Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 01 Dec 2024, 23:04

REFERAT - Ghidul lui NU STIU in alegerea calibrului

Sectiune creata prin colaborarile colegilor nostri - o reala biblioteca pentru orice vanator

Moderator: Mircea-B

REFERAT - Ghidul lui NU STIU in alegerea calibrului

Mesajde val pangica pe 02 Feb 2010, 13:55

REFERAT postat de dtdpuu

Se poarta mici razboaie intre academicieni, si clarvazatori in alegerea calibrelor. Reviste intregi se vind cu pagini de argumente despre avantajele calibrului X fatza de calbrul Y cind vinatul are par sur verus vinat cu par maro. Cum sa aleaga NUSTIU calibrul cind sint atitea calibre pe cit gusturi, si unele din ele apar si altele dispar.

In opinia mea lucrurile sint mai simple decit sint prezentate, dar nu neaparat facile, in special pentru NUSTIU. Mai jos avetzi rationamentul meu care nu e litera de lege ci opinie personala de om care incearca sa pune in ordine in confuzie. Ghidul de mai jos nu e absolut si sint zone in care cerintzele si deci si potentialul calibrelor se suprapune. De asemenea nu stiu suficient despre calibre ca sa vorbesc despre toate si rog cei care stiu mai multe sa compeleteze.


Asadar date de intrare:
1) Distanta de tragere: foarte mica (zeci de metri), mica (pina pe la 100-150m), medie (pina la 200-250m), mare (peste 300m)
2) Gabaritul vinatului: foarte mic (pina in iepure), mic (de talia ciine, vulpe, lup), mediu (bambi si purcelashi), mare ( mistrezozaur, urs, cerb), foarte mare (elefant si orgolii nemasurate)

In functie de datele de intrare de mai sus cred ca exista mai multe Categorii de calibre. Odata ce ne-am "zero-ed" pe o categorie intervin urmatoarele criterii de alegere (din nou personale si necombatut :haha:):
1) Pretzul
2) Balistica
3) Precizia
4) Raspindirea calibrului respectiv


Categorii de calibre:

Intre datele de intrare se pot face 20 de combinatii de [distante,gabarit vinat] dar nu toate au sens. In opinia mea urmatoarele combinatii au sens:

[Distanta foarte mica, vinat foarte mic]
Este genul de "combatere in jurul casei". Un shobolan, veverita incomoda, armadillo , etc. In asemenea cazuri ACOLO UNDE E LEGAL, rimfire sau chiar armele cu aer comprimat fac tot ce trebuie. Asadar batrinul 22lr e numai bun pentru aceste cazuri. Cine nu a auzit inca de el va rog puneti mina pe carte si invatiti "tabla inmultzirii". Pentru cazurile in care o vulpe viziteaza gainarul un 22 WMR sau chiar 17 HMR se decurca bine de aproape. De asemenea in padure daca tinjim la o tocana de iepure, un rimfire e numai bun sa fac contact cu bunny fara sa-l faca puzzle. Pentru cazurile in care rimfire nu e legal, o lisa mai umila in putere, incarcata cu un birdshot face tot ce trebuie si are si loc de tremurat mina.

[Distanta medie, vinat foarte mic si mic]
Aici trebuie un pic de putere si un pic de balisitica. E genul de combatere in teriotoriu si/sau varmint hunting de aici. Vulpe, ciine, lup, shacal sint protagonistii principali si dupa ei calibrele centerfire din seria 22 sau chiar 6mm sint numai bune de trimis. Aici intra 223 cu totzi frazii lui mai mici si mai mari, si daca lupul e chiar din Scufitza Rosie un 6 mm il vindeca de travesti. Atentie mare insa la alegere proiectilului. Calibrele 22 si 6 mm pot fi calibre extrem de rapide, unele din ele sint in domeniul quadro-sonic, cu energii mari pentru animalele foarte mici si chiar pentru o vulpe dietica. Gloantzele explosive in special trase aproape, pot "despacheta" vinatul mic, iar pe cel foarte mic il gatesc pe loc.

[Distanta mica, vinat mediu]
In aceasta categorie in opinia mea intra calibrlele de revolver genul 357 Magnum, 44 Magnum trase din carabine. Calibrele respective folosesc proiectile groase, grele, cu virf plat si cu viteza mica. Deci balistica slaba, dar suficienta pentru distantze mici. Mai nou firma Hornady a scos seria de munitie numita Leverevolution in care proiectiele au virf de polimer deci balistica s-a imbunatatzit considerabil. In opinia mea Leverevolution extinde distanta cu cca 1/3-1/4 fata de proiectilul similar tras din aceeasi arma.

