Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 01:01

Soimaritul in Romania

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Soimaritul in Romania

Mesajde george_i pe 29 Iul 2011, 22:39

Avand in vedere ca soimaritul este practicat dinainte sa apara armele de vanatoare si este o arta, o pasaiune si un sport, deci a fi soimar nu inseamna sa vaneazi neaparat, multe specii de pasari care sunt in soimarit sunt pentru demonstratii si placerea de a dresa si zbura o pasare de prada, paiunea soimarului este la fel ca pasaiunea vanatorului sau pasaiunea dresorului de caini.

Avand in vedere aceste aspecte as dori daca se poate sa imi raspundeti la 3 intrebari:

1- Ce parere aveti despre soimarit?
2- Ce parere aveti despre pasarile de prada?
3- Ce parere aveti despre vanatoare cu pasarile de prada si daca ar deranja legalizarea soimaritului in Romania???

Va multumesc
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde AdrianLica pe 30 Iul 2011, 03:02

1. Nu am nici o parere. Este ilegal in Ro si asa vreau sa ramana.
2. S-au inmultit peste masura si deja cine le mai numeste "specie rara" e un mare idiot sau vb de la calculator si habar nu are ce e in teren.
3 . Vanatoarea cu pasari de prada o fi ceva nobil sau demential de frumos, dar e ilegala, si deci constituie braconaj, iar soimaritul, atat timp cat este practicat acasa, in curte (eventual cei pasionati sa-si ia un teren privat de cateva mii de hectare si sa-l ingradeasca :) ), pe mine unul nu m-ar deranja.

P.S. Injuraturile de la Peregrinus si alti "soimari" rog sa mi le dati in gand, oricum nu va raspund pe acest subiect. Eu i-am raspuns celui care a intrebat si cred ca am facut-o pertinent.
AdrianLica
Veteran
 
Mesaje: 310
Membru din: 18 Mai 2010, 20:54

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 30 Iul 2011, 09:03

Buna Adrian ,

te-as ruga sa ne dai o explicatie mai detaliata referitor la raspunsul tau la punctul 1 :
Citez : " Nu am nici o parere. Este ilegal in Ro si asa vreau sa ramana "

Ai putea fi atit de amabil sa ne explici daca se poate putin mai pe larg de ce esti contra soimaritului ?
- tinind cont de faptul ca o eventuala legiferare a acestuia in tara ar presupune cu mare probabilitate in primul rind :
- sustinerea unui examen de vanator ( in urma acestui examen persoana respectiva are drept de vanatoare cu arma , la fel ca si tine ! )
- urmat de sustinerea si a unui examen de soimar => doar in urma celor doua examene sustinute cu brio persoana in cauza poate vana si cu pasari de prada in mod legal .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde madalin122582 pe 30 Iul 2011, 09:08

AdrianLica scrie:2. S-au inmultit peste masura si deja cine le mai numeste "specie rara" e un mare idiot sau vb de la calculator si habar nu are ce e in tern

Ti-as adresa eu injuraturile cuvenite. Si nu sunt nici soimar si nici nu ma pricep la pasari de prada. Pacat ca nu sti sa respecti natura, sa respecti adevaratii vanatori. Ei vaneaza pentru supravieturie si o fac onorabil. Vaneaza atat cat le trebuie sa se hraneasca. Sunt convins ca ai frustrari ca nu mai gasesti iepuri in camp, dar nu din cauza pasarilor de prada.
Si cas a nu fiu off topic total:
1. Nu ma pasioneaza soimaritul. Mi-ar placea insa sa stiu mai multe despre aceasta.
Nu m-ar deranja sa fie legalizat in romania
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Jicol Dilo pe 30 Iul 2011, 10:57

Domnule Adrian Lica nu cred ca se va ajunge la injuraturi, stai linistit. Tu ai o opinie diferita de a noastra si esti impotriva legalizarii soimaritului in tara noastra. Ok, este dreptul tau sa ai o parare diferita si sa ti-o exprimi iar eu respect acest lucru. Asta e democratia!

Rugamintea mea este sa participi la discutii si sa asculti si tu argumentele noastre.

