Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 02 Dec 2022, 10:59

INTREBARE ?

Discutii despre trofeele de vanatoare - ale noastre sau ale altora . Vanatoare la trofeu , naturalizare , modalitati de expunere , performante proprii , etc . Taxidermisti , adrese utile , etc

INTREBARE ?

Mesajde petre stefan pe 09 Mar 2010, 14:43

Stie careva unde pot sa gasesc pe langa jud Buzau pt a cumpara sulfat dublu de aluminiu si potasiu [ piatra acra ] pt naturalizat blanuri de animale ? Sau daca stiti alte substante cu acelasi efect postati aici .
petre stefan
Membru activ
 
Mesaje: 97
Membru din: 02 Mar 2010, 15:54

Re: INTREBARE ?

Mesajde acvadan pe 11 Mar 2010, 08:41

60g/litru apa sare de bucatarie , +H2SO4 pana la ph 2,5-3 determinat cu hirtia de turnesol
a doua si atreia zi se verifica cu turnesolul daca s-a mentinut aciditatea la 2,5-3 daca nu se adauga H2SO4 cu picatura,la circa 6 zile daca operatiunea se desfasoara la 25 gr Celsius (max) este gata.
In apa in ultimile 24 ore se adauga crom pana la culoarea verde inchis.
Se scoate, scurge , intinde pe rama si usca.
Pentru a tabaci o piele trebuie sa fie inmuiata, rasa de resturile de carnesi grasime, degresata(exista o metoda cu benzina si rumegus) spalata f bine cu apa si detergent.
O sa revin cu poze cand sunt gata victimele de anu asta. Asta daca n-o sa fiu banat cum s-a intimplat pe forumul vecin ca m-am dat destept si am deranjat vinzatorii de gubele de pe acolo vazuti si pe aci cateodat.
Cine doreste amanunte o sa-i postez reteta detaliata.
Substantele le-am gasit f usor la iasi.
Bafta taxidermistule.
acvadan
Membru activ
 
Mesaje: 75
Membru din: 10 Ian 2009, 07:17

Re: INTREBARE ?

Mesajde petre stefan pe 11 Mar 2010, 12:13

mersi de informatie o sa incerc cit de curind.
petre stefan
Membru activ
 
Mesaje: 97
Membru din: 02 Mar 2010, 15:54

Re: INTREBARE ?

Mesajde acvadan pe 11 Mar 2010, 16:02

ok !
acvadan
Membru activ
 
Mesaje: 75
Membru din: 10 Ian 2009, 07:17

Re: INTREBARE ?

Mesajde petre stefan pe 11 Mar 2010, 16:03

Mai ai si alte retete ? as fi interesat
petre stefan
Membru activ
 
Mesaje: 97
Membru din: 02 Mar 2010, 15:54

Re: INTREBARE ?

Mesajde marius 45 pe 12 Mar 2010, 18:50

Dane si alte retete de argasit,sunt interesat...din cand in cand o practic....unde ai gasit crom si la ce bani?Eventual poate ne detaliezi toate etapele si subst folosite
marius 45
Membru important
 
Mesaje: 253
Membru din: 07 Noi 2008, 17:01
Locaţie: PE GRINDURI

Re: INTREBARE ?

Mesajde acvadan pe 13 Mar 2010, 12:25

Crom am gasit la Iasi la un tip ce se mai ocupa cu asa ceva,
o sa-l intreb si o sa va postez.
acvadan
Membru activ
 
Mesaje: 75
Membru din: 10 Ian 2009, 07:17

Re: INTREBARE ?

Mesajde Catalin81 pe 06 Aug 2010, 22:10

Daca folosesti sulfat de aluminiu, faci cea mai mare greseala, pt. ca este o sare higroscopica (absoarbe apa din atmosfera), iar cu timpul o sa iti putrezeasca blanurile. Operatiile ce trebuie sa le faci pentru a avea o piele de calitate sunt: jupuire, decarnare, sarare si uscare, umezire, decarnare 2, argasire (tarate + apa + sare), tabacire (bicromat de potasiu + zahar + acid sulfuric + apa, dar modul de preparare si raportul de folosire este un secret pe care o sa il descoperi cu timpul), neutralizare cu bicarbonat de sodiu, albire cu praf de creta, intindere la coasa sau melita si ultima operatie lustruirea (valcuire), adica se invart blanurile intr-o instalatie (leiter) cam 3-4 ore cu un amestec de neofalina si rumegus (fara aceasta operatie parul este usnuros, incalcit si fara luciu). Am postat niste poze cu 3 blanuri tabacite de mine la Taxidermia - arta, pasiune, etc.
Apropo putem face un troc: tu imi dai blanuri iar eu iti tabacesc (una eu, una tu). Ai sa fi foarte multumit de calitatea lor
Catalin81
Membru activ
 
Mesaje: 70
Membru din: 08 Mai 2010, 19:26

Re: INTREBARE ?

