Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 09:51

Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Fenomen nou aparut in peisajul cinegetic din Romania . Prin urmare avem cu totii de invatat si discutat despre asa ceva . Sa lasam specialistii sa vorbeasca si sa ne invete si pe noi . Poate peste 3-4 ani legea se schimba si mergem la fazan cu soimul pe manusa !

Moderatori: Ghinda, goshawkrst, Peregrinus, Sly_Fox

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde tehărău pe 15 Mar 2016, 21:49

de AGVPS din România » 15 Mar 2016 08:49

Studiind trecutul nostru vânătoresc, constatăm că, din penultimul secol încoace, vânătoarea a sărăcit din punct de vedere al mijloacelor tradiţionale de dobândire a vânatului. Războaiele şi problemele politico-economice stresante din această perioadă, pragmatismul instaurat treptat şi lipsa acută de timp comparativ cu perioada anterioară par să fi fost principalele cauze ale degradării, până la urmă culturale, în domeniul cinegetic. Iar România nu face deloc excepţie, într-o Europă din ce în ce mai intens preocupată de problemele sale economice şi mai grăbită să ajungă într-o “civilizaţie” tot mai depărtată de natură. În dezacord cu mersul general expus al societăţii, se mai desprind, din când în când, anumiţi nostalgici, care jinduiesc şi susţin un surogat de reînfrăţire a omului cu natura. Precum reîntoarcerea la tradiţiile noastre culturale, printre care cele vânătoreşti, nu demult căzute în desuetudine. Fără însă a avea pretenţia opririi pe loc a mersului vremii.
În contextul prezentat se impune a remarca că reînvierea “ fauconnieri”, în limbajul nostru autohton a “şoimăritului”, ca metodă de vânătoare practicată cu păsări de pradă, nu face decât să aducă un plus de nobleţe activităţii vânătoreşti şi o îmbogăţire a diversităţii vânătorii, atât în Europa cât şi pe alte continente. Mai ales fiindcă “şoimăritul” a fost cândva şi poate redeveni o artă, comparativ cu metodele de vânătoare practicate cu arma de foc. La fel ca şi vânătoarea practicată cu arcul, cu “capcane fără cruzime” şi cu ogari, asupra cărora vom reveni. Fiind considerată tradiţie ancestrală, deoarece se practică de peste 4000 de ani, vânătoarea cu păsări de pradă a fost deja atestată oficial ca fenomen cultural mondial, iar Asociaţia Internaţională pentru Fauconneria şi Conservarea Păsărilor de Pradă (I.A.F.) a fost, la rândul ei, recunoscută oficial în anul 2010, cu ocazia celei de-a V-a reuniuni a Comitetului Interguvernamental UNESCO.
I.A.F. se consacră, concis spus, susţinerii artei străvechi a acestei metode de vânătoare, nu doar ca tradiţie culturală, ci şi ca preocupare constantă şi eficientă pentru conservarea păsărilor de pradă şi, în egală măsură, a păsărilor pradă şi a mediului acestora de viaţă. Indirect I.A.F. militează pentru o reînfrăţire a omului cu natura, prin apropierea, cunoaşterea, îndrăgirea şi interacţionarea perfectă cu păsările de pradă, în complicitatea ambelor părţi pentru dobândirea unor exemplare de păsări şi mamifere de interes vânătoresc, în condiţiile respectării întocmai a principiilor vânătorii durabile. I.A.F. are în componenţă 70 de asociaţii din 50 de ţări, care totalizează împreună 30.500 de membri. Cu o astfel de susţinere şi împreună cu Federaţia Asociaţiilor de Vânătoare şi Conservare a Faunei Sălbatice din UE (FACE) IAF a reuşit să organizeze, în ultimii ani, o serie de iniţiative europene celebre, în scopul susţinerii „vânătorii cu păsări de pradă”, care au culminat cu evenimentul „Fauconneria – cultură a vânătorii”, susţinut în cadrul Intergrupului Vânătoarea Durabilă din Parlamentul European, în anul 2011. În loc de concluzii, priviţi vă rog imaginile unor „fauconnieri” contemporani, în perfectă armonie cu splendidele lor păsări de pradă. Şi lăsaţi puţin imaginaţia să zburde, la desfătarea unor partide de vânătoare aparte, în care OMUL-şoimar, neînfrățit cu natura, se bucură, nevinovat şi cu mâinile curate, de performanţele camaradului său necuvântător. A maiestuosului, înţeleptului şi tăcutului său camarad, nicidecum a supusului său, precum câinele de vânătoare.
Mai cugetaţi încă şi la celelalte satisfacţii, dificil de redat în cuvinte, ale crescătorilor şi dresorilor diverselor specii de păsări de pradă, începând cu creşterea dificilă a puilor, şi procurarea de echipament specific, continuând cu dresajul incipient în volieră, curtea şi grădina crescătorului, apoi cu ieşirea pe dealuri şi în locuri deschise, cu rezultatul primelor bucurii ale imprintării şi demonstraţiilor reuşite şi terminând cu satisfacţiile depline, intens trăite, pe terenurile de vânătoare.
Cugetaţi deci, la greutăţile muncii de şoimar şi la satisfacţiile cuplului de vânători şoimar-pasăre, mai înainte de a vă pronunţa cu privire la obligaţia noastră morală, de vânători cu arme de foc, de a recunoaşte că vânătoarea cu păsări de pradă este incomparabil mai puţin eficientă, dar mult mai fairplay, decât vânătoarea practicată de noi.
Putem fi vânători, cu licenţe legale de vânătoare, şi unii şi alţii. Este loc pentru toată lumea în ţara noastră, dacă respectăm legea şi împărţim echitabil cotele de recoltă stabilite raţional de cei în drept.
De ce atunci să nu-i susţinem colegial, pe lângă parlamentari, pentru a legaliza şi vânătoarea cu păsări de pradă, care ar marca intrarea noastră în rândul europenilor şi din acest punct de vedere?
În susţinerea colegială a şoimarilor, care ne pot fi colegi exemplari de vânătoare, citez din lucrarea domnului Dorin Carabăţ, intitulată „La vânătoare cu stăpânii văzduhului”, următoarele:
„Şoimăritul, această străveche artă de vânătoare coborâtă direct din zorii omenirii, este un subiect nou pentru publicul român, surprinzător pentru unii, intrigant pentru alţii, altora creându-le la prima vedere false impresii de revoltă, poetic şi predispunând la visare pe cei mai mulţi. Reacţii dintre cele mai diferite, însă în nici un caz declanşând un ridicat din umeri şi un căscat plictisit – lucru ce l-am văzut a fi unul dintre cele mai încurajatoare – şi insistând pe această idee, aş îndrăzni a spune că acest fapt nu e unul inexplicabil sau întâmplător: cele aproape zece secole de şoimărit pe teritoriul ţării noastre, timp lung atestat în destule documente ale epocilor, au făcut ca această nobilă îndeletnicire să intre cumva în memoria colectivă a oamenilor de pe aceste meleaguri, ca o amintire foarte voalată a unui vis demult visat, ca o răbufnire din adâncurile fiinţei a unui mănunchi de trăiri şi simţiri a căror veche rădăcină trebuie să fi fost foarte puternică la originile sale, dacă şi-a putut trimite peste timp mugurii să înflorească în inimile oamenilor timpului prezent.
Da, şoimăritul face parte din noi şi chiar dacă unii nu ne mai amintim acest vis medieval, Spiritul Păsării de Pradă trăieşte încă în inimi, aşteptând să fie descoperit şi să renască, asemenea legendarului Fenix din propria-i cenuşă”.
După aceste afirmaţii de sfârşit de citat, nu pot crede că mai sunt vânători cu arme de foc, care din egoism sau frica unui presupus braconaj deloc important, s-ar mai putea împotrivi deschiderii braţelor pentru reprimirea călduroasă, în breasla aleasă a vânătorilor, a celor ce, prin tradiţie şi comportament, pot aduce un plus de fair-play şi bună imagine vânătorilor din România.
© N. Şelaru

