Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 16 Apr 2024, 05:57

SITARUL

Pasari nobile si rare pentru care s-au nascut orgolii mari . Prepelita este "dresor" de caini pentru aret . Sitarul este competitia suprema pentru orice vanator de pasari . Pasari sezoniere . S-au scris carti intregi despre vanatoarea la sitar .
Despre becatina va lasam pe Dvs sa ne scrieti .

Moderator: Sly_Fox

Re: SITARUL

Mesajde wachtelfeld pe 27 Ian 2014, 20:43

Padurea este un pic diferita, abunda in curenti de aer, urme, etc.
Nu exista o reteta "consacrata" de cum e mai bine. Din punctul meu de vedere, sunt bineinteles subiectiv, cainele in padure trebuie tinut tot timpul sub mana, nu ma refer aici musai la o cheta scurta, ci functie de teren si de posibilitatiile de tir, cainele trebuie sa acopere terenul cat se poate de disciplinat, insa atentia dvs. trebuie sa fie focusata tot timpul pe ce puteti "citi" pe caine. Adica sa incercati sa-l intuiti daca are vanat sau nu, inainte de a intra in filaj, sper sa intelegeti ce vreau sa spun.
Bineinteles ca treaba asta nu iese intotdeauna :D dar de multe ori functioneaza, mai ales cand incepi sa iti cunosti cainele din ce in ce mai bine.
Tot timpul trebuie sa fiti atent la directia vantului, ca sa puteti intelege ce face si de ce face cainele una sau alta.
De multe ori eu in functie de unde bate vantul, las cainele sa caute liber, daca am si terenul de asa maniera sa il pot urmari, daca il vad insa ca trage pe nas si a luat un miros, il las sa isi faca treaba uneori chiar daca risc sa-l pierd din vedere, de ce? Doar prin simplul apel verific daca este in aret sau nu, daca il chem si vine, e clar, daca il chem si nu vine, atunci inseamna ca e in aret sau filaj si ma indrept spre zona respectiva, in asa fel incat sa reusesc inclusiv o pozitionare de tragere cat mai buna.
Nu sunt mare specialist in sitari, cativa insa am reusit sa apropii, dar la padure, dupa parerea mea , mai greu apropii fazanul decat sitarul. Oricum amandoi miros tare si amandoi se misca pe picioare destul de mult, iar un caine sa ii poata apropia trebuie sa aiba cateva sezoane bune in spate, cu alte cuvinte experienta.

Inteleg ca Luc uneori mai are tendinta sa rupa aretul ? Daca da, este din cauza pasiunii, dar si din cauza experientei care inca o mai are de acumulat.
Cel mai bun "medicament" este comanda "down" si credeti-ma ca functioneaza incredibil de bine.Veti vedea in timp, cum atunci cand are vanat, va avea intodeauna un ochi inclusiv pe dvs.... :D

Eu nu sunt deloc de acord cu beeper-ul, da , un clopotel merge, orice "electronica" pusa pe caine , nu stiu, dar parca strica toata atmosfera...mai bine nu impusc nimic decat sa vad cainele incarcat cu "electronice"...bineinteles este o chestiune de gust si atat.
In filmele ce se vehiculeaza pe net, marea majoritate sunt facute la modul complet amatoricesc, se vede dupa cum merg dupa caini, dupa cum se pozitioneaza sa traga, inclusiv se vede dupa cum alearga cainii de bezmetici, de multe ori fara noima si metoda, deci nu va luati dupa ele, daca e cazul sa admirati cate-o scena, da, merita.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 27 Ian 2014, 23:21