Sa nu crezi ca soimaritul este o activitate desfasurata la intimplare, fara discernamint si fara control din partea statului. In majoritate statelor din Europa este legiferata aceasta activitate, sint constituite asociatii si s-a consatat ca nu interfereaza negativ vinatoarea cu arme de foc iar impactul asupra naturii este pozitiv nu negativ, pentru ca soimaritul si activitatile conexe (crescatorii, centre de reabilitare, etc.) contribuie la prezervarea speciilor de rapitoare pe cale de disparitie.

Ca o recunoastere a acestei acivitati ridicata la rang de arta, UNESCO a trecut Falconeria (soimaritul) pe Lista reprezentativa cu mosteniri culturale imateriale ale umanitatii. Adica mai pe intelesul nostru, pe lista cu arte si indeletniciri traditionale de mare valoare care se transmit din generatie in generatie si de care ar trebui sa avem grija sa nu se piarda. Ma jos link-ul catre site-ul UNESCO:

http://www.unesco.org/culture/ich/index ... 1&RL=00442

Acuma eu intreb, domnii academicieni de la de la UNESCO nu stiu ce fac? Crezi ca degeaba a ajuns soimaritul in atentia UNESCO si a fost inclus pe acea lista?

Cu stima,
Alin
- IASI
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Sly_Fox pe 30 Iul 2011, 11:29

1) Noi, vanatorii din Romania, am fost tinuti atat de mul timp in intuneric incat putini sunt capabil sa iti dea un raspuns. Generatia IJ si Metaloglobus alcatuiesc inca majoritatea vanatorilor de azi. Diversele metode de vanatoare sunt de putin timp luate in seama, inclusiv soimaritul.
2) Sunt o veriga indispensabila in lantul trofic. Declinul unor specii de pasari rapitoare, atat de zi cat si de noapte ( cazul acvilei de camp si bufnitei mari-specii aflate in declin vizibil),va avea un impact negativ asupra mediului inconjurator.
3) Pasiunea pentru vanatoare nu are limite, fie ca este practicata cu arme de foc, pasari de prada sau caini. Totul se rezuma la constiinta vanatorului, nu trebuie facut abuz, indiferent de metoda de vanatoare.
Atat timp cat soimarii se respecta ca vanatori si practica vanatoarea cu bun simt, nu vad de ce ar fi o problema legalizarea soimaritului.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Jicol Dilo pe 30 Iul 2011, 17:01

Referitor la subiectul topicului deschis de George:

1- Ce parere aveti despre soimarit?
Este o pasiune foarte frumoasa care il apropie pe om de natura. Sper sa ajunga in atentia autoritatilor cit mai curind un proiect de lege prin care se legalizeaza aceasta arta. Numai ca pentru a accede la aceasta arta, trebuie sa meritam, trebuie sa ne ridicam la nivelul ei. Uneori ma gindesc ca poate de aceea nu este legalizata aceasta activitate la noi, pentru ca cineva acolo sus spune: "romanii inca nu sint pregatiti sa primeasca soimaritul".
2- Ce parere aveti despre pasarile de prada?
Imi plac foarte mult si as dori sa reapara in tara noastra speciile disparute, ca zaganul, acvila de stepa, soimul dunarean, vulturul plesuv, iar speciile aflate in declin sa se refaca: pajura, soimul calator, acvila tipatoare mare, codalbul, s.a.
3- Ce parere aveti despre vanatoare cu pasarile de prada si daca ar deranja legalizarea soimaritului in Romania???
Nu va deranja pe nimeni soimaritul. Cred ca dupa vreo zece ani de la legalizare numarul soimarilor din Romania se va stabiliza undeva la vreo 100-120. Asta inseamna o medie de cca 3 soimari pe judet. Pe cine ar deranja 3 soimari intr-un judet? Sa nu uitam ca soimaritul se adreseaza vinatului mic iar numarul pieselor recoltate la o vinatoare este sensibil mai mic decit la o partida cu arme de foc.

Alin - Iasi
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde chriss_hunter29 pe 30 Iul 2011, 21:17

AdrianLica scrie:1. Nu am nici o parere. Este ilegal in Ro si asa vreau sa ramana.
2. S-au inmultit peste masura si deja cine le mai numeste "specie rara" e un mare idiot sau vb de la calculator si habar nu are ce e in teren.3 . Vanatoarea cu pasari de prada o fi ceva nobil sau demential de frumos, dar e ilegala, si deci constituie braconaj, iar soimaritul, atat timp cat este practicat acasa, in curte (eventual cei pasionati sa-si ia un teren privat de cateva mii de hectare si sa-l ingradeasca :) ), pe mine unul nu m-ar deranja.

