Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:14

Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 12:26

Am deschis acest topic pentru a veni in ajutorul celor care isi monteaza si remonteaza singuri armele si optica aferenta, in acelasi timp sa-i intreb pe priceputii acestui forum de ce doua surse credibile (producatorul Blaser si forumuri de specialitate de peste Atlantic) au pareri diferite despre acelasi subiect? Asta pe de-o parte, pe de alta parte sa ofer varianta producatorului pentru cineva care, desigur bine intentionat, dar insuficient informat, m-a trimis intr-o directie gresita.

Dilema mea:
De ce la strangerea jumatatilor inelelor (de aluminiu) de la Blaser producatorul indica un cuplu de strangere de 3,5Nm (30,97 in*lb) si forumurile de specialitate Blaser americane indica o valoare de 2Nm(17,7in*lb)?

Trebuie sa recunosc ca eu am strans inelele initial la 2,82 Nm(25 in*lb) iar dupa un dialog de cateva posturi pe un forum american mi s-a indicat ferm maximum 15-17 in*lb (pentru inelele de aluminiu), in consecinta am ”dat” suruburile inapoi pana la 17,7in*lb(2Nm).Este adevarat ca ei pun pe suruburi o pelicula de loctite albastru.Mare mi-a fost mirarea cand neamtul de la Blaser indica pt. strangerea inelelor un cuplu de 2 x mai mare.
Priviti in tabelul de mai jos pe care l-am primit azi de la neamt, transformarea in in*lb imi apartine.
Ce nu stiu eu este urmatorul lucru: aceste inele (Blaser) sunt de doua feluri? Unele de aluminiu si altele din otel si din aceasta cauza se indica un cuplu atat de mare? Sau inelele sunt de un singur fel, din aluminiu si acesta este asa de ”puternic” ca suporta cuplul indicat de producator?
Imagine
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 12:47

Probabil mai sunt altii ca mine , curiosi de valoarea cuplului pt.suruburile diferitelor inele(slava” Domnului ca sunt destui producatori de inele),nu ar fi rau (zic eu)ca in acest topic sa se scrie valoarea cuplului pt.suruburile diferitilor producatori de inele ca sa nu mai cautam ca disperatii pt. ca aceste informatii nu sunt constant expuse de catre producatori.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 14:02

De obicei cuplul de strangere se calculeaza in functie de elementele asamblate (sa zicem inelul si surubul de fixare) si modul de lucru al acestora, fortele exercitate si directia lor pe acea asamblare.
Prioritatea este ca pe ansamblul respectiv sa se aplice o forta de strangere potrivita astfel incat sa nu existe nici un risc de desfacere, mutilare a elementelor asamblate sau ruperea surubului . De aceea cuplul de strangere difera in functie de materialul folosit la elementele asamblate dar si la suruburi dar foarte mare importanta are si perpendicularitatea gaurii filetate / asamblarea .
Un surub M5 de clasa 12.9 va putea fi strans la un cuplu mai mare decat acelasi M5 de clasa 10.9 sau 8.8 si aceasta clasa a suruburilor se alege in functie de natura ansamblului la care este folosit acel surub.
Normal la inelele de aluminiu cuplul de strangere trebuie sa fie mai mic decat la cele din otel pentru ca aluminiul se deformeaza mai repede si creeaza o zona de contact si astfel forta de strangere necesara.
Daca compari exemplele de peste ocean,cum ai si specificat in postarea ta, ei recomanda intre 15-17 lb in pentru inele si asta inseamna intre 1,7-19 Nm . Cei de la IOR recomanda la inelele de otel 2,2 Nm care inseamna 22,1 lb in lucru care este in afara "standardelor" de peste ocean dar nu inseamna ca este gresit.
Inseamna ca fabricantul pentru a sigura o strangere perfecta a elementelor, utilizand materialele respective si pentru a putea absorbi dispersiile geometrice de fabricatie (abateri de forma si pozitie in zona de contact inel luneta,calitate zona contact intre inel si cap inf.surub, perpendicularitate filet/suprafata de contact, imperfectiuni tub luneta, etc. ), recomanda acest cuplu de strangere.
Eu mai cred ca diferentele vin si de la clasa si tipul suruburile folosite asta daca inelele au acelesi caracteristici tehnice ca si cele europene. Folosirea elementelor antidesurubare (Loctite, saiba Norlok, grover) pot reduce valoarea minima necesara a cuplului de strangere, preconizata initial la acel ansamblu asigurandu-i in aceste conditii o functionare corecta.
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 14:21

