Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 07:35

Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Sunt multi dintre Dvs care sunt interesati de latura sportiva si de competitie a detinatorilor de arme . Va stam la dispozitie in acest topic !
Subiectul este generos si asteptam postari pe masura .

Moderator: liviur

Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 04 Feb 2016, 11:36

Se poate sti cu exaxtitate unde o sa loveasca todeauna glontul la peste 1000 m ?
Eu spun ca DA .. . Cind ma refer la balistica exterioara ( exterior balistics ) este din acel moment in care glontul pleaca de pe teava si pina ce ajunge la tinta ,.... este influentat de mai multi factori ...
FORTA DE GRAVITATIE .. ( caderea glontului ) este usor de reglat pt ea sint multe programe pe net ... eu personal pe linga un app de pe net as mai avea nevoie de un altimetru si barometric presure , termometru ..incerca sa tragi la -5c la 500 m altitudine la 700 m .. si apoi la 25c 1200 m altitudine tot la 700 m , diferenta e mare in caderea glontul la astea doua shoots . Programele balistice pot calcula bine pt asta daca informatia e pusa corect si complet pe program
VINTUL ... asta este un subiect la care uni din cei mai buni tragatori recunosc ca tot mai au de invatat , sau pot fi pacaliti , pentru ca vintul poate schimba directia si nu este stabil ... cind se vorbeste de vint trebuie sa iti imaginezi un ceas in fata ta .. ora 12 e in fata ora 3 la dreapta , ora 6 in spate si 9 in stinga ta ( exact ca pe ceas ) . Shooters spun ca este vint de la ora 9 ( stinga ) si apoi viteza 10 km|h. Sint aparate care iti spun directia si viteza vintului ( dar sint precise numai in locul unde stai tu cind tragi ) la 500 m vintul poate schimba directia , si asta se intimpla de multe ori cind tragi peste o vale sau intre doi muntii . Sint citeva metode de ca citi ce face vintul intre mine si tinta , cea mai cunoscuta se cheama Miraj . ( este caldura din pamint care se ridica ) un ochi format poate determina directia si viteza vintului in functie de miraj . Ar mai fi frunze sau iarba care te ajuta sa determini directia si viteza vintului , si inca alte citeva . Nu pretind ca am acoperit subiectul despre vint , este foarte vast si este unul dintre cele mai grele de compensat . Personal am vazut in competiti buni tragatori.. cate au pierdut puncte doar pentru ca nu au fost buni sa compenseze pt vint cor
ROTATILE PAMINTULUI ( coreolis efect ) ... la long range astea afecteaza traiectoria glontului.. todeauna cind se trage spre W glontul o sa bata mai jos de punctul ochit , iar cind este in E mai sus . . la 1000 m gloantele paraseste aproximativ pentru 1 sec . suprafata pamintului ( pamintul se invirte ca si ceasul , de la stinga spre dreapta ) , din nou un subiect ce mai poate dezbatut multi spun asta ar fi mai evidenta in emisfera nordica ( sincer nu prea stiu mult de asta am programe care imi corecteaza pentru asta
UNGIUL DE TRAGERE ... si pentru asta sint aparate care sa te ajute sa compensezii .. daca nu esti in plan perfect vertical glontul o sa loveasca todeauba.. mai sus...decit punctul ochit .cu cit e mai made distanta si ungiul cu atit eroarea o sa fie mai mare , nu conteaza daca este + sau - de la 90*
Sint subiecte despre care se poate vorbi ff mult . NU pretind ca am toata informatia completa am vrut doar sa vad ce se stie despre asta , daca cineva poate sa completeze la ce am spus ar fi o idee buna ... poate o sa ajute pe cineva informatile astea ..
Va doresc o zi buna !!! Sorin .
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde PVictor pe 04 Feb 2016, 12:54

De pe net :


" " " Balistica reprezintă o ramură a fizicii aplicate, care se ocupă cu studiul mişcării unui corp aruncat sub un anumit unghi faţă de orizontală, mişcare determinată de impulsul iniţial, de atracţia gravitaţională şi influenţată de rezistenţa mediului.
Denumirea de balistică derivă din grecescul “ballo” – a arunca.

