Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:22

ABECEDARUL BINOCLULUI

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 06 Feb 2009, 16:43

In aceasta rubrica vreau sa fac o descriere mai larga a tipurilor de binocluri. Foarte multe multe dintre ele le-am testat personal, despre altele mi-am facut o parere discutand cu persoane care le-au detinut (vanatori, ornitologi, militari, astronomi, marinari si persoane fara un interes aparte dar care totusi folosesc binoclul fara prea multe pretentii de la el). Deasemenea de multi ani am avut contacte cu multi critici de optica cu care am schimbat pareri si experiente cat si contacte cu firmele producatoare de la care am cerut informatii, sfaturi si completari.

BINOCLU ABC

Exista practic doua tipuri de binocluri:
Binocluri cu prisme Porro (are forma de M) si binocluri cu prisme Roof (are forma de H). In trecut toate binoclurile aveau prisme Porro. In ultimii ani au aparut insa noile versiuni de roof prisme a caror idee a fost mai intai de toate sa creeze binocluri mai mici si mai usor de manevrat. In ce priveste calitatea optica a celor doua tipuri, nu exista astazi nici o diferenta (unii sunt insa in continuare de parere ca binoclurile Porro au o perceptie stereoscopica mai mai buna datorata distantei dintre lentile). Binoclurile Porro sunt in continuare mai mari pe cand celelalte mai mici. Pretul la binocluri Porro este intotdeauna mai scazut decat la celelate asa ca daca esti dispus sa cari cu tine un binoclu mai mare si mai greu poti adesea sa iti cumperi binocluri Porro foarte bune la preturi acceptabile fata de Roof.

1.Cel mai important aspect este calitatea lentilelor si a ocularelor

a) Coating ( sau antireflex dar aleg sa scriu multi termeni in engleza intrucat este limba in care sunt scrise instructiunile de multe ori si e mai usor de inteles).Rolul coatingului este de a minima pierderile de luminozitate care apar in momentul in care lumina vine in contact cu o sticla netratata. Chiar cand sticla e perfect tratata apare adesea o pierdere a luminozitatii de ca. 5%, pierdere care insa poate fi minimata prin tratarea lentilelor cu antireflex. Zeiss este prima firma care a descoperit sistemul antireflex prin anii 20-30. Coatingul apare sub denumiri diferite:
[b]-CO(coated optics)[/b] inseamna ca binoclul are una sau mai multe lentile care sunt tratate cu antireflex.
-FC(fully coated) inseamna ca binoclul are toate lentilele tratate cu antireflex.
-MC(multi coated) inseamna ca binoclul are un sau mai multe lentile tratate cu mai multe straturi de antireflex.
-FMC(fully multi coated) inseamna ca binoclul are toate lentilele tratate cu mai multe straturi de antireflex. Cu cat mai multe cu atat mai buna calitate.
-PC-3 (phase coating) un tratament care imbunatateste si mai mai mult calitatea optica a lentilelor rezultand intr-o rezolutie mai buna si mai clara. Nu se foloseste la binoclurile Porro ci numai la Roof.
b) HD (high definition) lentile cu o calitate extrem de buna, la care contrastele sunt aproape perfecte, luminozitatea mai mare iar claritatea este uniforma pe toata suprafata lentilelor. (folosite de printre altele de Swarovski si Leica)
c)FL (fluorite) lentile din fluorite. Au practic acelasi rol ca cele HD (folosite de Zeiss si noul model de Leica)
d) ED (extra low dispersion) Nu la fel de avansat ca la cele cu HD dar mai bune decat lentilele cu FMC (folosite adesea de Pentax si Nikon).

2.Prisme interioare
BAK-7 si BAK-4 (Barrium Crown) prisme superioare care maresc posibilitatea de a absorbi mai multa lumina. BAK-7 sunt bune, BAK-4 sunt si mai bune. Toate binoclurile de calitate se folosesc astazi de BAK-4.

3.Diametrul lentilei/luminozitate
Cu cat diametrul e mai mare cu atat mai clara si mai luminoasa va fi imaginea. Este intotdeauna de preferat ca luminozitatea sa fie cat mai mare. Problema este insa ca o data cu cresterea diametrului lentilei creste si marimea binoclului. Marimile cele mai des folosite sunt 20,25mm (la binoclurile de buzunar), 30,32mm, 40,42mm, 50mm si 56mm. Unele marci ca de ex. Bushnell si Pentax se folosesc si de 43mm iar Zeiss de 45mm (de exemplul la noul lor binoclu RF).

4. Chromatic Aberration (Aberatie Cromatica)
La lentile de calitate mai proasta se observa atunci cand lumina trece prin lentila un anumit colorit (violet, rosu, verde) in jurul obiectelor privite prin lentila. E o problema foarte enervanta, neplacuta si de nedorit. Pt. a evita astfel de probleme, pe langa metodele de mai sus se folosesc lentile acromatice sau apocromatice care prin a combina lentile negative si pozitive aduna razele de lumina intr-un buchet concentrat creeind in felul acesta o imagine cat mai perfecta posibil fara influente ale anumitelor culori de curcubeu

5. Collimation (colimare)

Alinierea paralela a prismelor interioare creeind astfel o imagine balansata pt. ambii ochi. O colimare gresita (o aliniere gresita a prismelor) va crea direct o imagine dubla in binoclu. Intotdeauna un cosmar!

