Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 16 Oct 2021, 02:39

ABECEDARUL TELEMETRULUI

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: Cristi

ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 30 Aug 2009, 17:27

TELEMETRE: UN LUCRU NECESAR SAU TOTAL FARA ROST


Foarte multi isi pun intrebarea daca telemetrele (sau range finder cum apar uneori descrise) isi au rostul. Unii le considera ca fiind nimic altceva decat un instrument in plus care nu isi are rostul in rechizita, deja mult prea aglomerata, a vinatorului. Altii, pe de alta parte sunt de-a dreptul indragostiti de ele.

Realitatea este ca, adesea, capacitatea noastra de a calcula distantele este mult mai deplorabila decat indraznim sa ne imaginam. De fapt, practic, nimeni nu e capabil sa calculeze distanta exacta pana la un obiect. Nu e de loc neobisnuit de ascultat povesti in care vanatorii spun ceva de genul: “Nu am nevoie de telemetru intrucat distantele la care trag eu sunt in jur de 100m.” Mda, problema este insa ca adesea aceste 100m se arata a fi 200m si nu foarte rar chiar 250m. E nevoie de un antrenament foarte indelungat pt. a putea fi sigur ca distanta masurata cu ochiul liber corespunde ca cea reala iar pt. a verifica veridicitatea e nevoie de o comparatie ulterioara cu aceeasi distanta masurata cu telemetru. Telemetrul devine, in felul acesta, un invatator foarte eficace, dandu-ne posibilitatea de a ne verifica pe noi insine, in cateva secunde.

Modul in care percepem noi distantele este afectat din plin de experientele vizuale pe care ochiul le-a avut de-a lungul vietii, relief (un copac pe care il vedem la campie la o distanta de 200m va parea ca fiind la ca 100m in zone deluroase, datorita faptului ca nu vedem depresiunile dintre coline), conditii de luminozitate etc. De cate ori nu am crezut ca vapoarele pe care le vedem pe litoral sunt la vre-o 10 km in larg, cand de fapt de multe ori se aflau la 50km? Abia cand vanatorul incepe sa foloseasca un telemetru, isi va da seama de erorile pe care le facea inainte.

Orice s-ar spune despre telemetru, adevarul este ca odata ce te-ai folosit de el este practic imposibil sa te desparti de el, riscul fiind ca vei deveni un “junky”, total dependent de el. Folosirea telemetrelor, va duce in timp la o finisare a capabilitatii vanatorului de a identifica distante cu ochiul liber, un rezultat neasteptat dar adesea observat de multi care s-au “jucat” mult cu el.

Telemetrul este folosit de unii pt. a calcula distanta la un anumit animal. In cea mai mare parte insa, telemetrul se cere a fi folosit la inceputul vanatoarei. Cand te asezi la panda, scoti telemetru si incepi sa calculezi distantele din apropierea locului unde te afli. In felul acesta, cand iasa caprioara in teren, nu mai e neaparata nevoie sa calculezi distanta dinou, nefiind sigur ca vei avea timp sa o faci, ci ai dinainte distantele de referinta la zonele unde isi face aparitia. Nu e imperios necesar ca intr-o astfel de situatie sa calculezi distanta la mm. Daca crezi ca se afla la 100m dar in realitate se afla la 108m, nu va avea neaparat o importanta foarte mare asupra loviturii de impact.

Ca si la binocluri si lunete, exista si la telemetre o multime de variante, unele foarte proaste si altele foarte bune. Problema este ca nu e intotdeauna usor de stiut daca telemetrul pe care il folosesti este de proasta calitate, intrucat foarte putini se vor agita sa masoare in prealabil distanta, pt. a o compara dupa aceea cu cea pe care o primeste prin telemetru. In felul aceasta, foarte multi cred ca rezultatul masuratorii este bun, pt. simplu fapt ca au primit un rezultat.

La un test facut cu cateva tipuri de telemetre, rezultatele primite au fost de-a dreptul catastrofale. De ex:

-Un copac cu un trunchi de diametrul a ca. 15cm, situat la 47m distanta si acoperit partial cu zapada. La testul facut unele telemetre au dat o distanta de 47m altul de 33m, altul de 27m etc. Mutand telemetrul de la suprafata uscata a copacului, la cea acoperita de zapada, majoritatea telemetrelor mi-a dat o alta distanta. Foare putine au fost capabile sa imi dea o masuratoare exacta in toate situatiile.
-Un stufaris aflat la ca. 250m (o distanta la care mai toate telemetrele se lauda ca fac masuratori super exacte). Aproape toate telemetrele mi-au dat cifre care nu au corespuns cu realitatea. La fiecare incercare noua de masurare, imi dadeau o alta cifra. Extrem de putine mi-au redat distanta exacta la fiecare incercare.
-Masuratori facute la aceeasi cladire situate la 320m mi-au iesit in tot felul. Unele mi-au dat rezultate de 200m, altele de 280m, altele de 160m iar cel mai mizerabil dintre ele mi-a dat o distanta de 46m. Testate pe aceeasi cladire dar in alte conditii de luminozitate, mi-au dat cu totul alte rezultate decat cele initiale. Bineinteles ca si aici au fost cateva de calitate, care mi-au dat rezultate exacte in toate situatiile.

Lista poate sa continue cu tot felul de astfel de exemple, ideea este insa, ca si aici, ca peste tot, sunt unele care sunt gunoaie iar altele care sunt Rolls-Royce-uri.

Cum functioneaza un telemetru?