Multumesc pt. explicatii.
Daca tot am deschis subiectul cuplu, producatorul de lunete nu ar trebui sa specifice care este cuplul maxim permis care nu duce la distrugeri in luneta ?Am citit undeva ca Svarowski recomanda sa nu se treaca peste 2 Nm.
In rest din discutiile avute despre tema am inteles ca fiecare producator(inele/suruburi) isi are indicatia sa......f.bine ,doar ca nu ne dezvaluie acest lucru curent sa avem dupa ce ne orienta.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde madalin122582 pe 08 Apr 2013, 15:39

Pana la forta de strangere a suruburilor, hai sa vorbim putin despre dinamometru adica dispozitivul de masurare a fortei.
Eu pana acum am strans suruburile "la mana" si tot timpul ma intrebam daca am strans suficient. Vre-o doua suruburi chiar le-am rupt.
Deci, ce tip de dinamometru e ideal pentru ce ne trebuie noua? Dinamometru tip cheie sau cilindric cu arc? Chiar sunt interesat sa-mi iau unul dar nu stiu de care/de unde. Cum se masoara corect forta de strangere cu dinamometru? Banuiesc ca introduci imbusul in capatul surubului, strangi cu mana cat consideri si apoi agati capatul dinamometrului de tija imbusului si tragi pana vine la forta minima solicitata. Corect sau nu?
Membru ANDA
Avatar utilizator
madalin122582
Veteran
 
Mesaje: 2095
Membru din: 11 Ian 2010, 09:44
Locaţie: Rm. Valcea

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 16:19

Un distins coleg de pe forum cu care am ”stins” de curand relatiile a fost cel care mi-a deschis ochii si mie.Acesta folosea o surubelnita dinamometrica de peste Atlantic care avea o plaja de la 1-60 in*lb(cuplul maxim este echivalent cu 6,78 Nm).Eu am cumparat de curand(1 luna)o surubelnita dinamometrica de productie nemteasaca cu o plaja de la 1-5Nm la pretul de 338 lei dar fara beat-uri(am cumparat unele de o f.buna calitate separat).

Imagine

Proxxon 23347
Surubelnita dinamometrica Micro-click MC 5, 1-5 Nm


Un clic clar cand este atinsa forta de strangere selectata.
Precizie de 6% pentru strangeri repetate.
Scala clara si mare, usor de citit.
Capetele de surubelnita ( bitii ) sunt fixate sigur intr-o mandrina cu prindere mecanica.
1. Adaptor autoblocant ¼" pentru biti standard inclus!
2. Micro scala suplimentara pentru ajustari fine : 1 rotatie = 1.0Nm, scala inelara cu gradatie de 0.10Nm.

Caracteristici principale
• Cu scală analogică
• Micro scală pentru reglaj fin
• Adaptor pentru biţi autoblocant
• Pentru strângerea precisă a şuruburilor cu o forţă între 1 şi 5 Nm
Descriere
Un “click” clar atunci când este atinsă forţa de strângere selectata. Precizie de 6% pentru strângeri repetate. Scala este clară şi uşor de citit. Capetele de şurubelniţă sunt fixate sigur într-o mandrină cu prindere mecanică. Pentru setarea valorii dorite inelul de reglare va culisa în poziţia de blocare.

