Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 09:43

Calibru şi muniţie

Vanatoarea la mistret, la goana panda sau dibuit este una din cele mai raspindite vanatori din Romania . Zona de deal si munte , campie , Delta - toti vanatorii asteapta sezonul de mistret cu mare placere . Aici discutam totul despre vanatoarea de mistret, metode de vanatoare, munitia si calibrele pentru mistret, tehnici de vanatoare .

Moderator: CCM

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 16 Noi 2014, 23:55

OVI762 scrie:Ma gandesc ce ar mai ramane daca am trage cu un 577 in porci?Copitele? :mrgreen:


Nu-i nevoie chiar de asa ceva. Pana la urma pare ca viteza face cele mai mari stricaciuni:

Imagine

Imagine

Asta este ce-a ramas din capul unui mistret de 80-90 kg dupa ce s-a intalnit cu un Brenneke TOG in cal. 8x68. Glontul a intrat pe sub ochiul stang, a strabatut craniul in lung si l-a despicat efectiv .... dupa ce-am "cojit" blana s-a desfacut ca un ou cazut de la etaj .... a mai strabatut o vertebra cervicala, a intrat in torace prin prima coasta din dreapta si a iesit prin a patra, a lasat o mica urma pe plaman la varf si inca una pe marginea superioara, cartilaginoasa a omoplatului drept precum si o gaurica in blana pe care am gasit-o abea dupa jupuit. Probabil printre fragmentele de craniu erau si ceva de glont dar nu le-am putut identifica. Maxilarul inferior s-a desprins aproape singur dupa jupuit.
Oricat m-am straduit sa fac pozele mai "citete" nu prea am reusit .... se mai vad ratul, ceva dinti si mucoasa de pe cerul gurii iar o jumate de creier era practic neatinsa, numa buna de scos din craniu si preparat.
Am mai vazut porci impuscati in cap, chiar si pe directii similare dar niciunul care sa aiba efectiv jumate de craniu ca dat prin masina de tocat. Culmea este ca n-a murit instantaneu .... se pare ca mistretului ii este de ajuns chiar si numa jumate de creier .....
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 08 Iul 2015, 10:31

O optiune pentru arme lise noi – B&P Thrill shock

http://www.baschieri-pellagri.com/en/ca ... index.aspx

le gasiti prezentate in josul paginii iar pe net sunt multe poze cu ele descompuse in componente.

Ce-ar fi nou, eventual deosebit la ele?
Ultimii ani ne-au invatat cu o pleiada de proiectile unice pentru tevi lise, care de care mai laudate pentru distanta nemaipomenita la care sunt eficiente, precizie, penetratie, efect de stop, bla-bla.
Realitatea s-a aratat ca mai mereu un chiar asa roz. Ori pretul e exorbitant, ori performantele sunt supraapreciate.
Majoritatea noutatilor au vrut sa apropie performantele proiectilelor create pentru tevi lise cu ghinturi asadar au marsat pe calea usor, imbracat in plastic, viteza mare. Cu singulare exceptii, gen Brenneke Opal magnum cu ale lui 40 g, mai toti producatorii parca au uitat gramajele “Standard”.
O alta problema destul de des intalnita la posesorii de arme moderne, in calibre magnum sau supermagnum, mai toate cu tevi de diametre mari fata de norma, este precizia deficitara la tragerea cu proiectile unice. Daca problema punctului de impact altul decat cel ochit mai poate fi corectata prin adaugarea unui sistem de ochire suplementar, grupajele foarte largi nu prea merg corectate decat prin cautarea unei munitii care merge mai bine.

Revenind la acest cartus, el se gaseste in magazinele noastre in cal 12 si 20 la pretul modic (pentru un unic) de ~5 lei/buc, in cutii de 10 cartuse (or fi si-n 16 da’ nu le-am vazut) asa ca le-am testat in 12 si 20.
B&P ne-a obisnuit cu calitatea buna spre foarte a cartuselor oferite asa ca nimic de reprosat la partea de “impachetare”, de la cutia eleganta plina de informatii despre produs pana la cartusul in sine, aproape perfect lucrat.
Tuburile au lungimea clasica de 70 mm, rama metalica scurta, sertizate clasic cu buza rulata si lasand la vedere un varfulet ce seamana cu cel de Gualandi.
Proiectilul in sine pare o combinatie de mai multe “clasice” in viata, cu varf de Gualandi, cilindru de Brenneke clasic si corp tip “ceaun” adica avand un mare orificiu central gol in care se infige o bura lunga de plastic cu rol de stabilizare.
Dupa ce zic producatorii, plumbul folosit este unul mediu ca duritate si imbinat cu forma ofera o expansiune foarte rapida pana la aproape dublul diametrului, chiar la viteze mai mici de impact.
Pana aici nimic nou, hai sa vedem ce aduc in plus.
In primul rand niste viteze la care nici nu visau bunicii nostri. In 20 proiectilul are clasicele 24 g dar propulsate la 445 m/s in timp ce in 12 are la fel de clasicele 32 g propulsate la nu mai putin de 500 m/s, adica o combinatie ce se apropie de caracteristicile cartuselor africane de diametre mari.
De retinut ca aceste viteze se obtin prin lucrul la un regim presional mare, 780 bar pentru 20 respectiv 840 pentru 12 si cartusele poarta insciptionata avertizarea de presiune caracteristica magnum-urilor – 1050 bar.
O alta caracterisitica deosebita este diametrul proiectilelor, in mod inuzual inscriptionat pe cutie: 15,9 mm pentru 20 respectiv 18,4 pentru 12, aceste cartuse fiind produse cu dedicatie pentru armele moderne, testate la presiuni mari de lucru si cu diametru mai mare al tevii. In completare pana la eventualii 18,7-18,9 mm ai tevilor si mai largi, forma burei asigura acesteia o functie de piston foarte buna, gen “garnitura de pompa”.
Conform producatorului, proiectilele pot fi trase prin orice fel de soc, chiar din cele mai stranse.

