Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 22 Iun 2024, 02:58

Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Peregrinus pe 03 Iul 2011, 20:16

Buna ,

dat fiind faptul ca in ultimii ani asociatia Peregrinus este contactata relativ des pentru sfaturi sau ajutor in cazul unor pasari de prada sau pui ale acestora intrate pe diferite cai si motive in mina omului - incerc sa concep un text cu cit mai multe informatii detaliate referitoare la aceasta tema , astfel incit si cel cu experienta apropiata de zero in domeniul pasarilor de prada sa se poata descurca de bine de rau , spre binele acestor pasari .
Consider insa ca trebuie adus de la inceput la cunostiinta tuturor faptul ca prinderea , detinerea ( pasarilor de prada fara inel si act CITES ) sau uciderea acestora , este un act ilicit , este braconaj in toata regula si ca atare pedepsit de lege conform legii pentru modificarea si complectarea Legii vinatorii si protectiei fondului cinegetic nr. 407 / 2006 , din 12.06.2007.
Amenzile in fuctie de specie pot varia intre 270 Euro – 2700 Euro !
Pentru conformitate rog sa accesati urmatorul Link :

http://www.agvps.ro/download/Legea_vanatorii.pdf


Tinind cont de acest fapt , este clar ca pasarile de prada , idiferent daca sint pui sau adulti , ajunse in mina omului direct din natura trebuie in mod obligatoriu sa l-i se redea libertatea in natura imediat iar in cazul puilor nezburatori sau aduti accidentati doar dupa o reabilitare competenta a acestora !
Aceasta nu se face eliberind puii , de multe ori inca nezburatori , sau pasarile acelea adulte , unele dintre ele nenorocite in urma unui accident etc pur si simplu in natura , deoarece acest fapt pentru acele pasari de prada ar fi sinonim cu moartea .
Puii trebuie sa invete sa zboare si sa vaneze iar pasarile de prada adulte trebuie sa fie reabilitate pina pot zbura si vana ca odinioara , astfel incit acestea sa poata vana , sa poata supravietui cu brio in natura . Pentru a ajunge in acest stadiu , pasarile de prada indiferent daca sint pui sau adulti trebuie sa fie tratate / reabilitate ca atare prin intermediul unor metode specifice scopului , nu rareori si chirurgical etc. fapt care de asemenea este corelat cu cheltuieli mai mari sau mai mici . Unele dintre ele n-o sa mai poata fi eliberate in natura datorita ranilor etc , aceste pasari vor trebui tinute pe tot restul vietii in grija omului in centre de reabilitare adecvate / specializate .
De acea ar fi de dorit ca pasarile de prada , pui gasiti / luati din natura sau adulti , de obicei accidentati sa fie date in mina unor oameni competenti in materie .
Nu rareori aceste pasari ajung din intimplare sau uneori si in mod voit in mina unor oameni cu cunostiinte reduse in domeniu fapt care nu este deloc avantajos pentru pasarile in cauza , cel putin pentru multe dintre ele !
Din pacate multe dintre persoanele ajunse din greseala sau in mod voit sa detina astfel de pasari nu stiu nici macar ca aceste pasari se hranesc cu carne .
Tinind cont de faptul ca multe apeluri de ajutor ne parvin si prin intermediul acestui forum , doresc sa postez aici si doua adrese de contact pentru cazurile de urgenta din tara :

1 - Asociatia Peregrinus ( Deva )

- dl. Dorin Carabet – presedintele asociatiei Peregrinus ( Deva )

Mobil Nr : 0724971212

E-Mail : asociatiaperegrinus@ymail.com

2 – Asociatia Milvus Group ( Tg – Mures ):

Tel/Fax: +40 265 264726

E-mail: office@milvus.ro

A - HACKING – Metoda de reabilitare pentru puii de pasari de prada si reintegrarea lor in natura .


