Va salut,
Mai jos va impartasesc experienta mea, inceputa cu o saptamana in urma. Este prima oara cand fac o afumatoare si incerc sa afum carne, carne de vanat.
Sunt un “devorator” de carne cruda/afumata – de aceea am zis sa incerc sa afum cateva din piesele dobandite anul acesta: rata, fazan si iepure.
Afumatoarea a fost facuta dintr-un butoi de 200 L de ulei, dobandit acum un an de zile de la un coleg de grupa; afumatoarea trebuia incropita de acum un an, dar am amanat pana in iarna aceasta, din lipsa de timp si lipsa de entuziasm.
Dupa multe discutii purtate cu maica-mea si multe articole citite pe diferite bloguri, forumuri – nimic clar si, vorba aia: “cate bordeiuri atatea obiceiuri”, am decis sa dau drumul.
Reteta de bait este luata de la maica-mea: pentru 3 L de apa: doua pliculete de boia de ardei dulce, jumatate de lingura de piper, doua linguri de sare, 2 capatani de usturoi pisate si o lingura de cimbru, toate amestecate intr-o apa calduta.
Inainte de a baga la bait, draga mea mama a zis sa fac o saramura si sa bag carnea pentru o zi la saramura; saramura scoate sangele din carne si toxinele.
Eu nu am putut sa respect cantitatea de apa, de aceea am marit si cantitatile de condimente, in prima faza am ajuns la 6 L de apa (bait).
Dupa o zi de stat la saramura, carnea fost scoasa si pus la scurs; in timpul acesta am facut baitul (6 - 6,2 L), condimentele au fost puse la ochi si dupa gust (fiecare condimenteaza dupa gustul sau), nu am exagerat cu sarea, de acceea dupa o zi de stat la bait, am mai adaugat 1 ½ L de apa facuta cu doua linguri de sare, jumatate de lingura de piper si un varf de lingura de cimbru.
Carnea a stat la bait timp de 4 zile, de marti pana vineri seara, vineri am scos carnea pentru a se scurge, urmand ca sambata dimineata la prima ora sa o bag la fum - a fost patrunsa 5mm - de catre bait.
Zis si facut!
Sambata la orele 10.30 am dat primul foc, foc cu lemne de fag, pentru a face jar pentru rumegusul ce urma a fumega la o distanta de 2.5 m fata de butoi. Carnea stat la fum de sambata pana a doua zi la orele 6 – 7 de dimineata, nu stiu cand s-a stins focul, eu am lasat rumegusul aprins, banuiesc ca pe la orele 6-7 s-a stins.
La orele 10 am scos o bucata sa vedem ce a iesit, nu am fost foarte incantat, avea culoare, avea gust, dar carnea nu era intrepratrunsa pana la os. De aceea am ascultat sfatul maica-mii si am dat fum cald, de la aceeasi distanta. Am dat fuga in Bricostore si am cumparat 2 saci de lemne de fag, 25 kg/bucata, lemnul foarte bun, cu o umiditate de 42.5 / 45% - a fost ideala, scoatea si fum si dadea si caldura. De la ora 11 pana la ora 17 am ars fix un sac de lemne, nu a fost nevoie de mai mult.
Rezultatul se vede in poze
O experienta foarte faina!
Carnea la saramura
Din organele extrase am facut pateu - pipote, ficatei, inimioare si o pulpa de iepure
dupa ce am scos carnea de la saramura, a lasat destul sange
Si baitul!
O noapte la zvantat.
Fum, fum si fum!
Dupa 4 ore de fum.
Totul despre vânătoare | Arme şi muniţii | Câini de vânătoare | Atlas cinegetic | La gura sobei | Reţete culinare vânătoreşti | Vânători din alte epoci |