Nu cred ca rupe aretul. Cand cauta departe si nu il vad, il chem. Daca nu raspunde im mod repetat dau soc pt ca nu il vad si nu stiu unde sa-l caut. Uneori la momentul socului aud fazanul zburand. Presupun ca socul il face pe Luc sa miste si sa rupa aretul. La camp, unde il vad si nu il deranjez cu chemari sau soc nu rupe aretul. Senzatia mea e ca gresesc chemandu-l sau socandu-l cand el e de fapt in aret. Un beeper mi-ar permite sa stiu cand e in aret (ca sa nu il chem aiurea) si sa-l gasesc fara sa-i deranjez aretul. Practic nu vad utilitatea socului- el cauta pana gaseste, aproape sau departe. Si ma asteapta in aret in marea majoritate a cazurilor. Mie imi trebuie ceva ca sa-l localizez cand vegetatia nu-mi permite sa-l vad. Mi se pare ca cu socul ii mutilez actul vanatorii. E un caine foarte disciplinat dar cand face cheta cauta pana gaseste, uneori departe de mine. Dar repet, ma asteapta, nu vaneaza pt el. E nevoie sa-l tin neaparat aproape? Nu e mai bine sa il las sa faca cheta cum simte el si doar sa-l localizez cu beeper?
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde wachtelfeld pe 27 Ian 2014, 23:36

ovidiulapusanu scrie:Nu cred ca rupe aretul. Cand cauta departe si nu il vad, il chem. Daca nu raspunde im mod repetat dau soc pt ca nu il vad si nu stiu unde sa-l caut. Uneori la momentul socului aud fazanul zburand. Presupun ca socul il face pe Luc sa miste si sa rupa aretul. La camp, unde il vad si nu il deranjez cu chemari sau soc nu rupe aretul. Senzatia mea e ca gresesc chemandu-l sau socandu-l cand el e de fapt in aret. Un beeper mi-ar permite sa stiu cand e in aret (ca sa nu il chem aiurea) si sa-l gasesc fara sa-i deranjez aretul. Practic nu vad utilitatea socului- el cauta pana gaseste, aproape sau departe. Si ma asteapta in aret in marea majoritate a cazurilor. Mie imi trebuie ceva ca sa-l localizez cand vegetatia nu-mi permite sa-l vad. Mi se pare ca cu socul ii mutilez actul vanatorii. E un caine foarte disciplinat dar cand face cheta cauta pana gaseste, uneori departe de mine. Dar repet, ma asteapta, nu vaneaza pt el. E nevoie sa-l tin neaparat aproape? Nu e mai bine sa il las sa faca cheta cum simte el si doar sa-l localizez cu beeper?


Niciodata cand este cainele in aret nu trebuie corectat in vreun fel, cu atat mai mult cu soc !!!
V-am explicat mai sus cum procedez eu....cred ca ar trebui sa exersati cu el mai mult "down" la distanta, socul electric se da doar daca vrea sa fuga dupa vanat, cat este in aret si mai ales daca il tine, doar "bravo" !!!
Cred insa ca ar fi bine sa renuntati la zgarda electrica, puneti-i un beeper sau clopotel de localizare si sa-l lasati sa caute liber insa tinand totusi cont sa nu il lasati sa ia padurea toata numai pt. el. :D
Ce varsta are acum ?
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde Ghinda pe 28 Ian 2014, 08:25

:lol: Mihai, e de la Candy! Cum ai vrea sa fie fiul?
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7683
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 28 Ian 2014, 10:55

3 ani si 4 zile. Renunt la zgarda electrica. Pun beeper. Revin cu feedback. Multumesc!
PS: evident ca daca as sti ca e in aret nu l-as chema. Numai ca nestiind unde este si ce face, dupa mai multe apeluri il chemam cu soc. Atunci aflu ca nu era la dracu in praznic ci undeva in aret. De aia cred ca beeperul e solutia. Mai ales ca la camp sau chiar in padure unde vegetatia ne permite contact vizual el sta cu ochii pe mine si il vad clar ca verifica daca vin dupa el sau ca isi ajusteaza deplasarea ca sa fie cit de cat in preajma mea.
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde wachtelfeld pe 28 Ian 2014, 13:26

E clar, cainele n-are nici o problema, trebuie cred sa aveti mai multa incredere in el, chiar daca se poate sa va aflati in situatia de a nu putea impusca vanatul.Cred ca trebuie dvs. sa invatati sa va orientati in functie de cheta cainelui si functie de teren....poate gresesc, dar din ce mi-ati spus pana acum, cainele isi face cu prisosinta datoria. :D
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 28 Ian 2014, 15:57

Cum spunea Gica, el (Luc) vaneaza, direct sau prin stramosii lui, de peste o suta de ani. Eu de cativa. Sant convins ca se pricepe mai bine ca mine si ca mai degraba am eu de invatat de la el.
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde wachtelfeld pe 28 Ian 2014, 20:32

