Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 12:39

Setter englez

Brac , vijla, pointer , cocker , spinger , etc - sectiune dedicata .

Moderator: mialxx

Setter englez

Mesajde Virgil pe 26 Mar 2006, 23:06

Constat ca pe acest forum se scriu multe despre seterul englez. Am inceput, de cativa ani, sa cunosc aceasta rasa. Chiar mi-am achizitionat o catea de setter. Descoper aptitudini interesante la aceasta rasa. Dorinta mea este de a impartasi unii altora defectele si avantajele acestor caini, pe care vanatorii italieni (cei mai renumiti vanatori de pana) ii agreeaza.
Virgil Lucanu
Avatar utilizator
Virgil
 
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mai 2004, 09:06
Locaţie: Bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 26 Mar 2006, 23:19

De ce setter englez si nu pointer, este o intrebare.....si ce defecte si ce avantaje are un seter comparativ cu pointerul ?
Si zic eu, nu lipsit de importanta cit de usor sau greu se dreseaza un setter pt. vanatoare?
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde redsett pe 27 Mar 2006, 10:57

Eu sunt adepta Setterilor! Fie ei Englezi, Irlandezi sau Gordon.
De preferat ii prefer pe Irlandezi, dar Englezii sunt a doua optiune.
Intrebarea mea este de ce Pointer si nu Setter????
Recunosc! Pointerul are un nas extraordinar, dar si Setterii sunt excelenti.
Kiar sunt curioasa de ce Pointer si nu Setter......
Avatar utilizator
redsett
Nou membru
 
Mesaje: 53
Membru din: 09 Ian 2006, 09:24
Locaţie: Bucuresti

Setter englez

Mesajde Virgil pe 27 Mar 2006, 22:01

Este de interes sa posteze impatimiti ai vanatorii cu setterul sau care au vanat cu setter englez. Sa impartasim unii altora din experienta avuta.
Cat priveste aptitudinile pointerului, multe se regasesc si la setter.
Sunt multe de spus, si interesant ar fi o discutie depre defectele si avantaje fata de rasa care domina (pe drept) chinologia de vanatoare in Romania (bracul par scurt). Poate vor fi unii care au descoperit la setterii englezi ce s-au asteptat de la brac.
Virgil Lucanu
Avatar utilizator
Virgil
 
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mai 2004, 09:06
Locaţie: Bucuresti

Mesajde Marius pe 27 Mar 2006, 23:56

Parul lung nu este o problema? Stim cu totii cati ciulini sunt la noi.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde florin.t pe 28 Mar 2006, 09:26

Eu vanez de ceva timp cu setteri irlandezi, am avut doi maturi si acum am un pui de 7 luni. Unul a inceput sa se teama de focul de arma, la inceput nu avea probleme apoi de temea din ce in ce mai tare, cu ceilalti doi n-am probleme. Setterii sunt caini care pot fi invatati sa aporteze dar cu ceva mai multa munca, oricum daca atunci cand pleaca dupa piesa impuscata gasesc alta pasare sigur o ponteaza si uita de cea cazuta. Eu vanez in zona de deal-munte, zona grea, de aceea am ales irlandezul. Toti setterii pe care i-am vazut ponteaza piesa gasita din instinct, inca n-am vazut niciunul sa o salte fara comanda , lucru destul de frecvent la bracii din zona. Avantajul parului lung si des e ca pot fi tinuti si afara chiar in miez de iarna fara probleme. In ce priveste ciulinii pe care-i culeg de pa camp si-i curata singuri inafara de cei de pe urechi si partea superioara a gatului (unde nu ajung cu botul). Tinerea lor in casa e destul de problematica pt. ca pierd par tot timpul anului (nu numai cand naparlesc) de aceea trebuie pieptanati zilnic, alt dezavantaj ar fi ca si le creste parul mai lung decat atunci cand stau afara (nu se roade si nu se elimina asa usor) lucru care-i face mai greu de curatat. Poate cel mai mare dezavantaj al tinerii in casa e ca li se slabeste rezistenta naturala la intemperii si boli. Probleme de sanatate n-a avut niciunul. Vara daca n-au apa si umbra cam sufera de caldura. Sunt prietenosi cu copii, nu musca chiar daca sunt trasi de urechi, de par, daca li se baga mana in gura (lucruri care invariabil se intampla daca ai un copil mic si scapa sa se joace cu cainele).
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1227
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Mesajde MIHAI_IONUT_DANIEL pe 28 Mar 2006, 10:19

eu am iesit cu vreo 8 ani in urma cu cateaua unui amic la cateva partide la fazani,nas excelent,aporta piesele de vanat fara probleme numai ca le lasa jos cam la 2 metri de stapan
un singur aspect nu l-am inteles,fata de ceea ce am citit, avea o cheta destul de stransa,iar stapanul sau spunea ca si la prepelite se comporta la fel
plus ca o folosea si la vanatoarea de rate iarna,ca sa aporteze din apa f rece.era multumit ca nu avea probleme cu frigul
Avatar utilizator
MIHAI_IONUT_DANIEL
Veteran
 
Mesaje: 379
Membru din: 17 Noi 2005, 21:47
Locaţie: bucuresti

Mesajde redsett pe 28 Mar 2006, 10:35

Florin. T are dreptate.
Totusi, ai mei Setteri stau in casa, dorm in pat, dar pana acum nu s-au imbolnavit niciodata. Sunt foarte rezistenti.
In ceea ce priveste blana...... Daca iti place Setterul doar pentru nasul sau, atunci mai faci o toaletare inainte si dupa iesirea pe camp (prin toaletare ma refer la tuns si pieptanat). Daca iti place Setterul pentru blana sa dar si pentru modul in care vaneaza, atunci exista si un mod de a impaca caprasi varza: haina. Am prieteni in Polonia care au niste caini campioni de show (deci au blana abundenta), iar aceiasi caini sunt extraordinari la vanatoare, fiind folositi de cand erau mici (acum au unul 7, unul 5 si unul 2 ani).
In ceea ce priveste modul in care suporta caldura.... as putea spune k nu o suporta fara cantitati mari de apa.
Una din femelele mele este destul de agresiva, adik ataca de zici k e pittbull, DAR nu musca. Merge la intimidare!
Aceeasi catea este o printesa alintata, adik nu suporta sa fie deranjata din ceea ce face, dar cu copila mea de 7 luni (kre o trage de urechi, ii baga degetele in ochi, o trage de falci si coada) este extrem de atasata si afectuoasa.
Cealalta femela a mea este inebunita cu vaanatoarea. Cand gaseste o urma... uita de tot, dar niciodata nu pleaca de capul ei.
Setterii au o personalitate a lor, unica!
Avatar utilizator
redsett
Nou membru
 
Mesaje: 53
Membru din: 09 Ian 2006, 09:24
Locaţie: Bucuresti

Mesajde gxg pe 28 Mar 2006, 18:18

Am sa incerc si eu cateva idei, intrucat am avut in ordine pointer,setter irlandez,doua femele de bgps si actualmente o catelusa brac german cu par sarmos.
Deci,pointeritza:nas excelent, de departe cel mai bun nas dintre toti cainii pe care i-am avut,cheta extraordinara si cu siguranta cele mai frumoase si spectaculoase pozitii de aret.
Defecte:foarte deficitara la capitolul aport,la balta,la stuf era mai mult inutila(nu ar fi intrat in stuf nici moarta).
Comportament: aristocratic,foarte rezervata,pe mine cred ca mai mult ma tolera decat sa ma considere stapan(la acea vreme nu aveam arma,ci doar il insoteam pe tata),foarte putin rezistenta la frig,capacitate de efort enorma pe canicula.
Setterul,de fapt,femela setter:nas de calitate ridicata,cheta uniforma,aret interesant,caracteristic.
Defecte:facea aport dupa bunul plac,nu intra in maracinisuri,ceva mai bine la balta,dar oricum departe de ce bgps.
Comportament:Foarte atasata de familie,poznasa:ii placea sa sperie trecatorii,dar nu musca niciodata,ceva ma rezistenta la frig dar foarte putin rezistenta la caldura.Avea o relatie speciala cu sitarii.
Despre bracii in episodul urmator.Acum trebuie sa plec.:lol: :wink:
gxg
Membru important
 
Mesaje: 121
Membru din: 20 Dec 2004, 09:11
Locaţie: alexandria

Inapoi la setter englez

Mesajde Virgil pe 30 Mar 2006, 22:11

Dupa cum v-am spus la initierea acestui topic, am fost acela care am crescut si vanat cu bracul par scurt. Am renuntat la bps si am luat o femela setter englez cu parinti Italia (mama linie Mangia si tata Pianigiani). Alegerea femelei a fost stric pe aptitudini de vanatoare. De ce am renuntat la brac? Sunt unul care vaneaza preponderent doua specii: prepelita si sitar. In acest caz nasul si viteza bracului nu ma multumeau. Am vazut in setter aceste caractere pe care bracul nu avea cum sa mi le dea. Am incercat sa descoper aceasta rasa in mod practic prin numeroasele vanatori la care setterii prietenilor mei participau (o femela Dianella si un mascul linie Basana). In scurt timp am vazut in setter ceea ce cautam la brac. Sunt imbatabili la nas si viteza (dc. nu au teren acoperit cu vegetatie inalta).
Intradevar trebuie sa vorbim si de defecte. Sunt cateva capitale:
- parul mare ii fac sensibili la caldura si oricata apa ai cara cu tine nu va fi suficienta;
- acelasi par fin si lung aduna ciulinii si scaietii, dar in timp se obisnuiesc si chiar dc. sunt plini continuua cheta in aceeasi viteza. Eu mi-am tuns cataua pe ici pe colo;
- obedienta precara, incomparabila cu a bracilor. Caini in general independenti care raspund mai greu la comenzi. De dresat nu prea ai ce in comparatie cu bracul cu care trebuie sa lucrez mai mult (aport, urma tarata, aport din apa sau cautare in stuf). Singurul dresaj il faci iesind cat mai mult in camp.
Pe masura ce vremea trece (cataua are un an) sunt din ce in ce mai multumit de setter.
Totusi parerea mea este ca vanatorul roman trebuie sa vaneze cu bracul (sunt adeptul celui sarmos, dar care sa provina din varful geneticii germane de la ora actuala).
Virgil Lucanu
Avatar utilizator
Virgil
 
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mai 2004, 09:06
Locaţie: Bucuresti

Mesajde jon2004 pe 30 Mar 2006, 23:16

Din ce am citit pana acum , eu am tras niste concluzii :oops: :
-bracul , fiind un caine polivalent(aret, aport,urma etc) impune mai multa munca pentru dresajul lui;
-setterul fiind un foarte bun pontator si cam atat, nu este nevoie de prea mult dresaj;
-setterul este mai putin docil, decat bracul;
-setterul este mai rezistent la frig, dar mai sensibil la caldura;
Mai adaugati si voi!Sa nu uitam ca , cainele lucreaza in tandem cu vinatorul, pentru a fi o echipa perfecta cei doi trebuie sa se completeze unul pe celalalt.
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde florin.t pe 31 Mar 2006, 10:27

As mai completa :

- din punct de vedere economic bracul e mai avantajos nefiind un caine strict specializat putandu-se folosi chiar la vanatul mare (cel sarmos)
- in ce priveste calitatile de pontator este inferior setterului dar aporteaza mai bine
- dresajul nu este mai usor la setter ci mai greu de facut avand in vedere ca noile standarde au introdus si la acestia proba de aport, aport din apa chiar (vorbesc de irlandez)
- setterul se poate tunde vara in asa fel sa nu sufere de caldura si sa nu fie problema asa mare cu scaii, pana iarna parul-i creste si nu sufera nici de frig
- setterii au fost obisnuiti sa nu dea atentie vanatului cazut si nu exista problema mancarii sau distrugerii vanatului impuscat. Majoritatea chiar nu mananca deloc carne cruda (caracteristica observata la toti cei pe care i-am avut), daca le arunci o miroase si pleaca.
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1227
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Setter englez

Mesajde Virgil pe 31 Mar 2006, 13:20

As mai adauga cateva aptitudini ale setterului:
- docil in casa, fara probleme de comportament; agresivitatea fiind aproape inexistenta la setter. Asta se explica prin selectia facuta pe aceasta rasa avand in vedere ca probele de agresivitate lipsesc. Vezi la brac proba de omarat pisica salbatica;
- am tinut in casa braci si acum setter. Parul e mai putin lasat de setter, dar firul e mai lung si deci mai vizibil;
- dc. esti vanator de pana ia-ti setter sau pointer. Nu te va dezamagi. Media rasei la camp o depaseste pe cea a bracilor. Asta nu inseamna ca nu sunt braci de exceptie care fac spectacol prin performanta lor.
- clar este ca pe teren acoperit setterul merge mai incet, el fiind adeptul campurilor intinse fara vegetatie inalta. Intr-un teren greu bracul se descurca mult mai bine. Eu vanez mult la prepelita si chiar dc. de exemplu stiu ca este multa in floarea soarelui sau porum nu intru nici cu bracii. De ce? Pt. ca o vanatoare intr-un teren cu cu costreiul de 1m nu mai este la fel de spectaculoasa ca aceea in care lucerna este la burta cainelui.
Virgil Lucanu
Avatar utilizator
Virgil
 
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mai 2004, 09:06
Locaţie: Bucuresti

Setterul si prepelita

Mesajde Virgil pe 31 Mar 2006, 20:10

Un vanator de pana trebuie sa fie interesat de setter. Sa nu uitam pointerul pe care f. putini il folosesc si cunosc. Eu vanez in Baragan, zona Slobozia si credeti-ma ca inafara de cativa italieni, nu am vazut niciun (si credeti-ma niciun) vanator local la prepelita. Si asta de vreo 6 ani. Ce sa le povestesc lor de setter sau pointer. Sunt vanatori vechi care nici nu stiu unde gasesc prepelita sau ca in padurile noastre sunt sitari. Cu siguranta solutia pentru vanatorii nostrii sunt bracii.
Eu am cautat spectacolul vanatorii cu cainele. Sunt adeptul cainilor pasionati de vanatoare si plini de stil. Sper ca nu ma vor dezamagii setterii pt. ca braci putini am gasit cu performante de exceptii si nici unul dintre acestia nu mi-au trecut prin curte. Si totusi, toti bracii achizitionati de mine au avut pedigree si au fost din linii testate la aptitudinile de vanatoare.
Si sa nu uitam de prepelita. Trebuie sa vina cam dupa 10 aprilie, adica in cel mult 2 saptamani. Asa ca nu trebuie sa asteptam 15 august. Nu o sa le impuscam, dar cainii trebuie sa-i avem pregatiti pt. marile conace. Oricum eu imi scot setterul de 2 ori pe saptamana caci vreau sa am in august un caine cu musculatura forte si cu plamanii dezvoltati. Chiar si asa nu pot sa nu vad campul cum prinde viata dupa o iarna care m-a lipsit de vanat din belsug.
Virgil Lucanu
Avatar utilizator
Virgil
 
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mai 2004, 09:06
Locaţie: Bucuresti

Mesajde sorin flutur pe 06 Iun 2006, 00:03

Voi nu ave-ti probleme cu grupa in sensul ca ....ma ! de ce merge setterul sau pointerul asa departe ca ne sperie iepurii...taranii...I-mi plac setterii si pointerii pentru ca te fac sa te crezi la un spectacol de balet cand le vezi filajul si aretul...si vanatoarea e si pentru placerea ochiului nu numai pentru a umple traista
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde sorin flutur pe 20 Iun 2006, 19:17

Cu setterii vanatoarea e mai relaxanta...alearga, fileaza, blocheaza, ramane in aret, salta, tragi, aporteaza...si cauta la distanta de tine...scotocitorul e tot timpul langa tine...iti transmite toate emotiile lui ...intri in rezonanta cu el...parca e mai palpitant...sau asa simt eu acum pt. ca nu mai sunt setterii...saracii...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde sorin flutur pe 23 Apr 2007, 22:09

[albumimg]2465[/albumimg]
aret original de setter
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde wachtelfeld pe 25 Apr 2007, 14:54

Am vazut acum in Germania un examen VJP(sistem de punctaj JGHV) pentru setteri....impresionant...intr-adevar caini de vanatoare,splendid.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde sorin flutur pe 30 Apr 2007, 21:18

Ai vazut in ultimul timp setteri din cele mai bune linii de field trial?
[albumimg]2465[/albumimg]
pacat ca nu am decat poza asta cu acest caine sau altii
In Italia sau inscris aproape 17.000 de setteri englezi in 2005.....si peste 20.000 pe an in anii anteriori....iti spun eu ca au si concursuri de frumusete foarte tari...asa ca ...usor ajungi campion...in ro. eventual :lol:
Ultima oară modificat de sorin flutur pe 21 Mai 2007, 15:55, modificat 1 dată în total.
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde sorin flutur pe 30 Apr 2007, 21:56

standardul actual ar putea aduce prejudicii rasei
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde zksoad pe 30 Apr 2007, 22:04

