Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 09:55

Docter C versus Delta II

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 10 Sep 2015, 22:46

Docter vs Delta

De multa vreme se poarta discutii, dispute despre ce poate unul, ce face celalalt mai rau sau mai bine, daca merita platit pretul mic pentru unul sau diferenta de pret pana la celalalt.
Pana la urma am reusit sa le pun alaturi, ambele in posesia mea, ambele posibil de studiat in amanunt, mai mult decat am putut face cu cele testate in timp.
Docter este practic “smecheria” care a deschis drumul – pentru prima data, vanatorii aveau la dispozitie un dispozitiv de ochire tip “raza-reflectata” care sa nu mai fie inchis intr-un tub si care sa nu mai fie considerat tehnologie militara = interzis civililor. N-are rost sa mai povestim cum face ce face, deja stiu si copiii mari ce se joaca cu air-soft – un LED minuscul trimite o raza rosie care, dupa ce este plimbata printr-o prisma la fel de minuscula ajunge sa intalneasca un gemulet foarte putin curbat si pictat cu ceva substante speciale, din care este apoi reflectata catre ochiul privitorului. Acesta vede un punctisor mai mic sau mai mare, de forma mai mult sau mai putin “disc” functie de cat de bine a reusit producatorul sa aseze lucrurile in micul dispozitiv.
Ce e asa grozav la jucaria asta? Pai, a fost gandit ca sistem de ochire. Se aseaza pe o arma, se regleaza aproximativ la fel cu o luneta, ochiul vede un punct luminos plutind efectiv in aer, dincolo de el tinta, mana incearca sa suprapuna punctul pe tinta si daca reuseste apasa tragaciul iar glontul ajunge unde era punctul in acel moment. Nu tu axe pe verticala si orizontala ce trebe aliniate ca la catare, nu tu axa optica perfect in linie ca la luneta. Chiar e posibil ca ochiul sa nu fie asezat exact pe axa centrala a dispozitivului. E dincolo de puterea de intelegere da’ intr-un fel e chiar e ca si cum ai ochi de dupa colt. In plus, nimic nu obstrueaza campul de vedere pentru ca rama dispozitivului e practic invizibila, trasul cu ambii ochi deschisi e mai mult decat posibil, peisajul nu este deformat prin dispozitiv si nici nu fuge ca la cinema ca prin lunete.
Normal ca s-a impus urgent in lumea tragatorilor cu orice fel de arme, care aveau nevoie sa ocheasca cat mai scurt si mai precis, de la cei din competiile de tir dinamic pana la arcasi, trecand prin vanatorii ce practica vanatoarea la goana. Pe langa faptul ca este atat de usor incat nici nu se simte pe arma, ca este un pic mai mare ca un timbru, ochirea prin el este de 1000 de ori mai intuitiva decat este sa intelegi mecanismul optic care-l face sa functioneze asa.
La fel de normal este faptul ca a inceput sa evolueze si sa fie copiat, replicat, reinventat de mai orice firma ce se ocupa de aparate de ochire, de la cele care fac lunete de zeci de ani pana la unele noi noute care faceau catari de fibra optica. Produsul original avea (si inca are) o mare hiba: e scump! Un singur LED al lui costa mai mult decat alte 100.000 asezate pe un ecran LCD. Asa ca mare parte a produselor mai noi au incercat sa corecteze si hiba asta si sa scoata produse cat mai ieftine. Directia opusa a fost sa apara produse mai sofisticate si chiar mai scumpe. Cu toata concurenta acerba, Docter reuseste sa ramana in frunte pentru ca, asa cum aveau sa constate “imitatorii”, e foarte greu sa faci un gemulet sa fie si curb, cu un mic-mic efect de lentila, ca sa reflecte raza de lumina dar sa para drept si sa nu distorsioneze imaginea de dincolo de geam si e foarte greu sa acoperi acel gemulet cu un complex de substante “reflex” care sa aiba o culoare cat mai aproape de albul natural perceput de ochi si sa nu distorsioneze suparator cromatica imaginii privite de tragator. Pe deasupra, ca la orice sistem de ochire, mecanica ce tine toate piesutele aliniate este supusa unor forte uriase, in mod repetat si trebuie sa reziste solicitarilor. Nu mai spun ca trebuie sa faci asta in mod perfect egal, constant, pentru sute de produse. Daca mecanic au reusit si altii sa faca lucruri bune, la partea optica inca nu a egalat nimeni originalul – cel putin asta este parerea mea.
Asadar, trecand peste aceasta cam lunga introducere, sa revenim la comparatie.
Despre firma producatoare gasiti pe net tot felul de date. Unii au ceva zeci de ani in spate in materie de optica pentru arme, ceilalti au doar cativa, o idee buna, un producator bun, ceva strategie de piata. Ambii au dorinta de a progresa si par sa tina seama de plangerile utilizatorilor.
In discutie este un Docter C, pus alaturi de una din cele mai noi aparitii pe piata – Delta Point.
Docter C este un produs matur, practic la a treia generatie si a corectat infimele neajunsuri ale primului model. Delta este si el o mica evolutie a primului produs lansat. Ambele seamana bine cu capetele de serie, diferentele fiind prin maruntaie si ceva mai subtile.
Deci, ce primim?

