Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 16 Apr 2024, 07:57

Congres AGVPS 2014

Forum dedicat discutiilor de interes general , cu specific vanatoresc , deschis tuturor iubitorilor si practicantilor acestei nobile arte . Va stam la dispozitie 24/24 ore !

Moderatori: adrian_ppp, biriuck, Sly_Fox, CCM, von BRAUN, Mircea-B

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 10 Mai 2014, 16:40

Congresul s-a încheiat. Urmează acţiunile de socializare.
Consider că am facut, ca şi comunitate, un pas înainte. Vă povestesc, începând cu mâine seară.
Apreciez solidaritatea de care aţi dat dovadă.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde UlissePro pe 10 Mai 2014, 19:33

Felicitari pentru participare, respecte pentru altruismul dovedit! Asteptam impresii si detalii despre ce s-a mai hotarat la congres.
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde wachtelfeld pe 10 Mai 2014, 23:27

Frumos. Am avut si eu cateva impresii de la adunarea cu pricina.....sunt foarte curios. :D
De ani de zile am tot spus ca forumurile reprezinta singurele instrumente media in ceea ce priveste vanatoarea romaneasca.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 11 Mai 2014, 21:36

Stimati colegi,

Am ajuns acasa si am tuns gazonul, lucru ce trebuia sa-l fac sambata,,, :evil:
Acum nu mai povestesc nimic, ca sunt in urma tare cu odihna. Asa ca, va rog sa cititi materialul ce a fost trimis delegatilor inainte de eveniment, urmand ca de maine sa incep sa povestesc, pana nu uit... :oops:
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 11 Mai 2014, 21:40

Congresul
A.G.V.P.S. din România


ORDINEA DE ZI
10 MAI 2014

1. Deschiderea lucrărilor Congresului A.G.V.P.S. ………. 1100 - 1130
- intonarea imnului vânătorilor;
- salutarea prezenţei invitaţilor şi delegaţilor;
- alegerea comisiilor de lucru;
- prezentarea raportului Comisiei de validare;
- cuvântul de deschidere a lucrărilor Congresului.
2. Acordarea cuvântului delegaţilor la Congres, pentru întrebări, observaţii, propuneri etc. …………………………...... 1130 – 1400
3. Supunerea la vot a materialelor Congresului ………… 1400 – 1420
• aprobarea raportului de activitate;
• ratificarea bilanţului contabil şi a execuţiei bugetare pentru anul 2013;
• aprobarea rapoartelor comisiei de cenzori şi auditorului independent;
• aprobarea obiectivelor prioritare ale AGVPS pentru perioada 2013 – 2014;
• aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al AGVPS pe anul 2014;
4. Declararea închiderii lucrărilor Congresului AGVPS.

VÂNĂTOAREA ÎNCOTRO?

Iată o întrebare pe care şi-au adresat-o, cu oarecare îngrijorare, mulţi dintre predecesorii noştri vânători. O întrebare care ne bântuie şi nouă preocupările, cu gândul la ceea ce a fost şi ce va putea deveni vânătoarea. O întrebare la care mulţi vânători interesaţi au încercat diverse răspunsuri în timp, de regulă parţiale, atât cât le-a putut permite spaţiul limitat al unor articole în revistă sau al unor păreri autorizate în almanahuri ori alte lucrări de relativă specialitate.
Un răspuns cuprinzător, nicidecum complet şi valabil peste ani, nu s-a putut da până acum şi va fi destul de greu de conturat în viitor. Dar nu imposibil.

Aşa s-a născut ideea organizării unei dezbateri pe această tematică, mai întâi la nivel naţional, apoi internaţional. Fiindcă mai multe păreri, din locuri îndepărtate şi cu tradiţii diferite, pot contribui la creionarea unui răspuns cât de cât satisfăcător la această întrebare.
Organizarea unei asemenea dezbateri, îndeosebi la nivel internaţional, nu este însă, deloc, o treabă simplă. Ea trebuie pregătită temeinic, nu doar din punct de vedere organizatoric ci, mai ales, în privinţa elaboratelor circumscrise unei tematici delicate, precum cea aflată în discuţie.
Iar pregătirea tematică precizată se poate realiza operativ şi eficient, în opinia noastră, doar prin două modalităţi:
• prin lansarea tematicii şi invitării oricărei persoane, care are ceva de spus, la o dezbatere deschisă în mass-media de specialitate;
• prin organizarea unui simpozion naţional, ca un preludiu la ceea ce, cu certitudine, va urma la un nivel mai elevat şi extins, adică internaţional.
De aceea, cu gândul spre viitor, ne-am decis să spargem gheaţa. Să deschidem, pentru început, dezbaterile precizate în paginile revistei „Vânătorul şi Pescarul Român”. Apoi să punem umărul la elaborarea lucrărilor în materie şi la organizarea unui simpozion, bine pregătit în prealabil, pentru a nu ne face de ruşine!
Vă invităm, deci, la dezbateri deschise pe tematica enunţată.

Interes
Trebuie să recunoaştem, cu mâna pe inimă, că nu au fost şi nu sunt foarte mulţi colegi de breaslă care şi-au pus sau îşi pun, la modul cel mai serios, o astfel de întrebare. Întrebare la care răspunsul nu este deloc simplu, ci mai degrabă incert, dificil şi, mai ales, sensibil.
Unii dintre colegii noştri contemporani, asemenea altor predecesori, sunt cu adevărat preocupaţi de viitorul vânătorii şi motivaţia plauzibilă a lobby-ului nostru. Alţii doar aruncă „piatra în lac”, pentru a le da altora de lucru sau pentru a-şi justifica lor înşişi, locul şi interesul caritabil într-o societate cu care au prea puţine afinităţi în comun.
Unii sunt într-adevăr responsabili şi interesaţi realmente de viitorul faunei cinegetice şi al vânătorii în România, impuse în mod determinant prin acte normative contrare mersului vremii, alţii consideră resursa cinegetică pur şi simplu regenerabilă, în momentele de respiro ce speră să vină pentru aceasta, şi nu le pasă deloc de involuţia faunei cinegetice şi de ceea ce lasă momentan în urma lor.
Unii sunt tot mai îngrijoraţi de perceperea greşită a fenomenelor naturale, în special de către marea masă de concetăţeni migraţi în mediul urban, alţii nu acordă nici cea mai mică atenţie înstrăinării lor spirituale faţă de realităţile mediului înconjurător şi faţă de dragostea frivolă manifestată nediscriminatoriu faţă de animalele sălbatice.
Unii sunt de-a dreptul speriaţi de evoluţia, amploarea şi agresivitatea curentului anti-vânătoare, alţii nu-l iau deloc în seamă, ca şi cum n-ar fi emanat din rândul, din ce în ce mai numeros, al extremiştilor iubitori de natură sălbatică, potrivnici vânătorii.
Unii sunt îngrijoraţi de conduita inoculată maselor largi de vânători, prin exemplu rău al unor autentici „killeri” de faună cinegetică captivă, alţii sunt pur şi simplu indiferenţi faţă de comportamentul mai nou manifestat în rândurile vânătorilor şi de prejudiciile imense de imagine pe care le aduc vânătorimii contemporane.
Unii susţin necesitatea selecţionării viitorilor vânători şi a promovării lor doar pe baza cunoştinţelor temeinice în materie, precum şi a unui comportament echilibrat în perioada stagiaturii, ca o garanţie a activităţii lor cumpătate în viitor, alţii nu se gândesc decât la sumele de bani încasabile de la aceştia.
Unii pun accent pe educarea şi instruirea temeinică a vânătorilor, inclusiv din punct de vedere etic, alţii doar pe calităţile lor native de eficienţi puşcaşi, buni sponsori sau punctuali cotizanţi.
Aşadar, unii sunt îngrijoraţi şi preocupaţi responsabil de viitorul activităţii vânătoreşti, de justificarea convingătoare a activităţii menţionate şi de un comportament vânătoresc civilizat, alţii sunt indiferenţi faţă de toate acestea şi de cele ce vor urma.
Doar celor dintâi le adresăm invitaţia de a deveni mai activi, inclusiv în paginile revistei noastre, pe tematica abordată.

Premize
Vrem sau nu vrem să realizăm, mersul istoriei spre o civilizaţie a betoanelor şi computerelor, tot mai ruptă de natură, pare ireversibil. Mediul natural al faunei sălbatice, ca şi al nostru de altfel, se degradează pe zi ce trece, în ciuda încercărilor de conservare şi înverzire care ne preocupă din ce în ce mai mult, dar încă timid, la momentul actual.
În aceste condiţii, rezistă şi supravieţuiesc doar speciile care se pot adapta din mers, prin prolificitatea ridicată şi rezistenţă mare la mediu, acestor evoluţii. Aşadar, multe specii involuează sau dispar, iar altele, mai puţine ca număr, prosperă. Deci, multe specii de interes vânătoresc în prezent vor fi eliminate, treptat-treptat, din această categorie. Aşa cum au fost eliminate multe prin lege până acum, mai ales după anul 1996. Fiindcă vor trece în nefiinţă ori vor fi interzise la vânătoare, ultimele în scopul evitării dispariţiei lor şi a culpabilizării vânătorilor pentru lipsă de măsură şi înţelegere la timp.
În contextul precizat, perfecţionarea exagerată, din interese comerciale dar nu numai, a mijloacelor folosite la vânătoare, ca şi acceptarea unor modalităţi prea facile şi puţin sportive de vânătoare, din partea prea multor vânători contemporani, nu sunt doar lipsite de etică, ci de-a dreptul anacronice.
Soluţia durabilităţii vânătorii nu poate fi de acum, decât scăderea presiunii vânătoreşti asupra faunei cinegetice, prin limitarea numărului de vânători sportivi şi întoarcerea acestora spre arme şi metode tradiţionale şi etice de vânătoare. Aş îndrăzni chiar să susţin, reîntoarcerea la o vânătoare practicată în deplină sportivitate, exclusiv la lumina zilei, cu arme clasice şi cu picioarele pe pământ. De asemenea, spiritualizarea în mai mare măsură a activităţii, în primul rând prin reînvierea unor tradiţii vânătoreşti, dinainte şi îndeosebi de după vânătoare.

Soluţii paleative
Reluăm ideea vânătorii tradiţionale, practicată la lumina zilei, cu mijloace clasice (arme clasice, arcuri, păsări de pradă) şi prin metode sportive, care lasă vânatului suficiente şanse de scăpare. În terenul liber unde activează vânătorii – pentru ocrotirea, îngrijirea şi doar în final extragerea surplusului populaţional – nu credem că se poate pune problema unei altfel de vânători. Aici nu au ce căuta „killerii” de faună cinegetică, doritorii de abatorizarea vânatului, şi alţii asemenea lor, oricât de mulţi bani ar avea şi ar cheltui pentru aceasta. Fiindcă fauna cinegetică din libertate, care se impune a fi conservată într-un anumit echilibru între specii şi între acestea şi habitatele ocupate de ele, are anumite limite, care nu pot fi forţate cu bani.
Locul activităţii „killerilor” de faună cinegetică, dornici de abatorizarea vânatului, trebuie circumscris doar „ţarcurilor de recoltare a faunei cinegetice captive”, absolut neinspirat botezate „complexuri de vânătoare”. Aceasta fiindcă denumirea lor improprie în prezent, ne aduce indirect, un prejudiciu insidios de imagine, nebănuit de mare.
Alte soluţii care să facă vânătoarea durabilă, acceptată fără rezerve de societatea viitoare, nu credem să existe, dacă realizăm, de exemplu, că în România nevânătorii depăşesc 99% din populaţia ţării.

Soluţie finală
Nu este de actualitate şi nici nu îndrăznim să ne gândim la ea. Nici nu credem că ne apropiem cumva sau foarte curând de aceasta.
Susţinerile anti-vânătoare ale unor aleşi actuali la niveluri înalte de decizie şi soluţia interzicerii temporare a vânătorii în Albania, precum şi reglementarea forţată a vânătorii în Delta Dunării, sunt de natură a ne atrage atenţia şi asupra unei asemenea posibilităţi, chiar dacă ne sperie şi refuzăm să o luăm, precum struţul, în considerare.

În loc de concluzii
În tot contextul expus, care ar trebui să stimuleze dezbateri deschise pe tematica abordată, susţinem revenirea la cumpătare în activitatea tuturor vânătorilor sportivi şi delimitarea faţă de braconieri şi „killeri”, în interesul unei imagini corecte a vânătorii şi a durabilităţii activităţii. De asemenea susţinem, pe măsura împuţinării faunei cinegetice, că latura practică şi dură a vânătorii va trebui să cedeze locul, din ce în ce mai mult, laturii spirituale a ei, după exemplul ţărilor cu prea mulţi vânători şi prea puţin vânat/vânător din Europa. Iar o preocupare de bază a noastră, a tuturor celor ce doresc ca vânătoarea să dăinuie, pentru noi şi urmaşii noştri, trebuie să fie justificarea convingătoare a activităţii vânătoreşti, desfăşurate ca hobby util mediului şi societăţii susţinem noi, în faţa enormei mase de nevânători, din rândul cărora cresc proporţional opozanţii vânătorii.
Iată deci gânduri şi îndemnuri deschise la reflexie, în legătură cu întrebarea „Vânătoarea încotro?”.