Pentru a ajunge la aplicarea practica in teren a metodei trebuie trecute in prealabil citeva etape pe care incerc sa le explic cit mai simplu si mai explicit .
La puii mai mari cu penaj complect pe ei , doar pe ici pe colo cite un puf se poate trece direct la aplicarea metodei , ceilalti trebuie crescuti pina ajung la aceasta virsta .
Aceasta metoda este preluata din tehnicile de soimarit medievale “ Hacking “ pe engleza , utilizata si adaptata relativ des si in ziua de astazi in cadrul programelor de salvare si reabilitare a unor specii de pasari de prada disparute sau devenite rare din diferite motive mai mult sau mai putin cunoscute publicului larg .
Pentru a ajunge insa sa aplicam aceast metoda practic in teren este nevoie ca puii de pasare de prada sa fie crescute in conditii corespunzatoare astfel incit , ajunse la o anumita virsta sa poata fi redate naturii prin intermediul metodei susnumite .
Aceasta metoda este aplicabila in mod asemanator si in cazul pasarilor de prada de noapte !
Info : La pasarile de prada masculii sint intotdeauna mai mici decit femelele , cu aproximativ un sfert !
Incerc sa concep totul cit mai scurt si la obiect posibil , pe puncte , pentru a facilita astfel o intelegere cit mai rapida si mai usoara .

IMPORTANT !!!
In cazul puilor care trebuie eliberati ulterior prin susnumita metoda in natura este de dorit pentru viitorul cit mai sigur al acestor pui ca contactul zilnic cu omul sa fie redus la minimul necesar !
Cu cit contactul zilnic cu omul este mai redus , cu atit cresc si sansele de supravietuire a puilor in natura – acest lucru trebuie inteles in felul urmator :
Prin contact zilnic des cu omul , asociat de obicei si cu hrana primita de la acesta , puii in cauza , tratati in acest mod , odata ajunsi in natura n-o sa mai vada in om un dusman ci din contra si aceasta incredere ii poate costa viata , mai ales in perioada imediata dupa ce ajung sa traiasca pe propriile picioare in natura , cind este posibil sa treaca printr-o perioada mai grea din viata , ca de exemplu o durata mai indelungata de precipitatii ( ploi ) cind cantitatea de hrana scade din aceasta cauza ( imposibilitate de a vana ) , acesti pui pot tinde sa se apropie de om in cautarea hranei si acest lucru poate deveni fatal pentru ei !
In timp insa , aceasta incredere se va pierde si puii vor reactiona la vederea omului in mod similar pasarilor de prada care au crescut in natura .

1 – Boxa / voliera

Pentru ca puii de pasare de prada sa beneficieze de linistea si siguranta in primul rind ( pisici , ciini , sobolani etc ) este de dorit ca acestia sa fie tinuti intr-un cuib articificial amplasat intr-o boxa / voliera speciala .

a - Substratul boxei , sau in cazul unei voliere mai mari unde va fi nevoie construirea si amplasarea unui cuib artificial – trebuie sa fie asternut un strat de crengute ( rupte din arbori cu frunze cu tot – tasate pe fundul boxei ) de citiva centimetrii grosime , in nici un caz din fin / paie care pot dauna serios sanatatii picioarelor pasarilor de prada ! Acest strat de crengute este bine sa fie reinoit dupa un timp pentru a facilita curatenia in boxa si mai ales sanatatea puilor . la puii de pasari de prada mici , gen vinderei de exemplu ca substrat se poate folosi si un cuib parasit de cioara sau de cotofana , acesta din urma bineinteles fara capacul natural deasupra !

b – Atit boxa cit si voliera trebuie sa fie construite cu o parte laterala prevazuta daca se poate cu un grilaj ( nu plasa - unde puiul isi poate distruge ulterior complect penajul in incercarile acestuia de a se catara pe acesta !!! ) de lemn sau metal ( cca 2 cm distanta intre baghete ) .

