Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 09 Iun 2026, 14:49

Baikal - Prima arma

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

Baikal - Prima arma

Mesajde mihailov pe 03 Sep 2010, 16:01

Salutare,
Stimati colegi vanatori, am mare nevoie de ajutorul vostru.
De anul acesta sunt vanator si a venit vremea sa-mi iau a doua nevasta :)) - arma de vanatore.
Va rog, tinand cont ca aveti mult mai multa experienta decat mine, sa ma ajutati sa iau o decizie cu privire la achizitionarea armei; va dau cateva detalii in acest sens:
in principal voi vana pasari si urecheati (zona de campie) si eventual mistret, bugetul este de 2000-2500 ron, am 1.9m deci greutate armei nu ar fi o problema.
Din cercetarile mele m-am oprit la BAIKAL BOCK MP27 12/76 CU EJECTOARE SI MULTISOC (3); teava de 725mm cu un singur tragaci si selector- pret 2031RON
Ce parere aveti despre aceata alegere?, este ok cu 1 tragaci, se pot trage cartuse cu alice din otel cu ea? se poate folosi si la mistret? calibru 12 e ok pentru incepatori? mai am nevoie d ealte socuri?
daca aveti recomandari referitoare la alta arma carte sa corespunda cu nevoile mele va rog sa mi le transmiteti.
Scuze ca pun atatea intrebari dar vreau s afac alegerea corecta si nu prea sunt familiarizat cu acest domeniu (al armelor).
Astept raspunsurile si sugestiile voastra....
mihailov

Re: Baikal - Prima arma

Mesajde miti_tareanu pe 03 Sep 2010, 17:19

bine ai venit si catare plina!
inarmeaza-te cu rabdare si arunca-ti un ochi prin forum si sunt sigur ca-ti vei face o parere despre ce arma ti se potriveste cel mai bine..............
miti_tareanu
Membru activ

Mesajde tomi pe 03 Sep 2010, 18:24

De-aia am de mai multi ani, dar atunci nu erau multisoc ci cu soc fix.
I-am schimbat patul ca era fragil si a cam pleznit, cand m-am apucat odata vreo doua sezoane numai de magnum.
De fapt si voiam pat pe stanga cum are acum.
Cand trageam cu magnum umarul si uneori bicepsul erau cam vinete.
In rest imi place ca e grea si cam grobiana ca orice lucratura ruseasca
tomi
Veteran

Mesajde tomi pe 03 Sep 2010, 18:31

Aha, sa mai completez ceva.
Am observat ca in ultimii ani Baikalul a inlocuit vechile paturi cu lemn mai solid si de calitate, asa ca acum modelul asta chiar ca ar putea fi fara hibe majore.
Daca iti place arma grea si cu recul mare la magnum.
Dar trage cu 70 foarte bine si fara recul mare, teoria cu dispersarea alicelor in camera de 76 cand tragi cu 70 aici nu cred ca functioneaza.
tomi
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 03 Sep 2010, 20:32

arma e ok...oricum, la bugetu asta de la baikal poti alege....sau un second hand mai bun...dar avand in vedere ca esti incepator, nu cred ca ai experienta necesara sa recunosti defectele unei arme uzate.

Studiaza si MP 153...eu asta am ales-o ca prima arma...bineinteles ca am si un bock IJ...mp 135-ul il folosesc la urecheati si pasaret datorita capacitatii de a trimite focuri rapide...daca am combinat pe autorizatie, mistret si iepuri de exemplu...merg cu bock-ul si cartuse diferite pe teava.

bine ai venit printre noi !
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Locaţie: Rm. Valcea