[Distanta mica, vinat mare]
In aceasta categorie intra tot calibre cu proiectil gros, si mai grele decit categoria precedenta, dar tot cu viteza relativ mica. Aici intra 444 Marlin, 45-70 (incarcat hot), 450 Marlin. Toate aceste calibre pot dezvolta energii care rivalizeaza cu magnumurile. Cel mai frecvent aceste calibre sint chambered in carabine leveraction


[Distanta medie, vinat mediu]
Cred ca asta este cazul in care se potrivesc majoritatea vinatorilor. In aceasta categorie calibrele si orgoliile abunda. Proiectilele incep de la 6 mm si ajung pina pe la 8mm. Sint atit de multe calibre in categoria aceasta incit doar sa le enumeri poate ar umple pagini, darmite sa le mai si analizezi. Exista o variatie destul de mare in balistica si puterea calibrelor din aceasta categorie. Eu nu le stiu pe toate. Iata doar citeva calibre notabile: 30-06 e rege in USA, dar si 308 Winchester si 270 Winchester au raspindire. In Europa sint altlele pe care nu le pot enumera pentru ca nu le stiu bine. De asemenea 243 cistiga teren pentru vinatorii de capre datorita balisticii si reculului mic. 30-30 intra tot in aceasta categorie. La fel si calibrele rusesti 7.62x39 (calibrul de AK) si mai puternicul 7.62x54 (calibru de Mossin, Dragunov, PSL). Nota: Unele din ele nu sint legale in Ro pentru acest gen de vinat desi sint legale in US. Consultatzi legislatzia inainte de a le folosi.

[Distantza medie si mare, vinat mare]
Aici e domeniul magnumurilor care si ele abunda. Cele mai cunsocute sint 7mm magnum, 300 Winchester Magnum. Dar acums sint si fratii lor cu steroizi 7 mm RUM, 300 RUM. De asemenea exista variante de 7mm si 300 short magnum, la care singura pretentie la faima este faptul ca nu e nevoie de long action ci pot fi chambered in short action. In opinia mea rezolva o problema neexistenta. Weatherby e plin de magnumuri in aceasta zona si rivalizeaza in putere si balistica cu variantele RUM de la Remington. Daca mergem in sus la diametrul proiectilului avem 338 Winchester magnum, 338 RUM, 340 Weatherby, 338 Lapua. Gabaritul vinatului practic, creste pe masura ce energia calibrului. Si tot mergind in sus cu calibrele ajugem la 50 BMG care e magnumul suprem si nu e bun de nimic practic (in umila mea opinie) decit tras in poligon si scris la mama si la tata despre el. Am observat aici ca procentul de 50BMG e mare la cei care isi cumpara Porche (observatie pur personala) si nimersc de obicei in tzintele vecinilor. Precizia practica in general scade pe masura ce calibrul si energia cresc. E mai greu de controlat greutati mai mari, cantitati de pulbere mai mari...si sint mai greu de tras. In opinia mea (care e discutabila) prefer un calibru un pic mai mic pe care pot sa-l trag precis decit unul mare de care mi-e frica. Inca un amanunt. In afara magnumurilor mici daca 7mm si 300 Winchester magnum se pot numi mici, aproape toate celelalte nu se pot trage omeneste decit cu frina balistica (muzzle break), care e o problema in sine.

[Distanta mica, vinat foarte mare]
Practic aici intra vinatul african. Drept sa spun m-au interesat prea putin calibrele africane pentru vinat dinozauri, deci nu le prea stiu. O sa ma documentez si sa mai completez. Oricum aici intra 416 Rigby, 375 H&H, Nitro Expres-urile. Cred ca au prea putzina aplicatie pentru altceva decit pentru vinat dinozauri. Poate un 50 BMG ar intra aici daca l-ai putea trage din mina, dar trebuie sa fi :puternic: :haha:.

