Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 07:27

IOR moare incet si sigur

Sectiune dedicata dipozitivelor de ochire - lunete de panda, lunete de goana , red dot, docter, aimpoint, dar si binocul de vanatoare, toate dispozitivele optice care ajuta vanatorul sa apropie si sa observe mai bine trofeul mult visat, sau sa plaseze un foc sigur si etic.

Moderator: liviur

IOR moare incet si sigur

Mesajde DCT pe 01 Mai 2019, 03:09

Asta toamna imi cautam o luneta de pus pe MR223. Lucru deloc simplu avand in vedere restrictiile impuse de arma (prindere inalta, lungime luneta relativ scurta, obiectiv pana in 40 sa nu arate ca un magar in spinarea unui tantar, plaja magnificatii de pe la 2 pana pe la 10, tub cat mai gros, etc.) Aveam montate (am si acum) un red dot si un magnificator x3 dar vroiam sa ma "intind" cu arma dincolo de capabilitatile ei, > 300 m. O sa va intrebati de ce, ca nu are relevanta la vanatoare. Damblaua. De ce cu asta? Banuiam ca poate. Pana la urma jonglezi cu patru factori in alegerea unei arme: caracteristicile, pretul, oportunitatea si pentru ca iti place.
Zis si facut. Se apuca tetea si cauta luneta. Pentru ca nu aveam un buget generos am exclus producatorii de lunete premium si cele low-cost (desi mai suplimentam bugetul cu cate una premium). Am ramas cu gama de producatori de pret mediu. Niciuna nu indeplinea cerintele. Ba aveau magnificatie pana in 6, ba obiectiv de 24 ba lungimi uriase (cele de 50 sau 56). Nu mai lungesc povestea. Gasesc luneta care indeplinea cele mai multe din cerinte: IOR 2-12x36/IL mil/mil FFP reticul MP-8, luneta pe care IOR o vinde peste ocean prin Valdada sub denumirea Spartan.
Imi aduc aminte ca aveam acum vreo 20 de ani un amic inginer ce lucra la IOR. Il sun (era tot acolo) si ma duc pana la el la fabrica. Ii spun ce vreau si il apuca rasul. Nu mai am nici una ca le-a luat Valdada pe toate acu' fo' 6 luni zice omul. Pai fa-mi una, incerc eu marea cu destu'. Tre' sa ai rabdare zice amicul pentru ca un an de acum incolo o sa facem numai Terminator si Crusader. Se dau ca painea calda! Inseamna ca o duceti bine zic eu. O ducem dar purceaua e moarta in cotet. Nu intru in amanunte ca il vad catranit. Imi promite ca ma suna cand e gata si plec.
Inainte de Paste ma suna si imi zice ca sunt gata luneta si monturile. Ma duc la fabrica sa-mi iau luneta. Amicul mai are cativa ani pana la pensie. Vad ca nu faceti fata cu comenzile zic eu. Merge banda! Se uita lung la mine de parca ar avea ceva pe suflet si imi spune: Fabrica asta o sa moara de la sine. Hai cu mine prin fabrica! Ma plimba prin sectii si ma intreaba: Ce vezi? Ce sa vad? Ca aveti de lucru pentru 3 generatii. Tu nu vezi ca toti din fabrica mai au putin pana la pensie? Desi salariile sunt bune nu vine nici un tanar sau daca vine sta o luna si pleaca. Nu mai vrea nimeni sa invete meserii cu inalta calificare. Se fac ospatari. In maxim 5 ani cand o sa iesim la pensie fabrica asta o sa moara de la sine, nu e nevoie sa ne omoare concurenta. Nu mai gasesti un strungar sau un frezor daramite un inginer sa proiecteze un aparat optic. O sa folosim numai porcarii chinezesti ca de alea produse in vest nu o sa avem bani.
Ma duc sa iau factura si constat ca pana si la marketing personalul este in varsta.
Am plecat cu o stare de rau aproape fizic si cu sentimentul desertaciunii orice am face. Nu imi puteam scoate din cap "Pe Arges in gios, Pe un mal frumos, ...".
M-am uitat bine poate pentru ultima data la IOR pe locul careia peste cativa ani va rasari o mandrete de mall unde romanii vor infuleca fericiti o shaorma.
DCT
Membru activ
 
Mesaje: 80
Membru din: 06 Iul 2017, 00:26

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde bibicu pe 01 Mai 2019, 19:46

Tare postarea. Probabil ca asa va fi, din pacate...
Avatar utilizator
bibicu
Veteran
 
Mesaje: 710
Membru din: 15 Dec 2010, 22:31
Locaţie: Arad

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde tehărău pe 01 Mai 2019, 21:13

@DCT,
Jos pălăria!