N. Şelaru


RAPORTUL CONDUCERII A.G.V.P.S. DIN ROMÂNIA


În perioada 20 septembrie 2013 – 10 mai 2014, conducerea AGVPS din România şi conducerile celor mai multe asociaţii afiliate au urmărit, împreună ori separat, după caz, realizarea obiectivelor prioritare de interes comun, stabilite cu ocazia precedentului Congres, precum şi soluţionarea operativă a problemelor curente, cunoscute din timp ori apărute intempestiv în activitatea acestora.
Astfel:
• au fost continuate acţiunile judecătoreşti demarate încă din anul 2011, de mai multe asociaţii vânătoreşti afiliate, pentru redobândirea în gestionare a unor fonduri cinegetice abuziv atribuite altor asociaţii, de către Comisia de atribuire MMP, la propunerea unor asociaţii de proprietari de terenuri constituite fără respectarea legii; de asemenea, au continuat şi s-au finalizat în parte, acţiunile judecătoreşti demarate de unele asociaţii vânătoreşti neafiliate sau de unele asociaţii de proprietari de terenuri împotriva deciziei de respingere a documentaţiilor acestora, de atribuire în gestionare a unor fonduri cinegetice, de către aceeaşi comisie a MMP; procesele câştigate deja, fie şi doar la fond, de AVPS Lipova, AJVPS Arad, AJVPS Covasna, AJVPS Bihor, AVPS Făgăraş, AVPS Unirea, AVPS Lunca, AVPS Cristuru-Secuiesc etc., au scos în evidenţă faptul că în astfel de cazuri, emblematice pentru abuzurile care s-au întâmplat cu ocazia atribuirii directe în gestionare a faunei cinegetice, au câştigat asociaţiile afiliate care au ştiut şi au avut răbdarea şi posibilitatea să ducă la bun sfârşit procesele începute; soluţiile instanţelor judecătoreşti competente, care au dat câştig de cauză asociaţiilor afiliate, au demonstrat, indirect, justeţea susţinerilor conducerii AGVPS şi conducerilor a peste 30 de asociaţii afiliate, cu privire la abuzurile săvârşite de comisia de atribuire a MMP, validate de comisia de contestaţii a aceluiaşi minister, referitoare la atribuirea în gestiune a fondurilor cinegetice, la propunerea unor asociaţii de proprietari de terenuri constituite cu încălcarea legii;
• au continuat şi acţiunile judecătoreşti demarate încă din anul 2011, pentru obligarea conducerilor ADS/ANPA de a respecta legea, care îi obliga la încheierea de acte-adiţionale la contractele aflate în derulare, de gestionare durabilă, prin pescuit recreativ-sportiv, a resursei acvatice vii; ca şi în cazul precedentelor categorii de procese, au câştigat deja definitiv şi irevocabil asociaţiile care au perseverat în aceste procese şi le-au dus până la capăt, printre care AJVPS Suceava, AJVPS Galaţi, AJVPS Maramureş, AJVPS Olt, AVPS Făgăraş, AJVPS Bistriţa etc., asociaţii care au deja încheiate acte-adiţionale de prelungire a fostelor contracte de folosinţă piscicolă, pe încă 3-5 ani de acum înainte; alte asociaţii, precum AJPS Cluj şi AJVPS Arad continuă procesele, care nu pot avea o altă finalizare; este regretabil faptul că nu toate asociaţiile tradiţionale au avut posibilitatea şi răbdarea de a demonstra, cu ajutorul instanţelor judecătoreşti competente, justeţea susţinerilor conducerilor AGVPS şi ale acestor asociaţii afiliate, pentru a obliga ANPA, în final, să încheie acte adiţionale la vechile contracte de folosinţă piscicolă a apelor înscrise în anexele la aceste contracte;
• AGVPS, la rândul ei, a continuat procesul ADS/ANPA pentru anularea unui titlu de executare silită în valoare de 101.778,34 lei şi pentru întoarcerea executării unei sume de 8.692,75 lei (9.969.95 lei actualizată), luată deja direct din contul AGVPS, în baza unui titlu executoriu abuziv, ceea ce reliefează nu doar obligaţia, ci şi oportunitatea acţiunilor conducerii AGVPS, demarate şi susţinute în scopul apărării patrimoniului acesteia, nicidecum din vreo plăcere de a se tot judeca fără finalizare;
• AGVPS a continuat, în această perioadă, procesul aflat pe rolul instanţelor de judecată, pentru păstrarea dreptului său de folosinţă gratuită a terenului primit în aceste condiţii, de la statul român, odată cu achiziţionarea imobilelor din str. Vâlsăneşti nr. 27, sector 3 Bucureşti, aşa încât AGVPS să nu mai piardă, cum s-a mai întâmplat în situaţii similare, parte din patrimoniul aflat în folosinţa sa, din lipsă de documentaţii credibile dinainte de 1989; AGVPS nu poate renunţa la astfel de procese, fără riscul pierderii patrimoniale, ceea ce nu înseamnă că îi face plăcere să apeleze la arbitrajul, de foarte multe ori surprinzător, al instanţelor de judecată;
• conducerea AGVPS din România a reuşit, în perioada la care ne referim, şi o reînchiriere a noului sediu al AGVPS, din str. Băneasa Ancuţa nr. 8, pentru o perioadă de 10 ani de acum înainte, la o sumă care face investiţia AGVPS recuperabilă total mai înainte de data finalizării actualului contract de închiriere; aşadar, valorificarea unei porţiuni de teren din Parcul Străuleşti, pe care erau amplasate terenuri de sport fără posibilitate de schimbare a destinaţiei stabilite prin Planul Urbanistic al Bucureştiului, şi edificarea, din banii obţinuţi, a noului sediu al AGVPS, chiar dacă s-a făcut pe un teren concesionat gratuit de stat pentru o perioadă de 49 de ani, s-a dovedit a fi nu doar o acţiune economică inspirată, ci una salvatoare pentru AGVPS, în perioada oarecum dificilă, din punct de vedere economic, pe care o traversează; deci, după recuperarea integrală a investiţiei, mai mult de 30 de ani, noul sediu al AGVPS va aduce venituri importante AGVPS din România, în condiţiile în care aceasta este pregătită să cumpere terenul concesionat atunci când va deveni posibil acest lucru;
• AGVPS a găsit, în această perioadă, în numele şi pentru membrii pescarii sportivi de competiţie, calea legală de continuare a organizării şi desfăşurării campionatelor anuale de pescuit sportiv, cu caracter 100% privat, precum şi de susţinere a celor mai bune echipe pentru a reprezenta AGVPS din România la competiţiile externe în profil; aşa după cum au optat şi doresc majoritatea pescarilor sportivi de competiţie, împotriva voinţei Federaţiei Române de Pescuit Sportiv, de înregimentare forţată a pescarilor de competiţie în structura sa – constituită cu încălcarea legi şi cu statut absolut nedemocratic; de aceea AGVPS este nevoită să continue procesele cu FRPS, prin care acesta încearcă dizolvarea AGVPS, iar AGVPS dizolvarea FRPS, în condiţiile în care FRPS s-a constituit şi a obţinut documentele necesare constituirii, funcţionării şi înscrierii în CIPS, în locul AGVPS, cu încălcarea legii; deşi nu ne face plăcere să ne judecăm cu FRPS, am fost obligaţi moral să o facem, exclusiv în interesul pescarilor sportivi de competiţie ai asociaţiilor afiliate, din cauza lipsei unui dialog civilizat, de eventual compromis, cu preşedintele FRPS; compromis pe care am fi fost dispuşi să-l luăm condiţionat în considerare, în interesul progresului acestor competiţii sportive, al pescarilor sportivi de competiţie şi al prestigiului României până la urmă;
• conducerea AGVPS din România a continuat, chiar mai intens decât înainte, contactele cu deputaţii vânători şi pescari sportivi din actualul Parlament, în interesul îmbunătăţirii legilor privind vânătoarea, pescuitul, deţinerea şi folosirea armelor de vânătoare, al practicării vânătorii în zonele de frontieră şi al sportului cu undiţa, aflate în diferite stadii de analiză, dezbatere şi/sau adoptare; de expertiza în materie a reprezentanţilor AGVPS şi ai unor conduceri de asociaţii afiliate, aflate cu adevărat lângă conducerea AGVPS din România, s-a ţinut şi se ţine încă seamă; dar nu conducerea AGVPS sau a acestor asociaţii sunt în măsură să iniţieze şi să voteze proiectele de lege, iar acest adevăr ar trebui să fie înţeles de orice membru cu pretenţii, cât de cât instruit, al asociaţiilor afiliate la AGVPS;
• conducerea AGVPS din România a reluat contactele cu conducerea RNP Romsilva, în scopul unei reprezentări mai eficiente a intereselor vânătorilor din România şi a asociaţiilor acestora la nivel naţional, dar şi în structurile Consiliului Internaţional de Vânătoare, stabilind, de comun acord, să organizeze împreună, în luna octombrie a acestui an, un simpozion internaţional de interes major, referitor la scăderea efectivelor de iepuri în Europa, iar în completare şi o dezbatere interesantă pe tema „Vânătoarea încotro?” ori „CIC-ul încotro?”, după cum se va cădea de acord cu conducerea CIC;
• conducerea AGVPS din România a fost prezentă, mai mult decât oricând până acum, lângă Federaţia Asociaţiilor de Vânători din UE, beneficiind de prezenţa activă lângă acest organism, la Bruxelles, a fostei noastre colege Bianca Ioriatti; în plus, în perioada la care ne referim, fostul nostru coleg Alin Manu a susţinut activ, pe baza unor lucrări concepute de directorul general al AGVPS, poziţia noastră în problema trecerii ursului, lupului, râsului şi pisicii sălbatice din anexa speciilor strict protejate în anexa celor protejate a Directivei Europene Habitate, pentru a ni se permite, pe viitor, un management mai favorabil speciilor precizate; aceste lucrări sau susţinut atât la nivelul grupului de lucru al FACE, cât şi la nivelul grupului de lucru al Comisiei Europene, grupuri constituite în scop de consultanţă de specialitate la aceste niveluri;
• o delegaţie a AGVPS din România a fost prezentă şi la Forumul de Coordonare a CIC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, organizat la Skopie - Macedonia, pe tematica evoluţiei populaţiilor de râs în lume, cu o lucrare interesantă, concepută de directorul general al AGVPS şi prezentată elegant de dl. ing. Alin Manu, care s-a bucurat de aprecieri meritorii;
• conducerea AGVPS din România a conlucrat îndeaproape, în această perioadă, şi cu responsabilii FACE în problema păsărilor migratoare, demarând propriile cercetări în materie şi acceptând să participe la susţinerea materială a unui studiu convingător al Organizaţiei pentru Păsările Migratoare din Paleartic (OMPO), în scopul stabilirii unor date ştiinţifice de necontestat, care să poată fi opuse argumentat, susţinerilor empirice a ornitologilor, pentru a contracara intenţia acestora de a scurta sezoanele de vânătoare la unele păsări migratoare şi de a elimina şi altele din lista speciilor admise la vânătoare;
• Consiliul AGVPS din România, având promisiunea de susţinere a RNP Romsilva şi a Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a demarat pregătirile organizării unei reuniuni a Comitetului de Direcţie al FACE, în luna noiembrie 2014, la Timişoara şi în judeţul Arad, ocazie cu care se va putea lua cunoştinţă, în mod direct, despre preocupările FACE în favoarea celor peste 7.000.000 de vânători europeni din U.E, pe linie de adoptare de noi reglementări privind libera circulaţie a vânătorilor cu armele lor, a condiţiilor de procurare, deţinere şi păstrare a armelor civile, a folosirii capcanelor fără cruzime, a modificării unor anexe ale Directivelor Europene Păsări şi Habitate etc.;
• în perioada la care ne referim, Consiliul AGVPS din România a aprobat câteva cereri de afiliere a unor noi asociaţii vânătoreşti, a exclus câteva asociaţii nou constituite care nu s-au achitat de obligaţiile statutare şi a fost nevoită să excludă şi o asociaţie tradiţională – AJVPS Alba – pentru încălcarea sfidătoare a Statutului AGVPS, de către preşedintele şi consiliul acestei asociaţii, cu certitudine implicaţi, cu voie sau din neştiinţă, în acţiunile destabilizatoare care ne distrag atenţia de la problemele noastre majore, de actualitate;
• o delegaţie a conducerii AGVPS – compusă din dl. vicepreşedinte Florin Iordache, directorul general Neculai Şelaru şi directorul AJVPS Olt, Mihai Albulescu – a prezentat, în data de 20.03.2014, noii conduceri a Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, principalele probleme ale activităţii de vânătoare şi de pescuit recreativ-sportiv din România, iar, ulterior, la cererea d-nei ministru delegat, dl. director general Neculai Şelaru a întocmit şi depus la cabinetul Domniei Sale, 5 documentaţii scrise privind: activitatea cinegetică, problemele acestei activităţi şi soluţii propuse pentru redresarea acesteia; activitatea de pescuit recreativ-sportiv, problemele activităţii şi soluţii propuse pentru ieşirea din impasul actual; involuţia efectivelor de iepure, cauze şi măsuri; incorectitudinea desfăşurării examenelor de vânător din 2009 până în prezent, cu propuneri de reluare a examenelor în condiţiile noului ordin deja avizat (îmbunătăţit) şi problema majoră a braconajului, cu propunerile de eficientizare a pazei resursei naturale regenerabile denumită vânat.
• conducerea executivă a AGVPS reuşit să autorizeze, după îndeplinirea tuturor condiţiilor exigente impuse prin actele normative în materie, Canisa AGVPS, după ştiinţa noastră singura canisă autorizată până acum în România;
În perioada la care ne referim, Consiliul AGVPS din România a mai adoptat o serie de hotărâri de perspectivă sau operative, după caz, referitoare la:
• organizarea unui nou Campionat Mondial de Pescuit la Crap – ediţia 2014, sub egida CIPS – FIPS-ed;
• analiza şi aprobarea provizorie, până la aprobarea Congresului AGVPS, a bugetului de venituri şi cheltuieli pentru anul 2014;
• analiza şi aprobarea operativă a Execuţiei bugetare, a Bilanţului contabil şi a Raportului administratorului pentru anul 2013, aşa încât să poată fi depuse în termen la administraţia financiară şi publicate în Monitorul Oficial;
• delegarea reprezentaţilor AGVPS din România la adunările generale ale CIPS, CIC şi FACE, precum şi mandatarea specială a d-lui vicepreşedinte Bentu Teodor, pentru a susţine, în Congresul CIPS, amânarea cererii FRPS de înlocuire a AGVPS în acest organism internaţional, până la clarificarea juridică a reprezentativităţii fiecăreia la nivel naţional;
• constituirea unei Comisii a Consiliului AGVPS, pentru a purta un dialog deschis cu reprezentanţii asociaţiilor afiliate care şi-au manifestat în scris sau verbal nemulţumirea faţă de poziţia directorului general în problemele de interes comun (AJVPS Prahova, AJVPS Buzău, AVPS Ialomiţa şi AJVPS Alba), precum şi cu persoane care au vehiculat pe facebook astfel de nemulţumiri, comisie care a convocat potenţialii nemulţumiţi, le-a ascultat susţinerile şi a transmis propria OPINIE Consiliului AGVPS din România, în legătură cu acestea, precum şi cu acuzaţiile şi afirmaţiile neadevărate, denigratoare şi calomnioase, vehiculate ca anonime transmise pe e-mail-urile asociaţilor, de care reprezentanţii celor patru asociaţii s-au dezis categoric;
• transmiterea unei atenţionări, către conducerile asociaţiilor afiliate, în privinţa condiţiilor minime, impuse de lege, pe care trebuie să le îndeplinească vânătorii, pentru a putea beneficia de autorizaţiile individuale de vânătoare şi a putea fi înscrişi în autorizaţii colective de vânătoare;
• comunicarea condiţiilor în care pot fi eliberate gratuit, exclusiv membrilor asociaţiilor afiliate, taloanele de asigurare pentru răspundere civilă în legătură cu activitatea de vânătoare, aşa încât de aceste taloane să nu mai beneficieze asociaţiile afiliate care nu respectă Statutul AGVPS şi urmează a fi excluse din acest motiv, din cadrul AGVPS din România;
• adoptarea Manualului de politici contabile şi proceduri de aplicare la nivelul AGVPS şi transmiterea acestuia, ca model de lucru, în sprijinul personalului de specialitate al asociaţiilor afiliate;
• aprobarea unui nou Stat de funcţii mai redus, a ROI-ului şi ROF-ului, cu fişele posturilor anexate, precum şi unei grile de salarizare adusă la zi, în funcţie de evoluţia legii în materie;
• expertizarea actualului sediu al AGVPS din România, achiziţionat prin grija conducerii AGVPS în anul 2000, şi obţinerea unui certificat de urbanism necesar unei construcţii anexe, altă dată refuzat din motive subiective;
• organizarea şi desfăşurarea campionatelor AGVPS de pescuit sportiv, pe discipline, după cum urmează:
- pescuit sportiv staţionar –
- cadeţi U – 14, în 29 – 30 iunie la AJVPS Olt
- tineret băieţi U – 18, în 13 – 14 iunie la AJVPS Alba
- tineret fete U – 18, în 09 – 11 august la AJVPS Sălaj
- speranţe băieţi U – 23, în 22 – 24 august la AVP Silva Marpod
- speranţe fete U – 23, în 09 – 11 august la AJVPS Sălaj
- senioare, în 09 - 11 august la AJVPS Sălaj
- seniori finala „B”, în 12 – 14 iulie la AJVPS Sălaj
- seniori finala „A”, în 16 – 18 august la AJVPS Mureş
- echipe/asociaţii/cluburi, în 27 – 29 septembrie la AJVPS Sălaj
- pescuit sportiv la Crap, în 20 – 23 iunie, pe lacul Corbu II Constanţa
- pescuit sportiv la Feeder, în 4-7 iulie, la Sălaj;
- pescuit sportiv cu năluci din barcă – din 20 aprilie până în 20 octombrie, în diverse locaţii (Beliş, Bicaz, Periprava, Caraiman, V. Argovei, Mânjeşti, Rogojeşti, V. Frumoasei),
- cupa ligii la păstrăv, în 5-6 aprilie, la Stolnici;
- pescuit cu muscă artificială, în 4-6 octombrie, la AJVPS Mureş.
• organizarea şi desfăşurarea campionatului AGVPS de tir vânătoresc, în zilele de 6- 8 septembrie, la AJVPS Neamţ.

