Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Capra neagra(exemplar de selectie si exemplar de trofeu ), Capriorul femela, Cerbul comun (Mascul de selectie, femela si vitel, si de trofeu pana pe 15 noiembrie), Cerbul lopatar (Mascul de selectie, femela, vitel si de trofeu), Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Iepurele de camp, Iepurele de vizuina, Jderul, Mistretul, Muflonul, Nevastuica, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna, Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Fazanul, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara, Garlita mare, Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Potarnichea, Prepelita, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure, Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Publicitate
 
 
 
Capriorul
15886 vizualizări

Trofeele de caprior sunt foarte apreciate de toti vanatorii Capriorii (Capreolus capreolus L.) - sunt mamifere ierbivore de culoare rosie bruna sau rosie - caramizie, iar in timpul iernii cenusie - cu oglinda alba foarte distincta. Dimorfismul sexual este evident datorita coarnelor care la tap sunt, ca si la celelate cervide, o exteriorizare a caracterului sexual secundar.
Longevitatea este apreciata la 12-15 ani.Incepind cu virsta de 8 ani intra in regres din cauza imbatrinirii. Virsta se apreciaza usor la exemplarele impuscate dupa dentitie, iar la cele in viata, functie de aspectul general si al trofeului. Tapul (de 20-30 kg) este usor mai mare decit femela (18-25 kg).Primele coarne, sub forma de butoni sau sulita scurta si fara rozeta, cresc pe cilindrii frontali pina in lunile decembrie - ianuarie din primul an de viata. Dupa caderea acestora, in ianuarie - februarie, creste cel de-al doilea rind de coarne, care se termina in luna mai, cind Aceste coarne au forma de sulite sau de furci, cu rozete abia schitate. Ele cad la inceputul toamnei.
Cind se sperie sau cind simte pericolul atit tapul cit si capra, brahnesc si latra. In timpul imperechierii sunetele scoase de capra si tap sunt piuite diferite, dupa cum se cheama intre ei, ori se alearga.
Capriorul prefera padurile si cringurile, de la munte pina la cimpie, precum si vastul spatiu agricol din zona de cimpie.
Este des intilnit, deasemenea in grindurile si in incintele cultivate agricol din Delta Dunarii.
Braconierul, lupul, cainele hoinar, vulpea, sacalul, pisica salbatica dar si jderul si mistretul pentru iezii mici, sunt potentiali dusmani ai speciei.
In timpul iernii capriorii se string in cirduri (ciopoare) de pina la 30 indivizi si chiar mai multi, de ambele sexe. In afara acestei perioade, exceptind perioada de imperechere, tapii traiesc izolati sau in preajma unei capre. Alergatul la caprior are loc in iulie - august, de regula ziua. Femelele ramase nefecundate in iulie-august, au o a doua perioada de imprerechere in noiembrie - decembrie. Caprioara fata cel mai ades 2 iezi, dar si 3 sau unul.
Sezonul de vinatoare este cuprins intre 15.05-15.09.
Vinatoarea se face a pinda, la rasarit sau la amurg, pentru posesorii de autorizatii individuale de vinatoare, fie la dibuit.Este permisa folosirea chematorilor mecanice cu ajutorul carora se poate ademeni tapul prin imitarea glasului unei femele in calduri sau al femelei alergate. Se recomanda utilizarea armelor cu glont (carabine) cu calibru minim.222 Winchester dar este admisa si folosirea armelor lise cu proiectil unic brenneke sau slug.
Trofeul in constituie coarnele cu craniu sau cu parte din acesta

 
© 2002-2020. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.