Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 09 Iun 2026, 13:07

Cheta

Exclusiv discutii legate de linii de singe , dresaj , concursuri de frumustete , probe de lucru , inclusiv canise , precum si prezentari ale raselor care nu sunt permise de AGVPS la vanatoare in Romania , samd .

Moderator: mialxx

Cheta

Mesajde sorin flutur pe 03 Mar 2010, 16:10

Ce inseamna pentru voi cheta unui caine de vanatoare, diferente intre anumite rase, etc......
Imagine
sorin flutur
Veteran

Locaţie: Arad

Re: Cheta

Mesajde petre stefan pe 03 Mar 2010, 19:54

pt mine inseamna distanta la care cauta cainele vanatul in fata mea la 50-100m maxim pe directie staga dreapta .
cheta difera la fiecare rasa de caine si in functie de vanatul cautat iepure , fazan , potarnichi
petre stefan
Membru activ

Mesajde anton_comi2000 pe 03 Mar 2010, 21:51

Modul de lucru al cainelui de vanatoare in cautarea vanatului(in special al pontatorilor) .In functie de rasa, cheta este executata in zig-zag,cercuri,la pas,la trap,si la galop,cu nasul in vint sau cu nasul in pamint in functie de performantele olfactive ale rasei respective.Cheta poate fi larga(mare) si scurta(mica) in functie de rasa cainelui
anton_comi2000
Membru important

Locaţie: London

Mesajde sorin flutur pe 04 Mar 2010, 20:05

tot caut o definitie a chetei...din aia stampilata de Lordul John, Baronul Von Musenbach....si nu gasesc :roll:
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde anton_comi2000 pe 04 Mar 2010, 22:24

Nici eu nu am gasit odefinitie data de un expert in caini de vanatoare(gundog,huntingdog,sportingdog sau cum se mai cheama caini astia de vanatoare pe aici) dar am gasit un site care va poate fii de folos www.dog-names.org.uk/sporting-dogs.htm
anton_comi2000
Membru important

Mesajde anton_comi2000 pe 04 Mar 2010, 23:10

In tara lordului Ion nu am gasit nici o explicatie in legatura cu cheta in urmatoarele site
www.petplanet.co.uk
www.setterdogs.com
www.britannica.com
www.seefido.com
www.pets4homes.co.uk
www.eseteer.com
www.dogbreedinfo.com
www.dog_
behovoir_training.co.uk
www.englishsetterpupies.co.uk
www.dogstar.com
Cu deosebita stima si respect A_C
anton_comi2000
Membru important

Mesajde sorin flutur pe 05 Mar 2010, 11:08

cheta vine din francezul quete care inseamna cautare.....
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde Marius pe 05 Mar 2010, 23:18

sorin flutur scrie:cheta vine din francezul quete care inseamna cautare.....

Daca tot stii, ce ne mai fierbi la foc mic? Spune-ne tu, cum devine treaba cu cheta?
Marius
Veteran

Locaţie: Bucuresti

Mesajde luca pe 07 Mar 2010, 10:49

sorin flutur scrie:Ce inseamna pentru voi cheta unui caine de vanatoare, diferente intre anumite rase, etc......

Pentru voi cheta n-ar trebui sa insemne mare lucru. Uite cum facem: eu imi aleg rasa, voi faceti cheta si gata problema-i rezolvata! :lol:

PS Cheta vine din romanescul "cheta"
"...simt enorm si vaz monstruos..." I.L. Caragiale
luca
Membru important

Locaţie: GORJ

Mesajde sorin flutur pe 07 Mar 2010, 11:21

imi amintesc de primul festival de la Bata....am facut ceva demonstrativ cu prepelite plantate...
cand am dat drumul la Jessi si Bianca si au vazut spectatorii cheta au inceput sa rada crezand ca am pierdut cainii :lol: ....dupa mine a venit unul cu o viszla maghiara care mergea efectiv la 3 pasi inaintea lui, fara nici un zig-zag....toti au inceput sa aplaude :roll:
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde luca pe 07 Mar 2010, 14:22

Nici eu n-am fost mai departe cand am vazut prima oara un pointer la lucru. Nu reuseam sa vad dupa ce goneste asa ca nebunul. Dupa prima intoarcere : "- Hopa, asta-i cheta!" :shock: :lol:
"...simt enorm si vaz monstruos..." I.L. Caragiale
luca
Membru important