Balistica exterioară este acea ramură a balisticii care studiază legile mişcării glonţului din momentul părăsirii ţevii până la lovirea obiectivului sau căderea pe pământ.
După ieşirea glonţului din ţeavă, gazele având o viteză mai mare, depăşesc glonţul şi-i imprimă o acceleraţie pozitivă.
Datorită rezistenţei aerului, viteza gazelor se micşorează repede şi glonţul iese din norul format de acestea.
Studierea elementelor legate de deplasarea glonţului în aer s-a realizat pe baza tragerilor experimentale şi a calculelor teoretice, cu ajutorul radiolocatoarelor, fotografierii sau filmării traiectoriei.
La început, se studiază mişcarea proiectilului în vid.
Această parte a balisticii exterioare se numeşte teoria parabolică, deoarece în acest caz traiectoria va fi o parabolă, lipsind rezistenţa aerului.
Apoi se studiază mişcarea proiectilului în aer, sub acţiunea a două forţe (gravitaţia şi rezistenţa aerului), care se consideră aplicate în centrul de greutate şi dirijate după tangenta la traiectorie.
După aceasta se studiază mişcarea proiectilului când i s-a aplicat o mişcare de rotaţie şi rezistenţa aerului nu este aplicată în centrul de greutate.
Pentru a înţelege complexul de factori de care depinde mersul glonţului în aer vom menţiona că:
– valoarea gravitaţiei este variabilă în raport de latitudine şi de altitudine;
– valoarea forţei de rezistenţă a aerului diferă funcţie de densitate, temperatură, direcţia şi viteza de mişcare a masei de aer, factori care la rândul lor depind de alţii şi care trebuie luaţi în considerare mai ales când se trage la distanţă mare.
Pentru trăgătorii cu armamentul de foc concluziile practice furnizate se concretizează în regulile de tragere.
Traiectoria şi elementele ei
Traiectoria este drumul parcurs de centrul de greutate al glonţului (proiectilului) în aer, de la ieşirea din ţeavă până la punctul de cădere.
Principalele elemente ale traiectoriei sunt:
1. originea traiectoriei – centrul retezăturii dinainte a ţevii reprezintă punctul de plecare a glonţului din gura ţevii.
2. orizontala armei – linia orizontală care trece prin originea traiectoriei; planul care conţine această linie se numeşte plan orizontal
3. linia de tragere – prelungirea imaginară a axului canalului ţevii după ce ochirea a fost terminată (înainte de plecarea glonţului din gura ţevii); planul vertical care conţine această linie se numeşte plan de tragere.
4. unghiul de tragere – unghiul format între linia de tragere şi orizontala armei.
5. linia de aruncare (de proiecţie) – prelungirea imaginară a axului canalului ţevii în momentul plecării glonţului din ţeavă; planul vertical care conţine această linie se numeşte plan de aruncare (de proiecţie).
6. unghiul de aruncare (de proiecţie) – unghiul format între linia de aruncare şi orizontala armei.
7. unghiul de zvâcnire – unghiul format între linia de tragere şi linia de aruncare.
8. punctul de cădere – punctul de intersecţie a traiectoriei cu orizontala armei.
9. unghiul de cădere – unghiul format între tangenta la traiectorie în punctul de cădere şi orizontala armei.
10. distanţa de tragere (bătaia) – distanţa de la originea traiectoriei până la punctul de cădere, măsurată în plan orizontal.
11. vârful traiectoriei – punctul cel mai înalt al traiectoriei deasupra orizontalei armei.
12. săgeata traiectoriei – depărtarea de la orizontala armei până la vârful traiectoriei.
13. ramura urcătoare – partea traiectoriei cuprinsă între originea traiectoriei şi vârful traiectoriei.
14. ramura coborâtoare – partea traiectoriei cuprinsă între vârful traiectoriei şi punctul de cădere.
15. punctul de incidenţă – punctul în care traiectoria intersectează suprafaţa obiectivului (pământului, obstacolului).
16. unghiul de incidenţă – unghiul format între tangenta la traiectorie în punctul de incidenţă şi tangenta la suprafaţa obiectivului (pământului, obstacolului).
17. punctul de ochire – punctul de pe obiectiv sau în afara acestuia asupra căruia se ocheşte cuarma.
18. linia de ochire – linia dreaptă care uneşte ochiul trăgătorului, prin mijlocul crestăturii înălţătorului şi prin vârful cătării cu punctul de ochire; planul vertical care conţine această linie se numeşte plan de ochire.
19. unghiul de ochire – unghiul format între linia de tragere şi linia de ochire.
20. unghiul de teren al obiectivului – unghiul format între linia de teren a obiectivului şi orizontala armei.
21. distanţa ochită – distanţa măsurată pe linia de ochire de la punctul de plecare (originea traiectoriei) până la intersecţia traiectoriei cu linia de ochire.
22. ordonata verticală – înălţimea oricărui punct de pe traiectorie faţă de orizontala armei.
23. ordonata balistică – înălţimea oricărui punct de pe traiectorie faţă de linia de ochire.
24. linia de teren a obiectivului – linia dreaptă care uneşte originea traiectoriei cu baza obiectivului
Noţiuni despre derivaţii şi despre ochire
Datorită mişcării de rotaţie a glonţului, acţiunii forţei de rezistenţă a aerului asupra acestuia, cât şi a forţei de gravitaţie, are loc o deviere a glonţului pe planul de tragere în direcţia rotirii acestuia (înspre dreapta – dacă sensul ghinturilor ţevii este dreapta; înspre stânga – dacă sensul ghinturilor ţevii este stânga).
