Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 28 Mar 2024, 10:50

UN SUBIECT PROVOCATOR :VANATOAREA CU OGARI

Rase de caini de vinatoare permise de AGVPS, discutii despre VANATOAREA cu caini , dresaj aplicat , performante in teren , poze cu vanat si caini , samd . Pentru alte performante legate de caini de vanatoare va rugam sa accesati threadul de mai jos .

Moderator: mialxx

UN SUBIECT PROVOCATOR :VANATOAREA CU OGARI

Mesajde gentilis pe 30 Oct 2006, 20:35

Salutare
Se pare ca o data cu aderarea Ro la U.E. ar trebui legalizata si vanatoarea cu ogari.Stiu ca o sa-mi atrag o gramada de critici , dar cine iubeste cainii de vanatoare nu poate sa nu aprecieze si acest superb animal(poate cel mai vechi caine de vanatoare dintre toate tipurile cunoscute azi)
Vreau sa spun VANATOARE CU OGARI(reglementata cumva de lege) si nu braconaj ordinar cu diverse corcituri.
Astept critici...
Avatar utilizator
gentilis
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 26 Iul 2006, 19:37

Mesajde wachtelfeld pe 31 Oct 2006, 11:09

Una din cele mai elegante si etice vanatori...pacat ca a fost minimalizata si trecuta in ilegalitate de catre proletari....nimic nu se compara cu un ogar lansat in urmarire,eleganta ,aristocratie,un tablou vechi si prafuit de vanatoare,plin de senzatii si de trairi la maximum,cazut in desuet din lipsa de cultura si educatie minima a celor ce conduc si care merg pe principiul "hotul de hot se teme".
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde gentilis pe 31 Oct 2006, 15:29

Este ceva select ,nobil si restrictiv(la fel ca vanatoarea cu pasari de prada... :wink: )
Avatar utilizator
gentilis
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 26 Iul 2006, 19:37

Ogarii

Mesajde Virgil pe 02 Noi 2006, 18:57

Am casete cu probe de lucru la ogari (cu iepure la goana). Am vazut si pe postul TV "Chasse et Peche" cateva vanatori cu ogari. Superb. Din pacate la noi e trecuta ca ilegalitate. O consider o abordare de prost gust, ne mai punand la socoteala atitudinea unor conduceri de asociatii cu privire la vanatorii care poseda caini de mare valoare. Sunt considerati braconeri prin faptul ca nu ar mai ramane vanat in urma lor.
Virgil Lucanu
Avatar utilizator
Virgil
 
Mesaje: 13
Membru din: 19 Mai 2004, 09:06
Locaţie: Bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 02 Noi 2006, 19:46

Bravo,Virgil, ai pus punctul pe "i" :!:
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Re: Ogarii

Mesajde Marius pe 02 Noi 2006, 21:43

Virgil scrie: Sunt considerati braconeri prin faptul ca nu ar mai ramane vanat in urma lor.


Pai nu sunt? Ce altceva sunt decat braconieri?!

Ce e braconajul in orice tara din lume? Eu cred ca este orice forma de vanatoare ilegala.
Haideti sa nu facem confuzie. Ceea ce se intampla la noi e braconaj. Daca in viitor se va legaliza vanatoarea cu ogari, va fi altceva.
Marius
Veteran
 
Mesaje: 3242
Membru din: 03 Aug 2004, 21:09
Locaţie: Bucuresti

Mesajde ave25 pe 02 Noi 2006, 21:56

de curiozitate: cati iepuri poate prinde un ogar? sau daca lucreaza in grup, cate 2-3-4 ogari, oare cati iepuri pot prinde?
iepurele prins este omorat pe loc, se aporteaza viu etc.?

sunt doar curios, inca nu am nici o parere asupra acestui tip de vanatoare
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 02 Noi 2006, 22:13