Telemetrul trimite o raza invizibila de laser care dupa ce nimereste tinta se intoarce inapoi la telemetru, calculand in felul acesta distanta. Desi unele telemetre functioneaza pana la 1200m, asta nu inseamna ca vor identifica orice tinta la distanta respectiva. Modul in care tinta va reflecta laserul, va indica posibilitatea de a repera tinta respective la o distanta mai mica sau mai mare.
Distanta pana la o masina, a carui suprafata este mult mai reflectorizanta, va fi mai usor de masurat, decat pana la o caprioara, care este atat mai mica cat si mai putin reflectorizanta. Deci marimea cat si calitatea suprafetei masurate vor avea un rol important de jucat in rezultatul masuratorii. Multe telemetre care masoara pana la 1200m, nu vor reusi sa repereze o caprioara, mai departe de 600m.
Important de considerat este si faptul ca un telemetru cu baterie descarcata va da masuratori din ce in ce mai proaste. De aceea e important ca la alegerea telemetrului, sa se compare si durata de masurare a bateriei.

Divergenta razei laserului (Beam divergence)

Cand telemetrul trimite o raza laser aceasta nu isi pastreaza forma ci se desface intr-o forma conica, care va deveni din ce in ce mai larga, pe masura ce distanta va creste. Cu cat raza se va desface mai mult, cu atat mai mult va scadea capabilitatea laserului de a face o masuratoare corecta.
Inca un dezavantaj, il constituie faptul ca o raza mai divergenta va creea o multime de masuratori false, inregistrand alte obiecte din teren, decat cel dorit. Divergenta se calculeaza in miliradiani orizontali si verticali
Acesta este unul dintre cele mai importante aspecte.
Imagine
Telemetrele de proasta calitate, au o raza de divergenta extrem de larga, fiind motivul principal pt. care masuratorile sunt atat de proaste si inconsecvente, pe cand, telemetrele de calitate foarte buna de genul Zeiss Victory RF(1.6-0.5 mlrd), Leica Rangemaster (2.5-0.5mlrd) si Swarovski Laser Guide(2.5-0.5 mlrd), sunt renumite prin faptul ca razele de divergenta sunt foarte inguste. Zeiss este fara indoiala cel mai eficace la ora actuala cu o divergenta orizontala mult mai mica decat concurentele.
Cu cat raza de divergenta este mai ingusta cu atat mai precisa va fi masuratoare.

Inclinometru

Unele telemtre au aceasta functiune, care permite o calculare mai exacta a distantei, in pofida unui relief mai valurit, redand in felul acesta atat distanta directa, cat si distanta reala (cu toate denivelarile terenului incluse).
Imagine

Iregularitatile terenului

Intrucat terenurile in care telemetru va fi folosit nu sunt intotdeauna perfect plate si cu iarba taiata la milimetru, iar masuratorile se vor face de multe ori din pozitie culcata, exista riscul ca masuratoarea sa fie deranjata de mici denivelari, tufisuri, jnepeni sau iarba inalta. Pt. a evita astfel de probleme, unele telemetre au inclus modalitatea de programare a telemetrului, de a evita masuratori la distante mai mici de, de ex. 130m. Astfel de functiuni sunt OK si isi fac treaba destul de bine, in situatii in care animalul se afla de partea cealalta a unui stufaris sau desis. Cu toate acestea insa, elementul cel mai important ramane raza de divergenta, intrucat cu o raza slaba de divergenta, chiar daca o astfel de functiune va fi aleasa, riscul exista in continuare ca masuratoarea sa fie gresita.

Modalitati de masurare

1.Obiect statator (toate telemetrele au practic aceasta functiune).
2.Obiect in miscare. Unele telemetre ofera posibilitatea de a masura distanta la obiecte in miscare.
3.Rain and snow mode (meniu pt. ploaie si zapada). Pt. a evita ca masuratoarea sa fie deranjata de picaturile de ploaie sau fulgii de zapada unele telemetre pot fi programate pe meniuri adecvate, in felul acesta evitand astfel de probleme.
4.TPC (target priority control). Prioritatea tintei este de multe ori o problema la telemetre. Telemetrul alege cateodata sa se concentreze asupra tintei mai apropiate (de ex. Un bolovan la 70m in loc de caprioara de la 140m, sau un tufis la 80m in loc de animalul de la 200m). Telemetrul se poate programa sa ignore masuratori la distante, de ex., mai mici decat 150m. In felul acesta se va concentra la obiectele mai indepartate.
Tot la fel, la o turma de caprioare, va exista riscul ca se va concentra asupra celei mai apropiate pe cand tu poate vrei s-o impusti pe una mai indepartata. Telemetrul poate fi astfel programat sa ignore tinta mai apropiata sau invers.
5.TBR (true ballistic range) sau BIS (ballistic information system), Sistem de informare
Balistica. Ofera posibilitatea telemetrului de a transmite informatii referitoare la traiectoria balistica a glontului. Existent numai la cele mai avansate telemetre. Foarte multe firme au tabelele lor de balistica adaptate calibrelor celor mai obisnuite.
6.Viteza de masurare. Majoritatea telemetrelor de calitate fac masuratori ca nu iau mai
mult decat maximum 1”.
7.Termometru. Intrucat temperatura influenteaza modul de tragere, unele telemetre au
inclus si termometre. De obicei temperatura este masurata atat Celsius cat si in Fahrenheit.
8.Masuratoarea in m sau yards. Majoritatea telemetrelor sunt programate pt. ambele
situatii, altele efectueaza masuratoarea numai in m iar altele numai in yards. Unele au chiar si feet ca si alternativa.
9.Bow mode (meniu pt. arc). Intrucat vanatoarea cu arcul a devenit din ce mai populara
In multe tari, din ce in ce mai multe telemetre au inceput sa o includa in meniurile lor.
10.Reticuli. Unele telemetre au o multime de alternative de reticuli care pot fi alesi. Desi
pare a fi o idee interesanta, functiunea e adesea mai mult enervanta decat ajutatoare. Leupold RX-IV are de exemplu 13 tipuri de reticuli ce pot fi alesi.
Imagine

Format

Majoritatea telemetrelor apar sub forma de monoclu dar exista si sub forma de binoclu. Cele mai vestite la capitolul acesta sun Zeiss Victory RF si Leica Geovid HD. Atat Bushnell, Leupold si Nikon insa, au creeat telemetre sub forma de binocluri. Diferenta este ca Zeiss si Leica au creeat niste binocluri foarte bune pe care le-au dotat cu telemetre. Celelalte firme au incercat sa doteze telemetrele cu binocluri, rezultatul fiind foarte slabut comparativ cu cele germane.