Caracteristici
• Scală clară, lizibilă
• Scală suplimentară pentru reglaje fine: 1 rotaţie = 1,0 Nm
• Scală cu gradaţii de 0,10 Nm
• Adaptor autoblocant pentru prinderea biţilor standard 1/4" (6,3 mm)
• Cu patrat de 1/4” (6,3 mm)
• Reglarea liniară a valorii forţelor de strângere
Date tehnice

Cuplu max.: 1 - 5 Nm
Deschidere cheie: 6,3 mm (1/4)



Se foloseste f. simplu: ai setat surubelnita la cuplul dorit , stangi suruburile progresiv sa ai o distanta egala pe ambele parti intre jumatatile de inele(strangi in X daca ai 4 suruburi) cand ai ajuns la cuplul setat surubelnita ”scapa” si nu-ti mai permite strangerea surubului si iti da un sunet ”click” caracteristic.....atat!
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde hul-hul pe 08 Apr 2013, 16:53

Am văzut şi eu două tipuri de suporţi Blaser cu inele
1-cel complet cu tot cu inele şi unde inelele sunt mai înguste şi sunt din oţel
2-modelul la care cumperi baza separat şi inelele în funcţie de diametrul dorit.Aceste inele sunt din aluminiu şi trebuie strânse şuruburile cu foarte mare atenţie la cuplul indicat,diferit la cel de îmbinare cu baza faţă de cele de la inele pt.fixarea lunetei(nu cunosc valorile)
3-la suportul tip şină pt. lunete Zeiss cuplul este de 3NM
hul-hul
Membru important
 
Mesaje: 126
Membru din: 21 Mai 2010, 05:07
Locaţie: Reşiţa

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 17:09


Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesaj noude hul-hul pe Lun Apr 08, 2013 4:53 pm
Am văzut şi eu două tipuri de suporţi Blaser cu inele
1-cel complet cu tot cu inele şi unde inelele sunt mai înguste şi sunt din oţel
2-modelul la care cumperi baza separat şi inelele în funcţie de diametrul dorit.Aceste inele sunt din aluminiu şi trebuie strânse şuruburile cu foarte mare atenţie la cuplul indicat,diferit la cel de îmbinare cu baza faţă de cele de la inele pt.fixarea lunetei(nu cunosc valorile)
3-la suportul tip şină pt. lunete Zeiss cuplul este de 3NM


Eu m-am referit exclusiv la strangerea inelelor de aluminiu si pe cei pe care i-am interpelat DOAR despre cuplul de strangere ale inelelor de aluminiu i-am intrebat.Cum am spus, azi am primit raspunsul vezi cuplurile din tabela.Din experienta unui batran si priceput forumist la strangerea acestor inele nu de inele trebuie sa ne fie mila(sunt practic indistructibile) ci de ”obectul” care este strans de ele.....Luneta !
Te rog frumos da-mi un link cu acele inele de otel mai inguste ca eu nu le gasesc sa le vad si eu cum arata, pt. ca din ce am intrebat eu pt. R8 doar varianta de aluminiu mi-au fost prezentate.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 17:43

Deci pentru a strange suruburile la un cuplu prestabilit de fabricant iti trebuie o cheie dimanometrica pe care o folosesti impreuna cu capetele respective (de obicei reductie 1/4" si adaptor cu pentru imbus de 3 in functie de capul surubului folosit si care le achizitionezi cu cheia sau separat)din punctul in care ai apropiat toate suruburile usor la mana, si strangand progresiv pe diagonala fiecare surub in parte pana cheia dinamometrica semnalizeaza ca a ajuns la valoarea stabilita. Pentru verificarea valorii la care a fost strans un surub se folosesc niste chei dinamometrice digitale sau cu ceas.
Din punctul meu de vedere una in plaja 2-10 Nm este suficienta pentru tot ce inseamna utilizare la armele personale.