O cutie marisoara, colorata si inscriptionata pe toate partile, cu fata transparenta prin care se vede majoritatea continutului, cam fragila - in cazul Docter.
O cutie micuta, din carton presat solid, cu o poza sugestiva cu mistretul vizat de punct – in cazul Delta.

Imagine

Odata desfacut, ridicat capacul obtinem la Docter o armatura de carton lucios in care sunt prinse dispozitivul si capacele de protectie respectiv un fagure de burete textil compact in care sunt incastrate piesele, la Delta.
La Docter primim: dispozitivul, doua capace de protectie din cauciuc, surubelnita si discul de reglaj, doua suruburi cu cap pentru imbus hexagonal torx si cheita pentru ele, o baterie, o garnitura de cauciuc auto-adeziva, o baterie “de firma”, un saculet de panza in care este inghesuita o laveta de mari dimensiuni pentru sters lentila si o carticica de instructiuni scrisa in tot felul de limbi, bine-nteles ca nu si in lb. romana.
La Delta primim: dispozitivul, capacul de cauciuc, surubelnita si discul de reglaj, doua suruburi cu cap pentru imbus hexagonal allen si imbusul, o baterie “no name” iar pe fundul cutiei este o coala A4 pe care sunt tiparite explicit instructiunile, insotite de poze sugestive, numai in lb. engleza.
Ambele produse sunt descrise de fabricanti si zic cam asa:
Docter vs. Delta
Magnificatie: 1,07 vs 1
Dimensiuni fereastra: 21/15 vs 22/16 mm
Dimensiuni produs: 46/25,4/24,3 mm vs 46/26/25 mm
Masa: 25 g vs 44 g
Liber de paralaxa la: ~ 40 m vs ~ 50 yarzi
Dimensiunea punctului: 3,5 MOA vs 3 MOA
Plaja de reglaj: +/- 360 cm inaltime, +/- 270 cm la 100 m vs +/- 200 cm pe ambele directii la 100 m
La Docter ne mai spune ca punctul e rosu, ca foloseste o baterie tip CR 2032 si ca punctul acopera cam 10 cm diametru la 100 m.

