Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 09:59

Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 13 Oct 2013, 22:33

Ca si in topicul trecut, doresc doar sa deschid un pic ochii catre o clasa de arme cu tevi ghintuite foarte obisnuite pe partea asta a Atlanticului si vazute ca niste curiozitati inutile pe partea cealalta, adica armele ce permit schimbarea facila a tevilor.

Ideea nu este deloc noua si ea dateaza cam de pe cand dateaza si actiunile moderne ale sfarsitului de secol XIX. Au fost multi artizani si mai sunt si astazi vreo 2-3 care ofera arme cat se poate de clasice, pe actiune Mauser 98, cu posibilitatea de a schimba usor teava cu una in alt calibru.

Din nu stiu ce motive, producatorii se intrec in a strange din toti rarunchii teava in culata atunci cand se monteaza arma. Ba unii, cum era la vechiul M 98, o mai si fixeaza cu un pin.
De ce zic ca nu stiu motivele? Pentru ca tendinta naturala a tevii este de a se strange in filet in momentul focului .... glontul se invarte catre dreapta la 99% din arme, ca urmare teava tinde si ea sa se invarta in sens opus, adica in sensul in care este insurubata in culata.
Probabil ca s-a gandit cineva la asta si acum 100 de ani asa ca au aparut M 98-uri la care portiunea initiala a tevii era fixata intr-un mod in ulucul armei iar acesta era separat de restul patului si fixat pe pozitie printr-un sistem simplu. Era suficient sa dezasiguri acest ultim sistem, sa desurubezi cu mana teava din culata si sa pui arma intr-o gentuta sau sa-i atasezi la fel de simplu o teava in alt calibru impreuna cu ulucul ei sau chiar pe acelasi uluc. Din cate stiu, unul din colegii forumisti are asa ceva si poate ne ajuta cu niste poze "reale".

http://www.randyscustomrifles.com/take_down_rifles.html

http://forums.gunboards.com/showthread. ... 8-Takedown

Atata vreme cat teava era dotata cu aparate mecanice de ochire fixate pe ea, desurubarea si reinsurubarea tevii nu schimba punctul de impact, odata acestea reglate.
Aparitia sistemelor optice de ochire a dus la dilema: scoti teava si o pui la loc sau pui alta ... se schimba punctul de impact deci necesita un nou reglaj. In combinatie cu o luneta sistemul era deficitar si a cazut aproape in uitare cateva zeci de ani, fiind doar apanajul unor mici si exclusivisti producatori.

In 1966 Mauser iese pe piata cu celebrul Model 66 si rastoarna complet perceptia asupra tevilor de schimb. Arma insa folosea un sistem foarte particular, fara culata, cu luneta montata direct pe teava si va face obiectul unui alt mic articol.
Oricum, "raul" a fost facut si tot mai multi producatori au incercat sa ofere aceasta posibilitate. De data asta n-o sa le impart dupa pret ci dupa un criteriu major: unde ramane luneta fata de teava......impreuna cu aceasta sau separat.

In prima categorie nu-s deloc multi exponenti care sa faca arme de serie, relativ cunoscute, asa c-o sa incep cu ei:

1. Heym cu modelul SR 30.
Arma este o combinatie de clasic cu inovator, de factura excelenta si un pret pe masura.
Foloseste o culata aproape obisnuita dar un sistem de inzavorare unic, cu bile de rulment ce proemina din conturul inchizatorului si inzavorasc in degajari corespunzatoare practicate in culata. In plus, nu necesita miscare de rotatie a inchizatorului, fiind o asa-zisa straight-pull

http://www.heym-waffenfabrik.de/produkt_sr30.html

Pe langa sistemul unic de inzavorare, arma are si un sistem unic de schimbare a tevilor, acestea fiind infiletate cat se poate de bine in culata si schimbandu-se cu tot cu aceasta. Simplu ca buna ziua: luneta ramane impreuna cu teava (sau pe o montura rapida a carei baza e solidara cu teava) si punctul de impact nu se schimba la de/remontare. Ce n-a facut-o sa fie un best-seller? Cred ca pretul initial si pretul "tevilor" de schimb. Practic, pentru o teava in alt calibru cumperi teava+culata si pastrezi doar pat+tragaci. Ba mai mult, daca schimbi gama de calibre iti trebuie si un inchizator nou-nout. Pretul tevilor de schimb sare exponential, aproape cat pretul armei in sine si nu reprezinta mai niciun avantaj financiar.
In plus, este o lucrare cu adevarat monumentala, cu un numar imens de piesisoare extrem de bine fituite, care scartaie la propriu daca da de ceva impuritati si care se intretine greusor.

http://www.heym-waffenfabrik.de/downloa ... gMod30.pdf

Desi este o realizare de exceptie din toate punctele de vedere, ramane o prezenta raruta de tot in mainile utilizatorilor.
Mie personal imi place cel mai mult din toate, mai ales intr-o varianta asa:
http://www.youtube.com/watch?v=fQFoevpdBAM

P.S. sa nu uit - desi inchizatorul nu poseda sistemul de inzavorare suplimentar in caz de accident ca la Mauser, nu s-a comunicat pana acum niciun inchizator sarit in freza. Arma a fost testata si la mai mult de dublul presiunilor admise si a rezistat chiar cu jumate din bile.

