Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 14:01

SCHMIDT&BENDER

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde bowmadness pe 29 Ian 2016, 21:13

AXP scrie:Cam asa ceva spun si cei de la S&B, in graficul alaturat.

OOO au scris chiar COMPETION HT SCOPE, e razboi cu Zeiss-ul pe fata!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde AXP pe 29 Ian 2016, 22:21

Stimate coleg @bowmadness, nu sustin nici ca ai nici ca nu ai dreptate, privitor la expunerea ta cu S&B Polar T96 vs Swaro 2.5-10x56. De ce? La o prima vedere se poate sa ai dreptate.
Toate cele bune.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde Tranan pe 29 Ian 2016, 22:33

Dar ce este interesant in comparatie este ca pana la 7x nu are mare importanta diferenta la pupila de iesire faptul ca un obiectiv e de 56mm si altul de 50mm. Transmisia de lumina insa fiind mai buna la Polar, luneta ii da la fund la Swarovski. Cine sta la panda la mistret nu prea sta pe grosismente mari ci mici.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde bowmadness pe 29 Ian 2016, 23:57

Tranan scrie:Dar ce este interesant in comparatie este ca pana la 7x nu are mare importanta diferenta la pupila de iesire faptul ca un obiectiv e de 56mm si altul de 50mm. Transmisia de lumina insa fiind mai buna la Polar, luneta ii da la fund la Swarovski. Cine sta la panda la mistret nu prea sta pe grosismente mari ci mici.

Asta cu II DA FUND ai si cifre sau e , asa, din "poanier" ca doar e cu 800-900 mai scumpa si are o diferenta de comision de revanzare care sare de sutas? 96% vs 92% seamana mai mult cu o palmuta, din cifre.
Tocmai spuneam ca grosismentul MIC la panda e gresit, dar daca tu, cu experienta ta de vanator zici ca mic e bun.... Chestia asta se poate incerca cu orice rahat de luneta la grosismentul unde exit pupil e 7, se va vedea diferenta "de lumina" fata de un grosisment mic, dar poate eu sunt gresit! Daca principiul tau era corect se fabricau lunete 1x cu obiectiv de 56 pentru noapte, n-am auzit nici de la japonejii de la Light Optical W.. , de asa ceva! Sa nu uit, FACTORUL "CRESCUPULAR" creste odata cu magnificatia, twilight, nu iti spune nimic?
La 7x nu are importanta pupila de iesire la ob 50 vs 56? Pai tocmai spuneam ca acolo e perfecta, in jur de 7, aici ne intelegem!
Transmisia de lumina se inmulteste cu suprafata obiectivului... PUNCT. Astfel sunt 2 FACTORI care dau un produs (rezultat), simpla artimetica , daca toata lumina asta intra in ochi atunci suntem la randament maxim. Asta se intampla la EP7, sau mai mic (EP mai mic de 7 inseamna mag mai mare,twilight mai mare dar pierdem camp vizual si e greu de "mentinut" centrul lunetei). E mult mai usor si eficient sa maresti obiectivul, mai ales daca nu cresti, ci dimpotriva, greutatea! O singura conditie: obiectivul mai mare sa incapa deasupra tevii!
Tranan, cifrele pe care le-am scris nu le poate combate prin alte cifre nici Einstein curband lumina ca Moise care despica apa, cifrele sunt cifre, un singur lucru le poate combate, un VANATOR (fara Z!) care le are pe amandoua in acelasi timp si le cara in teren deodata!
Cu mai sus pomenitul Swaro eu am stat la panda, ar fi extraordinar ca Polarul sa poata mai mult (in padure fara zapada). Chiar m-as bucura, dar sunt sceptic.

Apropos, am mai auzit o ineptie, ca tubul mai mare (30 vs 25, 35 vs 30) e mai "luminos", daca poate cineva sa explice chestia asta, conditia fiind acelasi diametru la obiectiv? Am vorbi de un perpetuum mobile daca ar fi adevarat! Tubul mai mare da o rigiditate crescuta lunetei si un camp superior de reglaj, mai ales pentru lunetele tactice, poate o imagine mai reala geometric, dar cam atat, zic eu.
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde bowmadness pe 30 Ian 2016, 00:01

AXP scrie: La o prima vedere se poate sa ai dreptate.