Asadar, mare atentie posesorilor de arme ale tatitlor sau bunicilor – aceste cartuse sunt si mai mari in diametru si mai tari mult decat au fost gandite aceste arme sa traga.

La testul in poligon, pentru 12 am folosit o mixta Blaser 95 cu 30-06 pe glont, teava lisa cu soc 1/2 si luneta 1,5-6x iar pentru 20 o arma cu sistem bolt-action si teava cu inaltator si catare, cu soc ½, care musca 3 Gualandi la 50 m fara mari probleme.
Mixta fusese reglata si ajustata convergenta cu Brenneke exact respectiv EVO. Ziua de teste a fost una cu vreme urata de tot, am tras doar din picioare sprijinit de capota masinii si cu toata luneta prezenta n-am reusit sa obtin grupajele firmei ci undeva in 5-7 cm la 50 m. Brenneke exact a mers ceva mai strans, cam 3-4 cm si cu grupaj perfect suprapus peste EVO al tevii de glont, in timp ce B&P-urile s-au dus 15-20 cm mai sus si mai la stanga. Un factor ce cred ca a contribuit la grupajele mai slabe au fost sigur tragatorii – posesorul armei un pic mai neexperimentat iar eu complet nepotrivit cu arma cu un pat personalizat foarte-foarte lung. In plus, reculul a fost de-a dreptul daramator sau cel putin asa l-am perceput eu. Am tras mereu in serii de unic-glont sau glont-unic si in oricare din variante EVO in 30-06 parea ca un biet 243 pe langa unicele italiene. Posesorul armei a renuntat la munitie si a ramas la Brenneke exact, ca tot era arma perfect reglata la 50 m. Am incercat si cateva focuri la 100 m unde s-a dovedit ca oricare unic de acest fel cade enorm, cei 17-18 cm dati in tabelul producatorului fiind mai degraba 20 cm si peste in conditiile in care EVO statea vanatoreste la +4-5 cm. Ca la multe alte unice de acest fel, unele din gaurile lasate in tinta erau ceva mai ovale, semn al unei stabilizari deficitare pe traiectorie. Urmeaza sa-l incerc mai pe indelete, de data asta dintr-o arma mai potrivita, culcat, suport, etc. Sunt sigur ca tras dintr-o semi cu talpa moderna reculul nu va mai fi atat de suparator.

La testul in 20 am avut parte de o zi calda de tot, suport, pozitie culcat, doar un Soare un pic prea stralucitor pentru aparate mecanice de ochire.
Reculul a fost in limite normale pentru calibru si m-am putut juca linistit, de la 25 la 100 m. Pe arma reglata cu Cheditte Gualandi, B&P-urile au mers cam 15 mai jos si un pic mai la stanga la 25 m si corespunzator la 50 m. Pentru 100 m n-am mai avut catare sa ridic asa ca proiectilele au ajuns exact in pamantul din fata tintei, bine ca si directie dar mult jos. Am reusit un singur dubleu de “muscate” la 50 m cu grupuri relativ constante de 3-5 cm. Surpriza neplacuta a fost ca mai bine de jumate din focuri au sosit in tinta mai putin sau chiar mult de tot pe lat, cu gauri chiar dreptunghiulare nu numa ovale ... chiar daca proiectilele au ajuns in punctul ochit nu prea au ajuns cu varful inainte.
Odata ajuns acasa, la curatarea armei am constatat ca avea un strat de plumb ce a necesitat spirala de otel ca sa-l extraga sub forma de adevarate spanuri. Pentru ca nu mai patisem cam de multisor asa ceva am reluat informatiile si asa am gasit scris pe cutie diametrul proiectilului 18,9 mm. Ei bine, pe teava armei mele statea frumos inscriptionat 18,7 mm, asadar am tras un proiectil mai mare in diametru cu 0,2 mm si cu aproape 1 mm mai gros ca socul armei. Noroc ca rusoaica fiind si cu sistem bolt-action nu s-a plans prea tare. Sincer, nici nu mi-a trecut prin cap sa citesc tot ce scrie pe cutie inainte de testare ... boala de vanator roman.
Inca o data, aviz posesorilor de arme basculante elegante in cal. 20 .... tevile lor au cu cea mai mare probabilitate 15,7 maxim15,8 mm. 15,9 mm au cele ale armelor semi Benelli, proiectilele astea fiind facute aproape cu dedicatie Benelli, la fel ca in calibrul 12 unde Benelli merge pe 18,4 mm la modelele mai noi, cele cu cap rotativ.

