Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 09 Iun 2026, 11:11

noile prevederi referitoare la alice

Discutii despre arme lise, munitii, calibre, etc . Multiple compartii intre arme, munitii pentru arme, tipuri de vanat, balistica, samd.

Moderator: liviur

noile prevederi referitoare la alice

Mesajde nicu_vezitiu pe 05 Feb 2012, 18:16

Imi poate spune cineva unde ar trebui sa scrie daca baikal MP-27-EM1C,12/76, poate sa traga cu alice din otel?Nu de alta dar mi-am cumparat-o de curand si am vazut apoi pe net un topic despre alicele din otel.Sper sa nu ajung ca bunicul sa-mi fac cartusele singur.Multumesc celor care ma pot ajuta!
nicu_vezitiu
Nou membru

Re: noile prevederi referitoare la alice

Mesajde GeKados pe 05 Feb 2012, 18:56

GeKados
Veteran

Mesajde OVI762 pe 05 Feb 2012, 18:57

viewtopic.php?f=5&t=7196&p=138096&hilit=ALICE+OTEL#p138096
Cartuse nu cred sa ajungi sa iti faci singur mai ales ca e chiar interzis :lol:
Ca sa nu lungim vorba:am arma ca a ta si NU poate trage alice de otel.Sub nici o forma.Niciodata.Deloc.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde katlin pe 05 Feb 2012, 19:35

Ba poate.

dar nu prea mult timp.
katlin
Membru important

Locaţie: Galati

Mesajde OVI762 pe 05 Feb 2012, 22:07

katlin scrie:Ba poate.

dar nu prea mult timp.

:D :D Nu-l fa pe colegul sa comita vreo traznaie.Toate ciupercile pot fi mancate insa unele o singura data :lol: :lol:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde yoghi pe 07 Feb 2012, 01:44

Dar de ce va trebuie alice de otel ? :(
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
yoghi
Veteran

Locaţie: Romania

Mesajde OVI762 pe 07 Feb 2012, 02:15

Pai cica pe la niste oameni din alt sat daca te duci pe balta sa nu dai cu plumb ca se tulbura apa si alte traznai asemenea cum ca plumbul din alice e toxic si o mierlesc pestii din garla respectiva.Norme mUE.NISTE RAHATURI.Cica vezi doamne ca noi poluam apele cu plumb cand tragem dupa rate,gaste si alte asemenea lighioane ce vietuiesc in jurul baltii.Da' oare daca dau cu niscaiva plumb peste gardul Cotroceniului se pune ca plouez?Sau ca epurez?Legi de 2 lei facute de oameni de 2 bani.Traiasca.....altul. :evil:
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Don pe 07 Feb 2012, 09:35

Ovidiu,aici parerile noastre sunt total contrare!Si eu o cam luasem in usor prima data,pana am vazut
calculul facut pentru un lac din Canada,atunci am realizat ca au dreptate!Ca sa simplific foarte mult,
lucrurile stau la stilul ca daca pe un lac au dreptul sa vaneze,sa zicem,100 de vanatori(asta pentru
simplificarea calculului) care ies,fiecare,la 5 pasaje intr-un an(rezulta 500 de iesiri) si rateaza fiecare
cate 20 de focuri cu cate 50gr. de alice(tot pentru simplificarea calculului),rezulta ca o iesire se soldeaza
cu "impanarea" lacului cu 1kg de plumb de iesire,deci 500 de kg de plumb "deversate" in lac in fiecare
sezon,cu efect asupra calitatii apei si hranei faunei.Acesta este un calcul minimal si foarte simplist,
facut pentru exemplificare,in Canada rezulta ca pe lacurile mediu solicitate pentru vanatoare la pasaj,
se "deversa" anual peste o tona de plumb in fiecare lac,ori nici la noi,nici la altii,nimeni nu ar permite
probabil sa...arunci plumb intr-un lac!
Eu am vanat destul in zona Deltei si chiar m-am mirat ca aceasta obligatie,a utilizarii incarcaturilor
non-toxice ,nu a fost introdusa,fiind poate mai necesara decat aiureala interzicerii in totalitate a
vanatorii in arealul ARBDD,cei care cunosc zona stiu de ce!
Don
Veteran

