Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 13 Iul 2024, 19:14

Capra neagra mult dorita!

Sa discutam si despre Perla Carpatilor pe care din pacate din ce in ce mai putini si mai rari putem sa o vedem si cu atit mai greu sa o vanam. Cum si unde ati vanat capra neagra? Care sunt tehnicile de vanatoare la capra neagra, cele mai potrivite calibre, corectiile de tir pentru o vanatoare de capra neagra de succes?
Sa discutam despre Rodna, Bucegi s.a.m.d. - habitate in care trebuie sa ajutam la insanatosirea septelului si sa ajungem usor - usor la performantele anilor '40. Un thread generos pentru fanii acestui vanat.

Moderatori: Ghinda, CCM

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde mialxx pe 23 Sep 2022, 06:24

biriuck scrie:Mai jos o poza din cartea "Die Hoche Jagd", editie 1900 toamna, din care sunt puse comparativ marimile urmelor de cerb in functie de regiune. Cei din Bucovina parca sunt din alt film 8)
comparatie urme cerb.jpeg


Interesanta carte. Merci de prezentare, cinstit sa fiu, nu am auzit de ea.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 969
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde Ghinda pe 23 Sep 2022, 06:45

Au fost aduse în pădurea Snagov. Lângă palatul Snagov. Erau vreo 20-30 exemplare. Înainte de lovitura de stat. O să mă interesez de sfârșitul lor. În fiecare an se chinuiau să îi prindă să le taie copitele. Țarcul nu era mare, practic o linie de vânătoare închisă cu gard. De ibex este vorba.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7740
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde mialxx pe 23 Sep 2022, 08:38

Ghinda scrie:Au fost aduse în pădurea Snagov. Lângă palatul Snagov. Erau vreo 20-30 exemplare. Înainte de lovitura de stat. O să mă interesez de sfârșitul lor. În fiecare an se chinuiau să îi prindă să le taie copitele. Țarcul nu era mare, practic o linie de vânătoare închisă cu gard. De ibex este vorba.


Da de ibex vorbim. In germana ai zice Steinwild. Am citit in cartea, Vinatoare cu Ceausescu despre tentativa de populare cu acest animal.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 969
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde mialxx pe 23 Sep 2022, 08:42

Puscat saptamina trecuta de tata la unul din prietenii mei.
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 969
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde biriuck pe 23 Sep 2022, 23:10

Interesanta carte. Merci de prezentare, cinstit sa fiu, nu am auzit de ea.[/quote]

https://www.booklooker.de/B%C3%BCcher/C-u-v-a-Hrsg-Alberti+Die-Hohe-Jagd/id/A02zBZE301ZZD?zid=bi25jqr4v11mte7f73l6f4ueqd


A scris in ea si un oarecare August R. von Spiess :D
Cand ajung din nou pe acasa o sa ma uit daca e facuta vreo analiza comparativa si pe capre negre. Ar fi interesant de comparat diferentele de atunci cu cele din zilele noastre
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2709
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde bibicu pe 25 Sep 2022, 18:56

Felicitari pentru vanat si pentru poveste !
Avatar utilizator
bibicu
Veteran
 
Mesaje: 710
Membru din: 15 Dec 2010, 22:31
Locaţie: Arad

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde mialxx pe 25 Sep 2022, 19:21

Multumesc!
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 969
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde popaliviu pe 27 Sep 2022, 20:58

mialxx scrie:Puscat saptamina trecuta de tata la unul din prietenii mei.

Uau!
12, 16, 9mm, .30-06
popaliviu
Veteran
 
Mesaje: 996
Membru din: 10 Ian 2016, 18:13

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde Dragan pe 28 Mai 2023, 20:43

Buna seara grup. As vrea sa stiu daca s-au aprobat cotele de recolta la capra neagra pentru anul acesta.
Am un prieten spaniol care ar dori sa vina in toamna(octombrie-noiembrie) in Romania cu dorinta de a vana un mascul de trofeu. L-as indemna spre zona vestica,Caras-Severin sau Hunedoara. De asemenea astept sugestii de la cunoscatori sau interesati in privinta zonei de vanatoare.
VA MULTUMESC
Dragan
Membru important
 
Mesaje: 293
Membru din: 20 Dec 2009, 21:55

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde zeb stump pe 05 Dec 2023, 15:16

