Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 18 Apr 2024, 18:05

Arme fara “sistem” – mic ghid.

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

Arme fara “sistem” – mic ghid.

Mesajde violiv pe 13 Dec 2013, 20:42

In limbaj nu foarte pretentios, prin sistem se intelege ansamblul culata inchizator la armele cu tevi ghintuite. De unde pana unde habar n-am dar s-a incetatenit sa fie pomenite dupa numele fabricantului “sistem Mauser”, “sistem Remington”, etc. sau al celui de functionare – “bolt-action”, “lever-action”, etc. si cred ca s-a facut o mica extrapolare catre intreaga componistica ce formeaza “miezul” unei carabine, de care se leaga intr-un fel toate celelalte parti.
La origini, primele arme, cele cu incarcare pe la gura tevii, nu prea aveau asa ceva – ori era o mica piesa metalica de care se legau toate celelalte ori insasi teava era piesa centrala. La primele arme cu incarcare prin culata (dex: partea dinapoi a unei tevi la arme de foc) si care erau de fapt arme cu incarcare pe la gura tevii modificate pentru incarcare prin spate, iar nu exista. Odata cu aparitia armelor moderne ce foloseau un cartus modern si se incarcau pe la culata a aparut si o piesa centrala de care sa se prinda toate celelalte.
Odata cu aparitia armelor moderne, culata a inceput sa fie numita partea centrala a armei, cea in care se insurubeaza teava, in care lucreaza inchizatorul si de care se agata tragaciul si patul iar intreg ansamblul – sistem.
Zeci de ani aceasta “inima” a fost piesa centrala, a suferit cele mai multe modificari de proiectare si toti marii producatori s-au laudat cu cate ceva nou introdus. Nici aparitia armelor foarte moderne, semi-automate, n-a schimbat mare lucru si piesa centrala a devenit o carcasa ce le leaga pe toate celelalte. Si astazi, imensa majoritate a armelor au asa ceva.
Ei bine, unii n-au fost multumiti de aceasta alcatuire si au considerat ca se poate renunta la aceasta piesa centrala folosindu-le pe restul ca sa tina arma la un loc. Asa au aparut asa-zise-le arme fara culata sau fara sistem, ambele fiind denumiri incorecte pentru ca parte posterioara la teava au toate si un anume sistem tot folosesc.
Alcatuirea clasica nu a fost rezultatul unei intamplari ci a unor cerinte reale. Culata trebuia sa poata realiza fixarea tevii, blocarea inchizatorului si sigilarea camerei cartusului, sa faca o legatura simpla si rapida cu magazia de cartuse din care sa se poata alimenta usor, sa fixeze totul de pat si sa mai asigure si montarea unor piese mici dar esentiale, gen tragaci, suport luneta. Lungimea culatei e determinata esential de lungimea cartusului folosit la care se adauga zona de inzavorare si zona de fixare a tragaciului asadar nu poate fi scurtata la nesfarsit. Plasarea tragaciului in spatele cartuselor e aproape o necesitate pentru a pastra o inaltime decenta a sistemului dar si o capacitate suficienta a magaziei si acces facil la magazie. Firmele care se respecta fac culate de lungimi diferite pentru diferite clase de calibre, modelele foarte ieftine folosesc o aceeasi culata de la cele mai mici la cele mai mari calibre folosite.
Care ar fi ratiunea unei arme fara culata?
In primul rand este lungimea totala si obtinerea unui echilibru mai bun iar in al doilea rand ar parea ca se realizeaza o economie … numa pare – celelalte piese au nevoie de proiectari/prelucrari suplimentare astfel incat pretul final al armei creste, nu scade.
Care este ideea de baza? Inzavorarea direct in teava si folosirea tevii ca piesa centrala a armei, la fel ca in cazul vechilor arme cu incarcare pe la gura. De teava se va lega patul cu mecanismele de dare a focului, magazia si suportul pentru inchizator.
Care este principalul impediment? Scurtarea lungimii portiunii centrale implica incalecarea tragaciului cu magazia de cartuse si acestea nu mai pot fi asezate in linie ci suprapuse cumva. Asta face arma un pic mai inalta in portiunea centrala si limiteaza drastic capacitatea magaziei.
Poate ca au existat multe modele de-a lungul istoriei dar foarte putine au facut fata probei timpului si au ajuns sa fie fabricate in serie, sa coste rezonabil si sa ajunga sa fie apreciate de utilizatori.

