Vinatorul.ro
Jurnal de vânătoare
Acum este 29 Mar 2024, 07:57

Reguli de siguranță la vanatoare

Topic pur informativ, destinat celor care vor sa imbratiseze aceasta nobila arta si nu stiu care sunt etapele de parcurs.

Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 09 Oct 2020, 19:41

Va salut!
De mulți ani vânez doar mistreț la goana în zona de deal-munte...
În urma unor discuții pe alt topic cred ca este cazul sa lămurim un aspect foarte important pentru activitățile pe care noi le desfasuram cu atâta abnegație : siguranța noastră și a celor de lângă noi...
Eu am norocul să-mi cunosc bine vecinii de stand la grupa... Majoritatea îmi sunt prieteni, nu îmi fac griji, știu sa umble cu o arma... Dar când am din întâmplare lângă mine (rar) pe unul necunoscut singura mea grija e sa fiu în siguranță și ma postez ca atare... În gaura de șarpe dacă trebuie. :lol:
Eu ascult și conștientizez săptămânal instructajul făcut de organizator... Ni se pare aiurea tuturor sa auzim același lucru la fiecare vânătoare dar este vital sa respecți ce zice ala, în orice moment al zilei...
Eu personal am o obsesie ca orice iese pe țeavă sa intre în pământ... Ca pleacă porcu e mai puțin relevant, asa îmi măresc șansele sa trag după tac-su...
Mai ziceți și voi ca ma dor destele... :lol:
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde mihai_tud pe 09 Oct 2020, 20:13

Asa cum am mai scris si in alt topic si mie imi este teama de cate un personaj nou venit la vanatoare mai ales cand il vezi manevrand de zor arma cu teava indreptata spre tine si zicand ceva despre “frana “ armei care nu prea functioneaza cum trebuie. De fapt frana era siguranta armei...De aceea in astfel de cazuri aleg un fag sau stejar gros ori o groapa unde stau asteptand mistretii sau sfarsitul goanei.La sfarsitul goanei pun cu incapatanare vesnica intrebare” ati descarcat armele?”. Pentru urmatoarea vanatoare m-am informat din timp cu privire la cine mai participa ca sa nu mai fiu nevoit sa trec prin astfel de momente dar nu intotdeauna poti sti cu siguranta cine vine la o colectiva.Acum de cand cu autorizatiile in grup restrans este ok deoarece iesi in teren cu prieteni in care ai incredere deplina.
Una peste alta am vazut si vechi vanatori care nu descarca arma de dimineata pana seara in ziua vanatorii cat si dintre cei noi care ori nu au inteles nimic din cursul de arme ori se iau dupa cei vechi cu metehne proaste.
Rog cartitorii de servici sa ma scuteasca de intrebari de genul “ de ce nu l-ai trimis dom’le acasa?”
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Avatar utilizator
mihai_tud
Veteran
 
Mesaje: 405
Membru din: 11 Iul 2009, 21:05

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 09 Oct 2020, 20:41

Din punctul meu de vedere adrenalina generata la vânătoare de mistreț la goana e intrecuta doar de un dialog cu ursul.
Din cauza asta apar greșelile...ca tânăr vânător dacă îți faci un scop în sine din raboj devii periculos pentru cei din jur...totul e sa fii conștient de faptul ca undeva se afla alt om, vânător sau nu, nici nu contează...
În concluzie:
-încarci arma în stand și o descarci când pleci
-tragi în fata și în spate doar în alea 45 de grade stânga-dreapta
-treci arma peste linie doar cu teava în sus... Eu o țin spre pământ, e mai sigur :)
-tot timpul trebuie să-ți vezi vecinii cu portocaliu pe ei... Dacă nu-i vezi din cauza reliefului e ok, dar dacă nu-i vezi de boscheți nu e
-nu urmărești porcu cu arma la ochi în toată roza vanturilor, te limitezi la gradele alea permise
-nu tragi dacă nu ești sigur ca îngropi glontul în pământ... Adică nu te dai la porcul de pe creasta, chiar dacă e vieru vietii
-nu te exciti peste măsură, e inutil și contraproductiv
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde mihai_tud pe 09 Oct 2020, 20:58

Subscriu la cele scrise de tine.Totusi eu cred ca este mult mai sigur sa tii arma cu teava in sus decat in pamant.Glontul ricoseaza din pamantul inghetat ca din beton....
Exista doua cuvinte care iti deschid multe usi: trage si impinge!
Avatar utilizator
mihai_tud
Veteran
 