Abaterea glonţului (proiectilului) din planul de tragere determinată de mişcarea de rotaţie în jurulaxului său se numeşte derivaţie.
La armamentul de infanterie, având ţeava ghintuită spre dreapta, derivaţia se produce în partea dreaptă faţă de planul de tragere.
Până la distanţa de 500 m, derivaţia este mică şi nu se ia în considerare. Această corecţie de derivaţie se aplică când se execută trageri la distanţe mai mari de 500 m, în special când bate vântul.
Pentru ca glonţul (proiectilul) să ajungă la obiectiv şi să-l lovească este necesar ca înainte de darea focului ţeava armamentului să capete o anumită poziţie în plan orizontal şi vertical
Totalitatea operaţiunilor efectuate pentru a îndrepta ţeava armamentului în plan orizontal şi vertical, în aşa fel încât traiectoria medie să treacă printr-un punct ales pe obiectiv se numeşte ochire.
Operaţiile prin care se dă axului ţevii o poziţie anumită în plan orizontal constituie ochirea în direcţie.
Operaţiile prin care se dă axului ţevii o poziţie necesară în plan vertical constituie ochirea în înălţime.
Ochirea se execută cu ajutorul dispozitivelor de ochire : mecanice (cătare şi înălţător – pistol-mitralieră, pistol), optice (luneta – puşca semiautomată cu lunetă), cu grile şi corectoare (mitraliera antiaeriană).
Linia dreaptă care uneşte mijlocul crestăturii înălţătorului cu vârful cătării se numeşte linie de miră.
Prin ochirea cu ajutorul cătării şi înălţătorului se dă liniei de miră o astfel de poziţie încât între eaşi axul canalului ţevii să se formeze în plan vertical un unghi corespunzător distanţei până la obiectiv, iar în plan orizontal un alt unghi egal cu corecţia de direcţie corespunzătoare vitezei vântului lateral, derivaţiei sau vitezei de deplasare a obiectivului
Forma traiectoriei şi însemnătatea ei practică
Forma traiectoriei depinde de mărimea unghiului de tragere.
Modificând unghiul de tragere se modifică atât înălţimea traiectoriei cât şi distanţa de tragere.
Odată cu mărirea unghiului de tragere – până la o anumită limită (circa 300– 350) – se măresc înălţimea traiectoriei şi distanţa de tragere (bătaia).
Dacă unghiul de tragere se măreşte peste această limită, înălţimea traiectoriei continuă să se mărească, iar distanţa de tragere (bătaia) începe să se micşoreze.
Unghiul de tragere cu care se obţine cea mai mare distanţă la care poate ajunge glonţul (proiectilul) se numeşte unghiul distanţei maxime.
Traiectoriile care se obţin cu unghiuri de tragere mai mici decât unghiul distanţei maxime se numesc traiectorii întinse (razante).
Traiectoriile care se obţin cu unghiuri de tragere mai mari decât unghiul distanţei maxime se numesc traiectorii curbe.
Traiectoriile care au aceeaşi distanţă de tragere, dar sunt obţinute cu unghiuri de tragere diferite, se numesc traiectorii conjugate.
Însemnătatea practică a traiectoriilor întinse (razante) rezultă din proprietatea acestora, şi anume: cu cât traiectoria este mai întinsă cu atât mai mare este întinderea de teren de-a lungul căreia obiectivele pot fi lovite fără modificarea înălţătorului.
Razanţa traiectoriei se caracterizează prin ridicarea mai mare sau mai mică a acesteia deasupra liniei de ochire.
La o anumită distanţă, traiectoria este cu atât mai razantă, cu cât se ridică mai puţin deasupra liniei de ochire.
Razanţa traiectoriei poate fi apreciată şi după valoarea unghiului de cădere, cu cât acesta este mai mic, cu atât traiectoria este mai razantă.
Lovitura a cărei traiectorie nu se ridică deasupra liniei de ochire mai sus de înălţimea unui obiectiv, pe întreaga întindere a distanţei ochite, se numeşte lovitură directă.
Distanţa pe care glonţul nu depăşeşte înălţimea unui obiectiv se numeşte distanţa loviturii directe.
În limitele distanţei loviturii directe, obiectivele pot fi lovite fără a modifica înălţătorul.
În acest caz, punctul de ochire în înălţime se stabileşte la marginea de jos a obiectivului.
Distanţa loviturii directe depinde de înălţimea obiectivului şi razanţa traiectoriei.
Cu cât este mai înalt obiectivul şi mai razantă traiectoria, cu atât este mai mare distanţa loviturii directe pe care obiectivul respectiv poate fi lovit cu acelaşi înălţător.
Această distanţă se poate determina prin compararea înălţimii obiectivului cu ordonata traiectoriei medii şi se rotunjeşte în jumătăţi de gradaţii
Spaţiul periculos al terenului şi al înălţătorului
Porţiunea de teren pe întinderea căreia traiectoria nu se ridică mai sus de înălţimea obiectivului se numeşte spaţiul periculos al terenului (Sp.P.T.).
El depinde de: – înălţimea obiectivului;– razanţa traiectoriei;– relieful terenului;– mărimea unghiului de incidenţă.
Cu cât este mai înalt obiectivul şi mai razantă traiectoria, cu atât este mai mare întinderea de teren pe care obiectivele pot fi lovite fără schimbarea înălţătorului.
Întinderea Sp.P.T. într-un teren înclinat va fi cu atât mai mică (mare) decât întinderea spaţiului periculos al înălţătorului, cu cât unghiul de incidenţă este mai mare (mic) decât unghiul de cădere.
Panta terenului micşorează spaţiul periculos al terenului, iar contrapanta îl măreşte (dacă unghiul de cădere este mai mare decât unghiul de pantă); la tragerea de sus în jos Sp.P.T. se micşorează, iar la tragerea de jos în sus se măreşte.