La ORICE vedere am dreptate dpdv teoretic, strict matematic si fizic, asta e clar!
Imi doresc, insa, sa ma controlezi folosindu-le pe amandoua si sa-mi dai si mie de stire daca teoria sau practica a castigat! Dar daca castiga Polarul dintre cele doua il proclam pe D-zeu cel mai mare om de stiinta si il bat pe fi-miu daca mai vine cu note mari la mate si fizica!

respecte!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde Tranan pe 30 Ian 2016, 00:47

Imi pare rau dar incerc de multe ori sa citesc ce scrii si sa gasesc o coerenta in modul tau de a gandi sau a explica dar nu gasesc altceva decat supozitii, teorii conspiratorice, afirmatii nedovedite totul explicat intr-o logoree ce aduce a delir, in asa fel incat pe la jumatatea lecturii ma apuca ametelile. Eu unul sunt de parare ca Alin sa introduca un fel de alcocontrol in care sa sufle membrii forumului inainte de a se logga ca sa nu poata sa intre si sa scrie la betie.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde Alin3006 pe 30 Ian 2016, 07:52

Tranan scrie:Imi pare rau dar incerc de multe ori sa citesc ce scrii si sa gasesc o coerenta in modul tau de a gandi sau a explica dar nu gasesc altceva decat supozitii, teorii conspiratorice, afirmatii nedovedite totul explicat intr-o logoree ce aduce a delir, in asa fel incat pe la jumatatea lecturii ma apuca ametelile. Eu unul sunt de parare ca Alin sa introduca un fel de alcocontrol in care sa sufle membrii forumului inainte de a se logga ca sa nu poata sa intre si sa scrie la betie.


Asta nu ar fi o idee rea, ca si eu am incercat sa urmaresc ce a scris si nu am reusit.
Mai oameni buni, voi chiar nu aveti ce face altceva acasa? Comparatia aia intre Polar si Swaro e ca un test drive comparativ intr-o revista auto, la care nimeni nu a adus masinile si editorul s-a enervat si a vrut sa le "arate el lor". E fix cum m-as apuca eu sa compar Lamborghini cu Ferari in baza datelor tehnice de la producator, dar fara da le fi condus sau vazut macar. :-B Ce logica are sa scrii o pagina intreaga, despre nimic, in definitiv?!! Beti fratilor o bere, cititi o carte, ca de scris scrieti beletristica si lasati recenziile la lunete celor care au pus macar mana pe ele! :oops:
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde violiv pe 30 Ian 2016, 09:02

bowmadness scrie:1. Tocmai spuneam ca grosismentul MIC la panda e gresit, dar daca tu, cu experienta ta de vanator zici ca mic e bun....
Daca principiul tau era corect se fabricau lunete 1x cu obiectiv de 56 pentru noapte.

2. Apropos, am mai auzit o ineptie, ca tubul mai mare (30 vs 25, 35 vs 30) e mai "luminos", daca poate cineva sa explice chestia asta, conditia fiind acelasi diametru la obiectiv?



Fara suparare dar opiniile tale nu sunt chiar impartasite de toti.
1. am ceva nopti pe campuri si numai eu in cercul de amici cu care ma intalnesc frecvent, cele mai tarzii piese impuscate au fost pe la 01,30 si 04,30, fara a folosi lumini ajutatoare si asta cu inceputul pandei pe la 20,00 ... adica am avut timp sa incerc toate combinatiile care mi-au trecut prin minte ca sa vad cum se vede mai bine un soarece sau un iepure sau o bufnita. Din niciun punct de vedere magnificatia mare nu mi-a fost mai buna si absolut niciunul din vanatorii de care stiu ca vaneaza in fiecare an la panda nu sta "pe mare" la panda. Intr-o singura situatie - panda la sacal la momeala, atunci cand distanta la care stam e ceva peste 150 m si stim sigur unde o sa vina, folosim o magnificatie mai catre maxim. In rest, cu orice ochi am incercat pana acum, magnificatia mare intuneca imaginea, face imaginea prin luneta mai greu de prins si tinta si mai greu de prins din cauza campului mic. Functie de luneta folosita, undeva la 4-5-6x e cel mai bine din punct de vedere al luminozitatii imaginii.
S-ar fi facut lunete 1x56 daca era posibil tehnic. Nici macar cu 1,5x56 nu se poate ... deocamdata. Probabil viitorul va rezolva si asta. N-are rost s-o lungesc cu explicatii de ce si cum.