c – Boxa / voliera sa fie prevazuta cu un orificiu de alimentare a puilor , de obicei in spatele acestui orificiu ( spre interior ) se monteaza un cot de teava de plastic (90° - Obi , Praktiker etc ) prin care se introduce mincarea pentru pui , orificiul se acopera cu o bucata de cauciuc decupat , prins deasupra orificiului cu un cui , astfel ca acesta trebuie dat la o parte cind l-I se administreaza hrana , si revine singur la loc dupa acea.
Cotul de plastic trebuie sa fie montat in asa fel incit mincarea introdusa prin acesta puilor sa cada direct in cuibul artificial de unde puii il pot lua .

d – amplasarea boxei – puii au nevoie de multa lumina ( pentru vitamina D , necesara dezvoltarii oaselor etc ) , in acest scop este bine ca aceasta sa nu fie expusa in nici un caz direct razelor solare ci de dorit daca se poate la umbra unui pom , unde frunzisul filtreaza in mod corespunzator lumina .

e – dupa ce puii sint mai marisori cu penaj aproape uscat , se poate introduce in Boxa / voliera un recipient marisor de plastic – diametru = 40 – 70 cm , cu marginile foarte joase = 5 , 6 cm , in care puii pot sa se imbaieze si sa bea apa . Apa trebuie schimbata zilnic pentru a preintimpina o imbolnavire a puilor !

f – Igiena boxei / volierei este un factor de prima importanta pentru o crestere si dezvoltare fara probleme de sanatate a puilor in cauza !

2 – Orientare volierei

Orientarea volierei , daca conditiile o permit este in directia E sau S – E .

3 – Hrana

a – puii mici trebuie hraniti cu mina , in unele cazuri cu penseta pina ajung la o marime adecvata la care pot minca singuri ! Apa desi nu prea este nevoie in acest stadiu se poate administra prin intermediul unei siringi sau tup subtire de plastic !

b – Pentru lamurirea simpla si rapida a problemei hranei : Daca luati acest aspect ca punct de orientare in procurarea hranei n-o sa faceti nici o greseala !ACEASTA TREBUIE SA PROVINA DE LA PASARI SAU ANIMALE A CAROR MARIME TREBUIE SA FIE EGALA SAU MAI MICA DECIT MARIMEA PUILULUI DE PASARE DE PRADA LA ACEA ORA !
Precum am amintit si mai sus mincarea / carnea necesara puilor , deja marisori si care pot minca singuri se administreaza doar prin acel orificiu cu care sint prevazute atit boxa cit si voliera !
Nu se manevreaza hrana la vedere ( numai in cazul puilor mai mari care pot deja minca singuri ! ) , totul trebuie facut in asa fel incit puii sa nu poata asocia omul , apropierea acestuia cu mincarea pe care o primesc !
Bucatile de carne vechi , trebuie scoase din voliera / boxa zilnic , pentru a preintimpina o imbolnavire a puilor precum si o atragere a sobolanilor si altor animale care pot deveni periculoase pentru pasarile in cauza !
Se poate aprecia cantitatea de hrana necesara dupa resturile care ramin in boxa , astfel ca daca sint putine resturi sau deloc trebuie marita catitatea zilnica de mincare pina ajungem la acel plafon cind putem spune ca puii sint satui per total .

Cantitatea de hrana zilnica creste si ea in functie de maturizarea puilor !

4 – Boxa de repunere in libertate .

