Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 14:17

Boilies Solubil

Pescuitul la crap in balti sau pe Dunare

Moderatori: mialxx, popaliviu

Boilies Solubil

Mesajde iondumitru pe 04 Ian 2010, 14:19

Salut Val,

Stiu ca ai experienta prin multe concursuri, poate ne ajuti cu:
1) O reteta de boilies solubil fara multe floricele...
2)Cum putem face un mix bunicel fara a investi o gramada in mixurile firmelor consacrate(daca se poate)
3) Marile nume producatoare de boilie /castigatoare de concursuri au doar multa reclama sau prind si peste.


Razvan
taz
iondumitru
Nou membru
 
Mesaje: 44
Membru din: 25 Iul 2006, 13:12

Re: Boilies Solubil

Mesajde val pangica pe 05 Ian 2010, 10:14

Salut Razvane ,

e mult de scris si am sa separ subiectele

1. Boilies solubil - este un boilies care nu se fierbe si care se dizolva usor - usor in apa , avind o evolutie locala gen "efervescenta" . Aceste boilies se fabrica punind in compozitia initiala , in loc de oua , lapte de porumb .
Laptele de porumb se cumpara ( eu il folosesc pe cel comercializat de Senzor si produs de tata Nitzu ) in flacoane de 1 litru . Se incalzeste 1 litru de apa - se adauga peste laptele de porumb si se omogenizeaza , rezultind 2 litri de solutie de culoare galbena , dulce si lipicioasa .
In locul volumului de "lichid" rezultat din spargerea a 6-8 oua / kg de mix , se inlocuieste acest volum cu laptele de porumb diluat ( practic se schimba zeama din oua cu laptele de porumb :wink: ) . Se ameseteca coca , se fac bilele si se lasa la uscat timp de 4-5 zile inainte de a fi folosite .
Atentie la dozajul substantelor nutritive si al aromelor , pentru ca nu se "pierde" nimic la fierbere ! De aceea recomand sa mergeti pe dozajul minim recomandat de producator .

O reteta pe care am folosit-o , bazata pe produse SBS :

- 1 kg de mix SBS - Squid & Octopus
- 10 ml Amino
- 4 ml aroma Squid & Octopus
- 2 ml aroma Strawberry Jam
- 6 grame GLM
- 10 ml CSL
- 10 ml extract de ficat ( orice firma )
- 2 linguri betaina
- 100 mg Robin Red

Rulezi bile la marimea 20 , timp de dizolvare cca 2 - 3 ore .

Revin si cu o reteta de mix ieftin - dar sa ajung acasa , acolo am caietul cu retete .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Boilies Solubil

Mesajde val pangica pe 05 Ian 2010, 10:23

Interesant de citit este si un articol scris de prietenul meu Vladutz Mateianu , dublu vicecampion mondial la crap , detinator de record absolut 1016 kg de crap ( 72 ore ) , despre fabricarea boiliesurilor :

" Asa cum v-am promis in numarul trecut, azi vom discuta despre un subiect pe care multa lume il desconsidera sau nu ii acorda prea mare importanta : prepararea boilesurilor . Si aici nu ma voi referi la prepararea boilesurilor avand ca scop obtinerea unui pret de productie cat mai mic, ci la obtinerea unor boilesuri care sa prinda peste, daca sunt folosite corespunzator, pe orice balta, chiar si pe apele curgatoare. Pentru inceput avem nevoie de un mix de calitate, preferabil englezesc. Dupa ce veti folosi mixuri de la firmele SBS sau Solar ,veti intelege de ce.

Preferatul meu este mixul squid & octopus de la SBS, care in amestec cu red hering de la Solar sau red crab tot de la SBS va da nastere unuia dintre cele mai bune mixuri din lume. Bineinteles, din mix nu trebuie sa lipseasca deja celebrul robin red (condiment pe baza de boia) in proportie de 10 %.