Mesaje: 405
Membru din: 11 Iul 2009, 21:05

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde Andrei28 pe 09 Oct 2020, 20:59

De acord dar as mai adauga urmatoarele:
-nu părăsi standul indiferent de ce,in situații excepționale anunța colegii și organizatorul înainte de a te misca.
- considera arma tot timpu încărcată chiar dacă nu e când o manevrezi.
Andrei28
Nou membru
 
Mesaje: 41
Membru din: 21 Ian 2015, 15:08

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 09 Oct 2020, 21:11

Da, sa stai în stand e prima regula... Esențială.
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 09 Oct 2020, 21:40

Am avut odată surpriza să-mi iasă pe pusca un om de la care nu ma asteptam la asa ceva... Și încă de vreo 3 ori unii necunoscuți.
Cât despre țeavă spre pământ în trecere nu știu ce sa zic... În sus nu știu unde ar ajunge...în jos cam stiu 8)
Încă ceva... Eu împing siguranță pe foc doar când aud, vad sau miros porcul... Dacă nu e de tras o trec inapoi,nu stau cu arma neasigurata fără motiv.
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde violiv pe 09 Oct 2020, 22:08

Mai intai n-a existat niciun fel de siguranta, nici macar garda la tragaci. Da' trebuia sa ai ceva scoala ca sa faci arma sa traga.
Incet, incet, pe masura ce armele au devenit tot mai usor de folosit si mai accesibile s-a vazut nevoia si a unor sisteme de siguranta. Din ce in ce mai multe. Minim doua la 90% din armele de azi, uneori chiar trei ... de unele nici nu stiu posesorii armelor ca exista.
Concluzia dupa mii de ani de existenta a oamenilor si a activitatilor lor periculoase, generatoare de accidente? Degeaba exista siruri intregi de sigurante, reguli, bla-bla, daca nu sint folosite, nu se aplica.
In materie de arme e la fel. Poate sa aiba arma si 5, nu doar 2 ca tot n-o sa impiedice omul sa greseasca. Am vazut un filmulet cu niste francezi la vanatoare de rate la sarite ... unul umbla cu arma franta si o inchidea doar la zgomotul ratei - asa zicea el ca-i cel mai sigur. Pe naiba! Nici daca o purta in toc, dezmembrata nu era sigur ca n-o sa se impiedice si-o sa-i intre cumva fix in fund ... producand daune majore.
Sigur nu este decat atunci cand respecti cu sfintenie decalogul armelor.
Intr-un numar din 2018 al revistei noastre este o analiza a cauzelor accidentelor pe cativa ani. Prima cauza, cu mult peste jumate, este neidentificarea corecta a tintei inainte de a apasa tragaciul. Ori de asta nu te fereste nicio siguranta a armei.
Cui nu i s-a intamplat inca sa vada chip de om in cuiul catarii, inca n-a umblat suficient la vanatoare. Oriunde, oricand, in cele mai sigure posibil situatii se poate intampla sa-ti apara o silueta umana in campul de tragere ... coleg, gonac, agricultor, pozar de natura sau betivan care se trezeste in padure sau in sant.
Niciuna din cele zece reguli nu este mai putin importanta. Toate au izvorat din nefericiri si toate trebuie respectate cu sfintenie. Cu cat incepi sa le lasi deoparte cu atat riscul unui eveniment nedorit creste exponential. Cu cat incepi sa inchizi ochii la ce fac colegii, cu creste riscul.
In acest domeniu "corect politic" nu este sa stai in banca ta ci sa-i tragi de urechi pe toti ori de cate ori surprinzi incalcari. Asta sa fie regula in grup iar cei ce nu accepta mustruluiala sa fie eliminati, oricat de mari coaie ar avea.
Respecta regulile si urmareste respectarea lor!
violiv
Veteran
 
Mesaje: 8515
Membru din: 18 Iul 2006, 10:11
Locaţie: Constanta

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde pipabh pe 10 Oct 2020, 02:59

