Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:15

Invazie de capuse

Puteti cere sfatului medicului veterinar in ceea ce priveste cresterea , hrana si afectiunile cainilor Dvs. Secţiune sponsorizată de clinica veterinară Trivetorex.

Moderator: mialxx

Invazie de capuse

Mesajde madalin122582 pe 26 Apr 2012, 12:13

Acum o saptamana, am gasit o capusa dupa urechea bracului meu. Desi cateaua este deparazitata intern si extern (cu frontline) am considerat cazul ca fiind izolat.
Aseara, am verificat-o din nou. Am gasit 5 capuse infipte bine in pielea cainelui. Cainele are si o zgarda anti-paraziti insa se pare ca nu are nici un efect. Deparatitarea externa am facut-o acum o luna.
Am mers la medicul veterinar si mi-a spus ca acele capuse ar fi picat singure datorita Frontline. Mie nu-mi prea vine a crede, mai ales ca se hraneau de zor si m-am chinuit sa le scot.
Din ce am citit, aceste capuse pot fi periculoase pentru caine dar si pentru om (am si un copil ce sta mereu in preajma cainelui).
Voi ce folositi pentru capuse? Eu nu am gasit niciodata atatea ca acum. Am si o birmaneza la care am identificat aceeasi problema.
Cum se pot scoate mai usor din pielea cainelui? Cum scap de ele?
Am uitat sa precizez: cateaua este gestanta si ar trebui sa fete sapt viitoare. Dauneaza puilor daca fac inca o deparazitare acum?
Multumesc anticipat
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Invazie de capusi

Mesajde bogdan_daniel pe 26 Apr 2012, 12:18

eu am gasit intr-o singura zi si doar pe cap vreo 5(cinci) bucati :D , ce-i drept batranelul meu sta doar afara...i- am aplicat si ei eu tratamentul acela cu picaturi pe ceafa dar nu stiu ce sa zic ... :? Sfaturi?
Avatar utilizator
bogdan_daniel
Veteran
 
Mesaje: 456
Membru din: 16 Iul 2010, 16:49

Re: Invazie de capusi

Mesajde madalin122582 pe 26 Apr 2012, 12:20

Cred ca majoritatea cainilor stau afara. Eu am facut greseala sa ii pun paie in cusca. Tind sa cred ca intregul padoc e plin de capuse
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Invazie de capusi

Mesajde romaniac pe 26 Apr 2012, 14:49

madalin122582 scrie:Cred ca majoritatea cainilor stau afara. Eu am facut greseala sa ii pun paie in cusca. Tind sa cred ca intregul padoc e plin de capuse

Eu zic sa intrebi un veterinar cu ce ar fi bine sa deparazitezi cusca dupa ce o golesti.
Avatar utilizator
romaniac
Veteran
 
Mesaje: 1803
Membru din: 05 Aug 2008, 21:33
Locaţie: WI

Re: Invazie de capuse

Mesajde tehărău pe 26 Apr 2012, 14:50

Naiba s-o ia de treaba! Anul trecut la tap si eu si paznicul gaseam pe noi cate 3-4 zilnic. Nu le-am dat nici o importanta... trageam de ele si gata! Acum informatia e alta... :shock:
Daca nici dupa gerul si zapada asta n-au disparut, sunt sceptic tare ca vom gasi solutii :roll:
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Invazie de capuse

Mesajde liviur pe 26 Apr 2012, 15:15

@madalin - frontline-ul dupa cate stiu eu are efect 3 saptamani (in conditii de oras), la mine la Branesti mult mai putin si sunt o groaza de capuse. Eu la caini folosesc Advantix si cca 14 zile e ok dupa trebuie repetata deparazitarea.
@teharau-a patit-o un prieten, tot la tap asta-vara, nu cred ca trebuie sa te pui jos sa mori ca te-a intepat capusa... :cry:
Stiam de mult timp de babesioza (lyme), pt ca am pierdut ceva caini de la boala asta.

Ca o concluzie-poti sa dai si cu rahat pe tine, daca stai in zone pe unde trec mioarele sau unde sunt maidanezi, vei avea mereu capuse...
Toţi îţi vor binele, nu-i lasa sa ti-l ia !
liviur
Veteran
 
Mesaje: 819
Membru din: 23 Oct 2010, 07:40
Locaţie: Buc-Branesti

Re: Invazie de capuse

Mesajde madalin122582 pe 26 Apr 2012, 15:21

Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Invazie de capuse

Mesajde UlissePro pe 26 Apr 2012, 17:28

Cand gasesc cate o capusa pe brac pun otzet pe ea si iese singura!
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: Invazie de capuse