Mărimea Sp.P.T. este egală cu spaţiul periculos al înălţătorului înmulţit cu raportul dintre unghiul de cădere şi unghiul de incidenţă.Sp.P.T. = Sp.P.Î. x Uc / UiPorţiunea de teren pe întinderea căreia ramura coborâtoare a traiectoriei nu depăşeşte înălţimea obiectivului se numeşte spaţiul periculos al înălţătorului (Sp.P.Î.); se măsoară pe linia de ochire şi este definit de distanţa de la punctul de cădere până la punctul în care ordonata traiectoriei nu depăşeşte înălţimea obiectivului.
Spaţiul periculos al înălţătorului depinde de:– înălţimea obiectivului (va fi cu atât mai mare cu cât este mai înalt obiectivul);– razanţa traiectoriei( cu cât traiectoria este mai razantă cu atât Sp.P.Î. este mai mare);
Importanţa practică a Sp.P.Î. constă în aceea că un obiectiv care se află în limita acestui spaţiu poate fi lovit fără a modifica înălţătorul sau punctul de ochire în înălţime.
Sp.P.Î. compensează într-o oarecare măsură erorile comise în determinarea elementelor iniţiale de tragere
Spaţiul defilat şi spaţiul protejat
Porţiunea de teren dinapoia unei adăpostiri pe care nu poate cădea nici un glonţ dacă traiectoria rămâne neschimbată se numeşte spaţiul defilat (Sp.D.).
Spaţiul defilat reprezintă porţiunea de teren dintre punctul de incidenţă şi obstacol (acoperire) unde nu vor cădea gloanţe trase cu o armă, fără a schimba poziţia sau unghiul de tragere.
Sp.D. va fi cu atât mai mare cu cât este mai înalt obstacolul şi cu cât traiectoria este mai înaltă.
El se determină cu ajutorul formulei:Sp.D. = H x 1000 / Ucunde Sp.D. = spaţiul defilat;
H. = înălţimea adăpostirii, în metri; Uc = unghiul de cădere, în miimi.
Traiectoria întinsă îngreunează lovirea obiectivelor adăpostite, iar traiectoria curbă uşurează lovirea lor.
Porţiunea de teren din spaţiul defilat în care obiectivul nu poate fi lovit de glonţ se numeşte spaţiul protejat (Sp.P) sau spaţiul mort.
Spaţiul protejat se determină cu ajutorul formulei:Sp.P. = (H – h) x 1000 / Ucunde Sp.P. = spaţiul protejat; H = înălţimea adăpostirii, în metri; h = înălţimea obiectivului, în metri; 1000 / Uc = coeficientul spaţiului periculos.
Cealaltă porţiune din spaţiul defilat în care obiectivul, cu toate că nu este văzut, poate fi lovit se numeşte spaţiul periculos.
Importanţa practică a cunoaşterii spaţiului defilat şi a spaţiului protejat (mort) constă în aceea că permite folosirea judicioasă a adăpostirilor contra focului executat de adversar, precum şi a posibilităţilor de lovire a obiectivelor adversarului dispuse înapoia unor adăpostiri.
Influenţa condiţiilor de tragere asupra traiectoriei glonţului
Glonţul, pe timpul traiectului în atmosferă, este supus influenţei diferitelor condiţii meteorologice,care pot fi normale sau speciale (accidentale).
Datele înscrise în tabelele de tragere privind traiectoria corespund condiţiilor normale de tragere.
Sunt considerate condiţii normale de tragere următoarele:
a) condiţii meteorologice:
– presiunea atmosferică la orizontala armei egală cu 750 mm coloană de mercur (corespunzătoare unei altitudini de 110 m deasupra nivelului mării);
– temperatura aerului la orizontala armei : + 15 grade C;
– umiditatea relativă a aerului : 50%;
– lipsa totală de vânt.
b) condiţii balistice:
– armamentul de categoria întâi;
– greutatea glonţului şi viteza iniţială egale cu cele înscrise în tabelele de tragere;
– temperatura încărcăturii de azvârlire : + 15 grade C;
– forma glonţului corespunzătoare datelor de fabricaţie;
– înălţimea cătării, cea stabilită la reglarea armamentului; înălţimea (gradaţia) crestăturii corespunzătoare unghiurilor de ochire prevăzute în tabelele de tragere;
c) condiţii topografice:
– obiectivul să se găsească la orizontala armei;
– lipsa totală a înclinării laterale a terenului.
Pe măsură ce presiunea atmosferică creşte, aerul se concentrează, iar densitatea acestuia (greutatea unui metru cub de aer) se măreşte; mărindu-se forţa de rezistenţă a aerului se micşorează distanţa de tragere (bătaia glonţului).
Dacă presiunea scade, creşte bătaia glonţului.
Creşterea cu 100 m a altitudinii duce la scăderea presiunii atmosferice cu aproximativ 9 mm – coloană de mercur, iar în tabelele de tragere sunt precizate diferenţele ce apar în bătaia glonţului.
Când creşte temperatura, densitatea aerului se micşorează, deci se micşorează forţa de rezistenţă a aerului, ceea ce determină mărirea distanţei de tragere (bătaia glonţului).
La scăderea temperaturii se micşorează distanţa de tragere.
Când creşte temperatura încărcăturii de azvârlire creşte viteza de ardere a acestei şi deci creşte viteza iniţială a glonţului şi implicit distanţa de tragere.
În cazul în care vântul bate din spatele glonţului, forţa de rezistenţă a aerului scade, iar distanţa de tragere (bătaia glonţului) se măreşte.
În cazul în care vântul bate din faţă, forţa de rezistenţă a aerului creşte şi se micşorează bătaia glonţului.
Vântul lateral exercită o presiune asupra suprafeţei laterale a glonţului şi îl abate faţă de planul de tragere astfel:
– vântul din stânga abate glonţul spre dreapta;
– vântul din dreapta abate glonţul spre stânga " " "