http://www.agvps-forum.ro/viewtopic.php?f=96&t=272

Pentru cei interesati.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde tehărău pe 23 Mar 2016, 17:35

Cat entuziasm! :D

Sa nu uitati sa ii faceti cinste lui @Ursus 2006. A avut un rol important! :wink:

viewtopic.php?f=34&t=4633&p=204480&hilit=teharau#p204480
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 24 Mar 2016, 18:15

Frumoase cuvinte. Din pacate totul ramane la faza de vorbe din cauza necunoasterii fenomenului.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde tehărău pe 24 Mar 2016, 19:05

accipiter scrie:Frumoase cuvinte. Din pacate totul ramane la faza de vorbe din cauza necunoasterii fenomenului.


Știi ceva sau e o părere personală?
Te întreb pentru că eu am asistat la o discuție despre sponsorizarea unei cărți în domeniu (nu știu dacă e a ta sau a altui coleg) și despre altfel de sponsorizări.
Mai vorbim când avem fapte
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 27 Mar 2016, 11:16

Nu e a mea si nici nu ma intereseaza vre-o sponsorizare dar am vazut cum se misca lucrurile si sunt cam dezamagit.
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 15 Apr 2016, 18:36

Buna teharau,

multumim pe aceasta cale domnului N. Selaru, al lui Ursus2006 cit si tie pentru aceasta initiativa pozitiva in favoarea noastra a soimarilor!