Mesajde Marius pe 26 Apr 2012, 19:27

Capusele sunt o pacoste. Unele transmit prin intepatura omului boala lime sau borelioza dar mai transmit cainilor nostri babesioza. Despre boala lime puteti citi destule pe net. Nu e o joaca, in special daca ajunge intr-o faza avansata. Un medic infectionst mi-a zis ca nu e recomandabil sa strivim capusa intre unghii, pentru ca astfel se imprastie in exteriorul ei, pe mainile noastre agentul ce transmite borelioza. Prin urmare, atunci cand merg la vanatoare, din timp in timp ma controlez pe haine sa vad daca nu cumva am agatat vreuna de pe vegetatie. De cateva ori am gasit pe haine, le-am dat jos si gata.
Frigul si iernile grele nu le afecteaza. Daca ar fi fost asa, ar fi disparut de mult.
De trei sezoane, de cand vanez cu caini, am gasit pe ei de multe ori capuse. In urma cu doua si trei sezoane, foarte multe. Dupa fiecare vanatoare, chiar daca afara era zapada si temperatura negativa, gaseam 3-5-10 sau chiar 15 capuse. Un prim control riguros il faceam in teren, la sfarsitul vanatorii, inainte de a urca cainii in masina. Acasa, la urmatorul control, mai gaseam doua, trei sau mai multe.
Cele mai multe le-am gasit intr-o primavara, dupa sezon, cand am iesit cu dr. Mihai Burcescu sa vada cum merge cateaua mea, in ideea de a-mi oferi niste sfaturi referitoare la cum trebuie sa-mi coduc cainele in teren. In ziua aia, pe catea au fost in jur de 40 de capuse.
In mod ciudat, sezonul trecut am gasit foarte putine capuse pe caini. Au fost destule dati cand nu am gasit nici una, desi, in mare parte am vanat in aceleasi locuri ca si anii trecuti.
Acum, partea cea mai interesanta: tot ce v-am spus mai sus s-a intamplat in ciuda tratamentului cu advantix la 2-max 3 saptamani si in ciuda faptului ca inainte de fiecare vanatoare, inainte de a intra cu cainele in teren, am aplicat tratament extern cu praf Bolfo (tot Bayer).
Mai adaug ca desi am dat jos de pe catele sute de capuse, nici macar una nu a fost infipta in pielea lor, toate pareau pe jumate moarte, inactive. Poate din cauza tratamentelor aplicate cainilor.
In plus, mai exista in occident un vaccin antibabesioza care se face anual si care, in cazul in care cainele va face boala, va face cel mai probabil o forma usoara, neletala.
PS Spre deosebire de cei mai multi vanatori de pe forum sau de pe la noi, care au caini cu parul scurt eu am epagneuli bretoni, a caror par mai mare face ca nenorocitele astea de capuse sa se aseze pe ei mult mai usor decat pe cei cu par scurt.
PS2 Sunt sigur ca un medic uman ar putea oferi informatii mai valoroase ref la boala lime, ca un veterinar ar zice si alte lucruri utile ref. la babesioza sau ca cineva care vaneaza de multi ani cu caini ar adauga destule chestii nespuse, dar am zis sa-mi spun si eu parerea conforma experientelor mele.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Invazie de capuse

Mesajde madalin122582 pe 26 Apr 2012, 19:43

Marius scrie:Acum, partea cea mai interesanta: tot ce v-am spus mai sus s-a intamplat in ciuda tratamentului cu advantix la 2-max 3 saptamani si in ciuda faptului ca inainte de fiecare vanatoare, inainte de a intra cu cainele in teren, am aplicat tratament extern cu praf Bolfo (tot Bayer).

Asta voiam si eu sa subliniez. Cu toate tratamentele la zi, tot nu am scapat de ele. Si cele gasite de mine nu parea deloc amortite.
Oricum, buna chestia cu otetu'. Nu o stiam si chiar s-a intamplat sa scot capusa si sa se sparga pe degetele mele
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Invazie de capuse

Mesajde romaniac pe 26 Apr 2012, 20:06

Io nu stiu cum e treaba prin Romania cu capusele astea pentru ca numa cand am trecut peste marea balta acu muuulti ani am invatat de boala transmisa de ele si anuma lyme disease. Boala afecteaza sistemul imunitar si nu e deloc de gluma.
Oricum, pe aici boala o raspandesc doar capusele de capra care sunt mai mici ca celelalte mai comune cu care ne umplem de cate ori mergem prin padure. Mai ramane de subliniat ca nu chiar toate capusele de capra transmit boala.
Exista un spray de tantari cu care obisnuim sa ne dam pe haine si ajuta mult. Se numeste "OFF! Deep Woods". Da cine stie, poate orice spray de tantari ajuta in acelasi fel.
respecte
Avatar utilizator
romaniac
Veteran
 