Imagine

Imagine

Asadar, Docter este infinitezimal mai mic in dimensiuni ale aparatului si geamului si aproape de doua ori mai usor si permite un reglaj pe o plaja mai mare dar are punctul cu ~15% mai mare in diametru.
In realitate e cam asa (nu stiu daca se si vede in poze, am incercat dar mobilul nu-i camera profi)

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Ce vedem? O carcasa monobloc, din aliaj usor acoperit cu o vopsea ceramica smechera la Docter versus o carcasa din doua bucati prinse cu surubele, tot din aliaj usor, anodizat negru la Delta. Protectia este super-rezistenta la Docter iar la Delta nu este o anodizare clasa xx super-rezistenta ci una aproximativa ce se zgarie aproape la cea mai mica atingere cu un varf metalic.
Geamul este discret curbat la ambele, convex catre inainte, concav catre privitor, la margine prezinta o mica ingrosare ca o bordura ce are aceeasi culoare la Docter ca restul geamului pe cand la Delta acoperirea se termina la limita bordurii. Nu ca ar avea vreo semnificatie pentru imagine ci doar reflecta caliatea lucrului dar exteriorul bordurii la Docter este la fel de neted ca geamul pe cand la Delta pare slefuit ca sa ajunga la dimensiunea corecta.
Acoperirea gemuletului are o foarte-foarte discreta nuanta mov-albastru la Docter si una ceva mai evident verde la Delta. Desi zice 1x in descriere si Delta “deformeaza” imaginea, adica o mareste discret cand privesti, in aceeasi masura ca Docter. De remarcat ca si Delta reuseste sa nu produca distorsiuni ale imaginii, aceasta fiind exact la fel de clara, cel putin pentru ochii mei ce au privit prin vreo trei perechi de ochelari de diferite dioptrii.
Ambele prezinta pe rama anterioara de sub gemulet un orificiu punctiform prin care lumina ambientala patrunde la senzor si asigura auto-ajustarea la intensitatea luminoasa ambientala.
Pe “fundul” dispozitivelor descoperim ce are in maruntaie, la Delta, pe cand la Docter este aplicat un strat de rasina ce izoleaza partea electrono-optica si de reglaj. Ce nu v-am spus inca este ca Docter este rezistent la umezeala si apa, fiind izolat complet in partile esentiale pe cand Delta nu este.
Lacasul bateriei si contactele electrice sunt vizibil de mai buna calitate la Docter si este prevazut cu un mic magnet care ajuta la fixarea bateriei pe cand la Delta nu. Trebe sa ma credeti pe cuvant ca si restul componentelor invizibile la Docter sunt evident mai bine lucrate si asezate, fara micile aproximari de montaj de la Delta (cu ceva vreme in urma am desfacut bucatele unul spart). Suruburile de reglaj sunt din ceva alama sau alt aliaj molcut nichelat la Delta si din otel inox la Docter. In poze se vad ceva urme urate pe suruburile de la Delta – nu apar la utilizare corecta ci se datoreaza uitarii acasa a surubelnitei de reglaj si folosirii uneia necorespunzatoare in poligon.
Ambele folosesc exact aceleasi monturi, distanta intre pini, gaurile pentru suruburi, suruburile, etc. fiind la fel. Testate pe baze diferite stau la fel de bine. Primele modele de Delta cam jucau stanga-dreapta pe pinii din colturi si la schimbarea bateriei putea induce un dereglaj. Modelul acesta se infige exact la fel de fest pe suport de fiecare data. Faptul ca nu are o garnitura de protectie a fost corectat prin aplicarea unei folii auto-adezive (din care se mai vede o urma intr-un colt) in care am decupat locasele pentru suporti si suruburi.

Imagine


Imagine


Atat la privirea din fata direct catre sursa de lumina cat si la vizionarea punctului ca si cand ai ochi exista o diferenta foarte sesizabila: punctul este mai putin stralucitor si o idee mai mic la Delta. Ca definitie a punctului nu par sa fie deosebiri. Se pare ca scula facuta in Japonia a reusit sa corecteze deficientele primului model, facut in China pentru Delta. Am incercat foto simultane, cu exact aceeasi lumina ambientala si proiectate pe acelasi fond si cred ca e vizibil si-n poze ce incerc sa descriu.