Optica

Aceleasi calitati descrise la Abecedarul Binoclului sunt importante si aici. Un coating de calitate, tratament al lentilelor cu Lotu Tec, Aqua Dura, Rainguard, HD etc sunt de preferat.
Imagine
La un telemetru, insa, optica nu este la fel de importanta ca la un binoclu intrucat nu va fi folosit la observatii la fel de mult ca binoclul. Cu toate acestea, avantajul unui telemetru cu optica de calitate este ca poate fi folosit ca binoclu sau monoclu, nefiind necesar si folosirea unui binoclu. Zeiss si Leica au fost deja numite mai sus, ca fiind o combinatie extraordinara de binoclu-telemetru. Swarovski 8x30, desi are numai un monoclu, optica este atat de buna incat este mai de preferat un astfel de monoclu decat multe alte alte binocluri, tot la fel si in cazul Zeissului RF 8x26 si a telemetrului Leica CRF 1200.

Magnificatie

Ce magnificatie este importanta la un telemetru? Desi o magnificatie mai mare nu este la fel de importanta aici precum este la binocluri, este totusi de preferat. Cu cat mai mare, cu atat mai usor de identificat obiectele care vor fi masurate.
Atentie! Magnificatii mai mari de 8x, nu sunt insa recomandate la telemetre decat in cazul in care vor fi folosite cu trepied sau monopied, din cauza ca tremurul va influenta calitatea masuratrilor.

Distanta

Unele telemetre fac masuratori numai pana la distante de 400m pe cand altele faca masuratori pana la 1200-1300m. Personal le prefer pe cele din urma intrucat imi dau posibilitatea sa le folosesc la o multime de masuratori. Poate ca unii vanatori vor fi ispititi sa gandeasca in felul urmator: “Eu nu vanez la distante mai mari de 250m asa ca ce rost are sa-mi iau unul de 1200m?” Nu e de loc un mod prost de gandire, problema apare insa la faptul ca majoritatea telemetrelor care fac masuratori la distante atat de mici sunt de proasta calitate, masuratorile fiind in felul acesta facute in bataie de joc. Exista insa modele de Bushnell, Nikon si Leupold care se descurca satisfacator.

Ce este important la un telemetru?

Aici parerile difera foarte mult in functie de gustul si nevoia fiecaruia. Urmatoarele aspecte sunt insa importante, dupa parerea mea:

-Raza de divergenta cat mai ingusta (aspectul acesta nu poate accentuat sufficient de mult). Toate celelalte aspecte descrise mai devreme, TPC, rain and snow, aglomeratia din teren etc, se rezolva automat in momentul in care raza de divergenta nu este larga.
-LED display cat mai simplu si cat mai exact.
Foarte multe telemetre, in special cele americane, au o gramada de informatii si meniuri in displayurile telemetrelor care devin mai mult o piedica decat un ajutor. Sunt greu de navigat, si devin extreme de iritante dupa o perioada de timp. Tot felul de informatii pe display, combinate cu o gramada de forme de reticuli, fac ca la un moment dat displayul telemetrului sa fie plin de informatii, incat e aproape imposibil de vazut animalul sau obiectul la care se face masuratoarea.
Imagine
Telemetrele germane si austriece sunt vestite pt. simplitatea dar in acelasi timp pt. exactitatea informatiei primite in display.
Imagine
http://www.zeiss.com/C12568CF00206298/C ... index.html
-bateria sa fie de lunga durata
-sa fie waterproof
-daca se poate HD, Rainguard sau Lotu Tec
-sa faca masuratori la distante cat mai mari
-magnificatii de preferinta mai mari de 4x

Personal consider ca in masura in care portmoneul permite, cea mai buna alternativa este de a cumpara un binoclu cu telemetru, de genul Zeiss Victory sau Leica Geovid. Sunt intradevar scumpe, dar avantajul este ca in acelasi timp in care iti iei unul dintre cele mai bune binocluri din lume (cel mai bun in calu Zeissului RF), iti iei si cel mai bun telemetru din lume. Este o combinatie imbatabila. Ambele asamblate intr-un singur pachet, nefiind necesar caratul a inca unui obiect in plus la vanatoare.

Zeiss Victory T*RF 8x45 si 10x45 sunt asadar considerate la ora actuala ca fiind cele mai bune binocluri si telemetre din lume, urmate in de aproape de Leica Geovid HD 8x56, 15x56, 8x42, 10x42 si Leica Geovid Lux 8x56 care e dotat si cu transmitator de unde scurte cat si mufa USB pt. incarcat si descarcat informatii digitale. Leica, spre deosebire de Zeiss, face masuratori pana la 1300m.

Acestea doua marci si tipuri de binocluri-telemetru, se afla la un nivel atat de inalt fata de restul concurentilor incat intre ei si ceilalati se deschide la ora actuala o prapastie de netrecut.

