Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 03 Oct 2024, 15:19

Spotting Scopes

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Spotting Scopes

Mesajde DORU-VS pe 28 Mar 2011, 21:23

Desi nu sunt instrumente de ochire, lunetele terestre pot fi privite ca o combinatie intre binoclu si telescop. Acestea au puteri de marire mai mari decat binoclurile si spre deosebire de telescoape sunt in primul rand destinate observatiilor terestre.In sensul celor afirmate, rog colegii care se pricep, sa faca o prezentare a acestor dispozitive si a principalelor firme care au in portofoliu productia lor. Daca se poate o parere despre urmatoarele spotting-uri:Celestron,Omegon,Dorr,Bresser,Alpen,Bushnell,Yukon s.a.
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 29 Mar 2011, 04:05

Aici nu va mai trebui sa scriu la fel de mult intrucat majoritatea aspectelor specificate la binocluri se aplica si la lunete.
Lunetele terestre sunt de doua tipuri: drepte si inclinate.

Ambele au avantajele si dezavantajele lor.
Cele inclinate sunt in general favorizate de ornitologi pt. faptul ca e mai usor sa privesti cu ele in copaci si pasari in zbor. Deasemenea, nu e nevoie sa ridici trepiedul atat de mult pt. ca luneta sa iti ajunga la nivelul ochiului ceea ce face ca trepiedul sa fie mai stabil.
E mai usor sa fie folosite cu monopied pe fereastra de la masina, putand fi orientate in orice directie (adesea multumita butonului ce permite rasucirea lunetei in jurul axului propriu).
Un alt avantaj este ca poate fi folosita si ca luneta astronomica.

Cele drepte sunt adesea preferate de vanatori, pt. ca e mai usor sa privesti prin ele culcat. Deasemenea la tir de poligon, luneta poate fi plasata in aceeasi directie si la acelasi nivel cu arma, usurand verificarea loviturilor de la tinta.
Observatia se face cu o fractiune de secunda mai repede, creierul nefiind nevoit sa se adapteze la unghiul de observatie.

Lunetele terestre vin atat cu magnificatie fixa cat si variabila.
La fel ca si in cazul binoclurilor, cele cu magnificatie fixa sunt optic superioare celor cu magnificatie variabila cat si faptul ca au campuri vizuale mai largi. Au insa dezvantajul faptului ca in momentul in care iti doresti o alta magnificatie va trebui sa desurubezi ocularul pt. a monta un altul. Asta ia secunde pretioase in care pasarea pe care vrei sa o vezi poate si-a luat deja zborul cat duce si la faptul risti sa uzezi canalele de insurbare a ocularului.
De preferat sunt asadar lunetele cu zoom, in special intrucat acestea au devenit de foarte buna calitate in ultimii ani.

Variantele cele mai de calitate, de genul Swarovski, Zeiss, Kowa etc, au doua tipuri de rotite de focalizare. Una mai rapida si una mai fina pt. a obtine un contrast cat mai clar.

Magnificatiile clasice la lunete terestre sunt de 13-39x, 15-45x, 20-60x si 25-75x. Personal nu sunt adeptul magnificatiilor prea mari (peste 60x) intrucat le gasesc a fi inutilizabile, in majoritatea cazurilor, datorita mirajului. Intr-o zi calda de vara, chiar magnificatii de peste 30x vor fi prea greu de folosit.
Pe de alta parte, sunt un mare sustinator al obiectivelor largi. Asta da multa luminozitate lunetei si asa ceva e avantajos in orice situatie. Asemenea binoclurilor, cu cat magnificatia e mai mare cu atat mai bine este daca obiectivul e mare, imaginea devenind mai luminoasa si contrastele mai clare.
Majoritatea lunetelor au asadar astfel de combinatii: 15-45x60, 15-45x62, 15-45x65, 15-56x65, 15-45x50, 20-60x70, 20-60x77, 20-60x80, 20-60x82, 20-60x85, 20-60x88, 20-60x100.