Nu,MARIUS,... :lol: VIRGIL se referea in general la posesorii de caini de vanatoare,de exemplu eu,nu de putine ori am auzit"nu ,dom"le ,dumneata ai caini si nu mai ramine nimic in urma..."...insa cind fac vanatori de protocol stiu sa ma cheme...cine ii tine sa isi ia caini ,sa se munceasca cu ei,poate au bafta si de unul prost si o iau de la capat :lol: :lol: ....cred ca Virgil la asta se referea.
Suntem cam off-topic ,insa in privinta vanatorii cu ogari ,dupa mine este cel mai etic mod de vanatoare la iepuri si la caprior :!: :!: :!: ...gindeste-te un pic,oricum ce este interzis de lege este braconaj,asa ca noi discutam acum pur principial...si nu de putine ori legea este strimba.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 02 Noi 2006, 22:30

ave25 scrie:de curiozitate: cati iepuri poate prinde un ogar? sau daca lucreaza in grup, cate 2-3-4 ogari, oare cati iepuri pot prinde?
iepurele prins este omorat pe loc, se aporteaza viu etc.?

sunt doar curios, inca nu am nici o parere asupra acestui tip de vanatoare

Cu ogarii se lucreaza in echipe de maxim 2 ...daca sunt mai multi se cam incurca,ogarul nu APORTEAZA ,EL PRINDE SI UCIDE :!: rapid si fara chinuri inutile; cartusul cam unul din 5 omoara pe loc sau poate mai bune de unul din 5,iepurii raniti mor in chinuri rareori gasiti de vanatori...la cite vanatori colective de iepuri ai vazut dupa vanatoare sa se organizeze grupe de cautare cu caini pentru vanatul ranit....ogarul fugareste iepurele si daca il prinde il omoara rapid daca nu il prinde ,norocul iepurelui :lol: :lol: ,si de regula din 5 curse poate una se soldeaza cu iepure,repet POATE UNA :!:
Si inca un amanunt vanatoarea cu ogari adevarata se face calare si daca vanatul scapa in 100-150m ogarii sunt opriti de catre calareti care se baga intre caine si vanat,astfel se onoreaza vanatul viguros cu calitati bune.....insa din pacate la ROMANIA se stie ca vanatoarea cu ogari este braconaj ,sau ca taranii din anumite zone cu metisi sau poate caini de rasa mai ciupesc un iepure cind si cind siMAAAAMA ce fapta grava estE asta.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde scirocco pe 02 Noi 2006, 22:37

Un iepure nu are nici cea mai mica sansa in fata unui ogar bine antrenat.Am vazut si eu asemenea "urmarire" tot pe un post de televiziune si nu mi s-a parut nimic "glorios" dar asta e parerea mea. :? Ogarul prinde iepurele,il omoara si eventual il aporteaza dupa care este gata de atac din nou si nu este lipsit de importanta de stiut ca "rade" tot ,puii,vatuii,adultii,(evident daca i se permite!) golind astfel terenul.Sigur, si aici ar fi valabila chestia ca nu "arma" braconeaza ci omul dar mai cred ca ar fi greu de controlat numarul cainilor din aceasta rasa iar lucrul acesta ar duce inevitabil la procurarea lor cu usurinta de catre "dubiosi".Parerea mea!!! :roll: :wink:
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Avatar utilizator
scirocco
Veteran
 
Mesaje: 2046
Membru din: 31 Iul 2006, 13:17
Locaţie: Bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 02 Noi 2006, 22:45

Imagine
o parte din iepurii recuperati dupa o vanatoare colectiva din fericire putine pusti ,doar 8,unde sau impuscat 9 piese si 7 am reusit cu catelele mele sa ii recuperez...si domnii oricum se grabeau,pesemne ca isi facuserea iepurii si voiau repede la una mica...daca mai stateam sigur mai recuperam 1-2,uitasem si o vulpe am recuperat in ziua aia.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 02 Noi 2006, 22:56

scirocco scrie:Un iepure nu are nici cea mai mica sansa in fata unui ogar bine antrenat.Am vazut si eu asemenea "urmarire" tot pe un post de televiziune si nu mi s-a parut nimic "glorios" dar asta e parerea mea. :? Ogarul prinde iepurele,il omoara si eventual il aporteaza dupa care este gata de atac din nou si nu este lipsit de importanta de stiut ca "rade" tot ,puii,vatuii,adultii,(evident daca i se permite!) golind astfel terenul.Sigur, si aici ar fi valabila chestia ca nu "arma" braconeaza ci omul dar mai cred ca ar fi greu de controlat numarul cainilor din aceasta rasa iar lucrul acesta ar duce inevitabil la procurarea lor cu usurinta de catre "dubiosi".Parerea mea!!! :roll: :wink:

....... :lol: intr-adevar procurarea ogariilor devine o problema :lol: ,insa in primul rind "dubiosii" isi procura o arma :!: ....iar de regula un ogar dupa o cursa de 200-400m nu prea mai poate sa alerge inca una fara sa stea un timp(doar Sloughi,uneori ) :lol: iar "braconierul "cit de idiot ar fii nu lasa cainele sa alerge dupa un vatui cind poate sari oricind un iepure mare,adult care totusi are mai multa carne :lol: ...iar cind ogarul va APORTA ,atunci NICI IN ROMANIA NU SE VA MAI BRACONA :!: :!: :shock: :lol: :lol: ....si un ogar bine antrenat sau mai bine zis virfuri in rasa nu intilnesti pe toate drumurile :lol: :lol:
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 02 Noi 2006, 23:01

....scuze,mai intervin odata,SIGUR ce ai vazut tu nu erau ogari ci un soi de copoi speciali pt. iepure ,care seamana izbitor cu ogarii PODENCO IBERICO sau ANDALUZ....si italienii au asa ceva insa mai mici ,SEGUCIO....CARE MAI SI APORTEAZA :!: :lol:
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde scirocco pe 03 Noi 2006, 10:44

Este foarte posibil sa ai mare dreptate vis-a-vis de rasa cainelui ( nu ma pricep prea mult la caini! :oops: ) si de aportat dar cand un "braconier" va avea de ales intre o arma de foc producatoare de zgomot si necazuri,si o "arma" tacuta gen ogar ( nu are importanta ca-i ogar,copoi sau corcitura!), poti fi sigur ca o va alege pe a doua.Si cum romanasii nostri nehaliti sau mai rau "descurcareti" , nu au masura ne putem inchipui foarte usor ce jaf s-ar face in teren.Parerea mea!
Tragi,nu tragi...vremea... trece!!!
Avatar utilizator
scirocco
Veteran
 
Mesaje: 2046
Membru din: 31 Iul 2006, 13:17
Locaţie: Bucuresti

Mesajde jon2004 pe 03 Noi 2006, 11:13

scirocco scrie:Este foarte posibil sa ai mare dreptate vis-a-vis de rasa cainelui ( nu ma pricep prea mult la caini! :oops: ) si de aportat dar cand un "braconier" va avea de ales intre o arma de foc producatoare de zgomot si necazuri,si o "arma" tacuta gen ogar ( nu are importanta ca-i ogar,copoi sau corcitura!), poti fi sigur ca o va alege pe a doua.Si cum romanasii nostri nehaliti sau mai rau "descurcareti" , nu au masura ne putem inchipui foarte usor ce jaf s-ar face in teren.Parerea mea!


Toate astea (braconaj) nu s-ar intampla daca gestionarii fondului de vanatoare si-ar face treaba bine!Una din obligatiile ce le revin este sa asigure paza fondului , ceea ce , marea majoritate , nu o fac !
Sunt diferite metode si "tactici" de a tine sub control acest fenomen!

Nu este corect sa interzici o metoda de vanatoare pe motiv ca s-ar bracona mai mult!Acolo unde nu este interes pt paza fondului , se braconeaza si cuy arma si cu capcane si laturi si s-ar putea bracona si cu ogarii!