Mesaje: 1803
Membru din: 05 Aug 2008, 21:33
Locaţie: WI

Re: Invazie de capuse

Mesajde armi pe 26 Apr 2012, 21:07

problema nu este doar ca sunt multe capuse! adevarata problema este ca incepand de 2-3 ani, boli considerate exotice pentru romania ca lyme si babesioza au devenit foarte la moda.
cateaua mea deutsche drachtar care este super atent intretinuta, a luat capuse luna trecuta cand am iesit la balta. Cu toate ca era inca sub actiunea advantix(20 de zile)(de bayer spune ca este si repelent)dar ii aplicasem cu 3 zilei inainte si certifect de la merial .
Am gasit pe ea peste 20 de capuse, dar ne infipte. In fine se pare ca una sau mai multe au reusit si au intepat-o fiindca la 5-6 zile de la iesire a inceput sa prezinte simtome de boala, mai exact babesioza.
Fiindca am depistat din timp prin analize de sange a scapat relativ usor de boala. dar aveti mare grija poate cainele poate murii in 5-7 zile de la infectare.
Ca tratament in functie de faza in care se depisteaza parazitoza se administreaza hepato protectoare preferabil prin perfuzie intravenoasa, si imizol. la unii caini este necesara trasfuzie de sange.
Ca sfat al medicilor veterinari clinicieni se recomanda purtatea unei zgade antiparazitare ex. "Excalibur" cu efect asupra capuselor, si alternarea pipetelor Certifect-Advantix-Frontline combo, dar nu mai mult de 30 de zile fiecare.
Capusele infipte se pot da jos de pe caine prin aplicarea de alcool medicinal, sau mai neortodox cu tigarea aprinza. Atentie!!! aceste capuse gasite pe cainii dvs. nu trebuiesc omorate prin presare sau alte metode similare fiindca veti imprastia parazitii in zona respectiva! se recomanda introducerea lor intr-o cutie sau punga inchisa ermetic si apoi aruncate sau prezentate medicului veterinar.

Capusele gasite infipte in pielea omului nu trebuiesc scoase de noi ci numai de medici!
"Through Performance to Type"
Avatar utilizator
armi
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 31 Ian 2007, 18:26
Locaţie: Bucuresti

Re: Invazie de capuse

Mesajde drmarius pe 26 Apr 2012, 22:26

Si eu m-am lovit de aceasta problema. In nordul capitalei unde scot cainele la camp am identificat zone pline de capuse (30 in 2 ore) dar si zone in care am gasit intre 5 si 7. Mai scot cainele si in alt judet unde nu gasesc 1 capusa deoarece tot terenul din camp este lucrat. Se pare ca agricultura le afecteaza.

De cand am bretonul am folosit doar advantix la recomandarea unui prieten veterinar si nu am gasit pana acum nicio capusa care sa fie infipta, toate pur si simplu stau pe piele si pot sa le dau jos cu un betisor fara sa le apuc.
drmarius
Membru important
 
Mesaje: 195
Membru din: 05 Apr 2011, 15:08

Re: Invazie de capuse

Mesajde hanter pe 27 Apr 2012, 08:11

Salutare la toata lumea, pt capusele care sunt infipte in pielea omului sau al cainelui recomand acetona, eu am testat-o pe mine si functioneaza, binenteles nu am stiut nici eu de asta dar pe NationalGeografic a fost un reportaj despre aceste insecti si pt a le desprinde din piele foloseau acetona.Multumesc
Avatar utilizator
hanter
Membru activ
 
Mesaje: 109
Membru din: 03 Mar 2011, 12:22

Re: Invazie de capuse

Mesajde hanter pe 27 Apr 2012, 08:15

hanter scrie:Salutare la toata lumea, pt capusele care sunt infipte in pielea omului sau al cainelui recomand acetona, eu am testat-o pe mine si functioneaza, binenteles nu am stiut nici eu de asta dar pe NationalGeografic a fost un reportaj despre aceste insecte si pt a le desprinde din piele foloseau acetona.Multumesc
Avatar utilizator
hanter
Membru activ
 
Mesaje: 109
Membru din: 03 Mar 2011, 12:22

Re: Invazie de capuse

Mesajde Katalin pe 27 Apr 2012, 16:13

Ceva si mai practic testat de mine de multe ori (cu toate ca nu s fumator). Daca sunteti fumator ..e simplu ..doar puneti un pic tigarea pe ea..si sare imediat.

Daca nu sunteti ..puteti tine 2-3 tigari la dv ... le aprindeti si procedati intocmai. Functioneaza garantat. Sare instantaneu de pe caine.

Am invatzat o si eu de la un vanator mai batran.

