de munitie gasesti la ptr vinatare ?
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Shotgun pe 15 Mai 2007, 20:47
Razvy unde e magazinul de care spuneai ? Ma intereseaza Mosin-urile
-
Shotgun
- Membru activ
-
- Locaţie: Ploiesti
de Sharpshooter pe 15 Mai 2007, 22:27
destul de multa informatie legata de Mosin Nagant se gaseste si aici,
http://www.russian-mosin-nagant.com/index.html
modele, istorie, fabricatie etc
un fapt adevarat, se pare, este ca Mosin Naganturile care au fost fabricate expres pentru diviziile de sniperi, au un marcaj "C" C=S snajper ...nu ma prea precep eu la rusa asa ca ma opresc aici;
Apropos de SVT40 si G43, la care multi le spun semiautomatic sniper rifles, din punctul meu de vedere...e gresita catalogarea. Numai faptul ca au o luneta nu le da viza sa intre in categoria sus amintita, iar dovada este alegerea profesionistilor acelor vremuri, care dupa cum bine stim au optau pt K98 si MN91
A fi lunetist nu inseamna numai sa tragi bine, dar trebuie sa ai un camuflaj perefect care sa nu te de-a de gol nici inainte si nici dupa foc.
In schimb semiautomatele au prins foarte bine la "lunetistii de asalt" care faceau efectiv suport pt trupele de asalt sau defensiva, unde nu conta atat de mult perfectiunea camuflajului, ci mai degraba cat de repede poate sa puna jos cat de multi inamici de la loc sigur, in principal cei mai vizati erau mortierele, cuiburi de mitraliera, artileristi, ingineri etc.
>>>nanuk
am ramas impresionat cat de bine esti informat, si cata experienta se ascunde printre randurile tale; ca sa fiu mai indiscret, unde ti-ai permis "luxul" sa faci cunostiinta cu atatea frumuseti?  nu cred ca din carti)
-

Sharpshooter
- Veteran
-
- Locaţie: Arad
-
de razvy pe 16 Mai 2007, 00:04
Shotgun
Pe rt 17 .....  din pacate prea departe de tine.Pe bune unrori mie ciuda ca nu aveti aces si libertatea pe care au promis-o in 1991.
nanuk .. nu inteleg aluzia, ce vrei sa spui ca arma aia nu e frumosa ? In primul rind ca nu m-as duce cu nici o arma care aduce a arma miltara LA VINATOARE.
Daca as avea-o pentru colectie as tine-o originala dar pentru vinatoare as modifica-o pentru vinatoare. Arma aia a fost facuta pentru alt scop , hai sa nu amestecam scopurile.
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de Cristi pe 16 Mai 2007, 04:10
SCOOBY scrie:... voiam sa spun si eu ceva, legat de "Enemy at the gates".. nu erau asa inalti in grad sniperii germani (Konig e maior in film), iar SS-ul nu avea sniperi,cel putin oficial, ei dispretuiau genul asta de lupta. Bravo, Silver, pentru poze! Nanuk, te implor, da jos batoza aia de pe STI, ca moare, saracu'! 
Waffen-SS cu Gew 43 la snipereala! 
-

Cristi
- Veteran
-
de razvy pe 16 Mai 2007, 06:18
$70 de cocarii ::)) mai ieftin decit un plin la trackul meu ::))))))))0
Hey > nice 2 see you back man.
Hunt Safe
-
razvy
- Veteran
-
de violiv pe 16 Mai 2007, 09:55
pt @razvy ca si pentru oricare din doritori
Munitiile sunt rare si cam nepotrivite pentru vanatoare. Cele rusesti, originale, sunt FMJ de 155 grains - merg bine da nici capriorul nu pica in foc (tocmai am cunoscut un vanator ce a folosit cativa ani o arma Mazalat din Bulgaria - M-N transformat pentru vanatoare - grupaj excelent, cu luneta variabila montata din fabrica. Arma s-a purtat excelent dar a dat-o pt ca nu gasea munitie. Cel care a luat-o a dat-o la randul lui dupa un an!!!)
