Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul (pana pe 15 apr), Vulpea.

-Pasari: Cotofana, Sitarul de padure (pana pe 15 apr).

 
 
Publicitate
 
 
 
Gasca - mai complicat decit cred unii ..... !
24019 vizualizări

Autorul articolului are cu ce se lauda...! Gasca salbatica va fi probabil, in cazul unui cataclism planetar, ultima specie supravietuitoare de pe Terra! Sistemul de aparare si avertizare al stolului de giste salbatice este super perfectionat si mult superior chiar si vanatului cu par. Cel care a batut Baraganul si luncile Dunarii la vreme de toamna iarna stie ca fara o pregatire minutioasa, fara un camuflaj perfect si fara o vreme prielnica, sansele de a pleca cu 1-2 gaste in tolba sunt foarte reduse. Sistemul este foarte simplu - la vreme de cer senin - gasca intra rar de tot in bataia pustii. Pentru a ne mari sansele trebuie sa se intimple o ceata sau un vant puternic care sa o sileasca sa zboare jos - in permanent contact vizual cu solul. In mod normal gasca se impusca astfel sau....deloc!!
Stolul de giste se poate contempla insa cu usurinta din departare, putindu-i-se admira, cu binoclul, perfecta lui organizare; stolul de giste isi posteaza intotdeauna, cind paste la camp sau cind se odihneste intr-un ochi de apa cu vizibilitate la distanta, santinele pe flancuri - de fapt niste gaste batrine si extrem de suspicioase, gaste care au rol de observatori; la gagaitul de alarma al acestora nu de putine ori cerul se inegreste iar vanatorul ramine stupefiat de numarul extrem de mare de exemplare care compun stolul. Gasca se ridica repede de pe apa sau de la sol - atingind inaltimi deasupra bataii pustii in timp foarte scurt. Ele protesteaza zgomotos si se pierd la orizont intr-o rotire sau intr-o forma de V - lasind vanatorul cu ochii pe cer si cu munitia in arma. Se demonstreaza astfel superioritatea apararii colective ( stolul la pasari sau turma la celelalte animale ) fiindca una sau doua gaste zburind sau pascind izolat pot fii mai usor apropiate.
Gastele fac zilnic naveta, cu o regularitate dezarmanta pentru cineva care nu are ceas! - intre balta ( dormitor ) si camp ( sufragerie ) pastrind insa in zbor o inaltime suficienta fata de orice element suspect. In cimp deschis, ele suporta apropierea doar pina la o distanta de max 150-200 metri ( distanta buna pentru carabina!! ). La balta nu le poti apropia mai mult deoarece cind sosesc, ele plonjeaza spectaculos si fantezist, din inaltul cerului, drept in mijlocului luciului de apa, de unde pot controla foarte atent malurile si imprejurimile. Doar cu ocazia pasajului balta - camp - balta, ele pot fii incoltite din gropi sapate si bine camuflate ( obligatoriu pamintul trebuie imprastiat! ), gropi din care vanatorul rebegit de frig si tremurind de emotie poate executa foc! Reputatia vigilentei gastelor este celebra - doare se spune si in istorie ca "gastele au salvat Capitoliul "!! Expresia populara "proasta ca o gasca" este nefondata si pesemne ca a fost inventata de niste locuitori de la munte care in virtutea unui dispret profund fata de zburatoare a asimilat nejusfificat gasca unei pasari primitive!
In privinta galagiei gastele bat sigur recordul, ele fiind singurele vietati salbatice care nu inceteaza niciodata conversatia! Sunt totusi situatii speciale in care stolul de gaste inceteaza brusc orice "conversatie" si aceste momente sunt alese tocmai atunci cind se afla in dezavantaj fata de posibilii dusmani - ceata puternica sau momentele de odihna din balta. Motivul este lesne de inteles - nu vor sa-si tradeze prezenta fata de un posibil adversar - vulpe, sacal, sau om - pe care nu il pot depista de la distanta; fiindca odata in zbor, chiar si pe ceata, gagaie ca de obicei, fiindca nu le mai e frica de nimeni.Cu toata excesiva lor vigilenta, stolul de gaste poate fii inselat insa de vanatori. Asta in virtutea faptului ca nu exista perfidie mai mare in regnul animal - omul fiind veriga suprema! S-au inventat atrape de plastic, cauciuc, lemn, etc care imita pina la perfectie gastele, atit la pascut, cit si pe cele din flancuri ( observatoare ). S-au inventat chematori - electronice, mecanice sau de suflat, chematori care imita "glasul" stolului de gaste, linistit, la hrana. S-a inventat munitia "Magnum" care permite un tir eficient la inaltime mai mare. S-au inventat armele semiautomate care permit executarea a 7-8 focuri ( in ciuda legii!! ). Dar ce nu poate inventa omul pentru a-si demonstra superioritatea relativa vizavi de regnul animnal?! Unii vanatori canadieni momesc gastele cind apar agitind niste zmeie albe triunghiulare, care de la distanta, ar semana cu gastele; altii lasa in camp niste cartoane albe de aceeasi forma, in timp ce le cheama imitindu-le strigatul. Sunt multe metode de a face stolul de gaste sa roteasca deasupra terenului de vanatoare - permitind vanatorului bine camuflat sa poata executa foc cu succes.