2. Steyr Luxus
Stiind foarte bine ca rezolvarea problemei separarii tevii de optica e extrem de greu de rezolvat, avand la indemana un sistem OK la care au muncit mult - adica SBS 96, fiind si in ceva probleme financiare si fara posibilitatea de a investi prea mult in proiecte cu sanse discrete de reusita, Steyr apeleaza la o solutie careia i-as putea zice "facut in garaj" pe care o coafeaza cu "Luxus" alaturi si-o ofera la pret de Heym.
Daca tot am adus vorba de ei merita amintit faptul ca acum multe zeci de ani au oferit o varinta ce permitea schimbul de tevi + culata+ inchizator si pe adorabila Schonauer, cunoscuta la vremea ei sub numele dat de americani Take-down. Practic, printr-un sistem foarte ingenios de legare a fierului de lemn era posibila schimbarea fierului de pe pat, cu altul in alt calibru in doi timpi si trei miscari. Sistemul a fost apreciat mai mult pentru posibilitatea de a demonta iute arma in doua bucati mai mici si cred ca numarul de arme vandute cu mai multe randuri de tevi a fost incredibil de mic - eu personal n-am reusit sa gasesc niciuna cu mai multe tevi la vanzare pe oriunde am cautat dar sunt destul de multe cu o singura teava.


Ei bine, revenind la sistemul imaginat de Steyr, am putea spune ca acesta a taiat pur si simplu cuta armei in doua felii, cumva in zig-zag. Partea posterioara ramane un tub ce contine inchizatorul, tragaciul, magazia si face legatura cu patul iar partea anterioara contine portiunea de culata ce asigura inzavorarea si aceea pe care se monteaza luneta.
Aici vedeti ceva poze:

http://www.gunmart.net/gun_review/steyr ... cher_luxus

http://www.winchesteraustralia.com.au/a ... hooter.pdf

Teava se schimba foarte usor, un singur surub fixeaza partea anterioara a culatei de restul sasiului iar inchizatorul asigura restul de soliditate. Luneta ramane fixata pe prelungirea tevii, punctul de impact nu se schimba - am testat si asa e - si totul e rezolvat. Ramane insa problema lungimii enorme a subansamblului tevava + luneta ... pe langa cei 60 cm ai tevii in calibre standard se adauga inca 20 cm ai sinei si inca vreo 5-10 cm ai ocularului lunetei ce depaseste sina inapoi, adica, la total, face cam cat un Blaser intreg-intregut. Cu arma demontata se pierde avantajul reducerii dimensiunilor la transport ... mai bine o duci intreaga. Nici o teava de schimb nu-i mult mai ieftina decat la concurenta, cu toate ca teava e produsa separat si zona de inzavorare separat apoi infiletate. Daca mai punem la socoteala faptul ca partea "mijlocie" a armei e realizata din ceva aliaj usor si mai adauga un picut de masa fata de varianta standard ....
In rest, aceeasi SBS, o arma care trage bine, costa enorm si nu ofera mare lucru inafara de nume si lemn.

3. T/C DIMENSION sau Thompson cu modelul Dimension
Uite ca ideea de a schimba tevi prinde si peste ocean si o firma recunoscuta pentru ca oferea aceasta posibilitate de zeci de ani dar pe arme basculante, intra recent pe piata cu un model bolt-action cu tevi de schimb la pret de dumping.
De unde le-a venit ideea? Cred ca de la multi utilizatori de Savage de peste ocean care au descoperit ca-i foarte ieftin sa cumperi tevi de schimb si o cheie de 20 $, sa-ti scoti singurel teava armei si sa pui alta in loc cu minimum de efort, pe genunchi. Cu mici artificii gen diverse semne facute pe teava-culata armei si strangerea piulitei de fixare la cuplu constant se poate obtine si o pastrare a punctului de impact; ba mai mult, daca ai un sistem de ochire montat pe teava, stil "scout", treci de la panda la goana intr-o dupa-amiaza, pe genunchi, cu costuri minime .... ceea ce o sa fac si eu daca incepe sezonul de goana si ies cu 111 - n-o mai dau si-i comand teava de schimb.
Asadar, Thompson face o arma cu o culata ca de AXIS, un plastic ca de AXIS dar cu o forma mult mai futurista, o piulita ca cea de la AXIS dar la care practica niste mici dintisori, care se imbuca perfect cu dintisorii de pe cheia cu care este livrata arma si care asigura strangerea piulitei usor si la cuplu constant ... cu un pic de exercitiu (vezi filmuletul de pe site).
Realizeaza ca punctul de impact se pastreaza doar cu noroc asa ca adopta o sina ca cea de la Steyr ... sic!!! care ramane fixata pe teava impreuna cu luneta si rezolva si problema asta. Si daca tot am amintit de Steyr, probabil ca doar o fractiune mica-mica din cei putintei posesori de Luxus au realizat ca intre sina pentru optica si partea inferioara a culatei nu exista o fituire perfecta, sina ramanand cumva flotanta. Cea model Picatinny e destul de groasa in carne cat sa stea tapana dar cea facuta pentru sistemul de detasare rapida al opticii e subtirica si flexibila - daca ai chef sa tragi din sprijinit si sa fixezi arma cu mana stanga ce apasa luneta poti avea surpriza neplacuta ca punctul de impact sa se schimbe cu centimetri buni prin tensionarea sinei.
Oricum, revenind la varianta americana, ca sa scape si de problema asta, Thompson pune un surubel in capatul posterior al sinei, surubel ce se infileteaza foarte clasic in culata armei pentru o mai buna fixare si care trebe desurubat si pus la loc cand schimbi tevile. Ei, cand prelucrarile sunt departisor de cele europene e bine sa faci cumva sa nu zdrangane.
A rezultat un sistem relativ anevoios de schimbat tevile si care nu garanteaza pastrarea punctului de impact sub limita grupajului armei ... foarte bun, de altfel.
Cum prin Europa inca n-am vazut-o si nici la ea acasa nu a spart gura targului ... poate devine o optiune de "take-down al saracului" ..... in urmatorii ani.

