Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 14:46

IRA-povestea unui imprint

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 21 Aug 2010, 11:00

Salutare
in fiecare an soimarii impreuna cu prietenii si colaboratorii lor, salveaza si reabiliteaza multe pasari de prada de zi si de noapte si deopotriva alte specii rare ale avifaunei noastre care ajung la ei.
Pentru situatiile mai grave (pasari accidentate ranite, bolnave), sau in cazul recuperarii unor pui, aceste situatii de regula necesita experienta si cer anumite conditii speciale, de aceea incercam sa preluam noi pasarile si sa ne ocupam de ele.
S-a spus la un moment dat ca ar fi nevoie de hirtii speciale ca sa poti face reabilitare, si sa ajuti rapitoarele salbatice aflat in impas.
Intreb pe aceasta cale : daca gasesc sau primesc un rapitor bolnav sau un pui, in lipsa respectivelor forme trebuie sa il las sa moara chiar daca am cunostinte suficiente de specialitate si experienta ca sa il ajut?
pentru cei care ar raspunde afirmativ la aceasta intrebare, catalogarea lor este simpla: respectivii -daca cumva fac parte din asociatii de protectia pasarilor sau alte asemenea organizatii- ar face bine sa se lase de acest domeniu si sa isi vada de drum. Nu e pentru ei asa ceva iar viata e prea scurta ca sa o piarda ocupindu-se de lucruri pentru care nu simt nici o atractie (nu iau in calcul eventule interese financiare... :? )
Se va raspunde poate: "trebuie sa il dai unui centru special care se ocupa de aceste cazuri!"
Nici o problema din privinta asta, am mai colaborat in trecut si pe aceasta cale si daca e cazul vom mai colabora in masura in care respectivele centre sunt intr-adevar implicate in a se chinui sa faca reabilitare, si fac dovada acestui lucru.Atrag atentia ca in spatele fatadei si a hirtiilor de care unii se acopera, si in fata campaniei publicitare pozitive se ascund nu de putine ori doar pure interese banesti. oamenii iau banul, il cheltuiesc cu placere, iar cind e de primit, tratat si reabilitat pasari, se intimpla cu totul alte lucruri despre care auzi doar la "colt de strada": respectivii euthanasiaza pasarile cu probleme fie si recuperabile, elibereaza imediat ce primesc alte exemplare inainte de a le face macar un prealabil consult. Sau refuza pur si simplu sa se deplaseze sa ia o pasare bolnava de la cineva cind sunt anuntati.Exemple mai pot da in acest sens, pot arata si cu degetul, dar nu are rost ...cel putin deocamdata.
ceea ce am vrut sa punctez a fost doar faptul ca doar atunci cind iubesti cu adevarat ceva poti fi credibil ca intr-adevar iti pasa , ca te doare de ceea ce se intimpla cu respectivul lucru sau fiinta , si ca -chiar atunci cind ochii oamenilor nu sunt atintiti asupra ta, si esti singur-vei face ceea ce trebuie sa faci fiindca asa simti ca TREBUIE!
daca scopul sunt doar banii totul e doar praf in ochi, minciuna, nepasare, manipulare si alte asemenea...
Noi soimarii, vis a vis de pasarile de prada in mod special si de toate celelalte fiinte vii im mod general, numai de nepasare nu am putea fi acuzati! Cum sa fii acuzat de nepasare cind pasarea aceea si iesirile cu ea devin viata si visul tau cel mai scump? Cind o porti zilnic pe mina, petreci ore alaturi de ea, ii intelegi fiecare gest, fiecare atitudine, ai adunat atit de multe cunostinte privitoare la biologia ei, boli, modul cum gindeste si se comporta, stii exact ce nevoi are, ce ii place si ce nu , interactionezi cu ea si formati o echipa .Toate astea duc spre pasiune fanatica mai degraba, si in nici un caz spre nepasare, iar soimarii ar trebui sa fie considerati autoritati , specialisti de necontestat in pasari de prada, caci asta si sunt de fapt!
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 21 Aug 2010, 11:08