Pentru a merge la vanatoare cu ogarii , trebuie sa te "expui" , o faci la vedere , acesti caini fiind mai "deosebiti" atrag atentia si daca fondul este pazit este imposibil sa mergi la vanatoare fara autorizatie!
jon2004
Veteran
 
Mesaje: 1743
Membru din: 19 Aug 2004, 12:04
Locaţie: BARLAD,VASLUI

Mesajde gentilis pe 03 Noi 2006, 12:03

Salut
Asta era marea grija sa nu cumva sa braconeze "poporu" cu ogari.
Nu cumva se braconeaza cu mai mult si mai eficient cu dragii nostrii caini ciobanesti? Nu exita gol alpin in tara asta fara mii de oi si zeci de caini de stana,adevarate plagi ale muntilor.
Ca sa vanezi cu un ogar esti cel mai expus braconier din lume din doua mari motive:
-ogarul vaneaza numai in camp deschis
-ogarul vaneaza dupa vaz si deci numai ziua si nu in crepuscul.
Un ogar nu alearga in nestire toata ziua dupa iepuri ca un jeep.E un animal limitat si el , dupa cateva curse sigur va sta sa se odihneasca restul zilei.
Nu stiu daca are eficienta unei arme...
Numai bine.
Avatar utilizator
gentilis
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 26 Iul 2006, 19:37

Mesajde catalinim pe 03 Noi 2006, 12:38

scirocco wrote:
Un iepure nu are nici cea mai mica sansa in fata unui ogar bine antrenat.Am vazut si eu asemenea "urmarire" tot pe un post de televiziune si nu mi s-a parut nimic "glorios" dar asta e parerea mea.

Din cate stiu eu un ogar reuseste o captura la 8-10 tentative, iar canalele de televiziune selecteaza tocmai acele tentative reusite. Asa ca un iepure are foarte mari sanse in fata ogarului, numai exemplarele mai slabe fiind capturate, spre deosebire de vanatoarea cu armele de foc.
Asta din punct de vedere al eticii.
In plus, eu cred ca nici o rasa nu poate fi comparata dpdv al elegantei cu un ogar in teren (si dintre ogari, cel afgan este superb).

Numai bine!
catalinim
Membru important
 
Mesaje: 236
Membru din: 28 Dec 2005, 12:56
Locaţie: Bucuresti

Mesajde the_mav pe 03 Noi 2006, 12:43

poate cineva sa puna cateva fotografii aici cu speciile PURE de ogari care se preteaza la o astfel de vanatoare?
trebuie sa marturisesc ca este un subiect interesant..insa nu foarte multa lume stie in detaliu aceasta vanatoare...

mihai...ceva ajutor cu detalii suplimentare in acest sens?
:wink: :P
-------------------------------------
Holland and Holland - pure art...
Avatar utilizator
the_mav
Veteran
 
Mesaje: 3348
Membru din: 27 Sep 2005, 10:19
Locaţie: Oltenia, Muntenia si partial Moldova

Mesajde wachtelfeld pe 03 Noi 2006, 16:07

@MAV
:lol: Nu sunt specii,sunt rase de caini doar :lol:
Am sa incerc ....insa pina atunci am sa incerc o enumerare a raselor deocamdata din memorie... :lol: sa vedem daca mai am :lol:
-SLOUGHI(ogar arab,cea mai veche rasa,iar majoritatea raselor actuale se spune ca din el provin,SI ESTE CAINE DE ANDURANTA)
-GREYHOUND
-WHIPET
-GALGO ESPANOL(ogar spaniol)
-SALUKY(ogar persan,mie personal asta imi place) :lol:
-MAGYAR AGAR(nu stiu daca este corect scris ..OGAR MAGHIAR)
-AFGAN(pt. vanatoare de irbisi,pantera zapeziilor)
-PICOLO LEVRIERO ITALIANO
-BARZOI(facut special pt. lupi) :!: am vazut o vanatoare de lupi cu barzoi..SENZATIONAL :!: :!:
-PHARAOH HOUND(IDEM SLOUGHI)
......cam pina aici imi aduc in clipa asta aminte :oops: :lol: ...probabil ca mai sunt 2-3 rase.
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 03 Noi 2006, 16:16