Mesajde OVI762 pe 07 Feb 2012, 10:48

Socoteala e corecta dar....Fata de cat plumb ramane in balta dupa pescari ce ramana dupa vanatori e o nimica toata.La cei 100 de vanatori sunt lejer 1000 de pescari care vin de10 ori mai mult la pescuit decat mergem noi la vanatoare si sa vezi acolo plumb pierdut in apa.Colegii care sunt si pescari pot sa confirme cate,,matizuri''au pierdut prin diverse balti.La ce cantitate de plumb din alice lasam noi in balta natura gaseste modalitati de a scapa de el fara sa se sinchiseasca prea tare.Nu noi suntem marii poluatori dar asta e deja alta discutie.
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Don pe 07 Feb 2012, 11:14

Socoteala cu pescarii n-o stiu...dar daca-i asa cum spui,atunci sa-i oblige si pe ei la folosirea greutatilor
din metale non-toxice!Pai,daca intr-un prapadit de lac aruncam intr-un an noi o tona de plumb si pescarii
doua,nu-i foarte in regula!
Don
Veteran

Mesajde Sly_Fox pe 07 Feb 2012, 11:49

Interzicerea folosirii alicelor de plumb in zonele umede este cea mai mare aberatie scornita. Biaieti nu este nici o poluare cu metale grele, sunt doar interese economice, intelegeri intre marii industriasi si ,,verzii'', astfel incat prima categorie sa isi vada de treaba, iar cea de-a doua sa se laude cu ceva reusite in modificarea unor legislatii.
Pai numai accidentul produs in urma cu cativa ani in Ungaria, cand au fost deversate ,,accidental chipurile'' sute de tone de reziduuri, majoritatea derivate din metale grele precum plumb si mercur, a poluat cat polueza vanatorii lumii in ani de zile. Si accidente de acest gen sunt cu zecile pe an in toate colturile globului.
Vrem mediu curat, foarte bine, sa ne orientam catre marii poluatori industriali nu catre pescari si vanatori care stau si ingheata cate o zi intreaga poate prinde vreun caras ori vreun urechat. Toate calculele cu kg plumb/vanator-pescar sunt facute ca sa ne scoata ochii si sa puna botul (scuzati expresia) nea Gogu vanatoru' de la Cuca Macaii.
Sa fim realisti, numai in atmosfera sunt deversate cantitati uriase de substante chimice printre care si derivati ai metalelor grele ce se depun pe sol, pe copaci si in apa.
Daca este sa contabilizam plumbul aruncat din flinte de la inventarea prafului de pusca si pana acum, este foarte posibil sa nu egalam ,,scaparile'' unui mare centru industrial.
Ia sa ii spuneti lu' Basescu ca nu sunteti de acord cu proiectul Rosia Montana,proiect care ar destabiliza masiv ecosistemul zonal, sa vedeti ce zice? Va da cu flit, si o sa va recomande cartusele incarcate cu boabe de porumb ca sunt ecologice.
Eu sunt de parere ca omul a primit de la Dumnezeu cel mai pretios dar posibil:RATIUNEA. Numai ca putini apreciaza cu adevarat acest dar, cei multi aruncand-ul la cosul de gunoi.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Don pe 07 Feb 2012, 13:01

In legatura cu asta..nu stiu ce sa zic!
Obligatia exista de multi ani in State si in Canada si (din 2007 parca)in Franta,Germania si in alte tari
din Vestul Europei - se pare ca acolo-i plin de prosti,sigur ca cel mai greu de convins sa puna botul
va fi tocmai Nea Gogu,de la Cuca Macaii,ca de obicei el e cel mai destept,toti ceilalti...e prosti!
Don
Veteran