Vanatorul trebuie sa inteleaga ca doar urmarind cu perseverenta stolul de gaste, oricit de mari ar fii deceptiile, vei putea elabora o strategie de vanare a acestora. Echipamentul este strict necesar, atrapele, chematorile, gropile si camuflajul perfect - putind fii aliatii vanatorului. O vreme rea e de dorit si poate vanatoarea la gasca este singura vanatoare la care omul isi doreste o vreme neprielnica. Am auzit multi prieteni de-ai mei care la auzul unei prognoze meteo rea pe zona Baraganului - isi incarcau echipamentul si plecau "poate dam jos ceva gasca!!". In cazul in care toate aceste conditii sunt indeplinite - satisfactiile sunt majore. A impusca la pasaj - citeva gaste - sunt clipe magice, in care te simti vanator adevarat!!
Ce pasare superba... O paza de dimineata, facuta in meandrele Dunarii, prin amestecul de vegetatie haotica si arbori rasuciti prin care te poti usor ratatci, e unul din spectacolel cele mai rar intilnite de vinatorul contemporan. Plecarea spre balta gastelor se face noaptea devreme ( 3-4 dimineata!! ), intr-o tacere desavarsita si cu minima folosire a luminii, pentru a nu alarma inutil locul. Greseala fatala care poate strica o zii de vanatoare - este executarea unui foc de arma dupa vanat comun - vulpe, sacal, iepure, etc. La prima geana de lumina stolul de gaste incepe sa se agite pentru a-si pregati plecarea. La un moment dat, ca la comanda, isi iau zborul in grupuri din ce in ce mai mari, vacarmul crescut al aripilor ce se ridica vuind asemeni unui avion la decolare. Daca esti in drumul lor, iti apar sub forma unui freamat intunecat de aripi negre - e primul stol, in care nu se trage fiindca altfel, speriate, ar face cu toatele cale intoarsa; se trage numai in cele care urmeaza disciplinat, pe aceeasi directie, daca primele au trecut cu bine marginea baltii si au ajuns la camp.
Zborul gastii este rectiliniu, folosind pentru deplasare, clasica formatie in forma de V ( triunghi ), in care conducatorul cedeaza, la intervale regulate, locul sau celui din urma sa. Zborul gastii este lipsit de fantezie - de aceea principala problema este inaltimea la care zboara. Exista in teorie diferite recomandari pentru vanatori - cu privire la inaltimea la care pot executa foc la gasca. Unii spun ca atunci cind se distinge la cap - ochiul gastii - se poate executa cu succes foc; altii pretind ca atunci cind deosebim culoarea roz - portocaliu a labei de gasca se poate executa foc. Personal cred ca atunci cind se vad amindoua detaliile - esti sigur pe foc - mai ales atunci cind folosesti o arma normala ( nu Magnum! ). Viteza de deplasare a gastii este destul de mare - si vanatorul neexperimentat poate fii inselat - deoarec gasca este o pasare de talie mare care nu isi tradeaza viteza de deplasare prin raportare la talia ei. De aceea corectia focului trebuie facuta - functie de directia de deplasare - intre 1/4 - si 1/1 din talia pasarii!!
Gastele sunt totdeauna vanate cu mult succes de catre "localnicii" zonelor de pasaj - primii care pot profita de o situatie meteo favorabila. Am stat de vorba cu "gascari" pasionati - oameni simpli - care isi facusera un scop din vanatoarea stolului de gaste. Am aflat retete de cartuse care pot pune pe ginduri si pe inginerii marilor firme de munitie. Incarcatura maxima si cloturi de tabla de 5 mm ( taie penele!! ), alice de 5 legate cu fir de plumb in siruri de 15-20 alice, munitie incarcata la maxim cu alica de 9 mm ( interzisa!! ), etc. Oamenii sunt inventivi si se adapteaza atit legii cit si deteriorarii premature a armelor lor. Personal recomand pentru gasca - o alica de 4-5 mm, trasa dintr-o arma Magnum cu cartus de 76 mm.
Cunosc cativa pasionatii ai acestui stil de vanatoare - in care eu nu am experianta dezvoltata - si am sa-i rog pentru viitor sa conceapa pentru Dvs citeva articole dedicata vanatorii la pasaj!!

 
© 2002-2021. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.