2. Depinde de firma care face luneta. Cel mai greu si mai greu atunci cand faci o luneta este sa reusesti sa faci imaginea limpede pe toata aria vizibila si asta indiferent de pozitia turetelor de reglaj. E logic ca cea mai buna imagine se obtine atunci cand toate lentilele sunt aliniate perfect in axul optic, adica tubul erector este perfect centrat in mijlocul tubului lunetei, ceeace ar trebui sa se intample atunci cand turetele sunt aproximativ la mijloc. Aici si o chinezarie poate sa vada decent. Atunci cand inclini tubul erector si axele optice ale sistemului de lentile obiectiv - tub erector - ocular nu mai coincid, imaginea incepe sa sufere de tot felul de distoriuni.
Producatorii corecteaza asta in doua feluri:
- cei prosti si ieftini fac un tub erector mic-mic sau lentilele din el mici-mici ca diametru
- cei destepti si scumpi se chinuie sa faca si lentilele din tub cat mai mari in diametru si sa reuseasca o schema optica care sa permita inclinarea maxima a tubului fara alterarea imaginii. In viata reala este ingrozitor de greu sa faci o imagine limpede punand o lentila stramba in sir. Poate ai remarcat ca lunete celebre pentru capacitatea lor de a "strange lumina" sufera din cauza unei excursii minimale a ajustarii. Pentru cine a avut prilejul sa vada si maruntaiele unei astfel de lunete, excursia minima este datorata unui diametru mare al tubului erector si al unui spatiu minimal intre cele doua tuburi. Una ieftina are un tub erector cat un pix, cu lentile ca alea din varful lanternelor breloc ... sa faci un tub erector cu lentile de diametru mai mare si care sa vada bine indiferent de inclinare costa efectiv de 5-6 ori mai mult si nu multi sunt in stare sa faca asta. Revenind la lumina, un astfel de tub "aduna" si "da mai departe" mai multa lumina decat un tubusor minuscul. N-o a gasesti la absolut niciun producator descrise printre specificatiile tehnice cat e diametrul lentilelor din tubul erector cu toate ca la final este la fel de important ca diametrul obiectivului si cel al ocularului - alta chestie care nu aparea in specificatii acum vreo 10 ani si astazi e motiv de lauda.
Swaro de care amintesti este o luneta de generatie de acum un deceniu, cand aia se putea face. Pentru vremea ei este super OK dar pentru ziua de azi a fost depasita la multe capitole cel putin de seria HT, ca sa amintesc doar de de o luneta cunocuta. Pe probate si fara urma de indoiala, cu tot obiectivul de 56, Swaro vede un timp mai scurt la apus decat Zeiss HT 2,5-10x50 care, la randul ei, este net surclasata de 3-12x56, ca si de noua serie de la Docter, de ex. Asa ca eu consider ca pot paria ca la un test real va fi surclasata si de noua S&B, cu tot obiectivul ei de "numai" 50 mm.
Asadar, concluzionand, la aceeasi calitate a sticlei un tub erector de diametru mai mare, plasat de obicei intr-un tub principal de diametru mai mare ofera mai multa lumina decat unul mic. Am spus "de obicei" pentru ca ultima serie de la Swaro "strica" regulile astea oferind un tub erector de diametru mare plasat intr-un tub central de "numai" 30 mm si asta prin mutarea sistemului de ajustare complet in turete.

Asta nu inseamna ca ofer si argumente pentru diferenta de pret semnificativa ... foarte probabil ca parte din asta este doar o chestie de "piata".
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde AXP pe 30 Ian 2016, 11:47

Stimate coleg @bowmadness, cred ca este cel putin exagerata o abordare, in care ne comparam cu Einstein si il pomenim pe Dumnezeu om de stiinta,...., in conditia in care ne limitam doar la niste operatiuni elementare de aritmetica in baza unor principii de fizica elementara, ..., cum am mai spus este posibil sa ai dreptate, dar atat, ...., este posibil, dar pana la a considera ca detii adevarul absolut, este o diferenta mare, ..., atat timp cat te opresti in expunerea teoriei la lentila frontala. Cum spunea colegul @violiv, ..., luneta mai are si tub erector, ..., cu lentile in acesta, ..., luneta are si ocular, ..., tot cu lentila si acesta, ... Deci situatia este mai complexa decat o prezinti .... Suntem perfect constienti si de prezentarile pline de " marketing", ale tuturor producatorilor, in care sunt adevaruri spuse pe jumatate despre propiile realizari tehnice, ..., si in acelasi timp scoase subtil in evidenta slabiciunile concurentei.
Cum spuneau si alti colegi, cred ca adevarul il putem afla, daca se face o comparatie "live", clara, "cu toate cartile pe masa".
... din putina mea practica,..., am in unul din locurile de panda, o distanta de 65-70m, mie unul, ..., nu imi iese nici cum sa stau cu luneta pe grosisment mai mare de 4, hai sa zicem 5,..., ?
Toate cele bune.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde bowmadness pe 30 Ian 2016, 22:51

AXP scrie:... din putina mea practica,..., am in unul din locurile de panda, o distanta de 65-70m, mie unul, ..., nu imi iese nici cum sa stau cu luneta pe grosisment mai mare de 4, hai sa zicem 5,..., ?
Toate cele bune.