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Ca si adaptare la lumina, ambele sufera un pic prin a oferi un punct putin-putin prea stralucitor pentru gustul meu, in conditii de lumina ceva mai slaba, de exemplu prin padure umbroasa sub cer innorat dar ambele fac adaptarea la lumina mai bine decat o faceau primele generatii. Docter a corectat printr-o gama ceva mai mare de reglaj, Delta printr-o intensitate de baza ceva mai mica si un maxim corespunzator mai mic .... poate pe zapada inghetata, sub Soare puternic sa sufere de “prea putin”, in conditii normale functioneaza OK ambele. Ca niciunul nu-i Docter III e foarte adevarat.

Personal sunt la al treilea Delta. Unul sta bine mersi pe o semi in 30-06, al doilea a capitulat dupa 13-14 focuri pe 9,3x62 – o lipitura slaba la senzorul de lumina ambientala – si a fost inlocuit prompt in garantie cu acesta din poze, de generatie mai noua. Generatia noua fata de cea “Made in China” a suferit realmente o crestere calitativa, atat mecanic cat si ca definitie a punctului si imagine. Chiar daca nu mai sunt atat de expliciti pe site in a preciza rezistenta la recul, faptul ca pe vremuri ziceau ceva de genul “rezista chiar si la reculul unui 9,3x62” m-a facut sa fiu mai circumspect in a-l monta pe o arma in 375 H&H asa ca am ales Docter, din care n-am vazut niciunul sa se deregleze ... nu de alta dar o cutie de cartuse risipita in poligon inseamna exact diferenta de la Delta la Docter.

De reglat se regleza la fel, discurile sunt aproape identice, la fel etalonate, ceva mai net si mai fin inscriptionat la Docter. In plus, Docter are desenate repere pe aparat pe cand la Delta trebe sa folosesti marginile dispozitivului.
Desi tehnic primim aceleasi indicatii, la Docter functioneaza exact, slabirea cu un sfert de tura elibereaza dispozitivele de reglaj, acestea corespund pe foaie cu indicatiile gradate si, cel mai important - reglajul stanga-dreapta nu-l afecteaza pe cel sus-jos iar strangerea suruburilor de fixare nu modifica reglajul. La Delta se intampla in mai mica sau mai mare masura toate chestiutele neplacute. Asa ca asta se traduce in poligon prin 3-5 cartuse necesare reglajului Docter-ului si 5-15 cartuse, dupa noroc, pentru Delta.
Odata reglate, n-am avut probleme nici cu unul nici cu altul.

Le-am montat pe R 93 in 375 H&H respectiv batrana Dragana in 30-06, cu montura EAW la Blaser iar la cea din urma pe o sina montata pe suportul inaltatorului, adica semnificativ mai departe de ochi. Din motive de necesar de ochelari, prefer plasarea punctului mai la distanta de ochi. Montat la aceeasi distanta de ochi ca si Docter-ul pe Blaser si privind prin aceiasi ochelari, Delta pierde un pic din contur si apar ceva stelute ...
Ca fapt divers, in carticica de la Docter scrie ceva de genul: “punctul este perfect conturat, daca il vezi difuz du-te la oftalmolog!” Ei bine, am verificat asta practic cu o alta persoana ce a privit prin Docter si zicea ca nu-i cu nimic mai clar ca imagine decat o rosie strivita pe trotuar ... s-a dovedit ca avea nevoie de ochelari.
Am incercat niste poze facute de la distanta de la care vede si ochiul.
Docter

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Respectiv Delta

Imagine

Imagine

O sa revin si cu ceva poze in poligon ... daca n-o sa uit.

