Jurnal de vânătoare
|
|
Acum este 09 Iun 2026, 18:53
|
|
|
Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic
Moderator: liviur
de FlorinG25 pe 02 Feb 2012, 02:13
De ceva vreme ma pasioneaza acest micut calibru, am vazut ce poate face... are o putere de penetrare foarte buna. Am facut chiar eu testul (cu un AK-47 care il detin ca arma de colectie) la 50 de metri am tras intr-o bucata de sina de cale ferata grosime de 10mm otel, bucata de sina in momentul focului a sarit in aer. La inspectie, glontul intrase mai bine de jumatate in ea, iar pe partea opusa avea o umflatura.  Cred ca daca reuseam sa imobilizez cumva bucata de sina astfel incat glontul sa-si consume toata energia in ea fara sa mai sara cred ca ar fi perforat cei 10mm de otel. Pacat ca nu am voie sa folosesc AK-47 - le la vanatoare  .... am vazut o carabina foarte frumusica si usoara in acest calibru e vorba de CZ 527 carabine are doar 2,7 kg Eu cred ca ar avea suficienta energie sa doboare un mistret .... La ce vanat l-ati folosi, mai e careva din voi fan 7,62x39?? PS. Unde mai pui ca nu are recul ca un 30-06 si munitia e f ieftina 
-
FlorinG25
- Membru activ
-
- Locaţie: Arad
de violiv pe 02 Feb 2012, 09:00
Sako Gamehead de 8 g, S$B SP de 8 g, ceva SP si FMJ de Sadu....suficiente. Pret 3-4 lei/buc. Cat despre ce poate, prin anume locuri din tara exista experiente suficiente cu acest calibru, tras din SKS (arma permisa la vanatoare in unele judete; apropo, la Galati nu e permis calibrul in sine la vanatoare, indiferent de arma folosita  motivatia fiind decretul ce interzice AK-ul dar incrimineaza in acelasi timp si calibrul....ca fiind prea puternic  ) dupa cum exista experiente numeroase din tarile unde se foloseste legal si pe scara larga. Chiar daca experientele n-au fost "publicate", calibrul fiind un picut sub norma mai veche, se pare ca reuseste sa dea jos binisor mai orice animalut de pe la noi, cu exceptia mistretului in goana pentru care sunt necesare, in medie, macar doua bobite (uneori chiar 4 - avantaj semi grea si calibru mic ce ramane nemiscat pe tinta  ) daca "plasamentul" lor in tinta nu este "la ureche". Balistica nu este super-grozava dar permite atingerea unui "daunator" la 200 m cu efect letal. Nu pot sa spun ca m-ar incanta folosirea lui la mistret in goana, mai ales ca proiectilele ce se gasesc la noi sunt cam molcute pentru un coltos serios. Incarcate cu ceva TSX, de ex., ar fi un pic altceva. CZ-ul m-a tentat si pe mine, mai ales ca s-a dovedit o arma foarte precisa. Ca arma de plescanit toata ziua cu munitie ieftina. Inclin mai mult spre 223 cu aceeasi destinatie. P.S. sina de cale ferata infipta in pamant, cu partea de mijloc, cea care face legatura intre suport si calea de rulare, orientata catre tragator, 50 m, 4 focuri din 5 au strapuns-o si munitia era Sadu FMJ....Acelasi producator, acelasi varf, 8x57 (ZB) si 30-06 (Dragana) perforeaza "tinta" si la 100 m si cred ca si un picut mai departe......cu ceva ani in urma, in poligonul de sub Vanatori, pe Brates 
-
violiv
- Veteran
-
- Locaţie: Constanta
de radubichis pe 02 Feb 2012, 11:06
Prima mea carabina a fost Zastava cal 7,62x39 ,mica, gingasa ,usoara Am folosit-o la toate speciile de vanat mare cu preponderenta la mistret Victime fara numar....Am impuscat cu ea chiar si 4 mistreti pe un stand
-

radubichis
- Veteran
-
- Locaţie: Hunedoara
-
de FlorinG25 pe 02 Feb 2012, 12:16
Am fost sigur ca poate perfora sina de cale ferata de 10mm  multumesc pentru confirmare Vio Nu ai mentionat cu ce arma s-a facut testul (cu sina de cale ferata) dar nu poate fi decat SKS sau AK-47, care sunt arme care folosesc imprumutul de gaze,deci pierd un pic din putere. In concluzie acest calibru tras dintr-un boltaction (ex. cz 527 carabine, avand teava mai lunga decat un AK-47 dar probabil aceeasi lungime cu a unui SKS), cu siguranta ar avea performante notabile la vanatoare PS. Stie cineva daca CZ-ul 527 carabine in acest calibru are cumva si accelerator?