Lunete cu camera de fotografiat

Si aici Bushnell a facut cele mai multe incercari (nereusite si de data aceasta) urmat de KOWA. Din pacate si varianta construita de Kowa s-a dovedit a fi una relativ nereusita, in parte datorita opticii mai slabe si in parte datorita caliatii slabe a aparatului foto.
Daca doriti asa ceva, dupa parerea mea, singura luneta care merita a fi achizitionata la capitolul acesta este Zeiss Photoscope unde atat luneta cat si camera foto au o calitate foarte buna.

Lunete terestre "de buzunar"

Odata cu aparitia versiunilor mai avansate de lentile a devenit posibila obtinerea unor imagini de calitate in pofida unor obiective mai mici. Asta a deschis portile pt. o noua serie de lunete terestre, o serie care in trecut era ocolita de toti profesionistii: lunetele de buzunar. Acestea sunt lunete foarte mici, care nu cantaresc mai nimic, cu obiective in jur de 50-52mm si magnificatii variabile sau fixe de genul: 13x, 15x,18x, 20x, 24x, 12-36x, 13-30x, 13-39x, etc.
Aceste sunt extrem de eficiente pt. cei care nu au chef sa care greutati mari la vanatoare, la munte sau in excursii. E usor sa le impachetezi intr-o geanta, sacose, rucsac sau chiar in buzunarul de la geaca oferindu-ti posibilitatea sa faci observatii la care nici ai fi visat sa faci daca ai fi avut numai un binoclu.
Exista o multitudine de versiuni si aici dar cea mai mare parte sunt gunoaie chinezesti. Cele mai interesante, dupa parerea mea, sunt:

Opticron GS 52 GA ED 12-36x52
Nikon Fieldscope ED 50 13-30x50
Opticron Mighty Midget 12-36x52
Bushnell Legend Ultra HD 12-36x50
Minox MD 50 16-30x50


urmate de variante putin mai slabute de genul Bushnell Sentry sau Celestron Mini.
Eu sunt un mare adept al obiectivelor mari dar am devenit din ce in ce mai indragostit de variantele astea de buzunar intrucat ofera o flexibilitate nemaiintalnita in trecut. Luneta si trepiedul cantaresc in total aproape 5kg. Asta ingreuneaza foarte mult deplasarea cat si faptul ca e greu sa le transport cand ies in excursie.
Cele de deasupra, combinate cu un trepied mai usor, se pot incadra sub 1 kg ceea ce usureaza foarte mult utilizarea lor.

Daca ar fi sa fac o clasificare personala a lunetelor de top insa, aceasta ar fi urmatoarea:

1. Kowa Prominar 883 20-60x88
2. Zeiss Diascope 20-60x85 si 20-75x85
3. Swarovski HD 20-60x80
4. Leica Televid APO 20-60x82 si Nikon EDG 20-60x85
5. Nikon Fieldscope ED 25-75x82
6. Optolyth 20-60x100 si Opticron HR 80 24-72x80


Trepied

O luneta fara un trepied de calitate e ca o barca fara carma, imposibil de folosit.
De recomandat este ca trepiedul sa fie foarte stabil intrucat fiecare vibratie e accentuata la dimensiuni insuportabile la magnificatii de 20-75x. Un trepied stabil insa da voie lunetei sa presteze la capacitatea ei reala.
De preferat sunt cele de carbon de gen Manfrotto sau Gitzo, dar merge foarte bine si cu variante din aluminiu.
Personal folosesc un trepied de aluminiu Zeiss, fabricat de Manfrotto pe care am instalat o Kowa Prominar 883 20-60x88. Chiar si in conditii de furtuna pot sa folosesc luneta destul de lejer pana la magnificatii de 40x, iar in conditii normale de vant, pana la 60x.
Nu va zgarciti la trepied ci oferiti lunetei ceea ce are nevoie!