Cele mai bune (precise) chei dinamometrice sunt cele cu alunecere, adica cand atingi valoarea presetata cheia "patineaza" fara a mai angrena strangerea. Cu o astfel de cheie poti obtine niste valori foarte repetabile ale cuplului de strangere.
In cazul in care bugetul este unul mai mic se poate alege o cheie dinamometrica "cu clic" care atunci cand atinge valoarea presetata face un clic audibil si de obicei are o deplasare libera pe o distanta mica fara a angrena strangerea, astfel se poate opri avansarea strangerii.
Din punctul meu de vedere ambele sunt suficient de bune pentru uzul in perimetrul de care discutam.
Digitale sau mecanice din punctul meu nu conteaza si nu vad nici o afacere in a cheltui mai mult de 150-200€ max. pe o cheie. Sunt si chei care ajung la niste sume fabuloase de mii de lei..
Atentie la ceea ce cumparati, cheile dinamometrice cu valori ale cuplului mici 1-5, 1-10 , 2-8, sau mai stiu eu ce interval al cuplului de stragere, dar care sa inceapa de la 1 sau 2 Nm sunt cam scumpicele in jur de 150 € si exista foarte multe produse care sunt doar bune de strans suruburi la biciclete...nu pentru ceea ce vreti voi sa le achitionati asa ca sunt de evitat.
In plus trebuie sa fiti atenti la precizia cheii, o valoare cat mai mica a preciziei este de dorit dar aceasta precizie trebuie sa fie in zona noastra de lucru, adica 1-8 Nm, pentru ca unii producatori dau precizia cuplului de strangere pentru val mici si mari ale cuplului (de ex. 4% petru momente peste 10Nm si 6% sub 10Nm). Din punctul meu de vedere o cheie care are precizia de strangere +/- 4 % chiar si 6 % cu indulgenta este ok pentru aplicatiile noastre. La cuplul de 2Nm necesar in general la strangerea inelelor lunetelor avem max 2,08 Nm si min 1,92 Nm pentru 4% iar max 2,12Nm si min 1,88Nm cu precizia de 6%, valori acceptabile din punctul meu de vedere.

Eu personal folosesc una mecanica "cu clic" de la Karl Walter 2-8Nm cu subdiviziunea de 0,2Nm, care are o precizie +/- 3% si de care sunt foarte multumit. Mai am si o alta 5-50Nm (daca nu ma insel) in cazul in care imi trebuie mai multa "forta"

Nu recomand sistemele de tip pirghie gen Borka tools (http://www.borkatools.com/) pentru ca este conditionat de pozitia mainii pe maner si duce la o dispersie valorilor a cuplului de strangere, DAR in in loc de altceva este bun si asta. Nu sunt nici adeptul surubelnitelor dinamometrice, mi se par dificl de folosit / cu o cheie dar ca si mai sus, in lipsa de altceva..

Sunt putini furnizori in tara care aduc produse de calitate la preturi decente dar mai jos va pun niste link-uri pentru orientare:
http://www.adexx.ro/chei_dinamometrice_presetate.html
http://smart-tools.ro/cheie-dinamometrica-industriala-1-20-nm-1-4-.aspx
http://smart-tools.ro/cu-alunecare.aspx


Cristi
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 17:54

DART scrie:Acesta folosea o surubelnita dinamometrica de peste Atlantic care avea o plaja de la 1-60 in*lb(cuplul maxim este echivalent cu 6,78 Nm).


Banuiesc ca este vorba de Wheeler.. http://www.midwaydeutschland.de/epages/MidwayDeutschland.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/MidwayDeutschland/Products/718023&ff_pos=2&ff_origPos=2&ff_simi=96.78&ff_TrackGUID=4FB4081C-FAFE-9A00-5AE5-0A0A05113069

PS: am si eu Proxxon
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde hul-hul pe 08 Apr 2013, 18:33

[/quote]DART
Despre modelul din link-ul de mai jos este vorba şi dacă te uiţi bine la baza montajului este diferită de cea pe care o ai tu iar inelele ce vin montate pe ea sunt mai inguste şi sunt din oţel(am văzut modelul acesta pe un R93 la un coleg de club).Se pare că nu se mai fabrică.
http://www.pacificsportingarms.com/imag ... kuid=2961#
hul-hul
Membru important
 