6. Field of view (camp vizual)
Se masoara ori in grade, m ori in yards si reprezinta area care se observa la o anumita distanta. De ex. un camp vizual de 6 grade inseamna ca 1000m se vede o zona de aprox. 105m si asa mai departe. Campul vizual se micsoreaza odata cu cresterea magnificatiei. Deci daca sunteti interesati de un camp larg vizual este indicat un binoclu Porro (stiute ca aviind campuri vizuale mai largi) 7x50 sau 7x56. In general cam toate binoclurile de 8x2 si 10x2 au campuri vizuale de 6-6,5 grade, intre 105 si 120m la 1000m. Binocluri de proasta calitate au campuri vizuale mizerabile creeind o senzatie tunelara.

7. Eye Relief (distanta focala)
Este distanta dintre ochi si ocular la care ochiul obtine un camp vizual intreg. Adesea foarte folositoare pt. cei care poarta ochelari dar si tuturor celorlati utilizatori.

8. Exit Pupil (pupila de iesire)
Marimea cercului de lumina care trece prin ocular. Cu cat pupila de iesire e mai mare cu atat mai clara imaginea. Pupila de iesire este foarte importanta si multi nu o iau in considerare. Ce rost are sa iti iei un binoclu care are lentile cu diametru bun, calitate acceptabila dar o pupila de iesire prea mica? Imaginea nu va fi ce ar fi putut sa fie. Nu uitati de ea cand va cumparati binoclul!!!

9. Lotu Tec, Rainguard etc
Modalitati de tratament ale lentilelor care pe de o parte fac ca lentilele sa fie mai rezistente impotriva murdariei si prafului, iar pe de alta parte impiedica lentila de a se aburi. Daca ploua, picaturile de apa se vor diviza in particule foarte mici care vor aluneca usor pe lentila, nelasand urme urate si in acelasi timp ingaduind o claritate buna a imaginii in pofida ploii sau cetii.

10. Waterproof/Waterresistent
Unele binocluri sunt rezistente la picaturi de apa dar nu faca fata umezelii indelungate (de exemplu daca ai binoclu in masina tot timpul) sau a contactului indelungat cu apa. Acestea se definesc a fi Waterresistent.
Waterproof sunt adesea binocluri umplute cu azot (un gaz mai uscat decat aerul) si sigilate cu un O ring. Acestea doua garanteaza ca binoclul face fata umezelii, ploii si chiar situatiei in care este scapat in apa dar nu ajunge la o adancime prea mare, fara ca binoclul sa abureasca inauntru. De preferat intotdeauna astefel de binocluri. Cateva firme au inceput sa experimenteze cu Argon si Krypton care fac binoclul mai rezistent si la schimbarile de temperatura.

11.Focus

Center focus- claritatea se regleaza cu ajutorul unei roti (focus wheel) adesea plasata intre tuburile binoclului. Trebuie reglata in permanenta in momentul in care distanta la care se priveste cu binoclul creste sau scade.
Autofocus- se regleaza cu ajutorul dioptriilor. Dupa ce s-a reglat odata, ramane la fel indiferent de distanta la care se priveste. Binoclurile cu autofocus sunt adesea mai slabe optic decat cele cu centerfocus.

12. Dioptrie
Se regleaza adesea prin a invarti ocularul din dreapta al binoclului fiind urmata de reglarea focusului. La binoclurile mai noi se regleaza la mijloc, la fel ca si centerfocusul. La binoclurile cu autofocus exista reglaj al dioptriilor atat la ocularul din dreapta cat si la cel din stanga cat si la anumite versiuni de binocluri mai performante. Dioptriile centrale sunt cele mai bune putand fi blocate. In felul acesta nu se deregleaza in timpul in care binoclul se foloseste. Dioptriile se regleaza in general de la -3 la +3 insa exista si binocluri la care dioptriile se regleaza de la -5 la +5.

13. Magnificatie
Cat de aproape ti se aduce imaginea. Se defineste intotdeauna printr-o cifra urmata de un X. Asadar 8x42, 10x56, 7x50 inseamna un binoclu care are o magnificatie de 8x, 10x sau 7x si lentile de diametre: 42, 56 si 50.

14.Magnificatie variabila

Unele tipuri de binocluri, asemenea lunetelor apar cu magnificatii variabile (de ex. 8-15x50). NU SUNT DE RECOMANDAT! Toate binoclurile cu magnificatii variabile au o optica mai de proasta calitate decat cele fixe, sunt mai greu de manevrat si creeaza adesea o senzatie de voma sau durere de cap rezultata din faptul ca ochiul se forteaza mai mult, incercand sa focalizeze imaginea.

15.Binocluri "de zi" si "noapte"
Exista anumite tipuri de binocluri care sunt construite pt. a se folosi mai mult in anumite perioade ale zilei. In general se poate spune ca binoclurile ale caror lentile au o nuanta verzuie (spun lentilele si nu imaginea) sunt cele mai eficiente in perioadele de lumina ale zilei pe cand binocluri care au o nuanta mai rosiatica a lentilelor se potrivesc mai bine utilizarii in timp de noapte (ex. Steiner Nighthunter).