In concluzie, dupa mine cred ca aceasta munitie se potriveste ca manusa pe dorintele posesorilor de semi de 12 moderne si care nu vor sa dea faliment cumparand munitii scumpe ca boala (Sauvestre si Dupo sunt de 2-3 ori mai scumpe), cu gramaj clasic de 32 g dar propulsat la o viteza ireala de 500 m/s din care mai raman aproape 400 la 50 m si cu energii demne de glont ..... cu singura conditie a testarii prealabile a punctului de impact si a mentinerii vie in minte a faptului ca nu sunt realmente proiectile gandite sa depaseasca 45-50 m ca eficienta a tirului. Un sistem de ochire dedicat ar face muult bine.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde the_mav pe 08 Iul 2015, 10:44

frumoasa recenzie Vio :) :wink:
ai avut cumva posibilitatea sa testezi live si reculul fata de un gualandi tot al celor de la BP la cel de 12? sa ne spui cum ti s-a parut tie?
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 08 Iul 2015, 14:07

Gualandi in 12 am tot tras si nu mi s-a parut cine stie ce. Am scris mai sus Breneke exact .... cred ca se intelege ca e vorba de cartusul celor de la RWS incarcat cu Gualandi si botezat Rottweil Exact, care mi s-a parut absolut decent ca si recul, cu aceleasi 32 g dar numai un pic peste 400 m/s.
Senzatie comparabila am mai incercat cu MG 2 Flash - cu ale lui 40 g si ceva peste 425 m/s cam la fel "izbeste".

Cred ca mai rele sunt numa B&P Black Shock Magnum si Brenneke Opal magnum cu ale lor 40 g si peste 450 m/s.
Nu stiu sa-ti spun care da partea rea din recul, adica masa sau viteza. Cred ca masa "impinge" si viteza "izbeste".
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde laurul pe 08 Iul 2015, 14:55

Astea "ies" safe din 27M ???
Sau lucreaza la presiuni prea mari?
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 08 Iul 2015, 15:16

Daca e unul nou, cu camere de 76, testat la presiuni "moderne" ar trebui sa mearga fara griji. Daca e unul sovietic atunci nu-i bine sa-l incerci cu din astea "tapene".

Acum, vezi tu ce se intampla daca ai un tragaci si pleaca ambele focuri :mrgreen: :twisted:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde laurul pe 08 Iul 2015, 15:27

Ramane pe Brenneke Classic.... multam.
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde the_mav pe 08 Iul 2015, 15:40

violiv scrie:Daca e unul nou, cu camere de 76, testat la presiuni "moderne" ar trebui sa mearga fara griji. Acum, vezi tu ce se intampla daca ai un tragaci si pleaca ambele focuri :mrgreen: :twisted:

:? :roll: :? :?
laure, daca vrei ti-l dau p'al meu sa incerci cum te impaci cu cartusele astea noi :D :D :lol: :mrgreen: e testat, cu gualandi si exact are niste amintiri tare frumoase.
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Cristi73 pe 30 Iul 2015, 09:35

Vechio scrie:Cu ce întîmpinaţi cavalerul negru în noul sezon?

Sezonul trecut cu Dupo de 16
Sezonul acesta va fi Geco Express 7x64
Werk Haenel Suhl cal 16
CZ 557 Sporter 7x64
Cristi73
 
Mesaje: 19
Membru din: 02 Feb 2014, 12:35
Locaţie: Deva

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Sly_Fox pe 30 Iul 2015, 21:44

violiv scrie:Daca e unul nou, cu camere de 76, testat la presiuni "moderne" ar trebui sa mearga fara griji. Daca e unul sovietic atunci nu-i bine sa-l incerci cu din astea "tapene".

Acum, vezi tu ce se intampla daca ai un tragaci si pleaca ambele focuri :mrgreen: :twisted:

Intamplarea a facut sa vad aceste cartuse la lucru trase dintr-un 27E sovietic.
Grupa noastra a primit o invitatie anul trecut,din partea altei grupe,la o vanatoare organizata la mistret (pe fondul unde vanam noi mistretul fiind un animal legendar,precum zmeul din povesti si la fel de rar precum apa pe Luna).
Pregatiri de vanatoare,foiala din partea vanatorilor,un amic se duce la magazin si vine cu cateva cutii de B&P,incarcate cu Thrill Shock.
Incepator fiind nu stia prea bine cu caracteristicile munitiei,a cerut unice si a primit munitia aflata in discutie.
Cu o zi inaintea vanatorii s-a gandit sa le incerce,informat fiind de mai multi vanatori ca aceasta munitie nu este tocmai indicata pentru IJ-ul 27 sovietic ,pe care il avea in dotare.
La tragere proiectilele s-au dus din IJ la marele fix,distanta 30 de metri. Atat cu teava de sus cat si cu cea de jos au lovit punctul ochit. Si asta din mana novicelui,super incantat de performante.
Prinzand curaj si alti cativa vanatori au tras cu aceeasi arma si cartusele daruite de novice. Acelasi rezultat,foarte bun.
Reculul a fost declarat de catre tragatori ca fiind unul rau de tot,se vedea ca aceste cartuse sunt tepene. Proiectilele recuperate erau turtite destul de rau,nu prea s-a vazut duritatea medie a proiectilului.
Ce a ramas pe teava este greu de inchipuit,proprietarul armei a tras la peria de sarma din greu pana ia scos cat de cat fata,pe cartonul pus la gura tevilor ramanand reziduuri din plumb la greu.
Desi tevile armei aveau diametrul nominal de 18,2 ,prea stramte pentru acest tip de proiectil,iar avertizarea de presiune ar fi dat de inteles oricarui om cu scaun la cap sa nu foloseasca o asemenea munitie,totusi atat novicele cat si alti cativa vanatori au incercat combinatia. :mrgreen:
Sovieticele de tipul 27 in cal 12 sunt marcate cu inscriptia 65 Megapascali,iar presiunea dezvoltata de aceste cartuse este cam de 84 Megapascali. Daca tevile sau arma in ansamblu nu a cedat se datoreaza faptului ca rusii incearca armele la bancul de proba,supunandu-le la o presiune mai mare cu 30% decat cea marcata pe arme,asta ca o norma de siguranta. Probabil inca de pe atunci rusii banuiau cat de inventivi pot fi unii vanatori cand isi incarca cartusele si s-au gandit ca ar fi bine ca armele lor sa reziste la o presiune mai mare decat cele de lucru normale. Vad ca a prins bine si pentru vremurile noastra,cand unii temerari testeaza limitele vechilor arme,utilizand munitie contraindicata.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 31 Iul 2015, 13:02