P.S. Injuraturile de la Peregrinus si alti "soimari" rog sa mi le dati in gand, oricum nu va raspund pe acest subiect. Eu i-am raspuns celui care a intrebat si cred ca am facut-o pertinent.

nici eu nu sunt si nu voi fi niciodata soimar...cred insa ca gresesti amarnic...sau nu prea le ai cu speciile de pasari rapitoare din romania...
stima!
chriss_hunter29
Veteran
 
Mesaje: 792
Membru din: 18 Noi 2008, 09:24
Locaţie: bucuresti

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde accipiter pe 30 Iul 2011, 23:02

nu vreau sa intru in polemici si nici sa aduc injurii nimanui. cei care ma cunosc stiu raspunsul meu referitor la cele trei intrebari. dar din pacate nu ma pot abtine sa nu spun ca acest LICA ar trebui sa mai dea odata examenul de vanator poate ar reusi sa citeasca pana la sfarsit manualul si ar mai invata cate ceva.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 31 Iul 2011, 16:56

Buna Erwin ,

fiecare are dreptul sa-si exprime punctul de vedere vizavi de o problema data , ar fi insa de dorit , daca bineinteles este posibil , ca acestia sa incerce sa-si cimenteze / justifice cumva acest punct de vedere in fata celorlalti .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde accipiter pe 31 Iul 2011, 21:42

asta doar daca au o logica in ceea ce spun. dar fara logica in afirmatii nu ai cum sa astepti justificare. dar ai dreptate....fiecare are dreptul la o opinie si respect opinia fiecaruia
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde george_i pe 31 Iul 2011, 23:16

Pai deaia am facut topicul asta sa isi exprime fiecare parerea, un fel de sondaj.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde traian72 pe 01 Aug 2011, 14:55

Daca tot vreti sa-l omorati cu pietre pe Adrian Lica, cind ati participat efectiv la ultima combatere si cu ce rezultate? :mrgreen:
Si daca tot este soimaritul o activitate atat de bine vazuta, de ce nu legiferam si vanatoare cu ogari, doar si caini hoinari tot pentru supravietuire vaneaza :evil: :evil:
traian72
Membru activ
 
Mesaje: 85
Membru din: 09 Feb 2009, 23:11

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 01 Aug 2011, 15:38

Buna traian72 ,

numeste-mi postarea din care ai putut deduce ca cineva ar avea ceva de genul amintit de tine cu Adrian Lica !
Consider insa ca ar fi cit se poate de normal ca fiecare postare / parere sa fie cumva si justificata / cimentata de citeva cuvinte insotitoare , prin care respectivul sa explice motivul pentru care este pentru sau impotriva subiectului temei respective , cu alte cuvinte sa-si sustina punctul de vedere ! - in definitiv este un sondaj de opinie si in functie de acesta persoana care a lansat topicul poate sa-si faca o idee cam in ce ape se scalda tema propusa !


Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde accipiter pe 01 Aug 2011, 23:14

Buna traian72
vanatoarea cu caini se practica si acum la noi. legiferata sau nu vanatoarea la mistret cu copoii e pe primul plan. nimeni nu zice cati caini ai voie sa ai in teren asa ca se hartuieste mistretul pana pica din picioare iar vanatorul ii da doar lovitura de gratie. asa ca ce mi-s ogarii ce mi-s copoii. daca ar fi buni la mistret s-ar folosi si ogari dar din pacate nu-s buni. nu ar fi nici o problema sa vanezi cu ogari dar sa trimiti dupa un vanat doar un ogar nu zece. cu pasarile de prada asa se vaneaza. una nu o suta odata.
numai bine
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 11 Aug 2011, 23:13

Buna traian72 ,

vinatoarea cu ogari si alte citeva rase de ciini de vanatoare printre care si copoii a fost interzisa , vorbesc de europa , cam peste tot exceptind Anglia unde vanatoarea de vulpi cu copoii ( Parforce ) o mai practica domnii sus pusi dupa cum cred ca stie toata lumea , datorita caracterului ei distructiv pentru vanat ( vanatoare in haite mari de ciini etc ) .
Diferenta dintre cele doua genuri de vanatoare n-o mai repet deoarece a facut-o deja Erwin pentru mine in postarea anterioara .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde ssteffan pe 12 Aug 2011, 23:15

george_i scrie:Ce parere aveti despre soimarit?