16. Binocluri marine, militare, cu range finder (telemetru) si BIS

Binoclurile marine nu sunt recomandate cu magnificatii mai mari decat 7x datorita faptului ca la mai mari tremura imaginea prea mult ingreunand folosirea lor. Pe vapoare de mare tonaj merge si cu magnificati pana la 10x dar de preferat este totusi 7x. 7x50 este tipul clasic de binoclu marin. Binoclurile marine au de multe ori compas.
Binoclurile militare au adesea o scala de gradare, cateodata iluminata si uneori filtre infrarosii. Optic sunt adesea mai slabe decat unele civile dar in general de calitate foarte buna.
Binocluri cu range finder (telemetru). Civil exista practic doua alternative: Leica Geovid si Zeiss Victory T*FL RF. Sunt binocluri care calculeaza distanta pana la obiectul privit cu ajutorul laserului. Zeiss Victory are si un un sistem BIS (Ballistic Information System) care calculeaza traectorie glontului. Sunt de folos la vanatoare. Leica nu are o optica asa de buna insa Zeiss e super!

17.Monoculare
Un singur tub in loc de doua. Multe monoculare sunt dotate cu range finder.

18.Twilight factor
Reprezinta capabilitatea binoclului de a face fata conditiilor cu luminozitate scazuta. Cu cat e mai mare twilight factor cu atat mai bine.

Binoclul perfect
O magnificatie de 7,8 sau 10 (la magnificatii de peste 10x incepe sa apara un tremur al imaginii care poate fi considerat deranjant) cu o luminozitate de cel putin 42mm pana la 50mm, 56mm. Perfect colimat, fara aberatii cromatice, cu o distanta focala mare, cu o pupila de iesire mare, cu un twilight factor mare, cu focus central si dioptrie centrala care se poate bloca, cu eye caps ajustabile, foarte bine cauciucat, construit solid (nu neaparat greu dar solid), cu lentile FMC HD sau FL, cu curea de neoprene ale carei agatatori sa stea in partile exterioare ale binoclului, usor reglabila, cu protectie pt. oculari care sa ramana atarnata pe curea si protectie pt. lentile care sa stea tot timpul pe binoclu.

Evitati binoclurile cu o magnificatie mare dar lentile cu diametru mic. Imaginea va fi neclara, mai intunecata, contrastele slabe. Urmatoarele combinatii magnificatie-luminozitate sunt de recomadat:
7x40, 7x50, 8x30, 8x40, 8x42, 8x43, 8x45,8x50, 8x56, 10x40 (numai la binoclurile foarte performante, de ex. Zeiss, Steiner etc), 10x42, 10x43, 10x45, 10x50, 10x56. La binocluri peste 10x evitati diametru mai mic de 42mm lar la cele de 15x nu mai mic de 56mm.
Binocluri de tipul 8x20, 8x25, 10x25 etc. sunt bune numai daca sunt produse de firmele cele mai tari care compenseaza diametrul mic al lentilei cu o calitate foarte buna, imaginea fiind mai slaba dar comparativ cu altele excelenta.
Binocluri de genul 20x50, 16x42, 10x20, 10x25, 10x30 si altele de genul acesta nu sunt de recomandat. Anumite exceptii fiind la binoclurile de la clasele superioare.

Evitati binocluri cu BAK-7, sau lentile care nu sunt FMC. La fel cele care nu sunt Waterproof si sigilate cu O ring.

Nu cu mult timp in urma am avut un schimb de pareri cu Holger Merlitz, un profesor de astrofizica considerat ca una din marile materi cenusii in ce priveste cunostiintele privitoare la binocluri. Mi-a impartasit ceva ce nu cunosteam si anume ca materialele din care Zeiss, Leica si Swarovski isi confectioneaza lentilele sunt inrudite cu pietrele pretioase. Cu alte cuvinte, materiale care, deja in faza incipienta, sunt foarte pure si cu o rezistenta foarte mare. Imi confirma o suspiciune pe care am avut-o mult timp si anume ca trebuie sa existe un alt secret in spatele succesului lor in ce priveste confectionarea "sticlelor" lor. Nikon, Steiner, Kowa printre altii folosesc teoretic aceleasi metode de tratament al lentilelor si cu toate acestea nu reusesc sa creeze aceleasi lucruri. Se pare asadar, ca o parte a secretului este constituita de calitatea materialelor cu care lucreaza.

De aceea, si nu numai, trebuie in continuare sa sustin ca in ce priveste binoclurile exista doar 3 firme care se pot plasa pe primul loc:
Zeiss, Swarovski si Leica. Intre ele si celelalte e o distanta destul de mare desi binocluri ca Nikon EDG, Kowa Prominar, Steiner Peregrine sau Nighthunter, par sa se apropie de ele.

Foarte multe din aceste aspecte se aplica si la lunete. Lunetele sun insa adesea putin mai complexe intrucat au magnificatii variabile, tuburi de dimensiuni diverse, reticuli etc. Cu alte cuvinte cateva lucruri in plus de tinut cont.