Vanatoarea cu ogari este dupa mine ,dupa cea cu pasari de prada ,cea mai spectaculoasa....totul depinde de viteza cainelui si de experienta handler-ului care trebuie sa stie foarte bine cind sa ii dea drumul...si atentie, nu pe orice teren,pt. ca picioarele ogarului sunt foarte sensibile.O vanatoare eleganta cu ogari se face numai calare,cainii fiind tinuti de "piquer-i "ca dau drumul cainilor la ordinul calaretiilor si care insotesc in galop cainii pt. ca altfel se alege praful de vanat :lol:
...daca mai vreti mai vorbim...insa nu sunt un specialist in vanatoarea cu ogari,doar imi place ,am vazut citeva,si cam atit,insa subiectul ramine deschis..... :lol:
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde wachtelfeld pe 03 Noi 2006, 16:22

...puteti intra pe www.sighthounds.com si veti vedea una alta... :lol:
wachtelfeld
Veteran
 
Mesaje: 2476
Membru din: 07 Mai 2004, 23:17
Locaţie: bucuresti

Mesajde Vechio pe 03 Noi 2006, 16:31

Am vazut multi ogari in actiune, inclusiv Afgani zdrobindu-si craniul de copacii din marginea padurii si stapanii lor plangand cu ei in brate. Nimic elegant nu am remarcat.
De vinat, vineaza in haita si nimic nu scapa, rad tot, tot ce misca :(
In Emirate am vazut(pe viu) o vinatoare cu ogari si apoi cu gheparzi. Aceea si acolo - da vinatoare. La noi........ :( , curata zona :oops:
Poate am resentimente, dar in metoda asta de vinatoare nu vad nimic inaltator :oops:
Cu totul altceva mi se pare vinatoarea la care cavalerul negru este sub caini si te duci sai dai lovitura de gratie(daca te tin curelele) :wink:
La tăţi ni-i greu; da nu la tăţi la fel !;
Avatar utilizator
Vechio
Veteran
 
Mesaje: 1366
Membru din: 07 Oct 2005, 03:59
Locaţie: Malul Crisului

Mesajde gentilis pe 03 Noi 2006, 19:27

Salut Batrane
Sa inteleg ca nu-ti plac ogarii ,in schimb iti plac molosii ce prind mistretul de viu si caruia sa-i dai lovitura mortala cu o arma de mana.
E ceva tare si asta ,dar nu merge la iepure si la caprior,pt astea sunt ogarii.
Mihai cred ca ai uitat de irish wolfhaund(cred ca am zis bine).
Numai bine
Avatar utilizator
gentilis
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 26 Iul 2006, 19:37

Mesajde catalinim pe 03 Noi 2006, 20:55

OGARII (sursa http://www.ogarclub.ro/rase.htm)
Reprezinta aristocratia raselor canine. Indiferent de rasa, toti levrierii se aseamana foarte mult intre ei: toti au conformatia corporala adaptata vitezei – capul stramt si ascutit, corpul alungit, svelt, picioare inalte si subtiri, muschi puternici. Sunt primii caini pe care omul i-a creat pentru vanatoare, dupa o tehnica cu totul deosebita fata de ceilalti caini, deoarece ogarii vaneaza exclusiv dupa vedere, fara sa depisteze urma vanatului.
Pentru cresterea eficientei vanatorii, ogarii au fost pusi sa lucreze impreuna cu cainii obisnuiti (copoii) caci acestia starnesc vanatul si il imping in camp deschis. Ajuns in teren deschis, vanatul este preluat de catre ogari, care il hartuiesc pana la epuizare. In acest fel se practica, de exmplu, vanatoarea lupilor. Astazi ogarii, de orice marime si greutate, sint folositi foarte putin la vanatoare; in schimb sunt folositi foarte mult la curse. Cursele de caini au devenit un sport nobil si civilizat. Ele erau organizate deja, in Galia preromana. In timpurile moderne, primele curse de caini au fost autorizate, cu peste 400 de ani in urma, sub domnia lui Henric al VIII-lea, dar numai in Anglia elisabetana au fost normalizate regulamentele de cursa, au fost fondate asociatii, au fost construite piste si crescuti caini specializati pentru alergari.
In trecut, cainii alergau dupa un iepure viu (cursing) si primul caine care il captura era socotit invingator. In 1876 au fost construiti primii iepuri mecanici (racing). Pe la 1900 inginerul american Owen Smith a perfectionat iepurele mecanic. Dupa aceasta data au aparut, concomitent, in Anglia si Statele Unite, primele cinodromuri. Pe aceste cinodromuri, cainii pornesc din bloc-starturi anume construite si alearga pe piste de nisip; distanta variaza intre 400 si 1.000 m; greutatea cainelui nu trebuie sa depaseasca 30 kg si trebuie sa fie capabil sa alerge 400 de m in 22 de secunde. Dar un bun levrier poate atinge 70-80 km pe ora. Greyhoundul si Sluoghi sint cei mai iuti dintre ogari, dar cel mai bun sprinter este Whippetul, imbatabil pana la 180-200 de metri. Pe distante medii, de 400-500 m, cel mai bun este Greyhoundul, iar in regim de efort, pe distante de peste 600 de metri, in frunte ramane singur, Sloughi.
Datorita siluetei lor elegante, in zilele noastre, de multe ori levrierii isi trec zilele mai mult in apartamente unde, este adevarat, creaza un decor deosebit, dar strain de menirea lor reala.