Eu am gasit munitie romaneasca, fabricata la SADU-Gorj, glont expansiv de 145 grains, pare mai de calitate decat ce faceau acum cativa ani (au trecut si ei la tub de arama) dar nu se ridica nici macar la valoarea unor S&B (nu sunt doua proiectile la fel!). Mai exista pe la noi ceva ramasite de S&B (la amis), tot expansiv, ceva mai greu. Tot amis a avut si ultima cutie ruseasca dar am impartit-o cu Cristi!
In cataloage, ceva finlandezi mai produc dar e beleaua cu diametrul tevii diferit la armele finlandeze. Proiectilele grele merg bine in armele finlandeze - ei aveau ghinturile construite pentru 220 grains si 750 m/s- atat avea proiectilul lor militar - pasul de aproape 10 inchi al M-N-ului rusesc nu le stabilizeaza bine.
Tabele de reincarcare exista nenumarate pe net iar scule gasesti relativ usor ca sa poti incarca orice proiectil din imensa gama in .300.
Daca vrei sa iei una, cauta noua sau macar rearsenalizata - e un lot foarte mare pe piata americana iar pretul e in jur de 200$ (am gasit chiar in cuplu cu revolver Nagant la 250$!!!). Astea de sub 100$ sunt bune de tinut pe perete. Asa scapi si de controlul head-space-ului (greu gasesti armurier care sa aiba calibroarele iar de cumparat, un set e cam 100$).
Mie personal imi place patul sintetic negru - e doar 50$ si merge la fix. Doar ca aveam un pat vechi, cam stricat, pe care l-am 'rearsenalizat' intr-o varianta mai vanatoreasca, teava flotanta dupa camera cartusului, ranforsari transversale, butt-plate amortizor, etc (inca nu e gata, urmeaza si poze) si, inafara de faptul ca m-a costat aproape numai ore de munca si rabdare, am satisfactia ca e si facut de mine!
Prinderile de luneta sunt o problema, intr-adevar, dar nu insurmontabila.
Cele tip Weaver, cu montaj in locul inaltatorului, nu-mi plac pentru ca vor luneta cu distanta pupilara lunga si e mai dificil de tras prin ele si nu suport armele care nu au sisteme deschise de ochire - in schimb nu necesita inchizator cu maner indoit (50-70$). La Kalinca, gasesti luneta originala, nou-nouta, cu tot cu suportul integral la ~250$. Montajul nu e chiar facil - inafara de cele doua gauri filetate de pe flancul stang al culatei, tararea initiala din reglajele suportului se face cam cu pila (original era facuta in fabrica, 'sigilata' si soldatilor le era interzis sa umble la suport!). Mai gasesti si sistemul cu dioptru in loc de inaltator si chiar de catare (alti 100 $) foarte usor de instalat si folosit. Acum lucrez la un suport cu prindere pe soclul inaltatorului si suport lung care sa permita montarea unei lunete normale si sa ramana vizibil si inaltatorul - cu maner indoit, bine-nteles (ca lame pt incarcare rapida tot n-am asa ca nu ma doare prea rau ca nu le mai poti folosi). 'Problema' e ca sistemul deschis de ochire e suficient de bun cat sa poti trage si repede si precis; mai ales cu o teava de doar 51 cm de ghinturi.
Cu 'finlandezele' problema e ca nu mai gasesti noi iar pretul cerut pe ele e cam prea mare iar cele mai multe au tras semnificativ
Siguranta - ca s-o numim asa - are si puncte proaste dar si bune. De fapt nu exista! E doar un fel de blocare completa. Trebe sa tragi de capatul posterior al percutorului, sa-l rotesti 45 grade la stanga si sa-l agati de culata. De sarit nu sare dar arcul e destul de tare si trebe sa fii atent sa nu-ti scape din mana. In schimb, daca bagi glont pe teava tinand tragaciul apasat percutorul nu se armeaza si poti purta arma in absoluta siguranta. Pentru foc trebe doar sa tragi in spate percutorul pe vreo 2 cm si esti gata - mai ceva ca la sistemele ultra-moderne de la Blaser sau Sauer semi - manevra este foarte facila, se invata in 10 minute de repetare si este absolut sigura, chiar mai sigura decat armarea unui cocos exterior (asta chiar imi place!). In schimb nu exista posibilitatea blocarii percutorului dar nu si a inchizatorului (ca pozitia intermediara a sigurantei la Mauser si la multe altele) si imi cam tataie fundul daca vreau sa scot cartusele din magazie cu ajutorul inchizatorului: daca percuteaza cumva!? (noroc ca se pot scoate si pe la baza magaziei altfel trebuia sa ies undeva pe camp sa scot cartusele din arma pt. ca in casa mi-a fost prea frica!  ).
