Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 09:09

Sorecarul comun - inger sau demon?

Subiect dedicat combaterilor organizate sau in grup restrins la principalii daunatori ai vanatului in extra sezon . Acces la autorizatii , probleme , etc .

Moderatori: Ghinda, CCM

Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Jicol Dilo pe 14 Dec 2011, 21:18

Discutii despre pagubele pe care le-ar face sorecarul comun Buteo Buteo in efectivele de iepure de cimp Lepus Europaeus au mai fost pe acest forum... Exista vinatori care sint convinsi, pina la a baga mina in foc, ca sorecarul comun captureaza iepuri de cimp adulti motiv pentru care manifesta o aversiune fatisa fata de aceasta specie de pasare fiind oricind dipusi sa slobozeasca un foc asupra unui sorecar atunci cind, bineinteles nu sint vazuti...

Un astfel de vinator este si un tip, paznic de vinatoare care si-a facut si un blog, care a postat un comentariu bazat pe observatiile pe care le-a facut pe fondul de vinatoare pe care il pazaste. In prima parte a textului sau este facuta o descriere stiintifica destul de corecta a acestei pasari, dupa care continua in felul urmator:

"Realitatea nu sta deloc asa si voi argumenta de ce. In primul rand agricultura a progresat foarte mult ,in ziua de azi se folosesc utilaje care patrund in sol la o adancime de 50 - 80 cm (scarificatoare, pluguri performante) si erbicidele folosite combat rozatoarele pe tot timpul anului; deci o scadere dramatica in randul rozatoarele mai ales in zonele de ses. La un fond de 10000 ha, aproape 90 % sunt terenuri agricole, iar majoritatea monoculturi.

Sorecarul comun privat de sursa principala de hrana isi adapteaza arealul de cautare in randul efectivelor de iepure. Si spun despre asta in cunostinta de cauza, deoarece in decursul a 2 luni de observari pe doua fonduri de vanatoare (68 Ionel si 70 Sanmartin), nu exista, ca la interval de doua zile sa nu vad, pereche de sorecar, care se ospatau cu cate un iepure (adult); iar in ritmul acesta, nu vreau sa stiu care vor fi consecintele in randul efectivelor de iepure, mai ales daca adaugam si problema cu caini hoinari (problema dezbatuta pe http:/www...).

Stim cu totii ca aceasta specie de rapitoare (Sorecarul comun) este ocrotita prin lege, iar vanatoarea este interzisa; dar personal nu am reusit inca sa numar exemplarele de sorecar la mine pe fond, dar numarul lor trece de cateva zeci. Aceste ''cateva zeci'', daca vaneaza in fiecare saptamana cate un iepure sau doi este mult, unde mai adaugam celelalte rapitoare (vulpea, cainele hoinar, pisica salbatica) sau moartea naturala cauzata de conditiile meteo neprielnice.

Nu stiu ce se poate face, dar trebuie facut ceva in urmatorii ani, daca vrem cu nerabdare sa asteptam 1 noiembrie!"


Ceea ce m-a intrigat citind textul de mai sus a fost convingerea autorului ca sorecul care minca din iepure este si cel care a ucis iepurele... Ma intreb, daca vedea un sorecar mincind dintr-un cal mort, spunea ca sorecarul a ucis calul?!!... Mai sint si alte lucruri care m-au intrigat cum ar fi logica sa si faptul ca la categoria "celelalte rapitoare" care kilaresc iepuri, nu a mentionat si braconierii... Dar ma opresc aici.

Dumneavoastra ce spuneti domnilor colegi vinatori? Care credeti ca este impactul sorecarului comun Buteo Buteo asupra populatiei de iepure de cimp din tara noastra?... Credeti ca sorecarul comun este capabil sa captureze un iepure de cimp adult? Ati fost vreodata martorii vreunei scene in care un sorecar prinde si ucide un iepure adult? Cit de des vi s-a intimplat sa fiti martorii unei astfel de scene?...