Locaţie: GORJ

Mesajde Kristi pe 07 Mar 2010, 16:46

Si totusi....la un pointer senzatia ramane aceasi ...ca l-ai pierdut.
Cu cat imi cunosc prietenii mai bine...imi iubesc cainele mai mult !
Kristi
Veteran

Locaţie: CONTESTI DAMBOVITA

Mesajde Ghinda pe 07 Mar 2010, 17:07

Cheta este actiunea de a strange banii.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran

Mesajde Gica pe 08 Mar 2010, 12:01

Tin minte faza de la Bata cu pointerii lui sorin si viszla a fost intradevar tragicomic.
Gica
Membru important

Mesajde Sharpshooter pe 08 Mar 2010, 12:47

anul trecut o vijla dintr-un grup de vijle si-a facut necesarul in tufa unde era plantata cusca cu pasari...
...criar ultimii caini care au intrat daca va amintiti :D
Sharpshooter
Veteran

Mesajde Marius pe 08 Mar 2010, 19:02

sorin flutur scrie:imi amintesc de primul festival de la Bata....am facut ceva demonstrativ cu prepelite plantate...
cand am dat drumul la Jessi si Bianca si au vazut spectatorii cheta au inceput sa rada crezand ca am pierdut cainii :lol: ....dupa mine a venit unul cu o viszla maghiara care mergea efectiv la 3 pasi inaintea lui, fara nici un zig-zag....toti au inceput sa aplaude :roll:

Lipsa de educatie, si nu ma refer la cei 7 ani de acasa.
Marius
Veteran

Mesajde Tudor pe 09 Mar 2010, 10:40

Cheta vine din franceza si inseamna : a colecta, a strange...bani...vanat etc.

Daca un caine are o cheta mai larga , sansa de a gasi vanat creste. Dar pentru asta trebuie sa aiba viteza, rezistenta si nas, ceea ce nu au toti cainii de aret in aceasi masura :wink:

Cheta larga nu inseamna ca un caine sa vaneze pentru el.
Caini care pleaca de langa stapan sa vaneze pe cont propriu si sa vina la masina seara sunt destui, din toate rasele. Cred ca asta are legatura si cu ruperea aretului.
Nu sunt lacom de vanat ci de vanatoare.
Tudor
Veteran

Locaţie: Ilfov

Mesajde Gica pe 09 Mar 2010, 12:52

Ai dreptate Tudore in legatura cu cheta larga,si cred ca ar trebui mentionat ca este mai greu sa faci un ciine sa aiba cheta larga decit sa-l faci sa aiba cheta scurta, si cu siguranta cei cu cheta mai scurta decit este normal vor avea si un aret de 2 bani.
Gica
Membru important

Mesajde sorin flutur pe 09 Mar 2010, 14:43

Marius scrie:
sorin flutur scrie:imi amintesc de primul festival de la Bata....am facut ceva demonstrativ cu prepelite plantate...

nu este lipsa de cei 7 ani...este lipsa de cultura vanatoreasca si chinologica...vanatorii romani asa stiu...un caine de aret trebuie sa mearga sub pusca...sa nu sperie vanatul
:lol:
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde sorin flutur pe 09 Mar 2010, 14:47

Sharpshooter scrie:anul trecut o vijla dintr-un grup de vijle si-a facut necesarul in tufa unde era plantata cusca cu pasari...
...criar ultimii caini care au intrat daca va amintiti :D

visla aia era din canisa arbitrului...responsabilul privind cainii de vanatoare din ajvps Arad....si nu era in concurs...cica facea o demonstratie pentru noi cainarii amatori :lol:
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde Tudor pe 09 Mar 2010, 16:03

sorin flutur scrie:
Sharpshooter scrie:...cica facea o demonstratie pentru noi cainarii amatori :lol:

Si exemplele negative sunt foarte educative... :lol: :lol:
Tudor
Veteran

Mesajde Tudor pe 09 Mar 2010, 16:10

sorin flutur scrie:i...este lipsa de cultura vanatoreasca si chinologica...vanatorii romani asa stiu...un caine de aret trebuie sa mearga sub pusca...sa nu sperie vanatul

Pai ce vina are saracul caine daca nu are nas si impunge vanatul cu trufa?
Si vanatorul ce vrei sa faca in cazul asta decat sa-l tina sub pusca?
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Tudor
Veteran