Mesajde nicu_vezitiu pe 07 Feb 2012, 14:42

GeKados scrie:Uite aici niste informatii : http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=5&t=8179

Multumesc mult!
nicu_vezitiu
Nou membru

Mesajde nicu_vezitiu pe 07 Feb 2012, 14:43

OVI762 scrie:http://www.vinatorul.ro/public/forum/viewtopic.php?f=5&t=7196&p=138096&hilit=ALICE+OTEL#p138096
Cartuse nu cred sa ajungi sa iti faci singur mai ales ca e chiar interzis :lol:
Ca sa nu lungim vorba:am arma ca a ta si NU poate trage alice de otel.Sub nici o forma.Niciodata.Deloc.

Multumesc mult!
nicu_vezitiu
Nou membru

Mesajde Sly_Fox pe 07 Feb 2012, 18:37

Don scrie:Obligatia exista de multi ani in State si in Canada si (din 2007 parca)in Franta,Germania si in alte tari
din Vestul Europei - se pare ca acolo-i plin de prosti,sigur ca cel mai greu de convins sa puna botul
va fi tocmai Nea Gogu,de la Cuca Macaii,ca de obicei el e cel mai destept,toti ceilalti...e prosti!

Pai tocmai ca eu nu vreau sa fiu OBLIGAT de catre altii in tara mea, mai ales cand stiu ca totul este un circ. Daca tu vrei interdictii nici o problema, militeaza pentru interzicerea alicelor de plumb.
Toti am strigat in gura mare ca vrem U.E, in schimb am primit numai interdictii, sezoane de vanatoare restranse, pe scurt mUE.
Despre State, Canada, si ce fac aia pe acolo nu mai vorbesc, ca iar incepem contrele.
Si ca sa fiu clar: EU SUNT TOTAL IMPOTRIVA RESTRICTIONARII ALICELOR DIN PLUMB, IMPOTRIVA MODIFICARILOR SEZOANELOR DE VANATOARE, IMPOTRIVA INGRADIRILOR DE ORICE FEL(IN SPECIAL A CELOR VENITE DE LA BABUINII AMERICANI)
PS: @Don sper sa nu ma bagi pe lista neagra pentru ca am vorbit de rau despre ,,prietenii'' americani. Vad ca ai o simpatie anume pentru ei.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Sly_Fox
Veteran

Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Mesajde Don pe 08 Feb 2012, 10:41

Sly_Fox scrie:
Don scrie:Obligatia exista de multi ani in State si in Canada si (din 2007 parca)in Franta,Germania si in alte tari

Pai tocmai ca eu nu vreau sa fiu OBLIGAT de catre altii in tara mea, mai ales cand stiu ca totul este un circ. Daca tu vrei interdictii nici o problema, militeaza pentru interzicerea alicelor de plumb.
Toti am strigat in gura mare ca vrem U.E, in schimb am primit numai interdictii, sezoane de vanatoare restranse, pe scurt mUE.
Despre State, Canada, si ce fac aia pe acolo nu mai vorbesc, ca iar incepem contrele.
Si ca sa fiu clar: EU SUNT TOTAL IMPOTRIVA RESTRICTIONARII ALICELOR DIN PLUMB, IMPOTRIVA MODIFICARILOR SEZOANELOR DE VANATOARE, IMPOTRIVA INGRADIRILOR DE ORICE FEL(IN SPECIAL A CELOR VENITE DE LA BABUINII AMERICANI)
PS: @Don sper sa nu ma bagi pe lista neagra pentru ca am vorbit de rau despre ,,prietenii'' americani. Vad ca ai o simpatie anume pentru ei.