Eu personal, de vreo 30 de ani de cind imi sucesc gitul uitindu-ma pe cer, pe dealuri si cimpii dupa pasari rapitoare nu am vazut nici macar o data un sorecar ucigind un iepure adult, nici macar fugarind un iepure…

Alin - Iasi
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Ghinda pe 14 Dec 2011, 21:45

Bun subiect. Nici eu nu am vazut atac. Dar nu cunosc asa ca stau si ma uit. Oricum vanatorii, 99% sunt convinsi ca asa este. Vin cu un contraargument.

Daca este cum a spus paznicul cu pricina(il felicit ca are timp sau pasiune sa studieze o problema, chiar daca o analizeaza din un anumit unghi, nu este de condamnat, cand mai gasiti un paznic care sa stea sa vada si sa caute niste concluzii, asa cum or fi) de ce dracului mai exista acest iepure comun? Trebuia sa fie exterminat!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Tranan pe 14 Dec 2011, 22:07

Discutia a mai fost purtata atat aici pe forum cat si pe altele.
Personal nu am reusit niciodata sa vad un sorecar atacand un iepure adult si nici vre-un alt cunoscut interesat de natura, asta in pofida faptului ca in judetul in care stau exista peste 1000 de sorecari comuni care cuibaresc aici. Cand ii vad vanand sunt intotdeauna la vanatoare de rozatoare.

Nu cred ca sorecarul are ceva impotriva iepurelui dar cred ca nu e o pasare suficient de rapida ca sa poata sa se dea la iepuri, veverite, alte pasari, hermeline, dihori sau nurci. Alta e situatia cu uliul porumbar care e extrem de rapid in zbor si care inhata animalele de mai sus fara probleme.
Dar repet, daca sorecarul comun va avea posibilitatea sa ia un iepure matur (bolnav, accidentat etc) o va face fara sa clipeasca.
Sorecarul comun nu e nici pe departe problema in ce priveste iepurii si a sustine asa ceva e o dovada de nestiinta.

In istoria paznicului exista un aspect neclar.
El sustine ca exista cateva zeci de sorecari comuni. Hmm, as vrea sa vad si eu o zona cu cateva zeci de sorecari comuni. Cum stie el ca sunt cateva zeci si ca nu sunt aceeleasi exemplare pe care sa le vada la momente diferite. Eu ma ocup de ornitologie de ani si ani de zile dar, cu foarte putine exceptii, imi e aproape imposibil sa deosebesc o pasare de alta. Ca sa poti sa face asa ceva trebuie sa fii un as in materie si si in astfel de cazuri e extrem de dificil.

Eu sunt de o parere destul de clara ca problemele nu sunt pasarile ci cu totul si cu totul altele.
Astfel de mentalitate a dus si la disparitia zaganului din Romania.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Ghinda pe 14 Dec 2011, 22:19

Cand vine gerul de la rusi, fara nici o exceptie, apar concentratii mari de ulii. Acu daca or fi toti sorecari, nu ma pot pronunta. Asta valabil pe langa Bucuresti. Si stolesc ciorile in draci. Dupa usor, usor dispar. Cred, personal, ca este o migratie sezoniera sau o concentartie sezoniera, modul de a o spune ii apartine fiecaruia. Pe cate o sola de camp vezi si cate 10 exemplare, dac nu mai mult(observatii din fuga masinii). Deci poate ca omul, daca a fost chiar curios sa faca o farama de inventar, atati o fi numarat. Cu o corectie de rigoare, asta este.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Sly_Fox pe 14 Dec 2011, 23:04

Jicol Dilo scrie:Dumneavoastra ce spuneti domnilor colegi vinatori? Care credeti ca este impactul sorecarului comun Buteo Buteo asupra populatiei de iepure de cimp din tara noastra?...

Nesemnificativ.Practic de neluat in seama.Mai mare pericol il reprezinta grivele decat sorecarul.

Jicol Dilo scrie:Credeti ca sorecarul comun este capabil sa captureze un iepure de cimp adult? Ati fost vreodata martorii vreunei scene in care un sorecar prinde si ucide un iepure adult?