Sanatate.

p.s- nu cred ca de la paie ai capuse in padoc. Si eu am paie si nu am nicio capusha.
==========================
Mai Taie Din Ele Da-le Dracului
Katalin
Veteran
 
Mesaje: 436
Membru din: 14 Dec 2008, 16:52
Locaţie: Bucuresti

Re: Invazie de capuse

Mesajde gherman pe 17 Iun 2012, 14:27

Oricum, buna chestia cu otetu'.
Mare greseala. Precum si arsul cu tigara, aplicarea de acetona sau multe alte solutii. Toate acestea nu fac altceva decat sa irite capusa care va regurgita. Regurgitand inoculeaza gazdei cam tot ce contine ea patogen, in acel moment: borelii, babesii.
La fel de daunatoare este si scoaterea capusei prin strangerea ei si rotire, urmata de smulgere. Strangerea capusei nu va face decat sa inoculeze, involuntar, saliva, cu aceiasi patogeni.
Ptr indepartarea capusilor, cea mai buna solutie este pensa cu varfuri foarte ascutite. Se introduce pe langa capuse, practic intre capuse si piele, astfel incat varful pensei sa ajunga la "capul" capusei. In acest moment se va strange pensa la nivelul capului, impiedicand astfel posibilitatea regurgitarii de catre capuse, dupa care, prin miscari de rotatie, se trage incet de ea pana la scoaterea completa.

Cat priveste solutii anticapuse, de genul f, s, a, etc (nu dau nume :) ) cam frectie la picior de masa. Acea capuse nu stie ca pe cainele dvs s-a aplicat ceva. Ori, principalul atractant ptr capuse este CO2 eliberat de caine prin expiratie, CO2 care formeaza un fel de nimb in jurul capusei. Aceasta il simte de la departare si atunci pozitia ei de questing pasiv se transforma in una de questing activ, iar cand va trece cainele ori vanatorul pe langa ea, se va agata.

Solutii....protectia individuala a vanatorului prin haine lungi, evitand contactul capusii cu pielea, examinarea hainelor dupa fiecare vanatoare. La caini...controlul corporal si indepartarea capusilor.
Traim in Romania si asta ne consuma extrem de mult timp...
gherman
Membru activ
 
Mesaje: 72
Membru din: 18 Iul 2006, 15:27
Locaţie: cluj napoca

Re: Invazie de capuse

Mesajde dragos74 pe 13 Feb 2013, 22:03

aproape la fiecare din ultimele iesiri in teren , am gasit capuse pe caini mai ales ca am omis in ultimul timp sa-i sprayez preventiv cu sol deparazitara ....cert este ca inca din ianuarie capusele prezinta un pericol :!:

daca doriti sa le desprindeti , asa cum spunea mai sus si gherman ,nu le udati cu nici un fel de solutii mai mult sau mai putin iritante (nici cu tigara) pt ca iritandu-le favorizati eliberarea de germeni in sange inainte de desprinderea acesteia :!:

puteti sa aplicati doar o sol antiparazitara apoi sa incercati scoaterea ei prin rotire usoara cu accesorii speciale pt scos capuse , ce se gasesc in comert

in plus fata de ce s-a spus pana acum vreau sa amintesc aici un amanunt pe care l-am aflat si eu mai recent ,si anume ca se considera o perioada de ''gratie '' de aproximativ 10 ore dupa ce se inteapa capusa timp in care germenii continuti nu trec in sange deoarece si acestia necesita o anumita ''activare'' prin hranirea capusei cu sange ..... :!: :!: deci e de preferat sa verificam cainii daca e posibil dupa fiecare partida si sa scoatem capusele in acest interval pt a evita transmiterea bolilor respective :wink:
dragos74
Membru important
 
Mesaje: 176
Membru din: 26 Ian 2013, 16:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde dragos74 pe 26 Feb 2013, 01:26

ultimele 2 uichenduri am fost in balta la facaeni .... dezastru cu capusele din 20 in 20 de metrii trebuia sa te opresti sa scuturi cate 5-6 capuse de pe pantaloni si din cand in cand mai chemam cainii sa mai indepartam cat de cat din cele pe care le vedeam pe ei (mai ales pe pointerul alb)...
.. asa invazie ca acolo nu am vazut niciodata nicaieri...
m-am bucurat totusi ca a doua zi cand am luat cainii serios ''la puricat'' nu am mai gasit nici una, adica deparazitarea ext. facuta de vreo 10 zile are efect.
in orice caz la toti prietenii care am fost in balta parca nu mai scapam de senzatia ca misuna porcariile alea pe noi dupa ce am vazut acolo :(
dragos74
Membru important
 
Mesaje: 176
Membru din: 26 Ian 2013, 16:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde soimu` pe 26 Feb 2013, 07:39

sunt un fel de "leviere" din plastic, pe care le-am cumparat de la un depozit veterinar din arad (sunt si pe net, dar transportul e mai scump decat produsul).
Cu acestea se pot indeparta foarte usor si sigur capusa.
Nu am gasit inca solutia perfecta pentru ca sa nu urce capusa pe caine.
Pentru copil am cumparat un spary (foarte scump) cu care se da pe haine si incaltaminte inainte de a merge in teren.
problemele sunt primavara (dupa inchiderea sezonului de vanatoare) si in toamnele ploioase.
soimu`
Veteran
 