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 02 Feb 2012, 13:46
Semiautomatele nu pierd sau pierd insignifiant din viteza initiala a proiectilului de pe urma "activarii" mecanismului. Oricum, arma era AK si teava de numai 40 cm poate sa fie penalizanta la viteza fata de 47 cm ai CZ-ului sau 55 ai SKS-ului. Pe niste teste facute de americani ce au tras din aceeasi teava tot scurtand-o si masurand viteze (la mai multe calibre), limita de 18" (un pic mai putin decat cei 47 cm ai CZ-ului) a fost gasita cea "periculoasa". Sub aceasta limita viteza era drastic penalizanta, peste ea nu prea conta daca ai 50 sau 60 cm la teava pentru calibrul de care vorbim. Nu-s ei prosti cehii de au facut-o exact atat de lunga. Daca 527 are trebe ca are si in calibrul acesta....da' la ce-ti trebe  Acceleratorul la CZ e un cacacel care mai rau face. E mult mai bine sa-ti setezi tragaciul la minim pe normal si sa anulezi complet functia de accelerator. P.S. nu mai au pe stoc la Oradea....undeva intr-un magazinas tot din zona, prin decembrie mai era una. P.P.S. ca idee generala, balistica si performantele lui 7,62x39 se suprapun aproape perfect peste cele ale 30-30-ului american.....si daca n-au vanat americanii tot ce misca pe la ei si prin alte parti cu 30-30 
-
violiv
- Veteran
-
de mihai_tud pe 02 Feb 2012, 18:28
Dar pina la urma acest calibru este acceptat in functie de judetul in care te aflii?!
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
-

mihai_tud
- Veteran
-
de violiv pe 02 Feb 2012, 18:43
Cam asa. Decretul ce a interzis AK-ul romanesc la vanatoare a incriminat si calibrul. Textual, in acel ordin, nici calibrul nu prea e permis la vanatoare. In multe judete insa existau deja multe alte arme in acest calibru si au mers inainte. Cu ceva ani in urma, am vrut sa iau un SKS. La Braila arma era inscrisa ca arma de vanatoare, la Galati nu se putea inscrie decat pe colectie  si sunt doar la 20 km distanta. Cu toate astea, un anume magazin de arme din Galati avea in raft acu' vreo doi ani, aproape singura munitie de glont disponibila cea in cal 7,62x39 (pe langa o cutie de 7,62x54 R  ) iar pe rol existau cateva dosarele de braconaj, incalcarea regimului armelor, bla-bla.... Sa nu uit: si acest calibru are aceeasi problema ca toate "300-le" rusesti. Diametrul real al tevii intre "goluri" este un picut mai mare decat la armele vestice - 0.311" versus 0.308". S&B, Sadu, Barnaul, Wolf, Privi Partizan fac munitia dedicata calibrelor rusesti cu proiectile corespunzatoare pe cand Sako pune proiectile un pic mai subtiri decat le trebe. CZ-ul are teava corespunzatoare calibrului initial rusesc, adica mai larguta....s-ar putea sa nu se impace prea bine.
-
violiv
- Veteran
-
de FlorinG25 pe 02 Feb 2012, 22:06
Care firme mai produc carabine bolt action in acest calibru?