Daca tevile sau arma in ansamblu nu a cedat se datoreaza faptului ca rusii incearca armele la bancul de proba,supunandu-le la o presiune mai mare cu 30% decat cea marcata pe arme,asta ca o norma de siguranta.

Exista o norma europeana si una peste ocean care prevad ca fiecare arma pusa in vanzare sa fie testata la +25% din presiunea maxima a munitiei folosite. Nu numai modelul in sine ce trece prin tot felul de teste ci fiecare arma in parte. Unii producatori fac testele chiar la presiuni mai mari. In Europa exista organisme nationale acreditate a faca asta in multe dintre tari, mai ales in cele cu traditie in fabricarea armelor, gen Belgia, Italia, Franta, Germania iar cine nu are trimite armele la una din astea, parca Austria le "cauta" tot in Suhl.
Pentru lisele moderne, maximul de presiune admis pentru un cartus, oricat de super-magnum o fi, e 1090 bari (sau 1100, nu mai stiu sigur) iar presiunea de testare standard e 1350. Printre cei mai "tari" e Fabarm cu ale lui presiuni >1600. Cartusele 12/76, chiar cu maximul de gramaj sau super-viteziste stau sub 1000 bari, chiar si sub 900 si numai cateva dintre 12/89 sar de 1000.

Asta nu inseamna ca armele si trebe folosite la presiunile de testat.
Cu ceva ani in urma am avut dintr-o revista de peste ocean un test exact pe tema asta - cum merg cartusele 12/76 din camere 12/70. Ei bine, data fiind prezenta conului de racordare si in fata camerelor de 70 precum si a incarcaturii de alice "deformabila" la trecerea prin "stramtoare" presiunile atinse depaseau foarte putin presiunea de lucru enuntata de producator, in schimb proiectilele unice sareau si cu 20% de presiunea maxima de lucru a cartusului, adica mult peste ce tolera arma veche. Chiar daca unicele exista numa in 12/76 si cu presiuni de lucru pana-n 1000 bari, trase din tevi stramte si cu camere scurte sunt realmente periculoase, mult mai periculoase decat incarcaturile de alice. Asadar, cei 84 MPa pomeniti e foarte posibil ca s-au transformat in 100 in conditiile testului vazut de tine.

Pe de alta parte, de foarte multa vreme nu s-a mai pomenit de vreo lisa careia sa-i cedeze zavoarele complet si sa se deschida in foc sau sa-i plezneasca teava la detunator. De obicei se indoaie sau se umfla. In alt test facut de niste zanati abea cartusele incarcate special incarcate pentru asta, cu peste 3000 bari au reusit sa sparga efectiv camere de cartus.
Insa uzura pe care o capata arma in zavoare este exponential mai mare decat in cazul folosirii cartuselor normale si arma incepe sa clantane dupa doar cateva cartuse. Foarte probabil ca in curand respectivii o a se mire de ce nu mai percuteaza teava de sus ... :mrgreen:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Alin3006 pe 31 Iul 2015, 13:07

E o vorba care spune ¨cel mai destept cedeaza¨. :lol: :lol:
Cred ca e a dracu de valabila si aici.
Alin3006
Veteran
 
Mesaje: 6458
Membru din: 26 Sep 2007, 12:35
Locaţie: bucuresti

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Sly_Fox pe 31 Iul 2015, 18:43

Vanatorii de pe la noi sunt mari amatori de experimente,au mostenit gustul experimentelor de la tati,tatii de la bunici si tot asa.
Intradevar nici eu nu am vazut arme care sa le cedeze zavoarele,dar am vazut arme deschise in foc,umflate sau inelate.
Care sa clantane destul de rau,cam toate cele vechi. Prea putini vanatori s-au informat despre armele ce le au,care sunt limitele lor,ce caracteristici au munitiile moderne,etc. Majoritatea bagau pe tevi ce gaseau,era cartus trebuia sa bubuie. :lol:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde mariusk pe 22 Iun 2016, 19:02