Mesaje: 695
Membru din: 25 Sep 2009, 13:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde dragos74 pe 26 Feb 2013, 19:58

in cazurile de ''invazie'' asa cum am patit acum se pare ca nimic nu le impiedica sa urce pe caine sau pe noi in prima faza... probabil pana cand substanta respectiva isi face efectul ' astfel incat capusele sa moara ulterior inainte de a elibera in sange diferitele microorganisme de care sunt purtatoare (pt babesioza si borelioza de ex.)
probabil ca in aceste invazii masive efectul ''repelent'' (care le tine la distanta) nu mai functioneaza insa dupa contactul cu substanta deparazitara ele mor ulterior inainte sa intepe sau imediat dupa aceasta ... fara insa sa apuce sa transmita vreun microb in sangele cainelui
astfel ca a doua zi nu am gasit nici o capusa pe caini desii in teren erau plini
dragos74
Membru important
 
Mesaje: 176
Membru din: 26 Ian 2013, 16:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde Marius pe 27 Feb 2013, 10:25

dragos74 scrie:ultimele 2 uichenduri am fost in balta la facaeni .... dezastru cu capusele din 20 in 20 de metrii trebuia sa te opresti sa scuturi cate 5-6 capuse de pe pantaloni si din cand in cand mai chemam cainii sa mai indepartam cat de cat din cele pe care le vedeam pe ei (mai ales pe pointerul alb)...
.. asa invazie ca acolo nu am vazut niciodata nicaieri...
m-am bucurat totusi ca a doua zi cand am luat cainii serios ''la puricat'' nu am mai gasit nici una, adica deparazitarea ext. facuta de vreo 10 zile are efect.
in orice caz la toti prietenii care am fost in balta parca nu mai scapam de senzatia ca misuna porcariile alea pe noi dupa ce am vazut acolo :(

Am fost si eu nu departe. Niciodata de cand vanez cu cainii nu am vazut atatea capuse. Asa cum spui, ne opream pe parcursul vanatorii si le dadeam jos de pe noi si de pe caini. Pentru mine, vanatoarea in conditiile astea nu a mai fost o placere. Mai tarziu, in masina si acasa (chiar si dupa dush) parca imi venea sa ma scarpin peste tot.
La fel ca tine, cu ajutorul tratamentelor preventive, nici pe cainii mei n-a mai ramas nici o capusa.
In zona in care am fost eu, am constatat ca densitatea mare a capuselor pe teren era acolo unde se pasuna cu oi. In balta la Facaieni la fel? Parca pe acolo nu prea sunt stane.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Re: Invazie de capuse

Mesajde Sly_Fox pe 27 Feb 2013, 16:26

dragos74 scrie:ultimele 2 uichenduri am fost in balta la facaeni (

Pe care fond ai fost? Pe 3 Facaeni, administrat de catre AVPS Mistretul ?
Daca da, poti da mai multe detalii despre conditiile de vanatoare pe acel fond? Se vaneaza pe baza de invitatie?
Sunt dintr-o localitate apropiata, si spre rusinea mea habar nu am care sunt conditiile in care se poate vana pe acel fond, pe care dealtfel am vanat ani buni, pe vremea cand apartinea de AVPS Ialomita.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Invazie de capuse

Mesajde soimu` pe 27 Feb 2013, 16:36

am vazut pe discovery
unde exista un cuib de capuse, stau cateva sute pe o extremitate de planta, si cand simt deasupra lor dioxid de carbon, toate se ridica pe picioarele din spate si cu cele din fata stau in aer
creanga respectiva seamana cu un pamatuf
este infiorator
oricum, acesta este INCA o problma cauzata de oi, pe langa multe multe altele
la un moment dat va trebui sa se faca ceva de amploare impotriva ciobanilor si a modului total liber de pasunat
soimu`
Veteran
 
Mesaje: 695
Membru din: 25 Sep 2009, 13:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde madalin122582 pe 27 Feb 2013, 17:07

Uite un articol interesant:

Despre capuse

In lume, au fost identificate si clasificate pina acum 850 de specii de capuse. Cele periculoase pentru om, care sint purtatoare ale bacteriei bolii Lyme, fac parte din familia Ixodidae-lor. In Europa, cea mai intilnita specie este Ixodidae Ricinus. Capusele de acest tip se gasesc in zonele cu vegetatie care mentine umiditatea. Aici putem specifica padurile, mai exact luminisurile. S-a constatat ca padurile de foioase creaza conditii mai bune de existenta pentru aceste insecte decit cele de conifere.

In Marea Britanie capusele se intilnesc si pe pajisti. Totusi, capusele se pot gasi si in medii urbane (ex. parcuri) si suburbane, acolo unde exista caldura si umiditate. Temperaturile cele mai prielnice pentru ele sint cele intre 10 si 25 de grade Celsius si o umiditate de 80-85%. Pentru ca se hranesc cu sange, capusele sint mai des intilnite acolo unde se gasesc permanent surse de hrana pentru ele, adica animale precum rozatoare, cai, oi, bovine etc.