Perfect 4-5x, vezi mai bine ca la 2.5 x, nu?
Inseamna ca colo ai exit pupil cca 7, eu ma refeream la 7x la lunetele despre care vorbeam. Altele pot fi la 4x, 5x, swaro meu de goana e la 2x, depinde de obiectiv, in primul rand .
Pot fi 100 sau o mie de lentile interioare, transmiterea luminii se masoara prin toate, deci, din nou, matematic AM SIGUR dreptate, ca vrei sau nu!
Si nu, nu detin nici un adevar universal, nici eu nici nimeni, de aceea am spus ca ma poate combate DOAR PRACTICA (live cum ii zici tu) pentru ca teoretic e corect ce spun, dar daca practica ma contrazice pe bune atunci avem o problema cu fizica. Cam da in metafizica toata chestia. Acum intelegi de unde Einstein si Doamne Doamne in aceeasi ecuatie referitoare la LUMINA? pai cam amandoi se ocupa de asta fratioare!
Sper ca poti citi si printre randuri, sunt convins ca esti un coleg inteligent! :wink:
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde AXP pe 30 Ian 2016, 23:53

Stimate coleg @bowmadness, daca tot esti atat de convins, ca dpdv teoretic ai dreptate, de ce nu incerci, macar sa fii corect, in comparatie? Adica compara "mere cu mere", nu "mere cu pere". Pune in acea "simpla aritmetica" cum spui chiar tu, lunete cu acelasi diametru de obiectiv, ..., vezi pe site-ul S&B, exista si Polar T96 cu obiectiv de 56 mm, ..., (are "twilight factor" 15-29.9), cat 20-21, factor repuscular are T96, sau cati "mistretini" incap prin acest obiectiv?
Spui singur, ca:

"Pot fi 100 sau o mie de lentile interioare, transmiterea luminii se masoara prin toate, deci, din nou, matematic AM SIGUR dreptate, ca vrei sau nu!"

Deci se masoara si la lentilele din zona mediana, a tubului?
Atunci suprafata (diametrul) acestora nu conteaza, in ecuatia de trecere a "mistretinilor"? Nu se mai aplica regula "aritmetica simpla" de la obiectiv? Deci, lentila cu diametru mai mare (tub mai gros), nu lasa sa treaca mai multi "mistretini"? :D
Toate cele bune.
P.S. Luneta prin care nu ma simt confortabil sa ma uit la 70 m, cu grosisment mai mare de 4-5x,..., este un Zeiss 2.5-10x50, ..., deci "exit pupil",..., 8) sau poate am eu o problema la ochi ;;)
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde bowmadness pe 31 Ian 2016, 12:13

Stimate coleg @bowmadness, daca tot esti atat de convins, ca dpdv teoretic ai dreptate, de ce nu incerci, macar sa fii corect, in comparatie? Adica compara "mere cu mere", nu "mere cu pere". Pune in acea "simpla aritmetica" cum spui chiar tu, lunete cu acelasi diametru de obiectiv, ..., vezi pe site-ul S&B, exista si Polar T96 cu obiectiv de 56 mm, ..., (are "twilight factor" 15-29.9), cat 20-21, factor repuscular are T96, sau cati "mistretini" incap prin acest obiectiv?
Nu are aceeasi gama de zoom, diferenta de greutate devine semnificativa, DAR aia sigur o bate pe swaro seara, se pare insa ca SB are o problema cu Zeiss-ul HT si nu cu Swaro! Merita? Sigur daca ai banii!
Se pare ca facerea de bine se transforma in f... de mama, am incercat sa-ti dau o solutie consacrata mai buna la un ANUMIT PRODUS CERUT DE TINE (cu magnificatie, obiectiv dat!) cu 35 % mai ieftina! Daca vrei sa crezi doar in factorul de transmitere a luminii, fa-o, practic pe asta se si bazeaza marketingul lui Polar!

Spui singur, ca:
"Pot fi 100 sau o mie de lentile interioare, transmiterea luminii se masoara prin toate, deci, din nou, matematic AM SIGUR dreptate, ca vrei sau nu!"
Deci se masoara si la lentilele din zona mediana, a tubului?
Atunci suprafata (diametrul) acestora nu conteaza, in ecuatia de trecere a "mistretinilor"?


conteaza foarte putin spre deloc, odata ce lumina a intrat nu mai iese (decat poate foarte putina) pe unde a intrat ci prin ocular, captiva nu ramane, bine ar fi, atunci masor cata intra si cata iese, transmisia luminii se masoara in procente, deci este UN RANDAMENT, cu cat pun mai multe lentile intermediare cu atat pierd mai mult, te faci ca nu intelegi sau chiar nu intelegi?