Mesajde Sly_Fox pe 03 Sep 2010, 21:50

mihailov scrie:Salutare,
Stimati colegi vanatori, am mare nevoie de ajutorul vostru.
De anul acesta sunt vanator si a venit vremea sa-mi iau a doua nevasta :)) - arma de vanatore.
Va rog, tinand cont ca aveti mult mai multa experienta decat mine, sa ma ajutati sa iau o decizie cu privire la achizitionarea armei; va dau cateva detalii in acest sens:
in principal voi vana pasari si urecheati (zona de campie) si eventual mistret, bugetul este de 2000-2500 ron, am 1.9m deci greutate armei nu ar fi o problema.
Din cercetarile mele m-am oprit la BAIKAL BOCK MP27 12/76 CU EJECTOARE SI MULTISOC (3); teava de 725mm cu un singur tragaci si selector- pret 2031RON
Ce parere aveti despre aceata alegere?, este ok cu 1 tragaci, se pot trage cartuse cu alice din otel cu ea? se poate folosi si la mistret? calibru 12 e ok pentru incepatori? mai am nevoie d ealte socuri?
daca aveti recomandari referitoare la alta arma carte sa corespunda cu nevoile mele va rog sa mi le transmiteti.
Scuze ca pun atatea intrebari dar vreau s afac alegerea corecta si nu prea sunt familiarizat cu acest domeniu (al armelor).
Astept raspunsurile si sugestiile voastra....

1) IJ-ul 27 este o arma buna pentru un incepator ce nu dispune de un buget prea mare.
2) Incearca varianta cu doua tragace, extractor si socuri fixe, este mult mai fiabila decat cea expusa de catre tine
3) Nu se pot trage cartuse incarcate cu alice de otel, nu am vazut nici un bock 27 care sa aiba floarea de iris pe tevi sau bascula, nici socurile nu sunt facute pentru alice de otel. Daca vrei neaparat sa folosesti cartuse cu alice de otel alege un MP 153 care are stantata floarea de iris.
4) Calibrul 12 este ok pentru incepatori.
5) Nu este nici o problema ca pui intrebari, nu trebuie sa te scuzi. De aceia utilizam forumul, sa ne ajutam intre noi.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde mialxx pe 04 Sep 2010, 13:41

Servus!!! Si bine ai venit printre barbati adevarati!! Oricum merita investitia, pt inceput nici nu-ti recomand altceva, o sa-ti dai seama pe parcurs.
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde ssteffan pe 05 Sep 2010, 17:47

Ba se pot trage alice din oţel din ij-urile 27 noi.
ssteffan
Veteran

Locaţie: Giurgiu

Mesajde Sly_Fox pe 05 Sep 2010, 18:36

Posibil sa fi scos rusii si IJ 27 care sa mearga si cu alice de otel.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde violiv pe 06 Sep 2010, 08:11

Zilele trecute am avut o discutie cu un vechi tragator de Ij 27...cam de vreo 25 se muncea cu fieroaica ruseasca. Din amintiri, a avut nevoie de vreo 3 sezoane ca sa faca trecerea de la si mai vechea juxtapusa la bock-ul rusesc. Acum a trecut la un bock italian. Conceptual cam acelasi lucru ca organizare mecanica, foarte mici diferente la cote si dimensiuni. Problema? Cand tragea iute si instinctiv era OK, arma sarea singura in umar si nimerea frumos. Cand trebuia sa traga mai ochit nu iesea nimic. Am tot facut experiente de epolare si simulare de tras cu ambele arme pana cand am constatat ca vechiul Ij ii indusese in toti acesti ani o pozitie vicioasa de tragere la care omul, de voie de nevoie, se adaptase de-a lungul timpului.
Patul un pic prea drept si "ambidextru" il obliga sa fixeze arma in umar un pic mai jos decat normal astfel incat la foc avea tendinta sa fuga sub umar, garda tragaciului il lovea peste degetul mijlociu la declansarea primului tragaci asa ca se adaptase si tinea aratatorul pe tragaci si mijlociul de-a lungul garzii astfel incat numai inelarul si cel mic mai facea priza pe crosa (alt motiv pentru care pozitia in umar era instabila), declansarea primului tragaci era urmata de fuga iute a degetului de pe tragaci spre al doilea - practic "pocnea" tragaciul.
Toate astea faceau ca noua arma sa nu-i pice bine deloc desi era mai bine construita. Cu Ij-ul 27 eu n-am putut sa trag niciodata desi am fost tentat cu ani buni in urma sa schimb juxtapusa pe un bock mai fatos, cu cea noua chiar mi-a placut. Dupa cateva iesiri si cateva zeci de cartuse trase, bietul om a revenit la batranul Ij ce clantane din toate incheieturile pe motiv ca-i greu sa inveti cal batran in buiestru.