Mauser 66. Este practic prima arma din aceasta categorie care a reusit sa se impuna in randul utilizatorilor, poate si pentru faptul ca a fost si prima arma ce oferea cu adevarat posibilitatea de achizitionare de tevi de schimb iar acestea puteau fi schimbate si de un nevazator.
Arma foloseste un sistem de inzavorare foarte clasic, cu doua nuturi pe cap rotativ, actionare prin roto-translatie dar inzavorare aparent in teava.
Aparent, pentru ca, de fapt, teava este construita separat apoi este infiletata pe o ea o miniculata ce are frezate lacasele de inzavorare precum si o piesa masiva concentrica ce va suporta luneta si va participa la fixarea de pat. Inchizatorul este introdus intr-un port inchizator care culiseaza pe patul armei. In pat este montat un mic sasiu metalic ce gazduieste tragaciul si magazia si fixeaza teava in suruburi. Una peste alta rezulta un sistem sofisticat, care presupune mai multe piese si mai multe prelucrari decat unul clasic, care necesita un nivel de prelucrare la niste cote incredibil de precise pentru a putea garanta functionarea tevilor de schimb si care a ajuns sa coste de trei ori mai mult decat o arma buna din vremea respectiva. Tot atunci au aparut “clasele de calibre” in care puteau fi schimbate tevile si capetele de inchizator dedicate acestora.

http://www.mauser.com/fileadmin/Editor/ ... ell_66.pdf

acesta este manualul oficial si puteti vedea destul de bine cam ce insemna arma si cate dichisuri oferea. Din pacate, pe plaiurile noastre nu s-a simtit “Revolutia Mauser 66” si pana sa ajungem noi s-o cunoastem a si disparut din fabricatie. Desi avea cateva minusuri – pret mare, masa un pic mare, capacitatea magaziei de numai 3 cartuse, existenta unui model separat pentru calibre “africane” la care nu mergeau tevile standard – arma a fost extrem de apreciata de vanatorii europeni, s-a fabricat si s-a vandut in numar semnificativ. A iesit din fabricatie in urma unui bine-cunoscut puseu de criza economica mondiala si nu pentru ca ar fi fost proasta, la fel cum a patit si Manlicher-Schonauer … lumea incepea deja sa caute “ieftin si bun”. Astazi este o arma la fel de apreciata ca la data aparitiei, are un club aparte de pasionati, greu se gaseste la pret mic – uzual peste 1500 E – si chiar mai greu se gaseste cu tevi de schimb. Desi arma oferea aceasta posibilitate, numarul de tevi de schimb cumparate a fost infim fata de numarul de arme vandute si rari au fost posesorii care sa aiba trei tevi la aceeasi arma. Cariera mondiala a fost discreta si Germania a ramas principala piata de desfacere, urmand Franta. Numarul de posesori de astazi nu e mic deloc si chiar exista o firma ce fabrica tevi de schimb iar firma mama inca asigura service. Pentru mine ramane una din armele dupa care tanjesc, mi-au iesit cateva in cale dar mai mereu n-a fost modelul dorit sau pretul a depasit posibilitatile.