Nu se mai aplica regula "aritmetica simpla" de la obiectiv? Deci, lentila cu diametru mai mare (tub mai gros), nu lasa sa treaca mai multi "mistretini"? :D
Fratie tu chiar n-ai inteles! Obiectivul e poarta, intra o multime data de mistretini prin ea (campul vizual), dupa care poarta se ingusteaza, ca autostrazile astora, devine un TUB, cu cat tubul este mai subtire cu atat se creeaza ambuteiaje sau chiar accidente mai multe. Asta nu inseamna ca masinile se pot intoarce de unde au venit prin poarta! Fac ele cumva de ajung afara, in ocular. In cazul luminii imaginea se deformeaza in tub, se desfac si se recompun culori, mai ales pe margini. Astfel numarul de masini care intra=cel care iese, DACA nu exista accidente grave (si exista in proportie de 4% la POLAR, 8% la SWARO), pe astia ii ia SMURDU, unele accidente sunt minore (aberatii cromatice si efect de tub).
Deci NU, numarul de lentile interioare nu mai afecteaza lumina odata intrata decat dpdv calitativ nu si cantitativ! Daca nici acu nu ai inteles, i-ati Polarul fara sa mai analizezi nimic!

P.S. Luneta prin care nu ma simt confortabil sa ma uit la 70 m, cu grosisment mai mare de 4-5x,..., este un Zeiss 2.5-10x50, ..., deci "exit pupil",..., 8) sau poate am eu o problema la ochi ;;)
Ar trebui ca EP sa fie 8 , din cauza lentilor ala intermediare de care pomeneai, nu e neaparat regula de 3 simple ref la diam obiectiv si EP, in plus lumina se desface pe culori (frecvente) cand trece printr-o lentila, trebuie recompuse perfect ca sa nu ai aberatii de culoare! Toate astea pot duce la acel CONFORT despre care ziceai. Oricum ideea era ca ti-e mai bine la 5x decat la 1x , asta era ceea ce am sustinut anterior (GROSISMENTELE MAI MARI, ex 5x in cazul tau, sunt mai bune decat CELE MICI). Cu un obiectiv de 56 SIGUR iti va fi confortabil la 7x, dar tu ia unul tot de 50 si probabil, cu tot 96% randament, ca te vei benocla tot la 5x prin ea!

concluzia ar fi ca SB a facut o extraordinara inginerie cu Polarul, jos palaria, dar trebuie testata si practic, eu unul nu ma incumet la pretul cerut, dar as fi curios sa stiu!

Am incheiat subiectul, e parerea mea, sustinuta doar teoretic, dar macar e sustinuta cumva!
ALICE! Who the f... is Alice?
Avatar utilizator
bowmadness
Membru important
 
Mesaje: 275
Membru din: 10 Sep 2010, 14:59
Locaţie: Romania

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde AXP pe 31 Ian 2016, 12:55

Stimate coleg, vad ca te-ai "turat" rau, departe de mine intentia de a te deranja.
Nu sunt "fun" al nici uneia din marci, ca atare. Si nici nu am spus ca ma duc maine sa cumpar, Polarul, multumesc mult pentru ajutorul pe care vrei sa il dai prin informatiile pe care mi le-ai expus.
Privitor la bani, cat costa una sau alta, nu comentez,..., :D ... La mine banii nu conteaza, ..., doar numarul lor, :mrgreen:
Dar, in continuare, nu pot fi de acord cu afirmatia Domniei tale:

"Deci NU, numarul de lentile interioare nu mai afecteaza lumina odata intrata decat dpdv calitativ nu si cantitativ! "

Adicatelea "mistretinii" (fotonii) trec toti, indiferent de dimensiunea lentilei ( diametru, grosime) si numarul lentilelor inseriate? ;;)
Daca tot iti plac extrapolarile cu domeniul electric,..., ar insemna ca electronii, trec toti, in aceasi unitate de timp, indiferent de rezistenta conductorului,..., oare obiectivul este o dioda (o poarta , insa cu sens unic cum spui tu) ? ... iar dupa el rezistenta intampinata de "conductorul",..., adica mai multe sau mai putine lentile inseriate de sectiune mai mare sau mai mica ( adica rezistenta mai mare sau mai mica), ..., nu influnteaza trecerea in unitatea de timp a electronilor ( fotonilor), ...
Nu cred ca lumina se desface pe frecvente la trecerea prin lentile ,lumina este compusa din mai multe frecvente ( lungimi de unda), iar lentilele in functie de caracteristicile lor fizice ( intre si care dimensiuni, calitarea prelucrarii, ... etc) lasa sa treaca mai mult sau mai putin anumite frecvente, ..., si distorsioneaza mai mult sau mai putin anumite frecvente ( lungimi de unda),...