Apoi, urmeaza substantele lichide pe care le voi lua in parte ca sa vedem exact ce rol au si ce dozaje sunt recomandate:

1. ATRACTUL (atractantul) –are 2 roluri importante : ii creaza crapului DEPENDENTA si este un puternic PURGATIV.Cu alte cuvinte, un crap care a apucat sa manance cateva bile, nu mai are stare pana nu le cauta si le mananca pe toate, purgatia puternica avand rolul de a-l mentine intr-o foame permanenta !!!!

2. AROMA- exact cum ii spune si denumirea are rolul de … aroma ! Exista 2 tipuri de arome, cele pe baza de alcool ( foarte usor volatile, care se disperseaza rapid in apa) si cele pe baza de glicerol(mai uleioase, folosite in general vara).

3.BETAINA-are tot rol de atractant, este 100% naturala, se poate obtine si din plante si din animale. Cea mai buna se pare ca este cea obtinuta din scoica cu buza verde(GLM).Contine stimulatori de apetit si amino acizi.Creaza solubilitate stratului superior al bilelor.

4.ALCOOLUL-este recomandat sa fie prezent in componenta boilesurilor si cand apa este calda , dar mai ales pe apa rece.Are rol important in dispersia in apa a microparticolelor ,digestibilitate crescuta si valoare nutritiva crescuta .In produsele din magazine se gaseste sub denumirea de CSL(alcool pe baza de porumb), Whisky Link sau Liquid Link de la SBS.

5.COMPLEXE DE AMINO-ACIZII- au rol de atractant, lichid nutritiv, stimulator de apetit. Contin extract de ficat, splina si mucoasa gastrica, vitamine si minerale. Se gasesc sub denumirea de Amino-PPC,Attractamino, Nutramino, Multimino.

Iata si o reteta , pe care o folosesc de vreo doi ani cu rezultate bune : Mix :

-1 kg squid & octopus SBS

-1 kg red hering Solar

-0,2 kg robin red. Se amesteca bine cele 3 mixuri, pana la omogenizare.

Lichide :

-atract squid & octopus SBS 120 ml

-aroma squid & octopus SBS 20 ml

-betaina 3 linguri mari

-whisky link 100 ml

-amino-ppc 30 ml

-attractamino 30 ml

-20 de oua.

Se bat bine ouale, apoi se adauga partea lichida si se amesteca bine. Dupa care se adauga treptat mix pana coca va ajunge de consistenta unei plastiline. Apoi se fac carnatii cu ajutorul pistolului, se pun pe masa de rulat, se fierb bilele si …GATA !

Boilesurile trebuiesc puse cateva ore la uscat, la vant si umbra. Termenul de valabilitate este de 3-5 zile, functie de temperatura si modul in care le pastram, dupa care incep sa se strice din cauza oualelor din ele. Pentru a obtine boilesuri solubile, in loc de oua putem folosi lapte de porumb si astfel boilesurile vor rezista mult mai mult, iar in apa vor actiona ca o pastila de calciu efervescent,topindu-se cam in 2 ore.

Pentru prepararea porumbului, putem folosi acceasi reteta de ingrediente , care este suficienta pentru prepararea a 3-4 kg de porumb. Mai intai trebuie fiert porumbul uscat pana incep sa crape primele boabe. Apoi se rastoarna porumbul fiert intr-o galeata cu capac, se adauga substantele, se completeaza cu apa fierbinte pana se acopera boabele, apoi se amesteca periodic timp de 24 de ore. In speranta ca am mai dezlegat cate putin din “misterele boilesurilor”, astept constatarile voastre de pe balta sau posibilele intrebari legate de boiles pe adresa redactiei sau la vladut@senzor-team.ro.
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Boilies Solubil

Mesajde iondumitru pe 05 Ian 2010, 13:44

Multumim Val!!
Nu uita partea cu mix-ul....
taz
iondumitru
Nou membru
 
Mesaje: 44
Membru din: 25 Iul 2006, 13:12

Re: Boilies Solubil

Mesajde val pangica pe 06 Ian 2010, 15:13

Mixul are in componenta 2 parti - o parte grosiera de adaus si o parte activa care ii da caracteristica sezoniera - functie de anotimpul in care pescuim .
Pe ape reci - primavara si iarna - pescuim cu mixuri "usoare" fara mare concentratie de grasimi si proteine , uleiuri , samd iar vara si toamna folosim cu mare incredere fainurile de peste si uleiurile .
Orice mix trebuie sa contina neaparat :