O capusa poate sta pe o ‚gazda’, pentru a se hrani, mai multe zile. Din aceasta cauza, extinderea lor se poate face pe arii foarte largi. Daca se instaleaza pe o caprioara ea poate fi purtata pe suprafete de pina la 100 de ha iar daca se instaleaza pe o pasare migratoare poate fi dusa la distante de sute de kilometri. Au fost gasite capuse pe caini si la altitudini de peste 1200 de metri.

De la nastere si pina la maturitate, capusele trec prin trei stadii: de larva, nimfa si adult. Cei mai multi oameni sint infectati de nimfe, deoarece sint foarte mici (marime sub 2 mm) si sint greu de observat. Capusele adulte pot fi vazute mai usor si sint inlaturate inainte de a transmite bacteria.

In stadiul de adult, femelele pot ajunge la o dimensiune de 3 mm iar masculii la 2.5 mm. Cind sint nehranite, capusele au forma plata si seamana cu o saminta de susan. Cind sint bine hranite, dimensiunea lor creste de mai multe ori si poate ajunge la marimea unui bob mai mic de cafea.

Important de stiut este ca capusele nu zboara, nu sar si nu sint duse de vint. In plus, se misca incet, lenes. In ciuda acestor lucruri, ele au o capacitate foarte dezvoltata de a-si identifica si localiza victimele. Simt, de exemplu, dioxidul de carbon expirat de animale. Pot identifica si traseele circulate mai des de acestea, putind astfel sa se posteze la pinda pentru a astepta momentul potrivit in care sa se instaleze pe victima.

Din statistici, s-a constatat ca in perioadele de vara (iulie - august) se inregistreaza cele mai multe muscaturi de capusa asupra omului. Insectele adulte musca mai mult in lunile mai racoroase, insa, cum am spus, acestea sint mai putin periculoase in privinta transmiterii bolii Lyme pentru ca, fiind mai mari, oamenii se pot feri de ele.

Cum sa ne ferim de capuse

Pentru a evita muscaturile de capusa trebuie sa ne imbracam adecvat cind mergem in zone in care putem banui ca pot exista insecte de acest tip. Este bine sa aveti bocanci sau cizme in picioare. Daca aveti pantofi, purtati sosete. Pantalonii e bine sa fie de culoare deschisa pentru a observa usor orice insecta ce se urca pe noi. Ar fi bine ca pantalonii sa aibe manseta cu elastic sau sa introducem partea de jos a acestora in ciorapi.

Ar fi indicat ca pantalonii sa fie dintr-un material neted sau ceruit pentru a ingreuna posibilitatea de catarare a capuselor. Si hainele de corp trebuie sa aibe aceleasi carateristici de culoare si textura. Mansetele, la fel, cu elastic. Exista substante care alunga capusele si care pot fi aplicate pe haine. Soldatii americani care executa misiuni in zone cu potential de risc din punct de vedere al transmiterii bolilor prin insecte poarta uniforme tratate cu permetrina, un insecticid care nu este daunator pentru om.

Si militarii respecta aceleasi reguli de imbracare, cu pantaloni bagati in bocanci si cu mansetele camasilor totdeauna inchise. Pe zonele expuse, fata si maini, soldatii aplica creme pe baza de DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide), o substanta care, la fel, tine la distanta insectele. Mai ar trebui spus ca permetrina isi face efectul chiar si dupa ce hainele sint spalate de mai multe ori.

In Occident exista in comert instrumente de inlaturat capuse. Acestea sint de dimensiuni mici, pot fi purtate in buzunar, unele au atasata si o lupa, si pot scoate insecta astfel incit sa nu-i ramina capul in pielea omului.

Cind mergeti prin paduri sau zone cu multa vegetatie, incercati sa mergeti pe mijlocul potecilor pentru a evita zonele inierbate. Daca aveti iarba in curte acasa e indicat sa o tundeti frecvent, pentru a fi mereu cit mai scunda. Incercuiti cu gard zonele verzi in care va mai petreceti timpul, pentru a impiedica accesul animalelor care pot cara capuse pe corp.

Este bine sa va asigurati ca nu introduceti capuse in casa, pentru ca pot supravietui mai multe zile. Scuturati-va bine hainele si verificati-le. Capusele pot rezista la un ciclu complet de spalare in masina de spalat. Nu suporta insa aerul uscat si fierbinte. Puteti sa scapati de ele daca expuneti hainele la caldura uscata (uscator) timp de mai multe minute. Capusele nu se pot inmulti in conditiile pe care le avem noi in case.

Daca aveti animale de casa e bine sa le tratati cu substante care tin la distanta capusele. E recomandat sa nu lasati sa le creasca blana prea mare pentru ca veti observa mai greu daca animalele sint ‚capusate’. Oricum, e bine sa le controlati, din cind in cind. Verificati-le bine, mai ales, in jurul capului si a labelor.