Atat la binocluri cat si la lunete, evitati pe cat se poate sa achizitionati chinezisme. In majoritatea cazurilor optica e foarte proasta si mecanica se va defecta destul de repede. Variantele germane si cele japoneze sunt fara indoiala, de cea mai buna calitate urmate de cele americane si chinezesti. Cand spun "japoneze" ma refer si la cele americane sau britanice confectionate in Japonia, de genul a Bushnell Elite sau Opticron

E nevoie de luneta terestra la vanatoare. Nu neaparat intotdeauna dare exista numeroase cazuri in care aceasta impreuna cu binoclul fac minuni.

Unii nu sunt de parere ca e foarte necesar pe cand altii sunt dispusi sa se foloseasca de o luneta terestra atat timp cat nu trebuie sa coste prea mult, intrucat cea mai mare parte a banilor pusi deoparte cu sudoare, au fost adesea investiti intr-o luneta de calitate.
Aceasta fiind uneori situatia intrebarea de mai sus nu este cu totul, fara rost.

Parerea mea este ca un binoclu/luneta terestra trebuie sa fie intotdeauna prezente la fiecare iesire in natura si nu numai. La vinatoarea insa, sunt imperios necesare din mai multe motive:

1. Descoperirea animalelor la timp

Asa cum multi deja stiti, animalele au adesea tendinta de a ne descoperi inainte ca noi sa le descoperim pe ele. Multi cred ca motivul pt. care avem binoclu sau luneta terestra este pt. a putea sa vedem mai de apeoape animalul pe care l-am descoperit cu ochiul liber. Rostul lor este mai degraba insa, de a descoperi animalul inainte ca ochiul sa-l fi vazut sau dibuit. Asta ofera vinatorului un avantaj fata de animal si posibilitatea de a se pregati, pozitiona si calcula lovitura.
In multe cazuri cand vinatorul alege sa foloseasca binoclu sau luneta terestra se face prin a privi la distante mari si a ara cu ele zonele mai indeparate. Aceasta metoda este folositoare si eficienta. Cu toate acestea insa, folosirea lor este adesea mai importanta la privit in regiuni de tufisuri, padure, desisuri si mlastini unde ochiului liber ii este greu sa identifice detaliile importante care tradeaza prezenta vanatului, dar care binoclul sau luneta le vor dezvalui din timp si cu exactitate. E nevoie de rabdare si perseverenta pt. a supraveghea astfel de zone intrucat este obositor pt. ochi si cere deasemena ca instrumentele sa fie de calitate buna pt. a identifica contraste, un camp vizual cat mai larg si a avea o imagine tridimensionala pt. a vedea ca crengile vazute cu ochiul liber sunt de fapt coarnele unui cerb care sta nemiscat.
Asta este un capitol care nu poate fi accentuat suficient de mult. Foarte multe ocazii s-au ratat pt. ca vinatorul a stat cu pusca in mana si a privit cu ochiul liber in asteptarea vanatului care de altfel nu se afla de loc departe dar era foarte bine camuflat. Binoclul si luneta terestra vor dezvalui in astfel de situatii miscari greu de perceput ochiului liber:
-coarnele unui caprior sau cerb
-pata alba de la fundul unui caprior in conditii de luminozitate mizerabila
-vulpea care se strecoara prin iarba inalta etc
Situatii in care vinatorul a fost insotit de un partener care filma si manevra binoclul sau luneta terestra, au dezvaluit ca cel care aproape intotdeauna zareste vanatul primul, este cel cu binoclul sau cu luneta terestra si nu cel cu arma.
Intrucat vinatoarea cere adesea ca vinatorul sa stea nemiscat anumite perioade de timp este bine ca luneta terestra sa fie la indemana pt. a fi in permanta la curent cu ce se intampla in jur.