Merkel KR 1.
Candva prin anul 2000 Merkel incearca pentru prima oara sa lanseze o concurenta la Blaser si anume varianta lor de arma fara sistem. Desi au reusit sa proiecteze si sa fabrice o bijuterie n-au reusit in telul de a bate Blaser la vanzari si arma a ramas o prezenta relativ discreta. Spre deosebire de Blaser, Merkel ramane fidela inchizatorului rotativ traditional, montand unul modern, cu 6 nuturi de inzavorare dispuse pe 3 randuri si doua coloane, cu o cursa a manerului de sub 60 grade si cu inzavorare direct in teava. Arma seamana mult cu mauser-ul 66 daca le iei la bani marunti dar reflecta si un progres de 30 de ani in tehnologie. Sasiul fixat in pat e din aliaj usor cum la fel este si port-inchizatorul. Imbinarea dintre ele pastreaza sinele laterale dar desenul exterior este chiar foarte frumos si pare ca alungeste linia armei care in realitate este destul de inalta la nivelul tragaciului. In plus, functioneaza ca uns si chiar trebe sa te obisnuiesti cu inchizatorul ca sa-l manevrezi cu delicatetea necesara. Cine zice ca Tikka armeaza usor inca n-a incercat KR 1. Beneficiind de tehnologia moderna, Merkel reusesce sa faca din teava adevarata inima a armei – si camera cartusului si lacasele de inchidere si “baza” pentru optica sunt taiate direct in materialul tevii iar cele doua suruburi de fixare a tevii de sasiu sunt practic fixate “definitiv” de teava. Pe langa aspectul mai elegant se obtine si o reducere importanta a masei si Merkel reuseste sa ajunga la limita celor 3 kg fatidice. Mie personal, punctul forte al armei mi s-a parut imbinarea intre magazie si tragaci, suprapunerea practica a acestora fiind posibila datorita proiectarii unui mecanism tragaci extrem de plat, care practic abea depaseste grosimea partii centrale a garzii tragaciului. Ingenioasa este si ascunderea magaziei sub garda tragaciului, deschiderea magaziei fiind acompaniata de intreg mecanismul tragaci. A nu se crede ca tragaciul este si simplu daca este atat de putin voluminos – este un tragaci tipic german, cu accelerator dar care functioneaza perfect si fara acesta, cu o cursa scurta si detenta cristal. Corpul foarte scurt al inchizatorului a necesitat o alta vrajitorie ca sa ascunda percutorul si arcul acestuia – cred ca sunt cele mai scurte de la vreo arma dar scurt nu inseamna si rau. Arcul percutorului este foarte tare, percutorul este lansat ca din pusca si castiga viteza suficienta pentru percutie pe un interval de culisare la jumate fata de o bolt-action traditionala. Ca urmare, rezulta un timp de percutie extrem de scurt, undeva la 2 milisecunde, adica o arma extrem de iute la foc. Cu toata cursa scurta de compresie si taria arcului, armarea acestuia nu pune niciun fel de problema micului maner al inchizatorului si chiar e foarte greu de spus daca armeaza clasic la deschidere sau la inchidere. Ce e in arma asta? Vreun secol de experienta in mecanisme foarte fine si foarte precise iar rezultatul este la limita credibilitatii. Normal ca tevile trebuiau sa fie in ton si arma chiar trage foarte-foarte bine, la nivel de ½ MOA cu munitie pe masura. Ca un bonus, are cele mai bune sisteme mecanice de ochire la goana si vin standard nu trebe sa platesti sute de euro pentru ele. Prinderea lunetei se face cu o montura dedicata pe frezari practicate direct in teava, intr-o maniera foarte asemanatoare cu Blaser si la fel de stabila. E de preferat alegerea unui model cu pat drept, stil american, si o talpa moderna si groasa pentru ca gestioneaza mult mai bine reculul calibrelor grele; in configuratie clasic germana, mai ales stutzen arma e cam suparatoare pentru umar de la 30-06 in sus. Mie personal mi se pare mult mai reusita decat mai noua Helix, mai scurta, mai manevrabila si mai ergonomica iar un tragator obisnuit cu ea chiar poate dubla mai iute decat cu un Helix.

http://www.merkel-die-jagd.de/en/produk ... r1-premium

http://www.tactical-life.com/exclusives ... qtKIydjsR9

http://www.youtube.com/watch?v=jFODxbJ6tUs

Daca am uitat ceva, sariti :roll:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Arme fara “sistem” – mic ghid.

Mesajde dtdpuu pe 14 Dec 2013, 07:58

Violiv merci, acum am aflat de ele. Interesant si bijuterii dar mi se par neeconomice de construit si in final nu stiu daca ofera mare avantaj practic. Tu ce crezi de viitorul lor?
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Arme fara “sistem” – mic ghid.

Mesajde dtdpuu pe 14 Dec 2013, 08:01

Bump
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: Arme fara “sistem” – mic ghid.

Mesajde violiv pe 14 Dec 2013, 09:05

In mod intentionat am sarit din lista la ambele aceste subiecte noi modelul BLASER
Avand in vedere ca Mauser 66 nu se mai fabrica de mult, Merkel KR 1 n-a realizat cine stie ce vanzari si este concurata in aceeasi gradina de noua Helix, viitorul lor este sigur sumbru.
In schimb, arma care imbina ambele categorii, adica nici n-are culata si armeaza liniar, si ma refer aici la Blaser, se vinde in draci pe toate malurile oceanelor iar cererea depaseste capacitatea de productie. Nici macar in epoca semi-automatelor, cand toata lumea alerga dupa una, n-am vazut atatea carabine de aceeasi marca intr-un interval atat de scurt de timp cum am vazut Blaser-e noi in ultimele luni. Cu tot pretul mare se cumpara pe banda si cred ca la fiecare doua arme noi vandute din raftul magazinelor una e Blaser.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8519
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Arme fara “sistem” – mic ghid.

Mesajde DART pe 14 Dec 2013, 12:52

Multumesc Doctore, excelent articol.Ii scutesti pe multi sa caute in carti sau pe net.....”mura-n gura”.
Despre Blaser ai scris(aici) cel mai putin.....este perfectiunea :mrgreen: ?Sau doar in acest context?
Te rog insiruieste din ce ai constatat tu si din ce ai citit tu.......care sunt vulnerabilitatile lui Blaser R8,R93?
Nu ma refer la accidentele mult trambitate care din cate am inteles au fost erori umane(ingrozitoare in fapt)......altele.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara


Înapoi la Arme de vinatoare cu glont

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 76 vizitatori

Publicitate