Probabil doar exemplarele bolnave ori slabite pot cade prada unui sorecar, dar si acelea rar. Altii sunt dusmanii ce trebuie luati in seama.
Bantui campurile de cand ma stiu, insa nu am vazut vreodata iepure atacat de sorecar. De fapt cea mai mare prada pe care am vazut-o prinsa de un sorecar, a fost un porumbel gulerat aflat singur pe sol.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde cezar2003 pe 14 Dec 2011, 23:40

Sunt fermier de meserie, iar chimizarea agriculturii si aratura la adancime de 35 cm ( aratura la 50 cm nu prea se face) nu pune in pericol populatia de soareci, este marfa pentru toata lumea. Vulpea mai ales consuma am inteles si 50 de soareci pe zi.

Nu sunt de acord cu nimicirea sorecarului, nu isi are rostul nu e un asa mare pericol, mai daunatori sunt canii maidanezi, vulpea, uliul, etc.
Iepurii au e adevarat o perioada de declin dar nu cred sa fie probleme.
cezar2003
Membru activ
 
Mesaje: 80
Membru din: 25 Noi 2011, 16:18

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Clujeanul pe 15 Dec 2011, 09:33

Daca sorecarul depisteaza pui mici de iepure m-as mira sa ii ierte ... dar asta e, mananca ca sa traiasca.
@Tranan, sa stii ca sunt multi uli sorecari in zona Clujului. Zic ca sunt multi pt. ca din masina vezi pe marginea drumului cam 5-10 in 15 km. Pe mine oricum nu ma deranjeaza, ba chiar ma bucur sa vad cat mai multe animale salbatice indiferent de specie.
Nu stiu cat de mult concureaza la hrana ulii sorecari cu vulpile, dar pot sa spun ca se observa clar ca vulpile se raresc la noi in zona (le calca masinile la greu).
Clujeanul
Veteran
 
Mesaje: 807
Membru din: 19 Iul 2009, 07:22
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Clujeanul pe 15 Dec 2011, 09:35

PS. Nu-i nici inger nici demon. E un biet animal care a pierdut lupta cu prostia omeneasca.
Clujeanul
Veteran
 
Mesaje: 807
Membru din: 19 Iul 2009, 07:22
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde violiv pe 15 Dec 2011, 09:50

Soarecii si alte rozatoare n-au disparut deloc. Toamna, cu prilejul pandelor de noapte la mistret am ocazia sa vad rapitoare cu pene de noapte vanand de zor. Mi s-a intamplat chiar sa prinda soarecele si sa-l pape la mai putin de 10 m de mine. Pentru ca zborul lor e complet silentios numa daca ai bafta sa-ti treaca prin fata ochilor le vezi. Oricum, activitatea lor este intensa.

In privinta uliului am trait o intamplare semnificativa care mi-a intarit convingerea ca uliul chiar papa iepurasi, pe care ii prinde singurel. Acum, nu stiu daca si la adulti are succes.
Pe Autostrada B-Ct, catre Cernavoda, intr-o dimineata senina si frumoasa, veneam cu un bun amic vanator. Am zarit de departe un astfel de uliu tot coborand abrupt in picaj si revenind, fara sa se ridice la inaltime prea mare. Am oprit in dreptul lui si am asistat la o lupta cat se poate de apriga intre un iepure si respectivul sorecar. Initial am crezut ca uliul ataca si iepurele incearca sa scape apoi ne-am lamurit ca, de fapt, uliul ataca dar iepurele (probabil o iepuroaica) raspundea foarte curajos atacului, ridicata in doua labe si "boxand" cu uliul. Lan de grau crescut cam de 10 cm, verde ca primavara, in care am reusit sa identificam si o gramajoara de pui de iepure stransi ca potarnichile iarna. Uliul chiar a reusit la un moment dat sa agate unul c-o gheara si sa-l ridice in aer pana intr-un metru dar iepuroaica a apucat sa-l loveasca sarind efectiv pe el si l-a scapat. Lupta a durat cam inca 5 minute, cu atacuri repetate din partea uliului care tot incerca sa atraga iepurele adult departe de pui zburand chiar la rasul solului iar iepurele il fugarea si chiar incerca sa sara la el.....dupa care uliul a abandonat disputa.
Ma gandesc ca n-o fi fost uliul chiar asa fraier sa incerce sa agate o prada la care n-are succes niciodata. Cel mai probabil ca din meniul lui fac parte respectivii iepurasi daca-si pierde vremea cu ei.