Intradevar, pentru a nu continua polemica, este bine sa incheiem subiectul. Fie si un lup mancat de oaie.
Te salut, si imi cer scuze pentru deranjul creat, mai ales ca ai vrut de fapt doar sa ma ajuti.
Toate cele bune.
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde DART pe 22 Feb 2016, 11:43

FeHoVa 2016 si Schmidt Bender

Impreuna cu prietenul meu Alin Florian ( alias Alin 30 06 ) promovam brandul mai sus amintit pe "canalele" vanatoresti de mai multa vreme. Anul acestaam fost invitat de catre Directorul Schmidt Bender la standul lor, din cadrul Fehova2016. Am avut ocazia sa vad toate noutatile aparute...care nu au fost putine printre care si SchmidtBender Polar T96 2,5-10x56,luneta care a suscitat un mare interes ...modelul vazut de mine este dotat cu reticulul (Diffractive 2. focal) D7 care se afla in planul 2 focal(de dorit pt. panda in opinia mea),varianta cu sina LMZ(compatibil cu monturile folosite de un alt mare producator).Este intradevar ce se spune despre ea...eu nu practic aceasta vanatoare insa cine o practica merita sa se gandeasca la ea.

Imagine
Imagine
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde DART pe 12 Mar 2016, 10:11

https://www.youtube.com/watch?v=7tMiqb3EEeM

ce-ti poate da sau lua linistea... :)
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde GeKados pe 30 Mai 2016, 21:07

Manat de dorinta de a avea ceva nou la nivel de optica dar si de o alta "psihoza" de a trece la un alt nivel.. daca pot sa spun asa :D am primit ( cu ajutorul bunului meu prieten Atilla) de curand jucaria asta :D :

Imagine

Imagine

Si ritualul de despachetare:

https://www.youtube.com/watch?v=-jPM15DPbLM


Aici imperecheata cu o montura SPUHR SP 4601 :D si aruncata pe un fier...

Imagine

Imagine

Imagine
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde UlissePro pe 30 Mai 2016, 21:57

FELICITARI!!! Si cat de bine sta pe AI! Super combinatie!
Sa iti aduca multe satisfactii!
R93 .243W & .300WM
F3 20/76
Avatar utilizator
UlissePro
Veteran
 
Mesaje: 916
Membru din: 27 Aug 2010, 15:14
Locaţie: Constanta

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde GeKados pe 31 Mai 2016, 20:27

Multumesc :) , abia astept sa o testez... ;)
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde GeKados pe 05 Iun 2016, 18:00

Am revenit si cu un prim test al lunetei.

Imagine

1. Test tracking si inclinare reticul => mai mult decat satisfacator... :-bd
Imagine


2.Un grupaj din 5 focuri cu munitie Geco Target 11g => ~0,6 MOA cu focul din dreapta jos pe care l-am trimis ...la naiba :( , daca l-as scoate din calcul ar fi un 0,26 MOA corect .
Imagine

3. Am incercat un grupaj si cu o munitie de top , Lapua Scenar 10g dar nu a iesit ce trebuia => 0,55 MOA. Din zgarcenie am tras doar 5 cartuse Lapua imediat dupa Geco Target iar focul din dreapta sus a fost primul , cel de trecere...
Se pare ca nu a fost ziua grupajelor... :lol:
Imagine

Aici un alt grupaj cu Lapua Scenar 10g ( un 0,3 MOA corect) facut ultima data cand tras cu aceasta munitie, grupaj pe care imi doream sa-l repet si astazi dar nu a fost sa fie...

Imagine

In rest foarte multumit de tot ce am incercat astazi...
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde DART pe 06 Iun 2016, 13:44

Auzi tu !?Nu a fost ziua grupajelor... :roll:
Eu as fi f. multumit sa realizez constant astfel de grupuri...pt. ca emotia data de vederea vanatului in lunete sigur mai largeste grupul :ymblushing: ...chiar si asa glontul va fi pus unde trebuie.Trasul in poligon este un antrenament util...ca sa-l citez pe violiv ... 50 de gloante in carton apoi unul in vanat ... asa nu vei ranii si nu vei crea suferinte vanatului ... si nu te vei frustra !
Frumosa luneta...se imperecheaza excelent cu arma! Sa o porti sanatos !Poate mai vii cu ceva premii in tara :)... oricum eu iti doresc mult succes pt. ca stiu ca te "sponzorizezi singur" !
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde violiv pe 06 Iun 2016, 16:59

Estetic se pupa, practic s-a demonstrat de ani buni compatibilitatea. Ce sunt eu curios: trecand peste emotia golirii portofelului si incercand sa fii cat se poate de obiectiv, ce simti in plus tragand prin luneta asta fata de ce ai avut anterior?
Nu intreb de carcotas ci doar pentru ca eu am lunete la care simt ca trag mai bine, chiar daca nu sunt super-grozave, dupa cum lunete foarte bengoase nu au reusit sa ma faca sa trag mai grozave grupuri.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde GeKados pe 07 Iun 2016, 08:24

DART scrie:Auzi tu !?Nu a fost ziua grupajelor... :roll:
Eu as fi f. multumit sa realizez constant astfel de grupuri...pt. ca emotia data de vederea vanatului in lunete sigur mai largeste grupul :ymblushing: ...chiar si asa glontul va fi pus unde trebuie.Trasul in poligon este un antrenament util...ca sa-l citez pe violiv ... 50 de gloante in carton apoi unul in vanat ... asa nu vei ranii si nu vei crea suferinte vanatului ... si nu te vei frustra !
Frumosa luneta...se imperecheaza excelent cu arma! Sa o porti sanatos !Poate mai vii cu ceva premii in tara :)... oricum eu iti doresc mult succes pt. ca stiu ca te "sponzorizezi singur" !