Nu vă pot oferi explicaţii suplimentare , se pare ca termenii folosiţi provin dintr-un argou de cazarmă...
Avatar utilizator
PVictor
Nou membru
 
Mesaje: 39
Membru din: 29 Oct 2014, 15:08
Locaţie: Romania Bucuresti

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde violiv pe 04 Feb 2016, 13:43

argou de cazarma de pe vremurile interbelice ... dupa cate arhaisme sunt in text.

Oricum, cu exceptia unor expresii ce pot starni zambete, lucrurile in materie de balistica teoretica nu s-au schimbat mai deloc in ultimii 125 ani si 99% din ce-i mai sus se pastreaza si astazi la fel de real si adevarat. Adaptand termenii la zilele noastre e salutar ca exista toti insirati, asa cum au fost ei definiti.
Ce a aparut in plus sunt camerele de mare viteza si radarele Doppler care ne dau posibilitatea sa si vedem si sa masuram ce se intampla in timp real in zbor.

Ca fapt divers, ultima gaselnita descoperita foarte recent este faptul ca citez: Vântul lateral exercită o presiune asupra suprafeţei laterale a glonţului şi îl abate faţă de planul de tragere nu este tocmai asa cum ne imaginam, in realitate presiunea exercitandu-se diferit de-a lungul glontului si determinand abaterea acestuia de la traiectoria initiala nu numai prin simpla "impingere" in directia vantului (ca atunci cand sufli catre o bila de tenis de masa ce curge liniar pe o suprafata) ci si prin modificarea efectiva a unghiului axei proiectilului fata de cea initiala.
Adica glontul nu numai ca transleaza lateral pe o directie paralela cu cea initiala asa cum se credea ci axa lui se si inclina, vantul indreptandu-l practic cu varful in alta directie unghiulara decat cea initiala. Cum chestia asta se intampla extrem de variabil functie de forma si viteza proiectilului si de directia si viteza vantului devine aproape imposibil de calculat exact (similar cu calculele tabelare privind caderea, de ex.) unde va ajunge proiectilul si se ajunge practic la a incerca sa determini un tipar pe baza experientelor anterioare. Daca experientele anterioare sunt in numar suficient si spiritul de observatie prezent e posibil sa reusesti ... din prima.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 04 Feb 2016, 18:48

Imi cer scuze pentru" limbajul de cazarma interbelic " .. :D =)) . .Diferenta cred ca itre mine si , colegi mei este ca ei au luat copiat textul >> a' la carte.. , eu am transpus informatia din experienta mea ca shooter . Nu prea sint "update' cu limba Romana ... FFFF adevarat ... atitia ani plecat din Romania.. si probabil se vede ca faceam fizica si limba Romana cu femeia de service, doamna acea era tare de treaba , dar cam paralela cu materia =)) .( daca imi dati voie sa fac o gluma ) .. :) . Eu sunt interesat doar in a aplica informatile de Balistica pentru cea ce am nevoie ... long range shooting ...se pare ca nu as fi bun ca si translator .
imi amintesc de o vorba din Romania ..." teoriea e ca teoria dar practica ne omoara " ...
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 04 Feb 2016, 18:52

Imi cer scuze pentru calitatea imagini ... si pentru ca vb video este in Engleza ..


https://youtu.be/LYMcC7foZnY
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 04 Feb 2016, 19:27

[quote="Marksman"]Imi cer scuze pentru calitatea imagini ... si pentru ca vb video este in Engleza ..


https://youtu.be/CYWg7IdaAYY
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde violiv pe 04 Feb 2016, 20:53

@Marksman

Cred ca ai inteles un pic gresit. Nu am facut referire la textul tau ci la cel imediat urmator, text care seamana cu manualul soldatului roman pe care-l aveam in ranita acum vreo 30 de ani.
arhaism inseamna un cuvant vechi, care a cam iesit din uz - de ex. ramura coboratoare din text se "pronunta" astazi "panta descendenta". etc.

Faptul ca unele cuvinte in limba romana iti scapa si le inlocuiesti cu termeni in limba engleza e de inteles. Pe de o parte "atatia ani plecat" pe de alta parte unii termeni nu sunt cunoscuti in limba romana vorbita uzual si i-am preluat multi dintre noi direct de peste ocean, tot asa cum am invatat de nevoie sa socotim in inchi, iarzi, etc.

Tu continua, noi facem traducerea cand e cazul.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 05 Feb 2016, 07:02

Corecti pt vint la tragere ...
Miraj --este caldura care se ridica din pamint si care indica direcectia si viteza vintului ...
pentru un ochi format poti sa iti dai seama de ungiul la care se ridica caldura si sa stabilesti viteza... si directia vintului . Este cea mai folosita metoda pentru snipers si pentru long range shooters .Ca sa se poata stabili directia vintului , este folosita metoda vizuala a ceasului ... vint din fata ( ora 12 ) sint din spate (ora 6 )din stinga ( ora 9 ) si asea mai departe .Vintul de la ora 3 si ora 9 influenteaza cel mai mult traiectoria gloantelui , pentru ca au efect perpendicular pe traiectoria gloantelui ... Find in pozitia de tragere si vintul bate de la( ora 4 sau 5 aproximativ) la un ungi de 45' cu pozitia de tragere are jumate din valoarea celui de la ora (3 sau ora 9 ) Acum stiind viteza si directia vintului , pot determina cit de mult e afectat acel gloante in traiectoria sa .. USMC .. ( puscasi marini americani ) in carttile de specialitate pentru sniperii au o formula destul de simpla , care stabileste exact traiectoria glontelui, daca constanta ca care se imparte ecuatia este exacta si viteza vintului este stabilita corect . ..metoda asta este doar pentru calibrul 308 ( 7.62 ) .ok exemplu : Avem o tinta la 500m si vintul bate de la ora 9 ( stinga ) cu o viteza de 10 kmph . ( distanta x vint ) . impartit la o constanta ...( constanta este 13 ) deci
5 x 10 : 13 =3.84 MOA . rezultatul este in( minnutes of angle ) adica MOA . ( de la 5 am taiat doua zero , asta e formula )
constanta asta se schimba cu distanta ... la 600-12 la 700-11 la 800-10 si asea mai departe ..
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde OVI762 pe 05 Feb 2016, 09:10