O pasiune (nebuloasă pt. mine) dar, cu care nu pot să nu fiu de acord.
Ar însemna, dacă nu aş fi de acord, de exemplu, să fac greşeala celor care sunt împotriva vânătorii, habar nu au cu ce se manâncă această activitate, dar, prin prisma unor idei preconcepute să suţin greşit o cauză, fără nicio acoperire. Ar însemna să fiu ipocrit şi egoist totodată. Să fiu egoist şi să consider că doar ceea ce fac eu şi metoda mea de a vâna este cea mai corectă.
RE-venind la subiect, mi se pare fascinantă această activitate. Felicitări celor care o practică.


george_i scrie:Ce parere aveti despre pasarile de prada?


Un amic de-al meu nevînător se uita curios la arma mea, îi plăcea, ar fi tras cu ea, a şi tras cu ea, dar doar atât. A rămas îndrăgostit de pasiunea lui, motociclismul.
Aşa mă uit şi eu la păsările de pradă prin prisma şoimăritului.
Ca specie(sau specii) nu pot să le judec şi să le pun în faţa altor animale, indiferent de "naţie". Fiecare cu locul lui în natură.


george_i scrie:Ce parere aveti despre vanatoare cu pasarile de prada si daca ar deranja legalizarea soimaritului in Romania

Nu văd absolut nicio logică în interzicerea vânătorii cu păsări de prada. Sau vânătoarea cu arcul, etc....
În afara de câteva cazuri izolate gen ............. nu cred că ar deranja pe nimeni (dintre vânători) legalizarea vânătorii cu păsări de pradă.
----------------------------------------------------

Nu cred că şoimarii domnule ........... ar contribui la scăderea efectivelor de vânat mai mult decât dumneata cu arma. Trebuie să înţelegi că nu este nicio difernţă între un coleg nou vânător cu arma şi unul cu şoimul (sau ştiu eu ce pasere răpitoare). De consideri dumneata că este mai corectă şi etică metoda dumitale de a vâna? POATE NU E. Ţi-ai pus vreodată întrebarea asta?



Motto:

Ca să înţelegi că eşti prost trebuie totuşi să-ţi meargă mintea!
ssteffan
Veteran
 
Mesaje: 855
Membru din: 04 Apr 2008, 21:10
Locaţie: Giurgiu

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 13 Aug 2011, 09:08

Buna ssteffan ,

multumesc , iti apreciez gindirea nobila !
Pacat ca majoritatea precum si multi din cei care ar avea un cuvint de spus in aceasta problema nu sint de aceasta parere , unii nici nu vor sa auda din diferite motive , altii sint total indiferenti , dezinteresati etc...
De acea poate si este Romania singura tara din UE unde acest gen de vanatoare nu este permis pe motiv de traditie etc , dar daca te uiti inapoi in istorie soimaritul s-a practicat in tara pina aproape de sec. XX , situatie similara cu multe alte tari din Europa printre care si cu Germania etc ...

Andrei
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Makulu pe 31 Aug 2011, 13:03

As vrea sa raspund si eu cu scuzele de rigoare pt intarziere...
1. Soimaritul din cate stiu eu este o vanatoare care necesita o legatura speciala intre soimar si pasarea sa,nu este ca intre vanatorul cu arma care la sfarsitul vanatorii o curata si o agata in cui.
Soimaritul se practica din vremuri stravechi,la inceput pt nevoia de hrana,ulterior pt placere,transformadu-se intr-o arta,dupa parerea mea.Acestea sunt lucruri pe care multi dintre voi le stiu.
Consider ca soimaritul face putine victime in fauna din romania comparativ cu vanatoarea cu arma din prisma ratarilor,numarului de soimari,etc...
2.Pasarile de prada sunt niste vanatori absoluti,multe dintre ele uluiesc chiar si pe cei mai experimentati soimari cu abilitatile lor . Ele exista pe Pamant cu scopul de asi procura hrana vanand ca toate pradatoarele pentru supravietuire,reproducere,perpetuare.
3.Vanatoarea cu pasari de prada este o arta dupa parerea mea,aceasta vanatoare consider ca ar atrage multi adepti daca ar fi legalizata in tara noastra si ar fi un beneficiu daca s-ar face in scopul combaterii daunatorilor(ciori,cotofene,grauri,sobolani,etc...) de care tara noastra nu duce lipsa,dimpotriva.
Pe aeroporturi s-ar rezolva problema cu pasarile care perturba decolarea si zborul avioanelor,etc,deci consider ca legalizarea vanatorii cu pasari de prada ar fi utila in Romania.
Aceasta este parerea mea,va multumesc !
Avatar utilizator
Makulu
Nou membru
 
