Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 14:49

BLASER

Discutii despre armament cu glont , munitii , calibre , etc . Multiple compartii intre arme , munitii pentru arme , tipuri de vanat , balistica , samd .

Moderator: liviur

BLASER

Mesajde violiv pe 15 Dec 2013, 16:12

BLASER
Am considerat ca acest nume merita o abordare speciala, nu numai pentru R 93-R 8 ce fac atatea valuri ci si pentru intreaga cariera.
Sec. XIX spre final a scos la rampa o seama de ingineri de geniu care ne-au lasat idei, principii, arme ce au reprezentat temelia intregii constructii mondiale de astazi. Nu mai trebe sa amintesc nume ca Mauser sau Browning, personalitati care au creat timp de cateva zeci de ani arme din toate felurile de categorii si care raman si astazi la fel de bune ca acum un secol cand au aparut. Perioada post-belica a fost marcata de un avant deosebit in proiectarea si constructia de arme, atat de uz militar cat si civil, un numar foarte mare de ingineri fiind implicati intr-un numar si mai mare de proiecte mai mult sau mai putin norocoase. Kalashnikov, Stoner sunt nume si realmente istorii pe care ar trebui sa le cunoasca orice pasionat de arme.
Desi contemporan cu ultimii Horst Blaser a stat multa vreme in umbra, fiind un nume putin cunoscut, prezent in cateva cercuri mai mult sau mai putin exclusiviste. Toata viata pasionat de arme, toata viata in goana dupa mai bun si mai ales mai sigur, apare oficial in lumea armelor in 1957 odata cu infiintarea firmei ce-i poarta numele si lansarea primului model de arma, Blaser Diplomat, o mixta cu tevi suprapuse construita pe bascula de aliaj usor si care prezinta sistemul de armare a percutorului de la butonul sigurantei clasice, arma putand fi astfel purtata incarcata si inchisa in perfecta siguranta, sistem care astazi a devenit aproape o necesitate mai la toate armele europene.
Aproape anual lanseaza cate o inovatie in materie de arme, unele mai putin rasunatoare, altele de-a dreptul pietre de hotar. In 1977 lanseaza o basculanta cu o singura teava ce prezinta noul model de inchizator cu bloc oscilant, practic primul model original si de succes de inchidere a unei arme basculante din secolul trecut incoace, toate celelalte folosite si astazi fiind, de fapt, proiecte ale secolului XIX.
Imagine

Ulterior, acest inchizator va fi folosit la o noua generatie de basculante cu 1-2-3 tevi si este in uz si astazi. Tot la sfarsitul anilor “70 se introduce in procesul de fabricatie prelucrarea la masini cu comanda numerica si se asigura astfel un nivel al prelucrarilor la cote infime permitand dezvoltarea sistemelor modulare, adica posibilitatea de a adapta mai multe randuri de tevi la aceeasi arma, in perfecta compatibilitate si fara interventia ulterioara a unui armurier.
In 1983 lanseaza prima bolt-action a firmei – SR 830. Este o replica a lui Blaser la modelul de succes Mauser 66, adica o arma fara culata si cu tevi de schimb, ce foloseste un mic sasiu fixat in pat ca suport pentru teava si pentru port-inchizator. Ramanand tributar Mauser-ului 66, teava pastreaza un manson exterior ce asigura fixarea de pat si gazduieste sistemul de montare al opticii precum si o mica bucsa infiletata la capatul posterior al tevii si care gazduieste zona de inchidere dar vine in schimb cu armarea percutorului la piedica. In 1985 modelul este perfectionat, renuntandu-se la mansonul din jurul tevii. In 1988 arma sufera ultima modificare, se renunta la tragaciul cu accelerator in favoarea unui tragaci direct dar fin, optiune valabila si la armele de astazi si se renunta la piedica ce armeaza percutorul. Acest model de arma are deja incorporate cea mai mare parte din calitatile ce aveau sa faca modelul R 93 un adevarat bum, adica:
- Arma fara culata
- Posibilitate reala de schimbare a tevilor foarte usor
- Montaj particular, rapid al opticii, direct pe teava ce asigura pastrarea ferma a reglajului la de/remontarea opticii dar si la schimbarea tevii pe arma.
- Tragaci foarte bun
- Sistem de percutie format din percutor si cocos, similar armelor basculante si complet neobisnuit pentru bolt-action. Totusi, cocosul are cursa foarte scurta si nu realizeaza timpi de percutie exagerat de lungi, ramanand in gama armelor bolt-action.
- Posibilitatea de a monta un numar imens de tevi schimband capul inchizatorului pe clase de calibre
- Magazie de cartuse dedicata claselor de calibre si care este gazduita in sasiul armei

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine



Patreaza insa acea mica bucsa infiletata pe teava in care se realizeaza inchiderea si un inchizator clasic, roto-translant, cu 3 nuturi de inzavorare si o cursa de sub 60 grade. Renuntand la piedica ce armeaza cocosul, la modelul 850/88 se introduce armarea cocsului/percutorului la inchidere.

