Salutare.
Imi vin mai multe ganduri si vi le expun ca atare.
Cand 3 fonduri vecine cu biotop identic au cote de recolta la migratoare de la simplu la triplu, e de asteptat ca orice ong "iubitor de natura" sa spuna unei instante de judecata ca trebuie inchisa vanatoarea la pasari, intrucat ministerul mediului nu stie ce face si astfel pune in pericol speciile.
Din ceea ce stiu, in celelalte tari din Europa sau din jur, nu exista notiunea de cota de pasari migratoare pe fond de vanatoare, ci se vaneaza in baza unui limite de pasari pe zi pe vanator. Rog colegii care stiu cum e in alte tari sa ne spuna concret cum e acolo.
Cred ca e aberant sistemul actual care prevede cote de recolta pe fond. Cred ca singura cale logica de a vana pasari anii viitori, este sa modificam legea actuala a vanatorii, in acest sens: nu cote de recolta pe fond de vanatoare, ci numar de pasari/zi/vanator.
Noi vanatorii, ne laudam ca avem un rol de mentinere, de conservare a faunei. Concret, ca vanatori de pasari de pasaj, in afara de faptul ca le vanam, ce altceva mai facem? Absolut nimic. Cei ce fac estimari in privinta numarului de pasari din fiecare specie sunt cei de la SOR. Ei ies in teren anual, in "puncte fierbinti" si acolo observa, numara, extrapoleaza, estimeaza numarul pasarilor migratoare sau sedentare. Isi publica studiile. Noi doar ne vaitam uneori ca avem cote de recolta prea mici.
Vin la dumneavoastra cu un exemplu. Cand m-am apucat eu de vanatoare, porumbeii salbatici puteau fi intalniti doar cand venea migratia din nord, cam pe la sfarsitul lunii septembrie. Prin martie, cel tarziu la inceput de aprilie se duceau inapoi in nord. De vreo 10 ani, tot mai multi porumbei salbatici cuibaresc in zona de sud a Romaniei. Aproape orice trup de padure din Baragan, gazduieste zeci sau sute de familii de porumbei gulerati. In aceste conditii cum plm ca un fond de langa Bucuresti sa aiba cota de recolta 2 (DOI!) porumbei??? Pai de ce nu suntem condusi/organizati sa facem si noi un studiu privind numarul porumbeilor gulerati din zona de sud a tarii, iar apoi sa cerem imperativ ministerului sa ne dea cote de recolta?!
Alt exemplu. De ce acceptam cote ridicole la gugustiuci? De ce nu numaram/estimam gugustiucii la farsit de august, langa fiecare localitate, in zona lanurilor de floarea soarelui ?? Cu aceste date, am putea cere ministerului cote normale, in raport cu populatia reala a gugustiucilor?
De ce noi, vanatorii, nu suntem alaturi de cei de la SOR cand numara pasarile migratoare. Este evident interesul nostru sa stim cate sunt. Daca sunt mai multe decat s-a estimat, sa avem cote de vanatoare crescute, iar daca sunt mai putine, sa vanam mai putine, pentru a nu periclita speciile. De ce sa acceptam drept bune numaratoriule SOR din martie, cand noi putem numara gastele sau ratele in decembrie sau ianuarie, cand numarul celor care ierneaza/tranziteaza tara noastra, e maxim?
Cred ca suntem ong-ul cu cel mai mare numar de membri. Habar n-am cati membri sunt la SOR dar cred ca mai putini, iar restul ong-urilor sunt foarte mici pe langa noi. Cum dracu' suntem atat de slabi, incat niste nimeni, sa reuseasca sa ne inchida vanatoarea la pasari??
Mai ziceti si voi.
Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |