Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 19 Apr 2024, 23:44

Discutii crap Val Pangica

Pescuitul la crap in balti sau pe Dunare

Moderatori: mialxx, popaliviu

Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 02 Noi 2009, 17:19

Voi deschide aici , pentru sezonul viitor , un topic personal , in cea ce priveste partidele mele de pescuit la crap . Voi furniza retetele mele de nada , monturi folosite , la fiecare partida de pescuit , cu indicarea locatiei si cu consideratii personale in cea ce priveste motivele alegerii facute , anotimp , vreme , samd . Pe scurt - de la anul vom avea o mica "scoala" de crap , cu scuzele de rigoare pentru cei mai calificati ca mine .
Pina atunci - citeva mici trucuri si retete !
Am renuntat sa scriu pe forumurile de crap din motive personale si m-am gandit sa impartasesc totusi munca mea de vreo 10 ani , certificata prin rezultate palpabile , voua , vanatorilor care sunt indragostiti si de pescuit in general si de pescuitul crapului in mod special .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Blog crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 02 Noi 2009, 17:52

Sa incepem cu "cimiliturile:

1. Vreme rece ( martie - aprilie ) - apa mica , nada rara !

- dezvolt aici aceasta lema . Temperatura GLOBALA a apei in aceasta perioada este sub 12-14 grade , temperatura de la care crapul incepe sa devina activ si sa caute hrana pe zone mai largi . Asa cum pe vreme de iarna pe o balta care nu a inghetat ( vezi Anglia ) , cautam crapul la barlog , foarte aproape de locul de iernare ( in general gropi din balta si cu nada redusa la carlig ) , pe vreme de primavara mizam pe o usoara "dezmortire" a mustaciosului si il cautam pe o zona mai larga , mai ales la apa mica , zone incalzite mai usor de razele soarelui - adincimi intre 0.2 - 1 metru ( functie de balta pe care pescuim ) . Aceste zone sunt clar vizitate de crapi la vreme de primavara , pentru reluarea hranirii si pentru "incalzirea oaselor" . :lol: Pescuiti pe platouri linga mal , cautati zonele cu apa mica - situate linga apa "adinca" , uitati-va pe balta si vedeti zonele unde "crapul sare" . Nu neglijati si cele mai adinci zone din balta , locuri in care in general cei mai "grosi" crapi din balta se pot situa lunga vreme , pina aproape de vara . De retinut - mergem la extreme - apa mica sau apa adinca rau !
Primavara , ne ocupam sa facem o nada ca atare - puternic aromata , usor de digerat ( crapul inca are temperatura si metabolismul apei in care traieste - deci e "inca inghetat" ) care sa cuprinda functie de preferinta voastra :
- larve de libeleule
- foilles
- mix de boilies usor digerabil , cu seminte ( papagal , canari , cinepa rasnita dupa prajire , nectar blend , gammarus , coaja de ou , soia prajita si rasnita , etc )
- robin red + ardei iute tocat marunt ( piperul si ardeiul iute fac minuni pe ape reci - chiar si puse in mamaliga )
- aroma aleasa - care nu prea are importanta la modul global , dar care pune o amprenta pe nada voastra , amprenta care daca nada este Ok , crapii o vor cauta fervent , trebuie sa fie pe baza de alcool si nu pe uleiuri esentiale ( gen Easter Blend - Solar ) . Recomandarea asta sus se bazeaza pe disperisia aromelor in conjuctie cu temperatura apei . Aromele de fructe merg bine iarna si primavara ( nu exista o explicatie )
- nu adaugati uleiuri de nici un fel in nada voastra . Uleiurile la apa rece nu fac decit o carcasa densa deasupra nadei - fapt ce va face ca orice veti arunca in balta sa aiba succes pe plan local - 10-20 cm linga montura

Reteta recomndata de boilies pentru primavara - marimea 10 -12 mm :

- 1 kg de mix Nutrabaits En-R - Vite
- 5 oua
- 10 ml - aroma Easter Blend Solar
- 20 ml - extract de ficat
- 10 grame gammarus
- 80 grame foillies
- 100 grame Robin red
- 5 ml - ulei esential de piper Nutrabaits
- 50 ml extract Tiger Nuts
- 100 grame de seminte de papagal rasnite

Recomand monturi cu fir moale ( gem Silkworm ) - lungime 15 cm - carlig Kord Wide gap - nr 6 sau 8 . Montura snow - man - 1 bila tare + 1 pop -up de ananas Solar marime 10 , sau boaba de porumb de plastic Franck Warwick semiflotanta . Mai exista varianta de disc de plastic , pentru sporirea flotatibilitatii , inserat intre jumatatile de boilie de pe firul de par al carligului . Ideea este ca bila sa fie usor de luat la "bot" - pentru ca pestele nu este dispus la efort de hranire mare ; pur si simplu nu are energia necesara . Merge si varianta ca in mix sa adaugam si 10 % praf de pluta si obtinem bile usor flotabile .

Nu naditi deloc , la inceput . Pescuiti fie cu bila sau montura de sub carlig , fie procurati saci solubili care sunt buni pentru temperaturi scazute ale apei si naditi cu ei sub carlig . Daca prindeti locul bun , nu bagati mai mult de 20-30 bile / lanseta la 24 ore .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Blog crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 02 Noi 2009, 18:47

Ce zici Unchiule ? :wink:
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Blog crap Val Pangica

Mesajde edyss pe 03 Noi 2009, 05:56

Daca ai renuntat sa postezi pe forumurile de crap, probabil ai avut o dezamagire pe undeva, pentru care imi pare rau. Pentru faptul ca te-ai hotarat sa ne impartasesti din experienta ta, nu pot decat sa MA BUCUR!!! :D . In concluzie, iti multumesc din suflet, in nume personal.
edyss
Membru activ
 
Mesaje: 99
Membru din: 21 Noi 2008, 07:42

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde George08 pe 03 Noi 2009, 10:00

Foarte buna ideea ta Val, din punctul meu de vedere. Numa' ca n-am inteles un lucru: monturile alea se tin in mana? :D Nu pui tu intai, pentru papagalii pur-sange ca mine, un mic indrumar despre alegerea unditelor, mulinetelor, accesoriilor, etc.? Un minim necesar pentru un pescar incepator?
Avatar utilizator
George08
Membru important
 
Mesaje: 242
Membru din: 20 Feb 2008, 19:03
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde liviu35 pe 03 Noi 2009, 13:34

apai iti trebe minim 4 lansete, 4 mulinete, vreo 2000 m fir, suporti lansete, senzori, swingere, tot felul de chestii necesare pentru monturi, si multe altele, In total cam un portbagaj de 500l de bagajerie :D :mrgreen: :lol: :lol: :lol: .

Am glumit.

FIR INTINS LA LIMITA ITI UREZ.

Serios vorbind subiectul e interesant, mai ales daca il vom extrapola si la pescuitul pe Dunare, cu locuri, echipament specific, nade, etc.
liviu35
Membru important
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Noi 2008, 13:47
Locaţie: Dobroesti,Ilfov

Re: Blog crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 03 Noi 2009, 18:32

edyss scrie:Daca ai renuntat sa postezi pe forumurile de crap, probabil ai avut o dezamagire pe undeva, pentru care imi pare rau. Pentru faptul ca te-ai hotarat sa ne impartasesti din experienta ta, nu pot decat sa MA BUCUR!!! :D . In concluzie, iti multumesc din suflet, in nume personal.


Am renuntat sa scriu pe forumurile de crap , cu regret si durere fata de munca mea de atitia ani , dar acum lucrurile au ajuns la un nivel inacceptabil . Ultimele noutati sunt ca revista Aventuri la Pescuit , care s-a constituit drept sponsor principal al competitiei de calificare pentru Campionatul Mondial , nu a platit nici un ban , cu toate ca toate turneele de calificare au purtat numele de "Turneul ALP ...." ; in plus se pare ca membrii ai delegatiei Romaniei , cu ecusoane la gat si cu treninguri inscriptionate au cules de pe strada bagaje lasate si uitate de celelelate delegatii straine , pina cind un croat si-a dat seama ca a uitat geanta cea buna si valoroasa ( senzor Delkim , samd ) si a acuzat de furt la Federatia Internationala , echipa noastra nationala .
Sunt scarbit sincer ..... de ce exista acum la crap . Prefer sa scriu aici , pentru unii dintre voi ( putini ) , dar care sunt sincer interesati . Sau poate nu mai scriu deloc si pescuiesc pe afara ( Ungaria , Franta , samd ) si in tara ma duc de placere prin Delta , samd . Un concurs de crap ma costa 2000-3000 lei , de banii astia ma duc la 5 stele prin Delta 2-3 zile si macar acolo sunt eu si Delta , fara sponsori , fara grija gentilor , pur si simplu aer curat si spectacolul naturii .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 03 Noi 2009, 21:05

Imi cer sincer scuze Val pentru modul absolut haotic in care urmaresc acest forum. Postez la subiecte aproape inchise si omit flagrant subiecte carora ar trebui sa le acord o importanta deosebita.
Abia acum am vazut micul tau blog despre crap si l-am citit cu interes. Bineanteles ca voi posta insa momentan tre sa plec si nu amtimp chiar acum.
Poate ca ideea ta de deschidere (in cadrul acestui forum) a sectiunii crap va transforma forumul in doua categorii: pescuit si vanatore. Garantat ca nu va fi nici cu "sa moara mama" si nici cu "bidineaua n-are coada".
Inteleapta decizie ai luat. Bine-asa!

Raspund curand. Te pupa Unchiu!

P.S. Si eu care eram pregatit (asa ca sa ne mai dezmortim oasele) sa deschid un topic intitulat: "Haideti sa-l luam in tarbaca pe Val Pangica".
Bine lucrata Val!
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Ray pe 03 Noi 2009, 21:29

:D , val, un candle diner e nimic pe langa retzeta ta
Traieste fiecare zi, ca si cum ar fi ultima. Apoi, intr-o zi, asa se va si intimpla.
Avatar utilizator
Ray
Membru important
 
Mesaje: 205
Membru din: 24 Iun 2008, 13:53
Locaţie: Alzenau

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 04 Noi 2009, 10:24

Doua trucuri pentru pescuit la crap , pe ape reci ( toamna tirziu , primavara devreme ) :

1. primul consta in folosirea unor monturi cu pop-up ( boilies plutitor ) . Montura se vede in poza si se cheama "claw rig" ( gheara ) . Carlig maxim marimea 6 . Boiliesul trebuie sa fie in culori cit mai deschise ( galben , rosu , verde , portocaliu , fluo - cu aroma de fructa puternica . ) nu mai mare de 12-14 mm . Se poate atasa la montura un saculet solubil cu pellete ( fara ulei ) .

Imagine

2. al 2-lea consta intr-o montura cu viermusi pe "fir de par" , plus spuma flotanta . Poza este edificatoare despre cum se executa aceasta montura .

Imagine

Fir Intins !
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 04 Noi 2009, 10:46

Am mai vorbit despre lansete si alte "scule" necesare unui incepator la pescuit la crap . Sa le luam pe rind , fara a intra prea mult in detalii tehnice :

* lansete - lansetele pentru balta trebuie sa fie puternice dar usoare , de lungime 3,2 - 4 metri . O lanseta tip par va permite incarcarea cu o greutate mai mare la lanseu , dar fi "aspra" in drill si poate sa puna probleme la punerea crapului pe mal ( rupturi ) . O lanseta moale , va fi excelenta in drill , dar nu va permite lanseuri lungi , cu sac solubil si nici nu va face usor de intors un "balaur" plecat cu fir .
Pentru pescuit in Delta , lansetele trebuie sa fie mai scurte ( nu necesita lanseuri lungi si sa permita si pescuitul din barca ) dar la fel de puternice , totusi cu un varf subtire ( pentru a sesiza trasaturile mai usor ) .
O alegere excelenta pentru un pescar incepator , poate fi o lanseta de carbon cu un TC ( test curve ) de 3,5 lb , o lungime de 3,6-3,9 m ( functie de statura pescarului ) , intr-o gama de pret intre 80-100 EUR / bucata .

* mulinete - aici trebuie sa tinem cont de faptul ca indiferent de unde pescuim , crapul este un peste viguros , de talie medie - mare , deci trebuie sa ne luam niste mulinete "serioase" cu mecanisme solide . O mulineta de crap trebuie sa fie usoara , solida si cu tambur supradimensionat . Tamburul supradimensionat permite o rata excelenta de recuperare a firului ( adica la tura de manivela poti recupera intre 0,6-1 metru de fir ! ) si o buna desfasurare a firului de pe tambur la aruncare ( distante mai mari de pescuit ) . Sistemul de "free runner" sau "bait runner" este o optiune in plus , dar nu este absolut necesar . Se poate pescuii si cu frina pusa pe liber - in acest caz intzeparea pestelui se face blocind tamburul cu mina . Atentie - nu blocati firul cu mina , lipindu-l pe lanseta , pentru ca in primul rind va veti taia la mina si apoi veti intzepa prost pestele .
Exista mulinete acceptabile - la cca 70-90 EUR / bucata .

Imagine
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 04 Noi 2009, 12:25

Si o poza interesanta cu metoda de legare a carligului , cu "nodul fara nod"

Imagine
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 04 Noi 2009, 21:44

Capitolul pescuit pe acest forum a fost tratat mai mult ca un sibiect de amuzament sau hai sa zic un subiect pe marginea vanatorii. Cam trista si neinspirata abordarea acestei ramuri ale vanatorii. Pentru ca sper ca nu exista nimeni care nu stie ca pescuitul este tot vanatoare.(cine ma poate contrazice il rog s-o faca fara retineri.....dar cu argumente va rog nu cu "asa cum lumina trece prin apa asa si Fecioara Maria a ramas insarcinata cu pruncul Isus")
Aceasta magnifica ramura a vanatorii trebuia tratata si abordata asa cum Val in sfarsit o face acum, de la bun inceput.
Pentru ca vad ca sunt opinii care sunt mai interesate de lupta cu cutitul decat de vanatoarea in apa. Este opinia si treaba fiecaruia, dar asta este totusi un forum de vanatoare.

Eu salut cu mare respect initiaiva (repet: tarzie) a lui Val de a da Cezarului ce-i al Cezarului. Val a inceput subcapitolul crap, dar oricine are ceva de spus referitor la alte tipuri de pescuit, mie personal mi-ar face mare placere sa citesc si sa invat. Desi traiesc in patria somonului, sturionilor si stiucii, habar nu am de tehnicile necesare capturarii acestor specii.

Voi reveni cu opinii pe marginea celor postate de Val la capitolul abecedarul pescuitului la crap(asta este singurul peste pe care stiu sa-l prind deocamdata)

Respect

Moose_Masta
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde George08 pe 05 Noi 2009, 09:20

Moose_Master scrie: Pentru ca sper ca nu exista nimeni care nu stie ca pescuitul este tot vanatoare.(cine ma poate contrazice il rog s-o faca fara retineri.....dar cu argumente va rog nu cu "asa cum lumina trece prin apa asa si Fecioara Maria a ramas insarcinata cu pruncul Isus")


Argument: pescuitul nu e totuna cu vanatoarea pentru ca pestele nu are sange cald. Tine? La mine n-a tinut... :D
Avatar utilizator
George08
Membru important
 
Mesaje: 242
Membru din: 20 Feb 2008, 19:03
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 05 Noi 2009, 16:57

Citezi din Maricica si prietenii ei sau e o replica din vreo drama vesela de pe postul tv acasa?
Ce legatura are temperatura sangelui cu faptul ca ii urmarim, ademenim dupa care ii scoatem complet din mediul lor ca sa o punem de-o saramurica?

Val, cred ca ar trebui sa expui si subcapitolul nade si locul. Acest subiect bate sculele pentru ca la pescuit spre deosebire de vanatoare, nu vedem vanatul, ci trebuie sa-l dibuim dupa care sa-l facem sa ramana pe locul ales de noi ca sa-l putem captura. Deci nu ne mutam cu sculele de 10 ori pe zi ca nu se poate, ci il facem pe el sa vina la noi.
Chia rsi cu scule foarte proaste, daca suntem bazati la capitolul nade, loc si abordare a partidei, tot vom putea scoate cativa macar pentru mandria personala.
Asta este parerea mea.

La scule ce sa spun, subiectul este atat de vast si parerile impartite, si in general ce imparte gusturile este banul.....fiecare avand disponibilitati mai mari sau mai mici.
Daca vrei pot dezvolta.

Dupa cum sti, eu sunt pasionat in mod exclusiv de balauri si capturile de sub 10 kg nu intra in carti la "poze cu capturi". Dar indiferent de marime regulile de baza sunt aceleasi in ceea ce priveste crapul.
Si aici pot dezvolta.

Oricum te rog lasa-ma sa stiu cat de mult pot interveni pentru ca am inteles ca este totusi un mic blog personal si deci nu vreau sa ma bag si sa produc confuzie in ideile pe care tu le expui.

Stima
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 05 Noi 2009, 17:39

@Unchiu

eu chiar te rog sa nu ma lasi singur pe acest topic , unde vorbim de crap . Si ca sa iti ridic mingea la fileu - iti spun ca nu sunt de acord cu afirmatia ca "balaur" sau nu , tot crap este . Din observatiile mele si nu numai , crapul mare ( de poza :lol: ) se comporta in garla si pe patul de nada altfel decit "fratii" lui mai mici . Astept replica ! :wink:

PS - Cred ca voi scrie despre nade , cu exemplificari . Locatia are si ea secretul ei , dar e un subiect atit de complex ......

PPS - apropo de Maricica - anumite secvente din "State de Romania" mie unul imi aduc aminte de umorul de buna calitate de acum 15-20 ani .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 05 Noi 2009, 17:58

Nada mea favorita - CANEPA ( asta de pescuit si nu aia de tras pe nas :D :D ) .

- in toate scrierile despre pescuitul crapului , pe pat de seminte , canepa ocupa principalul loc . Cinepa rasnita intra in componenta multor mixuri de firma , cinepa fiarta ( vezi retele de mai jos ) nadita grosier , ocupa pestele pe patul de nada ( teoria lui Hutchinson - teoria preocupariii si hranirii cu seminte sau boilies de mici dimensiuni ) .
Nu stiu de ce , dar nu numai eu am observat ca la crap cinepa e belea !!! Crapul o maninca cu o placere deosebita , tine pestele pe vadul nadit , si poti face monturi dedicate cu cinepa la firul de par , astfel incit sa ai trasaturi aproape continuu . Singurul pacat este ca nu selecteaza crapul mare si aici Unchiul o sa ma certe .... :lol:

Prin concluzie - pentru o partida de 48 ore - pregatiti 5 kg de cinepa ( de la Hornbach , aici e ieftina , in piata te jupoaie "taranii" ! ) , astfel :

- punem la inmuiat canepa , cu 1 lingura de sare la kg , pentru 24 ore
- fierbem intreaga cantitate , cca 30-40 minute , pina cind miezul alb iese la iveala prin spargerea semintelor
- adaugam 3-4 linguri de ulei de masline si 2-3 ardei iuti tocati marunt si amestecam bine !!!

Pastram zeama de la fierbere - cu ea ne preparam nada praf pentru arcurile de nadire . In nada praf adaugam 5-6 pumni serioasi de cinepa boabe fiarta si amestecam bine . Restul boabelor le aruncam cu racheta pe patul de nada . Daca o uscam bine de zeama putem face saci solubili cu cinepa fiarta , care sunt devastatori pentru orice ciprinida .
Va pun si o poza cu o montura cu fir de par , momeala cinepa de plastic ( Berkley ) , peste pat de nada .

Imagine

Bucata de flotant este bine sa fie imbibata in zeama de la fierbere - in rest canepa "boabe" de plastic .

Imagine

Cam asa arata montura peste un saculet solubil plin de cinepa , sau prin lansare "plantata"

Un alt truc este sa puneti semintele de cinepa preparate cf retetei cu tot cu ardei iute , si sa il dati prin "mixer" - rezultind o zeama lunga - care amestecata cu nada voastra praf , pentru arcul momitor , in combinatie cu viermusi , boilies de 8-10 mm , montura cu cinepa , sau 1 simpla boaba de porumb , face ravagii prin garla !!! iarasi nu garantez dimensiunea ....

Fir Intins !
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 05 Noi 2009, 20:29

Val, dragul meu confrate de patimi si obsesii, vorbesti de parca imi citesti mintea. Cand explicai de canepa parca ma treceau caldurile si fiorii drill-ului. Stai, vis a vis de crap mare sau mic, eu m-am referit strict la technicile de abecedar si nu am intrat in fineturi. Ai perfecta dreptate daca incepem sa vorbim de selectie si mai ales de obiceiurile balaurilor vs. obiceiurile ciortanului si chiar celui de 6-7-9 kg.

Revenind, canepa este devastatoare. Inegalabila de catre orice produs inventat de catre chimia moderna. Val a inceput vad cu artileria grea. Si de ce nu. Mai bine cheltuiesc un banut pe 5 kg de canepa decat pe 50 kg de porumb. (Si porumbul are rostul lui de necontestat. Atat folosit taraneste, dar mai ales mosmondit)
Parerea mea este ca un loc bine ales si folosita o nada pe baza de canepa nu are cum sa dea gres. O dovedesc si la Sorbona la orice ora.

Nu te cert bre ca ai dreptate: canepa nu selecteaza balaurele. Ea este doar asul din maneca pentru retinerea pestelui pe patul de nada(of course daca LOCUL este ghidus ales)

Sugestia mea personala, mai ales pentru cei care sunt mai la inceput, este sa nu inceapa cu nazi sofisticate, greu de controlat si pe care nu le inteleg pe deplin. Ideea este sa intelegi ceea ce faci si ceea ce arunci in apa. Si mai ales cat, cum si cand arunci. Si eu fac greseli de abordare si stric gramezi de nada, dar la mine macar "are balta peste" si nu-i asa tragedie.
Pentru cei care sunt doar pescari amatori, sugerez folosirea de nazi simple dar prinzare, dozaj de bun simt si fara abordari mirobolante pentru ca "asa am auzit ca fac baietii de la Senzor". Ei sunt din alt film la care si eu ma uit si iau notite inca. Celor avansati si maestri n-am ce sa le recomand ca ei le stiu oricum pe toate si nu mai sunt lucruri de invatat. (Fir-as al dreacu sa fiu cu stiinta mea, ca uneori mi-as sparge singur mecla enervanta si plina de sine.)

Produsele naturale iuti si intepatoare le bag iarsi la capitolul nazi decente si de bun simt(dozajul....atentie!) De asemenea lucrurile dulci: melasa, siropurile de porumb, artar, ciocolata lichida si chiar zaharul sunt iarasi de bun simt si preferate de mustacios. Fructele sunte deja consacrate. Pacat insa ca nu merg mereu, ci doar in anumite situatii si perioade.

Nu inchei, ci il las pe Val sa mai completeze ce poate eu am omis sau nu am facut suficiente precizari. Acum conduc si tocmai am intrat in Nevada si ma cam fura peisajul luminitelor de la casino-uri.

Era sa uit, Val vrei tu te rog sa atentionezi pe cei care se apuca sa faca decocturi de fel de fel de cereale si textile asupra mirosului degajat dupa o anumita perioada de macerare. Ca daca o zic io, nu mai face nimeni nici un amestec. De altfel trebuie sa recunosc ca imi plac mirosurile pestilentiale degajate de nade mosmondite. Hmmm, ce as inhala acum un pic de SBS lichid. Desfunda nasul, trateaza problemele polipilor si vindeca pe loc TBC pulmonar.

Completari Val? Si alti colegi ?
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 06 Noi 2009, 11:09

@Unchiu

nada "boabe" sau seminte , dintre care cea mai folosita in Romania este porumbul , are si ea regulile ei . Multa lume prefera sa pescuiasca cu porumb nefiert ( tare ) . Inainte de a da 1 reteta de preparare a porumbului , vreau sa fac citeva consideratii legate de porumb preparat / porumb nefiert .