Boxa de repunere in libertate este foarte asemanatoare cu Boxa dinainte amintita , putin mai mare , doar ca aceasta din urma este prevazuta cu trei laturi deschise , prevazute fiecare cu gratii ( lemn sau metal ) la fel cu 2 cm distante intre ele ( distanta dintre baghete trebuie sa fie atit de mare incit puii sa nu-si poata introduce capu intre ele sis a ramina acolo spinzurati , fapt care se soldeaza de obicei cu moartea acestora ! ) – aceasta trebuie sa fie indeajuns de mare pentru ca puii sa-si poata antrena in voie aripile fara sa atinga peretii acesteia cu aripile !
Partea din fata trebuie sa fie prevazuta cu o trapa , asemanatoare cu trapele porumbarelor ( columbofili ) .
Cel mai bine este ca trapa aceasta sa fie construita in jumatatea de sus a partii din fata a boxei ! Pina in momentul deschiderii definitive a acesteia , trapa ramine inchisa !
In pozitia deschis , trapa trebuie sa se sprijine pe 2 suporti laterali astfel ca ea sa ramina deschisa la un unghi de 90° fata de boxa ! Deschiderea ei trebuie facuta prin intermediul unui dispozitiv simplu special , de la distanta , prin intermediul unei sfori ! ( folositi imaginatia – este foarte simplu de construit ) .
Boxa trebuie prevazuta cu trei laturi “ deschise “ - prevazute cu GRATII NU PLASA DE SIRMA PT. A NU-SI DISTRUGE PENAJUL , pentru o vizibilitate cit mai buna spre exterior , astfel ca puii sa aibe posibilitatea de a cunoaste perfect locatia de amplasare a boxei si sa regaseasca astfel cu usurinta boxa , in urma peregrinarilor lor in jurul acesteia .

a – echiparea boxei
La fel ca boxa normala trebuie sa fie prevazuta in partea din spate cu tevile / orificiile pt. introducerea hranei , tot in spate jos , intr-un colt trebuie sa fie prevazuta cu o usita joasa dar destul de lata pt. intrducerea recipientului cu apa / curatenia boxei . Atentie aceasta trebuia amplasat in boxa in asa fel incit sa nu se afle sub vreo stinghie sau bloc pe care stau puii , deoarece excrementele acestora pot ajunge cu usurinta in apa cu urmarile de rigoare in timp !
Echiparea interiorului boxei trebuie sa fie minima , spartana , astfel ca puii sa aiba posibilitatea sa stea pe una sau doua crengi ( nu scindura sau par !) amplasate artificial in interiorul boxei la o anumita inaltime de unde pot sa admire peisajul de afara fara probleme printre gratii .