Eu cam atat stiu in aceasta categorie.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 14 Oct 2013, 00:31

In a doua categorie punem armele la care teava pleaca singurica, goala-goluta si luneta ramane pe culata care ramane in pat.
La aceste modele toti fabricantii se lauda cu tolerante extrem de mici la prelucrare, ce garanteaza fixarea armei cat se poate de exact in pozitia anterioara demontarii si ca n-ar pierde nici macar 0,5 cm din punctul de impact dupa ce te joci la ea. Problema lor este calitatea deosebita a tevilor si precizia acestora foarte-foarte buna. Daca erau tevi de acum 50 de ani mai mergea sa sustina asa ceva. La armele si munitiile de azi, care trag 1/2 MOA sau chiar mai putin, se vede pe coala orice imperfectiune si ele exista.
Aici o sa revin la ideea initiala si o sa le iau intr-o ordine determinata de pret.

1. T/C DIMENSION sau Thompson cu modelul Dimension

http://www.tcarms.com/firearms/bolt-act ... ete-rifles

Cum sina fixata pe teava e doar un optional si exista si varianta simpla se incadreaza si in aceasta categorie. Nimic in plus ca nu-i nimic mai bun.

http://www.youtube.com/watch?v=o0DuyNpaEBg

http://www.youtube.com/watch?v=XUa68KBuBeY



2. Rosler Waffen cu modelul Titan 6-3, respectiv 16

http://www.jagd-shop.at/english/produkte.html
http://www.jagd-shop.at/manuals/leaflet ... nglish.pdf

O culata cat se poate de clasica si simpla, un inchizator cu 6 nuturi pe doua randuri pentru calibre mari si unul doar cu 3 pe un rand pentru calibre mici, cu inzavorare in teava.
Inzavorarea in teava permite realizarea unei culate foarte-foarte simple, cu rol doar de sustinere. Sistemul prin care se schimba tevile este extrem de simplu: culata este despicata in lung la partea anterioara si inferioara si teava este perfect cilindrica la ambusarea cu aceasta. Doua suruburi trecute printr-o "excrescenta" a culatei cu rol si de piesa antirecul strang sau largesc culata si permit extragerea tevii.
Totul e foarte simplu, totul foarte-foarte bine realizat (tevile sunt cumparate de la un fabricant extrem de bun), ofera nenumarate variante iar pretul este absolut decent daca-l raportam la concurenta si la ce ofera arma. Neplacut ca trebe sa demontezi si patul ca sa poti schimba teava. In ce priveste pastrarea punctului de impact dupa demontare, parerile sunt impartite. Se pare ca daca operatiunea este facuta cu mare grija, strangand surubelele exact la cuplu, deviatia punctului de impact este minimala. Sa schimbi insa si teava si optica pentru a transforma arma dintr-una de panda in una de goana presupune si achizitia unei monturi scumpe si bune si costurile cam cresc.
Oricum, pretul decent, varietatea imensa de modele cu costuri extra discrete, alura foarte clasica si mecanica moderna, prelucrarea excelenta si precizia foarte buna o pot transforma intr-o alegere de succes de arma entry-level cu tevi de schimbi.

Foarte recent firma a lansat modelul Titan 16, o straight-pull cu tevi de schimb.
Inchizatorul semana izbitor de mult cu cel de la defunctul Mauser 1996 iar restul e ca la modelul 6. Cum nici Mauser n-a prea reusit in vanzari nu cred ca va fi un model de succes.

3. Voere cu modelul LBW

http://www.voere.com/en/rifle-technolog ... s/lbw.html
http://www.voere.com/en/downloads/finis ... 09-gb.html

O "surioara mai mare" a firmei de mai sus, tot austriaca si care a dezvoltat un pic conceptul.
In mare e cam acelasi lucru ca mai sus: o culata clasica, un inchizator cu 3 nuturi cu inzavorare in teava, un sistem de fixare a tevilor in culata foarte asemanator si aceeasi necesitate de a demonta arma din pat inainte de a putea schimba teava.
La bani marunti:
- o singura culata dimensionata cat sa poata duce si 338 Lapua
- capete de inchizator de schimb functie de clasa de calibre, cu schimbare foarte usoara
- siguranta ce armeaza si dezarmeaza arcul percutorului in stil foarte modern - apropo de asta, o inventasera pt Mauser 98 cu zeci de ani inainte de Blaser
- arma se face bucatele usor si se pune la loc la fel de usor
- o montura rapida pentru optica foarte interesanta si eficienta
- o gama de modele imensa ce cuprinde aproape orice dorinta ca si o gama de calibre infinita
- pret de debut rezonabil dar costuri mari de tot la up-grade ajungand la preturi prohibitive

4. Fabarm Iris
http://www.fabarm.com/web/dettaglio-prodotto.asp?i=2

Cum sa-i spun? O interpretare italiana a celei de mai sus. Imprumuta de la ea inchizatorul, cumpara tevile, adauga o portiune centrala de aliaj usor cam ca la Sauer si un sistem mai facil de demontare a tevii. Pierde, se pare, la fiabilitate si precizie. Cifre micute de vanzari si la ea acasa si prezenta rara de tot pe piata noastra. La contactul cu ea frapeaza alura de arma semi-automata, cumva prea masiva pentru o bolt-action. Sincer, de la italieni si mai ales de la Fabarm, ma asteptam la ceva mult mai elegant.
Pret marisor pentru ce ofera ... probabil numai fanii inraiti ai marcii sa opteze pentru ea.