Mesajde sorin flutur pe 09 Mar 2010, 17:06

Kristi scrie:Si totusi....la un pointer senzatia ramane aceasi ...ca l-ai pierdut.

iar la un continental senzatia este ca tu cauti vanatul...nu cainele :lol: :lol: :lol:
am o pusca din asta mica...poate sa o poarte cainele iar vanatorul sa-i caute fazanii :lol: :lol: :lol:
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde Kristi pe 09 Mar 2010, 21:38

sorin flutur scrie:
Kristi scrie:Si totusi....la un pointer senzatia ramane aceasi ...ca l-ai pierdut.

iar la un continental senzatia este ca tu cauti vanatul...nu cainele :lol: :lol: :lol:
am o pusca din asta mica...poate sa o poarte cainele iar vanatorul sa-i caute fazanii :lol: :lol: :lol:

Un singur lucru ramane cert , adica senzatia la pointer :lol: :lol: :lol: pentru ca , continentali mai difera intre ei [ unii poate sant si asa cum spuneti dvs , dar altii dau clasa la multi pointeri ], in comparatie cu pointerii ,care toti alearga de nebuni de, nici nu mai stii de multe ori , dupa ce ? :lol: :lol: :lol: :D
Kristi
Veteran

Mesajde Tudor pe 10 Mar 2010, 07:42

Kristi scrie:
in comparatie cu pointerii ,care toti alearga de nebuni de, nici nu mai stii de multe ori , dupa ce ?

Dupa vanat, Kristi, din pacate doar dupa vanat :( .
Proasta mea de Carla recunosc ca numai la asta stie sa faca cheta, nu stie sa faca si ea o cheta de bani...si sa fie direct in Euro...si sa fie numai hartii de 100...:cry: cum ar face un caine cu adevarat bun si devotat stapanului...
:lol: :lol: :lol:
Tudor
Veteran

Mesajde Kristi pe 10 Mar 2010, 07:58

Pai eu de ce va spun ca bracii sant mai buni ! :wink: Ai mei nu fac cheta decat dupa bacnote :lol: :lol: :lol: Si chiar depasesc cheta unui pointer , mai ales de cand am intrat in Europa ...au ajuns si cu lire sterline . :lol: :lol: :lol:
Kristi
Veteran

Mesajde Kristi pe 10 Mar 2010, 08:05

Cuvantul ,, depasi '' a se intelege ,, eficient '' sau ,, benefic''. :lol: :lol: :lol:
Kristi
Veteran

Mesajde Marius pe 10 Mar 2010, 13:16

sorin flutur scrie:
Marius scrie:

nu este lipsa de cei 7 ani...este lipsa de cultura vanatoreasca si chinologica...vanatorii romani asa stiu...un caine de aret trebuie sa mearga sub pusca...sa nu sperie vanatul

Asta am zis si eu: nu e vorba de cei 7 ani de acasa.
Marius
Veteran

Mesajde sorin flutur pe 10 Mar 2010, 13:49

@kristi...sunt caini cu pedigree de pointer care au cheta mai mica decat un continental bun...dar aia nu sunt pointeri....
luand ca referinta cerintele din probele de caccia pratica unde participa insulari cu o cheta de 2-300 m, caccia starne 4-500 m si grande cerca, proba pt. caini de mare cheta, un fel de Everest al cainilor de aret unde cainele trebuie sa aiba o cheta de peste 7-800 m....un caine bun pentru competitiile de mare cheta se naste unul la o suta....si nu este vorba doar de marimea chetei...numai caini cu un anumit caracter, mentalitate, pot face fata intr-o asemenea competitie, sunt caini cu cea mai mare aviditate pt. vanat, viteza, galop razant, impetuos, veloce cu nasul sus in permanenta, nu cu un galop saltat ca de cal, aret brusc, cataleptic, maiestos cu capul sus, nasul in vant, de la distanta, filaj sacadat, nervos, spectaculos....
cum sa mai explic....ceva ce nu vezi nici la un campion mondial dintr-o rasa de pontatori continentali...
Imagine
sorin flutur
Veteran

Mesajde Kristi pe 10 Mar 2010, 14:45

Eu niciodata nu m-am gandit la varfuri ... Numai la medie . :wink:
Kristi
Veteran

Următorul

Înapoi la Caini de vanatoare - genetica , concursuri , canise , etc