Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 13:25

Juli, viteza si greutatea proiectlului

Totul despre cartusele si munitiile de vanatoare, cu alice sau proiectil unic

Moderator: liviur

Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde TudorB pe 01 Mai 2018, 14:05

Va salut,

De ceva vreme, ma framanta o chestiune la care, daca stiti, va rog un semn.
Pe toate cutiile de munitie gasim datele balistice ale proiectilelor vandute, toate bune si frumoase...
Cautam o viteza cat mai mare si multi juli care, teoretic ne ofera o razanta cat mai buna si un impact puternic in vanat. Pana nu demult ma gandeam ca varf greu.... multi juli... viteza mica jos porcul instant.
Dar, uitandu-ma pe specificatiile Norma oryx 30.06 gasesc 3 variante.
Si ghice ce, varful cel mai usor,cel mai rapid, normal dar si cei mai multi juli.
Si atunci, va intreb, la ce ne ar ajuta cateva grame in plus, viteza mai mica, impact mai putin intens?

Binenteles, diferentele nu sunt semnificative... doar asa ca idee.


Multumesc,

TudorB
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
TudorB
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 16 Feb 2015, 11:17

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde zforis pe 02 Mai 2018, 00:52

E ceva teorie in legatura cu aceasta intrebare... Ideal ar fi viteza mare, proiectil greu si destept care descarca energia in vanat. Depinde si de tipul de Vanatoare:
1. La goana alegeti varful/proiectilul cel mai greu;
2. La panda alegeti varful cel mai usor (legal la porc) si cel mai vitezist (razanta mai mare).

Julii astia cresc in functie de viteza si masa proiectilului. Pentru mistret ajung 2500J. Asta orice proiectil stie lejer din .30-06 la 100 metri. Dar julii nu conteaza daca dati la urechi, orice porc cade instant, daca dati la coada, nici de la .50 BMG nu cade.

Proiectil greu si lent: stop mai bun, trebuie corectie un pic mai mare, recul mai mare(sanse de dublare a focului sunt mai mici)
Proiectil usor si rapid: corectie mai mica, sansa mai mare sa treaca rapid prin corpul vanatului si sa nu descarce energia in vanat. Depinde de varf, distanta, locul unde ati lovit vanatul....

Depinde.

La panda formula e simpla: dati la urechi si cade porcul instant cu orice proiectil din .30-06.

Eu as alege 10.7g din optiunile enumerate de Dvs. Personal eu trag cu RWS KS 9.7g (dar in trecut am folosit si EvoGreen 8.8g, RWS HIT 10.7g, RWS Evo 11.9g, Geco Express 10.7g).
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Avatar utilizator
zforis
Veteran
 
Mesaje: 658
Membru din: 12 Noi 2014, 21:48
Locaţie: Timis

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde violiv pe 02 Mai 2018, 01:38

Mai exista o marime fizica ce leaga viteza si masa: impulsul (sau "momentul") care este masa x viteza, fara patratul celei din urma.
Mai pe inteles impulsul s-ar lega de inertie, de penetratie.
Un proiectil usor si rapid este franat mai rapid in tesuturi, poate ca descarca mai multa energie la impact dar penetreaza mai putin decat unul mai lent si mai greu. Se poate sa scuture un pic animalul chiar sa-l dea tumba dar, in lipsa unei rani suficient de adanci cat sa lezeze grav organe vitale, animalul se scoala si pleaca mai departe.

O alta chestie este ca nu analizezi complet intreg tabelul. Se poate ca un proiectil mai greu dar cu un coeficient balistic mai bun sa pastreze mai bine viteza pe traseu decat unul usor astfel incat la o anume distanta sa aibe mai multa energie decat cel usor. Ori energia la gura tevii nu conteaza decat pentru hartie, animalul fiind la o distanta xx de gura tevii.

Pentru animale mici nu conteaza. Orice proiectil ce ajunge precis in tinta e suficient. Problema e la animale mari, in special cu pielea groasa, exemplul perfect fiind mistretul. Statistici pe multe mii de piese arata ca este mai eficient si cauti mai putin animalul dupa un proiectil greu. Nu e vorba de tras perfect, e chestie de statistica. Si cel mai bine este atunci cand proiectilul este "bimodal": explodeaza partial la impact descarcand energie si producand stop dar pastreaza suficienta masa pentru penetratia adanca asigurand si decesul. Din aceasta cauza, proiectile inventate acum 60-70 ani, ca UNI-TUG, Nossler Partition sint folosite cu succes si azi iar cele moderne ca Accubond sau Orix s-au chinuit sa le imite comportamentul.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde TudorB pe 02 Mai 2018, 09:45

Multumesc pentru raspunsuri.