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 02 Feb 2012, 22:31
Zastava si, mai nou, au inceput si americanii sa faca arme intr-un calibru ce a devenit foarte popular si la ei. Savage parca face...mai interesez si-ti spun.
-
violiv
- Veteran
-
de radubichis pe 03 Feb 2012, 00:24
-

radubichis
- Veteran
-
- Locaţie: Hunedoara
-
de FlorinG25 pe 04 Feb 2012, 23:33
Ce parere aveti, este capabil acest calibru de performanta...? se poate bate cu un 30-06 ma refer doar la grupaj (nu am indraznit sa zic 308 Win pt ca e recunoscut ca fiind un calibru cu o precizie intrinseaca f buna) in ideea ca ambele sunt trase din carabine bolt action si munitie de aceeasi calitate Oare scoate sub moa?
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de Sly_Fox pe 05 Feb 2012, 00:20
Nu se poate bate cu 30.06, legendele spun ca acest calibru este imbatabil. 
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
-

Sly_Fox
- Veteran
-
- Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea
de violiv pe 05 Feb 2012, 08:40
Desi nu pare, micutul e un calibru cu "o precizie intrinseca buna", ca sa te citez. Faptul c-a fost tras ani de zile din arme imprecise si folosind munitie din loturi ex-militare sau foarte ieftina i-a purtat renumele de imprecis. Un mare castig al zilelor noastre este munitia de calitate excelenta, greu de crezut acum 20 de ani ca poate veni asa direct din fabrica. Tras din CZ 527, cu munitie buna, scoate sub MOA. Partea proasta este ca e greu de gasit munitie buna pentru ea pe la noi. Din ce-a aparut in ultimii ani, utilizatorii sunt foarte incantati de Privi Partizan, foarte bine facuta, se pare. Daca ramai la Sadu sau Barnaul in mod sigur vei acoperi o coala A4 cu o cutie de cartuse.
P.S. stii care-i diferenta de precizie intre 30-06 si 308, ambele trase din arme de super-top, cu munitie de acelasi nivel calitativ ? Undeva intre 2-3%....doar o fractiune mai bun 308-ul.
-
violiv
- Veteran
-
de FlorinG25 pe 05 Feb 2012, 23:57
Multumesc Vio, pentru aceste informatii... m-ai ajutat sa-mi fac ordine in ganduri, cu privire la achizitionarea CZ-ului 527 in acest calibru Acum mai e ceva care ma framanta: Daca acest calibru are puterea sa penetreze o sina de cale ferata (la 50 m), cred ca poate sa faca acelasi lucru si cu blatul unui mistretz Considerati ca fiind o incalcare a eticii vanatoresti, daca as impusca porci in conditii de panda cu 7,62x39? Stiu ca dupa lege nu e admis la mistret ... asa nici 300 WSM nu e admis din motive de lungime tubului... dar nu vreau sa reluam aceasta veche poveste. Eu vreau sa stiu cum as fi "privit" de ceilalti vanatori, stiind cu ce calibru trag eu la porci(in panda). Astept pareri chiar si mustrari daca e cazul 
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 06 Feb 2012, 00:48
Mai nou e admis si la urs daca vrei sa iesi cu el....avand in vedere ca "restrictiile" au devenit doar o amintire neplacuta. Avand in vedere ca in multe zone salbatice din Rusia inca este calibrul de capatai al vanatorilor locali si personalului silvic, ca-l folosesc intens de mai bine de 50 de ani incoace si ca au dat jos de voie, de nevoie mai tot ce misca pe la ei prin paduri, inclusiv tigrul de taiga sau ursul mare si urat, cred ca ei n-ar avea nimic impotriva. Eu am ceva impotriva: absenta unor proiectile bune in munitiile disponibile pe la noi in acest calibru. FMJ sau SP nu agreez neam pentru vanatoarea la mistret, chiar si la panda....doar in teorie aici poti plasa perfect un foc ca-n practica poate fi mai rau decat la goana. Daca-ti comanzi pe afara ceva munitie "premium" (sa zicem ca niste KJG ar fi numa bun), vin si eu cu tine la panda....cu proaspatul 243. P.S. de ce trebe sa stie si altii cu ce tragi tu? Adica nu poti duce arma in toc si purta in buzunar vreo 3-4 boabe de 375 H&H ???