Cam asta face vestitul Ij 27 daca ai norocul sa nu fi fost proiectat de mama natura exact pe dimensiunile cerute de arma....adica de-a dreptul "Cocosatul de la Notre-Dame": un pic scoliotic, un pic adus de spate, nu mai scund de 180 cm si nu mai lat in umeri ca o matura. Pentru un proaspat vanator poate fi arma care sa-i determine viitorul ca tragator, mai ales daca se ambitioneaza sa traga cu ea asa cum a luat-o din raft.....s-ar putea sa-si faca ulterior o Perazzi pe comanda particularizata si sa nu poata trage cu ea. :oops: :oops:
Sfatul meu pentru un proaspat vanator este sa se roage de vreun amic cu ceva experienta sa-l insoteasca la magazin si sa-l studieze cat poate de atent atunci cand epoleaza la rece, de preferat cu ochii inchisi, sa urmareasca miscarile secundare de adaptare ulterioara la linia de ochire si sa-l consilieze cat se poate de prieteneste. Decat o arma ieftina si aiurea mai bine una doar un picut mai scumpa, chiar si s-h, da' mai potrivita.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde mihailov pe 06 Sep 2010, 09:56

Va multumesc pentru promptitudine si sfaturile care-mi sunt f utile, sunt placut impresionat sa vad ca nu sunt putini cei care vor sa ma ajute, o sa ma documentez mai bine si va anunt ce hotarare am luat (Ij 27, Ij153 sau altceva)
Am auzit ca in scurt timp se vor impune normele europene si in Romanica si vom fi obligati toti sa folosim alice din otel; din acest moti vroiam o arma adaptata le astfel de alice; stiti ceva referitor la aceste norme? e adevarat? in restul tarilor UE ce norme sunt?
mihailov

Mesajde CALUTUL pe 06 Sep 2010, 10:11

Eu cred ca un vanator nou care vrea sa isi cumpere prima arma ar trebui sa epoleze "la rece" cu cit mai multe arme, de la prieteni sau de la un magazin, astfel dindu-si seama cind o arma i se potriveste cel mai bine.
Cit despre cumpararea ca prima arma a unei arme noi, doar din considerentul ca este noua, cred ca nu este indicata pentru un vinator incepator.Mai bine o arma sh, dar care sa ti se potriveasca, decit una noua doar de dragul ca este noua.
CALUTUL
Membru important

Mesajde bogdan_dumu pe 06 Sep 2010, 19:01

La 2000-2500 RON poti sa iti cumperi o semiautomata BAIKAL sau chiar o semiautomata STOEGER cu sistem de aruncare a tuburilor pe inertie
bogdan_dumu

Mesajde bogdanm pe 06 Sep 2010, 21:22

Dupa ce am trecut de curand prin furcile caudine ale primei arme, daca ar fi s-o iau de la capat, as lua orice arma imi place/permit cu conditia obligatorie ca ulterior achizitiei sa-mi cumpar/fac pat pe masurile mele.
Weapons don't kill people, people kill people.
www.primejdie.ro
bogdanm
Veteran