E sâmbata dimineata. Cu ochii pe ceas, ma imbrac, la 8 trebuie sa cobor fiindcă vine amicul C., sa mergem la o vânătoare de fazani şi iepuri. Primesc mesaj pe WhatsApp...Clar, C. ma anunta sa cobor mai devreme sau...mai târziu. Deschid mesajul, nu, nu e ce credeam. E de la R., mesaj sec: Bună dimineata, puteti veni mâine sa facem o vânătoare la capră neagră? Ce pot răspunde altceva decat: Daaaaaaaa. Ok, ne vedem la 6 în bezinărie, pregătesc actele azi, îmi răspunde. Îl sun, mi-a scris crezând ca dorm la ora aia. Confirm din nou, şi îl anunţ că voi invita şi pe B. nevânator, prieten comun, de fapt, cred că prin B. ne cunoscusem...
Cu R. vorbisem prin vara, la o partidă de pescuit, de o posibilă vânatoare la capră neagră la asociatia lui, dar nu am reiterat discuţia ulterior. Ce sa mai, am acceptat bucuros invitaţia, chiar venită aşa, din scurt, şi complet pe neaşteptate.
Sâmbata seara încep emoţiile, nu doar că nu mai vânasem capră neagră, dar nici nu mai văzusem vreuna în salbăticie. Pun ceasul la 4.20, dar la 4 fix m-am trezit. Cobor la 5 făra, B. e deja la scară, plecăm. În benzinărie bem câte o cafea, semnez autorizaţia şi mergem în teren.
Intrăm pe o vale, e întuneric beznă, pe jos e zăpadă de o palmă, pe versanţi se topise. Opreşte maşina, coborâm, de aici vom pleca pe jos, dar aşteptăm până se luminează, R. zice că, uneori, chiar acolo apare un ţap mare dimineaţa. Numai bine, mă acomodez cu temperatura şi hotărăsc ce haine las pe mine. Când s-a luminat, am pornit pe vale. Scrutăm cu binoclurile versanţii, mai ales în zonele cu stânci, nimic. Multe urme de lup în zăpadă, încep să mă gândesc dacă nu cumva din cauza lupilor caprele au părăsit zona. Încet-încet apar şi urmele de capră, trecute de pe un versant pe altul, ne continuăm drumul insistând cu binoclurile în zonele în care ştie R. . La un moment dat, după 5 km, valea se deschide, ia forma unei căldări. În dreapta, pădure de fag, în stânga, stâncărie, pe care încet-încet începe să bată soarele. Pârâul vuieşte, dar brusc, percep un şuierat. Deşi ştiam exclusiv din lecturi că ţapul şuieră, am ştiut că asta trebuie să fie. R. se opreşte şi el, mă întreabă mai mult prin semne din ce parte s-a auzit. Nu mi-am dat seama, forma de căldare în care ne aflam şi vuietul pârâului nu mi-au permis să localizez direcţia. Începem iar cu binoclurile şi R îmi spune: e acolo, e ţap...Culmea, nu pe versantul stâncos, ci pe cel cu pădure de fag, umbrit şi umed, unde m-aş fi aşteptat la cerb sau mistreţ, nicidecum la capră neagră... Pun repede tripodul şi încep căutarea prin lunetă. Nu îl văd...R insistă: e acolo, lângă fagul ăla...Care? Că pe tot versantul sunt numai fagi...Uite acolo, deasupra lemnului ala strâmb...Caut iar, îmi arată cu degetul, până la urmă îl văd...ceea ce credeam că e un ciot de lemn, negru şi ud, era ţapul...Stă într-o poziţie ciudată, aproape cu spatele la noi, arcuit, se uita către noi peste umăr, de aia nu mi-a sărit în ochi, pe fondul de frunziş căzut şi lemne, toate negre din cauza umbrei şi umezelii. Nu e poziţie de tras, stau cu reticulul pe el, aştept să mişte. Nu mai măsor distanţa, e undeva la 150 m, pot trage fără corecţie, doar că tb tras cam în sus. Poziţia cam ciudată plus „chamois feever”, nu prea reuşesc să stabilizez reticulul...începe să mişte, şi face paşi uşori către dreapta. Acum e cum trebuie, cu latul spre mine, îl urmăresc cu crucea lunetei, aduc punctul deasupra piciorului din faţă şi...trag...Tresare şi face câţiva paşi , încet, fără să sară sau să fugă, parcă dezorientat, încarc iar, îl prind în lunetă şi...mai mult se aşează decât cade în dreptul unor crengi căzute...E gata, e al meu...
R. şi B. mă felicită, eu încerc să îmi revin...R. zâmbeşte smechereşte şi spune „E frumos la capră neagră, până împuşti.” Mă prind: va trebui urcat şi adus/împins ţapul, pentru că a rămas după acele crengi, nu s-a rostogolit la vale. Fumează o ţigară şi porneşte. Eu şi B. nuu, că venim să îl ajutăm, R. că nuu, că nu e nevoie...Îmi dau seama că ştie că aveam şanse mai mari să ne rostogolim noi la vale înaintea ţapului, şi încetez. Mă uit cum, cu ajutorul unui toiag, mai în două, mai în 4 picioare, urcă versantul abrupt, acoperit cu frunze umede şi alunecoase. Ajunge la tap, îl trece de grămada de crengi în care se proptise şi-i face vânt la vale. Se rostogoleşte până pe malul pârâului, unde se opreşte. Încet-încet, ajunge şi R. Hai să îl ajutăm să treacă ţapul peste pârâu, pe pietre, doar că, până să coborâm eu şi B lângă apă, R deja a trecut, îl ajutăm să ajungă sus, pe drum.Mă uit la ceas, la 8.36 a căzut ţapul, i-a luat trei sferturi de oră lui R să ajungă iar jos...
Aşezăm ţapul pentru tablou, şi îmi spune că, nu înţelege cum, glonţul a intrat pe lângă piciorul din spate şi a ieşit prin piept. Nu se poate, era cu latul către mie. Mă uit atent şi văd că glonţul a trecut prin coaste, în „Vital V”, deasupra inimii, „double lung shot”. În faţa piciorului din spate, jos, are o ruptură mică a abdomenului, prin care a ieşit un maţ, probabil s-a agăţat şi şfâşiat în ceva ciot când a venit la vale pe versant, de asta la prima vedere R. a crezut că acolo a fost lovit.
Urmează ritualul crenguţei de cetină, poze individuale şi de grup cu ţapul. Îi mângâi botul, urechile şi blana, a cărei moliciune mă surprinde...Mai stăm pe lângă el, am sentimente amestecate, bucurie, izbândă, dar şi ceva regrete...E al meu, am reuşit, dar e aşa de frumos şi pufos...Ochii mari, sticlind verzui a moarte...
Pornim spre maşină, îl legăm cu o cordelină şi îl târâm, merge uşor în coborâre, pe zapadă.
Asta a fost, şi a fost frumos...
zeb stump
Veteran
 