Mesaje: 25
Membru din: 22 Dec 2009, 21:50

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 31 Aug 2011, 14:00

Buna Makulu ,

iti multumim ! - acesta este purul adevar , care din pacate nu este vazut sau nu se vrea vazut de marea majoritate din diverse motive ...

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde george_i pe 01 Sep 2011, 20:45

Buna

Va multumesc pt rasunsurile date, din cate vad sunt mai multe pareri pozitive decat negative, deci un lucru bun :D .
Ar fi interesant sa facem sondaj si sa il comparam cu cele din trecut, sunt sigur ca va arata bine
Eu unul nu situ cum sa fac sondaj in care se poate vota, daca se gaseste volunatr ar fi super.

Vedem daca sau mai schimbat pasarerile oamenilor si poate va si ajuta.

Numai bine
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 11 Sep 2011, 12:11

Sa speram !
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde george_i pe 06 Ian 2012, 23:42

Buna
As dori daca se poate sa facem un sondaj supus la vot, daca ma poate ajuta cineva, in asa fel vedem clar care sunt opiniile fara sa existe comentarii, dar daca se poate sa fie vazut de majoritatea membrilor nu doar cei din cadrul soimaritului, tot membrii vanatori care participa pe acest forum. Daca se poate vorbii cu administratorii in aces caz sa ne dea un sfat cum sa facem acest sondaj as aprecia.


Multumesc
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 07 Ian 2012, 17:06

Buna George ,

am sa incerc sa vorbesc cu Alin sa vedem ce se poate face vizavi de propunerea ta .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde george_i pe 08 Ian 2012, 03:01

Multumesc.

Chear sunt curios, mai ales acum ca lucrurile sunt diferite decand sau privatizat fondurile.
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Peregrinus pe 08 Ian 2012, 11:04

Buna George ,

ar fi interesant de vazut rezultatul , pina in prezent insa nu am primit nici un raspuns de la Alin .

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Jicol Dilo pe 08 Ian 2012, 11:19

Daca facem un sondaj in rindul forumistilor (in special al vinatorilor), haideti sa stabilim care ar fi intrebarile cele mai bune pentru acest sondaj. Nu ca intrebarile adresate de George nu ar fi bune, dar la un sondaj raspunsurile trebuie sa fie scurte, gen, nu, da, nu stiu, ma abtin, bun, rau, irelevant, etc., etc. Aceste raspunsuri trebuie transformate in cifre care, in urma unor calcule se ne releve procentual, parerea, pozitia, sustinerea, etc. in rindul celor chestionati.

Luind ca sursa de inspiratie intrebarile lui George eu as face o prima propunere referitoare la cum cred ca trebuie sa arate intrebarile:

1. Ce parere aveti despre vinatoarea cu pasari de prada - soimaritul - pe teritoriul Romaniei?

a) - foarte buna
b) - buna
c) - neutra
d) - proasta

2. Sinteti de acord cu legalizarea soimaritului in Romania?

a) - da, cu conditia ca soimarii sa fie considerati egali cu vinatorii
b) - da, cu conditia ca soimarii sa fie nu fie considerati egali cu vinatorii ci doar un club al unor pasionati de pasari rapitoare care totusi vor putea sa vineze
c) - nu acum, pentru ca sintem prea multi vinatori iar vinatul este prea putin
d) - nu, niciodata

3. Sinteti de acord ca fondul dumneavoastra de vinatoare sa vineze organizat si 2, maxim 3 soimari?

a) - da, ori de cite ori vor, cu respectarea perioadelor permise, dar ii vom considera egali cu vinatorii
b) - da, ori de cite ori vor, dar numai pentru combatere
c) - da, ori de cite ori vor, cu respectarea perioadelor permise, dar numai daca participa la combatere si la populari cu vinat.
d) - nu pe fondul meu, soimarii pot sa vineze cit vor, cu respectarea perioadelor, doar pe fondurile proprii
e) - nu, pentru ca eu nu sint de acord cu soimaritul