Locaţie: Bucuresti/Curtea de Arges

Mesajde mialxx pe 07 Sep 2010, 21:12

Bla, bla, bla... alice din otel! si la proiectil unic ce pune... vidia!!!' asta e o vrajeala ca si atunci cind au nascocit ca nu mai avem voie sa taiem porcul de craciun, decit sa-l curentam sau sa-i facem anestezie :lol: astea sunt niste baliverne. bunicu folosea alice din otel acum multi ani in urma, pentru pasari ce le impaia si arma nu avea nici cea mai mica sgirietura... oricum tevile sunt mai tari de o mie de ori decit alicile.. p.s. materialul din care se fac alicile nu-i otel de scule :lol:
mialxx
Veteran

Locaţie: Thurgau Elvetia

Mesajde ssteffan pe 07 Sep 2010, 22:15

Este vorba de interzicerea folosirii alicelor din plumb la vanatoarea pasarilor de balta.
ssteffan
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 07 Sep 2010, 22:57

Va dati seama, ca in apele romane e mai mult plumb de la pescari, decat de la alice? Eu sunt si pescar, si numai eu stiu cate "cosulete" si plumbi am lasat in apa...si un plumb pentru crap sau salau, are de la 80 de grame in sus...Platesti cotizatie, platesti autorizatii, patesti taxe...sa vina la mine paznicu sa imi spuna ca trebuie sa imi schimb arma ca nu am voi sa trag cu alice de plumb...ca il ia gaia :)
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde tomi pe 07 Sep 2010, 23:12

Da.Sunt deja interzise in multe locuri, cred ca si in USA.
Se acumuleaza in apa si produc intoxicarea cu plumb a pasarilor de balta si a pestilor.
Daca calculezi cate cartuse trageti tu si cativa prieteni la o partida de rate pe balta, intelegi ca e vorba de kilograme de plumb.
Si apoi inmultesti cu o grupa de vanatoare si cu mai multi ani.
Plumbul sta sub apa si se dizolva foarte lent, asa ca se mentine o concentratie toxica tot timpul.
Dupa aia vine omul si maninca pestele sau rata intoxicata si cercul se inchide. Norocul este ca trebuie sa maninci multe rate si pesti pana te intoxici,dar riscul exista.
Alicele de otel degradeaza in scurt timp interiorul tevilor care nu sunt facute special pt asa ceva.
Prostii nu sunt cei din lumea civilizata, ci cred ca noi.
Nici mie, fiind traditionalist, nu-mi place ideea ca va trebui candva sa trag cu alice de otel.
Pe de alta parte nu stiu cat de bine sunt proiectate noile tevi si noile cartuse, trebuie ceva traditie pana se ajunge la lucruri de calitate.
De aia avem totusi noroc, pana vom fi obligati sa tragem numai din asa tevi, se vor invata armureriile sa le faca foarte bine.
Din cate stiu acum ar fi ceva probleme cu frecarea pe teava, dispersie si alte chichite si rezultatul per total ar fi mai prost ca la o arma care trage plumb.
tomi
Veteran

Mesajde OVI762 pe 15 Sep 2010, 19:06

salut tuturor,
astazi am fost sa imi cumpar prima fierotanie si m-am hotarat sa iau un baikal 27 cu socuri interschimbabile si ejectoare.totul bine,arma imi place de mor,la epolare a decurs totul ok,mi se potriveste la marele fix-daca mai si nimeresc ceva cu ea atunci m-am scos.problema e cu blestematele de alice din otel despre care se tot vorbeste atat caci arma nu are floarea de crin si cica e nasol daca tragi cu altceva decat plumb.stie cineva sigur ca ne obliga sa tragem cu otel numai la zburatoare de balta?la urechiati ne lasa in continuare cu plumb?poate par cumva idiot dar inca nu am platit arma si mai am ceva timp sa ma razgandesc-poate o sucesc spre un mp153 desi nu prea ma omor dupa ea dar are pe teava blestemata de floare de crin.tin sa mentionez ca la noi in grupa majoritatea cartuselor pleaca dupa iepuri si mai rar pasari si nu vreau sa cumpar o semi pentru ca sunt convins ca voi incepe sa trag ca la nunta ca doar am 5 boabe in magazie ce pana mea(decat sa ajung asa mai bine ma duc in padure ca Bula)
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 15 Sep 2010, 22:16