Imagine

Imagine

In 1985/86 Blaser isi vinde firma lui Gerhard Blenk ce reuseste in urmatorii 15 ani s-o faca sa devina primul producator german de arme, depasind toate numele istorice.
Pastrand o parte importanta din productie in sfera armelor basculante cu glont, Blaser lanseaza in 1992 calibrul 30 R Blaser, un calibru cu rama perfect functional in arme basculante dar care lucreaza la presiuni moderne si ofera doritorilor posibilitatea de a trage un 30-06 putin dopat din arme basculante, fara problemele de extractie pe care le pun calibrele cu sant in arme basculante.
In 1993 Blaser lanseaza modelul ce avea sa-l impuna ca cel mai prolific, inedit si de succes inventator al secolului trecut, celebra R 93.
Fata de modelul anterior R 93 vine cu cateva modificari:
- Prima si cea mai evidenta este inchizatorul caracteristic, ce realizeaza inchiderea circular prin expansiunea unui inel format din petale de otel.
- La fel de evident este noul sistem de fixare a opticii, sistem excelent proiectat si realizat, care asigura stabilitatea perfecta in toate cele trei grade de libertate si pastrarea neschimbata a reglajului lunetei-punctului de impact la un numar nesfarsit de montari/demontari
- Mai putin evident este faptul ca R 93 monteaza prima teava din istorie cu inzavorare in teava care nu mai are o piesa suplimentara pentru inzavorare si la care sunt realizate intr-o singura trecere prin masina de roto-forjare la rece atat profilul interior al tevii si al camerei cartusului cat si profilul zonei de inchidere. Sistemul cu petale perfect simetric in jurul unui punct permite ca zona de inchidere in teava sa fie practic doar o degajare circulara si sa nu mai necesite prelucrari suplimentare ale formei ci doar finisari.
Se pastreaza:
- percutorul actionat de un cocos dar forma cocosului este schimbata. Acesta devine mult mai scurt, ceea ce permite reducerea inaltimii port-inchizatorului
- armarea percutorului la piedica
- tragaciul direct fin si cu cursa scurta
- posibilitatea de a monta un numar imens de tevi schimband capul inchizatorului pe clase de calibre si magaziile.
Odata cu succesul armei la vanzari, in special in randul celor cu bani multi la dispozitie, paleta de modele se diversifica enorm si firma isi permite sa produca arme cu nivele de finisari din ce in ce mai speciale dar si sa realizeze la comanda arme la care inca nu se gandise – modelul Selous, care are particular realizarea sasiului si a port-inchizatorului in intregime din otel, nu folosind aliaje usoare precum si a binecunoscutului model DuoHammed la care “lipeste” practic una de alta doua R 93 legandu-le la un singur maner de inchizator, realizand astfel o arma dublu-expres nebasculanta si care poate fi incarcata in sub o secunda pentru a repeta alte doua focuri. Ambele modele au devenit apoi produse de serie, chiar daca limitata.
Beneficiind de o “virtute” datorata in egala masura sistemului si calitatii constructive deosebite, adica o precizie excelenta, in paralel firma intra pe piata modelelor de competitie si tactice facand fata cu succes firmelor cu vechi traditii in domeniu si reusind chiar sa obtina ceva contracte de dotare a unor corpuri de politie cu arme.
Din pacate, odata cu succesul de piata al modelului vin si problemele: o serie de accidente tragice datorate supra-presiunilor pe care sistemul nu le poate gestiona si care se sfarsesc cu mutilari severe ale utilizatorilor, din cauza inchizatorului care este aruncat catre inapoi si loveste fata tragatorului. Incidentele sunt intens exploatate de concurenta si de o parte a presei astfel incat firma reduce paleta de calibre in care arma este oferita, renuntand la cele “super-magnum”. E drept ca modelul 850 n-a realizat niciodata cifrele de vanzari ale lui R 93 si nici paleta de calibre in care a fost produs n-a fost atat de mare insa niciun accident n-a fost comunicat sau popularizat la aceasta arma, cum nici la Mauser 66 sau Merkel KR 1 nu s-a auzit sa se fi intamplat … pare ca rotit e mai bine decat evazat.
Desi modelul s-a vandut in peste 250.000 exemplare, accidente au fost 7-8 si doar unul singur dintre ele a fost dovedit ca fiind datorat unui viciu ascuns de constructie, se pare c-a fost suficient pentru a determina firma sa produca un up-grade – Modelul R 8.
Decizia e parte tehnica parte politica de marketing – in 2000, proprietarul firmei, Gerhard Blenk, decide sa se retraga din afaceri si vinde firma Companiei SIG. Aceasta practica niste restructurari si pana la sfarsitul anului vinde intreg “pachetul” de firme din domeniul armelor pe care-l avea in patrimoniu – Blaser, Sauer, Hammerli, Mauser, Swiss Arms Neuhausen, Sigarms – catre doi investitori, pasionati vanatori – Michael Luke si Thomas Ortmeier.