@Sly,Doamne fereste de liste negre,nu l-am simpatizat niciodata pe McCarthy!
Nu am nicio simpatie anume pentru americani,dar urmaresc cu mare atentie forumurile lor - motivul e simplu,sunt foarte multi acolo care trag cu arma intr-un an mai mult decat majoritatea vanatorilor nostri
intr-o viata,mi se pare o prostie sa nu incerc sa invat ceva si din experienta lor!Tocmai din motivul ca
au niste experiente si sunt mai deschisi, nu promoveaza teorii pe care le vezi la vanatorii nostri care
invoca ceva cunostinte transmise de la bunici si-si iau arme cu tevi de 76cm pentru fazani pentru ca,
stiu ei de la ta-su mare,"teava mai lunga cu 5cm lungeste focul cu 5m"!Vad ca-i definesti drept "babuini"
dar, crede-ma, nivelul discutiilor de pe forumurile lor este,in general,cu totul altul si le lipseste suficienta
asta a romanului care le stie pe toate,mai ales din ...traditii!
De asemenea,din preumblarile mele pe alte meleaguri si din faptul ca o parte din familia mea traieste
in Vestul Europei,am vazut ca suntem printre popoarele din Europa care avem foarte mult de invatat
de la altii,limitandu-ne doar la ceea ce inseamna vanatoarea,n-am mai vazut pe la altii sa se promoveze
atat de raspandit,spre exemplu,ideea cu lungimea tevilor despre care vorbeam sau "cal.20 bate mai
departe decat cal.12" - in conditiile astea,in care romanii sunt convinsi ca nu prea au ce invata de la
altii,Nea Gogu din Cuca Macaii pe care pe care-l introduceai in discutie s-a impus,din pacate,drept
autoritate in materie de arme si vanatoare pentru ca e vanator vechi si mai stie si niste ponturi de
la ta-su mare!
Don
Veteran

Mesajde violiv pe 08 Feb 2012, 11:43

Intai ca nu-i obligatoriu sa tragi cu alice de otel, chiar in cazul interdictiei plumbului. Exista astazi alice din materiale "eco" cu densitate mai apropiata de a plumbului si cu efect la fel.....normal, de x ori mai scumpe :twisted:

Doi ca alicele de otel s-au dovedit pentru toti utilizatorii a fi de tot rahatul comparate cu cele de plumb....de asta si goana pentru 12/89, renasterea calibrului 10, etc.

Trei - fenomenul nu implica numai alicele, in California de ex. nici proiectilele pentru tevi ghintuite nu mai au voie sa contina plumb .... de asta asa multe "TSX-uri". De data asta nu s-a mai pus problema tonelor de plumb raspandite prin paduri de gloantele puscasilor de cerbi ci efectul toxic al plumbului ramas in carnea cerbului sub forma de mici particule asupra consumatorilor carnii......asta desi singurul studiu foarte serios si desfasurat pe o populatie semnificativ statistica, pe o perioada de 10 ani, s-a desfasurat in Texas si a tras concluzia ca vanatorii au mai putin plumb in sange decat ne-vanatorii....pentru ca stau mai mult departe de marile aglomerari industriale :lol: :lol:

Patru - foarte probabil ca in scurta vreme se va interzice si otelul la alice pe motiv ca fierul reactioneaza mult mai rapid si mult mai iute cu apa (rugineste, pe cand plumbul nu !!!) se dizolva in apa, creste mult cantitatea de fier in apa si da constipatie daca e inghitit in cantitate mare :wink: :lol:
Plumbul nu se dizolva in apa decat daca apa este foarte alcalina....doar in "baltile" in care traiesc Flamingo s-ar dizolva. Problema ar fi ca pasarile ce poseda ranza sunt obisnuite sa inghita pietricele de pe fundul apei, pietricele care le ajuta la maruntit hrana; printre pietricele inghit si alicele; alicele ajunse in stomacul lor se pot dizolva, trece in sange, imbolnavi pasarile, bla-bla. Aici exista cateva cazuri de pasari gasite bolnavioare prin diverse locuri si cu ceva alice in ranza dar demonstrarea filiatiei boala-plumb e foarte deficitara.
Practic, la oameni nu se cunoaste imbolnavirea cu plumb datorita inghitirii plumbului ci numai expunerii la diferiti compusi de plumb mai mult sau mai putin volatili, solubili sau pasageri prin pielea omului. Nici chiar "epoca de trista amintire" in care multe din conductele de alimentare cu apa erau de plumb, in special cele finale, de langa robinet, nu a gasit o crestere a imbolnavirilor cu plumb desi "studiul" a fost mai mult decat reprezentativ ca numar de subiecti - zeci de milioane in toata lumea - si pe o durata mai mult decat semnificativa de timp.