Dupa acestea, urmeaza cam la acelasi nivel Zeiss T*RF 8x26, Leica CRF 1200 si Swarovski Laser Guide 8x30.
Intre acestea trei si restul monoclurilor-telemetru, se deschide iarasi o prapastie destul de greu de trecut. Asa cum spunea un cunocut: ”Ai dracu de nemti, ca nu-s in stare sa fac lucruri de proasta calitate!” :lol: Nu stiu de ce, dar se pare ca asa este intotdeauna.
Pe celalalta parte a prapastiei se afla, unul langa altul, marci de genul, Leupold, Bushnell, Nikon etc care se lupta pt. a face o treaba cat mai buna. Nu sunt rele, si la preturile la care se vand sunt adesea alternative bune pt. cel care sta mai slab cu argintii.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Katalin pe 30 Aug 2009, 19:20

Felicitari!!!...un articol intradevar valoros. :) Sa traiesti Trananeee!
Katalin
Veteran
 
Mesaje: 433
Membru din: 14 Dec 2008, 16:52
Locaţie: Bucuresti

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde tavi pe 30 Aug 2009, 20:41

[img]scuza-ma dar asta nu se mai numeste vanatoare,un vanator adevarat nu dobandeste vanatul d la distante masurate in km.
mi se pare tot mai mult ca vanatoarea a devenit mai mult sf decat pasiune si indemanare.
este o simpla parere nu ceva ce trebuie luat in seama. :)
nu arma te face vanator!!!
tavi
Membru activ
 
Mesaje: 89
Membru din: 17 Dec 2008, 10:51
Locaţie: Retezat

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 31 Aug 2009, 08:14

Sa ne scuzi tu! Ce cauta postarea asta aici? Daca nu trebe luata in seama de ce te-ai mai ostenit?
Ai fost pus vreodata in situatia sa faci aprecieri de distanta, sa-ti dai cu parerea apoi sa verifici macar cu pasul?
Ai avut macar curiozitatea sa apesi o data pe butonul unui astfel de dispozitiv? Postarea ta denota, cel putin pentru mine, faptul ca esti complet paralel cu subiectul....ca fapt divers, inca de pe vremea cand se tragea cu arcul sau cu arme cu incarcare pe la gura tevii determinarea distantelor si plasarea de repere in teren era esentiala pentru reusita unui foc corect. Faptul ca munitiile moderne sunt ceva mai razante si traiectoria proiectilului poate fi aproximata cu o linie dreapta pana pe la 150 m nu inseamna ca ridici arma si tragi si-i suficient sa pice animalul.
Macar din respect pentru cel ce s-a muncit sa dea o lectie puteai sa te abtii....Aveai suficiente topicuri deschise pe tema "vanatorului adevarat" unde sa-ti expui parerile personale si care nu trebe luate in seama.


Propun moderatorului stergerea ultimelor postari si pastrarea subiectului curat.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 31 Aug 2009, 08:32

@violiv, dupa parerea mea ai dreptate cand spui ca o calculare a distantei este importanta. Nu sunt insa de parere ca moderatorul sa stearga opinia lui @tavi. A fost exprimata in mod politicos si nu cred ca a incalcat legile forumului in vre-un fel.
Ideea subiectului meu este tocmai aceea: "Telemetre: Un lucru necesar sau total fara rost?" Cred ca cei care considera ca telemetrul este fara rost, trebuie si ei sa aiba posibilitatea sa-si exprime punctul de vedere. Intr-o epoca in care industria creeaza tot felul de obiecte care sunt declarate ca fiind "necesare" vanatorului, intrebarea nu este nefondata?
@tavi, nu as fi de parere ca telemetrul este o contradictie a vanatorii adevarate. Ce e este vanatoare adevarata? Raspunsul este foarte subiectiv intrucat nu exista o definitie a ei. Daca e corect sau nu sa vanezi la kilometrii, este o intrebare care s-a discutat destul de mult pe forumuri si raspunsurile au fost foarte variate. Daca citeai insa exact descrierea telemetrelor facute de mine, vedeai ca majoritatea greselilor de masuratoare facute de vanatori se fac la distante de pana la 300m, fiind cele mai obisnuite, natura avand darul de a ne pacali destul de mult. Daca asezi 5 vanatori la rand si ii pui sa-ti scrie pe o hartie distanta la care se afla un animal, vei primi raspunsuri foooarte diferite.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 31 Aug 2009, 08:35

Frumos! Pe masura ce perseverezi iti iese din ce in ce mai bine! Felicitari Tranan!

Mi-ai lamurit o parte din nebuloasa ce inconjoara (in capul meu) acest subiect.

De la o persoana ce chiar foloseste intens astfel de dispozitive si le schimba de 2-3 ori pe an in cautarea sculei perfecte am aflat de inca o "componenta" foarte importanta in aprecierea calitatii unui astfel de dispozitiv si anume comportamentul la frig, mai ales asociat cu ninsoare si, eventual, viscol.
Intr-un clasament personal al respectivului vanator (apropo, mai vanator decat o sa fie vreodata multi) pe locul I atat ca performanta cat si ca raport calitate/pret se situa Leica 900, testat intensiv comparativ cu alte scule asemanatoare inclusiv cu fratiorul 1200 sau cu mai noile Geovid pare ca s-a comportat mai bine in conditii vitrege - pretul de azi il face chiar foarte accesibil. In plus, este extrem de usor de folosit, foarte precis in masuratori, se descurca si cu mici obstacole in cale, etc.

O alta chestiuta este inclinometrul si ce afiseaza el....majoritatea afiseaza o asa zisa distanta balistica reala dar niciunul nu foloseste pentru determinarea acestei distante formula de nivel III de precizie (cea mai exacta) ci doar functia cosinus - in consecinta, afisajul este frecvent departe de adevar si ar fi de preferat unul care sa afiseze unghiul si distanta efectiva apoi sa-ti cauti in tabel distanta balistica daca tot esti pus in situatia de a trage sub un unghi "consistent".