Alegere dupa ce am identificat categoria
OK, ne-am hotarit cu ce categorie votam, acum ce calibrul alegem in categoria respectiva. Dupa cum am spus mai sus, acum e important sa consideram urmatoarele criterii: pretzul, balisitica, precizia si raspindirea. Sa zicem ca ne-am hotarit pentru categoria [Distantza medie si mare, vinat mare]. In aceasta categorie, magnumurile domina. Incepind cu “micutzele” 7mm Magnum, 300 Winchester Magnum si terminind cu 50BMG spectrul de calibre este foarte mare. Sa luam pe rind criteriile.
Precizia: poate ca majoritatea magnumurilor pot fi precise, dar multa experienta si documnetatie este in magnumuile mai vechi si clasice. Aici cistiga 7mm Magnum, 300 WM. RUM-urile par a veni tare din urma, dar sint departe de a fi cistigat atitea competitii pe cit au cistigat stramosii lor
Balistica: aici variantele de Weatherby, RUM-urile si Laupa Magnum rup gura la aproape orice altceva. Poate singura exceptie ar face 50 BMG care are proiectile cu coeficienti balistici de racheta orbitala insa vitezele de plecare nu sint grozave.
Pretzul: tot stramosii cistiga aici fataza de orice. Nu numai ca 7mm Magnum si 300 WM sint cele mai iftine magnumuri in aceast categorie, dar uzeaza tzeava mai putzin decit celelate deci au avantaj economic si in acest sens. Si pentru ca sint mai ieftine de tras vor fi trase mai mult, si deci devii tragator mai bun..si implicit maresti precizia practica. De asemenea stramosii sint printre singurele calibre magnum care se pot trage fara frina. Jucindu-ma cu numerele si econmia am ajuns la concluzia ca la 1000USD cheltuitzi trag de 2-3 ori mai multe focuri in magnumurile clasice decit in supermagnumuri. Pentru mine asta a fost un argument hotaritor
Raspindirea: 7mm si 300WM sint cele mai raspindite magnumuri.

Asadar din toate considerentele de mai sus, am ales stramosii si am sacrificat un pic de balisitica care pentru scopuri practice nu cred sa se vada prea mult in ceea ce face eu. Acum alegerea intre 7mm Magnum si 300 WM am facut-o din considerente mai mult subiective decit obiective. 300 WM are energie mai mare la plecare dar 7mm pentru ca are coeficienti balistici mai buni egalizeaza lucrurile la distanta. Insa am deja un 308, si ma gindesc ca pot folosi aceleasi proiectile atit in 308 cit si in 300WM. Sigur ca proiectilele grele in .308 le voi folosi doar in 300WM.

Pentru cineva care trage 1000 de focuri in 10 ani un supermagnum din serai Weatherby sau RUM s-ar putea sa fie o alegere mai buna, datorita balisticii. Sa nu uitam insa ca trebuie trase cu frina si dopurile in urechi vor fi nelipsite, atit pentru “solist cit si pentru spectatori”.

Intrebari si Raspunsuri.

1)As vrea un calibru universal?
Raspuns: Nu exista

2)As vrea un calibru care sa acopere mai multe categorii?
Raspuns: Asa ceva exista, dar in pricipiu un calibru e propriu unuei anumite categorii. In categoriile invecinate poate fi folosit, dar distanta de tragere, tragatorul si PROIECTILUL folosit devin foarte importante. E ca si cum folosesti masina vara cu anvelope de iarna. Se poate in conditii de siguranta chiar, dar trebuie sa mergi incet si pierzi din aderenta. Cel mai bun exemplu in acest sens este 3006. E un calbru care acopera cu brio vinatul mediu la distanta medie. Dar pentru ca e asa de bun in gama respectiva se mai poate folosi la vinat mare DAR numai la distanta mica si cu proiectil adecvat. Daca insa, as fi eu sa aleg, nu m-as prea incumeta sa traga in ursoiaca imbufnata cu dependenti mici, cu calibru de nota 7 (7 pentru vinatul greu). Daca e sa trag cu un 223 in capra, as zice, fie, capra stie unde a pus-o Darwin. Dar ursul nu stie. Mai degraba daca e sa aleg un calibru ce acopera doua categorii as alege un calibru din categoria mai mare si l-as folosi intr-o categorie mai mica, cu glontzul adecvat. Asadar as algege un 300 Winchester Magnumum de tras in capra dar cu glontz usor care nu face distrugere foarte mare si trece prin animal. Nu e tocmai potrivit,dar in mod sigur capra nu mushca si daca distrugem un pic mai mult din ea...atita bai.