Iată, deci, câteva dintre cele mai importante activităţi şi acţiuni întreprinse în interes general, de Consiliul AGVPS şi conducerea executivă a acesteia, în decursul celor aproape 8 luni trecute de la precedentul Congres.
Desigur că la nivelul conducerilor asociaţiilor afiliate s-a luat cunoştinţă, din circularele transmise periodic, şi despre alte activităţi şi probleme care ne preocupă, atât pe noi şi conducerile acestor asociaţii afiliate, cât şi pe membrii vânători şi pescari sportivi ai acestora.
În acelaşi timp trebuie să ne reamintim că, de mai bine de doi ani, tot amânăm problema modificării şi completării Statutului AGVPS, pentru punere în deplin acord cu legea şi cu dorinţele maselor de vânători şi pescari sportivi pe care-i reprezentăm, aşa încât prevederile acestui statut să poată fi întocmai respectate, atât de noi cât şi de reprezentanţii asociaţiilor afiliate. Statutul AGVPS constituie, potrivit prevederilor legale, lege pentru toţi, mai ales în relaţiile dintre reprezentanţii AGVPS şi ai asociaţiilor afiliate, precum şi invers. Dar o lege a noastră pe care, din păcate, unii dintre noi nu o mai respectă întocmai, ci doar atât cât le convine. Iar modificarea/completarea prevederilor actualului Statut al AGVPS, care nu mai convine unor conduceri de asociaţii afiliate, nu a putut fi făcută, deoarece aceste conduceri şi celelalte nu au dat curs invitaţiei noastre de a ne transmite modificările pe care le-ar dori materializate într-un statut modificat şi completat.
Într-o astfel de situaţie, de democraţie fără reguli exacte şi fără a fi respectate întocmai cele în vigoare, ne putem îndepărta, încet-încet, spre ceva nedorit (haos, anarhie), ceea ce nu poate fi acceptat. De aceea, se simte nevoia modificării şi completării Statutului AGVPS, pe baza propunerilor care trebuie să plece de jos în sus, lucru care nu s-a întâmplat. Până atunci statutul nostru, ca orice lege, trebuie respectat întocmai de către toate conducerile asociaţiilor afiliate. De aceea, conducerile asociaţiilor care cred că nu-l pot respecta, dintre cele care nu-l respectă nici în prezent, trebuie să opteze singure, dacă au onoare, pentru plecarea din AGVPS, conştiente de faptul că, oricum, scopurile principale le-au fost deja servite, fără nici o implicare şi cheltuială din partea lor şi de faptul că pot beneficia, în continuare, de rezultatele eforturilor viitoare ale conducerii AGVPS.
Trebuie să recunoaştem că am mai rămas restanţieri (împreună) şi în privinţa organizării unei Expoziţii naţionale de trofee de vânătoare şi a evaluării oficiale a trofeelor neomologate încă. Această acţiune a depins şi depinde, în cea mai mare măsură, de disponibilitatea vânătorilor pentru omologarea trofeelor pe care le deţin şi de opţiunea înscrierii acestora în catalogul naţional al trofeelor de vânătoare. Totul depinde însă, în primul rând, de ajutorul conducerilor asociaţiilor vânătoreşti, fiindcă acestea cunosc vânătorii deţinători de trofee medaliabile şi îi pot stimula/determina în acest sens.
Trebuie să mai reamintim şi faptul că, în ciuda efortului remarcabil depus de conducerea executivă a AGVPS pentru întocmirea unei documentaţii eligibile de atragere fonduri europene, în interesul unei pregătiri mai serioase în specialitate a paznicilor de vânătoare, acest lucru nu s-a reuşit în perioada la care ne referim, concurenţa entităţilor eligibile fiind extraordinară.
Aria preocupărilor conducerii AGVPS nu s-a limitat însă doar la cele precizate mai sus, în prezentul raport neputându-se reliefa toate iniţiativele, preocupările, acţiunile şi activităţile desfăşurate în interes comun, iniţiate şi duse la îndeplinire de la acest nivel.
Din ceea ce s-a precizat deja, apreciem că se poate contura totuşi concluzia unei activităţi susţinute a conducerii AGVPS în interes general, care nu poate fi contestată sau anulată, în nici un caz, prin scrisorile şi dezinformările incalificabile care circulă sub protecţia anonimatului pe e-mail-urile asociaţiilor vânătoreşti afiliate. Documente care nu fac altceva decât să caracterizeze autorii şi un anume comportament inacceptabil al acestora, în raport cu conducerea AGVPS, cu noi toţi ceilalţi şi cu societatea în care trăim.

p. Consiliul AGVPS
Neculai Şelaru


REALIZAREA BUGETULUI A.G.V.P.S. DIN ROMÂNIA
PE ANUL 2013


Bugetul AGVPS din România, structurat în tabelul anexat pe venituri şi cheltuieli în coloana I şi pe activităţi obşteşti şi economice în coloanele II şi III, a fost conceput, după cum se cunoaşte, în funcţie de:
• obiectivele prioritare ale A.G.V.P.S. din România;
• prevederile şi realizările bugetare programate şi realizate în anul 2012;
• c/val. de 4,6 lei/euro;
Acest buget a fost aprobat, în forma prezentată, de către Congresul AGVPS din data de 20 septembrie 2013.
În tabelul anexat sunt prezentate, comparativ cu cifrele aprobate, cifrele prognozate a fi realizate în anul 2013 (coloana IV), precum şi veniturile şi cheltuielile aferente activităţilor cu caracter obştesc şi a celor desfăşurate cu caracter economic accesoriu (coloana V şi VI).

Venituri
După cum rezultă din cifrele înscrise în coloana IV din tabel, în anul 2013 s-au realizat venituri totale mai mari cu cca. 13% comparativ cu prevederile bugetare, situaţie care se explică după cum urmează:
• A.G.V.P.S. a înregistrat venituri din cota de participare a asociaţiilor afiliate la un nivel superior celui prevăzut în buget, cu 38%, ca urmare a evidenţierii in contabilitate a veniturilor certe aferente anului 2013, stabilite pe baza încasării efective a acestora (pana la 18.03.2014) precum si prin înregistrarea, conform balanţelor de verificare la 31.12.2013 primite de la asociaţiile afiliate pana la 20.12.2014, a sumelor sigure datorate pentru anul 2013, conform prevederilor statutare (2,2% din valoarea cotizaţiilor anuale de membru încasate).
• alte venituri încasate din activitatea non profit au depăşit nivelul prevederilor bugetare, în special pe seama recuperării unor cheltuieli de judecată efectuate în anii precedenţi, ca urmare a soluţionării favorabile în instanţă a unora dintre litigii;
• veniturile economice realizate au fost doar cu 0,8% sub nivelul prevederilor bugetare, datorită diminuării veniturilor din vânzarea imprimatelor cu regim special, din vânzarea almanahului şi calendarului şi din producţia şi valorificarea căţeilor la Complexul Cernica; o anumită influenţă a avut-o şi faptul că bugetul a fost calculat la un curs de 4,6 lei/euro, iar cursul mediu înregistrat în anul 2013 a fost de 4,4190 lei/euro ; nu în ultimul rând, trebuie amintit faptul că, pe ultimele 4 luni ale anului 2013, nu s-a înregistrat nici un venit din închirierea sediului nou din str. Băneasa Ancuţa, deşi în luna octombrie s-a semnat un contract de închiriere a acestuia pentru o perioada de 10 ani, dar cu o perioada de graţie de doua luni, aşa încât chiria încasată în avans se va evidenţia contabil doar începând cu 01.01.2014.
Din cifrele prezentate rezultă că ponderea veniturilor non-profit din totalul veniturilor realizate a fost de 44,04%, în condiţiile în care 43,6% reprezintă aportul asociaţiilor afiliate prin cota de participare la bugetul AGVPS. Restul veniturilor, de 56% din veniturile totale, evidenţiază efortul financiar propriu al AGVPS, depus pentru a reprezenta eficient interesele asociaţiilor afiliate şi ale membrilor acestora, chiar în detrimentul unor interese patrimoniale ale acesteia.
În concluzie, în anul 2013 s-a realizat un venit de 2.685.196 lei, faţă de o sumă de 2.375.000 lei prevăzută în buget, rezultând o realizare a veniturilor programate în procent de 113%.
Cheltuieli
In anul 2013, cheltuielile totale înregistrate de AGVPS din România au fost mai mari cu cca. 9%, faţă de cele prevăzute în bugetul aprobat.
Situaţia, pe capitole de cheltuieli, se prezintă după cum urmează:

Cheltuielile administrativ –funcţionale. Nivelul realizat al acestora, la finalul anului 2013, este cu cca. 5,6% mai ridicat faţă de cel prevăzut în bugetul aprobat, în principal pe seama cheltuielilor efectuate pentru verificările PRAM şi autorizările centralelor termice de la sediul AGVPS şi din Băneasa Ancuţa (cca. 8.500 lei), a obţinerii documentaţiei cadastrale pentru imobilele din str. Băneasa Ancuţa (1.200 lei) si a obţinerii documentaţiei pentru autorizarea barajelor de la Afumaţi (1.000 lei). De asemenea, depăşirea acestor cheltuieli se datorează situaţiei speciale înregistrate în acest an la Complexul Cernica, unde s-au impus şi o serie de cheltuieli necesare obţinerii autorizaţiei de funcţionare a Canisei (staţii de dezinfectare, trusa medicala permanentă, abonament servicii sanitar-veterinare şi de preluare deşeuri animale etc.), în suma de cca. 6.800 lei. În plus, faţă de prevederile bugetare, s-au depăşit cheltuielile la utilităţi (energie, apa gaze) cu cca. 5.100 lei, cheltuielile de prestări servicii diverse cu cca. 2.000 lei, cele cu materiale consumabile şi obiecte de inventar cu cca. 1.900 lei, cheltuieli cu hrănirea, vaccinarea si tratarea câinilor cu cca. 2.000 lei, precum şi
Cheltuielile de salarizare. Aceste cheltuieli au fost mai mici faţă de cele programate în buget, cu un procent de 1,6% . A contribuit la această diminuare faptul că nu au fost ocupate permanent toate posturile din statul de funcţii, atribuţiile acestora fiind preluate de directorul general şi de alţi câţiva salariaţi, iar premieri, inclusiv de sfârşit de an, s-au acordat doar punctual, pentru activităţi meritorii.

Cheltuielile cu colaboratorii. Acestea cuprind drepturile de autor cuvenite coloratorilor revistei, onorariile avocaţilor şi onorariile experţilor, precum şi sumele datorate în baza unor convenţii civile de prestări servicii, care sunt mai mari cu 2,3% faţă de cele prognozate, în principal pe seama onorariilor datorate pentru prestarea unor servicii ocazionale.

Cheltuielile cu servicii executate de terţi. Cuprind contravaloarea reparaţiilor diverse, precum şi a serviciile poştale şi a celor bancare. Aceste cheltuieli efectuate în anul 2013 au fost mai mari cu cca. 77,4% faţă de cele programate, în principal din cauza lucrărilor de reparaţii neprogramate, care s-au dovedit a fi absolut necesare, la sediul AGVPS din Calea Moşilor 128, unde s-au executat lucrări de reparaţii ale acoperişului clădirii, ale oficiului, ale celor 3 grupuri sanitare şi ale unor spaţii de la demisolul clădirii (în vederea unei eventuale închirieri), în valoare de cca. 7.600 lei, precum şi a reparării ştucaturii ornamentale şi finisajelor din interiorul Sălii de consiliu, în valoare de cca. 1.200 lei. De asemenea, la Hala de producţie închiriată, din str. Vâlsăneşti nr. 27, au fost necesare şi s-au executat lucrări de hidroizolaţie a acoperişului clădirii în valoare de cca. 5.900 lei, iar la Complexul Cernica au fost necesare lucrări neprevăzute de reparaţii ale bazinului de apă, de remediere a instalaţiei electrice aferente, precum şi lucrări de întreţinere curenta a cabanei paznicului, în sumă de cca. 3.500 lei. Valoarea reparaţiilor auto necesare a depăşit, în anul 2013, prevederile bugetare cu cca. 7.000 lei. La cele enumerate mai sus se adaugă şi cota de cheltuieli aferentă lucrărilor de întreţinere de la Amenajarea Piscicolă Afumaţi de cca. 14.000 lei.

Cheltuielile legate de expertizarea sediului. S-au înregistrat la un nivel mai mare decât cel prevăzut în buget, cu 10.211 lei, respectiv cu cca. 12,1% , deoarece s-a considerat posibilă şi oportună obţinerea unui certificat de urbanism avantajos în perspectivă, după terminarea expertizării, pentru a se crea premizele aprobării ulterioare a unor construcţii anexe.

Cheltuielile de execuţie şi expediţie a revistei. S-au realizat la un nivel aproximativ egal cu cel prevăzut în buget, înregistrând totuşi o uşoară creştere, de numai 0,5%.

Cheltuielile de reprezentare externă. Au fost compuse din cotizaţii datorate organismelor internaţionale de profil (C.I.C., C.I.P.S. şi F.A.C.E.) şi din cheltuielile ocazionate de participarea la congrese, conferinţe, simpozioane şi alte manifestări cinegetice şi halieutice externe. Aceste cheltuieli au fost cu cca. 1,4% mai mici faţă de cele programate, pe seama economiilor cu deplasările în străinătate.
Cheltuielile de reprezentare internă. Se referă la cheltuielile ocazionate de organizarea Congresului A.G.V.P.S. în anul 2013 şi a şedinţelor de consiliu, precum şi la cheltuielile cu deplasările interne, de protocol şi de promovare a imaginii AGVPS. Acestea au fost mai mari decât cele prevăzute in buget, cu cca. 82,8%, datorită, în principal, cheltuielilor nerecuperate efectuate cu ocazia Congresului AGVPS de la Alba Iulia şi sărbătoririi Zilei Vânătorului şi Pescarului Sportiv (cca. 22.350 lei), fără nici un fel de contribuţie materială a asociaţiei gazdă - AJVPS Alba. S-au mai înregistrat depăşiri ale cheltuielilor programate pentru deplasări interne (cca. 2.750 lei), a celor pentru desfăşurarea de şedinţe, comisii, instruiri (cca. 2.700 lei), ale celor cu publicaţiile oferite gratuit ( cca. 4.300 lei), precum si a celor de protocol, cu prilejul anumitor întâlniri, şedinţe, congrese etc. (1.500 lei) . De asemenea, pentru promovarea imaginii AGVPS s-au derulat 2 contracte de publicitate, in sistem barter (publicitate PVTV şi M&G Crap/publicitate in revista VPR) în suma de cca. 5.550 lei.

Cheltuielile cu concursurile şi campionatele naţionale. S-au realizat la un nivel valoric mai scăzut cu cca. 40,7% faţă de cel programat, deoarece s-au făcut economii faţă de prevederile bugetare pe seama unei participări mai reduse la finalele competiţiilor de pescuit sportiv, tir vânătoresc si neorganizării concursurilor de chinologie vânătorească.

Cheltuielile cu impozite şi taxe. Au fost mai mari comparativ cu cele prevăzute în buget, cu cca. 43,5%, din cauza cotei de TVA nededuse conform pro-ratei, a TVA aferentă combustibilului şi întreţinerii auto, precum şi din cauza impozitării unor cheltuieli nedeductibile (parţial combustibil şi reparaţii auto precum şi TVA aferent, cota de amortizare aferentă diferenţelor din reevaluări, pierderi din creanţe etc.) .

Cheltuielile cu amortizările si ajustările de valoare. Se referă la amortizarea mijloacelor fixe, precum si la ajustările pentru deprecierea creanţelor. Acestea au fost mai mari decât cele prevăzute în buget cu 17,8%, deoarece au fost înregistrate ajustări pentru deprecierea creanţelor în valoare de 83.889 lei, reprezentând cote de participare la Bugetul AGVPS datorate de asociaţiile afiliate, pentru care nu există certitudinea încasării lor.

Cheltuielile cu asigurările. Se refera la asigurările pentru membrii vânători ai asociaţiilor afiliate, la asigurările pentru clădiri şi mijloace de transport, care s-au realizat la un nivel foarte apropiat de cel prevăzut în buget.

Alte cheltuieli din exploatare. Se referă la cheltuielile ocazionale şi neprevăzute, precum şi la cele privind dobânzile şi diferenţele de curs valutar. Acestea au fost mai mari decât cele prevăzute în buget în urma trecerii pe costuri a datoriei unui chiriaş insolvabil, în sumă de 5.677,48 lei.

După cum se poate constata din cifrele prezentate în Anexă, există poziţii la care s-au depăşit considerabil cheltuielile, dar şi poziţii la care nivelul cheltuielilor a fost sub cel prevăzut în buget, realizându-se per total o depăşire a nivelului cheltuielilor cu 212.245 lei, pe fondul pozitiv al existenţei disponibilităţilor băneşti şi unei balanţe de încasări şi plăţi, de asemenea, permanent pozitivă.

Rezultatul exerciţiului
Din datele prezentate mai sus se concluzionează că rezultatul exerciţiului financiar, al activităţi desfăşurate de A.G.V.P.S. în anul 2013, s-a concretizat printr-un excedent financiar de 122.951 lei, faţă de un excedent prognozat de 25.000 lei.