La lunete, insa ca si la binocluri, cele cu magnificatie fixa sunt intotdeauna mai luminoase decat opusele lor variabile.

Daca ai luneta, iti mai trebuie binoclu?

Da! luneta nu iti furnizeaza aceeasi imagine ca binoclul. Daca te vei uita printr-o luneta la o magnificatie de 10x42 si dupa aceea printr-un binoclu de calitate similara de 10x42 vei observa ca imaginea este mai clara si de calitate mai buna prin binoclu. Asta pe de o parte din puctul de vedere in care sunt asezate prismele si pe de alta parte datorita faptului ca creierul inregistreaza imaginea mai bine cand e vazuta de doi ochi decat de unul.
Din motive etice, este deasemenea de preferat folosirea binoclului, intrucat poate parea deranjant sa privesti prin luneta intr-o directie in care se afla oameni. :wink:
Luneta e adesea montata pe arma ce face ca privitul prin ea sa nu fie la fel de usor. Binoclul nu e o problema.
Deci oricat de buna e luneta, un binoclu e necesar

Daca privind prin binoclu se pare ca experimentezi o ameteala, ochii iti inlacrimeaza, trebuie sa clipesti mai des, te ustura sau par obositi sau experimentezi un inceput de durere de cap....atunci ai un binoclu de proasta calitate. Cu binoclurile de calitate buna nu apar astfel de probleme.

Un lucru interesant
:

Din cand in cand apar pe piata binocluri de culoare bej cu denumirea Cag. Foarte putini sunt constienti ca aceste binocluri sunt binocluri Swarovski folosite de Afrikakorps in al doilea razboi mondial. Intrucat Zeiss era supplierul Wermachtului in WWII au interzis Swarovskiului sa-si foloseasca numele lor la binoclurile vandute armatei germane. Binoclurile Cag au o valoare foarte mare printre colectionarii germani. Eu am ratat o licitatie la un astfel de binoclu acum 2 ani, care deasemenea era de o calitate excelenta. Se vanduse la €250, o suma de nimic fata de valoarea lui care o apreciasem la ca. €1000-1200 (destul de modest). Motivul pentru care sunt cautate este ca Erwin Romel, se folosise de un asemenea binoclu, iar Romel este unul dintre putinii militari germani care nu s-a ocupat de atrocitati ci e considerat ata de nemti cat si de aliati ca fiind un geniu militar.

Tineti ochii deschisi dupa asa ceva! :idea:

In concluzie, daca ar fi sa spun care este cel mai bun binoclu din lume, la ora actuala, as avea probabil aceeasi parere cu cei de aici:

http://www.birdwatching.com/optics/2008 ... _main.html
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde DORU-VS pe 06 Feb 2009, 17:40

O prezentare frumoasa si pe intelesul tuturor.Felicitari!
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde bogdanm pe 06 Feb 2009, 18:09

Excelent.

Bogdan
Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
Avatar utilizator
bogdanm
Veteran
 
Mesaje: 1493
Membru din: 25 Iul 2007, 10:58
Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde drsoicatd pe 06 Feb 2009, 18:49

Multumim!
drsoicatd
Veteran
 
Mesaje: 308
Membru din: 18 Sep 2008, 16:54
Locaţie: bucuresti

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde timexim pe 07 Feb 2009, 16:06

Excelenta prezentare!

Totusi dupa ce am mai studiat si eu un pic, intentionam sa cumpar un CANON 18x50 IS II., adica acesta:


http://cgi.ebay.com/Canon-18x50-IS-Imag ... 7C294%3A50

ce parere ai despre el? isi merita banii? face chiar tot ce scrie acolo in descriere? Ca numele CANON chiar inseamna ceva !

Multumesc de ajutor!
8 x 68 e tata lor ...
timexim
Veteran
 
Mesaje: 417
Membru din: 30 Dec 2008, 20:33

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 08 Feb 2009, 00:47

timexim scrie:Excelenta prezentare!

Totusi dupa ce am mai studiat si eu un pic, intentionam sa cumpar un CANON 18x50 IS II., adica acesta:


http://cgi.ebay.com/Canon-18x50-IS-Imag ... 7C294%3A50

ce parere ai despre el? isi merita banii? face chiar tot ce scrie acolo in descriere? Ca numele CANON chiar inseamna ceva !

Multumesc de ajutor!


Trebuie specificat mai intai de toate ca motivul principal pt. care aceste binocluri cu stabilizator sunt confectionate este mai inati de toate MARIN. Sunt binocluri pe care sa le poti folosi cand navighezi. Magnificatia normala pt. un binoclu de navigat este de 7x. Peste 7x iti tremura imaginea prea mult si binoclul e greu de folosit.

In acelasi timp insa, la navigat ai adesea nevoie sa vezi cat mai departe si asta a constituit o dilema timp de multi ani. Atunci le-a venit ideea sa faca binocluri cu magnificatii mai mari si cu stabilizator. Parintele tuturor binoclurilor cu stabilizator e ZEISS DIALYT 20X60-un adevarat Rolls Royce, dar care costa o caruta de bani (pe piata apare adesea intre €4000-€6000).