Imagine

In 2004 aceastia il angajeaza pe Ron Cohen, un fost militar combatant si inginer specializat in arme, de origine israeliana, ca “mare sef” iar din 2007 Sigarms isi schimba numele in SIG-Sauer si devine cea mai de succes, ca si crestere a cifrei de afaceri – companie de arme din USA. Celalte firme din patrimoniu, surioarele europene, raman entitati separate, fiecare avand administrare si proiecte proprii. Si uite asa ajungem ca cele mai mari firme germane de arme sa fie conduse ori de un israelit ori de un arab (Merkel e detinuta de un grup de investitii arab) … cine a zis ca istoria se repeta la infinit si omenirea nu invata niciun dram din cele traite mare dreptate a avut.
Modularitatea excelenta a sistemului R 93 a fost pana la urma si cea care a determinat scaderea vanzarilor, practic numarul de arme noi in configuratie completa vandute anual fiind in scadere pe seama cresterii vanzarii numarului de componente de schimb.
Una peste alta, firma lanseaza noul model, ale carui componente nu se potrivesc neam cu vechiul, obligand practic doritorii la cumpararea unei noi arme intregi si nu doar un up-grade la ce aveau deja, exploateaza intens publicitar modificarile aduse soliditatii sistemului, urca pe val nesperat ca cifre de vanzari si sunt practic obligati de limitarea capacitatii de productie sa renunte incet-incet la vechiul R 93. Ce aduce nou?
- In primul rand inchizatorul modificat, care a fost testat la unele din cele mai mari presiuni de testare, specifice calibrelor de genul 50 BMG nu celor uzuale si a rezistat cu succes. Acesta are trei modificari esentiale: dimensiune crescuta ceea ce a crescut aria de contact; forma profilului de inzavorare ceva mai rectangulara si adaugarea unei componente care face ca inchizatorul sa nu sara nici in cazul ruperii uneia sau mai multe din petale, fiecare petala in parte asigurand o inchidere “personala” nu ca la R 93 unde ansamblul lor era solid dar absenta uneia determina deschiderea.
- O problema a inchizatoarelor care nu se rotesc pentru deschidere este extractia primara – tuburile de mai slaba calitate a materialului se pot umfla in timpul tragerii si sa ramana asa, fixate partial la camera cartusului. In timpul focului acesta este un fenomen care lucreaza ca un zavor pasiv si preia o parte esentiala din fortele exercitate dar dupa foc tubul ar trebui sa revina la dimensiunea initiala si sa poata fi usor extras. Cand nu se intampla asta, rotirea lui in camera de catre capul inchizatorului il poate debloca usurand extractia. Cand capul inchizatorului nu se roteste, deblocarea tubului din camera poate fi dificila. La R 93 s-a rezolvat problema elegant – un mic pistonas pe partea superioara a inchizatorului este impins catre inainte de miscarea spre inapoi a manerului inchizatorului – imediat dupa “strangerea” petalelor parghia formata impinge pistonasul catre inainte si forteaza desfacerea legaturii dintre inchizator si teava+tubul cartus astfel incat la inceperea miscarii de tragere catre inapoi a inchizatorului acesta a fost deja separat un pic de teava. Nu sunt sigur dar pare ca acest pistonas functioneaza si ca siguranta automata impotriva percutiei cu arma incomplet inchisa – daca nu este manerul impins ferm pana la capat si pistonasul nu este complet retras, arma face doar “tac” si percutorul nu ajunge la capsa cartusului. Cum R 8 inca nu mi-a dat nimeni pe mana pentru demontare completa nu stiu exact cum functioneaza extractia primara, cert este ca manerul inchizatorului trebuie rotit ceva mai putin ca la R 93. Nu se mai simte efectul de parghie si miscarea spre inapoi simultane cu rotatia iar deschiderea efectiva dupa foc, adica miscarea inchizatorului catre inapoi, trebuie initiata un pic mai energic. Probleme de extractie deja au existat, cu lotul de munitie Brenneke cu bucluc, dar mai orice arma moderna a suferit din cauza lor.
- Magazia detasabila de cartuse – ca la toate armele fara sistem, problema inghesuirii cartuselor impreuna cu tragaciul a existat si la SR 850 si la R 93 si exista si la R 8. Asta limiteaza capacitatea magaziei si face incarcarea si in special descarcarea armei dificila. La R 8 s-a redus dramatic partea care tine de tragaciul efectiv. Sistemul cu cocos a facut posibila actionarea doar printr-un mic pistonas gazduit in sasiul armei iar tragaciul a ramas doar o “limba” cu un mic cui posterior. S-a capatat astfel loc pentru magazie si s-a putut construi detasabila, cu “sacrificiul” ca pleaca impreuna cu tragaciul si garda acestuia, cam ca la KR 1. Capacitatea magaziei a fost crescuta cu un cartus pe seama cresterii inaltimii armei la acest nivel.
Ce pierde fata de modelul precedent?
- In primul rand silueta ce devine mai butucanoasa pe seama cresterii inaltimii la nivelul inchizatorului dar si pe seama cresterii grosimii port-inchizatorului
- In al doilea rand masa armei devine cu circa 10% sau peste mai mare decat a precedentului model care reusea sa ramana sub fatidicele 3000 g in unele modele. Lucru bun pentru calibre mari si urate dar prost pentru port si manevrabilitate care sunt sub R 93, mai ales pentru persoane de talie medie sau sub
- In al treilea rand, un sistem de siguranta automata care dezactiveaza cocosul atunci cand scoti magazia, ca nu cumva la reintroducerea acesteia sa percuti un eventual cartus uitat in camera … sistemul foloseste un lant cinematic lungut si complex, comandat esential de muchia de plastic a magaziei, chestie susceptibila la oarece probleme in timp.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 15 Dec 2013, 16:14