2. Identificarea sexului, varstei si a trofeului.

Un binoclu sau o luneta terestra fac minuni la capitolul acesta, usurand extrem de mult identificarea trofeelor, sexului si varstei vanatului lucruri care adesea sunt imposibil de realizat cu ochiul liber.

3. Parcelarea terenului

Binoclul si luneta ajuta la o parcelare a terenului ingaduind o observare mai atenta a portiunii respective si descoperirea vinatului pitit.

Saca vanatoarea se face in zone de desis, sunt recomandate magnificatiile mai mici, binoclul fiind adesea suficient, Daca vinatoarea se face in teren deschis si pe suprafate mai intinse si vizibile, lunetele terestre sunt de preferat, magnificatiile mai mari usurand observatia

Ce se face prima data?

Prima data se face intotdeauna o identificare vizuala , cu ochiul liber, a terenului. Cazuri sunt cu duiumul in care vinatori au ratat ocazii in apropiere pt. ca primul lucru pe care l-au facut a fost sa puna binoclul sau luneta la nas si sa priveasca in departari cu ele pe cand animalul a trecut nestingherit la 15m de ei.
Dupa ce prima etapa este realizata, este randul binoclului si a lunetei terestre care vor putea sa efectueze observatiile mai sus mentionate.

4. Identificare speciilor de pasari

Pt. a evita impuscarea speciilor de pasari ocrotite de lege, luneta terestra e foarte eficienta in ce priveste determinarea corecta a speciilor. Un ornitolog nu concepe sa observe pasari de apa, mare, balta etc, fara o luneta terestra, intrucat e practic imposibil de determinat speciile. In aceeasi ordine de idei, luneta terestra va usura determinare speciilor de pasari in general, in cazul in care exista un astfel de interes.


Pe langa situatiile de mai sus, luneta terestra poate fi folosita cu succes si la observatii astronomice. Cu luneta mea, am reusit sa observ toate planetele sistemului nostru solar, cu exceptia lui Pluto. Pe langa acesta se pot face observatii fascinante asupra lunilor lui Jupiter, sau a Saturnului, nebuloasei Orion, galaxiei Andromeda, a pleiadelor, etc etc, ca sa nmu mai vorbesc de observatiile selenare.

Exista asadar o multime de zone in care o astfel de luneta e foarte potrivita. Una dintre cele mai placute insa, si indragita de multi e insa nevasta vecinului, vecina de vis-a-vis sau gagicile de pe plaja de nudisti. Aici las insa ca fantazia bogata a domniilor voastre sa gaseasca care dintre lunetele enumerate mai sus ar fi cea mai potrivita pt. asa ceva. :lol:
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde DART pe 29 Mar 2011, 11:25

M-am obisnuit cu profesionalismul tau Tranan si nu sunt surprins.
Ai putea te rog sa postezi o lista de preturi cum ai facut acum catva timp si cu lunetele.De la varf pana la acceptabil.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Spotting Scopes

Mesajde DART pe 29 Mar 2011, 11:40

Preturile din postarea din data de Joi Apr 16, 2009 3:42 am mai sunt valabile?
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1524
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Spotting Scopes

Mesajde Preda Denisa pe 30 Mar 2011, 11:30

Dl Trantan ....felicitari! vad ca sunteti foarte informat si cel mai important e ca stiti sa va faceti inteles :)
Preda Denisa
 
Mesaje: 6
Membru din: 27 Mar 2011, 10:36

Re: Spotting Scopes

Mesajde R3ptil3 pe 30 Mar 2011, 16:38

Felicitari maestre!Superba descriere.Esti un adevarat "dex" al opticii...Tine-o tot asa!
R3ptil3
Nou membru
 
Mesaje: 24
Membru din: 13 Feb 2011, 02:53

Re: Spotting Scopes

Mesajde vasileneagu pe 30 Mar 2011, 16:42

Pe langa acuratetea informatiilor vreau sa va multumesc pentru efortul in sine de a posta si explicita aceste informatii. Va asigur de toata consideratia mea. Stima
vasileneagu
Membru important
 
Mesaje: 120
Membru din: 31 Iul 2009, 17:17

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 30 Mar 2011, 22:57

DORU-VS scrie: Daca se poate o parere despre urmatoarele spotting-uri:Celestron,Omegon,Dorr,Bresser,Alpen,Bushnell,Yukon s.a.