b – amplasarea boxei .
Este unul din cele mai dificile puncte ale actiunii de reabilitare / eliberare a puilor , deoarece amplasarea acesteia este undeva mai departe de casa , de control permanent a acesteia , care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :
 Sa fie un loc sigur , nederanjat pe tot timpul actiunii mai ales de catre om si animale de casa !
 Orientarea boxei , ca si inainte spre E sau S-E
 Boxa se poate monta cu predilectie in pomi la o inaltime corespunzatoare unde sa se poata ajunge usor cu scara etc , aici ea beneficiaza si de filtrarea naturala a luminii prin frunzisul pomului in cauza , sau pe 4 suporti speciali din lemn .
 Atit trunchiul pomului in cauza sau cei 4 suporti pe care se monteaza boxa trebuie trebuie sa fie protejati pina la o inaltime de 2 m de pisici , atit domestice cit si salbatice prin intermediul unei foi de table infasurate temporar in jurul trunchiului copacului sau a suportilor .
 Boxa trebuie sa fie montata intr-o pozitie stabila , deci pe crengi groase astfel incit aceasta sa nu cada jos sau sa trepideze la vint puternic .
 Daca se monteaza in pomi , la marginea unei paduri sau poieni , amplasarea ei sa se faca in asa fel incit sa nu iasa boxa imediat in evidenta ( eventual vopsita in colori si modele de camumflaj etc ) – pentru a nu ne trezi a doua zi fara boxa si pui !
 FOARTE IMPORTANT - Boxa sa nu se monteze in imediata apropiere a culturilor intinse de griu , orz , ovaz sau porumb care in aceasta perioada sint deja de o inaltime periculoasa pentru pui , in cazul in care unul dintre ei ar ateriza intr-o astfel de cultura din greseala sau nesiguranta de zbor – in cultura de porumb mor de foame pina ajung la margine iar in cea de griu , orz, ovaz mor cu siguranta de foame deoarece nu-si pot lua zborul de acolo ! – in ambele cazuri pot fi prinsi in astfel de conditii vitrege de animale sau pasari de prada de zi sau de noapte !
 Se intimpla relativ des ca puii sa aterizeze in primele zile pe pamint si daca nu l-i se ofera ajutor nu pot de obicei reveni in pomul cu boxa , sint ucisi de pasari si animale de prada etc . In acest sens , in cazul boxelor amplasate in pomi trebuie neaparat sa punem citeva crengi foarte lungi si groase , la un unghi corespunzator , in pomii din jurul pomului cu boxa , NU IN POMUL CU BOXA !!! aceste crengi se sprijina cu un capat pe pamint si cu celalalt capat pe pom astfel ca puii sa se poata catara pe aceste crengi in pomul invecinat boxei , se urca sau zboara din creanga in creanga la inaltimea corespunzatoare de unde isi poate lua zborul in pomul cu boxa ! Nu punem crengile in pomul cu boxa pt. a nu facilita astfel accesul animalelor de prada ( pisici , dihor etc ) in pomul cu boxa ! Daca pomul sau pomii in cauza nu au crengi destule sau dispunerea acestora nu este avantajoasa pentru pui , se pot amplasa artificial printre crengile pomului si alte crengi pe care si de pe care puii pot sa-si ia zborul in toate directiile – aici se poate da curs liber imaginatiei dar trebuie tinut cont intotdeauna ca siguranta puilor este pe primul plan , altfel toata actiunea nu-si are rostul !

5 – Introducerea puilor in boxa .

Puii se introduc in boxa gata montata la o virsta cind puilor le-a crescut intreg penajul , mai au pe ici pe colo puf etc .
Acestia stau tot timpul in boxa cu trapa inchisa cel putin 7 – 14 zile , timp in care au suficient timp sa memoreze exact locatia boxei precum si peisajul din jurul acesteia . In acest timp sint hraniti , primesc apa , admira peisajul si incep sa faca deja antrenamente de zbor in boxa .

6 – Introducerea hranei , apei .

Accesul la boxa se face de obicei prin intermediul unei scari lungi , care TREBUIE INDEPARTATA DE FIECARE DATA DUPA UTILIZARE DE POMUL CU BOXA !!!
Scara trebuie sprijinita direct de trunchiul copacului sau de o creanga mai groasa din imediata apropiere a boxei ( NU DE BOXA !!! ) pentru a diminua la maximum trepidatiile la urcare si coborire ! – idem pentru cazul in care boxa este amplasata pe stilpi etc .

7 – Deschiderea trapei .