In concluzie:
- din orice parte le-ai privi si oricat de putin priceput ai fi nu poti sa nu vezi diferenta de calitate – Docter este mai bine lucrat, finisat, ingrijit si ofera mai mult suport utilizatorului. Sa mentionez doar ca protectia de cauciuc de la Delta nu sta singura pe aparat si cade, noroc ca la Docter sunt doua si se potrivesc si la Delta.
- oricat ar parea de rustic, Delta reuseste sa aiba o imagine decenta (nici Zeiss nu poate mai bine) si un punct fin, foarte bine definit iar daca esti numa un pic norocos, rezista fara probleme la folosirea uzuala pe o arma intr-un calibru standard.
- in ce masura considerati ca trebe sa platiti dublu pe Docter numa gandirea personala poate decide.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde Anndrei pe 11 Sep 2015, 01:28

Multumim pentru informatii! Superba analiza!!!
Esti inteligent daca crezi doar jumatate din ceea ce auzi; esti intelept daca stii care e jumatatea.
Anndrei
Veteran
 
Mesaje: 335
Membru din: 07 Dec 2008, 20:03
Locaţie: Bucuresti

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde laurul pe 11 Sep 2015, 07:55

ASTA inseamna sa fii pasionat......multumim!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3064
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde radubichis pe 11 Sep 2015, 08:02

Intre timp Delta a mai scos inca doua dispozitive ,HD 26 si HD 24 .Primul este dedicat armelor lungi ,al doilea pistoalelor In foto HD 26
Imagine
Caracteristicile dispozitivelor sunt: rezistenta la apa, reglarea manuala a luminozitatii ,inchidere automata , memorarea nivelului de luminozitate, schimbarea bateriei fara demontarea dispozitivului de pe arma ,reglarea verticala si orizontala cu clicuri.
Dispozitivul este produs in Japonia si are 5 ani garantie
Ca si performante ,utilizare si reglaj este mult peste seriile anterioare
Vorbid despre pret ,este sensibil mai mic ca a Docter Sight C
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1761
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 11 Sep 2015, 09:29

Nu stiu ca inca nu le-am vazut. Asta am avut, asta am pus alaturi.
Nu stiu nici ce pret au la tine D 26/24, dar pe la alte magazine din Ro am gasit asa

Delta MiniDot HD 24 1 028,50 lei
Delta MiniDot HD 26 1 061,20 lei
MiniDot din articol este ~ 400 lei cu tot cu baza pentru sina Weaver. Si trebe sa recunosc ca diferenta de pret e chiar tentanta. Daca m-a tentat si pe mine poate tenteaza si pe altii. Asa cum ziceam si in articol, pare ca pretul este acoperit integral de ce ofera ... pana la urma inseamna mai putin de 50 lei/partida vanatoare si daca l-ai schimba anual. Ori eu am unul deja batraior care merge Ok si azi.

Docter C este 1049 lei


Ca-n multe alte situatii in care firme mai noi s-au decis sa scoata optica de top, rezultatul a fost si un pret apropiat de alte realizari de aceeasi calitate. N-am inteles deloc de ce o cutiuta de chibrite cu geam costa in continuare cat un LCD de 20".

P.S. dupa ce-am terminat cu surubaritul a venit si sotia sa dea un ochi la ce fac. Nu stia care si cum sunt, cat costa exact, etc. S-a uitat prin ambele, cu si fara ochelari si a zis: "asta imi place mai mult cum se vede", aratand spre Docter. N-a stiut sa-mi spuna de ce pana cand nu s-a uitat iar, de cateva ori si a gasit culoarea verzuie a ecranului mai putin placuta ochiului. In padure nu m-a deranjat, mai deranjant mi s-a parut albastrul intens de la Burris, de ex.
Asa cum spuneam si mai sus, e optiunea fiecaruia ce si cum alege. Eu le folosesc in continuare pe ambele.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde chuck norris pe 11 Sep 2015, 10:20

O analiza ca pe forumurile americane.
Felicitari si multumiri.
chuck norris
Nou membru
 
Mesaje: 24
Membru din: 11 Sep 2015, 10:01

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde radubichis pe 11 Sep 2015, 10:37

violiv scrie:Nu stiu ca inca nu le-am vazut. Asta am avut, asta am pus alaturi.
Nu stiu nici ce pret au la tine D 26/24, dar pe la alte magazine din Ro am gasit asa