Ecuatia cred ca este incompleta.500(m)x10(Vvant):13=....Ce lipseste din ecuatie este tocmai directia vantului;sau constanta 13 reprezinta directia vantului :?: Insa daca la 600m constanta scade la 12 nu vad ce treaba ar avea cu directia.Ceva,pe undeva lipseste in ecuatie.Cat despre miraj,tocmai de-aia ii zice miraj,ca te pacaleste;cat ar fi ochiul de antrenat tot greseste cu ceva in zilele caniculare.Daca ajungi vreodata prin sudul africii,prin Oltenia,te iau cu mine vara sa-ti arat ce inseamna miraj in silvo-stepa,nu nimeresti nici statuia libertatii cu ce pusca vrei tu la o distanta la care 308 se duce gaura in gaura.
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 05 Feb 2016, 15:09

Salut ..

formula este completa . :) distanta x vint : la o constanta = MOA .
5(00) X 10 =50:13=3.84 MOA
6(OO)X10=60:12=5 MOA

MOA... sau ( minutes of angle.. termenul in engleza ) - este o unitate de masura folosita de tragatori /snipers in intreaga lume . Este folosita pentru a urmari caderea glontului , si corectia lui pentru vint .Toate lunetele tactical sint in MOA . Am gasit un video pe youtube ( din pacate este in engleza ) este un tip care explica MOA . Daca te ajuta cu veva pot sa til trimit ? Acum despre miraj fff intens ai dreptate , sunt zile in care simti ca iti fuge imaginea si mai ales daca e o zi torida la amiaz . ce as face eu in situatia asta este :
Daca am vint si trebuie sa trag neaparat , as schimba pozitia de tragere sa ma asigur ca vintul este din fata sau din spatele meu ora ( 12 sau ora 6 ) . in felul asta glontul este f putin afectat de vint ( daca vintul e constant ... si pot sa ii determin directia si viteza )
Daca simt ca chiar am probleme mari si imi fuge imaginea ( miraj ffff intens ) si am probleme sa vad tinta clar , nu trag... sansele de succes sunt fff mici ...asta ar trebui sa fie o zi ff fierbinte . Din experienta pot sa iti spun ca prefer sa trag dimineata sau seara ( in felul asta nu stau in soare sa transpir , sau mirajul nu ma incurca ) . Sper ca asta sa te ajute .. O zi faina !!
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde OVI762 pe 05 Feb 2016, 19:32

Vantul,in cazul nostru,are 2 elemente definitorii:directia si viteza.Viteza o stabilim arbitrar la 10km/h insa ce ne facem cu directia vantului?Cum o introducem in ecuatie?Ca una e sa bata de la ora 9 si alta e sa bata de la ora...3,cu aceiasi 10km/h;din ce vad,in ecuatie gasim doar viteza vantului nu si directia lui.De asta ziceam ca lipseste ceva foarte important din socoteala finala,mai ales ca inca nu stim cum se calculeaza constanta 13,in acest caz :D
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Sly_Fox pe 05 Feb 2016, 21:22

Si daca directia si viteza vantului difera pe parcursul traiectoriei glontului? Adica la gura tevii sa bata din sud-vest cu 8 m/s,iar pe la 500-600 de metri sa bata dinspre vest-nord-vest cu 15 m/s. :roll:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde bowmadness pe 05 Feb 2016, 22:12

OVI762 scrie:Ecuatia cred ca este incompleta.500(m)x10(Vvant):13=....Ce lipseste din ecuatie este tocmai directia vantului;sau constanta 13 reprezinta directia vantului :?:


Omul a precizat, ORA 9

Avem o tinta la 500m si vintul bate de la ora 9 ( stinga ) cu o viteza de 10 kmph . ( distanta x vint ) . impartit la o constanta ...( constanta este 13 )

Multumesc pentru info Marksman!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde bowmadness pe 05 Feb 2016, 22:13

Sly_Fox scrie:Si daca directia si viteza vantului difera pe parcursul traiectoriei glontului? Adica la gura tevii sa bata din sud-vest cu 8 m/s,iar pe la 500-600 de metri sa bata dinspre vest-nord-vest cu 15 m/s. :roll:

atunci nu tragi :lol:
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 06 Feb 2016, 02:05

bowmadness scrie:
OVI762 scrie:Ecuatia cred ca este incompleta.500(m)x10(Vvant):13=....Ce lipseste din ecuatie este tocmai directia vantului;sau constanta 13 reprezinta directia vantului :?:


Omul a precizat, ORA 9

Avem o tinta la 500m si vintul bate de la ora 9 ( stinga ) cu o viteza de 10 kmph . ( distanta x vint ) . impartit la o constanta ...( constanta este 13 )

Multumesc pentru info Marksman!