Dorim sa colaboram -si intindem o mina pe aceasta cale-tuturor celor carora chiar le pasa de pasarile de prada si de lumea vie in general-care se degradeaza si se distruge cu pasi tot mai rapizi, iar prin infiintarea acestei asociatii am dorit in primul rind sa facem ceva concret pentru schimbarea mentalitatii oamenilor si informarea lor.
Traim in secolul XXI si in aceste vremuri, ignoranta nu mai poate servi drept scuza nimanui !
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 21 Aug 2010, 12:36

Venind la subiect dupa aceasta introducere pe care am simtit ca e cazul sa o exprim, ne-am gindit sa mai povestim una-alta din activitatile noastre, si cum am putut observa in activitatile educativ-informative pe care asociatia le-a tot desfasurat-prezenta pasarii de prada in fata oamenilor a facut ca tot ce s-a spus sa capete o cu totul alta valoare.
Tocmai de aceea, la acest topic voi face referire la Ira-o femela de sorecar comun care este mereu in centrul atentiei de anul trecut cind am primit-o, si pe care am folosit-o in foarte multe din intilnirile cu elevii mai multor scoli din oras, gradinite, si la patru demonstratii in aer liber .
Avind un caracter foarte bun, acest exemplar s-a pretat perfect la a fi folosit in zboruri libere "de pe pumn pe pumn"-si a constituit marea atractie si bucurie a celor ce au fost initiati in primele notiuni de handling dindu-li-se o manusa de soimar si fiind instruiti cum sa cheme pasarea. Fotografii, risete, admiratie, cunostinte noi si interesante despre pasarile de prada, soimarit, istorie vis a vis de aceasta straveche si nobila indeletnicire, interactiunea directa cu pasarea de prada , natura, aer curat , soare.Toate ingredientele unei lectii reusite care se intipareste nu doar in minte ci si in suflet...
In continuare povestea Irei insotita de fotografii si comentarii.Un fel de jurnal mai bine zis, din care se pot invata multe lucruri
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 21 Aug 2010, 13:07

In luna mai a anului trecut, un prieten si colaborator de-al nostru, intorcindu-se de la Arad , din mersul masinii vede pe marginea soselei citiva copii jucindu-se cu un pui de rapitoare imbracat in puf alb. A oprit si contra unei sume modice a aflat ca respectivii distrusesera cuibul "de uli" si luasera puii pentru a-i ucide (in mediul rural o practica foarte bine vazuta si apreciata de catre oameni), si a recuperat pasarea, iar ajuns acasa m-a sunat sa merg sa o vad si sa o iau.
M-am ocupat de pui pina a crescut, apoi avind nevoie de voliera pentru a caza un alt sorecar ranit, l-a luat in grija Dinu -unul din fondatorii asociatiei, si medic veterinar- caruia i-a revenit si sarcina de a-l scoate zilnic la zbor pentru a se muscula si a se obisnui cu natura , si de a-i da prada vie constind in soricei de laborator si sopirle pentru a se putea descurca mai tirziu singur in natura (ultima etapa a reabilitarii constind in izolarea pasarii intr-o voliera spatioasa timp de 2-3 saptamini in care hrana vie i se va distribui printr-o fereastra mica special amenajata ca sa nu vada ca ii e oferita de catre om , pasul urmator constind in deplasarea intr-o zona favorabila speciei si eliberarea pasarii.
vazind ca are un caracter extrem de bun, am hotarit sa o mai pastram o vreme si sa o folosim in activitatile ce le-am prezentat mai sus, lucru pe care l-am si facut dealtfel din plin.S-a hotarit ca acest sorecar sa mai fie pastrat pina la primavara , dupa care sa fie trecut printr-o perioada de resalbaticire si sa fie eliberat in natura.
Asa va vom profita de tot acest timp ramas pentru a participa cu el si la alte actiuni educative ,a realiza si alte fotografii frumoase si a discuta aici unele aspecte specifice pasiunii noastre.
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Ursus2006 pe 23 Aug 2010, 08:23

Bine ai revenit maestre ! :D :D
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde george_i pe 24 Aug 2010, 08:10

Buna


Bine ai revenit si vant in pene in continuare
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 25 Aug 2010, 09:53