Cele mai importante reguli de siguranta la vanatoare sunt cele de BAZA care sunt prezentate inainte de orice vanatoare, ca se desfasoara la vanat mare, ca se desfasoara la vant mic , cu 100 vanatori sau cu 2 vanatori! Daca le respecti NIMIC nu se poate intampla. Dupa ce apesi pe tragaci glontul nu-l mai poti intoarce de unde a plecat niciodata! Care sunt? Cate sunt ? Haideti sa cautam sa le dam o forma dupa postarile din acest topic! Colegul care a deschis topicul poate face un up date la lista!
pipabh
Veteran
 
Mesaje: 1656
Membru din: 27 Oct 2012, 07:49

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde tehărău pe 10 Oct 2020, 03:39

Nu aș fi intervenit în topic dacă nu mi-ați fi adus aminte, prin lamentări, de o experiență pe care n-am cum sa o uit.
Perioada de stagiu mi-am făcut-o pe bune. Pe la mai multe grupe de vânătoare, privilegiat fiind de a fi companionul unor oameni deosebiți, pe care o să-i pomenesc când va fi cazul.
Nea Grigore Zota, fie-i țărâna ușoară! Despre nea Grigore am de povestit, dar nu acum. Voi fi povestind doar pentru cei ce nu l-au cunoscut. Pentru ceilalți, e o blasfemie sa încerci să povestești despre o poveste în sine!...
Pe la ultima goană, când sa se rupă goana de puști, nu'ș cum și cu cine a vorbit nea Grigore, că mă trezesc ca ma ia cu el. Avea un fel, așa, de printre glume, mai arunca și câte una serioasă, de nici nu ne prindeam care-i spilu'. Aducea așa..., a bătrân poșnaș, pus pe șotii. De fapt avea totul sub control. Departe de a fi suspectat de prostie, avea un spate o viață de vânătoare. Și mă tot duce cu el. M-am mirat ca nu l-a lăsat nimeni în stand, și-a luat singur o cărare la un moment dat, și pe mine după el atarnache. Parca nu-l recunosteam: pana atunci nu-i tacuse melița. Dintr-o dată tacuse și parcă era alt om. Pe o buza de stâncă s-a oprit și mi-a făcut niște semne cu mâna. Nu-mi era prea clar. Apoi s-a sat câțiva pași înapoi, cu mine după el și în șoaptă mi-a explicat ce era de inteles: goană vine de acolo, mistreții o sa iasă de acolo, dacă iese urs, iese din partea aia și se duce. Alea pe xare le știm acum, după ce avem oarece poteci bătătorite.
Ne am intors în locul de ținere. Nu știu cum s-a întâmplat, dar m-am trezit ca-mi da bătrânul Shull, ma pune sa iau câteva linii de ochire, îmi ridica cotul, îmi așează obrazul, ma răsucește pe urmele trecătorii. Apoi mi-a făcut semn ca îmi va sta în spate și ca sunt liber sa VÂNEZ! A început goana. Curând, nea Grigore a început să-mi explice tare, cum se pune pușca-n umăr de cand se aude mișcare, cum s-o țin pe direcție dar, la 45 de grade, să nu mă grăbesc sa o cobor dacă nu vad clar la ce, de unde pana unde aș putea să dau foc și care e pericolul. Absorbeam vorbele ca buretele. Am auzit și câinii, i am și purtat pe garda tragaciului. Ba chiar, cu tupeul începătorului, l-am și întrebat de ce vorbise înainte de a trece goana.
-Tată, dar eu nu știu unde-s porcii? Mi-a răspuns oarecum dezamăgit...
Recunosc ca atunci n-am înțeles nimic!...
A fost prima mea zi în care VÂNASEM!