Cu mare placere sper sa te ajute !!
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 06 Feb 2016, 02:48

Ma asteptam la intrebarea asta :D .Ce faci caca ai doua vinturi din directi diferite pina ce glontul ajunge la tinta
unul din baieti care au postat mesaj anterior zicea ... Nu tragi .. :-o .. Sau poti tragi... :) si sa faci ce fau si eu cint sint doua vinturii din directi diferite :D
In primul rind imi verific directia vintului si viteza lui la gura tevii . ( pentru asta am am un program balistic se cheama Kestrel Applied Balistics ) asta imi spune si directia si intensitatea vintuluii fff precis.. e si un fel de statie mica meteo .. ( infotmatia asta o pun pe luneta ) .. , acum ma uit la tinta si imi dau seama ca vintul a schimbat directia in a doua parte a traiectoriei .. poti sa vezi frunzele cum se misca , iarba dar la ce ma uit eu cel mai mult e la miraj . lunetele Tactical au pe partea stinga o tureta se cheama paralex in engleza .(. nu stiu cum se cheama in Romana ) Cu paralexul ala poti sa focus pe tinta si sa vezi ff clar ... tinta.. iarba , frunze , si din ce directie bate vintul ... . Apoi intorc paralex un sfert de tura si focalizarea nu mai e pe tinta este pe aerul dintre mine si tinta.. se pote vedea caldura ridicinduse ( chiar si prin zapada ) ..pot sa vad directia din care bate vintul , in functie la ce ungi se ridica caldura pot sa imi dau seama de viteza vintului ..Acum si informatia asta o pun pe luneta in functie de ce am decis ... Ce am uitat sa explic este ca vintul de la ora 9 si de la ora 3 au efect maxim pe glont , Cind avem al doilea vint sa presupunem de la( ora 4 sau 5) asta este la un ungi de 45'grade pe traiectoria glontului si are doar jumate din efectul vintului de la ora 3 sau ora 9 . Sa presupunem ca tragem la 1000m la gura tevi stiu ce face vintul si pun pe luneta , de la 500m am al doilea vint lare bate de la ora 4 sau 5 cu vireza de 10 kmph . Desi este 10 kmph pe luneta o sa imi pun doar 5 kmph viteza pentru ca este la un ungi aproximativ de 45 ' si are doar jumate din efectul vintului de la ora 3 sau ora 9 .. Am incercat sa explic cit am putut de simplu .. sper sa fiu inteles ... :-? ,, Va doresc o seara faina !!!
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde OVI762 pe 06 Feb 2016, 03:22

bowmadness scrie:
OVI762 scrie:Ecuatia cred ca este incompleta.500(m)x10(Vvant):13=....Ce lipseste din ecuatie este tocmai directia vantului;sau constanta 13 reprezinta directia vantului :?:


Omul a precizat, ORA 9

Avem o tinta la 500m si vintul bate de la ora 9 ( stinga ) cu o viteza de 10 kmph . ( distanta x vint ) . impartit la o constanta ...( constanta este 13 )

Multumesc pentru info Marksman!



Bine,bre,si daca vantul bate de la ora2 tot cu 10km/h,care e constanta?Sa moara ce am pe casa ca e tot 13...ca aci e smenul,by the way :mrgreen:
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde OVI762 pe 06 Feb 2016, 03:34

On topic:
Una e sa masori vantul la ''rosu''(la gura tevii)alta e sa tii cont de el la 500m si cu totul altceva e sa faci corectii la 1000m,coreland toti ceilalti factori cu vantul,ca tot vorbeai in titlu de 1 click :wink: 308 e smecher la precizie insa la 1 click intervin atat de multi factori...eu am fost dresat sa trag cu 7,62x54r ''pe v-ul mic,la 250m'la mama si copilul,'si mergea ,greu dar mergea,asa ca stiu exact cat inseamna 1000m.Vorbim vorbe...
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 06 Feb 2016, 03:39

OVI762 scrie:
bowmadness scrie:
OVI762 scrie:Ecuatia cred ca este incompleta.500(m)x10(Vvant):13=....Ce lipseste din ecuatie este tocmai directia vantului;sau constanta 13 reprezinta directia vantului :?:


Omul a precizat, ORA 9

Avem o tinta la 500m si vintul bate de la ora 9 ( stinga ) cu o viteza de 10 kmph . ( distanta x vint ) . impartit la o constanta ...( constanta este 13 )

Multumesc pentru info Marksman!


Cu multa placere !
Bine,bre,si daca vantul bate de la ora2 tot cu 10km/h,care e constanta?Sa moara ce am pe casa ca e tot 13...ca aci e smenul,by the way :mrgreen:

Daca o sa citesti ultimul mesaj pe care l-am postat probabil ca o sa vezi care e smenul =)) Marksman
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 06 Feb 2016, 18:51

Inca citeva lucruri ce ma ajuta sa iau decizi cit se poate de corecte.. cind corectez pentru vint sint ...
Am un caiet pntru Long range shooting in care scriu cum se comporta arma in TOATE conditile .
Cind trag la un ungi mai mare si altitudinea se schimba ( inclusiv si vintul )
Arma mea schimba punctul de impact al glontului cind teava este calda si trebuie sa tin cont si de asta
La peste 1000 m Coreolis efect ( rotatile pamintului ) afecteaza drastic traiectoria glontului
Rotatia gloantelui afecteaza si asta un pic cind glontul pierde din energie si viteza
Majoritatea armelor dau rotatie gloantelui spre dreapta ...
Eu trag un calibru mare 338 lapua 300gr gloante si asta ma ajuta dasemenea