PS. Puteai să îți alegi nickname CNN. Se potrivea relatării ;)
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde adisan77ro pe 01 Mai 2019, 22:27

In ritmul asta in curand nu ne mai ramane decat sa ne strigam durerea de cum ni se va rupe sufletul, incet, incet... Chiar aseara discutam cu baiatul meu de cat de bune sunt lunetele IOR, discutam de Lutaz, RECON si RECON G2 si cum deja le vedem sub brand VALDADA si mi-a cazut atat de bine sa-i vad cum un sentiment de multumire ii lumineaza fata. Acum daca ar citi postarea asta... [-(
Din pacate nu e singurul domeniu in care lucrurile merg in aceasta directie.~x(
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran
 
Mesaje: 715
Membru din: 15 Noi 2011, 13:56
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde Remo pe 02 Mai 2019, 08:50

Din cate stiu, recon G2 nu este facuta de IOR, ci de o fabrica japoneza, la specificatiile date de Valdada. Inca un motiv de ingrijorare...
Remo
Veteran
 
Mesaje: 359
Membru din: 02 Mar 2010, 18:34

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde adisan77ro pe 02 Mai 2019, 11:45

Asa si apare scris pe ea, ca e facuta in Japonia
RABDAREA incepe atunci cand nu mai ai RABDARE
adisan77ro
Veteran
 
Mesaje: 715
Membru din: 15 Noi 2011, 13:56
Locaţie: Cluj-Napoca

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde dtdpuu pe 02 Mai 2019, 19:39

Asa ca o parere de om batrin, mai tirshit prin multe joburi, companii si tari....nu cred ca lucrurile sint asa fataliste si cred ca putem spera intr-o solutie

Atita vreme cit compania este profitabila managementul (mai ales extern) va gasi o solutie sa continua sa produca atunci cind v-a constata ca este o problema. Fie va incerca sa atraga personal, fie sa aduca personal, fie sa outsource parte din componente, fie sa mute technologii intregi...in limita profitabilitatii.

Merci,
CristianC
dtdpuu
Veteran
 
Mesaje: 666
Membru din: 15 Ian 2008, 23:58
Locaţie: Michigan, USA

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde kama3 pe 03 Mai 2019, 09:40

Chestia asta tine de management.
Dar, cand intr-o fabrica lucreaza doar o singura generatie si aia in varsta lucrurile nu sunt pe drumul cel bun. Scoli profesionale nu prea mai sunt, scoli de ucenici nici atat, calificare la locul de munca nu face nimeni...
Meseria se si invata, se si fura. Nu-l aduci pe Tzing Dong gata calificat si il bagi direct in productie. Il iei calificat, dar trebuie adaptat la productia ta, ca un fel de rodaj.
Daca externalizezi o parte din productie, e posibil ca piesele respective sa nu se pupe cu piesele tale.
Partea si mai trista e ca noua generatie nu stie nici sa bata cuie d-apoi sa faca lunete. De arme ce sa mai vorbim... Counter strike rulzz.
4, 5mm
9mm
16
12
.270win
Avatar utilizator
kama3
Veteran
 
Mesaje: 367
Membru din: 23 Dec 2008, 13:21

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde tehărău pe 03 Mai 2019, 11:31

Fiecare interpretează postare prin filtrele disponibile.
Inteprinderea Optică Română. Asta însemna IOR.
Și mai era odată un obicei al cumpărătorului. Se uita omul pe etichetă. Dacă era Made în RFG sau Japan, nu se mai uita la caracteristici. Băga în traistă. Pe vremea aia întorceai capul pe vreo strada din alta parte a lumii sa vezi dacă pe mașina aia care-ți sarea în ochi scrie Dacia sau Renault. Și chiar spuneai ca ești român când te întreba vreunul de unde ești. Acum la moda e sa zici ca ești din Europa. Am mai auzit varianta cu croat.
Din timpurile alea și pana acum, unul din lucrurile pe care puteai sa le declari ca fiind produse de cei ce proveneau din același sistem educational și de producție cu tine erau lunetele pe care scria IOR. Ochii care priveau produsul se uitau în ochii tăi altfel.
Acum scrie peste tot China. Dacă vrei, pe produsul fabricat în China scrie France, sau cum dai comandă.
Acum nu mai contează pe unde te-ai format profesional. Nici măcar dacă plescăi la masă. Căștile din urechi fac indiferenta ambianța. IOR vor rămâne doar trei litere pe un produs și atât. Dacă vor rămâne și alea...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde Sly_Fox pe 03 Mai 2019, 15:39

BANG, și nu unul oarecare ci unul BIG. Primele au murit stelele de generația I, apoi cele de generația II, există cele de generația a III-a. În jurul uneia din astea există Terra, cu oameni și cu IOR, dar se va duce întâi IOR, apoi planeta, oamenii având soarta în propriile mâini cel puțin o perioadă de timp. Apoi se va duce tot, rând pe rând generații de stele vor muri iar la un moment dat altele nu se vor mai forma pentru că nu vor mai avea din ce, combustibilul primordial sub forma hidrogenului și heliului epuizându-se. Vor rămâne găurile negre, dar și astea se vor stinge într-un timp, ce este drept destul de îndelungat, prin evaporare sub formă de radiație Hawking.
Așa că oamenu buni și răi, beliți ochii prin lunete acum cât este timpul vostru și al IOR-ului. Cele sub IOR sunt iluzii, cele peste sunt precum găurile negre, sug banii din portofele precun niște monștrii însetați și nu mulți dintre noi își pot permite să bage nasul la limita orizontului evenimentelor.
Un comentariu așa de destindere, ca după tornadă.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde sean pe 03 Mai 2019, 19:47