Asa ca eu sunt dintre cei "ce baga mana-n foc" ca uliul sorecar ataca iepuri si foarte probabil ca-i si iese din cand in cand. Nu stiu daca singur are succes in fata unui adult dar la puiandri singurei e "masa pusa".

Sa nu ma intelegeti gresit. Sunt un mare admirator al animalelor de prada, fie ele inaripate sau patrupede. De cate ori am avut prilejul am stat sa urmaresc cum vaneaza si am avut parte de cateva experiente "de Animal Planet"...am vazut, de ex. nu stiu ce dracusor de soim mai mic decat palma prinzand becatine din stol, am vazut turturele "aproape luptand" la unison cu rapitorul, am vazut un "fute-vant" (asa-i zice pe la noi soimului ce sta rastignit pe cer penduland impotriva vantului) dand un adevarat recital aerian atacat fiind de un stol de ciori, haita de sapte sacali spargand o turma de godacei si halind unul din ei pe care au resuit sa-l mane efectiv in stuf departe de mama si inca multe. Asta nu inseamna ca sunt partizanul protejarii sacalului sau vulpii cu orice pret pe motiv ca nu mananca decat soareci. Suntem in fruntea lantului trofic, ne concuram pe aceeasi prada si asa cum leul papa puii de leopard daca-i gaseste si eu "pap" sacalul cand il intalnesc.

Interdictia vanarii multor specii ce dateaza de ani buni e foarte probabil sa fi avut un motiv ferm la data respectiva - recte, pericolul speciei. Insa dupa cateva zeci de ani, lucrurile s-au mai schimbat....la ce stoluri uriase, de mii lebede, au luat locul gastelor de pe la noi eu nu mai pot sa cred ca specia e in pericol de disparitie :mrgreen:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde chivi pe 15 Dec 2011, 09:57

Jicol Dilo scrie:Credeti ca sorecarul comun este capabil sa captureze un iepure de cimp adult? Alin - Iasi


Nu cred ca are sanse sa prinda un adult sanatos dar puii cred ca-i vaneaza fara probleme.Insa marele dezastru, care ia amploare din pacate, sunt cainii comunitari.Pana acum am asistat, sezonul asta, la 2 vanatori organizate cu 4 protagonisti canini care haituiau in potcoava.Si se adapteaza al dracului de repede, daca nu impusti capul haitei, se reorganizeaza din fuga.
Desteapta-te, ROMANE !!! Deci, inca dormim
Avatar utilizator
chivi
Veteran
 
Mesaje: 414
Membru din: 10 Aug 2009, 17:24

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Ursus2006 pe 15 Dec 2011, 10:17

Pana si uliul porumbar este specializat pe anumite prazi, adica nu toti ulii porumbari ataca iepurele de camp si probabil masculii chiar si mai putin. Sorecarul nici nu prea are arme pentru iepuri, ghearele fiind scurte, daca iepurele gaseste sa zicem ceva spini sau bochescheti, sorecarul n-are nicio sansa nici macar sa-l atace.

Da, sorecarul e un adevarat demon pentru soareci, serpi, soparle. Cauzele scaderii efectivelor de iepuri sunt altele, dar avem specialisti care se pricep mult mai bine decat mine si care ne pot spune, daca doresc.
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Tranan pe 15 Dec 2011, 11:50

Sorecarul comun (care e important de specificat ca nu este un uliu, apartinand unei alte famillii de pasari de prada) vaneaza iepuri mici fara probleme. Iepurii mici nu au viteza, greutatea si experienta celor mari. Asta fara indoiala.
La iepurii adulti insa, nu are practic nici o sansa cu exceptia situatiei in care acestia sunt bolnavi, accidentati etc.
Pe de alta parte, in perioadele in care sunt probleme cu hrana, pasarile, la fel ca animalele, fac eforturi foarte mari de a-si procura hrana in moduri in care, in conditii normale, nu ar face-o. La noi, can iernile sunt grele, corbii se dau la vitei, vulpea sare si la capriorul adult, nu numai la ied iar pasarile de prada care au ales sa ierneze incearca si ele, la randul lor, tot ce pot.
Am vazut situatii in care in Vinderelul, care in mod normal se da tot la rozatoare, vana pasari. Fara succes, bineinteles, intrucat nu avea vitez si eficienta soimului peregrin dar de incercat incerca. :D
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde andrey_hunter28 pe 15 Dec 2011, 19:43

dupa spusele paznicului de vanatoare citate mai sus cred ca sorecarul o sa devina ,,iepurar comun''
andrey_hunter28
Membru activ
 