3)Am tras cu supermagnum in capritza la 20m, si a zbughit-o peste mari si tzari. N-am avut cum sa ratez, ce s-a intimplat?
Raspuns: Ba da a-ti ratat cel putzin un pic (sa nu va prinda rusinea ca si eu am ratat un jackrabit la vreo 10-12m). Adica a-ti ratat cel putzin in a nimeri pompa centrala. Un magnum care tone de energie si vagoane de moment cinetic. Daca e tras in vinat mediu cu proiectil destinat vinatului greu, e foarte probabil ca proiectilul nu se expandeaza, trece prin bambi fara sa faca ciuperca si se comporta aproape ca un FMJ. Face o mica gaurica, dar nu lasa energie si moment cinetic in animal. Capra zbrrr si ...moare cindva tirziu dintr-un abces, hemoragie, etc. E ca si cum ar fi fost lovita imperfect cu o sageata.

4)Am cel mai tare Weatherby/RUM pe zona Aredeal, nu-i asa ca nimeni nu poate sa-mi tzina trena?
Raspuns: Mai intii felicitari pentru achizitie. Pe hirtie aveti dominatia suprema si va doresc sa trasferatzi aceasta suprematzie in teren. In teren prostia si domnia se platesc. Sa speram ca l-ati luat fiind constient ca veti plati “domnia” de a avea “Porche-le” magnumurilor, si il vetzi folosi la adevarata valoare. Adica focuri la distantze mari cu proiectile grele. Nu e nimic rau in a avea regele magnumurilor dar e o experientza costisitoare si daca tragatorul il foloseste la nivel de 300 WM, in opinia mea, Weatherby/RUM sint irosire de bani si pulbere. Atita vreme cit il luatzi in cunstintza de cauza, nu lasatzi pe nimeni sa va lamureasca de contrariu, altfel trebuie sa va reamintesc ca 50 BMG bate RUM-ul.

5)Ok, vreau sa trag cu 3006 la vinat greu si in consecinta am cumparat munitie cu proiectile grele. Azi am fost sa reglez arma mea sub- MOA si acum trage 3 MOA cu munitia asta. Am luat munitie scumpa nu poate sa fie proasta, ce s-a intimplat cu arma mea?
Raspuns: Cel mai probabil noul proiectil e prea greu si prea lent ca sa fie stabilizat in zbor. Un glontza este aerodinamic instabil. Adica centrul de presiune si cel de greutate fac un moment care fac glontzul sa se intoarca in zbor. Dupa ce s-a intors cu fundul inainte centrul de presiune isi schimba din pozitia si creaza un nou moment cu centrul de greutate si fac din nou glontzul sa se intoarca. Spre deosebire de aces model, o sageat, sau o sulitza e stabila aerodinamic. Pentru ca proiectilul sa ramina totusi stabil in zbor se foloseste momentul de inertie obzinut prin rotatzia proiectilului in zbor. Inchipuitiziva ca avetzi un titirez, daca il lasatzi pe masa fara sa-l rotzi se rastorana intr-o parte (ca si proiectilul din discutzie). Daca insa ii imprimatzi o rotatzie rapida sta verticala si isi pastreaza aceasta pozitie pina cind nu se mai roteste. Acum amintiziva ce se intimpal cind titirezul se roteste cu viteza mica. Nu chiar pica dar descrie cercuri pe masa. La fel se intimpla si cu proiectilul care nu e stabilizat suficient de ghinturi. Cind proiectilul este mai greu are nevoie de un moment de inertie mai mare ca sa il stabilizeze in zbor. Daca ghinturile ii imprima o rotatzie insuficienta, in plan vertical, perpendicular pe directia de zbor, proiectilul descrie cercuri (ca si titirezul care nu se roteste suficient pentru a sta perfect vertical). Asadar proiectilul in loc sa descrie o traictorie cu un arc perfect, descrie o spirala in cu raza cu atit mai mare cu cit e mai nestabilizat. Ca lucrurile sa fie si mai necajite, fortzele aerodinmice care acum nu mai actioneaza axial cu proiectilul ci is tot schimba unghiul datoriat spiralei il fac sa balanseze in zbor, ca un hopa mitica. Asadar cind ajunge in tzinta, proiectilul poate sa fie oriunde pe raza spiraliei si grupul se deshide considerabil. De asemenea o sa observati ca gaurile nu sint rotunde si seamana cu gaura cheii (efectul se numeste keyhole in jargon balistic), pentru ca proiectul a intrat in unghi sau chiar de-a latul. Ce se poate face? In cazul cartushelor din magazin trebuie luate altele mai usoare, asta este, incercati sa compensati greutate redusa prin viteza mai mare. Exista acum asa numitle “Light Magnum” atit pentru 3006 cit si pentru 308, si “Heavy Magnum” pentru magnumurile clasice. Teoretic daca tineti la greutate ar trebui catutate altele mai rapide. In opinia mea insa a doua solutie nu e grozava, greutatea respectia este la limta stabilitatzii si variatziile de temperatura va pot duce de o parte sau de celalta. Sigur putetzi schimba tzeava cu una cu pas mai mic, dar...asta e o solutie mai radicala.