P.S. unde se situeaza

http://www.newcon-optik.com/laser.html

macar pe partea prapastiei cu Leupold si Bushnell sau in prapastie ? Ca nivelurile de preturi sunt de la BSA la Zeiss...
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 31 Aug 2009, 08:47

Incep sa te respect din ce in ce mai mult pentru modul in care stii sa abordezi unele probleme mai spinoase. Din fericire pentru tine, traiesti intr-o lume cu mult mai multi "vanatori adevarati" decat aia in care traim noi.
Eu am fost o vreme impaciuitor si mi-am propus sa nu ma ciondanesc cu nimeni. Din pacate, aproape zi de zi aud pareri de genul celei de mai sus dar punerea lor in practica este diametral opusa....."vanatori adevarati" fara cele mai elementare notiuni de tras cu glont descarca magazii in sir cand ajung in teren si una din cauze este tocmai imposibilitatea aprecierii corecte a distantei chiar la distante zise vanatoresti. Si oricat ai fi de antrenat, un nor ce lasa o umbra un pic diferita de cea de acum 5 minute te poate pacali serios.
Asa ca am decis sa fiu cat se poate de acid si sa "sanctionez" prompt orice expunere ce denota diletantism in domeniu. Daca stau bine sa ma gandesc, cred ca-s prea multe degetele de la doua maini pentru a numara forumisti (cu vechi state) adepti ai "traditionalismului" si care sa fi dovedit de-a lungul anilor ca se si poarta in consecinta si ca sunt mult mai aproape de ideea de vanator decat o sa fiu eu vreodata, poate....
Pentru restul, nicio mila :mrgreen: Boala de baza a romanului, aceea ca se pricepe la orice si-si da cu presupusul oricand ii tuna, e ceva ce merita incercat de starpit.

La intrebarea "titlului" raspund raspicat: este extrem de necesar, chiar daca n-ai de gand sa tragi niciodata la mai mult de 100 m....chiar si numai pentru antrenamentul de care vorbeai si chiar daca-l folosesti numai in poligon sau la golf.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 31 Aug 2009, 09:52

Pesonal, nu am testat telemetrele de la Newcon dar stiu ca binoclurile si NV-urile lor sunt de calitate foarte buna la pretul platit. E firma ruseasca care face lucruri tipice rusesti. Durabile, de calitate, cu functiuni pe care altii nu le au, sau nu le-au descoperit inca :D , dar nu se claseaza la nivelul celor germane.
Spontan, nu cred sa fie mai slabe decat cele de la Bushnell sau Nikon. Stiind calitatea pe care o au la binocluri, m-as indoi de altceva.
Cateva aspecte sub semnul intrebarii:
-nu specifica diametrul razei de divergenta. Fiind unul din aspectele cele mai importante, daca nu cel mai important, e ciudat ca nu-l mentioneaza.
-nu mentioneaza la cate masuratori rezista bateria (asta nu e neaparat important, intrucat daca folositorul e nemultumit de baterie, poate sa o scoata si sa bage una mai buna). Oricum 9V nu e cine stie ce la un astfel de aparat.
-nu este specificat daca sunt waterproof

Bineinteles ca aspectele astea pot fi aflate de la firma. Deobicei, insa, cand nu sunt specificate ori nu exista ori sunt de slaba calitate.
Interesant faptul ca masoara la distante mai mari decat Leica si Zeiss. Ca masuratoarea functioneaza sau nu insa...asta nu stiu.

Ceea ce spui despre temperatura este foarte adevarat. De altfel temperaturile scazute sunt intotdeauna o problema pt. instrumentele electronice. Multe lunete au aceeasi problema, si anume ca iluminarea nu functioneaza prea bine, la temp. mai mici de -10 grade.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Ray pe 31 Aug 2009, 10:54

@ Tranan

tot respectul , esti un as in ale opticii. :!:
Traieste fiecare zi, ca si cum ar fi ultima. Apoi, intr-o zi, asa se va si intimpla.
Avatar utilizator
Ray
Membru important
 
Mesaje: 171
Membru din: 24 Iun 2008, 13:53
Locaţie: Alzenau

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde tavi pe 31 Aug 2009, 13:29

nu vreau fiu rautacios dar unele pareri exprimate pe diferite subiecte din forum sunt contracarate imediat cu argumente ce denota o puternica monopolizare.
si aici ma refer la unele persoane mai vechi in forum ale caror cunostinte pe teme de vanatoare nu le contest si care incearca parca sa tina discutia intr-un cerc restrans de cititori.
i-mi asum comentarile de rigoare.
nu arma te face vanator!!!
tavi
Membru activ
 
Mesaje: 89
Membru din: 17 Dec 2008, 10:51
Locaţie: Retezat

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 31 Aug 2009, 15:41

Monopolizarea discutiilor este teoretic de nerecomandat.
Cu toate acestea dupa ani de zile de folosinte a unor dispozitive optice, arme, cutite etc, este greu sa nu incerci sa monopolizezi. In ce ma priveste pe mine sunt in general un mare adept al marcilor germane si austriece. In felul acesta pot fi acuzat eventual de monopolizare. Ideea este insa ca dupa ce ani de ani am folosit o gramada de marci optice intr-o multime de conditii, mi-am format niste pareri bazate pe multe aspecte. Cu cat experienta creste si cu cat am fost dezamagit de anumite marci si produse, cu atat mai mult incep sa se contureze cele pe care le consider deosebite, valoroase si extrem de eficiente.
Asta nu inseamna neaparat ca le vorbesc de rau pe celelelalte insa imi e greu sa recomand cuiva ceva de care eu sunt nemultumit.
Cam tot asa ma gandesc ca sta povestea si la arme, sau alte echipamente de vanatoare. Lumea isi are favoritele si isi sustin punctul de vedere. Unii le au favorite dintr-un motiv subiectiv, altii dintr-un motiv obiectiv. Ambele pareri insa sunt interesant de auzit.