Am amintit R 8 aici dar arma nu face parte din patrimoniul de creatie al domnului Blaser, acesta avand oarece probleme odata cu schimbarea stapanilor. Nu stiu exact cum dar a ramas si fara nume si fara drepturi de autor si si-a mutat ideile la o firma austriaca si impreuna au reusit sa scoata pe piata ultima sa creatie Strasser RS 05.

Imagine

Imagine

Am putea spune ca este prima sa carabina ce foloseste un sistem complet dar pe care grefeaza cateva din ideile sale mai vechi sau mai noi.
Arma poseda ceea ce am putea numi culata, o piesa centrala din aliaj usor de care se leaga toate celelalte insa legaturile sunt inteligent create astfel incat arma se poate face bucati si poate monta tevi de diferite calibre in foarte scurt timp si de catre unul mai putin priceput, folosind “unelte” ascunse in arma. Culata este de tipul celei folosite la Sauer 202 take-down, adica una ce face corp comun cu sasiul armei, gazduieste magazia de cartuse (disponibile magazii mici si extinse) si monteaza un pat in genul celor de lise (sau R 93), cu pat si uluc separate. Ca si R 93 arma este gandita din start si pentru stangaci, conversie ce se poate realiza schimband doar inchizatorul. Culata este de tip inchis la partea superioara dar cu ferestre de ejectie pe ambele parti.

