Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Mai 2025, 16:55

Cote de recolta vs interzicerea vanatorii la pasari

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, Sly_Fox, CCM, von BRAUN, Mircea-B

Cote de recolta vs interzicerea vanatorii la pasari

Mesajde Marius pe 15 Dec 2020, 17:02

Salutare.
Imi vin mai multe ganduri si vi le expun ca atare.

Cand 3 fonduri vecine cu biotop identic au cote de recolta la migratoare de la simplu la triplu, e de asteptat ca orice ong "iubitor de natura" sa spuna unei instante de judecata ca trebuie inchisa vanatoarea la pasari, intrucat ministerul mediului nu stie ce face si astfel pune in pericol speciile.
Din ceea ce stiu, in celelalte tari din Europa sau din jur, nu exista notiunea de cota de pasari migratoare pe fond de vanatoare, ci se vaneaza in baza unui limite de pasari pe zi pe vanator. Rog colegii care stiu cum e in alte tari sa ne spuna concret cum e acolo.
Cred ca e aberant sistemul actual care prevede cote de recolta pe fond. Cred ca singura cale logica de a vana pasari anii viitori, este sa modificam legea actuala a vanatorii, in acest sens: nu cote de recolta pe fond de vanatoare, ci numar de pasari/zi/vanator.

Noi vanatorii, ne laudam ca avem un rol de mentinere, de conservare a faunei. Concret, ca vanatori de pasari de pasaj, in afara de faptul ca le vanam, ce altceva mai facem? Absolut nimic. Cei ce fac estimari in privinta numarului de pasari din fiecare specie sunt cei de la SOR. Ei ies in teren anual, in "puncte fierbinti" si acolo observa, numara, extrapoleaza, estimeaza numarul pasarilor migratoare sau sedentare. Isi publica studiile. Noi doar ne vaitam uneori ca avem cote de recolta prea mici.
Vin la dumneavoastra cu un exemplu. Cand m-am apucat eu de vanatoare, porumbeii salbatici puteau fi intalniti doar cand venea migratia din nord, cam pe la sfarsitul lunii septembrie. Prin martie, cel tarziu la inceput de aprilie se duceau inapoi in nord. De vreo 10 ani, tot mai multi porumbei salbatici cuibaresc in zona de sud a Romaniei. Aproape orice trup de padure din Baragan, gazduieste zeci sau sute de familii de porumbei gulerati. In aceste conditii cum plm ca un fond de langa Bucuresti sa aiba cota de recolta 2 (DOI!) porumbei??? Pai de ce nu suntem condusi/organizati sa facem si noi un studiu privind numarul porumbeilor gulerati din zona de sud a tarii, iar apoi sa cerem imperativ ministerului sa ne dea cote de recolta?!

Alt exemplu. De ce acceptam cote ridicole la gugustiuci? De ce nu numaram/estimam gugustiucii la farsit de august, langa fiecare localitate, in zona lanurilor de floarea soarelui ?? Cu aceste date, am putea cere ministerului cote normale, in raport cu populatia reala a gugustiucilor?

De ce noi, vanatorii, nu suntem alaturi de cei de la SOR cand numara pasarile migratoare. Este evident interesul nostru sa stim cate sunt. Daca sunt mai multe decat s-a estimat, sa avem cote de vanatoare crescute, iar daca sunt mai putine, sa vanam mai putine, pentru a nu periclita speciile. De ce sa acceptam drept bune numaratoriule SOR din martie, cand noi putem numara gastele sau ratele in decembrie sau ianuarie, cand numarul celor care ierneaza/tranziteaza tara noastra, e maxim?

Cred ca suntem ong-ul cu cel mai mare numar de membri. Habar n-am cati membri sunt la SOR dar cred ca mai putini, iar restul ong-urilor sunt foarte mici pe langa noi. Cum dracu' suntem atat de slabi, incat niste nimeni, sa reuseasca sa ne inchida vanatoarea la pasari??

Mai ziceti si voi.
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Re: Cote de recolta vs interzicerea vanatorii la pasari

Mesajde tehărău pe 15 Dec 2020, 19:15

https://m.youtube.com/watch?v=sBeIrsrmcNo

Sunt și oameni care tac și fac!
Jos pălăria @wachtelfeld!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran

Mesajde popaliviu pe 15 Dec 2020, 23:24

Frumoasă și educativă emisiunea de pe YouTube. Este transmisă și la TVR?
Eu nu știam de ea. Și am văzut că sunt emisiuni vechi, de 7 ani. Eu nu am cont de Facebook, dar din câte știu și văd, lucruri educative și interesante nu prea sunt distribuite acolo. Sau prea puțini interesați de așa ceva. Păcat! Ar trebui ca o astfel de emisiune să fie difuzată cel puțin săptămânal pe un post de televiziune. Poate chiar dimineața, sau seara când este lumea pe-acasă, în loc de toate prostiile inutile difuzate. Media socială face mult rău, în toate domeniile. Dar are dreptate Dl.dr Burcescu, educație! Respect.
12, 16, 9mm, .223, .30-06
popaliviu
Veteran

Mesajde wachtelfeld pe 16 Dec 2020, 18:07

@Marius,
Foarte simplu. Fiecare e pe sabia lui urmandu-si doar interesul si agenda personala. Nimeni nu sanctioneaza decat cand patratica lui e invadata sau amenintata. Cu alte cuvinte nu exista coagulare si mai ales nu exista spirit de apartenenta !
wachtelfeld
Veteran

Locaţie: bucuresti

Mesajde biriuck pe 16 Dec 2020, 23:18

Din pacate, Mihai a pus degetul pe rana. Am intalnit multi vanatori la deal si munte complet neinteresati de subiecte gen prepelita/pasaj/ciocarlii. Chiar cu tendinte "ecologiste" unii dintre ei.
La ses e invers numai ca speciile in cauza sunt cerbul, ursul si capra neagra.

Pur si simplu oamenii nu vad si nu inteleg ca nu mai trebuie facuta nicio concesie acestor zanatici amatori de oprelisti pentru vanatori. Au impresia ca daca nu ii atinge direct, nu ii va atinge nici mai incolo
Corruptissima re publica plurimae leges
biriuck
Veteran

Locaţie: Brasov/Ploiesti

Înapoi la Vanatoare discutii generale