Mesajde Catalin81 pe 06 Aug 2010, 22:16

Pentru naturalizarea nimalelor, pasarilor, pestilor cea mai buna reteta il constituie un amestec de arseniat de sodiu sau anhidrida arsenioasa + acid boric + sapun + apa dar este foarte greu chiar imposibil sa faci rost de primele doua substante asa ca te poti rezuma doar la acid boric + apa + sapun (se adauga pentru a face priza cu pielea)
Catalin81
Membru activ
 
Mesaje: 70
Membru din: 08 Mai 2010, 19:26

Re: INTREBARE ?

Mesajde marius 45 pe 08 Aug 2010, 19:36

Catalin81 scrie:Daca folosesti sulfat de aluminiu, faci cea mai mare greseala, pt. ca este o sare higroscopica (absoarbe apa din atmosfera), iar cu timpul o sa iti putrezeasca blanurile. Operatiile ce trebuie sa le faci pentru a avea o piele de calitate sunt: jupuire, decarnare, sarare si uscare, umezire, decarnare 2, argasire (tarate + apa + sare), tabacire (bicromat de potasiu + zahar + acid sulfuric + apa, dar modul de preparare si raportul de folosire este un secret pe care o sa il descoperi cu timpul), neutralizare cu bicarbonat de sodiu, albire cu praf de creta, intindere la coasa sau melita si ultima operatie lustruirea (valcuire), adica se invart blanurile intr-o instalatie (leiter) cam 3-4 ore cu un amestec de neofalina si rumegus (fara aceasta operatie parul este usnuros, incalcit si fara luciu). Am postat niste poze cu 3 blanuri tabacite de mine la Taxidermia - arta, pasiune, etc.
Apropo putem face un troc: tu imi dai blanuri iar eu iti tabacesc (una eu, una tu). Ai sa fi foarte multumit de calitatea lor


Daca tot vrei sa ajuti omu ajuta l pana la capat,da gramaje...proportii,timp cat se tine in solutia x cat in y...sa stim o treaba.Pe undeva am postat si eu o reteta amanuntita cu H2SO4 si sare,crezi ca dezvalui vreun secret de la Pentagon daca le spui sau crezi ca la toti o sa le iasa cum iti iese tie....la prima vedere e usor dar din experienta e mult de munk...
PS.Pt a verifica daca concentratia de H2SO4 e buna se poate folosi nisip umed peste care se picura din solutie iar daca 'fierbe' in spuma e ok daca nu se completeaza cate putin acid...daca nu aveti concentrat merge si electrolit pt baterie dar merge mai mult :wink:
marius 45
Membru important
 
Mesaje: 253
Membru din: 07 Noi 2008, 17:01
Locaţie: PE GRINDURI

Re: INTREBARE ?

Mesajde Catalin81 pe 14 Aug 2010, 18:09

Salut!
Am postat toate operatiile pe care le practic eu si a caror rezultate m-eu multumit destul de mult (reteta de la tabacire este calculata de mine pentru ca in cea originale spunea de 1 kg de bicromat de potasiu, cantitate greu de procurat) Apropo iti dau un pont de unde poti face rost de aceste substante, locul cel mai sigur de procurat il reprezinta laboratoarele scolare (liceeale sau ale universitatilor) pentru ca la laboratorul de chimie se determina continutul chimic de oxigen cu bicromat de potasiu.
Apropo Marius 45, sa stii ca nu am trecut cantitatile pentru ca mi-ar fi teama sa imi copieze cineva procedura ci pur si simplu pentru ca nu am avut timp sa transcriu din cartea pe care o folosesc toate operatiile (e mult mai bine sa stie omul toate procedurile, decat jumatati sau sferturi) dar azi am terminat de transcris si mi-am tinut promisiunea.