Ei bine, uite asa ajunseram la liderul in domeniu
4. Sauer 202

http://www.sauer.de/en/weapons/s-202-ta ... wn-forest/

http://www.youtube.com/watch?v=LQuWqBch ... tu.be&hd=1

A pornit ca o arma "clasica", cu o culata ceva mai speciala, in sensul ca intreaga portiune centrala este realizata intr-un singur bloc metalic si in ea sunt montate sau se prind de ea tot restul pieselor. A rezultat o structura extrem de stabila, fara problemele clasice de acuplare intre lemn si culata armei. La varianta cu teava fixa, partea centrala e realizata din aliaj usor si face o arma usurica, comoda si eleganta. La variantele prezente azi pe site, partea centrala e din otel si rezulta o arma care trece de 3,5 kg ba chiar se apropie de 4 kg ....
Oricum, inzavorarea tot in teava si prelucrarea de exceptie le-a dat ideea sa nu mai lege cu nimic teava de restul armei asa ca se schimba tragand cu mana de ea ....
Cum prelucrarea chiar e la micron, mai muuuuulte teste au constatat ca montarea si demontarea tevii nu schimba punctul de impact cu mai mult de 1 cm ba chiar prezenta unei monturi rapide de luneta de foarte buna calitate permite atat schimbarea tevii cat si schimbarea lunetei cu una dedicata fiecarei tevi si toate astea pastreaza reglajul initial.
Ca trage bine si ca reprezinta o platforma cu mare potential a dovedit-o si faptul ca a fost aleasa de nordici ca arma pentru competiile lor clasice la 300 m.
Ca sa nu mai zic ca pustiul cel blond a facut-o celebra intr-o serie de filmulete cu multi mistreti picati.
Modele multe, calibre si mai multe si bani si mai multi.
P.S. la schimbarea gamei de calibre trebe un nou inchizator intreg alaturi de teava si numa ieftin nu-i.

5. Strasser RS 05
http://www.hms-strasser.at/details.php?l=en
http://www.youtube.com/watch?v=XnP6oRO1UJ8

Dupa ce-a fost lasat un piculet pe drumuri si si-a pierdut chiar si dreptul de a-si folosi numele, bine-cunoscutul Horst Blaser incearca sa se autodepaseasca si inventeaza acest model minunat. Din pacate, opinia generala este ca nici chiar el nu s-a putut autodepasi si tot R 93 ramane creatia care-l va tine in istorie.
Ce avem?
- o "culata" ca de Sauer
- un maner de inchizator ca de Heym
- un cap de inchizator ca de R 93 dar imbunatit
- un tragaci ca de R 8
- o magazie clasica cu optiune de magazie mare ca la Sauer
- un sistem unic de fixare a tevii in culata, printr-o priza comandata de un mic surubel si intermediata hidraulic despre care se spune ca este efectiv eficienta in pastrarea punctului de impact
- o montura rapida de luneta .... extrem de rapida si extrem de fixa si constanta
- totul se demonteaza si pune la loc si cu ochii inchisi si fara nicio unealta de scos din buzunar

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Ce n-avem:
- pret destul de marisor
- lungime mare a culatei si implicit a armei fata de R 93
- proba timpului.

6. Merkel Helix

La asta povestiti voi ca mie nu-mi place.


Ca de obicei, discutiile sunt deschise....
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde bogdan_daniel pe 14 Oct 2013, 12:29

Ipoteza:

-Avem o arma cu tevi interschimbabile, nu ma refer la un model anume.
-Suportii lunetei (de top) sunt montati pe culata, nu pe teava
-2 calibre/2tevi: a) 243
b) 9.3 x ...
-2 lunete - acelasi tub (ma refer la diametru), posibil acelasi producator, destinatii diferite (panda, goana)

Acu-i acu:

In cazul: -a) se monteaza o luneta de panda, luneta care sa strange la cuplul "X", se face reglajul cu teava in calibrul 243

-b) se monteaza luneta de goana, luneta sa strange la acelasi cuplu "X" ca in primul caz, se face reglajul cu cea de-a doua teva 9.3x...

Intrebare: Se pastreaza punctul de impact in cazul a) cat si in cazul b), dupa schmibarea tevilor si implicit a lunetelor si foarte important, dupa respectarea atat a cuplurilor de strangere cat si a pozitiilor in suporti a lunetelor? Adica toti parametrii sa fie reprodusi in tocmai ca in faza reglajului initial.

p.s. Sper ca m-am facut inteles ... daca nu o luam de la cap at
Avatar utilizator
bogdan_daniel
Veteran
 
Mesaje: 456
Membru din: 16 Iul 2010, 16:49

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 14 Oct 2013, 17:00

Ai doua probleme distincte: optica si teava. Fiecare din ele este supusa "riscurilor".

Cum am spus si mai sus, sistemele care schimba teava din culata sunt supuse imperfectiunilor de fabricatie. Standardul de azi in ce priveste toleranta la executie a pieselor ce trebe sa se potriveasca la marele fix este undeva sub doua sutimi de milimetru. O sutime de milimetru abatere la nivelul culatei inseamna mai mult sau mai putin 1 cm pe tinta deviatie.
Cam oricare din armele de mai sus poate trage la nivel de MOA, adica un grupaj constant de 3 cm la 100 m, multe din ele chiar mult mai bine de atat cu munitia cea mai potrivita.
Daca avem un grupaj frumos de sub 2 cm, o deviatie de 0,02 mm inseamna exact valoarea grupajului pe tinta. In conditii optime de poligon se vede imediat. Pentru necesitati de vanatoare ramane o abatere tolerabila, sub abaterile survenite in urma conditiilor de tragere reale din teren pana la o distanta chiar un pic mai mare decat cea "clasica vanatoreasca", sa zicem 150-200 m.
Toate armele de mai sus au fost testate intens in privinta asta - fara sa umbli la luneta s-a scos si remontat teava de mai multe ori la rand apoi s-a tras. Functie de noroc, abaterile de pe tinta au fost de la 0 la peste 5 cm, fara o predictie anume. Sa spunem ca ordinea descrescatoare a celor de mai sus in ceea ce priveste constanta la de/remontare ar fi: Strasser, Sauer, Voere, Rossler, Helix dar tine mult si de norocul cumparatorului .... poti avea si surprize placute si neplacute in egala masura, adica poti avea pe aceeasi arma sansa unei tevi potrivite 100% si a uneia mai putin. Iti dai seama ca posibilitatea achizitionarii ulterioare a unei tevi presupune pastrarea cotelor de fabricatie la marele fix ori asta nu reuseste nimeni la o productie de mare serie si sa mai si mentina preturile la un nivel cat de cat accesibil.
Daca faci o comanda initiala cu 3 randuri de tevi ai mai mare sansa sa primesti unele fituite perfect decat daca le achizitionezi separat.