Salut
Si bine v-am regasit , ca sa zic asa.
pentru a putea dezvolta acest subiect , as avea nevoie de sfatul vostru-anume cum fac ca sa postez aici fotografii, pe marginea carora sa putem povesti.Dimensiune in pixeli, si modul de atasare, plus numarul-limita al acestor poze ca sa nu incarcam prea mult pagina.
Ursus, daca nu ai primit pozele cu Ira , macar le poti vedea-lua de aici!
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Ursus2006 pe 25 Aug 2010, 10:20

Trimitele pe mailul meu ursus2007@yahoo.com si le pun eu " sa ma dau mare " ! :lol:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Ursus2006 pe 25 Aug 2010, 21:25

ImagineImagineImagine


Imagine



Imagine
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 26 Aug 2010, 09:04

Salut
Pozele cu Ursus au fost facute intr-o zi cu vint , cind Ira , un reprezentant al "aripilor largi", a folosit foarte mult zborul planat fie facind cercuri pe deasupra noastra , fie raminind din cind in cind la punct fix.Un adevarat spectacol sa poti vedea de aproape ,stind pe virful unei coline , zborul unui astfel de rapitor.

Ieri a fost o alta zi frumoasa insa cu un vint puternic care a ridicat pasarea deasupra dealului imediat ce i-am dat drumul. S-a ridicat in cercuri si s-a deplasat pe directia vintului tot mai mult, astfel ca la un moment dat s-a facut doar un mic punct pe cer , apoi am pierdut-o din vedere undeva la limita unui kilometru departare de noi, si la o inaltime de citeva sute de metri .
Ce e de facut in astfel de situatii-in primul rind sa astepti macar o jumatate de ora inainte de a porni sa o cauti!
Dupa ce se satura de explorat si de zbor, se va intoarce de regula sa te caute si daca nu te gaseste se duce cine stie unde mai apoi. Fiind o pasare pentru demonstratii, si in plus zburata intr-o greutate inalta, nu se punea problema sa atace vreo prada si sa ramina sa o manince (uneori pe cimp mai captureaza soricei , sopirle sau broaste-hrana obisnuita a sorecarilor).
Am asteptat pasarea vreun sfert de ora -timp in care nu am facut altceva decit sa fluier si sa chem din cind in cind-dupa care am vazut-o aparind pe cer .Zbura spre noi.
A venit deasupra pe un stilp de inalta tensiune, de unde a coborit pe manusa la chemare.

Ne-am deplasat pina pe culmea unei coline -locul de zboruri obisnuit-si am lasat-o in vint. De data asta nu s-a mai indepartat de noi mai mult de 200 de metri, si timp de o ora am facut fie zboruri de pe pumn pe pumn , fie chemari la momeala, fie indata ce pasarea se centra deasupra la punct fix ii aruncam o bucatica de carne in sus, pe care o prindea si o minca in aer dupa care venea iarasi .Am facut poze, a fost frumos.
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Jicol Dilo pe 26 Aug 2010, 10:52

Salut Dorin,

Uite cu poti posta poze pe forum. Este foarte simplu.
1. Intri pe http://www.photobucket.com si te inregistrezi.
2. Dupa ce ti-ai facut un cont trebuie sa upload-ezi pozele de pe calculatorul propriu pe acest site. In acest scop dai click pe butonul Upload Images and Video.
3. Dupa ce ai incarcat poza pe site-ul photobucket ii dai o denumire, apoi apesi Save.
4. Dupa ce ai apasat Save, va aparea o noua fereastra pe care va scrie In this Album.
5. Dai dublu click pe poza pe care vrei sa o incarci pe vinatorul .ro. Poza se va mari si undeva in stinga jos linga poza apare si un dreptunghi care se cheama Share this image si care contine patru casute (rinduri).
6. Selectezi codul de pe ultimul rind (IMG Code) apesi copy apoi paste in cimpul de text de pe vinatorul.ro iar poza va trebui sa apara cam asa:

Imagine

7. Fa o proba… :D
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Ursus2006 pe 26 Aug 2010, 11:33

Nu vrea sa invete, parca e frate cu Ghinda ! :lol:
Eu am pus pozele doar in care apar eu, ca n-am avut acceptul autorului sa pun si altele. :mrgreen:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Ghinda pe 26 Aug 2010, 13:36

Bravo Ursule si multe felicitari!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Ursus2006 pe 26 Aug 2010, 13:57

Ghinda scrie:Bravo Ursule si multe felicitari!