OGARII ( Caracteristici generale)
TALIE: 32-38 cm : piccolo
47-51 cm : whippet
56-65 cm : saluki
62-70 cm : galgo, maghiar, pharaon
65-75 cm: afgan, sloughi, azawakh, podenco
peste 70 cm: barzoi
peste 75 cm: deerhound
peste 78 cm: irish wolfhound
EXPRESIE:
Orientala - malitios, distant, detasat - afgan, azawakh
Indepartat, nostalgic - saluki, sloughi
Calm, retinut, siguranta, putere - barzoi, maghiar, irish, deerhound
Vie, inteligenta - pharaon
Vesela, vioaie, inteligenta, vie - greyhound, whippet, piccolo
Neincrezator, retinut - saluki, galgo, podenco
ALURA – MISCARE :
Saltata, elastica, supla, moale - afgan
Simpla, pasi mari - irish, deerhound, maghiar
Fuleu mare, salturi suple, arcuite - barzoi, deerhound, irish
Supla, ridicata - azawakh
Elastica, gratioasa, fina - piccolo
Razant, cat mai orizontala - greyhound, podenco, whippet
Fuleuri orizontale, nesaltate - saluki, sloughi, pharaon, podenco
FORMAT :
Dreptunghi usor alungit orizontal - maghiar, afgan, barzoi, sloughi, greyhound, irish, deerhound
Patrat - saluki, galgo, pharaon, whippet, piccolo, podenco
Dreptunghi, lungit pe verticala - azawakh
ASPECT:
Putere, demnitate, mandrie - afgan, azawakh
Calm, putere, siguranta - barzoi, maghiar, irish, deerhound, podenco
Suplete, putere - greyhound, galgo, sloughi, pharaon
Gratie, simetrie - whippet, piccolo, saluki
TEMPERAMENT:
Distant, inversunat, chiar rautacios - afgan, azawakh
Echilibrat - barzoi, irish, podenco
Vioi, echilibrat - greyhound, whippet, piccolo
Rezervat - saluki, galgo, sloughi, pharaon, maghiar
catalinim
Membru important
 