Director general, Contabil şef,

Dr. ing. Neculai Şelaru ec. Marina Leotică

PROIECT

OBIECTIVE PRIORITARE PENTRU PERIOADA
10 MAI 2014 – …..MAI 2015

Prioritare pentru AGVPS din România, asociaţiile afiliate la aceasta şi membri vânători şi pescari sportivi ai acestora sunt considerate a fi, în viitorul apropiat, următoarele:
1. Modificarea şi reformularea/completarea unor prevederi ale Statutului AGVPS din România, iar ulterior, revederea statutelor unor asociaţii afiliate, pentru a fi aduse în deplin acord cu legea şi, respectiv cu Statutul AGVPS actualizat, ţinând seama, în principal, de interesele membrilor vânători şi pescari sportivi ai acestor asociaţii;
2. Revederea, pentru aducere în deplin acord cu legea şi cu Statutul AGVPS, a „Normelor unitare privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor generale de analiză şi alegeri, de la nivelul grupelor, cluburilor/filialelor şi asociaţiilor afiliate, până la nivelul AGVPS din România", mai înainte de declanşarea adunărilor generale de alegeri, ce vor urma Congresului AGVPS din mai 2015;
3. Revederea criteriilor de angajare a personalului AGVPS din România şi a personalului organizaţiilor afiliate la aceasta, pe baza principiului competenţei şi prin concurs pe post, la care să poată participa doar persoanele eligibile;
4. Continuarea şi/sau susţinerea acţiunilor demarate de unele asociaţii afiliate pentru redobândirea în gestionare a unor fonduri cinegetice abuziv atribuite, de către Comisia MMP, altor asociaţii de vânători, la propunerea unor asociaţii de proprietari de terenuri constituite cu încălcarea legii;
5. Continuarea şi/sau susţinerea acţiunilor demarate de unele asociaţii afiliate, pentru prelungirea valabilităţii vechilor contracte de folosinţă piscicolă prin acte adiţionale noi, după exemplul asociaţiilor care au obligat deja ANPA, prin hotărâri definitive şi irevocabile, în acest sens;
6. Continuarea litigiilor demarate în contradictoriu cu FRPS, la nivelul instanţelor judecătoreşti competente, pentru clarificarea calităţii AGVPS din România, de for reprezentativ, la nivel naţional şi internaţional, al pescarilor sportivi de competiţie, ai celorlalţi pescari undiţari şi ai vânătorilor din România;
7. Susţinerea deschisă, în rândul membrilor asociaţiilor afiliate şi ai parlamentarilor care ne reprezintă, pe zone interesele, a iniţiativelor legislative demarate de deputaţi vânători, pentru îmbunătăţirea legilor privind vânătoarea, pescuitul, armele, sportul şi managementul cinegetic în zonele de frontieră;
8. Reluarea intervenţiilor şi documentaţiilor deja depuse la nivelul Departamentului pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, în vederea obligării reprezentanţilor acestei autorităţi, să ducă întocmai la îndeplinire obligaţiile ce decurg din lege în sarcina lor, pe linie de vânătoare şi de pescuit recreativ-sportiv în România;
9. Popularizarea experienţei pozitive a asociaţiilor, filialelor/cluburilor şi grupelor, pe linie de responsabilă gospodărire a fondurilor cinegetice şi a zonelor de pescuit recreativ-sportiv, de consolidare economică a acestora şi de creştere a gradului de democraţie în luarea deciziilor la toate nivelurile;
10. Îmbunătăţirea imaginii AGVPS, în plan internaţional şi intern, prin:
• organizarea unei reuniuni a Forului de Coordonare al CIC pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, împreună cu RNP Romsilva, la sfârşit de octombrie 2014, în scopul dezbaterii problemei involuţiei efectivelor de iepuri în Europa, precum şi a cauzelor şi măsurilor care se pot lua în interesul unui reviriment în domeniu;
• organizarea unui Comitet de Direcţie al FACE, împreună cu conducerile AJVPS Timiş şi AJVPS Arad, în care se vor dezbate probleme importante de cunoscut şi susţinut, în interesul celor peste 7.000.000 de vânători europeni, pe linie de comercializare, port, folosire şi păstrare arme civile, de vânare a păsărilor migratoare, de încurajare a vânătorii tradiţionale cu arcul şi cu păsări de pradă, de susţinere a unui management diferit, în funcţie de condiţiile locale, pentru speciile de faună cinegetică strict protejate în prezent etc.;
• organizarea unei dezbateri deschise la nivel naţional sau unui simpozion naţional pe tematică „Vânătoarea încotro?";
• perfecţionarea, în continuare, a unui dialog direct, sobru şi corect din punct de vedere legal şi statutar, cu vânătorii şi pescarii sportivi din România, prin deschiderea unui forum pe site-ul AGVPS din România;
• diversificarea, în continuare, a conţinutului revistei „Vânătorul şi Pescarul Român”;
• organizarea unei Expoziţii naţionale de trofee de vânătoare şi a evaluării trofeelor neomologate încă, ale vânătorilor care sunt de acord cu omologarea şi cu înscrierea acestora în viitorul Catalog naţional al trofeelor de vânătoare din România;
• transmiterea de comunicate către mass-media locală şi centrală, cu privire la realizările AGVPS şi ale diverselor asociaţii afiliate, ale filialelor/cluburilor, ligilor şi grupelor acestora.
NOTĂ: Prezentul proiect „Obiective prioritare pentru perioada 10 mai 2014 – …. mai 2015”, ale AGVPS şi ale organizaţiilor afiliate, poate fi îmbunătăţit prin aportul şi propunerile concrete ale oricărui delegat al asociaţiilor afiliate, în Congresul AGVPS şi ale oricărui membru al acestora, care ia cunoştinţă de ele şi doreşte să-şi aducă propria contribuţie la îmbunătăţirea lor.

N. Şelaru
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 11 Mai 2014, 21:45

ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI
DESPRE A.G.V.P.S.

1. Ce a fost şi ce este A.G.V.P.S. din România?
2. Ce a făcut şi ce face A.G.V.P.S. în interesul vânătorilor, pescarilor sportivi şi asociaţiilor acestora?
3. Care sunt avantajele şi dezavantajele afilierii la A.G.V.P.S.?
4. Cum foloseşte A.G.V.P.S. cota de 2,2% din cotizaţiile membrilor?

Iată doar câteva din întrebările pe care le-am auzit destul de frecvent în decursul timpului, puse în mod nevinovat ori evident maliţios, de către membri corecţi ai asociaţiilor afiliate şi neafiliate, mai puţin informaţi sau instruiţi, dar şi de către exponenţi cu pretenţii ai unor astfel de asociaţii, care, teoretic, ar trebui să ştie sau chiar ştiu foarte bine răspunsurile la întrebările puse.
Fiindcă le-am auzit de prea multe ori, mai ales în ultima perioadă, fie din partea unor membri oneşti ai asociaţiilor afiliate, care au tot dreptul la un răspuns plauzibil, fie din partea unor opozanţi din afară sau din interior, cunoscuţi sau necunoscuţi, ai unităţii vânătorilor şi pescarilor sportivi din România, mă simt obligat moral să reiau şi să completez răspunsurile parţiale date sau transmise până acum, în scopul clarificării tuturor celor care, dintr-un motiv sau altul, sunt interesaţi în această chestiune oarecum controversată.
Deşi am convingerea că răspunsurile deschise ce vor urma vor alimenta alte şi alte întrebări sarcastice, din partea opozanţilor nemulţumiţi ori rău intenţionaţi, îmi asum acest risc, cu gândul la marea majoritate a colegilor noştri vânători şi pescari sportivi, care, cu certitudine, vor înţelege corect, ceea ce nu este deloc greu de înţeles, despre istoria, importanţa şi rolul A.G.V.P.S., de liant al unităţii acestora şi de apărător eficient al intereselor lor.

Ce a fost şi ce este A.G.V.P.S.?
S-a născut ca organism de reprezentare unitară a intereselor vânătorilor din România, după Marea Unire din 1918, fiind compus din emanaţi de seamă ai uniunilor de asociaţii din fostele provincii româneşti.
Prestigiul Uniunii Generale a Vânătorilor din România (U.G.V.R.) – antecesoarea A.G.V.P.S. – izvora atunci, din personalitatea vânătorilor aleşi, într-un cadru mai puţin democratic decât în prezent, la conducerea acestei Uniuni Generale, aflată sub Înaltul Patronaj al Casei Regale.
Rolul Uniunii era însă doar reprezentativ, de susţinere la înalt nivel a intereselor comune ale vânătorilor din ţară, de iniţiere şi aliniere la mişcarea internaţională în profil şi de ridicare a nivelului de cultură vânătorească a membrilor săi.
În 1948, prin lege, Uniunea de asociaţii a fost înlocuită printr-o Asociaţie obligatorie a tuturor Vânătorilor din România (AGV).
Din 1948 până în 1990, Asociaţia Generală a Vânătorilor, devenită în 1953 Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S.), a reprezentat însă cu totul altceva. Mai întâi, din 1948 până în 1968, a reprezentat o Asociaţie naţională unică a vânătorilor şi pescarilor sportivi din întreaga ţară, organizaţi în Filiale Regionale cu personalitate juridică, la rândul lor compuse din Filiale raionale fără personalitate juridică, iar în continuare, din grupe ale vânătorilor, organizate pe fonduri de vânătoare.
Din 1968 până în 1990, această asociere obligatorie a vânătorilor şi pescarilor sportivi din România, a fost reorganizată în Asociaţii Judeţene şi din Municipiul Bucureşti ale acestora, cu personalitate juridică şi patrimoniu propriu. În continuare, în cadrul acestor asociaţii cu personalitate juridică, membrii lor erau organizaţi în filiale şi grupe, ultimele la nivel de fond de vânătoare sau zonă de pescuit recreativ-sportiv.
Rolul A.G.V.P.S. din România, impus imperativ prin lege, a fost deci mult mai important decât înainte de 1948 şi decât după 1996, când stabilirea rolului şi scopului său au fost lăsate, democratic, la latitudinea celor afiliaţi şi a intereselor de moment ale acestora. Astfel, A.G.V.P.S. din România, care, în perioada 1948 – 1996, a fost un organism de conducere centralizată, cu mână fermă, a întregii activităţii vânătoreşti din România, a redevenit după 1996, un simplu for de reprezentare, la nivel naţional şi internaţional, a intereselor vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră. În aceste condiţii de democraţie reinstaurată, întreaga conducere directă a activităţii cinegetice şi de pescuit recreativ-sportiv a fost trecută, ca urmare a modificărilor legislative intervenite, la nivelul asociaţiilor afiliate, apoi şi neafiliate, şi propriilor organe de conducere ale acestora, alese în modul democratic arhicunoscut, de reprezentanţi filialelor/cluburilor sau grupurilor acestora, după caz.
Aceste roluri diferite în timp ale A.G.V.P.S. din România, determinate (schimbate) prin modificări legislative impuse în scopul înfăptuirii politicii temporare a statului în domeniul cinegetic şi halieutic, au influenţat covârşitor rezultatele activităţii cinegetice şi bunăstarea vânătorilor şi pescarilor sportivi din România, apreciată din punct de vedere al posibilităţilor acestora, de practicare a vânătorii şi pescuitului recreativ-sportiv în România.
Vrem sau nu vrem să recunoaştem, epoca de aur pentru marea majoritate a vânătorilor şi pescarilor sportivi din România pare să fi apus. Iar în cazul vânătorilor, pentru totdeauna
Într-o perioadă de dictat a conducerii A.G.V.P.S. din România, ne referim la perioada 1948 – 1996, când întreaga activitate era condusă de profesionişti recunoscuţi, lucrurile au evoluat cum nu se poate mai bine din punct de vedere al sporirii efectivelor de vânat şi peşte şi, implicit, a cotelor de recoltă, toate în interesul bunăstării vânătorilor şi pescarilor din România. Fiindcă nu putem să nu ne reamintim rezultatul activităţii de îngrijire şi ocrotire a faunei cinegetice de către vânători, precum şi populările dispuse şi efectuate în timp cu diverse specii de vânat (iepuri, căpriori, fazani, potârnichi, capre negre, cerbi comuni, cerbi lopătari, mistreţi, cocoşi de munte etc.), care explică, împreună, evoluţia extraordinară a efectivelor acestor specii şi, implicit, cotele de recoltă realizate anual. În mod similar, putem aprecia evoluţia pazei fondului piscicol natural, a creşterii suprafeţelor amenajărilor piscicole proprii, a populărilor acestor amenajări şi a apelor naturale etc.
În plus, reciprocitatea dispusă de la nivelul A.G.V.P.S. şi respectată cu sfinţenie de toate conducerile asociaţiilor pe atunci subordonate, asigura vânătorilor şi pescarilor sportivi o libertate de mişcare şi o bunăstare, din acest punct de vedere, la care nu mai speră nicicum în zilele noastre.
Descentralizarea postrevoluţionară a activităţilor cinegetice şi de pescuit recreativ-sportiv şi îngheţarea puterii de decizie la nivelul conducerilor asociaţiilor teritoriale, dintre care multe nou înfiinţate, în unele cazuri dominate de impostură şi tendinţe dictatoriale, precum şi deteriorarea gravă a calităţii membrilor noştri, inclusiv din punct de vedere moral, prin primirea impusă a noilor membri vânători, a condus la o stare generală de nemulţumire care nu mai poate fi trecută cu vederea, în detrimentul protecţiei şi conservării efectivelor de faună cinegetică şi piscicolă şi a condiţiilor de desfăşurare a activităţii vânătorilor şi pescarilor sportivi din România.
Dincolo de evoluţia sau involuţia succint prezentată, determinată prin politicile adoptate de conducerile administraţiilor temporare ale statului în domeniile vânătorii şi pescuitului sportiv, trebuie să acceptăm şi partea proprie de culpă şi uneori de neînţelegere a intereselor noastre majore. Fiindcă nu întotdeauna, conducerile asociaţiilor vânătoreşti au reflectat, precum conducerea A.G.V.P.S., la interesele generale ale vânătorilor şi pescarilor sportivi din România, punând, de foarte multe ori de înţeles, interesele sectare înaintea celor generale. Dar nu a fost singurul şi cel mai mare rău adus interesului general. Aceasta a constat în trădarea acestor interese, complacerea în expectativă şi, uneori, atacurile incalificabile la adresa celor ce au dovedit, în timp, consecvenţă şi inflexibilitate în susţinerea acestor interese generale.

În privinţa a ceea ce este A.G.V.P.S. în prezent se mai impun câteva precizări.
A.G.V.P.S. din România nu este un organism străin organizaţiilor afiliate, ci se compune din reprezentanţi ai acestora, aleşi în mod oarecum democratic, deocamdată proporţional cu numărul de membri ai fiecăreia. Ea este condusă la vârf de un Congres, compus din aproape 350 – 400 de delegaţi ai asociaţiilor afiliate, şi dintr-un Consiliu al A.G.V.P.S., compus din 21 de reprezentanţi, toţi proveniţi din rândurile acestor asociaţii, care împreună cuprind peste 50.000 de vânători şi peste 120.000 de pescari sportivi din toată ţara. În numărul de 21 de membri ai Consiliului A.G.V.P.S. sunt incluşi: un preşedinte, 3 vicepreşedinţi, un director general şi 16 membri ai Consiliului, aleşi sau realeşi din 5 în 5 ani, pe grupe de judeţe.
Cu mici excepţii, Consiliul s-a reunit periodic, de regulă de 4 ori pe an, iar Congresul, anual, adoptând la astfel de reuniuni toate deciziile importante pentru A.G.V.P.S. şi pentru asociaţiile afiliate şi membri acestora.