- o masa de ingrosare - fainuri neutre ( faina de soia , malai , faina de griu , sroturi , gris , pesmet , samd )
- o masa proteica ( faina de soia , faina de peste , faina de singe , extrase de ficat , faina de oase , caseine , samd )
- o parte solida - seminte de pasarele , seminte rasnite , samd
- fainuri si enzime - faina de CSL , faina de tiger nuts , enzime predigerate , samd .


Dried Seaweed
Faina de alge marine uscate. Faina de alge marine se prezinta sub forma unor granule deshidratate, care au fost uscate in mod natural, pentru a nu-si pierde in procesul de productie nimic din oligoelementele esentiale. Are un miros si un gust foarte pronuntate, iar dupa fierbere granulele iau forma unor mici pete cu aspect de jeleu. Boiliesurile capata o textura si un gust cu totul speciale, care le fac mai usor de identificat.

Kelp Powder
Pudra de varec. Varecul norvergian este recoltat, deshidratat si apoi macinat pentru a produce aceasta pudra fina, cu miros puternic, care contine toate oligoelementele de care are nevoie crapul pentru digestie optima. Este un extract bogat in vitamine si minerale si s-a dovedit ca are si o valoare de astractie pentru crap. Kelp Powder face parte din reteta multor mixuri produse de Nutrabaits, printre care BFM si Four Seasons Mix.

Robin Red
Robin Red original. Contine extracte de ardei rosu, condimente si carofila rosie. Pentru nadele de crap, Robin Red este unul dintre cele mai importante ingrediente din toate timpurile. Este un aditiv clasic, responsabil de prinderea a zeci de mii de crapi. Prezent pe piata de multi ani, este un element esential al unui urias numar de mixuri. Nutrabaits ofera produsul original, care contine extracte de ardei rosu, condimente si mult-laudata carofila rosie.

Meggablend roşu (cu carofilă roşie)
La fel ca şi celelalte două produse din seria Meggablend (Meggablend şi Meggablend dulce), Meggablend roşu este un ingredient foarte apreciat de pescari şi de firmele producătoare de nadă. Conţine seminţe sfărâmate, făină de biscuiţi, făinuri de ou şi carofilă roşie, un atractant renumit.


Lapte praf Vitamealo
Multă vreme, acest lapte praf cu gust extrem de plăcut, ca de frişcă, n-a fost disponibil pe piaţa nadelor de crap, lăsând un loc liber în multe reţete bune. De când a reapărut, a devenit extrem de popular pentru faptul că este o sursă de uleiuri şi proteine de lapte, ceea ce contribuie la felul în care se leagă mixul şi în plus dă o notă dulce, cremoasă. vezi detalii

Lapte praf Lamlac
Lamlac este un produs uşor diferit de Vitamealo, celălalt lapte praf din gama CC Moore. Are o aromă mai subtilă şi un conţinut mai mare de pudră de lapte degresat. Dă boiliesurilor o textură foarte fină şi este ideal în mixurile care au nevoie de un liant eficace, de un gust cremos, de vitamine şi de micronutrienţi. vezi detalii

Gel de zer
Gelul de zer este o proteină de zer modificată, folosită în nutriţia umană ca înlocuitor pentru ouă, acolo unde e nevoie de un liant puternic. În boiliesuri, rolul gelului de zer este să le întărească, lucru foarte util dacă sunt atacate de raci. vezi detalii

Pudră de ou
Pudra de ou poate fi folosită în mixuri ca înlocuitor pentru ouă, în proporţie de 10%. Deşi nu are acelaşi conţinut proteic ca şi albumina de ou, mulţi experţi în nade consideră că este mai atrăgătoare pentru crap. vezi detalii

Făină de soia
Făina de soia oferită de CC Moore este integrală, cu granulaţie fină şi inactivă enzimatic. Bogată în grăsimi şi uleiuri. Conţinut proteic de aproximativ 45%. Ingredient foarte popular, care poate fi folosit tot sezonul, cu proprietăţi excelente. Liant eficace, are o aromă atrăgătoare de malţ, îmbunătăţeşte mecanica de rulare, este relativ ieftin şi păstrează umiditatea din nade.