Pot fi exterminate capusele?

Exterminate nu, insa controlate in privinta densitatii, oarecum, da! Unele experimente au aratat ca insecticidele din categoria acaricidelor pot reduce numarul capuselor, daca substanta este aplicata in zona invadata in perioada sfirsitului de primavara. Acaricidele sint substante destul de scumpe si aplicate in cantitati prea mari pot afecta serios mediul. Ele pot fi folosite doar in situatii extreme cind se constata un numar foarte mare de persoane bolnave din cauza muscaturilor de capuse.

Ca o solutie extrema, se poate avea in vedere incendierile controlate pe suprafete restrinse. Si aceasta metoda are impact negativ asupra mediului.

Scopul informatiilor din acest articol este acela de a constientiza pericolele pe care le poarta aceste insecte. Trebuie sa invatam de la tarile care au probleme serioase cu capusele. Este necesar sa se monitorizeze la nivel institutional evolutia populatiilor de capuse, sa se creeze harti cu distributia geografica si cu zonele cu risc ridicat pentru sanatatea umana iar oamenii sa fie informati si educati in privinta acestei stari de fapt. In Suedia se intimpla acest lucru. In ghidurile turistice adresate strainilor care vor sa viziteze Germania se atrage atentia ca exista un potential pericol ca oamenii sa fie muscati de capuse.
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Invazie de capuse

Mesajde dragos74 pe 27 Feb 2013, 21:58

Marius scrie:La fel ca tine, cu ajutorul tratamentelor preventive, nici pe cainii mei n-a mai ramas nici o capusa.
In zona in care am fost eu, am constatat ca densitatea mare a capuselor pe teren era acolo unde se pasuna cu oi. In balta la Facaieni la fel? Parca pe acolo nu prea sunt stane.

sunt si acolo ceva oi,capre , vaci si vitei insa de obicei pe langa dig nu in mijlocul fondului .... ori noi luam capuse aproape la fel de multe si in mijlocul fondului de-a lungul canalelor .. :!:
probabil ca se inmultesc destul de mult si pe baza soarecilor,mistretilor (f. numerosi ) dar cred ca in special a sacalilor care au peste tot vizuini :(
dragos74
Membru important
 
Mesaje: 176
Membru din: 26 Ian 2013, 16:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde dragos74 pe 27 Feb 2013, 22:12

Sly_Fox scrie:
dragos74 scrie:ultimele 2 uichenduri am fost in balta la facaeni (

Pe care fond ai fost? Pe 3 Facaeni, administrat de catre AVPS Mistretul ?
Daca da, poti da mai multe detalii despre conditiile de vanatoare pe acel fond? Se vaneaza pe baza de invitatie?
Sunt dintr-o localitate apropiata, si spre rusinea mea habar nu am care sunt conditiile in care se poate vana pe acel fond, pe care dealtfel am vanat ani buni, pe vremea cand apartinea de AVPS Ialomita.


da la avp mistretul... de cand a fost preluat (parca de doi ani) fondul a fost mai protejat pt. refacere !
in general stiu ca vaneaza cei ce sunt membri sau cu invitatie dar oricum un grup restrans si fara sa se exagereze , fara caprioare si iepuri , obligatoriu doar fazani cocosi iar la mistret au mai organizat 2-3 vanatori pe cat s-a putut protejand scroafele

stiu ca de anul asta vor sa faca un site cu pachete si tarife de vanatoare existand pentru vanatorii romani pachete cu tarife speciale diferite de ale strainilor la pasari
mai mult de atat ramane de vazut ce va iesi :wink:
eu unul vreau sa prind mersul din septembrie la porumbei care sunt multi si sa vad daca descopar sitarul fiind un fond renumit pt sitari in trecut (din ce am vorbit cu vanatori batrani) :!:
dragos74
Membru important
 
Mesaje: 176
Membru din: 26 Ian 2013, 16:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde gherman pe 27 Feb 2013, 23:11