Acum revin cu intrebarea de la inceputul discutiei ; Credeti ca este posibil sa te antrenezi ochiul , si sa iei deciza corecte ( pentru vint ) la 1000 m ...Nu vorbesc de ce calibre de arme si ce Balistics ar fi recomandate pentru distanta asta . Ma refer la experienta ce se poate forma pentru a lua decizi corecte ... in orice situatie ..
Sincer mar interesa parerea voastra ..
THANK YOU !
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde bowmadness pe 07 Feb 2016, 13:00

OVI762 scrie:
Bine,bre,si daca vantul bate de la ora2 tot cu 10km/h,care e constanta?Sa moara ce am pe casa ca e tot 13...ca aci e smenul,by the way :mrgreen:


Constanta aia (13, 12, 11, etc) nu are legatura cu directia din care bate vantul ci numai cu distanta la care e tinta. Viteza vantului o proiectezi pe axa 3-9 , la ora 1-11 60 de grade, adica 0.5v, la ora 2-10 e cca 0.85v
Nu prea vad cum determin unghiul pe care il face vantul cu axa 3-9 (ca sa mai inmultesc si cu cosfi) la 500m privind la orice reper (fie el si miraj) printr-un dispozitiv optic 2D! Ceea ce vad este deja o proiectie in planul 3-9, cred eu. Poate ca e mai usor asa, vad direct o proiectie pe axa 3-9 si unghiul mirajului cu planul pamantului imi aproximeaza viteza in modul. Ar putea functiona.

Marksman, la intrebarea ta cred ca pe jumate am raspuns mai sus, cred ca se poate, nu cred ca e foarte greu avand mult timp liber si ceva bani pentru niste senzori pe care sa-i montezi intre tine si tinta.
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: Balistica exterioara ..factori ext. ce influenteaza glontul

Mesajde Marksman pe 07 Feb 2016, 16:40

Salut
Bowmadness .. cred ca a explicat in Romana :D mai bine ca mine efectul vintului asupra traiectoriei gloantelui , as vrea sa adaug doar citeva lucruri din experienta personala ..
In primul rind timp liber in Canada si America nu ai.. astea au o vorba aicea ( time it is money :) ) , Bani este o chestie cred eu relativa( depinde de la caz la caz ) , ce trebuie sa ai este Pasiune , si posibilitarea ca sa iesi cu arma afara de unul singur si sa te antrenezi . ( cea ce am inteles ca inca in Romania nu exista )
Sensorii intre tine si tinta , ar putea fi asea ceva nu stiu ( eu niciodata nu am folosit ). Am tras aicea in competitii , si ce sint intre tine si tinta ,, sint stegulete .. care determina directtia si viteza vintului daca sti sa le citesti .
Sincer nici aicea nu sint multi care sa stiu lua corecti pt vint precise , ... e o chestie de experienta , si asta face diferenta intre un tragator cu mina sigura , si un tragator experimentat in competiti... NUMAI tragatori experimentati iau medali ( la prima competitie unde am tras Canadieni au ramas socati de punctajul care l-am facut si unde am luat si o medalie ) Oameni nu puteau concepe cum uni dintre ei se antreneaza de 10 -15 ani si nu pot sa scoata punctajul meu :) , asta se cistiga in timp si avind mii ..de gloante trase .Toti au arme bune si apararate care pot sa calculeze ff precis caderea glontului . ( daca informatia este pusa corect si complet pe program ) , da cu vintul este o chestie de experienta . Treii ani in urma mam lasat de competitii am luat o arma cu calibru mai mare si am inceput .. Extrem long range shooting . ( sa trag la distante extreme ) , am luat arma in spate si ies cu ea afara de cite ori am ocazia si ma antrenez . Daca 5 ani in urma avrea probleme la 800m sa trag ff precis acum problemele alea la am la 1500 m unde mai multe se adauga la ecuatie .. La peste 1500m glontul sta in aer aproximativ 3 secunde ( depinde de calibru si viteza ) , si este fff afectat de vint .Cind intra din zona supersonica .. in subsocic si daca rotatile ginturilor nu sint ideale cu gramajul gloantelui pe care il folosestii glontul incepe sa trepideze si poate sa schimbe si punctul de impact . ( asta se intimpla si din cauza ungiului la care cade gloantele la distantele extreme ) in engleza termenul se cheama. Barrel harmonics. (eu imi incarc singur gloantee si pot sa fac chestia asta ) .Intre tragatori care stiu meserie este ff comun sa folosesti doar un anumit gloante care este cel mai adecvat pentru Rotatile ginturilor care le ai pe arma . La distantele astea snipers folosesc Bracketing , adica sniper care sta linga tragator ii da corecti in functie de impactul ultimului gloante tras . ( todeuna cel mai experimentat dintre snipers ceama corectile , si celalalt trage ) sint im perechi de doi sau mai multii .. Eu nu am nici un fel de antrenament in armata ( pentru snipers ) , ce am spus este doar din experienta mea ca tragator , si pentru mine toate astea lucreaza bine , si aduc rezultate . O seara faina bye !!
Marksman
Veteran
 
Mesaje: 339
Membru din: 20 Ian 2016, 01:15


Înapoi la Poligoane , concursuri de tir , samd

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 36 vizitatori

Publicitate