Dintre acestea, Omegon, Dörr, Bresser si Yukon sunt foarte slabe. Nu ca ar fi imposibil de folosit dar senzatia optica e dureroasa de tot. E ca si cum te-ai uita printr-un pahar cu lapte cu un camp vizual la fel de mare ca rola unei hartii igienice. Sunt deasemenea foarte subred confectionate, asa incat dupa o perioada apar tot felul de necazuri: cauciucul se desprinde de pe tub, plasticul se crapa, focalizare se invarte in gol.

Daca e insa sa te uiti la versiunile mai scumpe ale acestora, se pot gasi alternative acceptabile.
Dörr Rainforest si Celestron Ultima se confectioneaza la aceeasi fabrica dupa care le boteaza diferit.
Dörr, Yukon si Bresser nu prea au nimic impunator pe cand Omegon are o variante de ED care e bunicica dar adesea supraevaluata la pret.

Versiunile ieftine de Alpen sunt destul de slabute si ele, dar nu costa mult si la banul platit se descurca bine.
Versiunile de Rainier insa sunt foarte valoroase la banul platit, optic si mecanic la acelasi nivel cu Bushnell Elite.

In ce priveste Bushnell, asa cum am scris mai sus, versiunea de Elite e foarte buna, incadrandu-se, asemanator lunetelor de vanatoare la segmentul de mediu dar la preturi foarte bune.
Legend si Trophy, sunt si ele lunete excelente la banul platit dar optic, relativ nesatisfacatoare pt. ochiul mai pretentios.

La Celestron, ar fi alternativele de Regal ED care s-ar recomanda dar si acolo, finishurile sunt mai de proasta calitate si optica nu face neaparat cinste denumirii de ED.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde Lukacs Elemer pe 31 Mar 2011, 16:49

Tranan scrie:
DORU-VS scrie: Daca se poate o parere despre urmatoarele spotting-uri:Celestron,Omegon,Dorr,Bresser,Alpen,Bushnell,Yukon s.a.


Dintre acestea, Omegon, Dörr, Bresser si Yukon sunt foarte slabe. Nu ca ar fi imposibil de folosit dar senzatia optica e dureroasa de tot. E ca si cum te-ai uita printr-un pahar cu lapte cu un camp vizual la fel de mare ca rola unei hartii igienice. Sunt deasemenea foarte subred confectionate, asa incat dupa o perioada apar tot felul de necazuri: cauciucul se desprinde de pe tub, plasticul se crapa, focalizare se invarte in gol.

Daca e insa sa te uiti la versiunile mai scumpe ale acestora, se pot gasi alternative acceptabile.
Dörr Rainforest si Celestron Ultima se confectioneaza la aceeasi fabrica dupa care le boteaza diferit.
Dörr, Yukon si Bresser nu prea au nimic impunator pe cand Omegon are o variante de ED care e bunicica dar adesea supraevaluata la pret.

Versiunile ieftine de Alpen sunt destul de slabute si ele, dar nu costa mult si la banul platit se descurca bine.
Versiunile de Rainier insa sunt foarte valoroase la banul platit, optic si mecanic la acelasi nivel cu Bushnell Elite.

In ce priveste Bushnell, asa cum am scris mai sus, versiunea de Elite e foarte buna, incadrandu-se, asemanator lunetelor de vanatoare la segmentul de mediu dar la preturi foarte bune.
Legend si Trophy, sunt si ele lunete excelente la banul platit dar optic, relativ nesatisfacatoare pt. ochiul mai pretentios.