Ideea este insa ca varietatea forumului nu e de loc imbunatatita de faptul ca tu sau altcineva spune ceva de genul asta:"Telemetrele nu trebuie puse la subiectul:"vanatoare", intrucat nu e nevoie de ele." Ce ar fi interesant ar fi sa continui sa ne spui de ce nu e nevoie de ele. Cum calculezi tu distanta? Folosesti reticule cu telemetre? O calculezi cu aproximatie etc? Intrucat subiectele exista pt. ca cine e interesat sa poata sa primeasca informatii utile, acest fel de discutie creeaza o atmosfera placuta, unde parerile nu trebuie sa fie aceleasi, dar unde cititorul citind pro si contra isi creeaza o opinie.
Cunosc multi vanatori care zic ca telemetrele sunt pt. tot felul de "lady boys" ai vanatorii. Oameni care vin in padure ca sa se dea mari cu cele mai ultime achizitii. Se poate, insa ce nu nu sunt in stare sa explice, este ce fel de tehnici folosesc ei pt. a-si face treaba cum trebuie la vanatoare.
Eu propun asadar ca tu sa dezvolti articolul tau si sa ne spui cum te descurci tu la vanatoare, fara posibilitate de masurat distanta, si concret vorbind, in ce priveste telemetrele, in ce fel consideri tu ca articolul creeaza o monopolizare.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde tavi pe 31 Aug 2009, 16:05

motivez comentarile mele prin faptul ca sunt adeptul vanatorii la apropiat,i-mi place sa ma apropii cat mai mult de vanat,am lucrat ceva vreme la o crescatorie de vanat si mi-a ramas de atunci placerea de a studia vanatul in de-aproape si cand spun de aproape inseamna fara ajutorul aparatelor optice.
a te apropia de vanat este o arta este ceva la care trebuie sa lucrezi ceva vreme.
acesta este motivul pentru care eu resping astfel de aparatura in vanatoare,poate si pentru ca am avut de-a face cu vanatori(asa se credeau ei),persoane cu o pozitie fruntasa in societate dar care nu aveau nici macar putin habarn de etica vanatoreasca.
vanatului nu trebuie sa i se ravneasca doar trofeul trebuie sa i se acorde si putin respect si o sansa in plus.
sper ca am clarificat acest subiect si nu astept sa fie cineva de acord cu mine ,repet asta cred eu. :D :D :D
nu arma te face vanator!!!
tavi
Membru activ
 
Mesaje: 89
Membru din: 17 Dec 2008, 10:51
Locaţie: Retezat

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde tavi pe 31 Aug 2009, 16:10

cand am vorbit de monopolizare nu m-am referit la articol este unul f bine structurat cu argumente pro si contra.
m-am referit la persoane care nu permit alte pareri diferite totusi de cele personale.
ex tine-ti com acasa sau com tau nu-si are locul
cred ca este un forum liber unde discutile decente si civilizate pot sa fie postate.
sau cel putin asa cred.


multumesc
nu arma te face vanator!!!
tavi
Membru activ
 
Mesaje: 89
Membru din: 17 Dec 2008, 10:51
Locaţie: Retezat

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 31 Aug 2009, 17:35

Eu permit orice parere. N-am spus decat ca nu-si avea locul AICI comentariul tau.
Omu' munceste sa scrie ceva pertinent si pe intelesul oricarui ochi si sari ca nu vezi la ce-i buna scula.
Exista topicuri dedicate tutror subiectelor atinse de postarile tale: si ce inseamna "vanator adevarat" si care ar fi distantele de tragere si stiluri de vanatoare, etc. unde esti cat se poate de liber sa-ti exprimi opinia.
Poate inca n-ai observat dar topicurile dedicate unor subiecte "stiintifice" se intentioneaza a ramane curate iar completarile si adaugirile ulterioare e bine sa fie in sensul de a lamuri probleme ce n-au fost atinse de articolul initial si nu postari de "Gica contra".

Imi mentin rugamintea catre moderator de a face un pic de curatenie aici....cred ca nici de "arhiva" nu-s bune restul posturilor, cu atat mai mult ale mele.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde chivi pe 31 Aug 2009, 17:37

Foarte educativ subiectul chiar daca se adreseaza mult avansatilor.Si mi-a placut si abordarea matura a discutiei chiar daca uneori,noi, cei mai ,,mici" care mai gafam,ne simtim marginalizati oarecum.De aceea incercam sa ne adaptam pentru a invata,poate la randul nostru vom lansa si noi subiecte la fel de interesante.Candva.Tot respectul.
Desteapta-te, ROMANE !!! Deci, inca dormim
Avatar utilizator
chivi
Veteran
 
Mesaje: 414
Membru din: 10 Aug 2009, 17:24

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 31 Aug 2009, 18:32

chivi scrie:Foarte educativ subiectul chiar daca se adreseaza mult avansatilor.


De multe ori e greu sa stii cat de avansat sa dai o explicatie. Intrucat sunt tot felul de oameni pe forum incerc de obicei sa explic mai amanuntit (dar nu extrem de stiintific) ca si cei care vor mai multa substanta sa fie satisfacuti.
Nu trebuie insa sa te poticnesti in explicatii complicate de genul calculului miliradianilor etc :D . Dar iti va da totusi un sistem de referinta in momentul in care vei dori sa-ti iei un telemetru. Vei stii cel putin ca unul la care Raza de divergenta va fii mai ingusta, va fi mai bun. Cam atata e de ajuns pentru cine nu vrea sa se aprofundeze mai mai mult. In ce priveste celelalte detalii "stiintifice" :wink: , cam tot asta e ideea.