-
violiv
- Veteran
-
de violiv pe 06 Feb 2012, 09:43
Americanii pusca de zor la mistretei si purcei salbaticiti cu AK sau SKS si pica. In Italia era in topul preferintelor pentru vanatoarea la mistret, alaturi de cartusele de arma scurta 357 sau 44 mag....asta pana au emigrat "ilegal" din Croatia ceva coltosi ca pe la noi de au trecut iute la 8x57 si 9,3x62 Avand in vedere "experientele" pe om pe multe mii de cazuri in ultimii 65 de ani de cand s-a inventat calibrul, ca si "experientele" paralele pe om si porc cu o gramada de alte calibre, s-a constatat ca porcul de aceeasi talie cu omul se poarta cam la fel la foc: dai bine, cade in foc; nu dai bine se mai duce cat il tine benzina. Cum 7,62x39 este considerat superior ca letalitate si stoping lui 223 atunci cand sunt folosite pentru a opri oameni de 70-100 kg, cred ca si in cazul porcilor de aceeasi talie are acelasi efect. Cand te indrepti catre 200 kg sau peste, orice carte, invatatura din mai batrani sau mai tineri, experienta anterioara in numar semnificativ statistic, etc. zice ca e mai bine cu ceva mai marisor, cu atat mai mult cu cat au pielea mai tare, cu cat sunt mai periculosi raniti si cu cat nu vrei sa cauti pana imbatranesti piesa ranita. Avand in vedere ca arma de care spui ar fi o alta jucarioara pe langa celelalte si nu singura ta carabina, o data, de proba, cred c-ar merge dar nu mi se pare OK sa faci un obicei din asta. Oriunde si oricand, un pic de forta "de rezerva" nu strica. 
-
violiv
- Veteran
-
de FlorinG25 pe 07 Feb 2012, 23:31
Vio multumesc inca odata ... m-ai facut sa am incredere in acest calibru Ziceai ca doar nu e singura carabina pe care o am in seif ... Nu, mai am un 30-30 si un 6,5x57R ... da numai calibre "puternice"  (numai ce am vandut un 7x57) pt mine 30-06 e prea tare Ps .Am inteles bine? "restrictiile au devenit doar o amintire neplcuta" Sa inteleg ca nu mai e in vigoare legea aia stupida care te obliga sa respecti diametrul glontului si lungimea tubului pe specie de vanat?
-
FlorinG25
- Membru activ
-
de violiv pe 08 Feb 2012, 08:37
Da! Ai inteles bine. Da' daca ai deja 30-30 la ce-ti trebe inca un calibru la fel ??? 7,62x39 il copiaza practic la performante. P.S. si pentru mine 30-06 e tare....da' tac si inghit 
-
violiv
- Veteran
-
de OVI762 pe 08 Feb 2012, 09:55
Imi cer scuze de off, dar aveti careva documentul prin care se permite utilizarea acestui calibru la vanatoare?Si daca tot a fost reintrodus, se poate folosi impreuna cu WUM 1?Multumesc anticipat.
este in noi
-
OVI762
- Veteran
-
-
de violiv pe 08 Feb 2012, 12:00
Cum e cu permisiunea am explicat mai sus. Ordinul cu limitele minime ale munitiei bla-bla nu mai este in vigoare de multisor. 7,62x39 este intr-o situatie particulara, fiind incrimat alaturi de WUM...si acest ordin n-a disparut, tot interzisa e arma si, in unele judete, si calibrul...nu se inmatriculeaza pentru vanatoare.
-
violiv
- Veteran
-
de OVI762 pe 08 Feb 2012, 13:15
Am inteles.Multumesc inca o data.
este in noi
-
OVI762
- Veteran
-
-
Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 35 vizitatori