Mesaje: 126
Membru din: 21 Mai 2010, 05:07
Locaţie: Reşiţa

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 18:45

Da,aceasta montura am vazut-o si eu tot pe un R93,conceptual nu are acele caneluri unde intra baza inelului(ca la acestea noi ....aproape ca o piesa antirecul!Si tot asa stiu si eu ca nu se mai fac.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 18:56

PS: am si eu Proxxon


dupa scriera ta am crezut ca nu am facut alegerea buna dar acum vazand ca ai si tu m-am linistit :) si acel 6 % toleranta declarata chiar este acceptabil pt. domeniul in care-l folosim.
Da, cheia dinamometrica este mai precisa(si mai scumpa :lol: ) dar este recomandat dupa mine atunci cand ai si un banc de lucru in care iti sta arma teapana(sa nu ai grija pozitie sale in timpul lucrului) sau arma este prevazuta cu bipod.Surubelnita dinamometrica mi se pare mai practica chiar daca pt. a strange la 2 Nm mi-a lasat urme pe mana :( .Eu am cumparat modelul acesta doar pt.optica+monturi la restul nu am de ce sa ma bag :) .
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde bliviu pe 08 Apr 2013, 19:04

modul de stringere poate afecta precizia?Eu am srins luneta singur la mina si spatiile nu au iesit egale :?:
Avatar utilizator
bliviu
Veteran
 
Mesaje: 329
Membru din: 17 Mar 2013, 21:44

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 08 Apr 2013, 19:14

Nu cred ca o afecteaza.In schimb daca distantele dintre jumatati sunt exagerate atunci poti afecta tubul lunetei(se poate indoii).Aceste diferente depind de multe lucruri :strangerea progresiva, caliatatea inelelor,cuplul de strangere.Faptul ca l-ai strans la mana nu inseamna obligatoriu ca nu este bine dar sti sigur acest lucru daca folosesti o surubelnita dinamometrica.Din discutiile pe care l-am avut pe forumurile americane mi sa spus sa nu ma concentrez la diferentele de spatii dintre inele daca am strans surubul la cuplul corect.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 19:58

DART scrie:Surubelnita dinamometrica mi se pare mai practica chiar daca pt. a strange la 2 Nm mi-a lasat urme pe mana :( .Eu am cumparat modelul acesta doar pt.optica+monturi la restul nu am de ce sa ma bag :) .


Acum intelegi de ce am spus eu mai sus ca nu sunt nici adeptul surubelnitelor... :wink: dar nu-i problema atata timp cat te limitezi la fixarea opticii si.. orice e mai bun decat cu mana.. :lol:
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde Ghinda pe 08 Apr 2013, 20:16

La mine s-a montat cu o surubelnita trainica, romaneasca, in timp de arma era stransa pe o menghina si luneta era aliniata la 2 dungi pe perete trasate la boloboc. Parca am pus si o picatura de loctite pe suruburi la inele. Si atat.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 20:22

bliviu scrie:modul de stringere poate afecta precizia?Eu am srins luneta singur la mina si spatiile nu au iesit egale :?:


Daca e strans insuficient, da pentru ca luneta se va misca iar daca strangi prea mult o sa lasi amprente pe luneta dar acum depinde de cat de mult ai strans...
Partea cu spatiile din punctul meu de vedere e relativa pentru ca niciodata nu poti avea simetrie perfecta intre cele 2 parti oricat ai incerca.
Daca strangi la mana este foarte important ca intai sa apropii suruburile (fiind atent si la spatiile laterale)si apoi sa le strangi in diagonala, atat cat poti tu, tinant imbusul din partea scurta pentru a avea o parghie cat mai mica si deci pentru a nu forta mai mult decat este necesar. O astfel de strangere am folosit si eu o periaoada din lipsa de cheie dinamometrica fara a avea probleme.
Pentru fixarea inelelor pe baza picatinny se poate folosi strangerea la mana a piulitelor + 90°din pozitia initiala dupa ce au fost stranse.
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 20:25

Ghinda scrie:La mine s-a montat cu o surubelnita trainica, romaneasca, in timp de arma era stransa pe o menghina si luneta era aliniata la 2 dungi pe perete trasate la boloboc. Parca am pus si o picatura de loctite pe suruburi la inele. Si atat.