6)Trag cu magnum dar prietenul trage cu 3006 si la el capra moare dar eu nu reusesc sa o lamuresc. Ce se intimpla?
Raspuns: Vedetzi raspunsul de la 3)

7)Mi-am luat arma in calibrul asta, nu-i asa ca am ales bine?
Raspuns: Da asa e.
Cit de tare uzeaza teava magnumul X sau Y?
Raspuns: Nu stiu daca stie cineva exact. Depinde de tzeava, conditii de exploatare (tragi pina cind o potzi folosi de torza sau o lasi sa se raceasca), proiectile folosite.....dar in general magnumurile mici uzeaza tzeava mai putzin decit cele ultrarapide. Toate ar trebui sa tzina peste mia de focuri si daca acceptatzi un pic de pierder in precizie si mai mult. In opinia mea e importanta sa va intrebatzi in cit timp tragetzi 1500 de focuri. Daca raspunsul este 15 ani, atunci uzura nu conteaza prea mult. Daca raspunsul e 1 an, atunci trebuie luata in calcul cheltuiala cu schimbarea tzevii, caz e bine de considerat un magnum mai umil.

9)Am lisa de 12, am nevoie si de carabina?
Raspuns: Aceasta nu e problema de calibru cit e de tipul de vinatoare pe care il practicatzi. In limita distatzei si proectiluli cu care se trage, lisa e o arma sfinta. Insa cind trecetzi de 50-60m si/sau vorbim de vinat mare, cut tot respectul pentru “doamna” armelor de foc, sintetzi under-gunned. Personal consider ca peste 50-60m loviturile cu lisa sint pentru medaliatzi. Insa daca vinatul are ghiare si coltzi pe sasiu de o jumate de tona, as zice ca indraznetzul cu lisa are singe de gladiator.Scuze nu vreau sa ofensez pe nimeni si experienta mea la lise mititica. Dar oricum ai intoarce-o, fizica unui proiectil unic impins de lisa, este ani lumina in urma unui magnum scuipat in ura de carabinele moderne.

10) Vreau un calibru pentru goana la vinatul xxxx?
Raspuns: Mai intii trebuie consultat ce spune legea in legatura cu calibrele pentru xxxx. Sa zicem ca e permis orice de la 308 Winchester in sus. De asemenea sa spunem ca legea chiar stie ce zice (daca va indoitzi intrebatzi aici) si intr-adevar 308 pune vinatul xxxx jos cu autoritate. Deshi calibrul minim este 308 multa lume tinde sa mearga mult mai mare sa zicem 300 Winchester Magnum, folosind logica ca daca "ciocanul" e destul "barosul" e si mai bun. Logica are ceva valoare, DAR pentru goana mai exista o problema. Posibilitatea de a da rapid lovituri succesive. La calibrele mari e dificil, cel putzin pentru mine e imposibil sa lovesc cu 300 WM cu aceeasi rapiditate cu care lovesc cu 7.62x39 (calibru de AK47, aici e legal la mistretz). Asadar in opinia mea daca loviturile rapide sint importante, indreptatziva spre calibre care nu sint foarte puternice. Calibrele mari au energii mai mari si sint mai greu de tras rapid din cauza reculului si dificultatzii reluarii tzintei Sigur ca asta contrazice "calibrul universal", dar sa nu uitam ca, calibrul universal nu exceleaza aproape la nimic. In cazul din exemplu, daca vrem totushi ca si calibrul sa fie cit de cit universal, in loc de 308 Winchester probabil as alege 3006, dar nu cred ca as merge mai sus (in orice caz nu pentru mine). Daca arma e chiar dedicata si pentru cine are budget sa-si permita cite o arma pentru fiecare tip de vinatoare, nu-i nimic rau in a alege calibrul minim care face treaba buna, adica 308 Winchester.

Oare ce am uitat? Daca considerati ca sint lucruri de-a dreptul gresite, nu uitatzi ca ce am scris e o opinie si ma bucur de corecturi si sugestii.

Din nou scuze anticipat de ortografie.

Multzumesc,
CristianC
Respect
Avatar utilizator
val pangica
Veteran
 
Mesaje: 863
Membru din: 05 Mai 2008, 16:15
Locaţie: Bucuresti

Înapoi la Eseuri si referate

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

Publicitate