Una peste alta, ~200 E cat am dat pe o arma nou nouta, merita cu varf si-ndesat. Iar nivelul de finisare este absolut surpinzator pentru o arma 'de razboi', comparabil, pe bune, cu al unei carabine CZ actuale si un pic deasupra armelor rusesti actuale atat la partile metalice cat si la cele de lemn (mai putin lacul dar e in tonul epocii). Nivelul de calitate este certificat de o infinitate de poansoane (inca nu le-am numarat pe toate ce sa mai vorbim de identificare) aplicate pe toate partile armei, in cele mai ciudate pozitii: exista poanson de marca a fabricantului, an, serie, certificarea ca teava a trecut testul de precizie, certificarea ca arma a trecut testul de presiune (la dublul admis!) si inca altele pe care nu le-am identificat inca. Poansonul "C" specific sniper este inconstant si apare pe unele tevi selectionate dupa testul de grupaj dar nu la toate variantele sniper.
Sfatul meu e sa cauti una noua, ori 91/30 din 1934-1939, ori un 44 din 1946, astea au nivelul de fabricatie cel mai bun iar la modelul 44 poti pune si amortizor de recul la gura tevii - sic!. Modelele 'tariste', premergatoare revolutiei de la rusi, sunt piese semnificative de colectie dar sunt aproape inutilizabile, in special cele ce aveau tevile de peste 80 cm, ghinturi rare, proiectate pentru pulbere neagra.
Cat despre arma din poza, nu este o arma cu suportul catarii scos ci una cu teava taiata complet - daca scoti suportul catarii (doua stifturi si o presa improvizata in cam 30 min. e gata) ramane portiunea terminala a tevii de diametru mai mic. Suportul inaltatorului se scoate mai simplu - doar un stift si ceva ciocaneala.
Tragaciul este extrem de simplu si de fiabil, un pic dur (dupa unii) dar are o cursa relatic scurta, intr-un singur timp, foarte constanta si destul de seaca cat sa-ti permita controlul. Am incercat ceva metode (anodine) de 'usurare' a tragaciului dar n-am obtinut decat o cursa activa mult mai scurta (cu balanganeala mare a tragaciului) si mai dura! Sistemul, asa cum e facut, nu prea permite modificari in acest sens. Initial am vrut si un tragaci cu biluta de rulment in partea de frecare, reglabil, dar mi-am dat seama ca nu obtii mare lucru sau nu mult mai mult decat daca ai slefui un pic suprafetele de frecare.
Printre alte chestii pe care le tot fabrica americanii, urmeaza sa apara si un 'dual pillar-beding' special pt Mosin!
Cat despre cum trage, niciun M-N nou nu trebuia sa scoata grupaje mai mari de 5 cm la 100 m la testul de precizie, chiar cele cu teava scurta iar cele 'C' aveau limita grupajului la 3 cm. 2 MOA pentru o arma de 200 $ mi se pare absolut suficient pentru a o folosi la vanatoare (apropo, ceva urs de pe la voi, cu trofeu de medalie, a fost impuscat cu un M-N!)
Pentru tuning extrem exista doua variante, ambele dificile si costisitoare. Una ar fi sa cauti in Finlanda o teava adaptata de la mitralierele rusesti in 7,62x54 R - are peretele mult mai gros, este cromata si are rezistenta declarata si testata la peste 15.000 focuri!  iar ca precizie bate si vechile tevi finlandeze.
A doua, si mai greu de indeplinit (in 3 luni de cand incerc n-am gasit nici macar un capat de ata ca sa ma leg) este sa gasesti o teava intr-un calibru derivat (6,3; 6,5 finlandeze sau 6,5; 6,7 rusesc sau alte proiectile intre .243 si .264)) cu camere un pic largite anterior si unghiul umarului modificat, pentru care incarci cartuse in tuburi formate la foc. Cica astfel de arme trag 1/4 MOA si mai chiar mai bine cu traiectorii foarte plate (ceva peste 950 m/s viteza la plecare sau chiar 1000 m/s). Din pacate, inafara de povesti despre ele n-am gasit altceva. Dar am un var in Finlanda si o sa-l rog sa se intereseze desi el e doar pescar impatimit!