Ca a făcut şi ce face A.G.V.P.S. din România în interesul vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţară?
În cei 24 ani trecuţi de la alegerile absolut libere din anul 1990, A.G.V.P.S. din România, prin conducerile succesive, alese să reprezinte loial interesele asociaţiilor afiliate şi ale membrilor acestora, a avut, în interes general, următoarele iniţiative/realizări concrete:
• a iniţiat, consiliat şi susţinut cu succes, promovarea unui proiect nou de lege privind activitatea de vânătoare, care a fost promulgat ca Lege a vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic – în anul 1996 (sub nr. 103), într-o formă apropiată de cea concepută iniţial, favorabilă gestionării responsabile a faunei cinegetice, intereselor vânătorilor români şi societăţii din România;
• a contribuit ulterior, în mod decisiv, la remodelarea proiectului catastrofal de lege de înlocuire a Legii nr. 103/1996, în perioada 2004-2006, şi la îmbunătăţirea, prin modificări şi completări repetate, a Legii protecţiei fondului cinegetic şi a vânătorii – nr. 407/2006, în perioada 2007, 2008, dar şi ulterior acestei perioade;
• a urmărit cu atenţia cuvenită elaborarea şi promovarea variantelor de proiecte de lege privind pescuitul şi acvacultura şi a reuşit să impună câteva prevederi avantajoase protecţiei fondului piscicol şi intereselor pescarilor sportivi din România, începând din anul 2001 încoace;
• a urmărit, de asemenea cu atenţia cuvenită, elaborarea şi promovarea proiectului de lege privind armele de foc şi muniţia, aşa încât acesta (proiectul) să devină, după mai multe intervenţii succesive şi consecvente, cât de cât acceptabil pentru vânătorii din România;
• a urmărit, în continuare, şi propunerile de modificare şi completare a altor legi, care ne pot preorienta activitatea şi a intervenit, de fiecare dată, cu propuneri de amendare a proiectelor, în interesul membrilor asociaţiilor afiliate;
• în continuare, reprezentanţii A.G.V.P.S. au intervenit, cu consultarea şi în interesul tuturor vânătorilor şi pescarilor sportivi din România, pe textul tuturor proiectelor de acte normative subsecvente principalelor legi la care am făcut referire (privind vânătoarea, pescuitul şi armele civile), reuşind modificarea şi completarea în bine a majorităţii acestora;
• a reuşit, în urma unor confruntări de o duritate aparte avute cu reprezentanţii autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură, să asigure recontractarea directă, în anul 2000, a 70% din fondurile de vânătoare gestionate anterior de către organizaţiile vânătoreşti afiliate, în condiţii mai mult decât favorabile vânatului şi vânătorilor români înscrişi în acestea;
• a reuşit ulterior, datorită înţelegerii dintre conducerile executive ale A.G.V.P.S. şi ale RNP Romsilva, să recontracteze, în anul 2001, folosinţa salmonicolă a apelor de munte, de asemenea în condiţii acceptabile pentru pescarii sportivi care îndrăgeau pescuitul în astfel de ape;
• în anul 2003, a reuşit să recontracteze, cu CNAFP, şi folosinţa piscicolă a apelor naturale curgătoare colinare şi de şes, precum şi perimetrul lacurilor de acumulare, malul Dunării şi apele teritoriale ale Mării Negre, toate în scop de pescuit recreativ sportiv, în condiţii care să facă posibil, pe mai departe, sportul de masă în acest domeniu;
• a readus România/A.G.V.P.S. din România, în anul 1990, în C.I.C. şi C.I.P.S., prin preluarea obligaţiilor restante ale statutului român faţă de aceste organisme internaţionale în profil şi achitarea, ulterioară, a cotizaţiei anuale de membru;
• a reuşit acceptarea A.G.V.P.S. din România ca membru efectiv al FACE, încă din anul 2000, ca primă structură neguvernamentală din România înscrisă într-o structură a U.E, mai înainte de primirea României în U.E.;
• a organizat, sub egida C.I.C, 4 simpozioane internaţionale privind: „Ursul brun” (Braşov - 1995), „Păsările migratoare din Palearctic” (Bucureşti - 1996), „Capra neagră” (Bucureşti - 1997) şi „Vânatul nu are frontiere” (Bucureşti - 2004);
• a organizat, sub egida FACE, un interesant simpozion pe tema integrării mişcării vânătoreşti din România în mişcarea europeană în profil (Bucureşti - 2001) şi mai multe întâlniri în probleme de interes comun în România;
• în decursul întregii perioade trecute după 1990, a reuşit să menţină vie mişcarea sportivă pe linie de pescuit sportiv, de chinologie vânătorească şi de tir vânătoresc, organizând anual câte un campionat privat în domeniu, cu toate finalele susţinute financiar de către A.G.V.P.S.;
• a făcut posibilă participarea concurenţilor români, mai mult decât oricând până în 1989, la competiţii externe şi la campionate internaţionale şi mondiale de pescuit sportiv, inclusiv prin susţinere financiară din partea A.G.V.P.S.;
• a perfecţionat cadrul pregătirii şi promovării noilor membri vânători, precum şi al instruirii membrilor cotizanţi până în anul 2009, an din care autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură a transformat examenele de vânător în „afacere şi parodie”;
• s-a preocupat, în continuare, de instruirea candidaţilor şi membrilor vânători, prin elaborarea unor lucrări de specialitate, cu sau fără contribuţie materială din partea A.G.V.P.S.;
• a sprijinit, în mod eficient, crearea cadrului instituţional favorabil pregătirii personalului de specialitate, de la paznic de vânătoare până la director de asociaţie vânătorească;
• a reuşit, tot de la nivelul A.G.V.P.S., să facă posibilă dotarea cu arme de pază a paznicilor de vânătoare ai organizaţiilor afiliate, în condiţii economice avantajoase pentru aceste asociaţii
• a prezentat mai multe referate ştiinţifice la reuniunile CIC şi ale Forului acestuia de coordonare pentru Europa Centrală şi de Sud-Est, cu privire la problematica şi evoluţia diverselor specii de vânat, a managementului acestora în România etc.;
• a asigurat, în mod avantajos (gratuit), toţi membrii vânători ai organizaţiilor afiliate pentru eventuale accidente de vânătoare şi răspundere civilă a acestora în legătură cu practicarea vânătorii;
• a avut o contribuţie esenţială la înfiinţarea Muzeului de Vânătoare al Carpaţilor-Posada şi a fost prima instituţie care a susţinut şi contribuit la înfiinţarea primului Colegiu Cinegetic din România;
• a organizat o Adunare Generală de excepţie a C.I.C., în anul 2004;
• a organizat un Campionat mondial de pescuit sportiv staţionar în România, în perioada 28-29 august 1999, apoi un alt Campionat Mondial de Pescuit la Crap, de excepţie, în anul 2012;
• a reuşit o oarecare protecţie a intereselor vânătorilor cu domiciliul sau rezidenţa în România împotriva concurenţei vânătorilor străini, îndeosebi cu ocazia celei de-a doua atribuiri în gestionare a fondurilor cinegetice, din anii 2010 şi 2011;
• a reliefat cadrul care a permis înscrierea asociaţiilor afiliate în Registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor, ca persoane juridice de drept privat, şi a asigurat asistenţa necesară de specialitate la cererea conducerilor acestor asociaţii, în acest sens;
• a descentralizat, treptat dar constant, întreaga activitate de conducere de la nivelul A.G.V.P.S. până la nivelul asociaţiilor afiliate, ajungându-se din anul 1996 la deplină independenţă economică şi decizională a asociaţiilor afiliate, iar din anul 2001, la independenţa totală, din toate punctele de vedere, a acestora;
• a descentralizat, în continuare, activitatea de comerţ cu articole şi produse vânătoreşti la cererea conducerilor asociaţiilor afiliate, prin trecerea magazinelor din spaţiile asociaţiilor afiliate în responsabilitatea acestora;
• a asigurat o creştere continuă a patrimoniului A.G.V.P.S., prin renunţarea (înstrăinarea) la unele bunuri patrimoniale fără utilitate şi investirea sumelor obţinute în bunuri patrimoniale reprezentative şi/sau aducătoare de profit;
• mai presus de toate, în pofida unei legislaţii care a favorizat şi chiar stimulat segregarea sistemului nostru tradiţional de organizare, a reuşit menţinerea unei unităţi covârşitor majoritare a asociaţiilor afiliate lângă A.G.V.P.S. din România.
Nu mai continuăm să reliefăm şi alte contribuţii concrete şi efective ale conducerilor succesive ale A.G.V.P.S. din România, aduse din anul 1990 până în prezent, în interesul vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră şi al asociaţiilor acestora, care a făcut posibilă practicarea vânătorii şi a pescuitului sportiv în condiţii acceptabile economic din partea marii majorităţi a membrilor asociaţiilor vânătoreşti şi de pescuit sportiv afiliate, dar şi neafiliate, la A.G.V.P.S.. Meritul este în principal al conducerilor succesive ale A.G.V.P.S., susţinute de multe dintre conducerile asociaţiilor afiliate, dar nu de toate şi nu în mod unitar. Multe dintre acestea au aşteptat, de fapt, soluţionarea problemelor lor majore, în interesul membrilor pe care-i reprezentau, exclusiv de la Bucureşti şi prin contribuţia celorlalte asociaţii afiliate.

Care sunt avantajele şi dezavantajele afilieri la A.G.V.P.S.?
Fiindcă această întrebare s-a pus şi încă se pune, în general din partea conducerilor unor asociaţii noi sau unor conducători noi ai asociaţiilor tradiţionale, în mod nevinovat sau maliţios, după cum s-a mai precizat, vom încerca un răspuns concis şi oarecum sistematizat, fără pretenţia de a fi complet, de natură a contura şi a limpezi, cât de cât convingător, orice persoană raţională şi bine intenţionată.
Primul avantaj al afilierii, apreciem că îl constituie crearea premizelor necesare, pentru orice membru vânător şi pescar sportiv din România, de a-şi putea exprima propria opinie într-un cadru statutar organizat şi democratic, de la nivel local până la nivel naţional şi internaţional, în privinţa activităţii de vânătoare şi/sau de pescuit sportiv. Din afara asociaţiilor afiliate la A.G.V.P.S., orice membru poate avea oricând un cuvânt de spus, dar şansa de a fi luat în considerare, în domeniul preocupărilor comune, rămâne minimă. Nu detaliem afirmaţiile, fiindcă nu vrem să cădem în greşeala subestimării cititorilor.
Un al doilea avantaj al afilierii l-ar constitui reciprocitatea acceptată între asociaţiile afiliate, prevăzută în Statutul A.G.V.P.S., dar, din păcate, insuficient respectată de conducerile unor asociaţii afiliate, categoric în dauna intereselor propriilor membri şi a posibilităţilor (libertăţilor) de mişcare a acestora.
Un al treilea avantaj al afilierii l-ar constitui susţinerea materială a diferitelor activităţi, în special a celor competiţionale, organizate la nivel naţional ori în interes general. Mai amintim, în plus, susţinerea financiară, din partea A.G.V.P.S., a campionatelor naţionale de pescuit sportiv, de chinologie vânătorească şi de tir vânătoresc, precum şi susţinerea, din toate punctele de vedre, a echipelor reprezentative pentru participare la competiţii internaţionale.
Un al patrulea avantaj l-ar constitui consilierea şi asistenţa de specialitate acordată, de conducerea A.G.V.P.S., în diverse probleme de interes comun, dar şi în foarte multe probleme specifice (sectare) ale asociaţiilor afiliate.
Un al cincilea avantaj, apreciat ca fiind cel mai concret pentru toate asociaţiile vânătoreşti afiliate şi pentru membri vânători ai acestora, îl constituie punerea gratuită la dispoziţia acestora, a câte unui talon de asigurare pentru accidente şi răspundere civilă în legătură cu practicarea vânători, care altfel ar costa asociaţia, pentru fiecare membru vânător sau în mod direct vânătorul acesteia, după caz, minimum 10 – 15 lei/talon de asigurare.
Nu mai continuăm cu celelalte avantaje, mai puţin evidente şi importante, ale afilieri.
Dezavantaje nu credem că sunt pentru membrii vânători, pescari şi asociaţiile lor, decât doar obligativitatea respectării legii şi Statutului A.G.V.P.S..
Doar acest drept al A.G.V.P.S., de a verifica asociaţiile afiliate din acest punct de vedere, ar putea determina unele asociaţii în profil să nu opteze pentru afiliere sau să se dezafilieze de la A.G.V.P.S..
Alte dezavantaje nu credem că sunt. Fiindcă plata cotizaţiei de participare la bugetul A.G.V.P.S., chiar nu credem că ar putea fi invocată, în condiţiile în care asociaţiile încasează această sumă de la vânători, iar cca. ½ din ea ar fi cheltuită, de asociaţia în cauză, doar pentru asigurarea propriilor vânători pentru accidente şi răspundere civilă în legătură cu practicarea vânătorii.
Merită oare ca pentru cca. 1,1% din valoarea cotizaţiilor încasate de asociaţiile afiliate de la membrii lor, unele asociaţii afiliate să renunţe la afiliere? Merită membrii vânători ai unor astfel de asociaţii, să piardă avantajele afilierii acestora la A.G.V.P.S.?
Sunt întrebări la care ar trebui să reflecteze fiecare conducere de asociaţie în profil, mai înainte de a decide dezafilierea de la A.G.V.P.S..
Şi, totodată, să reflecteze cu responsabilitate asupra obligaţiei de a respecta întocmai legile ţării şi prevederile Statutului A.G.V.P.S., pentru a nu fi puşi în situaţia excluderii din cadrul A.G.V.P.S., cu aceleaşi repercusiuni ca şi dizolvarea.
Fiindcă există şi această posibilitate şi chiar a dizolvării asociaţiei în cauză, când hotărârile organelor de conducere ale acestora sunt luate cu încălcarea legii sau statutului asociaţiei.

Cum este folosită cota de participare la bugetul A.G.V.P.S., în cuantum de 2,2% din valoarea cotizaţiilor încasate de asociaţiile afiliate de la membrii acestora?
Din analiza execuţiilor bugetare, făcute cunoscute în mod public an de an, rezultă o anume structură a veniturilor şi cheltuielilor A.G.V.P.S. din România, care reliefează, în mod indubitabil, o susţinere permanentă a activităţilor non-profit, încheiate fără excepţie pe pierderi, din excedentul financiar al activităţilor economice desfăşurate cu caracter economic.
Dacă continuăm analiza, constatăm că, în cadrul activităţilor non-profit, ponderea veniturilor o constituie cota de participare a asociaţiilor afiliate la bugetul A.G.V.P.S., care contribuie cu un procent de 33-43% din totalul veniturilor A.G.V.P.S., în timp ce cheltuielile corespunzătoare activităţii no-nprofit se ridică la 42-46% din totalul cheltuielilor A.G.V.P.S..
În concluzie, activitatea A.G.V.P.S., desfăşurată exclusiv în interesul asociaţiilor afiliate şi membrilor acesteia, este susţinută, în principal, prin efortul financiar al A.G.V.P.S..
Doar 1/3 până spre 1/2 din activitatea desfăşurată este susţinută financiar din partea asociaţiilor afiliate.
În ceea ce priveşte structura aproximativă a cheltuielilor non-profit, care, fără excepţie, au fost mai mari decât veniturile non-profit, aceste se prezintă sistematic într-o formă uşor de înţeles, la nivelul anului reprezentativ 2012 de exemplu, după cum urmează:

Cheltuieli totale ………………………………….…………. 100%
• cheltuieli de salarizare şi administrativ-funcţionale …….. 45%
• cheltuieli de reprezentare externă şi internă ……………. 16%
• cheltuieli cu competiţiile sportive ………………………. 15%
• cheltuielile cu asigurările ………………………………. 9%
• cheltuielile cu impozitele, taxele şi amortizările ………. 15%

Din această structură a cheltuielilor activităţii non-profit, rezultă şi proporţia în care sunt acoperite aceste cheltuieli din cota de participare a asociaţiilor afiliate la bugetul activităţii obşteşti desfăşurate în cadrul A.G.V.P.S..
Această structurare a cheltuielilor şi a utilizării cotei de participare a asociaţiilor afiliate la bugetul A.G.V.P.S., a fost posibilă în condiţiile în care 57% din cheltuielile de salarizare şi administrativ funcţionale din cadrul A.G.V.P.S. au fost repartizate activităţilor economice desfăşurate cu caracter accesoriu. Astfel, fără desfăşurarea, de către A.G.V.P.S., a activităţilor economice cu caracter accesoriu, pentru obţinerea de profit în vederea susţinerii activităţii non-profit, în interes comun, fiinţarea A.G.V.P.S. din România ar fi devenit dificilă sau imposibilă.
Iată, deci, cum s-a reuşit supravieţuirea A.G.V.P.S. şi cum se cheltuieşte, precum şi în ce proporţie, pe activităţi non-profit, cota de participare a asociaţiilor afiliate la bugetul A.G.V.P.S.
Iată, aşadar, patru răspunsuri, explicitate în suficientă măsură pentru a fi inteligibile, la cele 4 întrebări care au circulat şi circulă, sub diverse variante, la nivelul conducerilor unor asociaţii ligi/cluburi afiliate şi neafiliate la AGVPS.
Răspunsurile exprimă opinia foarte deschis exprimată a subsemnatului şi nu ar trebui să nască reacţii duşmănoase sau să supere pe nimeni de cu totul altă părere. Fiecare îşi poate exprima la fel de deschis şi folosind un limbaj asemenea opinia personală, susţinută prin argumentaţie convingătoare, dacă este cazul.
La nivelul nostru de pretenţii şi la prestigiul de care vrem să ne bucurăm, de cetăţeni oneşti şi cu certificate medicale la zi, este inacceptabil limbajul indecent, acuzaţiile şi afirmaţiile deşănţate, atacurile la persoană şi alte asemenea comportamente incalificabile, făptuite de regulă conştient şi într-un anume scop ascuns, nu doar din partea unor pretinşi „prieteni” vânători şi pescari sportivi care se pretează la astfel de lucruri, adeseori sub protecţia anonimatului, ci şi din partea celor ce le difuzează/mediatizează/acutizează, în mod forţat şi interesat, din considerente străine nu doar bunului mers al activităţilor de vânătoare şi pescuit recreativ-sportiv, ci şi al bunelor maniere de care ar trebui să dăm dovadă în breasla noastră aleasă şi în societatea în care trăim.