1. Înmuierea blănurilor
Operaţia de înmuiere urmăreşte să aducă piele conservată (prin sărare şi uscare) la starea ei iniţială de umiditate avută la jupuire, să îndepărteze din păr ca şi de pe suprafaţa cărnoasă diferite impurităţi, rămase din timpul prelucrării primare sau acumulate în perioada de conservare şi depozitare.
Înmuierea se face cu apă curată folosind 6 – 8 litrii la 1 kg blană, menţinându-se în aceasta timp de 24 de ore. Temperatura optimă a apei de înmuiere va fi de 18 – 220C. Temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea bacteriilor contribuind la alterarea pielii, cele joase măresc timpul de îmbibare a ţesuturilor şi nu asigură în totalitate pătrunderea apei în profunzimea straturilor pielii.
Vasele cele mai indicate pentru înmuierea blănurilor sunt butoaiele din plastic.
La pieile murdare, cu multe impurităţi se recomandă să se schimbe soluţia după 5 ore, interval în care pieile se vor agita în vas intervenindu-se manual pentru îndepărtarea corpurilor străine.
La blănurile la care se constată o slabă fixare a părului sau un început de cădere, se va adăuga şi omogeniza în prima apă de înmuiere, formol 1 ml la litrul de apă.
După terminarea îmbibării pielii cu apa din a doua înmuiere, blănurile se scot, se storc şi se atârnă pentru zvântare. Zvântarea se consideră terminată, când nu se mai simte umezeala în firele de păr şi din partea cărnoasă nu rezultă la apăsare un exces de apă deşi aceasta este prezentă în straturile pielii.

2. . Decarnarea
Operaţia de decarnare se efectuează imediat după zvântare şi constă din îndepărtarea straturilor superficiale ale dermului, a vaselor de sânge şi a resturilor de grăsime.
O decarnare bună se efectuează după menţinerea blănurilor muiate într-o compoziţie formată din 1 g sodă de rufe calcinată la litru de apă şi 1,2 ml amoniac tehnic. După dizolvare se mai adaugă 2-3 g săpun pastă la litrul de apă. Pieile se introduc în soluţie la temperatura acesteia de 30 – 350C, se spală, se frământă timp de 30 – 60 de minute după care se zvântă şi se decărnesc.
Blănurile jupuite burduf se întorc (după înmuiere) cu partea cărnoasă la exterior şi părul în interior.
Decarnarea se face la coasă pe calapod, scândură, boc, cu bisturiul, răzuitoarea, la meliţă cu ajutorul scafei sau cu ajutorul unui jet de apă sub presiune.
Blănurile de dimensiuni mai mari se împachetează pe lungime în 2-3 straturi suprapuse după care fiecare strat se decarnează, iar la urmă se retuşează “muchiile” de îndoire a pielii.
La blănurile jupuite sub formă de burduf, decarnarea se face prin rotirea pielii până se ajunge la partea de la care s-a început decarnarea.
Un control al reuşitei operaţiei de decarnare îl constituie apariţia, după îndepărtarea ţesuturilor, a unui strat mai deschis şi uniform la culoare, a unui strat mai deschis şi uniform la culoare, frecvent alb, mai rar alb – sidefiu. În general, la blănurile cu piele subţire se îndepărtează un strat de 0,3 – 0,7 mm, la restul blănurilor între 0,7 – 1,2 mm. Se evită exagerările de subţiere a pielii întrucât se poate ajunge la descoperirea rădăcinilor firelor de păr şi ca urmare la căderea acestora şi degradarea blănii (rădăcinile de păr se remarcă în ţesut sub forma unor puncte negre).

3. 3. Spălarea şi degresarea
Spălarea se face imediat după terminarea decarnării şi constă din introducerea blănurilor în apă caldă de 30 – 35 0C, în care se dizolvă în prealabil detergenţi (Ariel, Pur) în cantităţile indicate în prospectele de folosire. Cantitatea de apă folosită este de 7 – 8 litrii la 1 kg blană. Pielea se spală de două ori cu apă cu detergenţi timp de 10 – 15 minute şi se freacă pe ambele feţe cu săpun ca orice ţesătură, după care se scot şi se limpezesc în 3 – 5 ape curate, calde din care ultima rece. Durata totală a spălării trebuie să fie cuprinsă între 60 – 120 de minute.
După ultima clătire, blănurile se storc de excesul de apă, trecându-se prin podul palmei semiînchise sub formă de „U”, după care se atârnă pentru zvântare şi uscare pe o bară, funie, folosind pentru fixare cleme din lemn sau din plastic. În timpul zvântării se urmăreşte (prin întoarcerea poziţiei blănii şi a schimbării suprafeţelor) ca uscarea să se facă uniform pe ambele părţi, partea cărnoasă şi partea cu păr. Blănurile jupuite burduf se întorc pe o parte şi pe alta de mai multe ori până se asigură zvântarea ambelor feţe.