Variantele de buget sunt confectionate de Canon si Nikon. Amandoua fac binocluri cu stabilizator de calitate. Problemele sunt insa urmatoarele:
1.optica la cele cu stabilizator e departe de cea care apare la binoclurile obisnuite. Mult mai slaba asadar.
2.magnificatiile sunt adesea prea mari pt. lentilele de 50mm, ceea ce duce la o luminozitate mai scazuta si o imagine mai slaba.
3. binoclurile sunt destul de butucanoase si greu de manevrat. Aproape imposibil de tinut numai cu o mana.
4. e greu sa le potrivesti in asa fel incat ochii sa fie pozitionati comfortabil
5. se strica mult mai usor. Unde apare electronica, apar probleme.

Personal nu sfatueisc pe nimeni, in afara de navigatori, sa cumpere asa ceva. Ornitologii fug de ele ca de foc, vanatorii nu le folosesc. Nu imi plac desi le-am testat de cateva ori incercand sa le dau o sansa. Nu le vad rostul la situatiile de mai sus. Magnificatie de 18x e de multe ori mult prea mare. Daca te uiti intr-o zona de padure nu vezi altceva decat niste trunchiuri de copac, sau o harababura de crengi intrucat campul vizual se micsoreaza enorm.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde timexim pe 08 Feb 2009, 11:22

@Tranan

Multam' pentru lamuriri. Cred ca o sa ma reorientez pe altceva .Multe lucruri sunt descrise pe produse altfel decat sunt in realitate. Practica si folosinta lor spune totusi altceva.
Multumesc inca odata de sfat.
Succes.
8 x 68 e tata lor ...
timexim
Veteran
 
Mesaje: 417
Membru din: 30 Dec 2008, 20:33

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde marius_ionescu45 pe 08 Feb 2009, 13:23

Formidabila prezentare,am scapat de o gramada de neclaritati.As dori daca se poate sa-mi dai o parere despre un binoclu cu camera foto incorporata,mie i-mi plac capturile foto din natura care de multe ori sint interesante si mias cumpara asa ceva dar nu am habar de calitatea lor.Daca ai o parere despre asa ceva te rog sa ma lamuresti si pe mine.Multumesc mult.
marius_ionescu45
 
Mesaje: 9
Membru din: 20 Dec 2008, 15:01

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 08 Feb 2009, 15:08

marius_ionescu45 scrie:Formidabila prezentare,am scapat de o gramada de neclaritati.As dori daca se poate sa-mi dai o parere despre un binoclu cu camera foto incorporata,mie i-mi plac capturile foto din natura care de multe ori sint interesante si mias cumpara asa ceva dar nu am habar de calitatea lor.Daca ai o parere despre asa ceva te rog sa ma lamuresti si pe mine.Multumesc mult.


Multumesc pt. apreciere!
In ce priveste intrebarea ta nu prea este mult de facut. Practic toate binoclurile cu camere digitale sunt gunoaie. 99,99% sunt produse in China de calitate care lasa foarte mult de dorit. Singurele putin mai rasarite sunt cele confectionate de Bushnell (tot in China) dar camerele sunt de proasta calitate si la fel optica binoclului. Din pacate!

Incercari serioase in privinta asta s-au facut putin mai mult la Spotting scopes (lunete ornitologice). Bushnell Trophy are o versiune asa si asa in cea mai renumita a fost confectionata de KOWA. Kowa e o firma optica japoneza de calitate foarte buna si aceeasi calitate au pastrat-o si la luneta respectiva si la camera digitala si cu toate acestea.....s-a vandut foarte greu. De ce? Raspunsul este foarte simplu: pt. ca, camerele digitale se devalorizeaza foarte repede. Platesti o caruta de bani cand o cumperi dar peste doi ani camera respectiva e considerata extrem de slaba intrucat au aparut altele mai noi, cu mai multi pixeli, cu memorie mai mare si functiuni mai interesante. Exista un motiv foarte intemeiat pt. care nici o firma serioasa, de genul Zeiss, Leica, Swarovski, Minox, Kowa, Nikon etc nu produce binocluri cu camere digitale. Cele care sunt pe piata, cu exceptia celor de la Bushnell, sunt copii de Tasco, sau binocluri "no name". Calitatea este execrabila!!

Crede-ma, pasionat cum sunt de ornitologie, mi-as dori si eu asa ceva dar nu exista practic nimic, asa ca va trebui sa iti ie gandul de la ele.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde drsoicatd pe 08 Feb 2009, 17:15

Salut Tranan. Despre binocluri si lunete ne-ai mai lamurit. Ai putea sa ne vorbesti putin si despre sistemele holosight?
drsoicatd
Veteran
 
Mesaje: 308
Membru din: 18 Sep 2008, 16:54
Locaţie: bucuresti

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 08 Feb 2009, 20:39

drsoicatd scrie:Salut Tranan. Despre binocluri si lunete ne-ai mai lamurit. Ai putea sa ne vorbesti putin si despre sistemele holosight?