Al doilea punct problematic - montura opticii.
Ei bine, aici teoria si practica am tot dezbatut-o de-a lungul anilor. Cum ai spus singurel plasarea exact in aceeasi pozitie dupa remontare este capitala. Ori zeci de ani de experienta au cam dus la concluzia ca asta se poate intampla numai cand suprafata si forma imbinarilor este cat mai mica si cu limite de variatie care sa tinda catre 0. Oricine stie ca o montura rapida care sa fie si rapida si foarte precisa este extrem de scumpa. Modele sunt foarte multe dar nu toti au reusit. Problemele sunt si mai multe atunci cand cresti din proiect sansele de eroare si lasi tot mai mult pe seama "montatorului".
Am remercat in intrebarea ta ca ai spus "strangi la cuplu". Nu stiu de ce dar mi-a trezit ideea unei monturi Weaver-Picatinny. Ei bine, pentru aceasta montura sansele de eroare sunt cele mai mari. Am vazut teste facute de ultra-profesionisti, cu arme si conditii de bench-rest si problemele au fost doua: un sistem zis rapid care sa presupuna strangerea inelelor pe baze cu mana, fie el tip filet sau cu o cama cu excentric si care sa fie stabil si repetibil inca nu s-a inventat. Pur si simplu, proiectul monturii asigura fermitatea si stabilitatea opticii numai la valori de cuplu de strangere mai mari decat poti realiza cu mana.
Au fost discutii nenumarate despre cat de grozave sunt inelele rapide Warne, Leupold, etc. Iti spun eu si inca multi altii care le-au testat "pe bune", ca nu sunt .... poate merg pe 223 cu lunete mici dar pe un calibru tapan si cu o luneta grea nu asigura nici stabilitate nici repetibilitate intr-o marja sub grupajul potential al armei. Conceptual vorbind, o montura tip "coada de randunica", cum este pe Tikka, CZ, basculante, Merkel KR 1 si aici bag si Weaver-Picatinny presupune cel mai mare grad de libertate si cea mai mare eroare .... ai nevoie si de sloturi transversale sau alt sistem de blocaj inainte-inapoi dar si de o forta de strangere mare ca s-o stabilizezi. Nici macar la Sako unde teoretic miscarea catre inainte este perfect limitata de desenul bazelor nu obtii repetabilitatea perfecta .... am si stiu ca nici macar Optiloc rapide nu-s perfecte. La KR 1 iese miscarea pentru ca desenul limiteaza foarte bine posibilitatea de eroare inainte inapoi dar si pentru ca prelucrarea imbinarilor este de top.

Asadar fabricantii s-au indreptat catre proiecte care sa nu lase niciun grad de libertate inainte-inapoi - vezi clasicele EAW dar nici pe laterala - vezi si mai clasicele "copita de porc" sau mai recentele americane Talley si asta a permis aplicarea unei forte de strangere foarte mica ca sa stabilizeze sistemul.
Blaser, Mauser M 03, Strasser au proiecte ce nu lasa niciun grad de libertate inelelor si permit fixarea cu o repetabilitate aproape perfecta. Sincer, eu n-am crezut ca sistemul de la Blaser chiar poate fi atat de ferm si repetabil .... si l-am frecat de l-a luat boala.

Mai nou, ca o concesie adusa pietei americane care inghite mare parte din productie, mai multi producatori europeni s-au orientat catre o baza Weaver-Picatinny gata frezata in culata armei - vezi Sauer S 303 sau Helix. Idee buna daca vrei sa pui usor inele pe arma dar proasta din punct de vedere al repetabilitatii. Nici chiar inelele rapide care se vand sub numele brandului si care sunt facute de firme germane de top n-au reusit sa atinga perfectiunea ... asigura doar o repetabilitate si stabilitate decente, adica undeva la limita MOA.
Nici chiar inele fixe, stranse cu piulite "tactice" si cu cheie dinamometrica nu mi-au dat o repetabilitate perfecta ... daca ai noroc sta subMOA, daca n-ai noroc se duce catre 5 cm sau mai mult. Ori asta numa rapid nu se mai cheama si in niciun caz comod in teren.
In concluzie, o combinatie de genul dorit de tine aleasa pentru modelul Helix devine foarte paguboasa - o data pentru ca repetabilitatea montarii doar a tevii scartaie la modelul acesta, a doua oara pentru ca au avut inspiratia nefasta sa aleaga sina Weaver.
Din armele de mai sus Strasser si Voere cu monturile lor dedicate ar fi optiuni mai de nadejde.