Personal am simtit din plin lipsa telemetrului acum cateva zile cand eram pe malul unui lac cu spotting scope-ul incercand sa observ codalb si acvila de munte. Mi-au aparut doua acvile de munte in "ochean". Mi-as fi dorit sa verific capacitatea optica a spotting scope-ului. Cu alte cuvinte sa vad pana la ce distante pot sa vad detaliile mici, de genul culoarea ochiului, ciocul etc. In functie de distanta la care aceste detalii apar clare, imi dau seama de calitatea optica a spotting scope-ului. Neavand telemetrul cu mine, nu am reusit sa fac un calcul cum trebuie. Cu telemetrul as fi putut sa compar tot timpul distanta la care acvila se muta dupa care raportata la modul si magnificatia la care o vedeam clar in spotting scope, mi-ar fi dat detalii valoroase privitoare la optica spotting scope-ului (apropos, ce cuvant se foloseste in romaneste pt. spotting scope/spektiv, ca nu imi place sa folosesc engleza? Luneta ornitologica merge sau folositi un alt cuvant?)
Din cauza asta, comparatia a fost facuta dupa ureche, si nu e nevoie sa mai spun, dar nu prea are valoare in felul asta :( .
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 01 Sep 2009, 07:42

Cred ca luneta e suficient desi am intalnit si "luneta de observatie" cu "terestra" in coada spre a le deosebi de cele astronomice care nu mai rastoarna la locul ei imaginea.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde marius 45 pe 01 Sep 2009, 08:30

E foarte util articolu scris de tine @Tranan dar pt a fi si mai util (pt cei mai putin initiati in domeniu,ca mine :roll: )incearca te rog sa faci un clasament ca cel facut la lunete cu marcile cele mai cunoscute pe modele,cu acuratetea masuratorii,distante masurate corect,raport calitate pret si tot ce e important la ele.
Pe Bass Pro am vazut spre exemplu telemetre Bushnell incepand cu 119$.....ce distante pot masura corect si de dezavantaje au...etc
Multumesc....
marius 45
Membru important
 
Mesaje: 253
Membru din: 07 Noi 2008, 17:01
Locaţie: PE GRINDURI

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde vlad_rzv pe 01 Sep 2009, 21:44

Minunat articol, Tranan, ca de obicei "sticla" e una din marile tale pasiuni, de folosit, eu folosesc Nikon Pro Staff 550 6X21, un telemetru de "duzina" de mijloc pe care l-am primit cadou, dar pe care eu l-am comandat :mrgreen: sincer nu ii stiu unghiul razei de divergenta,si l-am ales dupa ce am citit cateva pagini bune despre telemetre pe diferite forumuri de vanatoare si marca Nikon fiind apreciata de multi vanatori experimentati ca fiind una din cele mai bune in raport calitate/pret .
Am fost surprins placut ca nu am fost foarte departe cu aprecierea distantelor mai ales cele pana in 50 de metrii, l-am vrut pt vanatoarea cu arcul deci pana in 50 de m e ok, dupa 70-80 incepe distractia si erorile "umane".
De curiozitate il iau cu mine la servici si fiind de multe ori in situatii diferite l-am testat si m-am testat. Perceptia ochiului uman e foarte usor indusa in eroare de imaginile ambientale sau de mediul inconjurator, chiar daca stim cat de mare arata un tap la 100 de metrii creierul tot va tinde sa "creada" imaginile ce il inconjoara pe animal si nu imaginea animalului in sine. Deci in camp deschis va parea mai departe fiindca nu are fundal in spate iar intre doua dealuri impadurite va parea mai mare avand fundal in spate,deci implicit mai aproape.
Sper ca m-am facut inteles.
Eu si inainte de a folosi telemetrul aveam un reper greu de inselat daca totul era ok. La 100 de metri un tap nici prea mare/ nici prea mic incapea in cercul lunetei pusa pe magnificatie 10X, deci si cei mai traditionalisti vor cauta repere si mici lucruri care sa ii ajute in aprecierea distantelor.
O jucarie care odata intrata in arsenalul oricarui vanator ii va fi de folos si numai daca va merge in observatii si va fi curios cat de aproape sa apropiat de animalul vizat sau cat de departe a fost de el cand l-a simtit si alte situatii care de care mai diferite.
Born to hunt, forced to work...
Avatar utilizator
vlad_rzv
Membru activ
 
Mesaje: 63
Membru din: 18 Sep 2005, 15:00
Locaţie: Baia Mare ,Maramures plai cu flori

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 20 Noi 2009, 00:18

Un amanunt demn de specificat la binoclurile cu telemetru.
Minox a scos o serie de binocluri HG asph care incorporeaza un telemetru foarte neobisnuit dar extrem de simplu si functionabil.
Pe rotita de focus au creat o scala gradata de cifre. Binoclul este asamblat in asa fel incat roata de focus, regland claritatea, calculeaza si distanta pana la obiectul respectiv. Cu alte cuvinte: cat de multe gradatii trebuie roata invartita pt. ca obiectul respectiv sa devina clar? Cand e obtinuta o claritate perfecta, te uiti la gradatia de pe binoclu si cifra pe care o vezi, iti arata distanata reala pana la obiectul respectiv.
Nu sunt 100% ca cele meseriase enumerate mai sus, dar isi fac treaba cu brio. Poate ca in loc sa arate 295m arata 290m dar diferentele nu sunt relevante pt. calcularea loviturii.