Dupa trecerea perioadei de 7-14 zile si puii dau deja semne de nerabdare , se poate deschide trapa – aceasta se face doar pe timpul noptii , trapa trebuie sa se poata deschide usor de la distanta , lasata incet in jos pe suporti prin intermediul unei sfori .
Este important ca pe tot timpul acestei actiuni trapa sa se deschida usor, sa nu scirtie astfel incit sa se speria puii si sa zboare din cuib !
La fel de important este sa nu se faca galagie pe tot timpul actiunii si dupa acea pentru a nu speria puii .
Precum am amintit , daca trapa s-a deschis utilizind scara , ceace n-as recomanda , urcarea si coborirea sa se faca intr-o liniste deplina pentru a nu speria puii !
Din momentul deschiderii trapei , puii sint al naturii , nu mai putem exercita asupra lor din acel moment controlul total , acestia vor trebui sa se supuna in continuare legilor naturii .
Daca , toate punctele de pina acuma au fost luate si judecate cu toata seriozitatea , n-ar trebui sa avem surprise prea mari in desfasurarea acestui ultim punct . Pericolul mare , daca este sa excludem pericolul uman , sint pasarile si animalele de prada de zi sau de noapte , unde nu putem face prea multe deoarece de obicei nu sta nimeni pe afara noaptea in jurul pomului cu boxa .
In ceace priveste natura , si acesta ar putea sa ofere cite o mica surpriza care daca nu este luata in serios , ar putea duce la prierderea a cite unui pui – mai ales cind ploua cu zilele , cu galeata , puii sau unul din pui a cazut la pamint din cauza penajului ud , nu se poate reintoarce din aceasta cauza la boxa pentrru a-si lua portia de mincare , moare de foame sau este prins de catre pasarile si animalele de prada de zi sau de noapte , daca nu este cautat si repus in boxa .
Timpul necesar pentru parasirea definitive a boxei de catre pui este in functie de specie .
Astfel speciile de pasari de prada mici parasesc cuibul in natura , deci si boxa noastra mult mai repede decit speciile de pasari de prada mari !
Primii care parasesc boxa sint de obicei masculii care se pare sint ceva mai descurcareti decit femelele .
La speciile mici , pina la marimea unui uliu tot procesul poate dura in jur de 5 – 7 saptamini .
Pe tot timpul cit puii zburatacesc prin jurul cuibului , este nevoie de hranirea zilnica a acestora , resturile scoase zilnic , apa data zilnic .
Dupa o perioada de timp , o sa observam ca ramin tot mai multe resturi de carne in boxa , puii revin tot mai rar la ea pina vine ziua ca nici unul din pui sa nu se mai intoarca , semn ca puii au invatat singuri , in joaca , sa vaneze si se pot descurca singuri in viata - am reintegrat cu succes un rind de pui sortit de obicei pieirii in natura !

B - FOSTERING.

Este alta metoda de repunere in natura a puilor de pasari de prada gasiti / primiti etc. teoretic este o metoda relativ simpla dar care presupune cunoasterea in prealabil a unuia sau a mai multor cuiburi tocmai folosite de pasari de prada din aceeasi specie cu puii detinuti !!!

Conditia este ca in cuiburile acestea sa existe pui cam de aceasi virsta cui puii detinuti , in fiecare din aceste cuiburi este de dorit sa se plaseze doar un singur pui ( in caz ca detinem mai multi ! ) ! pentru a nu subnutri intreaga ponta de pui din cuib , inclusiv puiul plasat in cuib ! Puiul este primit fara probleme de catre perechea adulta, atita timp cit totul este facut rapid , profesional si in mare liniste !

Succes !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde george_i pe 09 Iul 2011, 14:12

Buna Peregrinus
Forte bine ca ai pus aceste informatii sa vada tot omoul pt cultura lui generala despre ce este vorba cu adevarat si pt cei care distrug cuiburi ca sa isi ia si ei un pui ca ii cool, cat se chinuie altii care incearca sa repare ce au stricat ei
Avatar utilizator
george_i
Veteran
 
Mesaje: 606
Membru din: 20 Iul 2008, 18:53
Locaţie: sibiu

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Peregrinus pe 09 Iul 2011, 15:15

Buna George ,

da, trebuie preluat pentru o perioada relativ lunga de timp rolul parintilor naturali si daca o sa functioneze totul dupa plan , ceace nu se intimpla de fiecare data , o sa putem reda naturii respectivii pui in speranta ca o sa o duca bine acolo pina la sfirsitul natural al vietii lor !

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Viktor pe 15 Noi 2011, 17:36

Buna seara,

Foarte bine punctat, propun sa il punem ca si prim-topic, sunt foarte multi ce intra cu astfel de problema, sa nu caute prea mult informatiile astea.

O seara buna!
Avatar utilizator
Viktor
Membru important
 
Mesaje: 188
Membru din: 08 Noi 2007, 15:32
Locaţie: goshawk's wings

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Peregrinus pe 15 Noi 2011, 18:25

Buna Viktor ,

am sa vorbesc cu Alin sa vedem ce se poate face in acest sens .