Neculai Şelaru

PROGRAM DE DESFĂŞURARE A
MANIFESTĂRILOR HALIEUTICO – CINEGETICE
DE LA BACĂU, DIN 10.05.2014


PARTEA I …………………………………………………… 900 - 1100
• Vizitarea Expo Pescuit şi Vânătoare Bacău 2014 – Ediţia a III – a;
• Înscrierea participanţilor şi luărilor de cuvânt
la Secretariatul Congresului …………………………….. 1000 - 1100
• Pauză de cafea.

PARTEA II – a
• Lucrările Congresului AGVPS ………………………… 1110 - 1430
- deschiderea lucrărilor Congresului;
- cuvântul delegaţilor la Congres;
- exprimarea votului delegaţilor;
- concluzii şi închiderea lucrărilor Congresului;
• Masa comună ……………………………………………… 1500 - 1630

PARTEA III – a
• Prezentarea curselor de reţinere prin cablu şi a modului de lucru cu acestea ………………………….. ……………. 1630 - 1730

PARTEA IV – a
• Foc de tabără organizat de AVPS Bacău ………………… 1800 - 2200
• cuvântul organizatorilor şi invitaţilor;
• demonstraţii de tir cu arcul;
- exersarea tirului cu aparate electronice,
- concurs canin,
- expoziţie de păsări de pradă
• program artistic.


Notă: Manifestările sunt organizate pe cheltuiala AGVPS şi, respectiv, SVPS Bacău, exceptând cazarea delegaţilor la Congres.

CUPRINS

1. Ordinea de zi …………………………………………………. 3
2. Cuvânt introductiv …………………........……………………. 5
3. Raportul Conducerii AGVPS din România …………….……. 11
4. Realizarea Bugetului AGVPS în anul 2013 ………..………… 21
5. Raportul cenzorilor ……………………………………………. 29
6. Raportul auditorului independent ….…………………………. 35
7. Obiectivele prioritare ale AGVPS pentru anul 2014 ………... 37
8. Proiectul Bugetului AGVPS pentru anul 2014 ……………….. 41
9. Întrebări şi răspunsuri despre AGVPS ….……………………. 45
10. Programul manifestărilor halieutico-cinegetice de la Bacău din 10.05.2014…………………………………………………………………. 59
11. Cuprins ………………………………………………………. 61
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 11 Mai 2014, 21:49

Am impresia ca niste tabele scanate, cu ceva cheltuieli, nu am putut sa le postez. Verific maine, si daca nu sunt postate, le incarc. Rog un moderator, ca pe masura ce citeste, sa taie spatiile goale. La cum sunt acum, mi-e teama ca fac varza...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde biriuck pe 12 Mai 2014, 00:27

Introducerea aceea cu "Vanatoarea incotro?" fusese deja publicata in revista AGVPS in martie, cam redundanta abordarea introducerii printr-un articol ce se presupune ca era deja cunoscut de toti :roll:

... sau o fi fost si un test sa se vada cine citeste :lol:
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2694
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde romaniac pe 12 Mai 2014, 00:42

Sters spatiile goale, arata mai bine, gramda de citit si rumegat.
Ce ma deranjeaza pe mine, oi fi eu mai tampit, insa nu vad o propunere de eradicare a cainilor hoinari (care aproape ca au statultul cainelui Dingo din Australia in fauna din Romania). Frica de organizatii precum Cutu-cutu si altii d-astia verzi au mai mult lobby sau care e problema? De ce frica luptei impotriva astora care dauneaza faunei Romanesti?
Avatar utilizator
romaniac
Veteran
 
Mesaje: 1803
Membru din: 05 Aug 2008, 21:33
Locaţie: WI

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde wachtelfeld pe 12 Mai 2014, 09:20

Exact aceeasi nota proletara. Nmic in plus !
Poate sunt eu anacronic, dar tocmai ce am venit din Anglia unde am stat de vorba o noapte cu gamekeeper-ul si trainer-ul cainilor de vanatoare, ducelui de Edinburgh. Si omul nu era doar de o generatie, ci de vreo 6-7... :roll:
Traditii in Romania s-ar mai gasi, greu, dar s-ar mai gasi...insa firul rupt de comunisti, activitatea frenetica a liniei genetice ce a urmat si continua sa guverneze, fac imposibila selectia unei elite care sa performeze in ceva, cu atat mai mult in vanatoare.
Noroc ca natura e generoasa cu noi !
"La barza chiora ii face Dumnezeu cuib." :(
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tomi pe 12 Mai 2014, 10:04

In weekendul asta s-a redeschis poligonul de la Timisoara. Doamne ajuta si sa ramana asa, adica deschis.
tomi
Veteran
 
Mesaje: 866
Membru din: 23 Feb 2009, 21:47

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 10:14

De dimineata ma chinui cu pozele lipsa. Le atasez in continuare. Va rog sa semnalati daca sesizati lipsa vreuneia.
Sunt importante pentru cei ce le inteleg, asa ca daca chiar va pasa, analizati-le, va rog...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 10:18

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 10:20

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 10:41

Naspa. Se vad cam greu. Eu editare nu am timp sa fac. Cine nu le vede si le doreste neaparat (de recomandat), gasim o cale: ori le face @biriuck (si-a manifestat disponibilitatea, dar are timp deseara), ori le gasiti, probabil, pe site agvps.
O sa ma apuc de povestit, pana nu uit ce am vazut...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde Alin3006 pe 12 Mai 2014, 11:58

@teherau - imi este greu sa imi imaginez pe cineva care ar fi reprezentat forumul la sedinta respectiva mai bine decat tine. Si iti multumesc si public pentru eforturi si drum si tot ce a mai insemnat asta. In numele meu propriu si in numele forumului. Imi dau seama numai cat ai muncit ca sa pui toate astea pe forum....

In sfarsit s-a spart un pod de gheata gros si urat, cel al lipsei de comunicare si de transparenta.
Si cred ca o influenta majora a avut topicul deschis de tine: ¨vanatorul alege!¨
As spune ca in urma acelui topic am ¨punctat¨ doua chestii mari: dorinetele forumistilor luate in discutie in sedinta cu reprezentantii Serviciului Arme - via prietenilor de la ANDA, carora le multumesc din nou- si invitarea unui reprezentant al forumului la Congresul AGVPS.
E greu de spus care dintre pasi e mai important, insa as spune ca prezenta ta la acest congres a insemnat mult. A insemnat ca noi toti, pe acest forum, nu am ¨latrat¨ degeaba.
Si faptul ca am fost - si cred cu tarie ca asa e- primul forum cu reprezentanti invitati oficial la aceasta sedinta e pe cat de magulitor pe atat de meritat, e consecinta faptului ca am reusit sa trasnmitem - macar in ultimul ceas - mesajul celor multi care se simteau nereprezentati.
Vorba unui bun prieten de-al meu: ¨bine ca ni s-a intamplat noua! Adevarul e ca am meritat! ¨ :wink: Si ma bucur ca cel care ne-a reprezentat ai fost tu!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde florin.t pe 12 Mai 2014, 12:56

Puneti anexele alea scanate mai mari sa se vada cifrele, eu nu le vad .... Ar fi de discutat unele aspecte privind gestiunea , de asemenea am vazut ca s-au facut economii importante (fata de prognozat in buget) prin neorganizarea de concursuri chinologice, etc - lucru destul de nasol ... Iar avem excedent (bata-l vina) , ce se va intampla cu el ?
Ultima oară modificat de florin.t pe 12 Mai 2014, 13:05, modificat 1 dată în total.
florin.t
Veteran
 
Mesaje: 1227
Membru din: 10 Oct 2005, 09:06
Locaţie: malu' Crisului

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 13:04

florin.t scrie:Puneti anexele alea scanate mai mari sa se vada cifrele, eu nu le vad .... Ar fi de discutat unele aspecte privind gestiunea , de asemenea am vazut ca s-au facut economii importante (fata de prognozat in buget) prin neorganizarea e concursuri chinologice, etc - lucru destul de nasol ... Iar avem excedent (bata-l vina) , ce se va intampla cu el ?


Se va ocupa un coleg, la noapte.

Hai ca postez prima parte din epistola. Aveti rabdare, ca vine si completarea...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 13:19

De cand am primit invitatia, am tot gandit daca, si ce-as putea indruga eu la asa adunare. E greu sa te faci auzit cand se aduna grupa, dimineata. Iar daca ai zis ceva nelalocul lui, mai bine taceai: ori se ia vreunul de tine ca n-ai dreptate sau ca iar te iei de el (relatia de nesuferire e reciproca de mai mult timp, se manifesta periodic, cu pauze de evitare cu nasul pe sus); ori ai comis-o (din nou) si esti subiect de baza si misto, toata ziua... Si te-ai saturat. Apoi, daca ma fac de ras doar pe mine, sunt invatat, doar nu e prima data... Dar vin din partea unui forum. Adica sa va umbresc pe toti... Sa nu mai zic ca am socotit si ca as putea sa aduc prejudicii materiale celor ce isi invart banii si de pe forum. Cu astia m-am linistit repede: daca iese circ, audienta creste, asa ca nu am cum sa-i lezez...
Si uite asa, s-a facut vineri, si n-am avut nici o idee. Am lucrat cativa ani cu cumnatul lui Dinescu Mircea. Pe vremea cand era actionar la Catavencu, iar Catavencu era saptamanalul pe care il citem si de cate doua ori. Si povestea Doru, ca Mircea nu prea se strofoaca. Ca ii cer aia editorialul sa intre la tipar si el nu are pregatit nimic... Daca atunci credeam ca nu se poate asa ceva, ca trebuie sa ai totul pregatit la timp, acum am priceput: te blochezi domnule, tot ce iti trece prin minte ti se pare ca nu are valoare. Asa ca in plina dilema, vineri las ceva timp meseriasii sa lucreze fara mine (v-am zis ca extind un acoperis) si incropesc ceva randuri. Putine, ca la sedinte timpul e limitat, si te lasa conducatorul sedintei cu silaba-n gura. Acum, va zic cinstit: am mai cautat si ceva materiale, scrieri, corespondente mai vechi, sa le iau cu mine in caz de... Hai sa fiu onest pana la cap: in caz ca nu s-au uitat pe deplin vanataile anterioare si vrea sa-mi umfle vreunul ochii, ca l-a injurat gasca mai an, pe badica Traian (asa e folcloru', nu fac politica). Scriu alea, deja e seara, plec la majoratul fiului unui prieten drag, vanator de-al nostru, stau doar pana pe la unu, ca de, a doua zi eram VIP, vin acasa si incropesc ceva bagaj. La bagaj ma descurc repede, toata viata am fost cu geamantanul in mana intre doua avioane...
Sambata la 5, hai la treba: cafea, barbierit, bagaj, mai pune si niste bidoane... Subliniez asta cu scop: dupa ce m-am barbierit, evident ca am lasat masina in priza. Si te duci in lume si n-ai cu ce te aranja... Marcant! Apoi aia cu bidoanele, ca d'aia am uitat masina de barbierit, ca mi-am adus aminte ca la congresul anterior nu prea le-au iesit treburile cu udatura si s-au necajit unii pe altii de la asta. De stiam, propuneam sa punem mana de la mana si ii omeneam noi, numai sa nu se zica de tagma ca bea pana nu mai ramane nimic. Si sa nu se certe bre, de la atata lucru...
Trec pe la domn' Angelescu. Cum care Angelescu? Al de 90 de ani care are pusca de 74 de ani, veteranul de varsta. Am scris mai multi despre dansul pe aici, de mai multe ori. Suntem vecini, nu il pot lasa sa mearga in alta companie... I-am zis la 6 la poarta. Sambata e targ la Patarlagele, aglomeratie pe drum, asa ca ajung la si 5. Rusinat. Eu. Ca scriu cum vorbesc, si fara diacritice e greu de perceput uneori. Iar pentru un eventual cititor ce nu ma stie, e si mai greu sa ma priceapa. Era la poarta. Dansul. Bangui o scuza penibila ca-i aglomeratie si pornim. La 7 trebuia sa fim la AJVPS la Buzau. De acolo pleca delegatia oficiala a judetului. Ajungem la fara 10. Gasim deja ceva persoane, in scurt timp apar si restul. In strangerea mainii, nu simt cordialitate de la toti colegii. E clar, asa iti poti gasi adversari, incercand sa faci ceva... Ma fac ca nu observ si plecam. Mai iau un invitat in masina. In cealalta ar fi fost 5. Mai echilibram confortul. Ma bucur de prezenta colegului. In sezonul trecut avusesem ocazia sa-l cunosc. Organiza niste vanatori cu niste straini si avusesem placerea sa particip. Si am constatat ca-i om de isprava. Iar cu asti oameni, cine nu s-ar insotii?
Pe drum, telefoane, se stabileste pauza de cafea la o benzinarie. Aici se face jonctiunea si cu alti participanti la Congres. Pentru ca am fac plinul, ajung ultimul, dau mana cu cei pe care nu ii intalnisem, si ma asez intr-o margine, unde mai era loc. Aud vag, rostit cat sa ajunga cam pana la restul, pronuntandu-se "vanatorul.ro". Ma sesizez si cer amanunte pe motiv ca nu am auzit. Pe acelasi ton scazut, in vacarmul creat de vreo 12 voci ce aveau de spus ceva una-alteia, plus nelipsitul televizor, mi se amesteca "raspandac" si "eu te-am facut, nu el...". Din reactia mimicilor vecinilor interlocutorului, care evident auzisera totul, pricep ca nu-i nici de rau, nici de bine. E clar ca e ceva malitios, in traditionalul stil romanesc. Inteleg. Nu sunt agreat de catre toata lumea. Sunt obijnuit. In anii de dupa revolutie, am inceput sa luam locul personalului ce deservea traditional alte flote. Eram mai ieftini, mai scoliti, mai seriosi si mai eficienti decat cei pe care ii gaseam la nava. La inceput am intrat intre ei experimental: armatorul solicita una, doua persoane, de obicei ofiteri de rand inferior (pentru a nu afecta prea mult in caz de incompetenta), din compartimente diferite, unei companii de personal din Romania. Si asta trimitea cam pe spranceana: "te duci acolo si mort, copt, faci loc si altor romani. Stiu ca faci fata, dar vezi ca nu va fi usor!". Iar la nava, trebuia sa fi spirt, dar sa si depasesti atitudinea ostila venita din partea celorlalti. Acum conducem echipaje de toate nationalitatile, multi europeni cu pretentii. Dar nu toata Italia face Ferrari, cum le zicea odata un coleg unor broscari. "Scoala vietii" e uneori dura. Asa ca nu imi fac probleme, nu e prima data cand sunt prins in clinciuri, oi scapa si acum... Cum prind loc, ma mut langa combatant si cer reluarea discutiei, lamurirea termenilor de raspandac si cum e cu facutul. Mi se aduc ceva argumente prin similitudini cu niste treburi de la televizor. Raspund ca nu ma uit si mi se raspunde ca nu s-a stiut ca Vinatorul.ro e al meu... Explic ca nici nu e si ca nici nu am nici o legatura materiala cu acesta. Discutia starneste atentia si celor ce nu voiau sa fie, in caz de conflict verbal, de niciuna din parti. Asta si doream, sa pot explica cat mai multora, ce reprezinta un forum si ce avantaje democratice poate reprezenta. Inevitabila comparatie intre moderator si cenzura o demontez usor. La intrebarea, "si de ce doriti sa participati la Congres?" raspund ca as vrea sa ajutam sa schimbam in bine. Argumentatia este bine acceptata si parasim locatia in relatii cordiale. Oricum, nu tin neaparat sa fiu prieten cu toata lumea... Nici nu incerc sa explic ca ideea participarii nu a venit din partea noastra. Cred ca nu m-ar fi crezut nimeni. Ma multumesc cu faptul ca au mai inteles niste colegi ca avem intentii generoase.
La intrarea in Bacau, suntem surprinsi de radar, doua masini. 97. Nu merge cu pacea. Daca imi pare rau dupa ceva, e dupa alea 6 puncte. Inainte, cand un oras gazduia un eveniment important, pentru evitarea blocarii traficului din cauza aglomeratiei, se interpreta legea si in alte aspecte, acum, asa scrie, asa facem! Mi-am adus aminte de o poveste hazlie de pe forum si am fost atent la procedura: te intreaba agentul ce obiectiuni ai, nu ti le da sa le scrii tu...
La pensiunea la care ne cazam, suntem asteptati de alti doi participanti. Baieti de baieti, imi pare bine ca i-am cunoscut! Sosisera cu o seara inainte. Ne schimbam tolul si pornim la adunare. Pe jos, ca asa ii spusese un localnic unuia dintre cei ce petrecusera o noapte acolo, ca-i la 10 minute de mers pe jos. Probabil ca-l intrebase pe nea Sandu Albu local...(vezi ca a fost o povestioara pe aici). Ajungem. Si v-am zis ca domnul Angelescu are 90 de ani... Ne-am sculat la miezul noptii, si-am ajuns la stalpul portii...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 13:39

Alin3006 scrie:@teherau - imi este greu sa imi imaginez pe cineva care ar fi reprezentat forumul la sedinta respectiva mai bine decat tine. Si iti multumesc si public pentru eforturi si drum si tot ce a mai insemnat asta. In numele meu propriu si in numele forumului. Imi dau seama numai cat ai muncit ca sa pui toate astea pe forum....