Imagine

Imagine

Imagine

Inchizatorul este liniar, foloseste un cap inchizator asemanator cu cel de Blaser, cu acelasi sistem cu petale care inchid direct in teava dar de data asta numai patru, gheara extractoare si ejector activ cu pistonas incarcat de arc. Armeaza la actionarea sigurantei, asemanatoare cu cea de la modelul SR 850. Manerul inchizatorului este foarte asemanator celui de la Heym, se roteste scurt in jurul unui ax vertical pentru deblocare apoi continua o cursa strict liniara pentru rearmare. Cu siguranta pe foc armeaza la inchidere astfel incat treburile grele – extractia si armarea – sunt separate la cele doua curse.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Tragaciul este complet detasabil, o piesa de ceasornicar si a carui tarie poate fi reglata la 3 valori distincte folosind un varf de pix pentru ca taria este determinata doar de schimbarea pozitiei arcului tragaciului, adica a lungimii in stare comprimata deci a tensiunii.

Imagine

Montura lunetei este strict particulara, semana principial cu cea de la Mauser M 03 si foloseste 3 gaurele semisferice de centrare practicate in partea superioara a culatei, in care se potrivesc la marele fix trei bilute de rulment fixate in baza monturii, totul fiind fixat de arma printr-un mecanism asemanator sistemelor bolt-action – o singura maneta, o singura miscare de ~90 grade, cateva secunde pentru demontare sau montare si niciun fel de ajustare necesara din partea posesorului pentru ca toate armele si monturile vin “reglate” sa se potriveasca perfect.

Imagine

Cu ce se lauda arma dincolo de modularitate? Cu cel mai performant sistem de fixare a tevii in culata, garantat ca asigura revenirea pe tinta cu exactitate dupa oricate de/remontari ale tevii … avand in vedere ca optica ramane pe culata cand teava pleaca, toate sistemele de acest fel sunt susceptibile la a-si pierde reglajul initial – ei bine, Blaser zice ca a lui nu pierde nicio sutime.
Dezavantaje – lungime mare, un pic mai mare decat a unei bolt-action uzuale, cu o “carcasa” cam cat Helix de lunga, dar pentru o cursa a inchizatorului cat la o clasica bolt-action … si, bine-nteles, pretul in ton cu al celorlalte realizari ale domnului Blaser.
Vanzarile modeste ma fac sa cred ca nici macar Blaser n-a fost in stare sa se depaseasca dupa ce-a facut modelul R 93, de departe cea mai versatila, mai manevrabila, mai buna arma de vanatoare de pe piata.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde Sly_Fox pe 15 Dec 2013, 17:51

O prezentare de nota 10 +
Vad ca si cu rabdarea stai binisor, nu mai spun de pasiunea pentru arme.
Amatorii de Blasere au ce citi,iar carcotasii au ce carcoti. Mie unul nu imi place acest sistem, dar nu pentru ca ar fi nesigur in functionare sau ar avea un nivel de fiabilitate scazut, ci pentru ca am eu o gargarita in privinta armelor cu inzavorare direct in teava.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 15 Dec 2013, 19:36

Pai in curand n-o sa mai ai ce cumpara.
Gandeste-te ca inafara de armele de top europene si mai toate semi folosesc acelasi sistem. Cel putin in Europa, numeri pe degete cine mai are culate masive si inzavorare in ele.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde Gabriell pe 16 Dec 2013, 12:10

Extrem de interesanta si versiunea Ulrich Take Down! In opinia mea este chiar mai tare decat Strasser RS 05.
Desigur si conceptia este cu totul alta,pentru ca nu are acel soi de culata...si mai tine si de preferinta utilizatorului!
Avatar utilizator
Gabriell
Membru activ
 
Mesaje: 95
Membru din: 07 Sep 2012, 10:02
Locaţie: Romania

Re: BLASER

Mesajde Alin3006 pe 16 Dec 2013, 21:03

Vio, cred ca Blaser ar trebui sa-ti transfere in cont o suma frumusica, pentru osteneala si mai ales pentru calitatea articolului. Iti multumim pentru timp si rabdarea de a impartasi cu noi toate informatiile, eu am aflat multe chestii pe care nu le stiam despre acest brand, desi am vanat cu un Blaser cativa ani buni.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: BLASER

Mesajde cristiSZK pe 29 Dec 2013, 13:48

Excelent articol. Felicitari.

Ne-ati putea spune ceva si despre alte tipuri de arme Blaser, de ex. dublu express BB97?
Cum se compara cu cele concurente?