IOR are cateva produse care cam scuipa seminte in capul celor mari.
Dupa parerea mea Valdada care i-a tinut in viata pe aparate pana acum poate sa le traga heblul...nu e normal ca sa ai un singur beneficiar real atatia ani cand tu faci unele produse de top...aici e problema de management si invarteli romanesti...de cativa ani au inceput sa scoata timid capul prin Europa.
Am luat acum ceva timp un Pitbull...super pentru goana dar destul de grea...a costat 1000 de euro in Romania si in State era tot o mie,dar dolari...eu nu cred ca luneta aia pleca peste ocean cu mai mult de 50% din pretul de vanzare...asta e problema la noi,cel care vinde castiga bani si cel care produce abia isi taraie basinile de azi pe maine.
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde mariusONE pe 06 Mai 2019, 12:22

Buna ziua, acum vreo cativa ani am cumparat 2 lunete IOR, superbe... Pt piata libera din Romania si nu numai nu aveau mare lucru, eu m am nimerit ,probabil, cand aveau excedent de productie... totusi nu inteleg de ce lucrurile se misca asa greu, pentru ca se pare ca exista cerere si in tara .
Ori clientii cei mari au impus fabricii sa produca doar pentru ei pentru a controla pretul, ori managementul este defectuos desi oamenii "tehnici" chiar sunt priceputi.
Eu unul as mai cumpara si lunete si binocluri de la IOR desi detin si Swaro si Zeiss.
mariusONE
Membru activ
 
Mesaje: 103
Membru din: 04 Ian 2014, 13:55
Locaţie: Bucuresti

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde hunterboy pe 25 Apr 2021, 17:02

Salut.
A avut careva ocazia sa vada "live" o luneta IOR Ghost 1-10x26?
Ma puteti ajuta cu o parere obiectiva despre calitatea ei?
Multumesc.

https://www.youtube.com/watch?v=zAHTkCUX-P8
hunterboy
Membru important
 
Mesaje: 190
Membru din: 14 Iun 2008, 07:03

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde CCM pe 26 Apr 2021, 14:14

E o luneta scumpa, putin cam grea (din pacate) - insa, fabricata in Romania. Majoritatea celor care stiu ce spun zic ca dpdv optica, cel putin, este de top 3-4. Dar experienta directa, nu am.
Poate colegul @violiv sa fi avut prilejul sa o fi vazut si analizat.
In orice caz, daca este la inaltimea segmentului de pret, ar fi alegerea mea in fata oricarei Zeiss, Swaro, Leica sau Leupold, pt ca e made in Romania. Si cum neamtul cumpara Mercedes, noi, daca avem un Mercedes al lunetelor, de ce am cumpara altceva?
Beretta, Chapuis, Rizzini, Manurhin, Pardini, SIG
CCM
Veteran
 
Mesaje: 739
Membru din: 10 Mar 2015, 21:13

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde violiv pe 26 Apr 2021, 17:51

Asta n-am vazut-o cu ochiul. Am vazut prima varianta 1-10x, cea un pic mai masiva. Si am vazut-o alaturi de vestita 1-4x.
Intai ca e mare ... mare-mare si grea.
O valoare a "zoom" atat de mare se lasa cu ceva compromisuri. In acest caz problemutele sint la 1x. Campul de vedere este semnificativ mai mic decat la pitbull (care e grozava aici) dar si un pic de tunel si neclaritate pe margine.
Cum reticulul era in planul 1, sa-l faci sa creasca de 10x e naspa. La 1x abia se vede, chiar cu toate luminile aprinse iar la 10x nu se mai vede nimic pe langa el, pentru ca din acela tactic, cu nenumarate linioare. Cireasa de pe tort este ca trebuie sa fie iulie, la pranz ca sa vezi bine pe 10x altfel, cea mai mica umbra intuneca rau de tot imaginea.
Maximul de claritate, definitie, posibilitate de folosire reala este cam 2-8x ....
Mi s-a parut greu de folosit in goana si complet inutila la panda.
Mult mai practice mi s-au parut modelele lor care pleaca de la 2-2,5x sau chiar de mai sus, pentru folosire ca lunete de panda.

P.S. IOR nu e singura care pacatuieste la capitolul zoom enorm pe luneta de goana. Si S&B 1-8x si Zeiss V8 sint tot pe acolo. Chiar si Swaro 1-8x, pusa langa varianta "modesta" 1-6x pare sa scartaie pe 1x, chiar daca fara termen de comparatie pare superba.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: IOR moare incet si sigur

Mesajde violiv pe 26 Apr 2021, 17:56

Uite un filmulet unde se vede bine ce ziceam despre reticul si imagine:

https://youtu.be/7P7DS-S8YZw

Acu', nu stiu ce au imbunatatit cand au scos-o pe cea noua. Oricum nu mi se pare practica la vanatoare. De banii aia iei doua lunete dedicate, bune.
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta


Înapoi la Optica de vanatoare

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 63 vizitatori

Publicitate