Am ales pentru exemplu Oryx ul de la Norma pentru ca este un varf la moda si nu degeaba, este disponibil in mai multe variante sitotodata unul printre cele mai bune pentru vanatul de la noi.

In testele de descarcare a energiei efectuate de producator este in top, alaturi de noul lor ecostrike, monolit cupru. Mult mai usor si totodata cu expandare controlata.

Nedumerirea mea este daca acele 2,3 grame fac diferenta in vanat?

Multumesc,

Tudor
TudorB
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 16 Feb 2015, 11:17

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde violiv pe 04 Mai 2018, 01:31

Am fost foarte curios si dornic sa incerc monolitele atunci cand au aparut. Am incercat si nu sint complet lamurit. Intre timp s-au lamurit altii, mai bine, pe un numar mult mai mare de situatii.

De la origini, monolitele n-au aparut ca o necesitate balistica. Legea le-a cerut, aia care a interzis plumbul in unele locuri.
De sute de ani se stie ca pentru proiectil de pusca trebe metal cu densitate mare. Cel mai bun monolit ar fi din aur dar e prea scump.
Miez de plumb imbracat cu ceva care sa-l tina mai tare este compromisul cel mai bun.
Monolitele sint o moda. Legea le-a cerut. Producatorii le-au construit. Au constatat ca-i mult mai usor sa le produci la constanta super. Ba chiar e mult mai ieftin sa le faci asa decat clasic. Prin urmare le-au facut reclama cat cuprinde si-au inceput sa le vanda, eventual mai scump decat pe cele clasice, pe acelasi principiu folosit de cei care vand zahar nerafinat mai scump decat cel tos: exploatarea prostiei umane.

Am vazut o statistica pe multe mii de piese facuta peste ocean. Concluzia era cam asa: monolitul omoara la fel de sigur sau nesigur ca un proiectil clasic dar nu tranteste animalul in foc. Raportarea era facuta la Nossler Partition, proiectilul etalon si astazi peste ocean pentru eficienta si concluzia nu era favorabila monolitelor - in 75% din cazuri animalele doborate cu monolite au mers de peste cinci ori mai mult decat cele cazute din proiectile clasice.
Cel putin pentru mistret, cu atat mai mult in goana, nu cred ca fac monolitele mai mult ca Orix sau UNI.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde Remo pe 04 Mai 2018, 11:37

Daca Blaser ar scoate pe piata proiectile monolit din aur, s-ar gasi la noi doritori sa le cumpere :)
Remo
Veteran
 
Mesaje: 359
Membru din: 02 Mar 2010, 18:34

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde pipabh pe 04 Mai 2018, 12:09

Remo scrie:Daca Blaser ar scoate pe piata proiectile monolit din aur, s-ar gasi la noi doritori sa le cumpere :)

Doar la noi? De ce nu?
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde Sly_Fox pe 04 Mai 2018, 12:17

S-ar găsi doritori, dar nu pentru a trage cu ele după mistreți, ci pentru a le planta printre gingii. :lol:
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde AXP pe 04 Mai 2018, 12:34

Ale cui gingii? Si ce mod de plantare? :?: :)
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde violiv pe 04 Mai 2018, 20:03

De-a lungul timpului s-au facut. Ori a fost vorba de arme in editii omagiale care au venit si cu 5-6 cartuse cu tub si proiectil de aur ori de cartuse pentru vanatoare africana....a existat o serie in 416 si 458 cu proiectile de aur 22k. Aliajul are densitatea ca a plumbului si o plasticitate mult mai buna - se deformeaza rapid si controlat, fara pierdere de masa, cu foarte rare situatii in care n-au fost recuperate din bivoli, hipo, elefanti, antilope uriase. Eficienta lor a fost foarte buna, odata recuperate erau trimise inapoi la fabricant si returnate. Costul prohibitiv si cresterea eficientei proiectilelor moderne cu plumb le-au transformat in curiozitati istorice.


Ca tot a venit vorba, monolitele castiga teren in doua situatii particulare, unde sint la paritate sau chiar mai bune decat clasicele cu plumb:
- atunci cand se trage cu calibre subdimensionate pentru animal...ex 223, 243 la mistret, cerb la panda si revers - cand se trage cu calibre mari la tinte mici, de ex. 9,3*62 cu KJG la tap
- in tirul la distanta mare unde este mai usor sa strunjesti din plin un proiectil foarte aerodinamic si perfect echilibrat fata de producerea unuia clasic, cu manta si plumb. Densitatea mica, adica o lungime foarte mare a proiectilului, nu mai este un handicap - oricum armele folosesc pas de ghinturi scurt de tot si le stabilizeaza bine si trag cate un foc, incarcat manual si faptul ca nu incap cartusele in magazie iar nu mai reprezinta un handicap.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde TudorB pe 05 Mai 2018, 07:16