Cu stima.
cristiSZK
Nou membru
 
Mesaje: 29
Membru din: 22 Mai 2013, 20:58

Re: BLASER

Mesajde OVI762 pe 29 Dec 2013, 23:47

Doctore,maestre...doua vorbe-JOS PALARIA.Am totusi o intrebare legata de Blaser-ai tras cu F3?Daca da,cum este,cum vine cum cade cum...?
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 30 Dec 2013, 13:18

Nu trag cu bock, nu ma pricep. Luata in brate e grea ca boala si nu-mi plac armele grele.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde Ghinda pe 30 Dec 2013, 14:27

E belea F3. Dupa ce o sa imi cada arma, una din aia o sa iau, daca se vor mai fabrica. Si poate, pana oi da coltul, poate imi fac cadou si un duo!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: BLASER

Mesajde Don pe 30 Dec 2013, 20:34

Ghinda scrie:E belea F3. Dupa ce o sa imi cada arma, una din aia o sa iau, daca se vor mai fabrica. Si poate, pana oi da coltul, poate imi fac cadou si un duo!

Mai bine dai dublu si-ti iei cel mai ieftin Perazii!
La F3 am pierdut trei zile tot combinind cilindrii din pat cu greutatile ditre tevi cu senzatia ca pot obtine
o echilibrare din ce in ce mai buna...care sa faca mai suportabila greutatea!
Arma e prelucrata extraordinar,calitate cat cuprinde,dar decorarea minimalista sugereaza lipsa de emotie
a...masinilor iar cele decorate te imping in categoria de pret Perazzi sau chiar a celor englezesti!
Mecanism tragaci de exceptie,desenat de...rusi,profil ingust pornind de la tipul Brescia,reinterpretat,
inclusiv prin decuparea basculei pentru a face loc proieminentei monoblocului,selector de tevi plasat interesant...o arma minunata,dar daca esti rupt in...tur,ca mine,mai bine ramai la Browning-Beretta,
nu merita efortul suplimentar,iar daca esti impicioragait(asa cum sper si iti urez),arunca-te la Perazzi!
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: BLASER

Mesajde OVI762 pe 31 Dec 2013, 07:12

Multumesc tuturor pentru raspunsuri.Cu F3 inca nu am apucat sa trag si ma gandeam daca se merita efortul de la SV 10 la F3.
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: BLASER

Mesajde Don pe 31 Dec 2013, 09:49

Ovidiu,nu face gestul sa "razi" Cynergy de pe lista inainte sa-l testezi!
Tare incurcat o sa fii cand o sa trebuiasca sa alegi intre SV10 si el...
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: BLASER

Mesajde Don pe 01 Ian 2014, 12:30

Vio,te rog sa ne scuzi ca am provocat "alunecarea" de la topic,mai "baga",te rog, ceva pe subiect,sa ne aduci la "cestiune"!
Don
Veteran
 
Mesaje: 1709
Membru din: 09 Oct 2010, 17:44

Re: BLASER

Mesajde OVI762 pe 02 Ian 2014, 01:28

Imi cer csuze de off-topicul provocat involuntar,te asigur.Sper sa nu te superi pe mine Maestre violiv si chiar te rog sa-i dai curs cererii lui Don de a ne impartasi mai multe din cunostintele tale legate de Blaser si nu numai.
Cu stima,Ovidiu.
este in noi
OVI762
Veteran
 
Mesaje: 2523
Membru din: 10 Noi 2009, 09:11

Re: BLASER

Mesajde blackcrotal pe 20 Ian 2014, 10:12

@violiv multumesc frumos pt prezentarea istoriei BLASER .
Asa cum prezentati voi armele ma face sa ma indragostesc de fiecare arma in parte ca de o femeie.
Aproape ca-i inteleg pe musulmani care aveau mai multe neveste :)

Am o intrebare : am gasit in "manualul Vantorului intre calibrele uzuale permise in Romania calibrul 30 R BLASER cu caracteristicile diametru glontz si lungime tub 7,62X68 dar nu am reusit sa gasesc nici macar intre armele BLASER , arme care sa fie semnalate folosind acest calibru.
Sunt convins ca fie este o scapare a mea fie o greseala a autorilor cartii Manualul Vanatorului dar va rog sa ma luminati si pe mine.
Cu multumiri,
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 740
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

Re: BLASER

Mesajde tibi_anghel pe 20 Ian 2014, 10:23

blackcrotal scrie:@violiv multumesc frumos pt prezentarea istoriei BLASER .
Asa cum prezentati voi armele ma face sa ma indragostesc de fiecare arma in parte ca de o femeie.
Aproape ca-i inteleg pe musulmani care aveau mai multe neveste :)

