Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul (pana pe 15 apr), Vulpea.

-Pasari: Cotofana, Sitarul de padure (pana pe 15 apr).

 
 
Publicitate
 
 
 
Doua zile de vanatoare sau iepuri impuscati la aret in stuf
16587 vizualizări

Ca ma veti crede sau nu acesta e adevarul gol golut iar intimplarile s-au petrecut nu mai devreme de ieri.
Iesiti cu bine din saptamina, soseste si mult asteptatul weekend rezervat dinainte doar vanatorii. Simbata dimineata cu arme,bagaje si caini, 2 braci germani cu parul scurt, ajungem in revirul de linga Bucuresti, invaluiti de o ceata deasa sa o tai cu cutitul, speriati ca toata ziua va fi asa si nu vom putea vana cum se cuvine

. Pustiile sunt facute, cartusierele aranjate pe burta iar cainii pornesc in tromba prin desuri de macese si porumbe cu nasurile frematind. Deasupra noastra, din ceata se auzeau gigiitul de giste ce treceau foarte aproape dar pe care nu reuseam sa le vedem nicicum. Armele se inchideau si deschideau cartusele de 4 sau de 2,9 ieseau si reintrau in pusti nici noi nu mai stiam ce sa tinem pe tevi.Ceata insa s-a risipit brusc de parca nici nu fusese, iar primul aret ne-a hotarit, ambele pusti la vederea cainilor in aret cu patron, au clantanit la unison cu alice de 2,9. Primul caine,cel care prinsese emanatia era intr-o coasta sub o tufa de macese stana de piatra “fumind pipa”. Falciile se umflau si se dezumflau lasand senzatia ca ar fuma, cu ochii fixati in directia emanatiei si cu o laba din spate ridicata, celalalt la 20-25 m il patrona intr-o pozitie tipica de aret insa cu una din labele din fata ridicata.
Tensiunea cainilor ni s-a transmis si noua, care mai bine de jumatate de minut ramasesem pe loc admirind splendida scena, apoi incet ne-am apropiat, pregatiti cu pustiile ridicate. La comanda "peel" primul caine care de fapt este catea, s-a repezit hotarit inspre tufa de macese iar cocosul, ca el era, s-a ridicat in zbor ciriind suparat de parca ar fi fost deranjat in propriai sufragerie.
Dupa foc ambele catele au plecat in goana in stuf sa-l caute, dar una din ele, cea care patronase aretul, nu a apucat sa intre nici 3 m ca am vazut-o in aret, parca impletita pintre tulpinile inalte de stuf. Bineinteles un alt fazan, ne-am spus si am asteptat sosirea primei catele care intrase adinc in balta dupa fazanul impuscat, dar pregatiti pentru un eventual zbor.Au urmat momente de tensiune maxima mai ales ca auzeam pasii primei catele care iesea din stuf, nu stiam daca gasise sau nu fazanul impuscat si nici daca cel de-al “doilea fazan” va mai suporta mult aretul.Dar din perdeaua de stuf iata ca se iteste un fazan atirnind dimpreuna cu un bot triumfator ai carui ochi zaresc rapid aretul colegei de vanatoare, iar aretul nu intirzie cu tot cu fazan in bot
> Amicul meu si eu, precauti, ne apropiem de stuff, eu comand “peel”, cateaua se repede, ne pregatim sa tragem la zbor in sus peste stuf dar, minune,printre picioarele noastre un vatui cu urechhile pe spate isi croieste drum cu voinicie disparind printre tufele din coasta.Ne-am uitat unul la altul si am izbucnit in ris, promitindu-i urechetului ca la anul cind va creste il vom onora sub forma de terrina, fiert in bere si dres cu cognac. Am luat apoi cocosul pe care brava Lala il aportase si se se plimba cu el in gura pe linga noi si am continuat sa cautam coasta si margine baltii minunindu-ne cit a suportat bietul vatui aretul dar si unde usi gasise loc peste zi sa stea. Dupa inca 3 areturi care mai de care mai frumoase si inca 3 cocosi impuscati, ne oprim sa imbucam ceva,sa bem o gura de apa pe o coasta insorita caci intre timp soarele stralucea ca-n martie - ciudat alminteri pentru sfirsit de noiembrie.
Amicul propune sa incercam ceva becatine care se auzeau ciriind jos in smircuri, propunere alminteri bine venita fiind chiar pacat de o zi asa frumoasa si ceasul era abia 10.30. Deci am coborit in smircuri, tinind caini sa caute aproape cu armele pregatite pentru zig-zagul “domnitelor baltii”, care nu au intirziat sa zboare. Dupa 3 focuri date si doar o singura reusita amindoua catelele cu apa pina la jumatatea picioarelor cad in aret parca fulgerate una linga alta
Inaintam si……iepurele tisneste arucind cu stropi de noroi parca in dinadins inspre catele,dar de data asta pusca il trasneste dindu-l de-a berbeleacul prin mlastina.Bine cumpanit cu el in gura Mura il aduce tantosa predindu-l apoi din sezi in ciuda noroiului rece,moment in care de linga Lala tisneste alt urechiat, fulgerat rapid de amicul, care, culmea vorbea la telefonul mobil cu organizatorul de vanatoare din zona si care ii spunea ca la vanatoarea colectiva din fondul cu pricina 17 pusti nu au reusit sa doboare decit 3 iepuri.
Cu fazanii la ciochinar si iepurii in rucsac am zis ca totusi sa mai incercam becatinele, dar dupa nici 70m aceeasi poveste… aret la iepuri,alti 2 iepuri sariti din balta.Becatinele noastre in final au fost doar un pretext dar iepurii din balta 9,deja cainii nici ca mai cautau altceva mergeau literalmente din aret in aret si culmea ca urechiatii suportau aretul ca o prepelita grasa in septembrie.Deja era prea mult am hotarit sa incheiem si sa pornim spre masina gindindu-ne pentru a doua zi cum sa cautam revirul prin ce parti am putea sa mai gasim fazani,unde sa incercam o rata cind dintr-un porumb de pe cimpul de deasupra noastra vedem un iepure tisnind cu cainii dupa el.Spre unde credeti ca alerga… spre balta!Am fluierat cainii i-am pus la picior si am plecat rapid de la acest congres al iepurilor probabil….pe teme hidrologice.
A doua zi, duminica,pe aceeasi balta la 2-300m de locul cu pricina dupa 3 becatine impuscate si un cocos, cainii din nou in aret, acelasi film, zboara o gaina de fazan, cainii nemiscati in continuare si …iar VASILE si culmea din acelasi loc trei.De data asta chiar era prea mult,am scos cainii din balta,am frint pustiile si le-am pus in veste iar directia prima circiuma sa ne revenim.
Explicatia inca nu am reusit sa o gasim nici amicul meu,nici eu, dar credeti-ma;tot ce s-a intimplat nu este una din cele vanatoresti cu care sunteti obisnuiti,este adevarul gol-golut cum de altfel am si inceput,oricum si eu la rindu-mi daca cineva mi-ar povesti-o a-si zimbi condescendent l-as felicita pe acel TARTARIN si i-as ura succes in viitoarele escapade cinegetice….asta daca nu ma va trece Dunarea cind ii voi felicita.

 
© 2002-2021. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.