4. Sinteti de acord cu existenta pasarilor rapitoare de zi si de noapte pe fondul dumneavoastra de vinatoare?

a) - da, fara nici o restrictie, pentru ca sint protejate de lege, reglarea numarului lor facindu-se in mod natural in functie da conditiile de viata din areal
b) - da, dar chiar daca sint protejate de lege, sa fie redus numarul lor pentru ca diminueaza vinatul
c) - sub nici o forma, nu au nici un efect bun in natura, doar distrug vinatul si pasarile domestice

5. Care dintre urmatoarele specii de rapitoare, considerati ca au impactul cel mai mare asupra vinatului cu pene format din potirnichi, fazani, rate salbatice, gugustiuci, etc de pe fondul dumneavoastra de vinatoare?

a) - sorecarul comun - Buteo Buteo
b) - vinderelul - Falco Tinnunculus
c) - uliul pasarar - Accipiter Nisus
d) - pajura -Aquila Chrysaetos
d) - uliul porumbar - Accipiter Gentilis
e) - soimul calator - Falco Peregrinus
f) - bufnita - Bubo Bubo

6. Care dintre urmatoarele specii de rapitoare, considerati ca au impactul cel mai mare asupra vinatului cu par format din iepuri si alte mamifere mici de interes de pe fondul dumneavoastra de vinatoare?

a) - sorecarul comun - Buteo Buteo
b) - vinderelul - Falco Tinnunculus
c) - uliul pasarar - Accipiter Nisus
d) - pajura - Aquila Chrysaetos
d) - uliul porumbar - Accipiter Gentilis
e) - soimul calator - Falco Peregrinus
f) - bufnita - Bubo Bubo

Daca ideea postarii unui sondaj se mentine, exprimati-va parerea asupra intrebarilor de mai sus si mai veniti cu propuneri. Ultimile doua intrebari sint pentru a testa cultura generala, sau mai bine zis pregatirea vinatorilor.

Alin - SV
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde accipiter pe 08 Ian 2012, 12:10

interesante si foarte bine punctate intrebarile tale aline dar cred ca sunt multe iar cele cu impactul asupra vanatului nu au relevanta pt ceea ce ne intereseaza pe noi. adica raspunsurile pe care le vom primi nu vor fi prea obiective avand in vedere ca multi vanatori nici nu cunosc speciile de pasari enumerate de tine. dar ma rog imi place ideea ta si votez pentru.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde Jicol Dilo pe 08 Ian 2012, 12:58

Multumesc pentru aprecieri Erwin...
Eu zic ca vinatorii ar cam trebui sa cunoasca speciile de pasari enumarate macar din carti, daca nu si din teren, ca sa stie cam care e rolul acestora in ecosistem, cum, in ce mod, si cit influenteaza vinatul, daca sint protejate de lege, etc... Intradevar, intrebarile nu sint legate in mod direct de subiectul care ne intereseaza insa constituie un indicator al pregatirii celor participa la sondaj.
"Ca ale Mele sint toate fiarele pamintului,..." Psalmul 49:11
http://www.punte-spate.ro
Avatar utilizator
Jicol Dilo
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 03 Apr 2010, 19:32
Locaţie: Bucovina

Re: Soimaritul in Romania

Mesajde george_i pe 08 Ian 2012, 14:00

Buna Alin
Eu zic sa nu dam asa multe amanunte, adica sa fie un sondaj atat de complicat pt ca multi nu au sa completeze ca este prea complicat si necesita timp, se pot expune ideeile tale in pararel cu tabelul de vot, ideea principala ar fi sa vedem daca sunt deacord cu legalizatul soimaritului, deci un simplu vot ,
a) - foarte buna
b) - buna
c) - neutra
d) - proasta
Orcum este bun sondajul tau, il sustin, si ar fi interesant sa il punem in practica dar momentan zic eu ca unul simplu este mai de folos :) .

Ideea este sa voteze cat mai multi sa vedem care este rezultatul, si dupaia sa il facem pe cel expus de tine
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Următorul

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 5 vizitatori

Publicitate