- porumbul nefiert , este mincat cu placere de crap mai ales datorita duritatii acestuia si faptului ca trebuie "mestecat" si spart in "dintii" faringieni ai pestelui . Efectul si senzatia de hranire sunt acelasi cu cele ale spargerii scoicilor si melcilor de pe fundul apei . Problema este ca porumbul nefiert produce un mare pacat - pune "crapii" pe lat :lol: , umflindu-le burta . Pestii vor avea nevoie de un timp indelungat sa digere hrana solida , perioada in care in mod sigur nu se vor mai hrani decit sporadic sau deloc .
Prin urmare prindem ce prindem , dupa care pauza . Crapii sunt pe vad , dar nu maninca , pentru ca sunt satui .
Alt pacat al porumbului nefiert este acelasi ca nu poate fi aditivat cu arome si alte lichide de atractie .
Pentru cei care nu vor sa isi piarda timpul cu fierberea porumbului , le recomand din inima sa il puna macar la inmuiat , in apa , cu macar 24 ore inainte de a-l folosi .

- porumbul preperat - usor digerabil , purtator de arome si lichide de atractie . Necesita ceva munca , se prepara cu ceva vreme inainte de partida de pescuit , dar pentru partide lungi de 2-3 zile , nu are comparatie cu varianta "cruda" .
Reteta de preparare pentru 1 kg de porumb :
- se pun semintele la inmuiat , numai cu apa - cca 24 ore
- se fierb cca 20-30 minute , in clocot , pina cind porumbul se sparge la capatul subtire , sau pina plezneste coaja pe lungimea lui .
- se ia de foc - se lasa la racit adaugind 100 grame de zahar , sau melasa si aroma ( in general de fructe - dozaj cf producator ) si un lichid gen amino ( dozaj idem ) .
- in varianta complexa mai adaugam - lichid CSL , lichid amino , samd ( pot dezvolta pentru cei interesati )
- se lasa 2-3 la macerat , pina cind deasupra apei se formeaza o spuma albicioasa si "porumbul fierbe" , adica ies bule de gaz din amestec ( pe stilul cum fierbe vinul ) . Acum e bun de folosit chiar daca mirosul devine naspa :lol:

Care e smecheria asta cu lasatul la macerat - atunci cind porumbul in apa in care a fiert , intra in fermentatie , se degaja aminoacizi , substante esentiale in hrana pestilor si care nu se gasesc in stare libera in apa . Orice aport de tip amino , va fi apreciat de crapi si nada va fi mincata si digerata cu mare placare . Daca folosim retete complexe in care adaugam noi lichide de tip amino , timpul de macerare nu mai este asa important , in schimb aceste substante costa ceva banuti . Ideea este ca porumbul sa inceapa sa miroasa urit si de abia atunci e bun de folosit :wink:

Cind pescuim in Delta Dunarii nu trebuie sa ne facem grija cu fierberea porumbului . Pe canalele mari , cu curent , crapii nu stau "pe nada" , ies circula mereu si nu avem problema sa punem pe lat crapii , cu nada noastra solida si neprelucrata .
Avem oricum mici sanse ca dupa ce au mincat , sa mai treaca asa repede pe la locul nostru de pescuit . Concret , in Delta nu tii pestele pe nada ci il interceptezi , cind e in zona .

Imagine
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 06 Noi 2009, 11:25

Imagine

O montura care mie imi place in mod deosebit !!! Saculet solubil cu pelete CSL , carlig Korda Wide Gape nr 6 , legat cu fir mono rigid Amnesia , 1 boaba de porumb semiflotanta (plastic - Enterprise Tackle by Franck Warwick ) pe fir de par .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 06 Noi 2009, 19:42

Ca indulcitor, eu prefer de departe ciocolata lichida. Poate ca am avut eu mai bune rezultate ca alta explicatie nu am. Boabele se inchid la culoare si emana un miros puternic de ceva bun. Gustul este meserias, dar pana la coada este vorba de gusturile crapului si nu ale mele. Si eu il las in propria zeama pana cand ma paraseste familia fugind care incotro.

O alta reteta la care eu l-am zobit. Il fierb si in loc de indulcitori pun mujdei de usturoi. Mirosul dupa cateva zile este absolute pungent stench, de-asta si apelez la reteta doar in cantitati mici si pe furis, intrucat nu este prima oara cand primesc amenintari din partea familiei. Chiar si cu usturoi tot adaug un pic de melasa lichida. Dulceata aia cred ca face ravagii.

Saculetul solubil la carlig cu diverse mosmoande este imbatabil. Fara drept de apel isi face treaba in orice conditii. Mie imi place sa pun in saculet orice altceva decat am pe firul de par. Ce este pe firul de par imi trebuie sa contrasteze ca si culoare, dar si ca gust. Aia este de fapt cireasa de pe tort.

Bine-asa Val!
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde liviu35 pe 06 Noi 2009, 19:59

Ref la porumb.

Personal il folosesc foarte rar simplu, necombinat cu alte seminte. In general il folosesc in combinatie cu canepa, orz grau, seminte de floarea soarelui, etc.

In ceea ce priveste fierberea nu l-am fiert niciodata dar in schimb l-am oparit, turnind apa fierbinte deasupra, dupa care l-am lasat 2-3 zile.