Mesaje: 119
Membru din: 03 Ian 2008, 09:35
Locaţie: ilfov

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Sly_Fox pe 15 Dec 2011, 21:49

andrey_hunter28 scrie:dupa spusele paznicului de vanatoare citate mai sus cred ca sorecarul o sa devina ,,iepurar comun''

Nicidecum. Daca mama natura ar fi dorit ca iepurele sa fie prada sorecarului, asta s-ar fi intamplat de mult timp. Viata va continua in ritmul normal si de acum inainte, sorecarul va prinde soareci,serpi, soparle, iar iepurele va fi atent la vulpe, sacal, hoinar si om (mai ales daca omul are la spate obiectul acela ciudat care tuna si scoate fum).
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Jicol Dilo pe 15 Dec 2011, 23:51

@Ghinda. "Daca este cum a spus paznicul cu pricina […] de ce dracului mai exista acest iepure comun? Trebuia sa fie exterminat!"

De aia am spus ca ma mira logica paznicului!… La ritmul de un iepure adult ucis la fiecare 2 zile de sorecarii comuni pe un anumit areal, la nivelul tarii iepurele de cimp trebuia sa fi fost disparut deja!

"(il felicit ca are timp sau pasiune sa studieze o problema, chiar daca o analizeaza din un anumit unghi, nu este de condamnat, cand mai gasiti un paznic care sa stea sa vada si sa caute niste concluzii, asa cum or fi)"

Da, asta este una din partile bune ale acestui paznic de vinatoare… Faptul ca si-a facut un blog, ca face observatii in teren, ca isi pune unele intrebari arata ca omul are o oarecare deschidere si apetenta pentru dinamica faunei de pe fondul sau de vinatoare.

@Violiv

Este deosebit de interesanta faza la care ati asistat, cea cu uliul care incerca sa fure un pui de linga iepuroica… Am totusi citeva remarci de facut:

"Asa ca eu sunt dintre cei "ce baga mana-n foc" ca uliul sorecar ataca iepuri..."

In postarea mea, intrebarile se refera la antagonismul sorecar vs. iepure adult, nu intre sorecar si iepure pui... Sint convins - “bag mina in foc” - ca sorecarii captureaza pui de iepure atunci cind sint flaminzi si au ocazia, insa eu vroiam sa stiu daca dumneavoastra ati vazut sorecari ucigind iepuri adulti… Ati baga mina in foc pentru iepuri adulti sanatosi?

"In privinta uliului am trait o intamplare…"

Haideti sa incercam sa evitam confuziile… Stricto senso uliul e uliu si sorecarul e sorecar. Asa cum zebra e diferita de magar tot cam asa si uliul este diferit de sorecar. Au aspect diferit, comportamente diferite, caractere diferite, moduri de a vina diferit si, desi la prima vedere s-ar crede ca nu, hrana este oarecum diferita… Inclin sa cred ca pasarea pe care ati vazut-o luptind cu iepuroaica era un sorecar, din mai multe motive.

“…am vazut un "fute-vant"…”... uite asa viderelul isi va schimba numele!... Si pe la noi pe vremea lui Stefan uliul se chema altfel, pina intr-o zi cind Maria Sa a vazut un hultan care striga ”Uliuliuuuu…” dupa ce a dat cu coa..le de un stejar in timp ce fugarea un porumbel, si a zis: “Asa sa-i ramiie numele!”

@Ursus

Asa este!... Prin comparatie cu sorecarul, uliu are cu adevarat potential sa ucida un iepure adult pentru ca are si o dotare mai buna, si un temperament adecvat dar si un alt mod de atac… Dar chiar si asa cazurile sint rare, pentru ca tine si de ce tip hrana s-a obisnuit fiecare uliu in parte sa vineze. Pentru un uliu de 0,9 - 1 kg, sa ucida un iepure de 3,5 – 4 kg, totusi nu e chiar asa usor si daca sint alte prazi mai facile prin zona uliul isi va lua gindul repede de la iepure. In soimarit se folosesc intradevar ulii (niciodata sorecari) pentru a vina iepuri de cimp, insa acei ulii sint doar imprinti.