Nu in ultimul rand, cred ca "babuinii de americani" era 90% cu referire la idiotii care fac legile si la ei si numa 10% la vanatori. Dupa cum a demosntrat istoria ultimilor 50 de ani, idiotii de care vorbeam nu-s cu nimic mai presus (sau prejos :mrgreen: ) decat ai nostri sau cei europeni. Aceiasi oligogreni, analfabeti, nef-t-t-, ajunsi/se in functii prin te miri ce mijloace, asupra carora n-avem niciun fel de control - apropo, sincer nu cunosc vreo lege c-c-t- de vreo minte din indiferent ce parte a lumii "civilizate" ar fi, considerata idioata-tampita-antipopulara la momentul aparitiei si care sa fi disparut....toate au fost ulterior acceptate de popoare si mai idioate-tampite-etc. si care "au cerut" legi si mai si ulterior.

Pe Nea Gogu il doare fix in varful caciulii de toate astea, el va face in continuare asa cum a invatat de la bunicu si va fi fericit. Numa noi ne dam de ceasul mortii, ca tampiti educati ce suntem.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde violiv pe 08 Feb 2012, 11:47

P.S. in mod absolut involuntar, prinzand o zi de exceptie la iepuri - 11 vanatori, 13 iepuri cu 7 picati la mine din care unul la peste 100 m si inca vreo doi la limita distantelor de 50-60 m vanatoresti :roll: - am reusit sa implementez si mai adanc "stiinta" ca 16 trage mai departe in capul a jumate din participanti, convinsi deja de asta. Pe la al 5-lea iepure un "batran" m-a intrebat cu ce trag....cu 16, am zis eu. AAAAA !!!! De aia pica asa....e clar acum !!!! Si convinsi au ramas si o sa ramana cu toate eforturile mele teoretice de a le explica greseala conceptuala.
violiv
Veteran

Locaţie: Constanta

Mesajde Sly_Fox pe 08 Feb 2012, 13:20

Apropo de calibre si alice ,,neconventionale''.
Imi aduc aminte de o intamplare petrecuta la o vanatoare. Eram pe la liceu in acea perioada, deci nu aveam inca carnet de membru la asociatie. Pe o iarna cam ca asta de acum eram impreuna cu un coleg de clasa la o colectiva de iepuri.Colegul era si el si el aspirant la statutul de vanator. Eu aveam Ij-ul 58 de 16 al tatei, colegul IJ-ul 27 in cal 12 al bunicului. Nu stiu de unde facuse rost de niste cartuse cu alice din bismut, cert este ca a facut senzatie printre vanatori in acea zi (laudandu-le bineinteles). Toti vanatorii vorbeau ca alicele alea sunt neiertatoare cu vanatul, ca trec si prin dinozaur din cauza duritatii, si alte bazaconii din astea.
Cum ne indreptam spre locurile din stand, intre mine si colegul meu sare un iepure la o distanta de vreo 30 de metri. Colegul a strigat imediat: trage ca ai de 16 si duce mai departe. La care eu, ramas impresionat de discutiile despre alicele de bismut am replicat: trage tu ca ai alice din bismut si il gauresti mai bine.
Bineinteles ca nu am tras nici unul si am ramas ca doi natarai uitandu-ne cum urechiatul se duce linistit.
Sly_Fox
Veteran