Intotdeauna avem ceva de invatat de la cainii nostri....iar in materie de vanatoare, eu cel putin, ar trebui sa-mi fie rusine de atat de multe ori... :D
Zilele trecute ma uitam la un documentar despre impactul uman asupra mediului si habitatului animalelor salbatice.Una din concluzii era ca speciile care invata sa traiasca in sinergie cu omul, au sanse sa reziste, sa supravietuiasca....cainii au facuta-o de mult, ba mai mult, si-au creat inclusiv un fundament care se pare ca in viitor le va permite o comunicare chiar mai buna decat acum.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 28 Ian 2014, 21:25

"Intotdeauna avem ceva de invatat de la cainii nostrii"
Bine spus! Seara buna!
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde dragos74 pe 28 Ian 2014, 22:31

nu stiu daca este un exemplu de urmat, dar eu folosesc la pointerul meu, sunetul de la zgarda electrica pt. comanda ''stai'' ,atunci cand este in aret si vad ca tinde sa-l rupa inainte de a ajunge eu la el .Asa am reusit sa-l obisnuiesc , asta si pt. ca nu am reusit (nici nu am insistat) cu comanda ''down'', din lipsa de timp , rabdare, experienta sau...etc. :?

Astfel ca in desis sau padure ,cand nu il mai vad ,dau bip pt. a-l descoperi, dar fara sa stric aretul !!

Cand nu e in aret ,se intoarce la comanda'' bip'' a zgarzii, in schimb daca e in aret nu il deranjeaza bip-ul ci doar il face sa stea pe loc. :wink:

Eu m-am obisnuit cu stilul asta si cred ca este o solutie atunci cand nu il mai vad, si nici nu aud clopotelul de la gat, in caz ca il are :) pt. ca stand in aret nici clopotelul nu mai suna.

p.s. cateaua brac in schimb se intoarce imediat la comanda bip indiferent de ipostaza in care se afla ; asa a fost obisnuita .
dragos74
Membru important
 
Mesaje: 176
Membru din: 26 Ian 2013, 16:57

Re: SITARUL

Mesajde Eugeniu Cerempei pe 17 Feb 2014, 12:23

Ieri a fost ultima zi de vinatoare la sitari...
Am scos ciinii la plimbare, am vazut o vulpe... si sitari 0...
Colegii de grupa m-au "abandonat", dar eu am decis sa mai merg la un desis unde anul trecut am vinat unul, si dupa citeva minute, Fritza ramas in Arret, si cu un foc precis am dobindit ultimul sitar din acest sezon. :D
Imagine
Mai bine o zi rea de vinatoare, decit una buna la serviciu!!!!!
Avatar utilizator
Eugeniu Cerempei
Veteran
 
Mesaje: 510
Membru din: 05 Apr 2007, 15:06
Locaţie: Faro, Portugal

Re: SITARUL

Mesajde liviumihaescu pe 22 Noi 2014, 18:38

Cateva ipostaze de toamna ( 2014 )

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Imagine
liviumihaescu
Membru important
 
Mesaje: 120
Membru din: 18 Mai 2013, 17:55

Re: SITARUL

Mesajde UlissePro pe 12 Ian 2015, 19:57

Imagine
Numai bine.
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 31 Ian 2015, 21:53

Imagine
Toamna asta, in acelasi munte ca anul trecut: un singur sitar vazut in 3 zile de bantuit, dar e incomparabil mai frumos ca la ses!
Imagine
La ses: sitar si potarniche.
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 31 Ian 2015, 21:57

Imagine
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 31 Ian 2015, 22:07

Imagine
"Cata bucurie poate sa cuprinda o coliba" ... Titlul unei poze din "Carpatii" de demult.
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde liviumihaescu pe 06 Feb 2015, 19:14

Superb, Domn-Doctor !!!!
liviumihaescu
Membru important
 
Mesaje: 120
Membru din: 18 Mai 2013, 17:55

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 19 Feb 2015, 08:15

Am auzit de la un paznic ca de anul acesta se reia vanatoarea de sitar de primavara, cea oprita de ceva vreme prin directiva europeana... Stie cineva ceva de acest subiect? E in stadiu de proiect, e deja legiferat?
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde Ghinda pe 19 Feb 2015, 09:45