ia-ofara probleme...pana introduc legea cu alicele de otel, mai schimbi 2 arme...la noi totul se misca cu incetinitorul...si daca te duci mai rar la pasaret...nu iti fa griji
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde OVI762 pe 16 Sep 2010, 06:33

sa stii ca asa fac.duca-se in pustiu cu legea lor cu tot.multumesc pentru sfat Madalin.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde violiv pe 16 Sep 2010, 08:33

Si pana sa ajungi sa n-ai efectiv voie cu plumb la balta vei avea la dispozitie multe alte materiale mai potrivite la tras decat otelul...deja si pe la ei otelul pica la coada optiunilor pentru folosirea la vanatoare.
Plus ca otelul e mult mai toxic decat plumbul si mintenas o sa apara studii care sa duca la interzicerea lui la vanatoare....plumbul nu se dizolva in apa decat in conditii cu totul si cu totul particulare ale compozitiei baltii, otelul rugineste imediat si elibereaza in apa oxizii fierului; cum pasarile beau din apa respectiva, la o anume concentratie de oxizi de fier, concentratie ce se va atinge repejor de tot, vor suferi serios de una din complicatiile cele mai naspa ale supradozelor de fier: CONSTIPATIA :mrgreen: :lol: si-o sa moara pe capete "infundate".

Eu prevad cam pentru 2020 autorizarea folosirii la vanatoare numai si numai a alicelor din aur de 24 K, singurul material care are si densitatea si plasticitatea optima pentru folosirea la vanatoare si este si netoxic complet.
violiv
Veteran

Mesajde OVI762 pe 16 Sep 2010, 11:41

multumesc pentru raspuns,violiv.buna faza cu aurul de 24k dar doamne fereste sa citeasca vreo minte luminata din guvern faza cu aurul ca ar fi in stare sa ne trimita sa ne luam munitie de la bijutier sau de la banca nationala.in orice caz eu imi cumpar arma ca imi place de imi vine sa musc din ea si sa vina domnii guvernanti sa vada cu ce trag eu pe balta ca vor avea o experienta de neuitat.toate bune si catare plina la toata lumea.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde mihailov pe 16 Sep 2010, 12:39

Arma pe care o cumperi e noua sau sh? imi poti da mai multe detalii despre arma? de unde o cumperi si la ce pret? eu vroiam sa cumpar o astfel de arma noua dar un vanator experimentat m-a sfatuit sa incep cu un sh si apoi oi mai vedea - dupa ce ma familiarizez mai bine ...
astept pareri din teren

Catare plina...
mihailov

Mesajde OVI762 pe 16 Sep 2010, 13:03

arma pe care vreau sa o cumpar e un baikal izh 27,calibrul 12,camera cartusului de 76mm(e la fel la toate modelele izh 27 mai noi),tevi de 725mm lungime,socuri interschimbabile(vin odata cu arma_),doua tragace,ejectoare si fara alte decoratiuni.arma costa noua 1700 ron in craiova.nu vreau sa imi iau una second din simplul motiv ca la arma asta a fost dragoste la prima vedere si de cum am vazut-o am stiut ca asta e ceea ce vreau.sunt de acord ca poti sa cumperi o italianca second mai fatoasa si mult mai vestita la banii astia dar avand in vedere ca nici nu mi s-a uscat cerneala pe permis nu cred ca as putea aprecia o arma superioara izh-ului pentru ca nu am experienta necesara.in plus am tras cu 27-le si m-am impacat foarte bine cu arma.poate cu timpul se vor mai schimba lucrurile dar acum vreau neaparat,,rusoaica'' cu toate plusurile si minusurile ei.am un coleg de grupa care si-a cumparat una la fel si nu mai conteneste sa o laude cu toate ca e mult mai experimentat ca mine.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 16 Sep 2010, 13:53