La o partida de pescuit am vazut la niste pescari o nada ale carei secrete vi le impartasesc pentru ca rezultatele m-au dat efectiv pe spate. MHLM de la senzor in care au pus porumb bonduelle si seminte de canepa. Pe naditor au pus o portie generoasa de pasta solubila , peste care au pus combinatia de MHLM ( bineinteles MHLM avea si sirop de porumb- cel cu care vine in cutie). A rezultat ceva cam cat o minge de handbal pe arcul naditor. Chestia asta au plantat-o pentru ca era imposibil sa arunci cu asa ceva. In conditiile in care nimeni de pe balta nu prindea nimic de vreo 5 ore , combinatia respectiva a adus la mal vreo 6 crapi in 50-60 de min.

Aaa..... era sa uit - pe firul de par aveau diverse momeli de la boiles pana la porumb simplu .
liviu35
Membru important
 
Mesaje: 198
Membru din: 25 Noi 2008, 13:47
Locaţie: Dobroesti,Ilfov

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde George08 pe 06 Noi 2009, 22:54

Moose_Master scrie:Citezi din Maricica si prietenii ei sau e o replica din vreo drama vesela de pe postul tv acasa?
Ce legatura are temperatura sangelui cu faptul ca ii urmarim, ademenim dupa care ii scoatem complet din mediul lor ca sa o punem de-o saramurica?


Nu are nicio legatura. Citam doar din "gandirea" romaneasca.
Avatar utilizator
George08
Membru important
 
Mesaje: 242
Membru din: 20 Feb 2008, 19:03
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 07 Noi 2009, 17:38

Exista o teorie a pescuitului pe pat de seminte , teorie elaborata de unul din "parintii" pescuitului la crap - britanicul Ron Hutchinson . Distinsul pescar a scris si o carte despre aceasta metoda de pescuit . Teoria se cheama teoria preocuparii si foarte pe scurt enunta faptul ca pe un pat se nada de mici dimensiuni ( seminte sau pellete de 1-2 mm ) , crapii vor fi preocupati sa curete pina si cel mai mic fragment de hrana , intr-un sistem competitiv ( gen maninca cit poti si repede :lol: ) fata de ceilalti crapi , asigurind acele citeva clipe de neatentie in care lasa garda jos si ia si "boaba" legata de firul de par .
De ce ne trebuie acele clipe de neatentie din partea crapului ? Pentru ca observatiile facute in apa , inclusiv cu cele mai "fine" si "agatatoare" monturi , arata ca nu orice aspiratie a monturii duce la intzepare . Crapul este suspicios , "simte" ca e ceva in neregula si de cele mai multe ori "pipaie" momeala , fara fermitatea necesara producerii intzeparii . Preocuparea si competitia pe patul de nada il fac sa lase garda jos si sa mareasca rata trasaturilor la lansetele noastre .
S-au facut experimente in bazine si nadind cu 6-7 boilies , impreuna cu 1 montura ( cu bila la fel ) , in proportie de 99 % , bila de pe montura a fost "mincata" ULTIMA :lol: . De ce ? Habar nu am , dar are si crapul asta niste simturi de care noi poate habar nu avem .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 07 Noi 2009, 17:46

Lasind la o parte seminte mai greu de procurat , gen garbanzos , maple peas , niger , tiger nuts , etc - recomand sa nu pescuiti numai cu porumb si aici Liviu are dreptate . Putem face un amestec mult mai productiv , ieftin si relativ usor de preparat .
Despre porumb v-am spus mai sus . Excelenta observatia Unchiului cu privire la usturoi - rezulta o nada de vis mai ales la cteno .
Cinepa iarasi e prezenta in postarile de mai sus .
Mai adaugati - 2-3 cutii de conserve Bonduelle ( scurgeti bine zeama inainte ) , 1 cutie fasole alba sau rosie tot de la Bonduelle ( idem zeama )
- incercati sa preperati si o doza de porumb de floricele , dupa reteta clasica de porumb ( sunt mai dulci boabele )
- 1 cutie de mincare ( seminte ) pentru papagali
- 1 cutie de sfecla rosie ( taiata cuburi )
- seminte de ovaz ( excelent !! )
- la Hornbach se gasesc la standul cu mincare pentru animale - morcov deshidratat , lucerna uscata inele , seminte de floarea soarelui , sfecla deshidratata , mazare furajera , samd .

Ideea este ca in mixul noastru de seminte sa avem o diversitate in ceea ce priveste marimea "bobului" si textura acestuia, plus un mix de culori atractiv .
Ovazul se prepara prin spalare si simpla inmuiere ( 24 ore ) in apa fiarta + 5-6 linguri de lapte praf . Odata ajunse ina pa semintele vor crea un efect de "nor" albicios , care va asigura camuflajul artificial al crapului pe patul de hranire .