Am o intrebare : am gasit in "manualul Vantorului intre calibrele uzuale permise in Romania calibrul 30 R BLASER cu caracteristicile diametru glontz si lungime tub 7,62X68 dar nu am reusit sa gasesc nici macar intre armele BLASER , arme care sa fie semnalate folosind acest calibru.
Sunt convins ca fie este o scapare a mea fie o greseala a autorilor cartii Manualul Vanatorului dar va rog sa ma luminati si pe mine.
Cu multumiri,
Razvan

E cartus cu rama asa ca nu-l cauta la R93 sau R8 ci la mixte, drilling-uri sau kipplauf-uri(single shot).
tibi_anghel
Membru important
 
Mesaje: 226
Membru din: 09 Dec 2005, 14:31

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 20 Ian 2014, 14:58

Cele mai multe calibre ce folosesc un tub cu rama sunt creatii destul de vechi. Cele mai noi de prin Europa sunt 6,5x65 R si 5,6x57 R si mai tot ce-au inventat europenii au fost dedicate armelor basculante. Americanii au mai scos cate ceva destul de constant pentru ca celebrele lever-action folosesc tot tuburi cu rama.
Vechile calibre europene, ca si cele mai noi, "sufera" de aceeasi meteahna: sunt proiectate sa fie incarcate la presiuni ceva mai mici decat surioarele cu sant din care au derivat pentru a meneja sistemele de inchidere ale basculantelor, mai finute decat ale armelor bolt-action.
30 R Blaser s-a vreut un fel de 30-06 pentru basculante, suficient de potent pentru secolul XXI si pentru armele moderne de azi dar si care sa satisfaca cerintele doritorilor de calibre "tapene".
Cele doua enumerate in deschidere sunt niste "nefericite", adica au cunoscut o dezvoltare foarte slaba data de o cerere mica-mica de tot, desi sunt calibre excelente si au ramas in oferta aproape numai la firma ce le-a inventat (RWS cu 6,5x65), 30 R Blaser a fost mult mai norocos si astazi toti producatorii europeni care reprezinta ceva pe piata basculantelor ofera arme in acest calibru, fie pe mixte fie pe dublu-expres.
Ofera un pic mai multa capacitate pentru pulbere decat 30-06 si un pic mai multa performanta folosind proiectile de calibrul 30, foarte raspandite si foarte cerute si a multumit pe doritorii de arme clasice care voiau si un calibru potent pentru armele lor dar nu voiau sa sufere de dificultatile de extractie pe care le au armele basculante cand folosesc calibre cu sant.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde blackcrotal pe 20 Ian 2014, 17:08

Va multumesc foarte mult,
Razvan
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 740
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 19 Mar 2014, 01:51

Pentru cei care vor sa-si schimbe vechiul R 93 Profi cu noul si tentantul R 8 Profi Succes si stau si calculeaza cat vor pierde la vanzare si cat mai trebuie sa stranga iata o oferta interesanta:

http://www.thomasnowak.com/Vorlagen/Pro ... ft2010.pdf

http://www.thomasnowak.com/Kunststoffsc ... eindex.htm

2000 E pentru un pat tumbhole de carbon fata de 2000 pentru un Succes din plastic mi se pare o afacere mai buna. Sa reduci 300 g la o R 93 in loc de sa adaugi 400 pentru o Succes mi se pare o afacere si mai buna.

1 kg cu tot cu sasiu si tragaci ..... :shock:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde Cristi pe 05 Apr 2014, 10:42

“The golden rule of history is those with the weapons make the rules.”
www.anda.com.ro
Avatar utilizator
Cristi
Veteran
 
Mesaje: 2689
Membru din: 09 Mar 2004, 11:03

Re: BLASER

Mesajde UlissePro pe 05 Apr 2014, 13:12

Niste detalii despre "vertical block locking system" stie cineva?
Am tot cautat pe net dar pana cum nu am gasit decat documantatie in limba germana.
Multumesc.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 27 Apr 2014, 18:45

From Russia with Love

Nou-noute, numa ce-au aparut
pentru vanatoare
http://forum.snipershide.com/snipers-hi ... ire-3.html

si mai "tactice"
http://forum.snipershide.com/snipers-hi ... ire-5.html

daca va plimbati un pic inainte si inapoi prin topic o sa vedeti si preturile si alte detalii tehnice.

Costa cam cat unul Profi original de Blaser si mult sub un Christensen sau unul Succes de la Blaser si cu multe grame minus.