Mesaje: 236
Membru din: 28 Dec 2005, 12:56
Locaţie: Bucuresti

Mesajde catalinim pe 03 Noi 2006, 21:06

OGAR AFGAN
[albumimg]936[/albumimg]
Regele lumii canine nu este un caine, ci un Afgan.
Desi considerat de multi cainele-rege, in tara sa de origine localnicii obisnuiesc sa spuna: acesta nu este un caine, este un Afgan si nu este de vanzare. Respectul si atasamentul pe care il au vanatorii afgani fata de el este insa atat de mare incat au creat o bresa in propria religie islamica, mai putin toleranta fata de caine in general. Afganii sustin ca acest animal nu ucide prada asemeni cainilor, ci doar o imobilizeaza, lasandu-i stapanului privilegiul de a o sacrifica. Astfel, el se deosebeste esential de ceilalti caini, care in comunitatile islamice traditionaliste sunt deseori lapidati. O scuza indoielnica ce, alaturi de refuzul ilar de a-l numi caine, nu face decat sa dovedeasca inca o data ca apropierea dintre om si primul caine domesticit este inevitabila, chiar si atunci cand, din motive religioase, ea poate fi considerata o crima.
Ogarul afgan este rasa de suprema si perfecta frumusete in care farmecul fascinant al Orientului se imbina cu romantismul originii sale misterioase si atat de vechi. Originar din Afganistan, este un descendent al marelui Ogar egiptean: pe peretii unor grote din regiunea Balk, din nord-estul Afganistanului, s-au gasit diferite inscriptii si desene reprezentand Ogari afgani ce existau cu 4000 de ani inaintea erei noastre. Dupa legenda, este cainele luat de Noe in arca sa. Cele mai bune exemplare ale rasei se gasesc in muntii inalti din Afganistan unde, datorita conditiilor climaterice, pentru a fi protejati impotriva frigului si gerului, blana lor trebuie sa fie bogata si deasa. Exemplarele ce cresc in campie sunt mai slabe; blana lor nu mai este asa de bogata.
Dupa regiunile in care s-a dezvoltat, Ogarul afgan a primit diferite denumiri: Levrier Balk, dupa regiune Balk unde s-au gasit desenele din grote atestind originea lor foarte veche; Levrier de Kaboul, dupa denumirea capitalei domnitorilor afgani unde se gasesc multe exemplare din aceasta rasa; Levrier Baruky din Kurram Valley, dupa numele vaii ce constituie una din principalele rute ale caravanelor de comert intre Asia si India unde, de asemenea, se gaseau multi Ogari afgani ce intovaraseau caravanele.
Varietati de afgan:
Bell Murray (animal de talie mare, cu capul bine cizelat, cu par scurt si matasos)
Ghazni (mai mic si mai compact, venit din munti)
Este foarte apreciat in tara sa, exportul ogarului afgan a fost interzis mult timp, sub pedeapsa cu moartea. Abia in 1888 maiorul Mac Kensie a reusit sa aduca, prin contrabanda, in Anglia, o pereche de Afgani dar prezentarea la expozitii canine nu s-a facut decat in 1907, la Londra, unde a facut senzatie. Primul club a fost infiintat in Anglia in 1926. Astazi este iubit si raspandit in Europa cat si in America. O documentare bogata si interesanta asupra Ogarului afgan a fost facuta de scriitorul englez M. Clifford L. B. Hubbard in cartea sa “The Afgan Hound”.
Ogarul afgan este un caine deosebit, cu infatisare trufasa, cu tinuta demna, cu o anumita mandrie temerara. Corpul armonios da impresia de forta si demnitate. Expresia exotica si mersul suplu, elastic si maiestuos, de un stil aparte, constituie caracteristica rasei. Este un caine foarte inteligent, curajos, puternic, iute, rezistent la intemperii, devotat, afectuos insa nu expansiv, banuitor cu strainii. Iubeste spatiile largi si, deci, nu este indicat pentru locuinta.
Ogarul afgan este un caine sportiv. In tara sa de origine este folosit nu numai la intovarasirea transportului marfurilor, ci si ca un admirabil caine de vanatoare, mai ales la vanatoarea leoparzilor, a gazelelor, a cerbilor, a sacalilor si a lupilor. De asemenea, in unele regiuni este folosit si la paza turmelor, mai ales a turmelor de capre, renumitele capre de Afganista, cunoscute prin coada lor enorma si grasa, din care locuitorii prepara un fel de unt.
In Europa este folosit ca un admirabil caine de insotire si la cursele de alergare a ogarilor.
Ultima oară modificat de catalinim pe 28 Noi 2006, 20:54, modificat de 2 ori în total.
catalinim
Membru important
 