Delta MiniDot HD 24 1 028,50 lei
Delta MiniDot HD 26 1 061,20 lei
MiniDot din articol este ~ 400 lei cu tot cu baza pentru sina Weaver. Si trebe sa recunosc ca diferenta de pret e chiar tentanta. Daca m-a tentat si pe mine poate tenteaza si pe altii. Asa cum ziceam si in articol, pare ca pretul este acoperit integral de ce ofera ... pana la urma inseamna mai putin de 50 lei/partida vanatoare si daca l-ai schimba anual. Ori eu am unul deja batraior care merge Ok si azi.

Docter C este 1049 lei


Ca-n multe alte situatii in care firme mai noi s-au decis sa scoata optica de top, rezultatul a fost si un pret apropiat de alte realizari de aceeasi calitate. N-am inteles deloc de ce o cutiuta de chibrite cu geam costa in continuare cat un LCD de 20".

P.S. dupa ce-am terminat cu surubaritul a venit si sotia sa dea un ochi la ce fac. Nu stia care si cum sunt, cat costa exact, etc. S-a uitat prin ambele, cu si fara ochelari si a zis: "asta imi place mai mult cum se vede", aratand spre Docter. N-a stiut sa-mi spuna de ce pana cand nu s-a uitat iar, de cateva ori si a gasit culoarea verzuie a ecranului mai putin placuta ochiului. In padure nu m-a deranjat, mai deranjant mi s-a parut albastrul intens de la Burris, de ex.
Asa cum spuneam si mai sus, e optiunea fiecaruia ce si cum alege. Eu le folosesc in continuare pe ambele.

La Docter am luat ca referinta pretul asta http://www.mldguns.ro/optica/dispozitiv ... errsight-c
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1761
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 11 Sep 2015, 15:49

violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde PVictor pe 15 Sep 2015, 05:57

Scuze pentru offtopic , dar as fi dorit sa vedem o comparatie si cu produsele romanesti de optica acelasi gen ( putine dar ... ) :

http://www.opto-impex.ro/PREZENTARE_PRO ... REFLEX.pdf


http://www.ior.ro/Produse/Reflex-vizor/
Avatar utilizator
PVictor
Nou membru
 
Mesaje: 39
Membru din: 29 Oct 2014, 15:08
Locaţie: Romania Bucuresti

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde von BRAUN pe 15 Sep 2015, 08:39

Personal folosesc un asemenea dispozitiv, marca ”No name”, care rezista bine pe pusca de aproape an, dupa ce de la ARROW mi s-a spus ca un DOCTER nu rezista pe o lisa semiautomata,fiind recomandat numai pentru carabina ! Parerea lor! De atfel, am scris pe forum despre asta (viewtopic.php?f=74&t=12754) .
Revenind la topic, m-am uitat la cele doua rd romanesti - IOR si MIRA, si nu inteleg de ce au greutatea asa mare - 175 gr la IOR si 200 gr. la MIRA, in conditiile in care rd pe care il am pe pusca are 75 gr.
Pe de alta parte, cum se foloseste pentru reglaj discul gradat cu care vine rd-ul pentru ca eu nu i-am dat de capat, folosind pentru reglaj laserul de la BUSHNELL.

von BRAUN
Decat sarac si in puscarie, mai bine liber si bogat !
Avatar utilizator
von BRAUN
Membru important
 
Mesaje: 142
Membru din: 16 Iun 2013, 17:10

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 15 Sep 2015, 11:13

La Arrow in magazine sunt multi care habar n-au. Oricum ai lua-o, reculul armelor cu glont, cel putin de la 30-06 in sus, este mai mare si mai violent decat al liselor. Rezista Docter si pe lise fara probleme.

Daca ai vedea produsele romanesti ai intelege. MIRA e cat un Eotech de mare dar face cat face un no-name. Atata au putut :D Produsul de la IOR este tot marisor, aproape integral metalic, foarte tapan facut si semnificativ mai rezistent la cazaturi decat un Docter sau similare.