Stadiu de proiect Ovidiu. Apa in piua cat cuprinde.
Dar, Sa Dea Domnu!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7683
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 19 Feb 2015, 21:49

E bine si asa! E un inceput. Numai de nu ar dura mult. Seara buna!
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde ovidiulapusanu pe 17 Oct 2015, 21:02

Ati vazut sitari la ses, baieti? La munte colcăie.
ovidiulapusanu
Membru activ
 
Mesaje: 107
Membru din: 09 Noi 2008, 09:51

Re: SITARUL

Mesajde Ghinda pe 19 Oct 2015, 06:56

Este Ovidiu! Vazut pe la Balotesti, 2 buc. Vin baietii!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7683
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde Sly_Fox pe 19 Dec 2015, 19:58

Am primit si eu o invitatie de la niste amici care gestioneaza un fond de vanatoare. Vanatoare mixta la iepuri,fazani si...sitari.
Avand in vedere umiditatea din ultima saptamana am incercat la sitar in niste corpuri de padure.
S-au vanat patru,dintre care eu am reusit un dubleu,foarte bucuros mai ales ca pentru mine este o specie pe care o gasesc destul de rar.
Am facut si o poza.

Imagine
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5664
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: SITARUL

Mesajde Krieghoff pe 19 Dec 2015, 20:48

Bravo pentru sitari! Felicitari pentru dubleu! :clap:
"Imi cunosc limitele. Dar pur si simplu le ignor"
Friedrich Nietzsche
Avatar utilizator
Krieghoff
Membru important
 
Mesaje: 170
Membru din: 21 Iun 2013, 21:03
Locaţie: Bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde Sly_Fox pe 19 Dec 2015, 21:04

Multumesc mult.
Aproape uitasem cum este sa vanezi sitari,ultimul pe care il vanesem fiind in urma cu multi ani.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5664
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: SITARUL

Mesajde the_mav pe 20 Dec 2015, 07:58

@Fox: dubleu la sitari?
Chapeau.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: SITARUL

Mesajde Sly_Fox pe 20 Dec 2015, 11:14

Cateodata se mai intampla si lucruri bune. Uneori cu asemenea situatii te poti intalni doar o singura data.
Desi am mai vanat sitari cu ani in urma,este prima data cand situatia din teren mi-a permis si am reusit un dubleu la sitar.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5664
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: SITARUL

Mesajde Alin3006 pe 22 Dec 2015, 11:40

the_mav scrie:@Fox: dubleu la sitari?
Chapeau.


Subscriu! Felicitari vulpoiule!
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: SITARUL

Mesajde the_mav pe 22 Dec 2015, 12:10

Sly_Fox scrie:Cateodata se mai intampla si lucruri bune. Uneori cu asemenea situatii te poti intalni doar o singura data.
Desi am mai vanat sitari cu ani in urma,este prima data cand situatia din teren mi-a permis si am reusit un dubleu la sitar.

de accord Fox, astfel de situatii le intalnesti o data sau de foarte putine ori in viata.
pastrand acelasi subiect, spune-mi pls ca nu ai fost singur cand ai facut acel dubleu... nu de alta, dar http://www.shootinguk.co.uk/shooting/wo ... -club-9134
;)
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: SITARUL

Mesajde Sly_Fox pe 22 Dec 2015, 18:36

Normal ca nu am fost singur. Cat priveste apartenenta la respectivul club al vanatorilor de sitari si eventualele privilegii,nicio sansa. In primul rand nu sunt un vanator care cauta sitarul in mod special,vanatoarea la acesta specie practicand-o in mod ocazional,in cel de-al doilea rand sunt un vanator simplu,fara galoane, care vaneaza pentru sufletul lui,nu pentru fala,cluburi sau pentru a participa la intalniri sau gale pompoase.
Ca mai discut cu voi,mai schimbam impresii,pareri,mai impartasim experiente sau momente speciale intalnite la vanatoare,este altceva,fac acest lucru din placere. :wink:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5664
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Anterior

Înapoi la Prepelita , sitarul si becatina

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 4 vizitatori

Publicitate