Sistemele holosight le cunosc dar nicodata nu le-am analizat foarte profund. Personal prefer intotdeauna lunetele pt. ca vreau sa am magnificatii la ele. @violiv cred ca este un cunoscator mai bun al lor si cred ar fi cel mai bine ca el sa dea o lamurire daca are posibilitatea. Posibil ca el sa o fi facut-o deja pe altundeva.

De altfel sistemele holosight sunt mult mai simple decat o luneta si personal sunt interesat de cat sunt de robuste, ce fel de calitate are luminozitatea, daca se monteaza usor etc.
Daca te intereseaza marci anume urmatoarele le consider interesante: EOTech, Bushnell, Docter si Burris. Sunt cele considerate, in general, cele mai bune.

Sistemele Holosight au devenit foarte populare si in zone unde se vaneaza mult la goana foarte multi le vor. Sunt excelente si se potrivesc de minune, insa asa cum am spus eu consider mai avantajoasa folosirea lunetelor.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Ghinda pe 09 Feb 2009, 08:33

Mare boier!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde alexandreea pe 09 Feb 2009, 16:50

Dar de clasicele noastre binocluri produse de IOR, cele de graniceri, ce parere aveti?Eu am unul, sunt multumit, evident, pentru ca nu am avut un altul.
O parere de prof. despre IOR nu ne strica aici, mai ales ca se zvoneste ca sunt fabricate dupa licenta zeiss.
alexandreea
Membru important
 
Mesaje: 299
Membru din: 20 Ian 2009, 17:21
Locaţie: oltenita

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 09 Feb 2009, 18:31

alexandreea scrie:Dar de clasicele noastre binocluri produse de IOR, cele de graniceri, ce parere aveti?Eu am unul, sunt multumit, evident, pentru ca nu am avut un altul.
O parere de prof. despre IOR nu ne strica aici, mai ales ca se zvoneste ca sunt fabricate dupa licenta zeiss.


IOR B/GA 7x40 e difinitiv un binoclu de considerat:
Aspecte pozitive:
-lentilele confectionate de firma germana Schott Glasswerk GmbH sunt de calitate foarte buna. FMC T3 magnesiu fluorit au, conform descrierii de la IOR 98% transmisie de lumina. Optica e de calitate. Nu se compara cu cea de la Zeiss, Leica si Swarovski dar nici departe nu e.
-BAK 4 prisme
-umplut cu azot
-distanta focala de ca 20mm e destul de buna
-capace atasate pe binoclu pt. lentile si oculare
-cauciucul ridicat pe margine la ocular blocheaza lumina care vine din lateral
-SENZATIE TRIDIMENSIONALA (foarte interesant este ca atunci cand te uiti spre liziera unei paduri iti da o senzatie tridimensionala, usurand identificarea obiectelor ascunse)
-filtre de ceata

Negative:
-prea greu (o problema pe care multe binocluri o au este greutatea. Nimeni nu e entuziasmat de a cara o greutate prea mare)

IOR este o alegere foarte buna pt. banii platiti. Daca nu te deranjeaza sa cari o greutate prea mare la gat-IOR e de recomandat.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde alexandreea pe 10 Feb 2009, 10:40

Multumesc Tranan, am zis eu, ca e OK IOR si se pare ca nu m-am inselat.Asa e,e c-am greu, dar e super de rezistent,si cu o vizibilitate de invidiat.Asa ca daca nu tii neaparat sa scrie pe binoclul tau nu stiu ce marca,alegi IOR si atat.
Inca o data multumesc pentru exoplicatiile profesioniste si mai ales pedagoia pe intelesul tuturor.

Stima !
alexandreea
Membru important
 
Mesaje: 299
Membru din: 20 Ian 2009, 17:21
Locaţie: oltenita

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde violiv pe 10 Feb 2009, 11:43

Mai ales daca-l gasesti de cumparat din stocurile armatei la ~100 $ atunci chiar e imbatabil :mrgreen:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 10 Feb 2009, 12:17

violiv scrie:Mai ales daca-l gasesti de cumparat din stocurile armatei la ~100 $ atunci chiar e imbatabil :mrgreen:


Pai la preturile astea si pe mine m-ar interesa! :shock: :shock:
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde alexandreea pe 10 Feb 2009, 14:28

Inchipuiti-va ca eu c-am asa l-am cumparat.Deci e OK Nu? :wink:
alexandreea
Membru important
 
Mesaje: 299
Membru din: 20 Ian 2009, 17:21
Locaţie: oltenita

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 10 Feb 2009, 14:52

alexandreea scrie:Inchipuiti-va ca eu c-am asa l-am cumparat.Deci e OK Nu? :wink:


Absolut, la pretul asta e mai mult decat OK!
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde violiv pe 10 Feb 2009, 15:30