Reglajul este similar cu al unei lunete doar ca neavand click-uri pe aparat folosesti discul gradat. Surubelnita cea mica se introduce prin gaurica disculului, acesta fiind asezat cu gradatiile catre maner. Potrivesti surubelnita in surubelul de reglaj, o tii cat poti de mult perfect in axul surubului si cauti un reper _ de ex. marginea dispozitivulului - pe care sa suprapui una din liniutele marcajului; incercand pe cat posibil sa nu misti decat in ax surubelnita, rotesti spre stanga sau dreapta, in functie de dorinta de a muta punctul de impact al glontului pe tinta sus-jos respectiv stanga-dreapta cu atatea gradatii cat ti-au iesit la calcul. In cazul dispozitivelor de mai sus, o gradatie inseamna 3 cm la 100 m, adica 1,5 cm la 50 m, distanta la care se cam regleaza dispozitivele astea. Deci, daca glontul s-a dus 7 cm sus si 10 la dreapta trebe sa rotesti ~4-5 gradatii catre "jos" de pe disc, respectiv 6-7 catre "stanga". Reglajul este cam aproximativ, cu atat mai aproximativ cu cat dispozitivul este mai ieftinior si partea mecanica e realizata mai aproximativ. Cu rabdare, un pic de experienta si ceva cartuse se poate regla exact pentru punctul de impact dorit.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde von BRAUN pe 15 Sep 2015, 13:14

Multam pentru raspuns. Momentan folosesc rd-ul pe lisa dedicata zburatoarelor și reglajul ”la ochi” , cu laserul, s-a dovedit a fi bun dar daca o scot la mistret, o sa folosesc recomandarile tale de reglaj cu discheta.

von BRAUN
Decat sarac si in puscarie, mai bine liber si bogat !
Avatar utilizator
von BRAUN
Membru important
 
Mesaje: 142
Membru din: 16 Iun 2013, 17:10

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 15 Sep 2015, 14:33

radubichis scrie:La Docter am luat ca referinta pretul asta http://www.mldguns.ro/optica/dispozitiv ... errsight-c





Docter a scumpit de la fabricant dispozitivul Docter C cu aproape 60 E. Ambele preturi sunt corecte....unul e cel vechi, cu care e mai gasesc ici-colo, celalalt e pretul nou cu care vor veni de acum inainte.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde radubichis pe 15 Sep 2015, 21:40

Sigura solutie convenabila a ramas Delta
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1761
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde radubichis pe 15 Sep 2015, 21:41

Sigura solutie convenabila a ramas Delta :-bd
Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1761
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde gunsmith pe 21 Sep 2015, 19:20

Acum trebuie să recunoastem ca delta este un dispozitiv bunicel, dar sa dam cezarului ce al cezarului, docter 3 este top in domeniu, nu putem compara gama de varf al unui produs cu gama basic de la alt produs (docter c). Se stie prea bine ca intoteauna calitatea a avut pret pe masura.
Avatar utilizator
gunsmith
Membru activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 11 Apr 2011, 16:00
Locaţie: Bucuresti

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 21 Sep 2015, 19:59

Intentia mea nu a fost neaparat sa le compar ci sa le pun alaturi ca sa vad ce ofera cel scump in plus fata de cel ieftin si daca se justifica pe undeva diferenta de bani.

Intre timp am fost si pe la poligon.
Docter s-a purtat asa cum stiam: deblocheaza instant, indicatiile de pe disc sunt asa cum zice, un sens de reglat nu-l influenteaza pe celalalt si nici blocarea la loc. Mi-au trebuit exact DOUA cartuse ca sa fiu reglat la 50 m.
Delta tot cum stiam: cu un pic de bafta, dupa vreo 8 cartuse, am ajuns sa "musc" din acelasi cerc de 5 cm in care ocheam.
Imi pare rau dar oricat m-am straduit n-am reusit sa fac sa iasa in poze punctul rosu asa ca n-am ce sa va arat. Si in teren s-a pastrat aceeasi asemanare - foarte buna definitia la ambele - si aceeasi diferenta - mai micut si mai palid punctul de la Delta. Am avut parte si de nor gros si de soare intens si in ambele situatii cu Delta a fost mai usor de ochit fin pe cand la Docter mai trebuia "umbrit" senzorul ca uneori stralucea prea tare punctul.