Ca membru nou pe acest forum,am stat si am socotit daca sa scriu sau nu la acest topic...Am scris la altele si am fost penalizat pt o liniuta...Discutind cu citiva vechi forumisti colegi pealte forumuri am fost incurajat sa scriu...Si am sa scriu urmatoarele:
In urma a 25 de ani de vinat la mistreti,din care 20 cu carabina,parerea mea este ca,in primul rind este important locul unde este plasat glontul,felul glontului si apoi calibrul.Pt goana prefer intotdeauna un glont mare si greu(in general un SP,daca se poate sudat),iar pt pinda poate fi orice fel ,cu conditia sa fie plasat unde trebuie.La pinda merge orice de la 223 la 9,3 ,in schimb la goana as incepe cu un minim 308w.
Daca nu m-am exprimat bine rog scuze,sunt doar un maramuresan lipsit de diplomatie si candoare.
mariusk
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 29 Ian 2016, 17:29

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde mexx20_ro pe 23 Iun 2016, 09:02

Din punctul meu de vedere, ai scris foarte bine ca si regula generala.
Bineinteleg ca exista multe situatii in teren si inclusiv la panda unde putem intalni un animal agitat sau plin de adrenalina (din vari motive) care desi incaseaza un 308 w in zona blatului, tot mai baga acea fuga a mortii pana unde il mai tin puterile/adrenalina.
Pe aceasta tema s-a scris si se va mai scrie mult, ce este de tinut minte cred ca ai spus tu foarte bine:

1. plasamentul unui glont bun (bine ales in fc de specia vizata) este sfant
2. alegerea corecta a tipului de glont ( sudat , sp, integral de cupru, pt penetratie adanca, etc)
3. alegerea corecta a calibrului pt specia vizata tinand cont de greutatile minime si maxime ale animalului respectiv

Din putina mea experienta, pot sa va spun ca in calibrele 9,3x62 , 8x68S, 300 wm gloantele de tip Norma Oryx si Blaser CDP (un SP-uri sudate si cu o buna penetratie) pot sa mearga bine de la vulpe/caprior si pana la mistret. (din experienta colegilor chiar si la cerb si urs).
Singurele "surprize" avute au fost cu 300 wm - Norma Oryx care la distante scurte gen 50-80 m a trecut prin porc ca prin branza (bineinteles ca a fost si un pic de ghinion deoarece glontul a nimerit fix printre coaste atat la intrare cat si la iesire), nedescarcand energia necesara caderii in foc a animalului desi au fost mistreti din categoria 80-120 kg. Bineinteles ca folosirea "autohtona" a acestui calibru pt distante scurte a fost din start un compromis asumat, desi stiam foarte bine ca este un calibru pt distante mai mari de 200 m, acolo unde isi arata adevaratele calitati. ;)

Un calibru extrem de eficient si polivalent cred ca este 9,3 x 62, un calibru care putem sa spunem ca a fost "redescoperit" in ultimii ani atat in tari precum Germania/Austria cat si in Romania.
Aici cred ca gama Norma cu varfurile Oryx de 15 grame, 18,5 grame sau 21,1 grame acopera foarte bine intreaga plaja de doleante ale vanatorului roman pasionat de vanatul mare.
Probabil o parte dintre Dvs o sa va intrebati...."ok,ok puternic si diversificat este, dar ce facem cu precizia?... pt ca stim foarte bine ca degeaba avem putere, daca nu o putem controla. Ei bine, spre surprinderea multora 9,3x62 este un calibru destul de precis (cel putin din anumite tevi de Steyr,Blaser,Sauer care am avut placerea sa le incerc sau sa le vad la lucru in poligon) iar grupajele constante de 0,5 MOA cu munitie gen Norma Oryx sau Geco Plus nu sunt chiar asa de greu de obtinut atunci cand tragi intr-un poligon care iti ofera conditii aproape ideale, bineinteles ca am scos si grupaje de 0,2-0,3 MOA dar doar in poligonul subteran de la Baia Mare acolo unde chiar ca nu poti sa dai vina pe nici un factor perturbator. :mrgreen: :D

Acestea fiind spuse, rog si ceilalti colegi sa ne mai impartaseasca si noua din experienta lor cu diverse calibre si munitii folosite atat in poligon cat si la vanatoare. :)

Respecta dragilor! :ymhug: ;)
www.dronaoradea.ro
Avatar utilizator
mexx20_ro
Veteran
 
Mesaje: 311
Membru din: 23 Feb 2010, 19:46
Locaţie: Oradea / Stei

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Sly_Fox pe 23 Iun 2016, 14:22

mariusk scrie:Ca membru nou pe acest forum,am stat si am socotit daca sa scriu sau nu la acest topic...Am scris la altele si am fost penalizat pt o liniuta...

Vezi ce ti-am spus la sectiunea dedicata jurnalului de vanator. Trebuie sa te obisnuiesti cu cei din sud, sunt mai repeziti din fire. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde mariusk pe 23 Iun 2016, 14:50

Sly_Fox scrie:
mariusk scrie:Ca membru nou pe acest forum,am stat si am socotit daca sa scriu sau nu la acest topic...Am scris la altele si am fost penalizat pt o liniuta...