Cateva impresii despre Mauser M 03 pe care l-am uitat in postarea initiala.
Este replica celebrei Mauser la trend-ul actual. Din pacate pentru ei, nu se ridica mai deloc la nivelul vechiului model 66. Arma are cateva particularitati: la fel ca la Steyr Luxus, teava in sine + mecanismul de inzavorare nu au un contact ferm cu restul culatei ce gazduieste inchizatorul si tragaciul. Ele se fixeaza de sasiul de aliaj usor al armei cu doua suruburi similar Blaser. Pastrarea pozitiei este realizata prin profilul convex/concav + un poligon la nivelul zonei de inzavorare, al tevii si sasiului si de strangerea celor doua suruburi peste care s-ar adauga fixarea realizata de inchizator in momentul cand e inchis. Sa montezi fixate in suruburi de sasiu o culata si o teava separate nu mi se pare o idee grozava - a necesitat un sasiu foarte solid si a crescut masa armei dincolo de valorile moderne. Plus ca atatea chestii care sa se imbuce perfect au dus pretul in stratosfera pentru varianta de baza chiar. Montura de luneta este una particulara, foarte ingenioasa, cu o centrare pe aceeasi pozitie perfecta. La primele modele a scartait, fiind prea slab sistemul de fixare. Acum se pare c-au corectat asta si chiar asigura repetabilitatea lovirii tintei la de/remontarea lunetei insa demontarea tevii si remontarea sunt deficitare in pastrarea punctului de impact. Arma poate trage foarte precis si se vede pe hartie imediat cand ceva nu-i in regula.
Masa mare, bani multi, sistem cu potential de eroare = o alegere numa si numa daca vrei Mauser.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde bogdan_daniel pe 14 Oct 2013, 20:24

Multumesc pentru raspuns!
Avatar utilizator
bogdan_daniel
Veteran
 
Mesaje: 456
Membru din: 16 Iul 2010, 16:49

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde mialxx pe 14 Oct 2013, 20:33

Tocmai de asta mi-am luat Sauer. Va urma si o teava de schimb, in ce calibru, încă nu m-am hotărât.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 926
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde OVI762 pe 15 Oct 2013, 03:23

bogdan_daniel scrie:Multumesc pentru raspuns!



Si mie imi plac Parazitii. :wink: Oricum,Marele Sef ne-a dat o lectie din care cine vrea are de invatat.Eu unul ma declar un umil invatacel care si-a mai luat o doza de intelepciune.Violiv,mai zi-ne.We're here,vorba francezului :mrgreen:
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde bogdan_daniel pe 15 Oct 2013, 09:26

OVI762 scrie:
bogdan_daniel scrie:Multumesc pentru raspuns!



Si mie imi plac Parazitii. :wink: Oricum,Marele Sef ne-a dat o lectie din care cine vrea are de invatat.Eu unul ma declar un umil invatacel care si-a mai luat o doza de intelepciune.Violiv,mai zi-ne.We're here,vorba francezului :mrgreen:

E uimitor cat interes are @violiv pentru domeniul asta si cat este de dispus sa impartaseasca cu altii cunostintele lui.
Intr-o lume in care toate lumea face tot posibilul sa te jupoaie, el e unul din putinii care e dornic sa-ti ofere.

p.s. imi pare rau ca nu ne-am intalnit in vara la Smeura.
Avatar utilizator
bogdan_daniel
Veteran
 
Mesaje: 456
Membru din: 16 Iul 2010, 16:49

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 15 Oct 2013, 13:52

O sa zica unii ca sunt maniac in ceea ce priveste precizia. Nu-i chiar asa.
Mai toate armele astea depasesc media pretului pentru o carabina decenta, adica inseamna o investitie destul de serioasa. Cum arme frumoase, scumpe si bune si cu o singura teava sunt destule, scopul investitiei de acest gen este tocmai acela de a beneficia de avantajele posibilitatii de a schimba usor tevile. Toate trag foarte bine o data montate si reglate. Ca teava se demonteaza si pune la loc usor pentru un eventual transport intr-o forma compacta e mult mai putin interesant dar poate conteaza. Ideea este sa ai o arma performanta, pe care sa te bazezi oricand, ca doar ai dat sacul de bani. Daca arma o data montata e capabila sa gaureasca o moneda la 100 m de ce sa nu faca asta de fiecare data ?

Sa ne imaginam urmatorul scenariu: la finele unei zile de vanatoare se organizeaza un mic concurs de tir (ilegal dar se mai practica) si participa si un vanator cu o Axis pe care are o Delta 1,5-9x40 cu care gaureste moneda din prima. Mai vine si unul cu Blaser, scoate teava sau optica de goana si pune o teava intr-un calibru mai mic sau o luneta de panda si gaureste moneda din prima. Vii tu cu o Mauser M 03, sa zicem, la care numa montura costa cat Axis-ul, pe care ai scos-o din valijoara speciala in zori si-ai asamblat-o si tragi cele 3 cartuse permise de "regulamentul concursului", toate intr-o gaura dar la vreo 3-4 cm de tinta, fara sa gauresti moneda. Nu-ti vine atunci sa dai cu toate de pamant? E posibil sa fi investit mai mult decat ceilalti doi la un loc si sa obtii numa o parte din ce ti-ai dorit.
Sau te duci la un tap pe final de sezon si esti invitat la o organizata la mistreti .... iei ambele tevi si optica aferenta cu tine da' trebe sa ceri voie sa verifici reglajul. Sau te duci la o goana prin ianuarie si-ti apare ocazia unei capre la selectie a doua zi ....
E foarte adevarat ca de la o arma de goana nu se cere precizie de varf de ac dar cumperi o astfel de arma tocmai pentru ca iti permite sa tragi mereu cu acelasi pat, acelasi tragaci, indiferent de vanatoarea practicata, pentru ca-ti micsoreaza bagajul si nu mai cari trei arme ci doar una si ai vrea sa stii ca te poti baza pe combinatia aleasa cu grija si platita din greu.
Nu vad nicio ratiune pentru care sa cumperi o astfel de arma cu o singura teava si sa n-o demontezi niciodata .... doar arunci bani pe fereastra.
In plus, de ce sa nu iei in considerare si alte caracteristici gen masa totala, manevrabilitatea, "pretul optionalelor", etc.
Sunt de acord, nu vrei Blaser care intruneste toate cerintele ..... ca prea are toata lumea sau nu-ti convine ca-i patul scurt. Vrei altceva de la concurenta, care costa tot atat sau chiar mai mult. Perfect de acord, dar macar sa faca 90% din ce face Blaser ... adica sa-mi dea voie sa schimb tevile usor, rapid si cu siguranta ca n-am sa trag dupa colt.
Oricine a insurubat/desurubat un acelasi surub de mai multe ori stie ca de fiecare data se mai strange un pic ... infinitezimal dar pret de vreo 5-10 astfel de operatii se mai aseaza niste urme de la prelucrare, se mai pasuiesc niste suprafete. Ce sa fac? Sa iau o arma previzibila ca va scartai, sa trag serii de cate 5-10 cartuse apoi s-o demontez si remontez pana ating 100 cartuse trase si sa consider ca de acum inainte se pasuieste la fix? Oricat de fin si de atent ai prelucra pe suprafete metalice de contact se intampla asta.