Nu cu multa vreme in urma, din depozitele armatei noastre mandre s-a vandut un lot foarte mare de tot felul de echipamente (exclusiv arme) la ceva licitatie. Printre alte chestiute au fost si multe binocluri IOR 7x40 care au fost apoi revandute. Au fost si pe forum-uri discutii multiple vis-a-vis de calitatea optica a acestora. Eu am fost foarte incantat de el - fiind fan IOR si cu inca unul 8x30 de prin anii "50 in posesie, mi-a picat numa bine. In plus, chiar daca au fost facute prin anii "70, starea de conservare era excelenta, poate doar cate un pic de cauciuc sa fie afectat de trecerea vremii. Cum cele mai multe din ele nici n-au parasit vreodata raftul din depozit unde au fost stocate dupa fabricatie toate caracteristicile optice si reglajele au fost la marele fix, practic n-a trebuit decat sa ma uit prin el; mai mult de amorul artei am facut ceva verificari apropo de reglajul prismelor, convergente, paralelism, etc.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 10 Feb 2009, 16:04

Le-as fi cumparat pe toate la pretul asta. In America se vand la ca $230-300/buc. Ar fi fost o treba faina.
Binoclurile militare sunt intotdeauna mai slabe decat cele civile, insa adesea foarte robuste cu un "look" atragator si calitate beton. IOR mi se pare un binoclu extrem de urat si cand te uiti la el pare confectionat in bataie de joc. Cand ii vezi optica insa....atunci mai da.
Ornitologii nu sunt interesati de asa ceva insa vanatorii sunt amatori de ele. Binocluri de genul 7x nu sunt deloc interesante pt. un ornitolog care are nevoie sa se apropie cat mai mult de obiectul observat pt. a putea identifica specia. Vanatorii sunt insa destul de multumiti de combinatii 7x40, 7x50. Pacat ca IOR nu e 7x50, ca ar fi fost superinteresant. Comparat insa cu multe binocluri 7x50 de pe piata, am fost surprins sa vad ca IOR tot era mai tare datorita calitatii lentilelor.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde marius_ionescu45 pe 10 Feb 2009, 22:59

Multumesc mult Tranan,pentru raspunsul prompt si la obiect.M-am dezumflat putin,dar se pare ca ai dreptate sint numai firme de "caca" de care nu a auzit nimeni care produc asa ceva,am vazut si de Bushnell ceva la 90Euro,se vinde in lantul de magazine Armeria Alvarez din toata Spania si este unicul prezentat.Oricum mai astept,multam inca o data.
marius_ionescu45
 
Mesaje: 9
Membru din: 20 Dec 2008, 15:01

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 11 Feb 2009, 00:22

marius_ionescu45 scrie:Multumesc mult Tranan,pentru raspunsul prompt si la obiect.M-am dezumflat putin,dar se pare ca ai dreptate sint numai firme de "caca" de care nu a auzit nimeni care produc asa ceva,am vazut si de Bushnell ceva la 90Euro,se vinde in lantul de magazine Armeria Alvarez din toata Spania si este unicul prezentat.Oricum mai astept,multam inca o data.


Cu placere! E bine daca nu iti ei asa ceva. Bushnell produce binocluri de calitate insa atunci trebuie sa iti iei Bushnell Legend sau Elite. Trophy, Powerview, Natureview, H2O sau cele cu camera nu sunt de recomandat. Legend sau Elite insa sunt foarte bune si Elite e aproape la acelasi nivel cu cele mai bune existente pe piata.
Mai bine iti iei un binoclu de calitate si o camera de calitate.
Eu am un Canon digital cu 12x zoom care imi scoate poze destul de bune. Cateodata n-ar strica una mai profesionnista dar atunci salta preturile plus ca sunt mult mai mari si grele.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde sorry_nellu pe 23 Feb 2009, 19:33

@Tranan:
George, daca e adevarat ce ne spui, sa mor daca nu te pricepi! :D :D :D
RESPECT!
"Decat sa dai pomana calicilor sambata, mai bine da ceva de baut mahmurilor, marta." I. Creanga
Avatar utilizator
sorry_nellu
Veteran
 
Mesaje: 623
Membru din: 10 Ian 2007, 09:36

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 23 Feb 2009, 21:09

sorry_nellu scrie:@Tranan:
George, daca e adevarat ce ne spui, sa mor daca nu te pricepi! :D :D :D
RESPECT!


As vrea sa cred ca ma pricep la ele (altfel mi-ar fi tare rusine :lol: ). Multumesc!
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde violiv pe 28 Mar 2009, 14:56

Ce stiti de REVUE OPTIK? Am gasit ceva date dar foarte sumare -pare ceva austriaca sau din fosta RDG.
Fac niste binocluri "imbietoare" ca raport pret calitate...
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 30 Mar 2009, 08:44

violiv scrie:Ce stiti de REVUE OPTIK? Am gasit ceva date dar foarte sumare -pare ceva austriaca sau din fosta RDG.
Fac niste binocluri "imbietoare" ca raport pret calitate...


Iata ce am aflat in legatura cu Revue:

Revue este o marca folosita de Quelle, un mare dealer de produse casnice care s-a extins si la produse optice de calitate mediocra si, din cand in cand, buna pe care le-au importat din tot felul de tari si le-au rebotezat REVUE. Prin anii 80' au avut o cooperare cu Carl Zeiss Jena timp in care se pare ca au reusit sa asambleze cateva modele mai rasarite. Marca a devenit dupa aceea un cocktail de combinatii dintre tot felul de firme, nemtesti, japoneze, rusesti etc care au incercat sa scoata binoclurile cu imbunatatiri din toate partile. Firma nu a reusit niciodata sa se impuna pe piata din cauza ca optica nu s-a ridicat peste nivelul mediocru. In teste facute impreuna cu Zeiss NVA DF sau Zeiss Hensoldt, Revue nu s-a plasat nici macar in apropierea acestora.