Vezi ce ti-am spus la sectiunea dedicata jurnalului de vanator. Trebuie sa te obisnuiesti cu cei din sud, sunt mai repeziti din fire. :D

Ala care facea misto era sudist din Cluj.... :?
mariusk
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 29 Ian 2016, 17:29

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Sly_Fox pe 23 Iun 2016, 15:06

Pai este mai vechi pe forum si s-a molipsit de aici. :lol:
Contre mai sunt, uneori se lasa cu ironii fine, altele de-a dreptul grosolane. Nu cred ca este cineva pe forum care nu a avut discutii mai aprinse pe anumite teme.
Acum ca tot vorbeam de sudisti, ne implicam cu avant si cu credinta ca dreptatea este intotdeauna de partea noastra, insa si uitam extrem de repede eventualele animozitati, incat pana la finalul unei zile nici nu ne mai amintim ca am fost in contradictie cu cineva. :D
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde yoghi pe 24 Iun 2016, 22:40

Sly_Fox scrie: ....si uitam extrem de repede eventualele animozitati, incat pana la finalul unei zile nici nu ne mai amintim ca am fost in contradictie cu cineva. :D


Pai normal!
La sfarsitul zilei se impart iepurii si....trebe liniste la numaratoare! :mrgreen:
Benelli,Krico,Marlin,Deringer,Steyr,Kettner,Winchester,Merkel,
Mauser,FN,Ruger,Liege,Sauer,S&W
Avatar utilizator
yoghi
Veteran
 
Mesaje: 3753
Membru din: 08 Noi 2006, 21:25
Locaţie: Romania

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Sly_Fox pe 24 Iun 2016, 23:17

:lol: :lol:
Esti rautacios. :mrgreen:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde blackcrotal pe 25 Iun 2016, 06:56

Salut,
@yoghi de obicei este realist :idea:
Razvan
blackcrotal
Veteran
 
Mesaje: 740
Membru din: 30 Dec 2013, 07:55
Locaţie: Bucuresti

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 29 Iun 2016, 07:35

mariusk scrie:in primul rind este important locul unde este plasat glontul,
felul glontului
si apoi calibrul.

Pt goana prefer intotdeauna un glont mare si greu(in general un SP,daca se poate sudat),iar pt pinda poate fi orice fel ,cu conditia sa fie plasat unde trebuie.La pinda merge orice de la 223 la 9,3 ,in schimb la goana as incepe cu un minim 308w.
Daca nu m-am exprimat bine rog scuze,sunt doar un maramuresan lipsit de diplomatie si candoare.


Se pare ca incet-incet cam toata lumea ajunge la aceeasi concluzie. Partea buna e ca munitia buna in toate calibrele e acum disponibila. Partea proasta e aia cu plasatul glontului. Eu inca n-am vazut pe nimeni caruia sa-i reuseasca de fiecare data "ca la carte". Raman la parerea ca numa cine n-a tras suficient n-a mai si zbarcit-o si cateodata "greu si legat" chiar ajuta.
Asa, ca de la maramuresan naturalizat sudist .... ai ceva in cap, atunci scrie - experienta de peste 10 ani pe forum a aratat ca si din prostioare se pot naste discutii constructive. :ymhug:
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde mariusk pe 29 Iun 2016, 15:13

violiv scrie:
mariusk scrie:in primul rind este important locul unde este plasat glontul,
felul glontului
si apoi calibrul.

Pt goana prefer intotdeauna un glont mare si greu(in general un SP,daca se poate sudat),iar pt pinda poate fi orice fel ,cu conditia sa fie plasat unde trebuie.La pinda merge orice de la 223 la 9,3 ,in schimb la goana as incepe cu un minim 308w.
Daca nu m-am exprimat bine rog scuze,sunt doar un maramuresan lipsit de diplomatie si candoare.


Se pare ca incet-incet cam toata lumea ajunge la aceeasi concluzie. Partea buna e ca munitia buna in toate calibrele e acum disponibila. Partea proasta e aia cu plasatul glontului. Eu inca n-am vazut pe nimeni caruia sa-i reuseasca de fiecare data "ca la carte". Raman la parerea ca numa cine n-a tras suficient n-a mai si zbarcit-o si cateodata "greu si legat" chiar ajuta.
Asa, ca de la maramuresan naturalizat sudist .... ai ceva in cap, atunci scrie - experienta de peste 10 ani pe forum a aratat ca si din prostioare se pot naste discutii constructive. :ymhug:

De acord cu tine Vio..Mare si greu este ok...Dar ce facem cu cei care sustin ca usor si rapid=soc hidrostatic?Ce parere ai de acest soc hydrostatic,mai ales ca tu cunosti inima cel mai bine...Am citit tot felul de teorii...Ba ca,daca valvele inimii sunt inchise in momentul impactului socul este directionat spre creier,alte pareri sustin ca efectul de val al singelui in artere creeaza o unda de de soc fatala (Hornady) etc.Tu ce parere ai?
mariusk
Membru important
 
Mesaje: 215
Membru din: 29 Ian 2016, 17:29

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde violiv pe 29 Iun 2016, 20:55