Eu intentionez sa-mi mai iau una pe care s-o tin absolut neatinsa (sau pe asta daca nu gasesc una la fel de frumoasa!) iar una s-o folosesc la vanatoare (doar ca nici la mine nu mai incap in dulap si nici in 'inima' sotiei!  ).
Cu tot sufletul va recomand o astfel de arma! Se gaseste si la noi, este o piesa cu care puteti incepe o colectie, nu costa mult, nu cere de mancare, nu vrea nici macar ingrijita prea mult (a mea avea vaselina din fabrica pe ea, de peste 60 ani si nu mi-a fost usor 'sa-i dau luciu'!) si nu va va dezamagi. In plus, pe langa pastratori in suflet ai unor colturi de natura sau intamplari memorabile deveniti si pastratori ai unui pic, foarte mic, dintr-o istorie foarte lunga si foarte zbuciumata (niciun conflict major din secolul nostru n-a trecut fara sa aiba ca protagonist si M-N-ul - si acum mai gasesc americanii in Afganistan, Irak luptatori ce le folosesc!) in cel mai longeviv calibru militar din istorie (si care va ramane astfel avand in vedere schimbarile tot mai dese in armatele moderne). Nu mai vorbim ca 'bum-ul' devanzari si de preturi de dumping va trece in cativa ani iar valoarea lor va creste in mod sigur - tot mai multe arme vor fi prea uzate (pretul mic al armelor si al munitiilor rusesti le face arme preferate pentru tirul de distractie), arsenalele estice deschise dupa caderea zidului s-au cam upuizat - ultimul 'cazut' a fost depozitul din Ro de unde au plecat deja spre zari mai prielnice cateva mii. Un indiciu este si volumul mare de piese de schimb disponibile, toate folosite, adica provenind din arme care nu mai exista. Chiar si de fabricatie RO mai exista cateva la Tg. Jiu, arme mult mai cautate de colectionari pt ca sunt mult mai rare decat cele rusesti, unele chiar cu tevi neatinse dar, din pacate, desperecheate cu inchizatorul. Oricare ar fi ea, chiar si una care a stat 50 de ani ingropata si e buna doar de tinut pe perete sau o varianta 'civila', rearsenalizata, din Bulgaria, Ungaria sau Rusia merita avuta (piesele de baza sunt tot cele originale, de fabricat nu se mai fabrica nimic).
Gand bun si bafta!
P.S. nu va asteptati ca toate sa traga asa cum a tras @eltorro cu a lui! acolo mai e si mana si un pic de noroc!
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 16 Mai 2007, 10:41
Un coleg mi-a atras atentia asupra pericolului portului armei cu percutorul dezarmat, sprijinit de capsa cartusului prezent in camera.
Eu cred ca, chiar daca ar exista acest pericol, este mult mai mic decat cel prezent in situatia in care iti scapa percutorul din mana (chiar daca, teoretic, ar fi retinut de mecanismul tragaci). Arcul percutorului, chiar dezarmat, il tine pe acesta nemiscat in pozitie partial avansata, cat sa se rezeme de capsa. Un eventual soc care sa-l miste suficient cat sa produca percutia ar fi posibil daca arma cade in teava sau in pat, vertical, pe o suprafata dura, de la ~ 10 m, soc care ar declansa arma si in configuratie 'normala'. Limita de 1,5 m inaltime, stabilita complet arbitrar, e depasita cu succes.
Un mic soc initial, la efectuarea manevrei, atunci cand actionezi inchizatorul pentru a inchide arma cu tragaciul apasat, se poate produce: percutorul are o miscare spre inainte dar planul inclinat pe care se face aceasta miscare e lin si bland si miscarea e relativ inceata, mult mai lina decat la Mauser unde planul inclinat este mai brutal si percutorul efectiv scapa daca faci aceasta manevra. Si totusi, chiar si la Mauser, percutia nu se produce. Am testat de multe ori asta - desi nu este cel mai recomandat, port Dragana la vanatoare in aceasta maniera doar ca aici este necesara manevrarea inchizatorului sus/jos ca se rearmezi si nu mi s-a intaplat niciodata un incident de felul acesta iar pe capsa nici macar nu ramane urma.