Inca o chestie: suprafetele care vin cel mai ferm si fest in contact la o arma cu doar cateva focuri trase sunt cele dintre nuturile de inzavorare si lacasele lor din culata sau teava. La o arma ca Sauer, Rossler infigi teava la locul ei, inchizi complet inchizatorul (eventual peste un tub tras data trecuta) si obtii o imbinare aproape perfecta intre culata si teava prin intermediul inchizatorului care face legatura intre ele si fixeaza teava la locul ei exact la fel ca data trecuta, foarte stabil. Termini de montat arma asa si ai mari sanse ca dupa un minim rodaj al armei sa obtii de fiecare data o pozitie foarte-foarte aproape de cea anterioara, atat de aproape incat practic sa nu conteze. Nu degeaba Rossle e numita in vest "takedown-ul saracului" ... umbli la 4 surube in loc de 2 ca la M 03 da ai mai mare certitudine ca va merge in acelasi loc si asta la jumate pret.
La arme de genul Voere, Fabarm, Helix capul inchizatorului e lasat special sa joace in corpul inchizatorului. Nu va realiza aceeasi imbinare ferma. La Helix chiar iese odata cu teava din carcasa armei daca o demontezi cu inchizatorul in pozitia inchis. A, am uitat, e o arma cu destinatie dedicata goana si nu trebe sa fie foarte precisa ... asa c-o sa-mi iau o teava in 308 W pentru godaci si una in 9,3x62 pentru mistreti mari .... le tin in stand langa mine pana vine turma apoi o montez pe cea mai potrivita. Sau trag iute toata magazia in speranta ca sortii vor fi de partea mea si macar unul va nimeri. Nu-i mai bine o semi pentru asta :?: Sau imi iau doua "finca pot", una de panda si una de goana si nu le demontez niciodata.


Putem ajunge si la chestii mai sofisticate gen coeficienti de dilatare diferiti. Am reglat arma la +30 grade si sunt la vanatoare la -10. S-a studiat intens chestia si s-a demonstrat ca pot apare tensiuni serioase intre tubul de aliaj usor al lunetei si culata de otel a armei .... vorbim de multe kilograme forta care pot determina schimbarea punctului de impact dincolo de ce se intampla cu balistica la temperaturi diferite. Oare ce se intampla intre sasiul de aliaj usor de la M 03 si teava care sta singurica-singurica, fara sa atinga culata. Daca se contracta sasiul, normal ca inegal ca-n sus e liber si-n jos e fixat de pat, oare unde se va indrepta teava? Iar inchizatorul n-o aliniaza pentru ca are capul separat si liber.

Oare cati ar cumpara Mercedes in defavoarea lui BMW, masini de acelasi pret si aceeasi calitate constructiva, daca la Mercedes ai afla, de exemplu, ca nu trebe condus iarna :shock: :?:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde lorki pe 15 Oct 2013, 16:42

Mauser,cea mai prestigioasa firma de armament,nu are sau nu isi poate permite un inginer care sa rezolve problema tevilor de schimb si a preciziei ?

Nu stiu dar pare ridicola chestiunea preciziei la ora actuala cand arme mai putin galonate nu sufera la acest capitol.

Ce altceva ai putea cere de la o astfel de arma decat precizie ?Daca nu e precisa la inlocuirea unei tevi cu alta,spera sa le vanda cui ??

Greutatea cred ca e intentionat lasata ca altfel orice amarat de inginer ar mai putea ciupi cate 100g de ici de colo ca nu pare cine stie ce scofala sa cumperi o arma de la concurenta sa o analizezi milimetric si sa copiezi asa cum fac chinezii cu toate lucrurile de pe tera.

Cred ca mai complicate ar fi lucrurile cu o farfurie zburatoare sau un tanc ARMATA decat cu o amarata de durda care e produsa de enspe case fabricante intr-o forma sau alta.
lorki
Membru activ
 
Mesaje: 116
Membru din: 12 Dec 2010, 13:55

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 15 Oct 2013, 17:00

In orice istorie exista un debut, o crestere, un apogeu si o decadere. Firme mari de tot ca Mauser sau Steyr au avut perioada lor de glorie si pur si simplu nu-s in stare sa se egaleze pe ele insile.
Steyr deschide o linie cu prima arma straight pull chiar din debut apoi urca pe culmi cu un model de legenda si care mai este si arma cu cea mai lunga perioada de fabricatie.
M 98 nu mai are nevoie de nicio prezentare, un model care a pus practic bazele pentru proiectul viitoarelor arme pret de 100 de ani si multe principii au ramas neschimbate pana azi. Mauser 66 n-a prea fost cunoscut la noi dar chiar a fost modelul care a urcat firma pe culmi si deschis un mare alt drum .... din pacate, criza din anii "70 a trimis multe lucruri bune la nani.
Cine se culca pe o ureche ,,,,
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde Alin3006 pe 15 Oct 2013, 23:42