A adus deja prejudicii rasei din punct de vedere al capacitatii de lucru. Dar dupa cum ti-am mai spus, pe englezi n-o sa-i convingi niciodata sa schimbe standardul. :?
zksoad
Nou membru
 
Mesaje: 26
Membru din: 25 Mar 2007, 00:07
Locaţie: Romania

Mesajde sorin flutur pe 30 Apr 2007, 22:08

poate ca o sa-i convinga italienii si francezii ca au ajuns sa aiba setteri mai buni ca ei
Ultima oară modificat de sorin flutur pe 21 Mai 2007, 15:52, modificat 1 dată în total.
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde zksoad pe 30 Apr 2007, 22:22

Termenul de "mai buni" e foarte relativ. Englezul e englez, n-o sa-l convingi niciodata ca altii au caini mai buni ca ei....mai ales din propriile lor rase...
zksoad
Nou membru
 
Mesaje: 26
Membru din: 25 Mar 2007, 00:07
Locaţie: Romania

Mesajde sorin flutur pe 30 Apr 2007, 22:29

mai buni la vanatoare
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Eugeniu Cerempei pe 14 Mai 2007, 14:35

Am văzut azi un setter englez, pe cimp la lucru....... am rămas fără cuvinte.... lucrează minunat, areturi minunate, aport din apă........... Are 1 an, toate vaccinile, inscris in LOP......omul vrea 600 eur pe el, dar dacă il cumpăr, părintzii mă fugăresc de acasă!!!! Dare poate mă descurc eucumva.... il tzin la vriun prieten ;)
Avatar utilizator
Eugeniu Cerempei
Veteran
 
Mesaje: 510
Membru din: 05 Apr 2007, 15:06
Locaţie: Faro, Portugal

Mesajde sorin flutur pe 15 Mai 2007, 19:53

poate daca treci prin ro. cand avem catei...nu te mai fugaresc parintii...si poti sa spui ca e cadou :lol:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Eugeniu Cerempei pe 15 Mai 2007, 21:51

care-i pretzul unui cătzel cu un an sau putzin mai mic, cu antrenament bazic?
Avatar utilizator
Eugeniu Cerempei
Veteran
 
Mesaje: 510
Membru din: 05 Apr 2007, 15:06
Locaţie: Faro, Portugal

Mesajde sorin flutur pe 16 Mai 2007, 22:40

cred ca gasesti la 2-300 euro un catel bun...dar la 2-3 luni...la un an...in functie de valoarea cainelui,..calitati...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Mesajde Eugeniu Cerempei pe 16 Mai 2007, 23:26

sorin flutur scrie:cred ca gasesti la 2-300 euro un catel bun...dar la 2-3 luni...la un an...in functie de valoarea cainelui,..calitati...

Păi asta e problema, că nu am timp să antrenez un cătzelush..... acum am doi, shi asha mi-i de greu......... practic nu am timp liber!!!
Dar asta nu-i cea mai mare problemă.... aici nu am unde ieshi cu ciinele in afara sezonului, dacă mă prinde politzia cu el pe cîmp, plătesc o amendă pină la 500 eur, shi pot rămîne fără permis de vînător!!!
De asta, dacă cumpăr alt cîine, aleg unul de 10-12 luni, sau mai mare!!! Dacă ashi trăi permanent în Basarabia, ashi alege un cătzelush de 2-3 luni fără să mă gîndesc mult!!! ;)
Avatar utilizator
Eugeniu Cerempei
Veteran
 
Mesaje: 510
Membru din: 05 Apr 2007, 15:06
Locaţie: Faro, Portugal

Mesajde Gica pe 16 Iun 2007, 09:34

Ciine de un an de calitate sub 1000 euro nu cred ca gasesti.
Gica
Membru important
 
Mesaje: 201
Membru din: 03 Ian 2007, 23:34
Locaţie: Arad

Următorul

Înapoi la Pontatori si scotocitori

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori

Publicitate