Dar stiti ce o sa fac? Cum ajung acasa, desfac un cartus, scot proiectilul si pulberea si testez manevra si la Mosin, chiar cu viteza mare la actionare sa vad daca se intampla ceva.
Oricum, sa punem langa acest asa zis sfat atentionarea: 'nu incercati asta acasa!' 
-
violiv
- Veteran
-
de silver pe 16 Mai 2007, 12:06
nu vreau sa deviez discutia dar ceva despre istoria lunetistilor romani stiti ! ce arme foloseau? au fost sniperi romanasi?
pun si poza asta ca decor doar
aaaa.....conform : "The term sniper is attested from 1824 in the sense of sharpshooter. The verb to snipe originated in the 1770s among soldiers in British India-in the sense of: to shoot from a hidden place, in allusion to snipe hunting, a game bird known for being extremely difficult to locate, approach, or shoot. Those who were skilled at the hunting of this bird were thus dubbed snipers. suntem si noi sniperi 
" Unde este vointa se gaseste si posibilitate ! "
-

silver
- Veteran
-
- Locaţie: Timis, Brasov
de mihnea pe 16 Mai 2007, 13:22
violiv scrie:In schimb nu exista posibilitatea blocarii percutorului dar nu si a inchizatorului (ca pozitia intermediara a sigurantei la Mauser si la multe altele) si imi cam tataie fundul daca vreau sa scot cartusele din magazie cu ajutorul inchizatorului: daca percuteaza cumva!? (noroc ca se pot scoate si pe la baza magaziei altfel trebuia sa ies undeva pe camp sa scot cartusele din arma pt. ca in casa mi-a fost prea frica!  ).
Mai este o metoda de scoatere a cartuselor din camera foarte lenta, fara a deschide capacul magaziei (care este modul cel mai rapid de a descarca arma probabil construita astfel pentru a putea debloca arma cand carusele sunt bagate prost in camera si se incaleca buzele) fiecare carus este impins in fata cu inchizatorul pana iese din ghidaj, inainte de a intra in camera apoi cartusul se ia cu mana dar va trebui apast cu mana si limitatorul care retine cartusele in magazie. Cat despre MN este o arma foarte robusta si foarte usor de intretinut, un demn bunic al AK-ului, cred ca ar functiona foarte bine si fara cuartare timp de doua razboaie mondiale asta daca ne uitam la ce tolerante au piesele (la cele 2 m44 pe care le am momentan, amandoua sunt noi de la Sadu, inchizatoarele daca sunt scoase si scuturate zdrangane si sunt unse si asamblate corect, percutorul este chiar masurat cu o cheie-surubelnita originala). violiv scrie:Siguranta - ca s-o numim asa - are si puncte proaste dar si bune. De fapt nu exista! E doar un fel de blocare completa. Trebe sa tragi de capatul posterior al percutorului, sa-l rotesti 45 grade la stanga si sa-l agati de culata. De sarit nu sare dar arcul e destul de tare si trebe sa fii atent sa nu-ti scape din mana. In schimb, daca bagi glont pe teava tinand tragaciul apasat percutorul nu se armeaza si poti purta arma in absoluta siguranta. Pentru foc trebe doar sa tragi in spate percutorul pe vreo 2 cm si esti gata - mai ceva ca la sistemele ultra-moderne de la Blaser sau Sauer semi - manevra este foarte facila, se invata in 10 minute de repetare si este absolut sigura, chiar mai sigura decat armarea unui cocos exterior (asta chiar imi place!).
Siguranta este foarte greu de manevrat mai ales la armele noi, la cele mai vechi (de exemplu 91-rile de la MMN sigurantele merg f usor) dar o data pusa arma foarte sigura, dupa parerea mea pentru vanatoare cel mai bine ar fi ca arma sa fie incarcata numai cu 4 cartuse in magazie si inchizatorul inchis fara cartus pe teava (cu toate ca se face cam mult zgomot cand se incarca cartusul) dar acest sistem ar fi foarte sigur.