Norma a folosit varfurile Nosler ceva vreme. Apoi le au “inventat” pe ale lor Swift A Frame,care se vinde si acum. Dar, este mai putin promovat, folosit.
Un alt exemplu, de proiectil , in 2 gramaje diferite, dar aceeasi forma, este Uni de de RWS asa cum cum ziceu si colegii mai sus.
Nedumerirea mea, in continuare este, de ce un varf mai greu are mai putini juli decat unul de acelasi fel un pic mai usor.
“Mmentul” asa cum zicea Vio, poate fi masurat?

Multumesc,
TudorB
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 16 Feb 2015, 11:17

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde radubichis pe 05 Mai 2018, 09:19

TudorB scrie:Va salut,

De ceva vreme, ma framanta o chestiune la care, daca stiti, va rog un semn.
Pe toate cutiile de munitie gasim datele balistice ale proiectilelor vandute, toate bune si frumoase...
Cautam o viteza cat mai mare si multi juli care, teoretic ne ofera o razanta cat mai buna si un impact puternic in vanat. Pana nu demult ma gandeam ca varf greu.... multi juli... viteza mica jos porcul instant.
Dar, uitandu-ma pe specificatiile Norma oryx 30.06 gasesc 3 variante.
Si ghice ce, varful cel mai usor,cel mai rapid, normal dar si cei mai multi juli.
Si atunci, va intreb, la ce ne ar ajuta cateva grame in plus, viteza mai mica, impact mai putin intens?

Binenteles, diferentele nu sunt semnificative... doar asa ca idee.


Multumesc,

Nu trebuie sa cauti un glont cu viteza mare si juli multi . Trebuie sa cauti (cartusul) glontul a carui greutate si viteza se impaca cel mai bine cu pasul ghinturilor la arma ta .Pentru asta sunt facute cartusele similare ca marca si tip de munitie in mai multe greutati si cu viteze diferite

Avatar utilizator
radubichis
Veteran
 
Mesaje: 1761
Membru din: 31 Aug 2006, 10:23
Locaţie: Hunedoara

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde bogus pe 05 Mai 2018, 10:45

TudorB scrie:Norma a folosit varfurile Nosler ceva vreme. Apoi le au “inventat” pe ale lor Swift A Frame,care se vinde si acum. Dar, este mai putin promovat, folosit.
Un alt exemplu, de proiectil , in 2 gramaje diferite, dar aceeasi forma, este Uni de de RWS asa cum cum ziceu si colegii mai sus.
Nedumerirea mea, in continuare este, de ce un varf mai greu are mai putini juli decat unul de acelasi fel un pic mai usor.
“Mmentul” asa cum zicea Vio, poate fi masurat?

Multumesc,

Mai exista KS-ul de la RWS care in calibru 8x68S exista in varianta de 11.7g si 14.5g, sau cel putin era ca de vreo 2 luni se pare ca a disparut de pe siteul lor (la naiba iar trebuie sa schimb munitia :cry: )
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1200
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde tehărău pe 05 Mai 2018, 13:30

@Tudor B, asta ai citit?
viewtopic.php?f=73&t=6030
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde TudorB pe 05 Mai 2018, 15:01

Pana sa imi ziceti de el, Nu.
Multumesc de info!
TudorB
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 16 Feb 2015, 11:17

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde violiv pe 05 Mai 2018, 17:05

In formula energiei viteza vine cu valoarea ei la patrat. O crestere mica de viteza determina o crestere mare de energie pe cand o crestere mica de masa determina o crestere mica de energie. De aici diferentele alea aparent inexplicabile. Momentul sau impulsul se poate calcula, este masa x viteza. Pentru ca nu mai apare puterea a doua la viteza, aceasta influenteaza in egala masura cu masa.

KS ca si proiectil se scoate incet-incet din fabricatie. Firma zice ca din cauza cererii reduse.

Swift A-frame nu e proiectil Norma ci al firmei americane Swift, care mai face si proiectilul Scirocco, pe care il mai incarca Sako. Ambele sint bune dar au doua problemute: sint foarte scumpe fata de altele care fac acelasi lucru si sint foarte dure, adica expandeaza greu, limitat, la viteza mare de impact si in animale mari si zdravene. In animalele de pe la noi nu prea fac tot ce stiu ele sa faca.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde TudorB pe 06 Mai 2018, 08:53

Multumesc colegi pentru info si lamuriri!
Cam desprea asta cred ca e vorba. M am uitat peste topicul de mai sus si coroborat cu cele de aici mi am facut o idee.