Binoclurile sunt asadar germane insa exista si exemplare produse in Rusia.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde violiv pe 30 Mar 2009, 09:02

Multumesc!
Cel aflat in posesia mea are o alura foarte nemteasca, seamana bine cu cel de aici:

http://cgi.ebay.at/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... %26ps%3D41

mai putin surubelele de la sina centrala si literele ce-s scrise mai maruntel iar caracteristicile optice sunt un pic altele.
Zilele astea o sa-l testez in poligon alaturi de 7x40 de la IOR sa vad ce poate.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde Tranan pe 30 Mar 2009, 09:23

Cel din link are un camp vizual foarte ingust. 87m este foarte slab fata de 100-105m pe care majoritatea il au. In rest, asta este formatul. Aminteste de Carl Zeiss Binoctem.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL BINOCLULUI

Mesajde violiv pe 30 Mar 2009, 21:10

Sa vezi ce camp are al meu :oops: La 100 m intra in imagine botul unei masini si foarte putin pe langa in schimb se pot identifica perfect musculitele ramase in grila radiatorului si daca ai noroc de un far cu geam clar poti vedea si filamentul din bec. La 50 m numeri punctele negre de pe spatele unei gargarite rosii "ascunsa" in iarba verde si gauri de gloante le vede si spre 300 m dar nu pe fond negru. Si o face pe toata suprafata vizibila cu exceptia unei infime benzi periferice de ~0,5 mm. Asta ar fi partea pozitiva: claritate si definitie excelente ce permit vizualizarea gaurilor de proiectile in tinta la distante nesperate (in zid si la peste 400 m cu identificarea exacta a gaurii si a "coroanei").

La cele negative, pe langa un camp infim, numa bun de poligon mai avem:
- clarul de profunzime si mai mic daca se poate asa ceva - sa te uiti prin el e similar uitatului prin miscroscop: invarti 1/16 de tura la "piulita" de reglaj si nu se mai vede nimic si asta nu numai la distante mici unde ar fi explicabil (apropo, pe el scrie "16 m" limita inferioara si chiar asa e) ci si la 3-400 m unde aceeasi profunzime mica-mica te face sa vezi perfect numai si numai obiectul la care te uiti. De exemplu, un caine privit frontal la 100 m se vede perfect la nivelul botului, poti vedea ce culoare au ochii dar nu-i vezi coada clar.
- privitul obiectelor foarte net delimitate de fundal lasa o mica irizatie multicolora pe contur, foarte discreta si numai in caeste cazuri (exemplu: "batul" unei antene radio de pe un releu profilat pe cer la ~400 m)
- lentila de intrare de 50 si luminozitatea foarte buna sunt cvasi-inutile la vanatoare: se vede perfect numai si numai la distanta la care este focalizat si este imposibil sa urmaresti o arie mai larga, o eventuala prezenta care ar apare in zona ta. La partea asta IOR-ul este infinit superior.
- constructia interioara ieftinioara: n-are plastic decat un strat de decor la suprafata; carcasa este din ceva aliaj de aluminiu turnat apoi frezat la interior; lacasele lentilelor din otel bine prelucrate, filetele se pasuiesc la fix si merg aproape uns toate (si la reglaje si la asamblari); prismele sunt asezate in niste lacase frezate aproape perfect dar fara nicio posibilitate de corectare a pozitiei prismelor - acestea au fost asezate candva folosind un fel de "pene" de ~2/2 m, din ceva banda dublu-adeziva pe care sunt inscriptionate niste coduri (banuiesc ca sunt de grosimi diferite si servesc la asezarea corecta a prismelor) interpuse in anumite pozitii intre baza prismelor si lacase - asadar nicio posibilitate de reglaj ulterioara.

Dupa demontare si remontare integrala am reusit sa corectez doar partial deficientele de paralelism - cam de la 5 m la 100 m la 50 cm, complet aiurea de privit cu ambii ochi asa ca l-am transformat in doua monocluri - acum am si eu si "tovarasul" meu de vanatoare si poligoane cu ce studia foarte eficient tintele - pentru vanatoare ramane IOR-ul.

Una peste alta, la pretul cu care l-am luat n-am gasit nimic care sa poata face asta, chiar scule asa-zis "dedicate" de 3-4 ori mai scumpe s-au dovedit ineficiente si tocmai ma gandeam ca mi-ar tebui un spective de la Zeiss. Am scapat mult mai ieftin si foarte eficient.
Daca l-as recomanda? In niciun caz cuiva care il doreste pentru vanatoare: mare, greu, constructie suficient de solida pentru poligon dar nu "foarte" si expus "riscurilor" din teren, camp vizual foarte ingust atat in lateral cat si in profunzime. Pentru pasionatii de poligon e excelent.

Multumesc pentru celelalte informatii!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Următorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 34 vizitatori

Publicitate