Mesaje: 602
Membru din: 15 Noi 2006, 08:44
Locaţie: Rm.Vilcea

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde jhonny pe 06 Dec 2023, 08:17

Felicitari pentru trofeul suprem si pentru palpitanta sa poveste !
Meritam si noi o poza frumoasa ! :)
Avatar utilizator
jhonny
Membru important
 
Mesaje: 137
Membru din: 12 Sep 2007, 13:21
Locaţie: Tg. Mures

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde pipabh pe 06 Dec 2023, 08:18

Bravo! Felicitari si pentru poveste si pentru vanat!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1660
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde DanCo pe 06 Dec 2023, 08:46

Felicitări vanatorului! Cinste vanatului! Și povestea este frumoasa.
DanCo
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 17 Iul 2019, 17:24
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde zeb stump pe 06 Dec 2023, 12:26

Va multumesc, si va asigur că povestea e 100% reală, nu e deloc înflorită. Poze sunt,dar, spre rusinea mea, nu am mai postat poze de 1000 de ani şi...nu mai ştiu cum se face ...
zeb stump
Veteran
 
Mesaje: 602
Membru din: 15 Noi 2006, 08:44
Locaţie: Rm.Vilcea

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde mialxx pe 09 Dec 2023, 11:51

Felicitări!
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 969
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Capra neagra mult dorita!

Mesajde tehărău pe 09 Dec 2023, 17:40

Te felicit și îți mulțumesc de poveste!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3484
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Anterior

Înapoi la Vanatoare de capra neagra

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

Publicitate