Si banuiesc ca inca tine fara probleme.
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde Ghinda pe 08 Apr 2013, 20:28

Am 3 sezoane de cand nu am mai umblat la ea. Basca alea dinainte, vreo 3-4 sezoane, in care am mai umblat ca imi impuiam capul cu bazaconii despre munitie, tipuri de glont etc si trebuia sa mai umblu cateva click pe ici pe colo. :lol: Un idiot am fost! :lol: M-am calat pe glont de 14,3 grame si cu ala ma simt bine de la cioara la mistret.
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde GeKados pe 08 Apr 2013, 20:37

:lol: :lol:
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde adrian_ppp pe 08 Apr 2013, 22:11

sau ca sa scapi de stres iei luneta cu sina si gata...
am avut vreo 4 blasere, la nici unul nu am avut probleme, a folosit o surubelnita buna si un sealent
Avatar utilizator
adrian_ppp
Veteran
 
Mesaje: 2271
Membru din: 04 Oct 2006, 11:47
Locaţie: Bucuresti

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 09 Apr 2013, 10:01

pt.@ adrian_ppp
desigur toti ne-am dori lunete cu sina , dar cum bine stii nu putem sa ne aruncam pe geam obiectele cumparate pt. ele costa, nici sa facem permutari rapide pt. ca revanzarea este o problema...... dar cu atentie si atunci cand stii ce faci(asta incerc sa aflu ....de aceea am ”dat drumul” la acest topic)poti sa nu gresesti si sa ajungi la rezultate.
Pe de alta parte luneta cu sina chiar cu avantajele ei nu este preferatul tragatorilor de distanta care raman fideli inelelor cand este vorba de monturi(banuiesc de ce!).Asta nu inseamna ca atunci cand voi avea ocazia nu voi trece la o luneta cu sina.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde bliviu pe 09 Apr 2013, 21:30

Daca ma gindesc eu am strins de parte mare a inbrusului pina a iesit apa :D Sper ca nu am facut nici o dauna .
Avatar utilizator
bliviu
Veteran
 
Mesaje: 329
Membru din: 17 Mar 2013, 21:44

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde UlissePro pe 09 Apr 2013, 22:14

Asa am facut si eu am strans pana a iesit apa dar nu era vorba despre o luneta scumpa. Acum am una cu sina iar pentru cealalta care este pe drum am sa cumpar o cheie dinamometrica, chiar nu vreau sa las sansa la nici un fel de incident nedorit.
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde hul-hul pe 11 Apr 2013, 05:40

@DART ţi-am trimis un PM acum câteva zile.Doream o recomandare pentru reglarea unei lunete în zonă
Mulţumesc.
hul-hul
Membru important
 
Mesaje: 126
Membru din: 21 Mai 2010, 05:07
Locaţie: Reşiţa

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 11 Apr 2013, 08:07

Nu am primit nimic.....cu toate ca am loc in casuta.
Scrie-mi daca doresti aici horvathvet@yahoo.com
In rest nu ar fi nici un impediment.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 15 Apr 2013, 12:59

Ce s-a intamplat aici?

Mi-am montat luneta pe arma si am tras-o in ”0” pe 9 martie anul acesta.
Tot invartind arma in mana si dupa mai multe epolari am hotarat sa mut totusi luneta mai in spate(1,5 cm).
Am terminat operatiunea(am strans in ”X” suruburile cu un cuplu de 2Nm :) ) si am asteptat doar sa se faca vremea buna sa pot iesi in poligon sa verific reglajul.
Intr-o discutie anterioara cu Doctorul violiv, el amintea (sper sa fi retinut cum trebuie) ca o dezaxare a unei monturi cu o sutime de mm pe o tinta la distanta de 100 m inseamna modificarea punctului de impact cu 1 cm.Poligonul nostru este de 50 m, plecand de la spusele lui violiv o sutime de mm dezaxare la distanta de 50 m ar modifica punctul de impact cu 0,5 cm.
Ok.Ma duc sa verific reglajul , trag un grup de 2 cu munitia Federal PS de 6,5g....rezultatul este mai mult decat neasteptat pt.mine :( .....o deviere in stanga a punctului de impact cu 6,5 cm fata de punctul ochit(varful de jos al rombului mare)