Am asteptat ca si voi o reactie din partea soimarilor dar am ramas si eu ca si Erwin foarte dezamagit de aceasta pasivitate ... poate ca textul ar fi avut un oarecare impact asupra vinatorilor daca ar fi fost postat si pe sectiunea vinatorilor la discutii generale de exemplu ... ?

Mai baieti, legea actuala nu este batuta in cuie, se mai poate schimba de exemplu dupa alegerile de anul acesta , 2016 fiind an electoral in care schimbarea legii vinatorii in favoarea noastra este ultimul lucru la care se gindesc politicienii in momentul acesta.

Un singur lucru ar trebui sa-l stiti : daca legea nu va fi schimbata de buna voie de catre politicieni nu puteti astepta bine merci sa va cada legea din cer sau sa v-o impuna cineva din afara, doar voi sinteti aceia care puteti face ceva in acest sens din interior!

Pur informativ: propunerea facuta parlamentului - de includere a vechilor genuri de vinatoare medievala ( soimarit , arcasi si vinatoarea cu ogari ) in legea actuala de vinatoare a fost eliminata de pe masa de discutii la unison pe motiv - ca vinatorii din Romania nu sint interesati de aceste genuri de vinatoare!!!! - acesta este motivul real, nu ca unul sau altul ar fi de vina pentru esecul integrarii, in cazul nostru, a legii soimaritului in special !!!

As avea o idee ceva cam nastrusnica/deplasata la prima vedere, dar daca o judecati putin, cred eu, ar fi ceva sanse de izbinda, mai ales ca sint altii care au dat un exemplu tot in acest sens si din cite am inteles au cam obtinut ce si-au propus/dorit - este vorba tot de o schimbare a aceleiasi legi ( lege trecuta deja prin parlament!) obtinuta prin protestul ciobanilor in fata parlamentului anul trecut in decembrie !

Presupunind prin absurd ca in viitorul apropiat (poate 2017) o sa aibe loc din nou o schimbare a legii vinatorii, nu credeti ca ar fi necesara organizarea si de catre voi a unui astfel de protest in fata parlamentului, organizat, in limite legale si civilizat, nu cum au facut ceilalti, prin care sa incercati sa atrageti atentia politicienilor asupra voastra sa vada live ca existati si voi in tara acea si ca doriti sa fiti in rind cu ceilalti soimari din UE ?
Sa mergeti doar voi soimarii ati fi prea putini , dar daca i-ati coopta la aceasta manifestare si pe arcasi cit si pe ogarari ( pt. politicieni ca genuri de vinatoare medievala sinteti oricum in aceeasi oala cu totii! ) a-ti fi un numar considerabil de persoane mai ales daca v-i se adauga si alte persoane ( cu siguranta chiar si unii vinatori ) care vad prin aceasi prisma genurile acestea de vinatoare, numar si fapt care ar putea sa le dea putin de gindit politicienilor, mai ales daca doleantele voastre ajung la urechile lor si prin intermediul radioului si a televiziunii care o sa fie cu siguranta la fata locului ?

Ar mai fi si posibilitatea intocmirii unei liste de semnaturi dar acest sistem nu-l consider deloc sigur deoarece aceasta se poate "pierde" din greseala prin ungherele sau birourile parlamentului etc.

Daca facem abstractie de o eventuala lege a metodelor de vinatoare medievale implementata din initiativa pura a politicienilor, din pacate va trebui recurs de nevoie la mijloace ceva mai dure dar ramas neaparat in limitele legii fara a incerca sa sariti calul, este singura modalitate pe care o mai vad pentru a va putea incadra si voi in rindul celorlalti soimari din UE.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 17 Apr 2016, 20:54

Chiar si asa Andrei, tot am fi putini. Ciobani sunt o gramada. Si cu oi si fara oi. :))
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde laurul pe 18 Apr 2016, 07:40

cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde tehărău pe 18 Apr 2016, 20:52

@Peregrinus & ceilalti soimari,
Cu mare placere va sustin in demersul vostru. Vreau sa lamuresc pe scurt cateva aspecte care s-ar putea sa va micsoreze timpul pana cand pasiunea voastra va fi legala. Din multiple motive, folclorul on line este plin de lucruri mai putin adevarate si fortat interpretate eronat.
Am discutat de cateva ori despre soimarit cu dl Selaru. Care este catalogat de unii drept principalul opozant al legalizarii soimaritului. Va pot spune ca va sustine. Zilele trecute, intr-o discutiepe care am purtat-o cu dumnealui in vederea creionarii unor revendicari in cazul in care un mars de protest va fi socotit ca solutie in dialogul surzilor vanatori-politicieni, a insistat ca soimarii, arcasii si ogararii sa fie reprezentati. Asa ca ar trebui sa va mobilizati si voi. Unul daca va fi prezent, cu o pasare pe umar, va fi sustinut de catre toti ceilalti vanatori iar doleanta voastra va fi unul din punctele scrise si trimise in memoriul aferent meeting-ului.
Mai multe, daca imi trimiti un nr de tel intr-un PM. Sunt intr-o continua criza de timp.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 19 Apr 2016, 12:42

Buna teharau,

vezi ca ai un PM !