NU imi plac armele militare modificate pentru tir/vanatoare dar daca va intereseaza cum se poate modifica un MN44 uiati aici: http://www.gswagner.com/mosin-nagant/mnsporter.html (arata pas cu pas cum se pot face modificari, cu bani putini; arma este un 44 polonez) si aici: http://www.goldenloki.com/guns/mosin/mnindex.htm
Datorita legilor din state (teava este considerata o simpla componenta, recever-ul este piesa inregistrata) cred ca tevile pt MN in alte calibre sunt facute pe comanda sau in cantitati mici.
-
mihnea
-
de mihnea pe 16 Mai 2007, 13:28
silver scrie:nu vreau sa deviez discutia dar ceva despre istoria lunetistilor romani stiti ! ce arme foloseau? au fost sniperi romanasi? pun si poza asta ca decor doar
In armata romana nu cred ca au existat lunetisti/sniperi in mod oficial inaintea WWII cu toate ca se poate ca unii soldati sa fi folosit arme cu luneta capturate in WWI. Arma oficiala cu luneta in armata romana in WWII este VZ-24 (numita ZB de romani, o arma foarte similara 98k-ul) luneta era fixata deasupra recever-ului deci manerul inchizatorului era indoit. Mai sunt poze cu soldati romani echipati cu pusti MN 91/30 cu luneta dar nu este sigur daca erau lunetisti sau soldati care au inlocuit arma lor cu o arma cu luneta.
-
mihnea
-
de Cristi pe 16 Mai 2007, 17:46
-

Cristi
- Veteran
-
de Cristi pe 16 Mai 2007, 17:59
violiv scrie:Eu intentionez sa-mi mai iau una pe care s-o tin absolut neatinsa (sau pe asta daca nu gasesc una la fel de frumoasa!) iar una s-o folosesc la vanatoare (doar ca nici la mine nu mai incap in dulap si nici in 'inima' sotiei!  ). Cu tot sufletul va recomand o astfel de arma! Se gaseste si la noi, este o piesa cu care puteti incepe o colectie, nu costa mult, nu cere de mancare, nu vrea nici macar ingrijita prea mult (a mea avea vaselina din fabrica pe ea, de peste 60 ani si nu mi-a fost usor 'sa-i dau luciu'!) si nu va va dezamagi. In plus, pe langa pastratori in suflet ai unor colturi de natura sau intamplari memorabile deveniti si pastratori ai unui pic, foarte mic, dintr-o istorie foarte lunga si foarte zbuciumata (niciun conflict major din secolul nostru n-a trecut fara sa aiba ca protagonist si M-N-ul - si acum mai gasesc americanii in Afganistan, Irak luptatori ce le folosesc!) in cel mai longeviv calibru militar din istorie (si care va ramane astfel avand in vedere schimbarile tot mai dese in armatele moderne). Nu mai vorbim ca 'bum-ul' devanzari si de preturi de dumping va trece in cativa ani iar valoarea lor va creste in mod sigur - tot mai multe arme vor fi prea uzate (pretul mic al armelor si al munitiilor rusesti le face arme preferate pentru tirul de distractie), arsenalele estice deschise dupa caderea zidului s-au cam upuizat - ultimul 'cazut' a fost depozitul din Ro de unde au plecat deja spre zari mai prielnice cateva mii. Un indiciu este si volumul mare de piese de schimb disponibile, toate folosite, adica provenind din arme care nu mai exista. Chiar si de fabricatie RO mai exista cateva la Tg. Jiu, arme mult mai cautate de colectionari pt ca sunt mult mai rare decat cele rusesti, unele chiar cu tevi neatinse dar, din pacate, desperecheate cu inchizatorul. Oricare ar fi ea, chiar si una care a stat 50 de ani ingropata si e buna doar de tinut pe perete sau o varianta 'civila', rearsenalizata, din Bulgaria, Ungaria sau Rusia merita avuta (piesele de baza sunt tot cele originale, de fabricat nu se mai fabrica nimic). Gand bun si bafta!
Ca o completare
http://www.aimsurplus.com/acatalog/fire ... icles.html
-

Cristi
- Veteran
-
Înapoi la Arme de vanatoare lise
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 15 vizitatori