Imagine

TRUC 1 - nu va sfiiti sa adaugati la sfarsit , la intreaga compozitie , 1-2 conserve de carne de ton in ulei , si asta mai ales vara
TRUC 2 - cca 20 % din amestecul de seminte - puneti-l intr-un mixer sau blender si faceti-l zob , zeama lunga . Puneti-l inapoi in galeata si amestecati bine . Efectul de "nor" al nadei va fi excelent iar coloana de nada se va ridica pina la suprafata apei asigurind atit disoersia naturala pe orizontala cit si verticala apei .
. Cine nu prinde , sa ma injure pe acest topic :lol:
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 07 Noi 2009, 18:05

Imagine
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde chivi pe 14 Mar 2010, 04:20

O problema frecventa in cazul meu este ,,dozajul'' timpului liber in care urmaresc topicurile de pe urma carora imi pot asigura minima cunostinta, pe de o parte si buna dispozitie,prin participarea la anumite discutii in care cred ca ma incadrez, pe de cealalta parte.Desi sunt un mare impatimit al pescuitului de crap constat ca am pierdut un subiect care imi satisface intr-o foarte mare masura ambele necesitati.In tot acest timp de cand sunt umil membru al acestui forum am omis acest subiect.Scuzele de rigoare vin ca o confirmare a faptului ca am fost un dobitoc.Ii multumesc si eu lui Val pe aceasta cale pentru bogatia de informatie pe care o impartaseste cu noi.Din pacate nenumaratele nopti castigate pe malul putinelor balti pe care le-am batut cu umila-mi experienta ma fac sa palesc, cu siguranta, in fata ,,balaurilor'' de poza pe care ati reusit sa-i vanati.Sper sa revina si altii in acest subiect, pescuitul, si sa-l dezbatem impreuna.Si cum vorba multa e saracia omului, nu vreau sa cad in banalitate ci sa-mi exprim respectele mele pentru cei cativa care au scris in acest topic si adanca gratitudine intiatorului.Fir mereu intins!!!
Desteapta-te, ROMANE !!! Deci, inca dormim
Avatar utilizator
chivi
Veteran
 
Mesaje: 414
Membru din: 10 Aug 2009, 17:24

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 14 Mar 2010, 07:19

Io n-am abandonat subiectul deschis de Val, ci doar l-am last la "decoct" peste iarna. Acum astept sa iasa pestele la masa si am sa revin asupra subiectului.
Sunt curios daca Val s-a aventurat pana acum la vreo iesire asa de control. Aici gheata are inca o juma de metru deci voi mai astepta niscaiva timp.

Ce vroiam sa mai adaug la cele spuse de Val in privinta nadei este tot legat de porumb. Imi place sa folosesc porumb pentru ca este ieftin, se prepara relativ repede, se umfla bine si umple galeti intregi de nada si poate fi mosmondit intr-o teoretica infinitate de moduri. Plus ca aici crapul nu stie de Nutrabait sau Solar. Pentru el porumbul este masa de Craciun si nu vreau sa-l spurc la serbet de trandafiri.
Asadar imi place sa prepar porumb spart. Nu facut malai, ci spart in bucatele. Chiar il gasesc gata spart pentru ca astia il folosesc la mancare pentru pasarele.
Fiind spart se prepara foarte rapid si absoarbe tot ce-i adaug. Plus ca spartura creeaza acel ceva la care Val facea referire undeva mai sus si anume la retinerea pestelui pe loc. Spartura este greu de mancat si pestele ramane o bucata lunga de vreme inebunit de simturile declansate de mosmoandele preparatului. Se satura greu cu spartura de porumb si cand gaseste 8 boabe intregi una in spatele celeilalte nu mai sta mult pe ganduri. Imi place mult sa contrastez nada de la carlig fata de patul de nada. Aici nu este sfios si imi permit treaba asta.
La inceput eram cu vechile metehne, insa treptat mi-am dat seama ca este un altfel de joc si nu se merita sa ma rup in dragalasenii.
Spartura de porumb odata umflata nu mai este chiar spartura...adica se mareste considerabil si este si vizibila si gustabila si mirosibila. Doar ca nu se prea poate satura cu ea. Exact ce imi doresc si eu.

Anul asta o sa deschid "ca pe vremuri". Cu mamaliga. Mi-e asa de dor de mamaliga pe momitor si 7-8 boabe de porumb la carlig.
Data viitoare voi posta niste retete personale de mamaliga.

Astept sa aud pe cineva care a facut primul deschiderea pe 2010.
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde val pangica pe 14 Mar 2010, 09:46

Si la noi e inca zapada Unchiule ! Cred ca voi debuta , direct in concurs - la Moara Valsiei , in miercurea de dupa Paste . Am cite ceva preparate minune .... sper ca le-am gandit bine peste iarna :lol:
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Discutii crap Val Pangica

Mesajde Moose_Master pe 14 Mar 2010, 15:19

Iarasi o faceti de concurs si noaptea o sa va ninga sculele si o sa aveti turturei pe fire. Imi povestea Octavian(Tavi de la McD) ca anul trecut de frig dormea in pozitie fetala(genunchii la gura si mainile stranse pe piept).
Oricum ar fi te rog sa postezi dupa concurs un rezumat cu impresiile si trairile personale.

Te pupa Unchiu
Moose_Master
Veteran
 
Mesaje: 980
Membru din: 12 Oct 2008, 02:40

Următorul

Înapoi la Pescuitul la crap

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 3 vizitatori

Publicitate