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde sekler pe 19 Apr 2016, 15:08

Servus ai PM pe tema vanatoarea cu arcul.scuze de offtopic :)
Avatar utilizator
sekler
 
Mesaje: 14
Membru din: 04 Mai 2010, 18:48
Locaţie: cluj napoca

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde tehărău pe 20 Apr 2016, 07:55

Am primit MP urile, va contactez cand am un pic de timp.
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 20 Apr 2016, 12:38

Buna sekler,

din pacate n-am primit inca nici un PM, este posibil sa fi gresit adresantul ?

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 20 Apr 2016, 12:39

Buna teherau,

iti raspund la mail cit de repede pot !

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde sekler pe 20 Apr 2016, 16:15

scuze ca nu am mentionat destinatarul :D PM-ul este pt Teherau.
Avatar utilizator
sekler
 
Mesaje: 14
Membru din: 04 Mai 2010, 18:48
Locaţie: cluj napoca

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 20 Apr 2016, 16:42

Buna Erwin,

cred ca sint in asentimentul vostru al soimarilor daca spun ca a cam venit timpul sa va mobilizati cu totii si sa iesiti in sfirsit din starea acea de latenta/pasivitate.
Daca nu faceti acuma ce trebuie aveti tot dreptul sa fiti dezamagiti pe viitor, dar de data asta de neputinta si nepasarea voastra.
Cu cit va duceti mai multi cu atit mai bine, deci incercati si organizati-va si puneti-va in miscare in directia Bucuresti atunci cind va veni timpul.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde accipiter pe 22 Apr 2016, 11:12

Eu unul sunt de acord cu tine Andrei. Astept momentul optim si vad ce pot face
accipiter
Veteran
 
Mesaje: 319
Membru din: 25 Iul 2010, 23:37
Locaţie: Lugoj

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 22 Apr 2016, 13:51

Buna Erwin,

o.k - pina atunci poate incerci sa iei legatura si cu cei care nu mai citesc pe forum, explica-le situatia si incercati sa mergeti cit mai multi in Bucuresti, cu pasari ar fi bineinteles mai de efect.
As fi vrut sa adaug mai multe doar ca idee pentru voi, dar ma rezum la atit in speranta ca o sa faceti totul in asa fel incit sa inclinati balanta in folosul vostru al participantilor.

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 10 Oct 2016, 17:37

Buna ,

dupa cite spuneam intr-o alta postare nici o lege nu este batuta-n cuie, avind in vedere alegerile care vor urma exista posibilitatea schimbarii in timp a unora dintre ele - poate n-ati face rau sa va adunati / mobilizati pina la primavara cind sper ca se vor mai linisti apele alegerilor si sa luati initiativa / atitudine si sa va cistigati astfel dreptul in limite legale bineinteles si fara a forta nota, de a fi in rind cu celelalte tari ale UE si in domeniul genurilor de vanatoare medievale.

O mai repet odata - sinteti singurii capabili sa schimbati ceva in acest sens, sa asteptati sau sa sperati s-o faca altcineva pentru voi sau in numele vostru este garantat 100% naivitate si pierdere de timp !!!



Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Re: Problematica legalizarii soimaritului in Romania.

Mesajde Peregrinus pe 20 Iun 2017, 05:51

Buna,

pentru cei interesati si cunoscatori al limbii franceze postez aici un link al asociatiei farnceze de soimarit A.N.F.A. in care sint enumerate conditiile care trebuie sa fie ineplinite catre cel /cei care doresc sa practice vinatoarea cu pasari de prada in Franta:

http://www.anfa.net/fr/devenir-fauconnier.html

Andrei.
- PEREGRINUS - ASOCIATIA SOIMARILOR DIN ROMANIA
http://www.asociatiaperegrinus.ro/
Avatar utilizator
Peregrinus
Veteran
 
Mesaje: 1880
Membru din: 07 Apr 2006, 16:43
Locaţie: Germania

Anterior

Înapoi la Vanatoarea cu pasari de prada

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 36 vizitatori

Publicitate