Mesaje: 236
Membru din: 28 Dec 2005, 12:56
Locaţie: Bucuresti

Mesajde catalinim pe 03 Noi 2006, 21:11

Ogar Persan (Saluki)
[albumimg]937[/albumimg]
Este o rasa foarte veche si pura cunoscuta de mii de ani, o rasa foarte curata, fara incrucisari, care si-a pastrat de secole aceeasi infatisare. Ogarul persan descinde din Ogarul egiptean. Inscriptii si sculpturi ce impodobesc mormantul lui Rachimice, un vizir al faraonului Thutmosis ce a domnit in sec. al XV-lea inaintea erei noastre, reprezinta exemplare de caini din aceasta rasa. A fost cainele preferat al faraonilor, favoritul padisahului Mahomed, al reginei Cleopatra si al regelui Solomon; a insotit triburile nomade arabe in peregrinarile lor; astfel a fost cunoscut in Siria, Mesopotamia, in Egipt si in Persia. Numele de Saluki ii vine de la cetatea araba, numita Saluk, astazi disparuta. In Europa si-a facut aparitia cu circa 100 de ani in urma, in Anglia, unde abia in 1900 a aparut la prima expozitie canina. Pe continentul european s-a facut cunoscut datorita contelui von Schullemberg de la ambasada germana din Teheran care a reusit sa aduca cateva exemplare si sa le prezinte la expozitia organizata in 1926 la Amsterdam.
Este un caine suplu, elegant si gratios, totusi cu o musculatura foarte solida. Este un caine inteligent, vioi, energic, cu infatisare de mare noblete, cu simtul mirosului foarte dezvoltat, bland, prietenos, devotat, foarte curat, afectuos si delicat.
Este folosit la vanatoare de antilope si gazele si la cursele de alergari cu ogari; este si un bun caine insotitor.
Inaltimea: M. 58-71 cm F. minim 54 cm
Greutatea: M. 13-30 kg F. 13-30 kg
Culoarea parului: toate culorile cu exceptia albului si negrului curat, unicolor sau patat, tricolor, alb-negru-roscat, albastru-cenusiu cu pete deschise, brun, roscat cu masca neagra.
Ultima oară modificat de catalinim pe 28 Noi 2006, 20:56, modificat 1 dată în total.
catalinim
Membru important
 
Mesaje: 236
Membru din: 28 Dec 2005, 12:56
Locaţie: Bucuresti

Mesajde catalinim pe 03 Noi 2006, 21:18

Imi cer scuze daca postarile au fost prea lungi.

In paranteza fie spus, despre ogarul afgan, am cerut unui prieten plecat de cateva luni in Afganistan sa-mi trimita niste poze cu ogari afgani si mi-a raspuns ca nu a vazut nici unul iar localnicii se uitau la el ca la extraterestrii cand i-a intrebat despre asa ceva. Ciudat!

Si o alta ciudatenie, in Afganistan nu a vazut nici o pasare pe cer. Si a umblat destul de mult prin tara asta.
catalinim
Membru important
 
Mesaje: 236
Membru din: 28 Dec 2005, 12:56
Locaţie: Bucuresti

Mesajde ave25 pe 03 Noi 2006, 21:33

oricat de sugestive sunt postarile, totusi o imagine face cat o mie de cuvinte. Ar fi pacat sa nu se puna si cateva imagini in acest topic.
ave25
---------------------
hunter 440 5,5mm
Tasco 6-24x50AOE
ave25
Membru important
 
Mesaje: 191
Membru din: 09 Ian 2006, 22:59
Locaţie: Bucuresti

Mesajde irbis pe 03 Noi 2006, 22:33

Un site cu Azawakh http://www.azawakh.ro/ - Romania

Si doua cu afgani (facute de mine :wink: )
http://www.poppyfieldafghans.com - Norvegia - poze spectaculoase la lurecoursing
http://www.iq-afghans.com - Romania
Avatar utilizator
irbis
Nou membru
 
Mesaje: 26
Membru din: 06 Dec 2004, 18:37

Mesajde gentilis pe 05 Noi 2006, 17:26

Iubesc cainii
Daca ar fi sa aleg sa fac vanatoare cu o mie de gonaci sau cu un pekinez sigur as alege pekinezul. :D
Numai bine...
Avatar utilizator
gentilis
Veteran
 
Mesaje: 479
Membru din: 26 Iul 2006, 19:37

Următorul

Înapoi la Caini de vanatoare la ..... vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 13 vizitatori

Publicitate