In sfarsit s-a spart un pod de gheata gros si urat, cel al lipsei de comunicare si de transparenta.
Si cred ca o influenta majora a avut topicul deschis de tine: ¨vanatorul alege!¨
As spune ca in urma acelui topic am ¨punctat¨ doua chestii mari: dorinetele forumistilor luate in discutie in sedinta cu reprezentantii Serviciului Arme - via prietenilor de la ANDA, carora le multumesc din nou- si invitarea unui reprezentant al forumului la Congresul AGVPS.
E greu de spus care dintre pasi e mai important, insa as spune ca prezenta ta la acest congres a insemnat mult. A insemnat ca noi toti, pe acest forum, nu am ¨latrat¨ degeaba.
Si faptul ca am fost - si cred cu tarie ca asa e- primul forum cu reprezentanti invitati oficial la aceasta sedinta e pe cat de magulitor pe atat de meritat, e consecinta faptului ca am reusit sa trasnmitem - macar in ultimul ceas - mesajul celor multi care se simteau nereprezentati.
Vorba unui bun prieten de-al meu: ¨bine ca ni s-a intamplat noua! Adevarul e ca am meritat! ¨ :wink: Si ma bucur ca cel care ne-a reprezentat ai fost tu!



Multumesc de vorbele frumoase. Dar sa stiti ca daca era sa aleg pe cine sa trimitem, eu nu ma votam pe mine...
Si vorbesc serios!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 13:58

Si, inainte de a incepe povestirea continuarii, hai s-o spunem p'aia dreapta, pe probatelea cu linkuri: cea mai adevarata fiica a influentei s-a nascut cam anul trecut, cand impreuna cu @Don am inceput lupta cu dusmanul belicos, ce dadea cu neamprostia si agramarea in noi mai la doua saptamani. Repede v-ati alaturat majoritatea si, pe nesimtite, am prins gustul cognacului si a tigarilor de foi. Hai sa nu exagerez, whisky-ului si a tigarilor cu filtru. Si alta-i treaba acum...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 17:17

Bodiguarzii (cum naiba s-o scrie corect la plural?!?) ne indruma spre amfiteatru. Remarc sediul nou, modern si curat in care se desfasoara minunea. Mai sunt doar cativa de intrat, evident vom fi ultimii. Cei cu delegatie sunt identificati, semneaza un tabel (cu care, probabil, se poate si proba prezenta). Noi nu avem acest statut. Domnul Angelescu este repede recunoscut. Dau sa arat invitatia in timp ce pronunt numele: Mircea. Aaaa, Mircea Liviu, mi se raspunde, poftiti, nu e nevoie sa vedem invitatia... Ma rog, fiecare are momentul sau de glorie in viata, al meu constat ca tocmai ce-l traisem...
In sala trofeelor, sunt ultimul ce intra.
Urcam cam pe la jumatatea randurilor si ni se face loc sa prindem niste locuri. Nimeresc prost: in spatele scaunului am un coleg ce are un comentariu abia soptit la fiecare replica rostita. Ii stie pe toti cei prezenti si le face prezentarea celui linga care sta. Deranjant, pentru ca incerc sa fiu mai atent decat cand se scriau pe tabla subiectele la examen.
In eventualitatea in care una din personalitatile pe care le voi numi nu-si regaseste titulatura completa, o rog sa nu se simta lezata. Nu este nicidecum o forma de impolitete. Cutuma forumistica indeamna spre o adresare mai libertina si mai directa. Asta nu inseamna ca suntem mojici! Doar ca asa e prin ograda noastra...
Deasemenea, o sa fac efortul sa utilizez cat mai putine nume, citate, concluzii. Nu am pretentia de a comenta ceva oficial, ziaristic. E o poveste la focul de seara... Iar povestitorul, un limitat neica nimeni de la tara. Face si el ce poate, nu-l luati prea in serios...
Sedinta este condusa de domnul Atilla Kelemen, Vicepresedinte AGVPS. Se fac propunerile pentru prezidiu si locurile sunt repede ocupate. Ramane unul singur. Mai tarziu aveam sa aflam ca ii era rezervat domnului Angelescu. Faptul ca am ajuns tarziu a fost interpretat ca o eventuala imposibilitate de participare si nu a mai fost nominalizat. Pacat.
Sunt prezentati invitatii: cineva de la IGPR, comisar sef de la arme si munitii si consilierul doamnei Ministru al Apelor si Padurilor.
Domnul Presedinte AGVPS, Mugur Isarescu nu participa. In schimb este prezent domnul Adrian Vasilescu, in calitate de purtator de cuvant. Voiam sa-i intalnesc pe ambii. Au un soi de detasare molcoma in exprimare. Dnul Vasilescu exceleaza. Eu nu l-am vazut iritat. O mare calitate!
Nu am pretentia de a fi foarte exact in descrierea sedintei. S-ar putea sa mai incurc ordinea evenimentelor. La inceput cuvantul a fost luat de invitati. Mai bine zis, acordat. Primul a fost primarul, dl Romeo Stavarache. Am tinut si un moment de reculegere in memoria lui Dumitru Sechelariu. Eu nici nu stiam ca nu mai este, probabil eram plecat din tara. Pacat, era o figura charismatica...
Trebuie sa revin la tonul normal. Protocolar nu ma pot exprima. Asta-i treaba...
A vorbit si un localnic, in calitate de gazda, probabil presedintele. A facut o prezentare a judetului, din punct de vedere geografic, silvic, cinegetic, halieutic, un mic ghid.
Apoi a luat cuvantul domnul Neculai Selaru. Asteptam cu interes acest cuvant. Scrierile din revista le stiam. Au un limbaj stiintific, greoi. Nu le-am contestat niciodata. Se cam ia de gat cu reprezentantii statului si asta-i bine. Apoi face apel la etica, mai mereu. Si asta-mi place. In revista, de la asemenea functie, trebuie sa te exprimi scortos. Nu poti sa incepi cu bre, ca mine pe aici. Da' ia dai lui @ascph sa scrie un articol la gazeta, sa vezi ca fara dictionar nu intelegi (deci se poate si mai rau). Nu prea sufera forumistii, dar asta se pare ca se poate indrepta.
Retin doua aspecte pe care le transeaza hotarat: la anul pe 25 august (daca am retinut exact) implineste varsta pensionarii si lasa locul unui succesor. Intelege ca sunt si tineri care pot sa faca treaba, asa ca nu vrea sa tina de scaun. Asta-i frumos.
Al doilea lucru l-am uitat, ca a inceput un vant cu ploaie, ce mi-a smuls prelata de pe acoperisul pe care trebuia sa-l acopar cu tabla sambata. Si am fost sa-l fixez. M-a facut ciuciulete. Bine ca nu a traznit... Daca nu apuc sa pun maimutoi si zambilici cand postez, nu se intelege nimic...
Hai ca mi-am adus aminte: a zis ca e deschis la dialog, ca s-a gresit ca transparenta nu a fost mai profunda si ca degeaba au avut realizari, daca nu au ajuns la cunostinta noastra. Asa iar mi-a placut ca se portiveste cu prezenta mea acolo. Hai ca-i bine. A mai zis si ca nu au unii dreptate ca scriu niste treburi ce nu pot fi probate, dar asta nu cred ca treaba noastra. A mea sigur. Mi-am exprimat deja opinia ca nu ma bag la goana daca nu cunosc terenul...
Si probabil, cea mai tare propunere, a fost aceea de modificare a statutului. Ca nu mai e de actualitate. Ca s-ar dori crearea unui model, care sa fie trimis in teritoriu, sa fie comentat si revizuit si apoi sa fie votat la anul, fara a intampina multe obiectiuni. Asta mi-a placut, ca e necesar. Nu mi-a placut pentru ca si eu ma pregatisem sa cer asta si prea se potrivea: galeria ar acuza ca e blat, il invita pe asta, sa sustina ce vrea seful. Asta e! Eu cuvantul mi l-am facut singur. Nici lui Alin, caruia puteam sa-i lezez afacerea, nu i l-am facut vedere. Ca in toate postarile, scriu ce cred. Si daca se potriveste sa fie si altii de acord sau sa zica in acelasi timp, nu doresc drepturi de autor.Asta-i treaba!
Apoi s-a stabilit timpul acordat vorbitorilor. Dl Kelemen a propus 5. Ala din spatele meu, care comenta mereu, a zis ca trei minute e suficient, ca ce se poate spune in trei minute... Au mai vociferat si altii cu scurtatul, asa ca Dl Kelemen a hotarat 3.
Am sarit de vreo cateva ori peste formula de reverenta. Apoi am revenit si am corectat. Mai bine incercati voi, consacrati forumisti sa nu considerati ca m-am sulemenit dupa ce am fost la congres cum s-a frantuzit Chirita... O fi vreo minune de citesc oamenii pe aici, si zic: ete-al dracu meltean, l-am bagat in seama si acum se trage de sireturi cu noi...
Si ia cuvantul un domn de la Bacau. Nu i-am retinut numele, ca stiti meteahna mea cu tinerea de minte, in special al numelor. Da' nu conteaza cum il cheama, ca tot tare e... Vorbea nene la congres, liber, cum as vorbi eu cu voi joia la shogun. O dadea din una in alta, caterinca, dar d'aia serioasa, de se perpelea pe scaun consilierul. De vorbea toata noaptea, nu il intrerupea nimeni! Un moldovean mucalit si molcom, ziceai ca-i Creanga! Pana la urma l-a intrerupt presedintele. Elegant om Dl Kelemen, are stofa! Vorbitorul incheie fara sa fie suparat. Are superioritatea omului care stie ca noi pierdem, nu el...
Dl Selaru propune sa fie lasati sa vorbeasca mai mult. Are dreptate, ce sa spui in 3 minute... Dl Kelemen are prestanta: -va rog, daca mi-a fost incredintata misiunea de a conduce sedinta si s-a votat 3 minute, sa mi se lase decizia neatacata. Si o sa fiu finut in atentionarea pe care o sa o fac la trei minute. Dar discutia a fost cu cuvinte d'alea smechere, nici nu te prindeai ca se contrazic, gentelmani nene...Mie mi-a placut faza asta, as pune-o pe youtube. Ca tocmai am fost la o sedinta unde nu erau reguli. Apoi am vazut ca si membrii Consiliului AGVPS nu sunt cu totii de acord. Si ca iute se rupe pisica. Si asta elegant... De urmat!
Mai colegi, de aici nu o mai lungesc. Au fost in total 23 de vorbitori inscrisi la cuvant. Marea majoritate destepti tare. Cativa avocati au pus probleme legislative punctuale, ce au contribuit la recastigarea patrimoniului sau a fondurilor pierdute abuziv. Apoi niste ingineri silvici au criticat ordinul si anexa nustiucat, argumentat si justificativ. Nu au fost uitati cainii si s-a facut apel la modificarea legislatiei.
Armele si 295 au fost punctual discutate. Probabil, dintre vorbitori or fi fost si membrii ANDA. Daca nu, ar trebui identificati si cooptati.
Apele si pescuitul au probleme majore. O spun cu totii. Se pare ca trebuie schimbat mult in legislatie.
Nu cred sa fi fost ridicata vreo problema majora pe forum, sa nu fi fost pusa si acolo.
Cam pe la jumatatea sedintei, aud:
Acum, dau cuvantul domnului Liviu MIRCEA, de la Buzau!
Imi aranjez tinuta si pornesc catre scena. Curios, nu ma ia cu emotii. Nici smecher nu ma simt. Stiu ca am probleme de dictie, de exprimat liber ma exprim numai cum imi vine in cap in acel moment, si cu pauze lungi pentru gasirea cuvintelor. Nu pot urma o tema dinainte stabilita. In drum spre tribuna, decid sa citesc materialul, sa nu risc nimic.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 17:26

Intoarcerea la traditie. Intoarcerea la valoare.

Domnule Presedinte, domnilor membri ai Consililului, Domnule Director, stimati colegi vanatori si invitati,

Ma numesc Liviu MIRCEA si sunt membru vanator la Patarlagele. Tin sa ii multumesc domnului Director al AGVPS pentru onoarea ce mi-a acordat-o, invitandu-ma la acest Congres si faptului ca ma pot exprima in fata dumneavoastra si in "carne si oase". Spun acest lucru, deoarece, cu multi dintre domniile voastre am dialogat deja, prin intermediul forumului site-ului Vinatorul.ro. Trebuie deci sa ma prezint si ca @tehărău, nick-name-ul sub care activez acolo. Probabil ca acesta este si motivul pentru care am fost invitat, de a reprezenta o comunitate de peste 6300 de membri, numarand zilnic, multe sute de cititori. Multumesc pe aceasta cale si colegilor forumisti, care au contribuit la ridicarea calitatii postarilor, astfel incat sfatul, ajutorul, amuzamentul si educatia, promovarea eticii si echitatii vanatoresti sa fie la un clic distanta de noi toti.
In numele lor, vreau sa va adresez totala deschidere spre un dialog constructiv, dedicat pasiunii noastre comune. Comunitatea forumistica poate, si doreste sa contribuie la bunul mers al vanatorii pe aceste meleaguri stramosesti.
Cuvantul stramosesti nu l-am folosit pentru ca l-am auzit de prea multe ori in cuvantarile de diverse tipuri care mi-au marcat copilaria. L-am folosit pentru ca am inceput sa-l inteleg. Sa-l apreciez. Sa-mi dau seama ca limbajul de lemn continea si multe lucruri adevarate. Ca structurile colective aveau fortă si realizarile lor sunt greu de atins astazi. Iar de aceste realizari se puteau bucura si oamenii ce le infaptuiau. Ca se bucurau mai mult prin reprezentantii lor, e adevarat, dar acum nu prea mai au ocazia sa se bucure... Una dintre putinele structuri colective ce a rezistat peste ani este AGVPS-ul. Si datorita acestei structuri, multi dintre vanatori se mai pot bucura si azi ca isi pot practica pasiunea. Insa, a inceput si aici sa nu mai fie ca inainte. Acum, la vanatoare incepem sa tinem cont de masina cu care vine vanatorul si de arma ce o are. In vremurile trecute, mai aparea cate un stab la vanatoare. Acum, prea s-au inmultit domnii! La trecatoarea obligatorie se lăsa „pusca buna”. Acum se lasa doi, trei bastani, sa fie multumiti ca au vazut animale. Poate mai si ramane ceva. Dar, experienta ne-a invatat sa mai punem o pusca in spate, la dublaj. Si cam acolo ne ducem cu sfoara... Cand eram copil, glumele dintre vanatori faceau deliciul deplasarii. Mai era si cate o cearta... Dar pana seara, era gata. La masa, cate un hatru vanator trecea cu picaturi de ochire pe la fiecare si, cu doua glume, contrazicera era demult uitata. Acum, avem cu totii dreptate iar cel ce ne contazice, nu mai trebuie bagat in seama. I se da „ignor” pe toata ziua, eventual pe viata! Iar, daca l-am observat ca gusta din aceiasi sticla de limonada cu vreun coleg, sunam la 112, sa-l astepte seara si sa se aplice legea!... Poligoane nu mai avem, dar sa tragi la semn e ilegal si ti se ia pusca... Ne trezim ca suntem colegi de grupa cu oameni pe care nu i-am vazut nicicand. Si care trebuie sa voteze in adunarea generala, cine ma va reprezenta in structurile superioare. Nu ne stie numele, dar se prezinta la vot. Va respecta instructiunile date de functionarul care l-a facut vanator. Devenim victimile propriului sistem... Tanarul vanator vrea direct cel mai potent glont. In posturile vecine nu vrea sa ramana nimeni... Vanatorii reprezentau o tagma respectabila si cu greu aflai ceva de la ei. Acum, ne balacarim in anonime... Ne aratam cu degetul, că la noi acasa am omenit ortacul c-o cinzeaca, dar n-a lasat bacsis...
Nu ma acuzati ca am exagerat. Cam asa sta treaba... Si e bine? Nu e!