La Celestron, ar fi alternativele de Regal ED care s-ar recomanda dar si acolo, finishurile sunt mai de proasta calitate si optica nu face neaparat cinste denumirii de ED.





Salut Tranan,

Deranjez cu o întrebare :sunt pe cale să achiziţionez o lunetă MINOX MD50W 16X30 sunt foarte curios ce părere ai despre ea ,preţul este destul de acceptabil dar nu ştiu ce calitate reprezintă .

Mulţumesc
toată stima

Lukacs
Lukacs Elemer
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 27 Aug 2008, 08:28
Locaţie: Miercurea Ciuc

Re: Spotting Scopes

Mesajde DORU-VS pe 31 Mar 2011, 17:13

Multumesc Tranan!
DORU-VS
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 12 Ian 2008, 21:30
Locaţie: VASLUI

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 31 Mar 2011, 17:19

Lukacs Elemer scrie:
Salut Tranan,

Deranjez cu o întrebare :sunt pe cale să achiziţionez o lunetă MINOX MD50W 16X30 sunt foarte curios ce părere ai despre ea ,preţul este destul de acceptabil dar nu ştiu ce calitate reprezintă .

Mulţumesc
toată stima

Lukacs


Depinde ce inseamna pret acceptabil. In lumea mea, uneori, pret acceptabil inseamna cu totul altceva decat in lumea altora.
Luneta in sine, la preturile la care sunt obisnuit eu, ofera multa optica la banul platit, deci eu o recomand ca fiind o alternativa foarte buna de luneta de buget.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde Lukacs Elemer pe 31 Mar 2011, 22:39

Tranan scrie:
Lukacs Elemer scrie:
Salut Tranan,

Deranjez cu o întrebare :sunt pe cale să achiziţionez o lunetă MINOX MD50W 16X30 sunt foarte curios ce părere ai despre ea ,preţul este destul de acceptabil dar nu ştiu ce calitate reprezintă .

Mulţumesc
toată stima

Lukacs


Depinde ce inseamna pret acceptabil. In lumea mea, uneori, pret acceptabil inseamna cu totul altceva decat in lumea altora.
Luneta in sine, la preturile la care sunt obisnuit eu, ofera multa optica la banul platit, deci eu o recomand ca fiind o alternativa foarte buna de luneta de buget.

Ar fi 200$ +transport....
Stima

Lukacs
Lukacs Elemer
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 27 Aug 2008, 08:28
Locaţie: Miercurea Ciuc

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 31 Mar 2011, 23:38

Pretul e foarte bun si vei fi foarte multumit de ea.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde Lukacs Elemer pe 01 Apr 2011, 07:28

Tranan scrie:Pretul e foarte bun si vei fi foarte multumit de ea.

Multumesc mult

Lukacs
Lukacs Elemer
Membru activ
 
Mesaje: 106
Membru din: 27 Aug 2008, 08:28
Locaţie: Miercurea Ciuc

Re: Spotting Scopes

Mesajde R3ptil3 pe 12 Apr 2011, 12:47

Salut.Am o luneta 3tm4 20x50 si m-a mancat undeva sa o desfac pentru a sterge lentilele.Pana aici a fost totul ok.La montat m-am impotmolit,nu mai stiu ordine lor.Poate cineva sa ma ajute cu o schema,are cineva asa ceva?Astept raspuns.Cu stima.
R3ptil3
Nou membru
 
Mesaje: 24
Membru din: 13 Feb 2011, 02:53

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 13 Apr 2011, 23:18

Greu de spus...am patit-o si eu cu un binoclu odata si m-am chinuit mult pana l-am pus la punct.
In general trebuie combinate o concava cu o convexa. Alternativele nu st foarte multe ca ma gandesc ca nu ai asa multe lentile. Daca nu reusesti...numai Dumnezeu te mai poate ajuta. :lol:
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde violiv pe 14 Apr 2011, 08:39