Multumesc Atilla!! Sper sa vin cu rezultate bune si anul asta... dar o sa vedem :)
Cat referitor la grupaje , ma asteptam la ceva mult mai strans de la cel facut cu Lapua scenar.. dar o las pe data viitoare. :lol:

violiv scrie:Estetic se pupa, practic s-a demonstrat de ani buni compatibilitatea. Ce sunt eu curios: trecand peste emotia golirii portofelului si incercand sa fii cat se poate de obiectiv, ce simti in plus tragand prin luneta asta fata de ce ai avut anterior?
Nu intreb de carcotas ci doar pentru ca eu am lunete la care simt ca trag mai bine, chiar daca nu sunt super-grozave, dupa cum lunete foarte bengoase nu au reusit sa ma faca sa trag mai grozave grupuri.


Asta cu golirea portofelului e partea aia pe care vreau sa o uit cat mai repede :lol:

Din pacate nu am reusit sa o o testez in poligon decat weekendul trecut (am avut si o varianta demo a modelului pe care din pacate,tot din lipsa de timp, am incercat-o tot o singura data in poligon) dar m-am benoclat destul de mult prin ea.
Mai jos o sa expun ce-mi place mai mult dar si ce imi displace in raport cu ceea ce am avut. O sa incerc sa fiu cat se poate de obiectiv.

Pro:
- optica mai clara si contrastul mai bun
- reticul fin 0,03 mil ( 3mm / 100m) fata de 0,1 mil ( 1cm /100m)
- magnificatia mai mare
- "eye relief" constant / magnificatia ( nu-ti mai lungesti/ scurtezi gatul cand lucrezi cu valori diferite ale magnificatiei
- tureta elevatie are cursa dubla si indicator DT ( ajuta foarte mult sa stii unde te afli mai ales atunci cand freci turetele cam toata ziua)
- zero stop integrat direct in tureta si efectiv nu trebuie sa faci nimic decat sa pui tureta pe zero dupa ce ai reglat arma si asta e tot... dupa setare zero mai ai in jur de 4-5 clicuri sub zero.
- o aproximare buna a distantei utilizand tureta de reglaj paralaxa ca "telemetru"
- finisajul exterior foarte rezistent la zgarieturi

Contra :
- crucea reticulului are 1 MIL pe fiecare directie ( sus /jos, stg/dr), ar fi trebuit sa fie divizata in 0,5 mil e mult mai practic. Tot referitor la cruce eram obisnuit cu punctul de la reticulul MP8 unde aveam vizibilitate 360° in jurul lui si momentan este putin diferit cu aceasta cruce de la PL4F, dar nu-i o pb. ci mai degraba o chestie de adaptare.
- densitatea gradatiei turetei de elevatie , avand diametru mic si 14 mil / tura e putin dificil sa vezi exact setarea in care esti ( de ex. X,7 mil sau X,8mil)
- gradatia turetei deriva laterala - 0,2 mil - as fi preferat 0,1 mil
- efect de tub la 5x (chiar nu este o pb. pt.mine deci chiar as putea sa o sterg de pe lista...)

Nu am reusit sa trag la prima iesire un grupaj asa cum as fi vrut sa fie dar nici nu am insistat pt.ca scopul initial a fost sa testez altceva , nu grupajele.
Pana acum imi place, are chestii in plus care imi folosesc cu siguranta ... dar o sa vad mai multe si o sa confirm acele mici avantaje dupa ce o bag cu adevarat in paine.
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde violiv pe 07 Iun 2016, 08:33

Multumesc!

P.S. discutii la nivelul acesta de obiectivitate si intelegere chiar ma ung pe suflet. ^:)^
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde GeKados pe 07 Iun 2016, 14:17

Multumesc si eu !
Ma bucur ca am reusit sa raman obiectiv :)
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde Tranan pe 08 Iun 2016, 08:25

Super recenzie, foarte asemanatoare celor facute de tragatorii scandinavi.
Perfect de acord cu irelevanta efectului de tub intre 5-7.5x. Nici un PRS shooter nu foloseste grosismentele acelea asa ca nu e decat o problema cosmetica.