Cat merita sau nu alegerea?
Pentru ceva gen 30-06, 7x64, cu munitie de "buget limitat", trecand peste etapa reglajului, ulterior se poate folosi OK si Delta ceea ce am si facut 2-3 sezoane. Pentru 375 insa n-am avut curaj si nici n-as incerca.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 21 Sep 2015, 20:12

gunsmith scrie: docter 3 este top in domeniu, nu putem compara gama de varf al unui produs cu gama basic de la alt produs (docter c). Se stie prea bine ca intoteauna calitatea a avut pret pe masura.


Aici n-am inteles. Docter III este top-ul dar nu l-am inclus pe el in comparatie. Docter C e "basic" doar pentru ca nu ofera si ajustarea manuala a intensitatii, restul este identic cu III.
Delta din comparatia de mai sus este tot produsul basic de la producator. Asadar au fost alaturi doua produse "basic" de la doi producatori diferiti, cu preturi aflate la extrema inferioara respectivul mijlocul gamei intre produsele existente pe piata.

Poate pe viitor voi avea prilejul sa pun alaturi si varfurile de gama de la ei ... sau poate nici nu ma mai intereseaza :ymdevil: odata ce-am descoperit "perfectiunea". :dance:
Pana acum am vazut Zeiss, Burris, Meopta, Bushnell si alte nume mai necunoscute pe la noi (JPoint, Trijicon, C-More, etc.), unele cu preturi serios mai mari decat ale Docter III ... din pacate, niciunul nu mi-a lasat impresia ca s-ar apropia de calitatile Docter III, luate in parte sau la global. Asa ca, de ce sa ma mai zbat ;;)
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde gunsmith pe 22 Sep 2015, 13:39

violiv scrie:
gunsmith scrie: docter 3 este top in domeniu, nu putem compara gama de varf al unui produs cu gama basic de la alt produs (docter c). Se stie prea bine ca intoteauna calitatea a avut pret pe masura.


Aici n-am inteles. Docter III este top-ul dar nu l-am inclus pe el in comparatie. Docter C e "basic" doar pentru ca nu ofera si ajustarea manuala a intensitatii, restul este identic cu III.
Delta din comparatia de mai sus este tot produsul basic de la producator. Asadar au fost alaturi doua produse "basic" de la doi producatori diferiti, cu preturi aflate la extrema inferioara respectivul mijlocul gamei intre produsele existente pe piata.


Cred ca prin postul meu am creat ceva confuzie, prezentarea pe care ati facut-o este inca o dovada a mestriei condeiului combinata cu analiza facuta profesionist si bine documentata :ymapplause: .
Dar sa revin la obiect, in postul cu pricina incercam sa ii atrag atentia lui Radu care ne-a instiintat despre noile creatii de la Delta, pe care dupa parerea mea trebuiau comparate cu Docter III .
Ar fi trebuit sa citez.
Avatar utilizator
gunsmith
Membru activ
 
Mesaje: 111
Membru din: 11 Apr 2011, 16:00
Locaţie: Bucuresti

Re: Docter C versus Delta II

Mesajde violiv pe 22 Sep 2015, 16:00

Pana la urma se pare ca ne-am inteles, mai alambicat da' a iesit OK.
Asa cum spuneam mai sus, posibil sa avem si un test cu produsele lor de top. Docter III am la indemana oricand, sa vedem daca facem rost si de un Delta :D
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta


Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 22 vizitatori

Publicitate