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Alin3006 pe 16 Noi 2011, 10:09

Peregrinus scrie:Buna Viktor ,

am sa vorbesc cu Alin sa vedem ce se poate face in acest sens .

Andrei .


S-a rezolvat. :wink:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Viktor pe 16 Noi 2011, 22:45

Perfect!

Multumim Alin!
Avatar utilizator
Viktor
Membru important
 
Mesaje: 188
Membru din: 08 Noi 2007, 15:32
Locaţie: goshawk's wings

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Peregrinus pe 17 Noi 2011, 23:14

Merci !
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Alin3006 pe 17 Noi 2011, 23:26

Cu placere oricand baieti!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Peregrinus pe 27 Feb 2012, 18:12

O.K
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde buteo_buteo pe 16 Feb 2013, 23:02

buteo_buteo
Membru important
 
Mesaje: 148
Membru din: 16 Mar 2012, 13:45

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Mitzu.MTZ pe 17 Feb 2013, 00:32

felicitari acelor oameni se vede de cat efort si implicare este nevoie pentru reabilitarea acestor pasari

UN EXEMPLU DEMN DE URMAT

Mitzu.
Multi oameni viseaza,dar numai cei care isi fac din vis un tel reusesc sa il transforme in realitate
Mitzu.MTZ
Membru activ
 
Mesaje: 78
Membru din: 12 Ian 2013, 20:08
Locaţie: Targoviste

Re: Hacking - metoda de reintegrare a puilor de pasare de prada

Mesajde Peregrinus pe 17 Feb 2013, 13:30

Buna Mitzu.MTZ ,

multumim pentru filmulet, este practic o vizualizare a textului expus mai sus de catre mine , in urma citirii si vizualizarii aveti posibilitatea sa va faceti o idee mai complecta asupra ceace inseamna reabilitare de pasari de prada , in speta pui si metodologia eliberarii acestora in natura cu o rata mare de succes !

Complectez pentru o mai buna intelegere a filmuletului cu urmatoarele :

- puii pot fi pusi in acea constructie speciala ( voliera de zbor ) imediat dupa ce maninca singuri [( asta pentru a fi 100% siguri ca nu se fixeaza pe om ! ) - ca in filmulet )] sau scurt inainte de a deveni zburatori ( penajul mai contine mult puf etc ) .
-mincara este legata de scindura asezata pe trapa pentru :
- ( alimentatie la ore cit mai exacte pt. reglarea ritmului biologic al pasarilor in cauza => un control mai bun asupra acestora - pasarile odata razletite in jurul constructiei la o distanta mai mare sau mai mica revin la punctul de plecare in jurul acestei ore , pot fi monitorizate mai bine etc ).
- eliminarea tuturor pericolelor care intervin mai ales in timpul mincarii si scaderii atentiei si vigilentei puilor in cazul in care mincarea ar fi fost luata de pe trapa si coborit cu ea la sol , unde se poate face o sumare a tuturor pericolelor atit aeriene cit si terestre .

De obicei pui eliberati prin metoda hacking se pot inela cu inele speciale , se noteaza sexul , greutatea , eventuale semne distinctive etc !

In scop stiintific ( monitorizari in timp etc ) metoda se poate extinde la urmarirea puilor reabilitati si eliberati prin emitatoare satelitare , fapt care pe linga inelare presupune echiparea cu emitatoaere speciale ( acumulatorul tine aprox. 1 an ) etc.

In unele tari pasarile inainte de eliberare mai sint echipate cu acele ecusoane speciale , fixate pe umarul/ umerii pasarii prevazute cu numere etc , pentru a facilita o vizualizare / monitorizare mai usoara a acestora.

Andrei .
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania


Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 29 vizitatori

Publicitate