Până să-i criticam pe începători, eu zic ca nu-i rău să-i luam lângă noi. În cel mai bun stand. Lăsându-i să capete experiență supravegheați competent. Apoi avem dreptul sa-i certăm!
Deja s-a spus. Cel mai important e sa nu dam drumul la foc dacă nu vedem în ce di dacă nu vedem pământ în spatele vanatului. Pe creasta, și dacă ești sigur ca-l au în cătare, îl lași sa se ducă. Pe pădure rară și la cale, la fel. Îți închipui permanent ca dai pe lângă și te gândești unde se poate opri glonțul.
Peste colegul de stand nu treci cu arma urmărind vânatul. De când te așezi îți faci calculele. Ori dai în fata, ori în spate. Dar nu pe linie. De fapt e și puțin probabil sa poți să-l plimbi pe pușca vânatul, din față pana în spate și să-l și oprești. După multe chifle, unii învață că dacă nu-i vine bine din față, se sucesc pentru foc în spate și abia apoi plimbă pușca pe vanat.
Ama descărcată nu trazneste. O descarci și aia e!
E de discutat la Blaser. De acord, nu-i armată, nu are cum să trazneasca. Dar...
In post sunt mulți posesori de Blaser ce o țin pe foc. Eu am văzut oameni care au dat drumul la foc din greșeală. Grijă mare!
Nu sunt de acord cu inchizatorul deschis. Bate câteodată un vânt cu praf... Nu suport ideea ca praful ăla ar putea să între pe țeavă mea, ștearsă numai de dragul de s freca ceva la arma mea...
Purtatul în spate și aiurea. Închipuie-ți ca ai uitat sa faci ceea ce trebuie și verifica-te obsesiv. Nu are cum să-ți dăuneze.
Și cel mai important: dacă lași vânatul sa se ducă, zău dacă-i vreo pagubă! Eventual nu mai vezi stand și o sa faci goană o vreme. Ceea ce nu-i chiar rău. Dar un foc dat aiurea nu se mai întoarce!...
Opriți transformarea nulităților în vedete!
http://www.ajvpsbuzau.ro/ro/descriere/
tehărău
Veteran
 
Mesaje: 3477
Membru din: 16 Mai 2009, 19:24

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde Sly_Fox pe 10 Oct 2020, 10:16

sean scrie:Din punctul meu de vedere adrenalina generata la vânătoare de mistreț la goana e intrecuta doar de un dialog cu ursul.
Din cauza asta apar greșelile...ca tânăr vânător dacă îți faci un scop în sine din raboj devii periculos pentru cei din jur...totul e sa fii conștient de faptul ca undeva se afla alt om, vânător sau nu, nici nu contează...
În concluzie:
-încarci arma în stand și o descarci când pleci
-tragi în fata și în spate doar în alea 45 de grade stânga-dreapta
-treci arma peste linie doar cu teava în sus... Eu o țin spre pământ, e mai sigur :)
-tot timpul trebuie să-ți vezi vecinii cu portocaliu pe ei... Dacă nu-i vezi din cauza reliefului e ok, dar dacă nu-i vezi de boscheți nu e
-nu urmărești porcu cu arma la ochi în toată roza vanturilor, te limitezi la gradele alea permise
-nu tragi dacă nu ești sigur ca îngropi glontul în pământ... Adică nu te dai la porcul de pe creasta, chiar dacă e vieru vietii
-nu te exciti peste măsură, e inutil și contraproductiv

Din punctul meu de vedere vânătoarea la goană la mistreț nu are prea mult farmec. O adunare de oameni printre care inevitabil se află și cretini, fapt constatat de fiecare dată când am participat la astfel de partide de vânătoare. Nu mai merg la goane de niciun fel de mai mulți ani!
Merg în schimb cu plăcere la păsăret, începând de la fazan la picior și până la pasajul de vară sau de iarnă. Nu contează, fazan, prepeliță, rață, gâscă, sitar, totul este să zboare. De obicei ies doar cu un singur amic, sau cu paznicul de vânătoare de pe fondul respectiv, rar s-a întâmplat să fim mai mult de doi.
În concluzie:
-la mine nu există stand la goană, așa că încarc arma când încep marșul după fazani sau prepelițe, ori când mă poziționez în așteptarea pasajului.
-mai rar față-spate și stânga-dreapta, pentru că de obicei focurile se duc în sus :D
-linie nu am, oricum țeava stă întotdeauna orientată înspre văzduh.
-vecinul este în raza vizuală atunci când vânăm la picior, sau la dracu'n praznic când stăm la pasaj, pentru că de obicei alegem zone diferite de așteptare
-de unde porc ca să-l urmăresc, la mine nu se aplică această regulă.
-cum nu prea este cu gloanțe ci cu alice, nu-mi fac griji că proiectilele nu s-ar duce în pământ, oricum se duc în nori.
-asta cu excitatul peste măsură este adevărată, o știu atât vânătorii cât și nevânătorii.
Dacii aveau cultul morților, comuniștii au avut moartea culților, iar astăzi avem cultul hoților.
Avatar utilizator
Sly_Fox
Veteran
 
Mesaje: 5660
Membru din: 06 Sep 2008, 19:59
Locaţie: Terra, Sistemul Sol, Brațul Orion, Calea Lactee, Grupul Local, Super-roiul Virgo, Laniakea