TudorB
TudorB
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 16 Feb 2015, 11:17

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde zforis pe 22 Mai 2018, 08:27

violiv scrie:KS ca si proiectil se scoate incet-incet din fabricatie. Firma zice ca din cauza cererii reduse.


De unde ati citit aceasta informatie? Ce e drept pentru calibrul 7x57 scrie pe sait
https://rws-munition.de/en/rws-hunting- ... l#!0/43/24

Firma recomanda RWS ID Classic in loc de KS pentru 7x57.

Oare e valabil/va fi valabil si pentru restul calibrelor? Am verificat si alte calibre, dar (deocamdata) nu scrie.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Avatar utilizator
zforis
Veteran
 
Mesaje: 658
Membru din: 12 Noi 2014, 21:48
Locaţie: Timis

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde bogus pe 22 Mai 2018, 08:31

zforis scrie:
violiv scrie:KS ca si proiectil se scoate incet-incet din fabricatie. Firma zice ca din cauza cererii reduse.


De unde ati citit aceasta informatie? Ce e drept pentru calibrul 7x57 scrie pe sait
https://rws-munition.de/en/rws-hunting- ... l#!0/43/24

Firma recomanda RWS ID Classic in loc de KS pentru 7x57.

Oare e valabil/va fi valabil si pentru restul calibrelor? Am verificat si alte calibre, dar (deocamdata) nu scrie.

La 8x68S varianta de 14.5g a disparut subit, nu au scris nicaieri doar nu mai vand si au scos modelul de pe site
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1200
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde zforis pe 22 Mai 2018, 10:12

Atunci clar, incet incet dispare. La 8x68 a mai ramas varianta cu 11.7grame, in schimb la .30-06 inca sunt 2 variante disponibile: 9.7g (ce folosesc si eu) si 10.7g.
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Avatar utilizator
zforis
Veteran
 
Mesaje: 658
Membru din: 12 Noi 2014, 21:48
Locaţie: Timis

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde pipabh pe 22 Mai 2018, 10:38

zforis scrie:Atunci clar, incet incet dispare. La 8x68 a mai ramas varianta cu 11.7grame, in schimb la .30-06 inca sunt 2 variante disponibile: 9.7g (ce folosesc si eu) si 10.7g.

La 3006 era disponibul si cel de 13 g dar a disparut subit!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde laurul pe 22 Mai 2018, 10:53

pipabh scrie:
zforis scrie:Atunci clar, incet incet dispare. La 8x68 a mai ramas varianta cu 11.7grame, in schimb la .30-06 inca sunt 2 variante disponibile: 9.7g (ce folosesc si eu) si 10.7g.

La 3006 era disponibul si cel de 13 g dar a disparut subit!

Este disponibil atat in oferta Norma cat si a importatorului.
Probabil ca nu e stoc momentan la importator dar s-o mai gasi prin magazine.
Deh...asa se intampla cand e apreciat in top 3 pentru mistret in 30-06sprg.....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde zforis pe 22 Mai 2018, 12:01

Vorbeam de RWS :-)
CZ USA Mallard 12/76,CZ 557 .30-06 S&B 4-16x,Viktor-deutsche drahthaar. https://www.pdfa.ro
Avatar utilizator
zforis
Veteran
 
Mesaje: 658
Membru din: 12 Noi 2014, 21:48
Locaţie: Timis

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde laurul pe 22 Mai 2018, 12:29

zforis scrie:Vorbeam de RWS :-)

Scuzati neintelegerea.
Cam multe fitze acceptate de la RWS cand exista......altele!
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde AXP pe 22 Mai 2018, 13:01

Si la RWS, ca la unele femei, ..., bune dar fitoase, ... #:-s :lol:
22LR; 9x19; 308Win; 9,3x62; 6,5x55; 12;
AXP
Veteran
 
Mesaje: 694
Membru din: 03 Iul 2014, 11:25
Locaţie: Cluj

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde bogus pe 22 Mai 2018, 15:27

Mai exact discutam de RWS KS adica Kegel Spitz/Cone Point
Blaser R93 Professional 8x68S / .223 Remington
Beretta ES 100 12/76/76
Nissan Terrano R20 ZD30
Avatar utilizator
bogus
Veteran
 
Mesaje: 1200
Membru din: 01 Oct 2013, 09:31
Locaţie: Cluj Napoca

Re: Juli, viteza si greutatea proiectlului

Mesajde pipabh pe 22 Mai 2018, 17:21

bogus scrie:Mai exact discutam de RWS KS adica Kegel Spitz/Cone Point

DA , evident.
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49


Înapoi la Discutii despre munitii, caracteristicile lor, performante

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 28 vizitatori

Publicitate