Cu ocazia aia, m-am dus si sa vad daca e umblatura la ovaz . :wink:
MELANISM: orice, cu conditia sa fie vopsit de catre doamna Melania!
Avatar utilizator
Ursus2006
Veteran
 
Mesaje: 2473
Membru din: 08 Iun 2005, 17:21
Locaţie: Deva. HD

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 27 Aug 2010, 13:37

si tu folosesti tehnica asta? :roll:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 05 Sep 2010, 14:15

Salut
Va las un link de unde se poate vedea ca Ira s-a intilnit si cu alti forumisti in afara de Ursus:
Intrebarea e : il recunoasteti pe cel din videoclip?
In rest...sper sa va placa montajul.

http://www.youtube.com/watch?v=_tOAMaA0id4
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Jicol Dilo pe 05 Sep 2010, 21:49

Salut Dorin,

Este Andrei.
Va veni peste 2 saptamini la intilnire?

Alin
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Peregrinus pe 06 Sep 2010, 17:27

Buna Dorin si Alin ,

multumesc ! am ramas placut surprins de surpriza de pe youtube - filmuletul este reusit ( parerea mea ! ) , pacat insa ca tinuta mea nu prea este in ton cu subiectul filmului , daca as fi stiut dinainte ce ai de gind sa pui la cale imi luam masuri de precautie in acest sens !

Imi pare nespus de rau ca nu pot veni la intilnirea din 18 - 19 septembrie 2010 , dar sint sigur ca si asa o sa iasa totul perfect deoarece o sa fiti pe miini bune , competente - o sa fiti intre voi si asta este esential !
Incercati sa sudati cit mai bine legaturile cu aceasta ocazie , este f. important pt. viitorul soimaritului din tara !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde corui pe 07 Sep 2010, 18:47

Salut

din cite stiu nu va putea veni
accipiter gentilis gallinarum
corui
Veteran
 
Mesaje: 377
Membru din: 22 Mar 2006, 23:39
Locaţie: U.E.

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 20 Sep 2010, 21:06

super filmul...bravo Dorin...esti un artist...bravo Andrei...
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 20 Sep 2010, 21:08

Imagine
fiul meu Malin si Ira
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde danutz0920 pe 21 Sep 2010, 18:48

Sa creasca mare Sorin :) si pe el la prins deja microbul :lol: ?
danutz0920
 
Mesaje: 18
Membru din: 04 Aug 2010, 18:03

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 22 Sep 2010, 13:59

da a povestit la toata clasa ca a fost la o cabana unde vulturii veneau si ti se puneau pe mana daca-i fluierai :D
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 24 Sep 2010, 21:45

Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Peregrinus pe 25 Sep 2010, 16:31

Buna Sorin ,

pe Site-ul nostru am postat astazi citeva fotografii cu fiul tau , probabil un viitor soimar care , sper sa poata practica vreodata aceasta arta de vinatoare fara probleme si in mod legal !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 18 Oct 2010, 23:31

eu sper pentru el sa poata face tot ce e frumos si normal in mod legal :oops:
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Peregrinus pe 19 Oct 2010, 05:42

O.K !!! :D

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde sorin flutur pe 22 Oct 2010, 23:25

poze facute de Victor
Imagine
Imagine
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
sorin flutur
Veteran
 
Mesaje: 3416
Membru din: 05 Iun 2006, 19:48
Locaţie: Arad

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Viktor pe 23 Oct 2010, 18:24

Nu sunt numai de mine facute, le am pe toate intr-un dosar.
Avatar utilizator
Viktor
Membru important
 
Mesaje: 188
Membru din: 08 Noi 2007, 15:32
Locaţie: goshawk's wings

Re: IRA-povestea unui imprint

Mesajde Peregrinus pe 24 Oct 2010, 13:56

Buna ,

imi pare nespus de bine ca a fost o prima intilnire reusita cu amintiri de neuitat , sper ca la anul sa reuseasca mai bine si cu mai multi membrii !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Următorul

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

Publicitate