Referitor la reticul, S&B lucreaza la un nou prototip care e super si care va solutiona multe din dorintele tale. Mai mult nu pot sa spun. :-bd
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde GeKados pe 10 Iun 2016, 23:25

Multumesc! :)
Cat despre reticul , desi sunt foarte curios ce vor fauri cei de la S&B, e cam tarziu pentru mine ....o sa treaca muuuult timp pana cand voi avea o luneta noua :lol:
Avatar utilizator
GeKados
Veteran
 
Mesaje: 773
Membru din: 07 Sep 2010, 23:00

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde DART pe 11 Iun 2016, 11:47

GeKados scrie:Multumesc! :)
Cat despre reticul , desi sunt foarte curios ce vor fauri cei de la S&B, e cam tarziu pentru mine ....o sa treaca muuuult timp pana cand voi avea o luneta noua :lol:


Eu cred in continuare ca reticulul P4LFine este unul f.bun ... si ca v-a mai rezista mult timpului.Eu iti promit ca daca noul reticul propus de Schmidt Bender va fi irezistibil pt. tine si nu vei putea traii fara el ... am sa-ti intermediez schimbarea reticulului pt. luneta ta... la un pret f. corect.
Pe de alta parte ...vorba ta :) dupa ce il bagi la treaba poate vei vedea ca nu vei mai dorii nici-o schimbare de reticul...Spor la treaba si sa te vedem si cu alte grupaje !
Avatar utilizator
DART
Veteran
 
Mesaje: 1566
Membru din: 15 Iul 2008, 13:38
Locaţie: Timisoara

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde Tranan pe 15 Aug 2016, 08:48

P4FL e unul dintre cei mai buni reticuli pt. vanatoare si long range pe care le-am vazut pana acuma. Nu e prea aglomerat pt. vanatoare dar suficient de avansat pt. long range. Grosimea liniilor e perfecta incat sa nu fie nici pre subtiri nici prea groase. 85% din toate PMII long rande care sunt vand contin P4FL. Asta spune mult despre popularitate reticulului.
I DON'T NEED SEX! The state screws me everyday
Avatar utilizator
Tranan
Veteran
 
Mesaje: 1657
Membru din: 01 Feb 2009, 21:13
Locaţie: SUEDIA

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde drflorea pe 11 Iul 2019, 15:05

Pe un driling cumparat second am o luneta S&B 2.5-10x56 de prin anii '80. Este marcata West Germany.
Luneta este cu sina, tub de 30 mm, reticul german.
Turetele au interior inca un surubel cu niste marcaje, dar sunt acoperite de o folie transparenta.
La ce folosesc aceste surbele?
Vorbeste intodeauna cu blandete si tine aproape un toiag noduros - vei ajunge departe
drflorea
Membru important
 
Mesaje: 196
Membru din: 27 Mai 2008, 14:53

Re: SCHMIDT&BENDER

Mesajde violiv pe 11 Iul 2019, 17:05

S&B a folosit multa vreme, pana chiar in zilele noastre, un sistem de marcare a turelor de tureta.
Surubelul de care zici tine in pozitie o rotita mica ce are un punctisor de alta culoare pe ea.
O sa constati ca invartind de tureta mult, punctisorul se misca si el dar mult mai putin. Pe "plasticul" ce acopera fata turetei este un arc de cerc. Dintr-un capat in altul acest arc este parcurs de micul punct odata cu numarul total de ture pe care le poti da din tureta.
Cu reticulul la mijlocul cursei si puncticelul este la mijlocul arcului de cerc.

Serveste la mai multe:
- luneta "vede" perfect atunci cand imaginea se formeaza avand lentilele cat mai bine aliniate cu centrele optice coliniare. Asta se intampla cand reticulul este la mijloc. Pentru ca in epoca aia se folosea mult ajustarea grosiera din montura punctisorul indica la fel de grosier cand esti cat mai aproape de mijloc cu reglajul.
- la tragerile la distanta mare, cand aveai nevoiesa corectezi mai mult de o tura completa, foloseai tot punctisorul ca reper ca sa dai repede o tura apoi cate click-uri mai aveai nevoie.
- nu in ultimul rand, dand un ochi rapid la acel disc verificai daca nu s-a jucat cineva la turetele lunetei tale.

Sistemul este unul foarte aproximativ, este comandat de roti dintate mici si sensibile si se mai strica ... dar nu influenteaza reglajul efectiv al lunetei.

Astazi s-a trecut la marcaje diferite pe turete/tub ca sa faca acelasi lucru mai eficient si mai precis.

Luneta a fost una buna-buna. Cred ca se mai face si azi in Ungaria. Daca nu are probleme evidente se poate folosi cu succes.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

AnteriorUrmătorul

Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 8 vizitatori

Publicitate