As face cateva precizari legate de capusi, pentru ca sunt foarte in tema.
1. Capusile NU sunt insecte !!! :) Sunt artropode si acarieni. Au 4 perechi de membre si corpul format dintr-o singura piesa, elementele morfologice majore care le diferentiaza de insecte (3 perechi de membre, cap, torace si abdomen, separate).
2. Nu ciobanii si nu oile sunt vinovati de invazia de capusi, ci schimbarile climatice din ultimii 20-30 de ani, cu incalzirea globala. Capusile sunt aici de milioane de ani.
3. Si la noi exista in comert scule speciale de indepartat capusile.
4. Nu trebuie sa privim cu "invidie" prin "curtile" suedezilor, nemtilor si a nimanui.
5. Trebuie sa invatam de la tarile care au probleme serioase cu capusele...nu trebuie asa ceva. Si la noi exista preocupari majore in aceasta directie. Poate cel mai bine finantat proiect european care studiaza capusile se desfasoara in Romania, la Cluj, La Fac de Med Vet...se numeste: "Studii fundamentale si aplicate de ecoepidemiologie, biologie si genetica moleculara ale vectorilor bolii Lyme"...directorul de proiect e subsemnatul. Valoarea: 5.800.000 lei (circa 1.3 milioane euro), pe 3 ani (2010 - 2013), adica suntem in ultimul an.
6. Este necesar sa se monitorizeze la nivel institutional evolutia populatiilor de capuse, sa se creeze harti cu distributia geografica si cu zonele cu risc ridicat pentru sanatatea umana iar oamenii sa fie informati si educati in privinta acestei stari de fapt...toate acestea s-au facut si se fac si in Romania. Rezultatele sunt publicate. Exista harti cu acele zone, se face educatia omului, am aparut in presa, tv, ani la randul...
7. In Suedia se intimpla acest lucru...si in Romania se intampla.

Acuma se pune intrebarea: de ce nu stiti dvs despre toate acestea? Raspunsul e simplu: nu intereseaza pe nimeni decat ca stire. Mi-am facut cont pe acest forum in 2006. La vremea respectiva solicitam sprijinul dvs ptr obtinerea de cadavre...eram interesat de Trichinella...un parazit de interes ptr sanatatea publica. In sezonul acesta de vanatoare am revenit cu aceeasi rugaminte...si aici si pe alte forumuri de vanatoare. Am publicat prin alte parti chiar si liste cu preturile pe care le achitam ptr cadavrele speciilor care nu sunt de consum. Multi dintre dvs stiu asta ptr ca activeaza si prin alte parti.
Ei, feed-back-ul a fost un mare 0 (zero!!!). Cu o singura mica exceptie. De aici concluzia mea. Solicitam acele cadavre tocmai ca o necesitate de a obtine probe de tesuturi de la ele, ca sa determinam prezenta infectiei cu Borelia. Apar poze pe forumuri cu sacali vanati, cu vulpi, cu lupi...exista tot felul de dovezi a faptului ca in Romania chiar se impusca animale care nu se consuma...nimeni nimic. Cu foarte multa parere de rau o spun ca nici macar medicii veterinari care activeaza pe forumurile de profil si care ma cunosc nu mi-au remis vreun feed-back, cadavru, orice...ceva, cat de mic.
Lucrurile sunt foarte clare!Facem mult tam-tam...cum e pe la altii, cum ar trebui sa fie la noi. Dar cand vine vorba sa sprijinim, pas.
Sa nu ma intelegeti gresit: nu critic pe nimeni. Fiecare om are problemele lui, greutatile lui, interesul lui...nimeni nu are chef de luat un cadavru din padure, impachetat, pus la curier, sau mai simplu, dat un telefon, scris un pm...asta e, nu e nici o problema. Ne-am descurcat cum am putut vizavi de colectarea de cadavre. Si chiar am recoltat mii de probe: circa 14.000 capusi din 3-4 locatii din fiecare judet din tara, mii de probe de tesuturi de la road-kills, animale moarte din cauze necunoscute si gasite in teren, capusi recoltate de la oameni din toata tara, de la animalele domestice, etc. Implicarea vanatorilor a fost insa de maxim 1%...din pacate si cu mahnire o spun.
Am vrut doar sa stiti, ca toate aceste lucruri, legate de capusi, se intampla si in Romania.
Traim in Romania si asta ne consuma extrem de mult timp...
gherman
Membru activ
 
Mesaje: 72
Membru din: 18 Iul 2006, 15:27
Locaţie: cluj napoca

Re: Invazie de capuse

Mesajde soimu` pe 28 Feb 2013, 03:57

sa ne ierti, cel putin in grupul meu de prieteni, nici unul nu a remarcat cerea ta.
Posibil sa nici nu o fi citit... nu e o scuza ci o explicatie.
Felicitari pentru munca depusa si, in ciuda sprijinului 0 care l-ai avut de la mine personal, totusi as ruga sa imi spui si mie pe scurt concluziile care crezi ca merita mentionate cu privire la zonele in care capusele sunt purtatoare de boala Lyme precum si de previziunile asupra cresterii numarului de capuse si care sunt factorii care ajuta la asta.
Multumesc
soimu`
Veteran
 
Mesaje: 695
Membru din: 25 Sep 2009, 13:57

Re: Invazie de capuse

Mesajde madalin122582 pe 28 Feb 2013, 09:03

@gherman, poti te rog sa ne indici postarea unde ai solicitat astfel de probe? Eu citest toate sectiunile dar nu imi amintesc sa fi avut o astfel de solicitare din partea ta
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Următorul

Înapoi la Sfatul medicului veterinar

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori

Publicitate