Imagine

Nu sunt fericit dar nici nu stiu cat de dezamagit sa fiu pt.ca nu am mai facut un experiment asemanator pana acum cu inelele de aluminiu de la Blaser.
Asa ca am dat clicurile (13 in dreapta si unul in sus) si am mai tras un grup de doi.

Imagine

Sunt bucuros pt. grupul obtinut(in jur de 1/3 MOA) si de unde au venit gloantele pe tinta..... dar sunt un pic in dilema daca sa mai dau 1 click spre dreapta sau sa o las asa.
M-am hotarat sa repet grupul pe o alta tinta si voi hotarai dupa aceea.



Imagine


Grupul obtinut este in media tragatorului si faptul ca au venit in sus mai mult este din cauza persistentei problemei pe care o am cu reticolul meu vanatoresc care este f. bun la vanatoare dar nu si pt. grupuri stranse.
Ma hotaresc sa dau clicul cu pricina in dreapta,focul 3 se duce in dreapta vizibil ,nu-mi convine, dau inapoi click-ul si unul in jos , rezultatul (focul 4) am hotarat sa ramana reglajul final.

Imagine

Aici am tras 1 foc cu Norma Orix(1) de 6,5 g doar de curiozitate, fara sa doresc sa concluzionez din atat, intamplator sau nu focul era tot prin zona.
Am hotarat sa dau primul meu foc la interceptie(2) din mana pe o tinta........am dat drumul la foc cand am ajuns cu punctul lunetei pe centrul tintei , glontul a venit la aprox. 12 cm sub centrul tintei , incadrarea insa este ok,cred cu un pic de antrenament se poate si mai bine(deocamdata doar pt. distanta de 50 m :) )

Dar intrebarea ramane!
Ce a cauzat aceasta deviere ?Cat este omul si cat este materia de vina in aceasta poveste?
Eu am cateva idei dar sunt extrem de curios de opiniile voastre !
Violiv, Don si nu numai poate treceti si voi pe la acest topic.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde violiv pe 16 Apr 2013, 09:07

Dar intrebarea ramane!
Ce a cauzat aceasta deviere ?


am hotarat sa mut totusi luneta mai in spate(1,5 cm).


Ti-ai dat singur raspunsul. Si daca numai slabeai capacele si le strangeai la loc sau corectai o deviere axiala ai fi obtinut diferente mari pe coala. Oricat de precis ar fi prelucrate tuburile si inelele, de fiecare data cand le montezi se aseaza si se pasuiesc altfel, se muleaza diferit, etc.
Ai mai invatat ceva - nu poti sa demontezi o luneta din inele, s-o pui la loc si sa crezi ca ramane reglata. Poate ca uneori se intampla dar e numai si numai noroc.

Cauta poligon mai lung ... 50 m e fix-pix :?
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Cuplul de strangere a ”suruburilor” Blaser si nu numai..

Mesajde DART pe 16 Apr 2013, 09:28

Bine mai omule(a se citii Doctore,violiv :lol: )!
La lucru nemtesc/austriac (Blaser/Kahles) ,diferenta de 13 sutimi de mm mi se pare mult dupa o strangere / destrangere (intradevar am slabita doar suruburile si le-am strans progresiv si la acelasi cuplu ca si prima data)dar daca tu spui ca potrivirea este doar noroc.....atunci chiar ca am mai invatat ceva.
Ar fi f. bun un poligon mai lung....dar deocamdata este doar acesta.....in viitor poate se schimba lucrurile.
Multam pt. interventie.
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Următorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 32 vizitatori

Publicitate