Exista. Se vede uneori chiar si la mistret. Adica partea cu efectul mai degraba al cavitatii temporare decat cu miscarea coloanei de sange in vase. Eu personal, desi am taiat si studiat nici nu mai stiu cate zeci de animale n-am vazut niciodata efecte pe organe la distanta de traseul glontului, efecte care sa fi fost provocate de miscarea coloanei de sange de-a lungul unui vas de macar 25 cm lungime ... de obicei peretele vaselor pur si simplu nu rezista la un soc atat de puternic si pocneste foarte aproape de locul de origine al undei de soc ... si atunci nu prea se mai propaga nimic. Mai degraba se propaga acest soc prin tesuturi cu cantitate mare de lichid, gen muschi, intestine pline.
E foarte adevarat ca toate organele sufera ... dar sufera pentru ca sangele nu mai circula, nu mai primesc oxigen si celulele lor mor, lasand pe suprafata sau in interiorul organului urme caracteristice.

Insa toata teoria se bazeaza pe viteza mare cu care glontul strabate animalul nu cu care glontul intalneste animalul. Ori imediat ce intalneste tinta glontul incepe sa se deformeze, sa cedeze din energie si sa piarda din viteza. Viteza se pierde cu atat mai iute cu cat glontul a fost initial mai rapid si, eventual, mai usor. Ramanand la 300 wm ca ex., ca tot a fost pomenit mai sus, un glont de 9,7 care intalneste coaste, in spatele piciorului respectiv platosa poate fi devastant, chiar daca nu patrunde cine stie ce. Problema e atunci cand intalneste ceva tare de tot in cale si nu mai intra mai deloc.
Practic, am gasit proiectil in porc din orice calibru, de la 243 la 375 la fel cum din toata gama de calibre, chiar cu gloante usoare si moi, au fost situatii cand au strabatut tinta.

Desi are in nume partea cu hidrostatic, e evident chiar din pozele lor in gel ca se bazeaza pe efectul de cavitate temporara chiar acest proiectil desenat special:

http://www.woodleighbullets.com.au/prod ... stabilised

firma este una din cele mai renumite in gama de proiectile pentru vanat mare si greu si chiar Norma incarca gama PH cu SP-uri de la ei, nu cu Orix.

Nu pot sa dau o ordine a preferintelor dar am fost multumit de cum s-au purtat ORIX, UNI, Partition si as folosi oricare din ele cu incredere. Nu spun ca nu-s si altele bune dar chiar n-am stat sa le incerc pe toate.

Am in dotare un calibru super-vitezist, adica 30-378 Weath, cel mai iute "7,62" comercial. Scotocind dupa date despre el am gasit un articol foarte bun al unui american care chiar studiase efectele lui pe animale, pe multe-multe focuri trase de el. Ei bine, un proiectil ca Accubond de 180 gr, unul din cele mai bune proiectile de distanta si cu efect OK in animal, s-a dovedit prost atunci cand e tras la viteza atat de mare. Asta pentru ca, asa cum se intampla la vanatoare, 90% din tinte le-a avut intre 100-300 m nu intre 600-900 m si a avut situatie in care glontul a explodat chiar la intrare intr-un tap. Cele mai bune rezultate le-a avut cu un proiectil de 15 g !!! , tot de la firma de mai sus, pe care firma il recomanda pentru 30-06 dar nu si pentru 300 wm, pe motiv c-ar fi cam subtirel in camasa. Contrar recomandarilor, din 30-378 i-a mers foarte bine, atat aproape cat si la distanta.




De fapt, cum s-a mai spus pe aici, sunt doua problemute un picut diferite: sa-l puna jos pe mistret versus sa-l puna jos instant ... si sa ramana acolo.
Amintisem o statistica americana pe ceva mai mult de 7000 de cerbuleni in care se comparau un clasic ca Partition (un SP bimodal ceva mai zdravan, inca etalon la ei dupa care se judeca alte proiectile) si noul TSX, un monolitic cu expansiune controlata. Ca efect omorator n-au fost mari diferente insa dupa primul cerbii au mai mers 10-25 m in 25% din cazuri iar dupa al doilea au mai mers 75-150 m in 75% din cazuri....adica ambele ii omoara dar unul ii tranteste in foc cu mai mare succes. Nu-i o problema insurmontabila sa gasesti un animal la 100 m de locul impuscarii dar la mistret in goana, in unele zone, inseamna ca poate sa mai receptioneze proiectile de la inca 2-3 tragatori ... si sa iste discutii "neprincipiale". Cel putin pe unde vanez eu se cauta calibrul si munitia care sa-ti puna animalul jos pana sa apuce sa traga si vecinul.
Sa ramana acolo ... am amintit si asta pentru ca se intampla destul de des ca proiectile micute si viteziste sa doboare animalul in foc din socul initial dar sa nu aiba penetratie suficienta ca sa-l omoare si porcul se trezeste si pleaca mai departe, deseori nerecuperat.

Noi, adica vanatorii din Ro, avem tendinta fireasca sa alegem din amintiri numai pe cele frumoase si sa le cam stergem pe cele care nu ne convin. Cata vreme nu se vor contabiliza strict toate piesele versus numar focuri trase, cat nu va exista o evidenta cat mai posibil uman de clara a pieselor care pleaca ranite vom trai acelasi dulce vis ca 7x57 cu SP e super ca doar l-au folosit paznicii de la Silvic zeci de ani.
De cand cu fondurile private si vanatoarea mai costistoare in multe locuri se intampla "contabilizarea" asta si stiu multi administratori de fonduri care nu vad cu ochi deloc buni folosirea in goana la mistret a calibrelor micute, mai ales atunci cand vanatorii sunt necunoscuti ... au invatat ca o zi de vanatoare inseamna inca doua de cautari.