@andrey_hunter28 "dupa spusele paznicului de vanatoare citate mai sus cred ca sorecarul o sa devina ,,iepurar comun''

Da, si eu m-am gindit… sau, tot in spiritul acelorasi observatii facute de amicul nostru, ar putea sa se cheme “sorecar special”…

Alin - Iasi
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde chriss_hunter29 pe 16 Dec 2011, 22:50

[quote="Jicol Dilo"]... Si pe la noi pe vremea lui Stefan uliul se chema altfel, pina intr-o zi cind Maria Sa a vazut un hultan care striga ”Uliuliuuuu…” dupa ce a dat cu coa..le de un stejar in timp ce fugarea un porumbel, si a zis: [i]“Asa sa-i ramiie numele!

:lol: :lol: :lol: :lol:
fff tare
chriss_hunter29
Veteran
 
Mesaje: 792
Membru din: 18 Noi 2008, 09:24
Locaţie: bucuresti

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Jicol Dilo pe 18 Dec 2011, 17:51

Cred ca e corect din parte a mea sa indic si sursa blogului:

http://paznicfond70.blogspot.com/2010/0 ... mbare.html

Alin - Iasi
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Dacul pe 18 Dec 2011, 19:46

Să tragem o concluzie stimaţi colegi.Ajută mult faptul că nu poate prinde un iepure adult dacă omoară puii?Oricum şi pt adulţi există naş în rândul ulilor aşa că ne putem pune întrebarea cu privire la cît de dăunători sînt pt iepure.Nu sînt de acord cu exterminarea dar ar trebui reglaţi numeric acolo unde este cazul.
Dacul
Membru important
 
Mesaje: 133
Membru din: 05 Feb 2011, 19:30

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Jicol Dilo pe 18 Dec 2011, 20:15

Dacul scrie:Să tragem o concluzie stimaţi colegi.Ajută mult faptul că nu poate prinde un iepure adult dacă omoară puii?Oricum şi pt adulţi există naş în rândul ulilor aşa că ne putem pune întrebarea cu privire la cît de dăunători sînt pt iepure.Nu sînt de acord cu exterminarea dar ar trebui reglaţi numeric acolo unde este cazul.


Adica oricum ar fi, sorecarii mai trebuie impuscati din cind in cind!!!...

Imi pare rau sa-ti spun, dar n-ai inteles nimic!....
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde violiv pe 23 Dec 2011, 09:56

@Jicol Dilo
Stricto senso era cu adevarat un sorecar.
Tot asa de strict am scris ca ATACA iepure, si am precizat PUI. N-am spus ca omoara, mananca, etc. pentru ca n-am vazut asa ceva. Din poveste reiese ca n-a avut succes cu iepuroaica adulta.
Trecand la supozitii, banuiesc ca e o chestie ce i se intampla sorecarului suficient de des cat sa incerce. E drept ca albatrosii de pe malul Marii mai ataca si oameni cand se supara dar e la fel de drept ca omul viu nu-i o sursa de hrana in sine pentru ei. Poate si respectivul sorecar doar se antrena :roll:


“…am vazut un "fute-vant"…”... uite asa viderelul isi va schimba numele!
N-am inventat, doar am reprodus numele cu care este "alintat" prin Lunca Prutului tocmai din cauza "pozitiei" caracteristice la panda, "la punct fix" penduland pe curentii de aer.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Sorecarul comun - inger sau demon?

Mesajde Sly_Fox pe 23 Dec 2011, 20:27

violiv scrie:

“…am vazut un "fute-vant"…”... uite asa viderelul isi va schimba numele!
N-am inventat, doar am reprodus numele cu care este "alintat" prin Lunca Prutului tocmai din cauza "pozitiei" caracteristice la panda, "la punct fix" penduland pe curentii de aer.

Cam asa este denumit vinderelul si pe la noi, si nu de ieri-astazi, ci de generatii. Bineinteles aceasta denumire este data in gluma de catre vanatori.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea


Înapoi la Combatere !

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 38 vizitatori

Publicitate