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde Andrei28 pe 10 Oct 2020, 12:01

Teharau îs de acord cu faptu ca inchizatoru sa stea închis nu deschis arma fiind descărcată,cum ai spus nu risti sa ți intre ceva da aici as mai adauga și verificatu tevii când ajungi in stand in caz ca ți o intrat zăpada sau alte obiecte straine.Eu aici am găsit foarte folositor dopu de teava la carabina ii foarte ok o protejează de impurități și la o adică dacă îl uit cumva pot sa trag liniștit cu el inauntru,ca nu o sa se întâmple nimica.Le am cumpărat după ce am fost transformat in om de zăpada de mama natura,pe lângă “caldura”resimțită pe la gat și spate m am trezit și cu teava înfundată la carabina.
Andrei28
Nou membru
 
Mesaje: 41
Membru din: 21 Ian 2015, 15:08

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde laurul pe 10 Oct 2020, 18:59

Andrei28 scrie:Eu aici am găsit foarte folositor dopu de teava la carabina ii foarte ok o protejează de impurități și la o adică dacă îl uit cumva pot sa trag liniștit cu el inauntru,ca nu o sa se întâmple nimica.Le am cumpărat după....

Pe unde le ai mai găsit , ca de vreo doi ani n-am mai vazut....
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 10 Oct 2020, 19:59

Îți dau eu husa mea veche... Sa nu-ți cada vreo cătină în țeavă... :lol: :lol:
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde Andrei28 pe 10 Oct 2020, 20:19

Găsești numa sa cauți eu ultimele am primit vreo 40 când am cumpărat 2 Leica PRS.Mersi huse am de la blaser și altele da nu le folosesc între goane chiar dacă or fost foarte scumpe,unele,le văd ca pe greutate in plus.
Andrei28
Nou membru
 
Mesaje: 41
Membru din: 21 Ian 2015, 15:08

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 10 Oct 2020, 21:40

Eu am huse ieftine, vechi și rapanoase... Oferta era pentru colegu de grupa Lauru... :lol:
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde sean pe 11 Oct 2020, 00:13

La șes și pe mine ma sperie goana la mistreț... Nu îmi place, ma simt în nesiguranță.
Ultima oara când am fost invitat la asa ceva am crezut ca nu scap... Sunt ceva ani dar nu pot uita pe colegul din dreapta care s-a instalat pe scăunel și mi-a dat sansa să-i admir adâncurile tenebroase ale celor 2 țevi de 12 cu gravuri... Parca un Browning scump dacă nu ma înșală memoria, era în șanț săraca... După ce ne-am înțeles ca am alergie la asa ceva au venit porcii, omul a bubuit cele doua brenneke-uri și a rupt o unghie la vier după care a venit sa ma certe ca am tras și eu în porcul lui... Și-a făcut poze ca de hustler cu hoitul.
De ce m-aș chinui eu sa încerc sa educ asa ceva?
Chapuis S12 9,3x74R
Kimber Longmaster Classic 308 win
Mossberg Mariner,IJ mod.12 cal.16...s.a.
sean
Membru important
 
Mesaje: 186
Membru din: 25 Noi 2013, 09:21

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde laurul pe 11 Oct 2020, 07:25

sean scrie:Îți dau eu husa mea veche... Sa nu-ți cada vreo cătină în țeavă... :lol: :lol:

Domn generos.... x_x
cal 12 /cal 16/ 223 / 30-06 / 9,3x62
laurul
Veteran
 
Mesaje: 3066
Membru din: 27 Ian 2011, 12:05
Locaţie: Dupa vanat, oriunde!

Re: Reguli de siguranță la vanatoare

Mesajde Ghinda pe 11 Oct 2020, 07:43

Carabina fara glont pe teava este doar o bata! Citat din o zona a tarii, unde armele se incarca la plecare catre vanatoare (stand sau goana). Si se descarca la plecarea din teren. Au dreptate intr-un fel!
Siguranta mi-o fac singur. Nu stau la mana celorlalti!
Nu te certa niciodata cu un prost. S-ar putea cei din jur sa nu vada diferenta...
Ghinda
Veteran
 
Mesaje: 7668
Membru din: 14 Dec 2006, 22:35
Locaţie: Bucuresti


Înapoi la Sunt incepator, am nevoie de sfaturi!

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 80 vizitatori

Publicitate