4. Argasirea si tabacirea
Un amănunt foarte important, operaţia de argăsire şi tăbăcire se face mai mult în anotimpul cald, în cameră, baracă etc., temperatura trebuie să fie între 22 – 260C.
Blănurile jupuite burduf se argăsesc cu pielea (partea cărnoasă) la exterior. În acest mod se evită în mare parte împâslirea şi acţiunea substanţelor chimice din soluţie asupra firelor de păr.
Compoziţia de argăsire este formată din 10 litri apă, 500 – 600 g sare de bucătărie şi 1 kg tărâţe la 1 kg blană. Blănurile se introduc în compoziţie după 24 de ore de la prepararea soluţiei.
Durata de argăsire este între 8 – 12 zile, în perioadele calde este mai scurtă (8-10 zile) iar în cele reci se prelungeşte (10 – 12 zile). Zilnic blănurile se rotesc în compoziţie de 3-4 ori. Vasul cu compoziţia de argăsire se pune într-un adăpost ferit de razele soarelui care pot ridica temperatura lichidului din compoziţie. Controlul finisării argăsirii se face prin presarea pielii cutate care se albeşte când argăsirea este terminată.
Ultima operaţie constă din zvântarea blănurilor pe bare, funii pe care se ţin timp de 24 de ore, după care se umectează pielea cu lichid din compoziţie şi se lasă împachetate “carne la carne” timp de 24 de ore.
Cromarea pielii (tăbăcire) se face după zvântarea blănurilor scoase din compoziţia de argăsire. Blănurile împachetate “carne la carne” se desfac, se pun pe o scândură orizontală cu piele în sus şi se ung pe toată suprafaţa cu o soluţie diluată de crom (70 - 75 ml soluţie la 1 litru de apă).
Soluţia de crom este constituită din:
1. 23,3 g bicromat de potasiu;
2. 4,5 g zahăr;
3. 35 ml apă;
4. 12 ml H2SO4 tehnic (concentraţie 40%)
Prima etapă constă din dizolvarea sării de crom şi a zahărului în volumul de apă stabilit, iar după dizolvare se adaugă în fir subţire (pe o baghetă de sticlă) acidul sulfuric, amestecând energic pentru a reduce din violenţa reacţiei. În final trebuie să rezulte 70 – 75 ml de soluţie. La o diferenţă în minus se completează cu apă până la obţinerea volumului menţionat.
Soluţia se foloseşte numai după 24 de ore de la preparare şi diluarea într-un litru de apă.
Întinderea soluţiei diluate de crom pe piele se face cu ajutorul unei perii de haine confecţionate din fire sintetice.
Peria se umectează de fiecare dată în soluţia diluată de crom ţinută într-un vas de plastic, cu deschidere largă, după care se aplică prin apăsarea uşoară pe toată suprafaţa pielii. Durata de cromare este de 15 – 20 de minute timp în care se dă în toate sensurile de 2 – 4 ori cu peria înmuiată de fiecare dată în soluţia de crom.
Pielea unsă se împachetează “carne la carne” pe lungime sau lăţime şi se lasă 24 de ore. După acest interval de timp blănurile se despachetează, se întind orizontal pe o scândură şi se neutralizează aciditatea din piele cu o soluţie de bicarbonat de sodiu (10 g bicarbonat de sodiu la un litru de apă).
Soluţia se aplică pe piele tot prin intermediul unei perii. În timpul aplicării soluţiei de neutralizare, de 2 – 4 ori, se va căuta ca prin intermediul periei să se asigure prin apăsare şi o întindere a pielii (prin cromare pielea se contractă puţin). După 30 de minute de la terminarea aplicării soluţiei de neutralizare, blănurile se spală în două ape curate, se pun la zvântare şi uscare.

5.Subţierea dermului
Această operaţie se recomandă în general pentru toate blănurile şi îndeosebi pentru cele provenite de la viezure, lup, bizam şi nutrie, vidră, specii cu un derm relativ mai gros. Subţierea dermului se face cu şmirghel cu granulaţie fină dar, trebuie să se facă cu multă atenţie pentru a evita subţierea prea accentuată a pielii până la nivelul bulbilor firelor de păr care se recunosc la început prin apariţia pe suprafaţa pielii, în profunzime, a unor puncte negre.
Subţierea blănurilor la care dermul are o grosime mică, cum sunt blănurile de jder, vulpe, ca şi cele provenite de la animalele tinere, trebuie să se facă cu multă atenţie, eventual chiar să se renunţe la această operaţie când se constată că pieile sunt destul de flexibile.