Mai mult, pentru un incepator, e foarte greu sa iti dai seama unui sh. Ia-o noua si nu o sa ai probleme. Chiar ai facut o alegere foarte buna si arma e intr-adevar foarte frumoasa. am si eu una la fel si sunt super multumit de ea. am si un Mp 153 si vreu sa spun ca folosesc mai mult 27-le. Pentru ca ai posibilitatea sa ai doua cartuse diferite, cu shock-uri diferite. La seimiautomata esti f mult constrans de tipul de vanat, distanta, configuratia terenului, etc.

Foarte buna alegerea cu 2 tragace. Probabil o sa fiu contrazis, dar mi se pare cea mai usoara metoda de a-ti alege focul
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde OVI762 pe 16 Sep 2010, 16:02

alegerea armei in versiunea cu doua tragace isi are,,autorii morali'' printre eminentele cenusii ale forumului,nu dau nume ca ii cunoastem cu totii.am analizat indelung problema si am ajuns si eu la aceeasi concluzie.sunt foarte frumoase si reusite si armele cu un singur tragaci ,dar pentru un incepator care nu prea stie ce culoare au penele de vulpe,este mai bine sa isi poata alege teava cu care trage fara sa fie nevoit sa manipuleze tragaciul in vreun fel(la armele cu un singur tragaci primul foc pleaca de pe teava de jos si al doilea de pe teava de sus dar cum tevile sunt chocke-ate diferit daca vrei sa schimbi ordinea de tragere ca asa se impune in momentul tragerii trebuie mai intai sa impingi in fata de tragaci schimband in felul acesta ordinea de plecare a focurilor si o sa vezi ca iti vine destul de greu sa impingi de tragaci in fata cand iepurele alearga spre tine cu coltii scosi :lol:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde madalin122582 pe 16 Sep 2010, 16:25

OVI762 scrie:daca vrei sa schimbi ordinea de tragere ca asa se impune in momentul tragerii trebuie mai intai sa impingi in fata de tragaci

Sincer, nu am vazut o astfel de arma. IJ-urile 27 cu un tragaci aveau selector de focuri. Selectorul era format dintr-un tamburus aflat pe siguranta...oscila stanga-dreapta in functie de focul selectat..mi se pare o tampenie sa impingi tragaciul in fata pentru a selecta focul...si foarte incomod
Membru ANDA
madalin122582
Veteran

Mesajde ssteffan pe 16 Sep 2010, 16:45

madalin122582 scrie:
OVI762 scrie:daca vrei sa schimbi ordinea de tragere ca asa se impune in momentul tragerii trebuie mai intai sa impingi in fata de tragaci

Sincer, nu am vazut o astfel de arma. IJ-urile 27 cu un tragaci aveau selector de focuri. Selectorul era format dintr-un tamburus aflat pe siguranta...oscila stanga-dreapta in functie de focul selectat..mi se pare o tampenie sa impingi tragaciul in fata pentru a selecta focul...si foarte incomod

Poate că ceea ce ai vazut tu nu era Ij 27. La Ij-ul 27 inversarea ordinii focurilor se face împingând trăgaciul în faţă. Este o modalitate foarte rapidă de selectare a focurilor, dezavantajul este că daca vrei sa revi la secvenţa iniţială trebuie sa "frângi" arma.
ssteffan
Veteran

Mesajde violiv pe 16 Sep 2010, 19:05

La rusoaice, Ij-ul 43 cu un tragaci schimba ordinea printr-un butonas plasat pe tragaci.
La straini, dintre cei mai cunsocuti, Franchi mai are acest sistem cu buton pe tragaci dar la modelele cele mai noi au trecut la selector din butonul sigurantei.

@OVI762 asteptam si impresiile "la cald" :roll: hai repede sa nu se usuce de tot cerneala :D
violiv
Veteran

Următorul

Înapoi la Arme de vanatoare lise