Si pentru cine nu doreste sa fraternizeze cu marii cuceritori, exista si varianta vest-europeana, chiar si cu gaura si mai mult, pentru basculante:

http://www.thomasnowak.com/de/
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde violiv pe 27 Apr 2014, 18:59

UlissePro scrie:Niste detalii despre "vertical block locking system" stie cineva?
Am tot cautat pe net dar pana cum nu am gasit decat documantatie in limba germana.
Multumesc.



Ce detalii te intereseaza?
In mare e cam asa: pe fundul unei bascule aparent normale este plasata o piesa in forma de "L", mai mult sau mai putin. Capatul de sus al piesei se infige ca un zavor intr-o prelungire a "sinei" armei construita special pentru acest scop. Tot pe acest brat, care este gros de tot, poate peste 1 cm in zona percutoarelor, sunt fixate si cuiele percutoare care se lipesc de niste gaurici "clasice" de pe fata anterioara a basculei, pe unde vor fi lovite si trimise catre inainte de cocoasele din bascula.
Partea orizontala a "L-ului" se imbuca in partea inferioara a basculei intr-un lacas ce o imbraca perfect. L-ul oscileaza in jurul unui ax sprijinit si el in bascula. Cu arma inchisa exista un mic zavorel care fixeaza L-ul in pozitie.
Cum-necum, odata inchisa arma, L-ul asta transforma totul intr-un bloc foarte rigid, atat de rigid incat merge sa tragi cu arma chiar daca nu ai zi zavorasul cel micut montat ci doar o tii inchisa cu mana. Asa se repartizeaza fortele in momentul tragerii incat rezultanta tinde sa inchida arma nu s-o deschida cum se intampla la sistemele clasice, adica fundul tubului apasa pe bratul vertical al L-ului mentinandu-l in pozitia inchis nu fortandu-l catre deschidere.

Bine-nteles ca totul are un pret si dincolo de cel financiar, pare sa fie si un pic de masa in plus dar, mai ales, o dificultate evidenta de acces la camerele cartuselor - intre "streasina" de pe tevi si "L-ul" in pozitie deschis ramane un spatiu cat abea sa strecori cartusele si, poate un degetel (vezi pozele de la "dublu-expres). Cu manusa pe mana nici vorba. Arma se descarca foarte usor daca o ridici de tevi lasand tuburile sa cada dar de cumva o rotesti cu susul in jos ca sa cada tuburile pica si L-ul de la locul lui din bascula, nu de tot, suficient cat sa blastami un pic incercand sa-l faci sa intre la loc, mai ales daca ai si luneta pe arma. Asta se intampla la Blaser S2. Haenel cu al sau Jaeger 9 pare ca a gestionat mai bine problema.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde UlissePro pe 28 Apr 2014, 08:11

Multumesc pentru informatii Vio.
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: BLASER

Mesajde bowmadness pe 26 Oct 2014, 11:24

un filmulet de prezentare mai nou despre R8
http://vimeo.com/85996648
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: BLASER

Mesajde bogus pe 05 Oct 2016, 18:34

Oare ce munitie s-ar impaca cel mai bine in calibrul .223 cu teava de R93, acum un an @violiv spunea ca .223 e foarte pretentios la tevi si ca nu toate tipurile de gramaje merg foarte bine la toate tipurile de tevi, Vio sau altcineva care are o teava in 223 daca nu e cu deranj l-as ruga sa impartaseasca aici cateva opinii.
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1200
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: BLASER

Mesajde radubichis pe 05 Oct 2016, 20:02

Depinde ce pas ai la ghinturi 1/9 sau 1/10 Am vazut din ce am reglat ca la 1/9 ii place 3,2-4,1 g
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1761
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: BLASER

Mesajde bogus pe 05 Oct 2016, 20:28

Nu am teava inca dar sper ca in 3 saptamani sa o am in dulap, oricum din specificatile tehnice vad ca singurul pas care il au la R93 in .223 este 1:10
http://www.eurooptic.com/PDF/blaser-R93-barrel-specifications.pdf
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1200
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: BLASER

Mesajde bogus pe 05 Oct 2016, 20:41

cred ca gresesc, din discutile de pe forumul american Blaserbuds zic ei ca sunt si tevi 1:8 si 1:12 pe langa 1:10, cred ca sunt depasit :roll:
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1200
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Următorul

Înapoi la Arme de vinatoare cu glont

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 10 vizitatori

Publicitate