Profit de faptul ca ma pot adresa celui mai inalt for vanatoresc si fac apel la
INTOARCEREA LA TRADITIE! INTOARCEREA LA VALOARE!
Invatand din greseli, avem nevoie sa schimbam statutul.
Avem nevoie de o forma de organizare clara, care sa nu lase loc de interpretare. Avem nevoie de mai multa transparenta. Tehnica actuala ne permite ca la sfarsitul oricarei sedinte, procesul verbal sa fie scanat si facut public. Cei interesati vor putea afla ce s-a discutat si de catre cine, precum si ceea ce s-a hotarat.
Oferta de cumparare a vanatului ar fi la indemana tuturor si vanatorul ar vedea daca e mai avantajos sa-l cumpere el sau sa piarda din proprii bani cu transportul, frigul si alte cheltuieli. Nu ar mai fi nimeni suspectat de nimic.
Avem nevoie de girul unui vanator vechi in formarea unuia nou. Iar, in caz de abatere in perioada de stagiatura de dupa ce devine vanator, maestrul sa raspunda solitar cu discipolul. Responsabilitatea ar fi mai mare din partea amandurora.
Termenul sau care poate face ca adunarea generala sa fie convocata doar printr-un anunt in ziar, ar trebui sa dispara. Convocarile ar trebui sa fie facute pe baza de SMS. Nu costa nimic si nu poate fi contestata trimiterea si primirea. Cine n-ar dori sa poata vedea bilantul contabil afisat pe net? Ca doar suntem entitati non-profit...
Autonomia ar trebui largita. Daca mi se impune sa fac o hranitoare in spatele casei, o fac in dorul lelii... Daca eu decid cand si cu cine se face vanatoare la mine pe coasta, cand aud foc de arma la 1 noaptea, ma duc dupa el, nu astept sa se sesizeze paznicul.
Sunt multe de ajustat! Daca se vrea, cautam solutii. Chiar daca uneori sunt dureroase...
Ca veni vorba, Domnule Presedinte, nu stiu daca la congrese se spun bancuri. Daca imi permiteti, il zic, ca se cam potriveste. Apropos de solutii. Daca nu, la masa festiva...

Cu glasul baritonal si cu accentul placut de maghiar ce doreste sa demonstreze ca poate vorbi romaneste mai bine decat multi conationali, primesc acordul:
- Aveti permisiunea mea ca presedinte sa-l spuneti acum!


Un vanator se intoarce de la vanatoare mai repede decat de obicei si... in baie, nevasta-sa in jacuzi cu altul... Agitatie, nevasta dispare pe usa, neavenitul da sa sara pe gemuletul de la baie si ramane intepenit, jumatate afara, jumatatea din spate inauntru...
Vanatorul nostru se trezeste din buimaceala si, rosu de nervi exclama:
-Umblii la nevasta si imi dezonorezi familia? Stai ca aduc eu un scaun si te dezonorez si eu pe tine!
-Stai ma, ca ea a vrut, suntem barbati, ce naiba!...
Aduce ala scaunul si vede ca nu ajunge.
-Stai ca nu ajung, dar aduc eu o masa si te invat eu minte...
-Ba, sa nu te puna dracu, ca daca scap, vezi tu pe naiba!...
Vine ala si cu masa si constata ca tot ii mai trebuie ceva inaltime, se enerveaza mai tare, si, avand in vedere privelistea, isi aduce aminte de vierul pe care tocmai il impuscase:
-Stai ca aduc eu cutitul sa te juganesc, sa-ti treaca cheful!...
-Ba fraiere, pune ma scaunul pe masa!!!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde mialxx pe 12 Mai 2014, 19:37

Nota 10+.
Toate respectele mele Domnule Liviu Mircea.
mialxx
Veteran
 
Mesaje: 947
Membru din: 23 Aug 2010, 20:55
Locaţie: Thurgau Elvetia

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tomi pe 12 Mai 2014, 20:12

Frumos, ai spus-o cu adevarat vanatoreste.
Cred ca le-a placut mult si te-au aplaudat.
Felicitari si multumesc mult ca ne-ai reprezentat cum trebuie.
In tot ce spui, bunul simt prevaleaza - si asta-i cel mai important ca sa asculte toata lumea si sa inteleaga.
Inca odata felicitari si multumiri din suflet.
Oare nu AGVPS poate fi totusi solutia, mai ales ca promit sa se modernizeze ?
tomi
Veteran
 
Mesaje: 866
Membru din: 23 Feb 2009, 21:47

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde acsph pe 12 Mai 2014, 20:26

@teharau,
Bre eu nici acum nu-mi revin..Citesc si nu-mi gasesc cuvinte :oops: sa zic si eu ceva pe masura... :shock:
Dar de bucurie m-ai umplut din nou!

Mi-am amintit de Cercul lui Marin Sorescu...http://www.poezie.ro/index.php/poetry/61873/Cercul
Care mi-a randuit cumsecade alegerile din prima tinerete.Si de multa vreme nu am avut pornirea,sa-i schimb ultimul vers,ca acuma...
Muget,deci exist !
acsph
Veteran
 
Mesaje: 689
Membru din: 21 Sep 2012, 10:03
Locaţie: Ploiesti

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 20:44

Bancul este bine venit, se rade. Aplauzele sunt normale. Sedinta continua. Alti vorbitori, alte subiecte. Abordari diferite. Pesta e in Moldova. Doar Dunarea o mai tine departe. Daca imi aduc aminte ce s-a mai discutat, postez cand imi aduc aminte. Si reportofon daca foloseam, tot era dificil de punctat tot ce s-a vorbit.
Este invitat sa ne vorbeasca domnul Angelescu. Se adreseaza liber. Nominalizeaza fiecare membru important al prezidiului cu nume si prenume, precum si titulatura corecta, atat cea care atesta examenele trecte cu brio, cat si functiile detinute in plan profesional cat si in AGVPS. Stiam ca are memorie, dar e uimitor. Face o istoriografie a vanatorii: in cei 75 de ani de cand are pusca, are ce povesti. Si a fost profesionist, a trebuit sa organizeze vanatori pentru sefi de stat si demnitari. In ultimii ani, e presedinte onorific la clubul Patarlagele. Nu e zi sa nu treaca pe la club...
Ne mustra pentru ca nu mai exista iubire intre vanatori. Ca suntem materialisti. Ca vrem sa facem bani din vanatoare. Are exemple personale pentru tot ce pune in discutie. Si cum experienta are multa si memoria o are impecabila, sfaturile nu mai contenesc. Timpul indelungat de vorbire este rasplatit cu aplauze pe masura...
Vine vremea concluziilor. Consilierul Ministrului doreste sa se inscrie din nou la cuvant. Subliniaza ca a observat ca cei mai buni specialisti sunt in AGVPS si cei mai prosti, in minister. A fost deranjat de acuze. Subliniaza ca la minister s-au perindat multi oameni. Si ca ei vor sa faca treaba. Acest lucru fusese semnalat si de antevorbitori. Se pare ca e o conjuctura favorabila in minister. Promite sa indrepte greselile. Unele au fost deja indreptate.
Apoi, dl Director General al AGVPS, dl Selaru prezinta niste cifre. Lucruri tehnice. Realizari. Am retinut ceva: ca valoarea patrimoniului a crescut, de la nu stiu ce data, de 53 de ori, calculul fiind facut in dolari. Si ca contestatarii care afirma ca AGVPS-ul s-a devalizat, nu au dreptate iar acuzatiile sunt calomnioase.
Acum, fara partinire: in discursuri am auzit voci de sustinere a delegatilor pentru actualul director. Unele exprimate clar, altele mai voalat, dar tot de sustinere. Insa niciuna de critica. Si contestatari, erau in sala. Eu credeam ca vor iesi scantei la dezbatere.
Nu prea am inteles atidudinea. Se umplu mail-urile de treburi cu subiect si predicat si apoi se tace. Pai avea dreptate ala cu ori suntem golani, ori nu mai suntem! Ne place spectacolul purtat de toreadori. In loc sa-i zici omului verde-n ochi ce te deranjeaza, vrei sa-ti faca dreptate Dnul Mugur Isarescu. Eu nu am inteles forma asta de atitudine vanatoreasca.
Nu am pomenit intentionat de discursul domnului Isarescu Mugur, pentru a face niste conexiuni finale.
La deschidere, domnul Vasilescu a citit mesajul Presedintelui AGVPS. Pe asta, cu siguranta o sa-l gasim in revista. Si am retinut eu ca dansul e la curent cu unele reclamatii privind patrimoniul si ca asteapta ca cei in drept sa-si spuna cuvantul. Acum, cu mintea mea de la tara: sa nu se sesizeze cand aude de bani, nu se poate, ca-i meseria domniei sale, n-ai cum sa zici lasa... Sa nu aiba specialisti sa-si bage nasul, ar fi grav, nici asta nu cred... Asa ca, sa mai asteptam putin, sa vedem cine are dreptate...
Cred ca am dat dovada de intelepciune ca nu ne-am lasat atrasi in clinciuri.
Domnul Vasilescu a concluzionat in nume personal. A subliniat ca nu e vanator dar e specialist in comunicare. A explicat cu ajutorul unui tabel imaginar ca suntem cam ultimii pe la toate. Ca banul rezultat in urma muncii fiecarui roman, este putin. Si asta datorita educatiei precare. Si ca trebuie sa dam importanta educatiei, la toate nivelurile.
Apoi, cu o gluma, ne-a reprosat ca ne vaitam prea mult. Ca avem motiv sa ne vaitam si ca e greu sa schimbam ceva repede. Insa a mai observat ca sunt o gramada de specialisti printre cei ce au luat cuvantul. Si ca ar trebui create comisii care sa lucreze punctual, aducand la masa tratativelor proiecte fezabile, sustinute de specialisti imbatabili. Si atunci, politicul ar trebui sa se conformeze. Tare mult as fi dorit atunci sa-i arat sectiunea legislatie de pe forum si incercarile noastre de a face ceva...
Inca un lucru important pentru noi: a observat ca, desi suntem o comunitate numeroasa, nu ne facem simtita prezenta. Ca nu avem o revista, o televiziune care sa ne sustina interesul. "Am inteles ca aveti un forum, dar e la inceput, nu are forta", a continuat alocutiunea. Mie mi-a crescut inima! Iata ca a auzit cineva glasul underground... I-as arata "Vanatorul alege!".
Domnul Atilla Kelemen a avut deasemeni, in discursul de incheiere, expresii concludente. Nu stiam ca e membru FACE. Si nici ca a primit elogii din partea organismului, pentru contributia adusa. Nu stiam ca poarta costume vanatoresti in orice ocazie. Asta inseamna pasiune. Mi-a placut exemplul cu marul: daca cineva vrea marul din mana noastra si vrem sa i-l dam, daca i-l indesam pe gat, nu rezolvam nimic... Trebuie sa i-l taiem felii si sa i le dam una cate una. Buna povata.
Apoi, a spus ca e optimist. Ca nu cedeaza si ca va continua sustinerea vanatorii si va vana cu placere. Exista totusi un caz cand nu-i place vanatoarea, cand "asa cum bine a subliniat domnul Mircea Liviu, am vecin un tanar mai putin format. Bine,nu pretul armelor face vanatorul...". Am tras concluzia ca m-am facut auzit. Aia cu armele, nu i-a fost adresata. Si pe aici au fost niste poze cu bijuteriile ce la detine. Eu vorbeam de parvenism coroborat cu nesimtire. Unui om educat si cu prestanta, chiar ii sta bine cu o arma pe masura...
A mai zis ceva: ca desi institutia lobby-ului nu exista inca la noi, ar trebui sa facem presiuni pe politic, in interes comun. Idee subliniata si de domnul Vasilescu. Ca degeaba sustine dansul il parlament nu stiu ce demers, daca nu e inteles de nimeni. Asa ca am scris pe o carte de vizita vinatorul.ro/discutii generale/vanatorul alege si am lasa-o just in case.
Congresul s-a terminat cu ceva votari. Ca invitat, nu am dat importanta maxima. Avem reprezentanti care trebuie sa voteze pentru noi. Acum imi veni ceva in minte: cum se face ca nu avem nici un forumist in congres sau in alte structuri? Eu cred ca sunt. Atunci de ce nu scriu pe forum,din cand in cand si pentru noi? De ce misticism?

Cand urcam scarile catre bufet, insotindu-l pe domnul Angelescu, suntem prinsi din urma de domnul Kelemen. Mi-a intins mana, felicitandu-ma pentru abordarea avuta. Am profitat de ocazie, rugandu-l sa citeasca demersul de la Vanatorul alege!. A afirmat ca asta ar trebui facut, asa ca i-am pasat adresa.
Pe masura ce scriam, m-a tot framantat un gand. Cu riscul de a nu fi momentul propice, pentru a nu mi-l uita, am sa-l redactez: noi, oamenii marii, cand suntem la vapor, ne pierdem nationalitatea. Suntem marinari si gata! Ne intelegem in functie de fire, nu de rasa. Cand sunt acasa, sunt roman, dar asta nu inseamna ca nu sunt si vanator. Si tot asa... Unde vreau sa ajung: daca voi fi nevoit sa votez vreodata un conational de alta etnie, care are capacitatea de a face lucrurile mai bine decat un roman, o voi face! Cazul Sibiu si cazul SMURD sunt edificatoare. Daca copilul meu va fi educat si va da dovada de politetea si buna crestere a lui Adrian Copilul Minune, l-as lasa cu placere la gradinita acestuia, in pofida alteia, unde sa invete aroganta si neamprostia... Interesul de grup ar trebui sa primeze si in cadrul vanatorimii.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde tehărău pe 12 Mai 2014, 21:27

La bufet, coada. Si la coada, o mana ma atinge pe spate. Este a celui ce a facut fotografii in timpul congresului. Se prezinta ca fiind Redactorul Sef al VPR, domnul Arhitect Mugurel Ionescu . Asa cum poate ca am citit, domnul Director General Neculai Selaru a inceput de mai mult timp o serie de articole "Vanatoarea incotro?" si socoate (si aici a fost galagie si nu am inteles cine) ca materialul pe care l-am prezentat in Congres ar fi un bun prim raspuns. Daca sunt de acord sa dau materialul spre redactare, insotit de ceva fotografii...
Cu siguranta ca a fost unul din momentele (putine), in care eram mandru de mine! Si de nu vor fi publicate, momentul tot a fost magulitor!

Seara. Seara a fost asa cum trebuie sa fie o seara vanatoreasca! Gazdele, primitoare! Un program artistic de zile mari si un bou la protap au facut deliciul petrecerii. Lume buna si normala. Ca si insotitor al domnului Angelescu, am parte de loc la masa domnului Neculai Selaru. Al dracu, m-am ajuns, stau la masa cu ai mari!!! E clar, pot sa ma las de vanatoare, ma indrept spre perigeu...
Directorul General e pe la toate mesele. E, intr-un fel, gazda. Se vede ca se cunosc demult intre ei si au ce vorbi. Intr-un tarziu il prind singur. Stam de vorba pret de minute multe. Ii explic ca nu vrem sa subminam autoritatea AGVPS sau sa ne erijam in furnizori de solutii. Macar critica constructiva daca facem, ceva educatie si informare, si tot suntem utili. Dar incercam sa facem mai mult. E om care stie sa asculte. Sunt constient ca nu il pot uimi cu vreo expresie, insa macar sa profit sa il fac sa inteleaga ce reprezinta forumul si impactul pe care il poate avea, in folosul vanatorimii.
Si da, e un vanator normal. Adica bea un pahar de vin. Nu l-am vazut ametit si nici dansand. Dar si de-l vedeam, consideram ca e ceva firesc. Nu mai fiti bre, carcotasi...

PS. Am ajuns acasa si am vazut ceva greseli pe care l-au facut meseriasii care au lucrat sambata, in lipsa mea. Sa va puna necuratul, sa le comentati cand veti veni pe la mine si va voi omeni pe terasa!
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde biriuck pe 12 Mai 2014, 22:39

@teharau Nu stiu daca mai are rost sa repet toata procedura anevoioasa cu salvare imagine, zoom, salvare din nou pentru pozele din brosura. Brosura este deja online
http://agvps.ro/docs/BROSURA%20CONGRES%20AGVPS%20-%202013.pdf
Corruptissima re publica plurimae leges
Avatar utilizator
biriuck
Veteran
 
Mesaje: 2694
Membru din: 05 Oct 2013, 17:49
Locaţie: Brasov/Ploiesti

Re: Congres AGVPS 2014

Mesajde wachtelfeld pe 12 Mai 2014, 23:22

Frumoasa expunere @Teharau, destinsa si experimentata. Felicitari ! :D
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Vanatoare discutii generale

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori

Publicitate