6. Întinderea şi albirea
Albirea se face în paralel cu întinderea pielii. În acest scop se depune pe partea cărnoasă un strat subţire de praf de cretă, frecând pielea pentru a adera mai bine, după care se freacă pielea cu o piatră de râu, netedă, fără asperităţi. Prin această frecare se obţine o întindere, albire şi tapisare mai bună a ţesuturilor, ceea ce duce şi la creşterea rezistenţei pielii.
Operaţia de întindere şi albire se execută la pieile cu un derm puţin umed (pentru a prevenii ruperea pielii), cele cu dermul foarte uscat se ung cu o cârpă umedă şi se lasă aproximativ 5 minute, după care se pot aplica operaţiile de întindere şi albire.
Operaţiile de albire şi subţiere se consideră terminate când suprafaţa pielii apare netedă, albă şi cu un luciu uniform.

7. Degresarea şi lustruirea părului (vălcuirea)
Ambele operaţii se fac doar cu un amestec de rumeguş de fag şi neofalină (la 1 kg blană este necesar un amestec format dintr-un kg rumeguş şi 150 g neofalină).
Degresarea se face prin intermediu butoiului de vălcuit numit şi leiter. În butoi, blănurile şi amestecul de rumeguş – neofalină vor fi în raport de 1 : 1, ocupând 2/3 din capacitatea acestuia, pentru a se asigura o pătrundere uniformă a rumeguşului între firele de păr, iar durata de vălcuire este de 3 – 5 ore pentru fiecare “şarjă”. Blănurile se scot din aparat, se scutură – prin lovirea cu o paletă – de rumeguşul rămas între firele de păr şi se pun la aerisire pe o bară de lemn.

6.Pieptănarea blănurilor
Pieptănarea este ultima operaţie de finisare a blănurilor şi are ca scop să desfacă firele de păr încâlcite, să îndepărteze eventualele impurităţi, şi să asigure o aşezare uniformă a firelor de păr.
Pieptănarea se face la început cu un pieptene cu “dinţi” rari, cu care se depistează mai uşor zonele cu păr încâlcit. Desfacerea acestor fire se face mai întâi cu mâna şi pentru retuşare se intervine din nou cu pieptenele. După această primă operaţie se folosesc, pentru aşezarea uniformă a firelor de păr, piepteni cu “dinţi” deşi.
În final firele de păr se ordonează şi se nivelează apăsând uşor cu podul palmei blana, de la cap spre coadă.
Catalin81
Membru activ
 
Mesaje: 70
Membru din: 08 Mai 2010, 19:26

Re: INTREBARE ?

Mesajde Catalin81 pe 14 Aug 2010, 18:36

Am adaugat si cateva imagini a instalatiilor pe care le folosesc la tabacirea pieilor (poate va inspira sa le confectionati si voi), sunt testate de mine si sunt de un mare ajutor atat pentru incepatori cat si pe cei cu experienta)

1. suport folosit la decarnarea blanurilor
Imagine
2. cutit curbat pentru decarnarea blanurilor
Imagine
3. leiter (m-a cosat destul de mult ca sa il realizez, aproximatic 600 RON), dar merita, fara aceasta instalatie blanurile sunt aspre, fara luciu si cu urme de grasime.
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Catalin81
Membru activ
 
Mesaje: 70
Membru din: 08 Mai 2010, 19:26

Re: INTREBARE ?

Mesajde tabacarita pe 29 Iul 2020, 22:27

Buna tuturor!
Solutia mea de crom a iesit maro inchis (crom, apa, acid sulfuric, zahar). Ar fi trebuit sa iasa verzuie (cum a iesit datile trecute cand am facut-o). S-a ars zaharul? Erau expirate substantele? Oare ce am facut gresit? Oare va functiona cu succes si asa sau risc sa distrug pieile? Daca cineva a mai patit asta, va rog frumos, ajutati-ma cu o indrumare. Multumesc!
tabacarita
 
Mesaje: 1
Membru din: 29 Iul 2020, 22:20

Re: INTREBARE ?

Mesajde Ghinda pe 31 Iul 2020, 08:30

Tabacarita, prezentare, binete etc. Apoi poate capeti raspuns.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7328
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: INTREBARE ?

Mesajde laurul pe 31 Iul 2020, 10:02

Ghinda scrie:Tabacarita, prezentare, binete etc. Apoi poate capeti raspuns.

Sssst
Poate e o colega....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
Avatar utilizator
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3000
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!


Înapoi la Trofee de vanatoare si taxidermie

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Publicitate