E o idee foarte tare si ma mir cum de nu a fost descoperita mai devreme. Combinate si cu o optica de foarte buna calitate, HG-urile devin concurente demne de luat in considerare la binoclurile de top, la un pret la care ideea devine foarte interesanta.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 20 Noi 2009, 09:47

Ideea nu e noua deloc - a fost folosita de acum cateva zeci de ani pe aparate foto mai rasarite.
Bazandu-te numai pe claritate erorile sunt uriase - in loc de cei 295 m iti poate iesi 345 sau 245 la fel de bine.
La aparatele foto s-a introdus un alt sistem, mai evoluat, cel cu imaginea taiata in doua de o linie orizontala coroborat cu claritatea - acest sistem scadea marja de eroare la undeva la 5% dar la distante mari (pe obiective cu focala lunga) acest procent de eroare crestea daca obiectivele nu erau de top. Avand in vedere profunzimea foarte redusa a obiectivelor cu focala mare se putea estima cu destula acuratete distanta. Partea proasta este ca la un binoclu bun iti doresti o profunzime cat mai adanca nu sa stai sa invarti de butonas pentru fiecare 10 metri distanta ori binoclul prezentat de tine tocmai pe o profunzime foarte mica se bazeaza ca sa lucreze cat de cat precis. In plus, gradatiile de pe rotita sunt foarte asemanatoare cu cele de pe rotita de la corectorul de paralaxa - spatiate bine la distante mici apoi foarte stranse si intre 200 si 1000 m abea de e loc....
Idee interesanta, pret bun dar utilitate foarte limitata, dupa mine. Ceva de genul range-finder pentru arcasi, eventual golf pe teren micut.
Fara sa ma fi uitat prin el, eu estimez ca are o marja de eroare de cel putin 100 m la 6-700 m si spre 50 la 300 m. Poate ca ma insel :wink:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 20 Noi 2009, 18:41

Nu cred ca gresesti.
E practic imposibil de reglat claritatea atat de precis la distante mari incat sa poti calcula distanta exact. Ideea este insa mai degraba aceea de a calcula distanta pana pe la 200-300. Mai mult de atat, erorile sunt foarte mari intrucat la astfel de distante nu trebuie sa reglezi in mod normal claritatea la binoclu, ceea ce inseamna ca un obiect la 350 sau 390m il vezi practic la fel de clar. Neavand nevoie sa invarti rotita pt. a obtine claritatea nu ai nici cum sa calculezi distanta.
Nu stiam de faza cu camerele foto. Interesant de stiut.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde violiv pe 20 Noi 2009, 20:48

O posibilitate de a creste precizia cu instrumete doar optice este sa adopti principiul telemetrului optic, cel folosit pana sa apara laser-ul (in artilerie, de ex.). Daca suprapui imaginile de la cele doua obiective pana se obtine o singura imagine si daca distanta dintre obiective este suficient de mare si daca scula este facuta de o firma serioasa atunci se obtine o precizie incredibila pana la distante mari.
M-am jucat odata cu un astfel de telemetru de buzunar, cu distanta intre obiective de doar 25 cm si care masura cu precizie de 2 m distante de ordinul a 200 m.
Oricum, ideea e de retinut si daca imi poate spune macar ca am peste 300 m, distanta pana la care pot trage fara corectie si care deja da erori mari la estimarea "ochiometrica" e chiar OK. Daca zici ca si "sticla" e de buna calitate e chiar de tinut minte.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 7803
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 20 Noi 2009, 23:01

Sticla e foarte buna in binoclu si se situeaza foarte aproape de colegii germani. L-as plasa pe un loc 6 sau 7 in clasamentul binoclurilor de buna calitate, la duel cu noul binoclu scos de Kowa. O alta problema pe care o pot vedea cu un astfel de binoclu, este putin si faptul ca in momentul in care apare o decolimare sensibila a binoclului (care nu neaparat e suparatoare la ochi) iti va da peste cap toate masuratorile. Cred insa ca e jucarie bunicica, pt. masuratori aproximative pe distante mai mici.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde denis pe 08 Mar 2010, 11:41

Si totusi dintre cele mai ieftine care ar fi mai bun. Pret maxim 350$. Poate variante care masoara cu adevarat bine maxim 500m. Este arhi arhisuficent la vanatore.
Off topic: CE NOROC CA EXISTATI! :D :D :D
denis
Nou membru
 
Mesaje: 51
Membru din: 27 Feb 2010, 15:44
Locaţie: romanica

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 08 Mar 2010, 12:42

Ba da.

Iata cateva alternative cu care te vei descurca destul de bine:

Nikon Monarch Laser 800
Nikon ProStaff 550
Leupold RX II, RX III
Bushnell Elite
Bushnell Scout
Bushnell Yardage Pro

Toate astea sunt bunicele la banul platit.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde DART pe 10 Aug 2011, 14:39

Te salut Tranan
Daca nu esti foarte ocupat ai putea sa ma ajuti cu setarea unui telemetru , Bushnell 1600 ARC.Cunostintele mele limitate de engleza nu ma ajuta si nu -l pot seta pe modul rifle ea acuma este pe modul bow,sincer nici prospectul,modul de utilizare nu est f. clar cel putin pt. mine.Intr-un clasament al telemetrelor unde ai situa telemetrul Bushnell 1600 ARC.
Multumesc
Cu stima
DART
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1549
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde DART pe 12 Aug 2011, 00:42

Am reusit pana la urma sa ma descurc cu setarile,au fost de fapt extrem de usoare :oops: :oops: :oops:
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1549
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde Tranan pe 20 Aug 2011, 20:24

Ma bucur ca te-ai descurcat. Eu am fost in concediu si abia astazi am citit mesajul.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: ABECEDARUL TELEMETRULUI

Mesajde DART pe 22 Aug 2011, 11:26

Salut Tranan
Ai putea in cateva cuvinte sa faci recenzia acestui telemetru?
Intr-un top al tau Bushnell Elite 1600 ARC ce loc ocupa.
Multumesc.
Cu stima
Dart
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1549
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Următorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 11 vizitatori

Publicitate