Mesajde OVI762 pe 08 Feb 2012, 16:02

Adevarat este ca nu e vanatoare cu grupa la care sa nu aud celebra fraza,,de ce ti-oi fi luat 12 ala greu cand 16 e mai usor,bate mai departe si trage mai grupat?''.Credeam ca doar astia ai mei aiureaza dar vad ca e boala grea si greu de vindecat.Asta cu alicele de plumb imi aduce aminte de o alta statistica celebra:s-a calculat de catre niste baieti ,,dejtepti''cum ca fecalele produse de vitele si oile din Australia degaja in atmosfera suficient co2 si alte gaze periculoase cat sa mareasca gaura din stratul de ozon cu nu mai stiu cat la suta(mult in orice caz)pe an.Cum socotisera cetatenii cu pricina in putini ani urma sa ramanem fara stratul de ozon numai din cauza nenorocitelor de dihanii de la antipozi,noi oamenii saracii neavand niciun amestec in toata afacerea asta.Sunt de acord ca interzicerea plumbului pe balta la nivel teoritic e ok-nu dati ba cu plumb in balta ca se descompune dracului si dam de alte alea-dar pana nu ni se ofera o solutie alternativa viabila nu cred sa se schimbe mare lucru mai ales la noi unde nu te verifica nici dracu cu ce tragi la pasaj.Daca apare vreun aliaj cu care pot trage din rusoaica fara probleme ma declar primul care il incearca(asta daca nu o fi aparut intre timp si nu am eu stiinta).
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Don pe 08 Feb 2012, 18:52

OVI762 scrie:Adevarat este ca nu e vanatoare cu grupa la care sa nu aud celebra fraza,,de ce ti-oi fi luat 12 ala greu cand 16 e mai usor,bate mai departe si trage mai grupat?''.Credeam ca doar astia ai mei aiureaza dar vad ca e boala grea si greu de vindecat.Asta cu alicele de plumb imi aduce aminte de o alta statistica celebra:s-a calculat de catre niste baieti ,,dejtepti''cum ca fecalele produse de vitele si oile din Australia degaja in atmosfera suficient co2 si alte gaze periculoase cat sa mareasca gaura din stratul de ozon cu nu mai stiu cat la suta(mult in orice caz)pe an.Cum socotisera cetatenii cu pricina in putini ani urma sa ramanem fara stratul de ozon numai din cauza nenorocitelor de dihanii de la antipozi,noi oamenii saracii neavand niciun amestec in toata afacerea asta.Sunt de acord ca interzicerea plumbului pe balta la nivel teoritic e ok-nu dati ba cu plumb in balta ca se descompune dracului si dam de alte alea-dar pana nu ni se ofera o solutie alternativa viabila nu cred sa se schimbe mare lucru mai ales la noi unde nu te verifica nici dracu cu ce tragi la pasaj.Daca apare vreun aliaj cu care pot trage din rusoaica fara probleme ma declar primul care il incearca(asta daca nu o fi aparut intre timp si nu am eu stiinta).

A aparut si aliajul ala dar,ghici,cartusele sunt scumpe de te ustura c_rul,si asta fara sa fi facut ceva rau!
Don
Veteran

Mesajde OVI762 pe 08 Feb 2012, 19:12

:lol: :lol: :lol: Nu m-am intalnit deloc cu asemenea cartuse prin Oltenia.Ai idee unde pot fi admirate in toata splendoarea?
este in noi
OVI762
Veteran

Mesajde Don pe 08 Feb 2012, 19:24

OVI762 scrie::lol: :lol: :lol: Nu m-am intalnit deloc cu asemenea cartuse prin Oltenia.Ai idee unde pot fi admirate in toata splendoarea?

Nu m-am uitat dupa ele prin pravaliile noastre...ultimile le-am vazut "carate" de prin State - m-am
razgandit sa mai intreb de ele cand am auzit pretul!
Don
Veteran

Înapoi la Arme de vanatoare lise