Ce vorbesti? Am si eu o sovietica 20x50, model telescopic. Dupa vreo 10 ani de zacut intr-un dulap lentilele au devenit cenusii si am facut aceeasi chestie....17 lentile dispuse cate una, in grupuri de doua sau trei :? niciun bai pana a venit fetita sa ma ajute :lol:
Am sapat pe net vreo 2 zile si am gasit schema optica ca s-o pot asambla la loc - cuvinte cheie: "numele exact al sculei + manual" sau "+parts", etc. Daca sapi pe forumurile dedicate de peste ocean aproape sigur ai sansa sa gasesti un baiat super-priceput si inima mare care pune scheme, sfaturi, etc. pentru toti.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8620
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Spotting Scopes

Mesajde R3ptil3 pe 19 Apr 2011, 21:05

Salutare tuturor!Aveti idee daca exista,ca sa ma exprim asa:un fel de "dezmembrari" pentru lunete sau binocluri?Am o luneta,tot rusesca,Turist4 10x30 care este in perfecta stare,numai ca nu mai are lentila de 30.Are cineva o lentila de 30 sau stie cineva de unde sa fac rost de una?Ca sa comand o luneta de pe net numai pentru lentila...nu cred ca se merita.Astept raspunsuri.Cu stima.
R3ptil3
Nou membru
 
Mesaje: 24
Membru din: 13 Feb 2011, 02:53

Buget de 1000 RON

Mesajde Alesandru pe 13 Iun 2011, 03:44

Salut Tranan, am din nou o intrebare(rugaminte) la tine.Recomanda-mi te rog o luneta terestra pentru observatii urbane.Am disponibili 1000 RON.Am gasit multe oferte pe net care se incadreaza si sunt chiar sub acest buget, dar nu stiu care optiune ar fi cea mai buna, ce firma, ce proprietati.Multumesc mult de tot pentru timpul tau si bunavointa de care dai dovada mereu.Cu stima si respect, Alesandru.
Alesandru
 
Mesaje: 9
Membru din: 26 Apr 2011, 01:55

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 13 Iun 2011, 16:56

Salut,

Pretul este destul de subtire pt. o luneta mai de calitate si asta reduce sansele de a gasi una cu obiectiv de 80mm. Alternativa ar fi ceva de genul Nikon RA II 15-45x60.
Cu obiectiv de 80mm ar fi Celestron Ultima 20-60x80 dar astea sunt destul de slabute.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde radubichis pe 13 Iun 2011, 22:05

Pentru poligon .100-300 m ce ai recomanda?
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1760
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Spotting Scopes

Mesajde Tranan pe 13 Iun 2011, 22:09

Ca alternativa de buget, una dintre cele mai bune e Vortex Skyline 20-60x80. La poligon, cel mai bine e daca iei o varianta dreapta si nu inclinata. Are o optica destul de buna si cu o astfel de magnificatie si obiectiv nu ai probleme. Daca nu iti tremura mana la ban, cel mai bine e sa iei varianta de Vortex Skyline 20-60x80 ED. Diferenta de pret dintre ele nu e asa de mare dar diferenta optica e destul de vizibila.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1645
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Spotting Scopes

Mesajde radubichis pe 14 Iun 2011, 07:39

Mu ltam!
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1760
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Spotting Scopes

Mesajde electricant pe 22 Iun 2015, 11:50

Despre Kowa TS 611 20-60x60 ce parere aveti?
Multumesc.
electricant
 
Mesaje: 7
Membru din: 26 Mai 2015, 16:36

Re: Spotting Scopes

Mesajde electricant pe 21 Iul 2015, 01:21

O luneta Swarovski ATX 30-70x95 folosita cam cat costa ?
Multumesc.
electricant
 
Mesaje: 7
Membru din: 26 Mai 2015, 16:36


Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 14 vizitatori

Publicitate