Puteti vizita situl www.bigfish.ro - si aici puteti vedea peste 5 pagini de fainuri si extracte care se folosesc in producerea mixurilor de boilies .
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Boilies Solubil

Mesajde val pangica pe 06 Ian 2010, 15:25

Personal , foloseam urmatoarele compozitii de mix , pe vremea cind le faceam singur :

- mix de primavara

- 20 % faina de soia *
- 15 % malai grisat
- 20 % gris
- 20 % caseina lactica
- 10 % Robin Red
- 5 % pudra de varec ( alge marine rasnite )
- 5 % faina de CSL
- 5 % faina de Tiger Nuts

Peste toata masa de mix rezultata - rasnesc 10 % seminte pentru pasarele , sau nectarblend - pentru a face textura boiliesului mai permeabila . Se folosesc arome pe baza de alcool , in general de fructe .

* - faina de soia o recomanda a se prepara astfel - se pun semintele de soia la cuptor pina se prajesc bine si se dau prin mixer sau masina de rasnit , pina obtinem o faina fina cu o culoare bruna si un miros deosebit .

mix de vara - toamna

- 20 % faina de soia
- 20 % faina de peste ( eventual hidrolizata , dar la minim e buna si aia de la farmacie )
- 15 % caseina animala ( dezleaga mixul )
- 10 % Robin Red
- 10 % gris
- 10 % faina de orez ( leaga foarte bine mixul )
- 10 % faina de CSL
- 5 % pudra de varec
- 100 grame de spirulina ( de la magazine naturiste )

Se folosesc cca 5-10 ml ulei de peste la prepararea mixului , arome tari ( Somon , Squid , Crab , samd - cu 2-3 stropi de aroma de fructa ) , neaparat 30 ml - 40 ml de lichid de tip Amino . Arome pe baza de glicol .

Truc - la preparaea boiliesurilor pe timp de vara - folositi la 10 oua - 2 pliculete de gelatina praf !! textura va fi minunata si dupa fierbere boiliesurile ramin proaspete si moi timp mai indelungat .
Truc - la 1 kg de mix - puneti fara grija 1 linguritza de sare , una de piper si una de condimente ( amestec de usturoi , busuioc , oregano , curry , turmaric , masala, samd ) .

Timpul de fierbere nu trebuie sa treaca de 90 secunde !!!
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Boilies Solubil

Mesajde iondumitru pe 18 Ian 2010, 16:17

Multumim frumos Val,

Daca tot dai din casa, ne poti da arome favorite pentru anumite balti?
Eu personal am prins cativa crapi frumosi la Izvoru de Giurgiu cu porumb aromat cu capsuna(Nash).Aud mai nou de rezultate bune la ultrabitul de crap(pute oribil a hoit).

Razvan
taz
iondumitru
Nou membru
 
Mesaje: 44
Membru din: 25 Iul 2006, 13:12

Re: Boilies Solubil

Mesajde val pangica pe 18 Ian 2010, 16:34

Razvane , faci o mare confuzie - aroma este doar o amprenta !!! a nadei tale ! Nu are legatura cu valoarea nutritiva a nadei - iar daca se prinde bine la porumb cu aroma de scoica sau la porumb cu aroma de capsuni - este vorba de alte ingrediente din nada sau de "obisnuinta" pestilor din balta respectiva !
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Re: Boilies Solubil

Mesajde Ahotnic pe 20 Oct 2011, 20:08

am si eu nevoie de un mix pt solubile... pt perioada asta mai rece... aveti ceva retete noi? multumesc
Lucrurile bune se intampla celor care stiu sa astepte!
Ahotnic
Veteran
 
Mesaje: 371
Membru din: 18 Ian 2007, 22:27
Locaţie: Timisoara


Înapoi la Pescuitul la crap

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 34 vizitatori

Publicitate