Wow! Nu pot sa nu ma gandesc si sa nu-mi scof palaria gandindu-ma cat ai muncit la a acest material si ma intreb daca nu ti-ai gresit vocatia, desi stiu din discutii ca esti la fel de prins si de meseria de medic. Unii oameni ...stiu. Si gata . Asa se vede. Dar in spate e munca dracului si putini inteleg si apreciaza. Intr-o tara normala ai fi putut sa traiesti civilizat din asa ceva ...
Oricum, impresionant materialul Vio! Multumim! E de prima pagina magna cum laude!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde DART pe 16 Oct 2013, 22:56

Jos palaria !
Stiinta ,informatia goala "neasezonata" cu experiente personale ramane un text rece ......
Am scurtat drumul cunoasterii de f.multe ori citindu-te pe tine si iti multumesc pt.timpul
si altruismul tau .....natural.In acelasi timp cred ca iti place sincer Blaser-ul tocmai pt.simplitatea sa....pt. ca iti "satisface" mintea in primul rand.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde Kadrian pe 02 Apr 2014, 22:08

Salut Violiv,
Si Blaser are o varianta de Take Down
la preț - doar patul e cât un Blaser standard.

Dar de frumos e frumos
Kadrian
 
Mesaje: 5
Membru din: 02 Apr 2014, 22:03

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 03 Apr 2014, 07:27

Bine ai venit printre noi!
Apreciez faptul ca prima postare e un raspuns adresat mie.
Aici e topicul armelor ce au "inca" o culata mai clasica sau mai moderna.

Cat despre Ulrich/Makura ..... si bune si rele: eu as vedea avantajul major daca mi-as lua cateva "uluce" de schimb la un singur pat, sa montez pe ele tevile de schimb si sa le pun la arma doar cu un click si-o rasucire fara sa mai umblu la suruburi.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde UlissePro pe 03 Apr 2014, 08:08

Respecte!
Cum zice si @DART, am scurtat muuuuult drumul spre foarte multe informatii citindu-l pe @Violiv!
Multumiri.
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde Kadrian pe 03 Apr 2014, 17:36

Nu știu dacă mă iei la misto sau nu,dar fiind proaspăt....
Mă băgam si eu in seama
Orisicum,ți-am citit recenziile despre o grămadă de subiecte pana la câțiva ani in urma. Ca se merita (jos pălăria)
Si despre Ulrich-TD e mai ușor decât patul standard de plastic iar ca si completare la un alt topic in care ai pus o poza cu un pat sintetic de carbon la 2000 - si Makura e tot 2000.
Kadrian
 
Mesaje: 5
Membru din: 02 Apr 2014, 22:03

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 03 Apr 2014, 19:12

M-am jucat cu Makura. Am si bagat nasul in maruntaiele lui. OK dar cred ca se poate face si mai bine si mai ieftin. Nu e mai usor decat un pat tip, poate diferente de cateva grame.

P.S. jumi-juma. De obicei sunt "un baiat vesel" .... am apreciat sincer ca prima postare nu a fost una cu "vand xy" sau "ce arma sa-mi iau?" si am intepat un pic ca raspuns la "critica". Sper ca nu te-ai suparat.

Buna observatia, imi scapase Makura la prezentarea Blaser.

Discutabil termenul take-down care practic inseamna multe chestii si unele diferite tare ... de la Steyr Man. Schon. la care scoteai doar fierul din lemn la Browning BLR sau Makura care sunt "poreclite" tot take-down e o distanta mare de tot.
Topicul potrivit pt postarea ta mi s-a parut a fi cel de la Blaser.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde Kadrian pe 03 Apr 2014, 23:12

Nici vorba sa mă supăr. Ca in orice trupa,când vrei sa fii băgat in seama te iei de cel mai tare.
Dar mi-au plăcut armele ce se rup,mi-am si luat BLR si Blaser,dar cel mai practic mi s- părut la Krieghof.
Sa nu crezi mă iau de febletea ta-Blaser ca si acuma am 3 .
Kadrian
 
Mesaje: 5
Membru din: 02 Apr 2014, 22:03

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde OVI762 pe 04 Apr 2014, 00:34

Febletea lui violiv nu cred ca este chiar Blaser :wink: Hai sa ne cunosatem un pic,desi presimt ca ne vom intersecta pe aici vreme lunga.Sper.
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 04 Apr 2014, 09:13

Asa e, nu e Blaser chiar "No One" in sufletel.
Daca ar fi dupa mine, cred ca Heym SR 30 ar fi cea mai aproape .... insa ma incurca rau gramele in plus in ultima vreme.

Boala mea sunt armele semi. Chiar daca acum nu mai am chiar niciuna in dulap cred ca-mi voi recompleta garnitura si pe alice si pe glont. Ma mananca rau o S 303 cu pat sintetic "cu gaura".
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde Kadrian pe 04 Apr 2014, 21:40

Salut Ovi si Vio,
Sper sa rămân ,ca avem cam același pitic.

Uite ce am mai văzut pe la alții :
http://www.wildwestguns.com/custom-guns ... -co-pilot/
Știu ca nu e o clasica,ci una modernă.

Da vecinii astia nu cred ca se opresc din reinventari.

Orisicum,Heym ce cal preferezi ? De curiozitate
Ca am recitit începutul topicului ...
Kadrian
 
Mesaje: 5
Membru din: 02 Apr 2014, 22:03

Re: Actiuni clasice si tevi de schimb - mic ghid

Mesajde violiv pe 05 Apr 2014, 18:32

Am tot incercat sa scap de vechiul si bunul 30-06 dar cred ca voi "sfarsi" tot cu el.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta


Înapoi la Arme de vinatoare cu glont

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 17 vizitatori

Publicitate