La o discutie intre colegii din grupa am propus introducerea in regulament a unei prevederi de genul: cine trage si raneste nu mai participa la X vanatori cu 2<X<5, de ex. Raspunsul instant a fost: pai atunci n-ar mai trage nimeni, de frica! Adica oamenii cam stiu ca nu-i bine sa tragi doar de dragul de a trage dar daca nu-i trage nimeni de mustati o fac in continuare.....cine stie, poate pica.
Cunosc si eu vanatori care folosesc calibre considerate micute cu bune rezultate. Insa vaneaza cam pe "fondurile lor", in grupe de vanatori micute in care chiar e totul la comun si unde politica grupei a fost de multi ani sa nu se traga decat atunci cand esti cat se poate de sigur pe rezultat. Fac mai multe iesiri anual, trag mai putin la o vanatoare dar trag bine.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Vlad_tulcea pe 03 Iul 2016, 22:14

Sa ma bag si eu putin in discutie,despre unice ca nu am carabina inca asa ca am tras destul de multe unice din semi-fabarm de 12.Eu zic ca e greu sa ramana porcu in foc dupa ce a fost impuscat cu unic normal.
La cartoane toate marcile fac gauri mai mult sau mai putin apropiate,e imposibil pe sina cu bumb sa
ajungi la un rezultat concret despre o marca sau alta
Asa ca am facut un mic upgrade si am pus te teava normala lisa catari reglabile,
simple si robuste prinse bine cu suruburi.(greu de reglat fin totusi),nu a imbunatatit prea mult situatia in cazul meu,adica la 30 de m distantele intre focuri erau de 10 cm ,unii zic ca e destul,eu zic ca nu e destul pentru a trage sigur in porc.Unicele de la BP patrund bine dar din ce am vazut eu nu expandeaza ,se rup in doua fac ceva pagube dar trebuie sa mergi sa cauti porcul.
Sauvestre magnum in schimb sunt altceva ca despre ele vreau sa aprofundam putin ,se umfla la impact dar nu se rup in bucati,isi continuua drumul cu mari pagube.
Problema lor (pe langa pretul imens) este ca au alta traictorie decat unicele clasice,e si normal,proiectilu nu e infuentat de constrictia de la iesirea tevii sau frecarea cu aceasta.Mai pe scurt Sauvestre se duce cam cu 15 cm mai sus decat un unic normal in jurul distantei de 30 de m fiind foarte greu de tras precis dintr-o lisa normala.
Nu imi mai permite timpul,dar o sa revin pe subiect pt ca am cheltuit ceva bani pe teste cu Sauvestre la cartoane si vreau sa stiu daca si altii au aceleasi probleme,referitoare la corectia pe inaltime.
Vlad_tulcea
Membru important
 
Mesaje: 170
Membru din: 30 Sep 2011, 14:41

Re: Calibru şi muniţie

Mesajde Vlad_tulcea pe 03 Iul 2016, 22:16

Sa ma bag si eu putin in discutie,despre unice ca nu am carabina inca asa ca am tras destul de multe unice din semi-fabarm de 12.Eu zic ca e greu sa ramana porcu in foc dupa ce a fost impuscat cu unic normal.
La cartoane toate marcile fac gauri mai mult sau mai putin apropiate,e imposibil pe sina cu bumb sa
ajungi la un rezultat concret despre o marca sau alta
Asa ca am facut un mic upgrade si am pus te teava normala lisa catari reglabile,
simple si robuste prinse bine cu suruburi.(greu de reglat fin totusi),nu a imbunatatit prea mult situatia in cazul meu,adica la 30 de m distantele intre focuri erau de 10 cm ,unii zic ca e destul,eu zic ca nu e destul pentru a trage sigur in porc.Unicele de la BP patrund bine dar din ce am vazut eu nu expandeaza ,se rup in doua fac ceva pagube dar trebuie sa mergi sa cauti porcul.
Sauvestre magnum in schimb sunt altceva ca despre ele vreau sa aprofundam putin ,se umfla la impact dar nu se rup in bucati,isi continuua drumul cu mari pagube.
Problema lor (pe langa pretul imens) este ca au alta traictorie decat unicele clasice,e si normal,proiectilu nu e infuentat de constrictia de la iesirea tevii sau frecarea cu aceasta.Mai pe scurt Sauvestre se duce cam cu 15 cm mai sus decat un unic normal in jurul distantei de 30 de m fiind foarte greu de tras precis dintr-o lisa normala.
Nu imi mai permite timpul,dar o sa revin pe subiect pt ca am cheltuit ceva bani pe teste cu Sauvestre la cartoane si vreau sa stiu daca si altii au aceleasi probleme,referitoare la corectia pe inaltime.
Vlad_tulcea
Membru important
 
Mesaje: 170
Membru din: 30 Sep 2011, 14:41

Anterior

Înapoi la Vanatoare de mistret

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 47 vizitatori

Publicitate