Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Caprior femela, Cerbul comun (femela si vitel), Cerbul lopatar(femela si vitel), Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Iepurele de camp, Iepurele de vizuina, Jderul, Mistretul, Nevastuica, Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Becatina comuna, Cioara griva, Cioara de semanatura, Cocosar, Cormoranul mare, Cotofana, Fazanul, Ferestrasul mare, Ferestrasul motat, Gaita, Gainusa de balta, Gasca de vara (pana pe 20 ian), Garlita mare (pana pe 20 ian), Graurul, Gugustiucul, Lisita, Porumbelul gulerat, Porumbelul de scorbura, Rata mare, Rata mica, Rata fluieratoare, Rata cu cap castaniu, Rata motata, Rata sunatoare, Rata lingurar, Rata sulitar, Rata caraitoare, Rata cu cap negru, Sitarul de padure, Sitarul de mal, Stancuta, Sturzul de vasc, Sturzul cantator, Sturzul viilor, Turturica.

 
 
Publicitate
 
 
 
SELLIER & BELLOT - .243WIN - In Romania prin Arrow International
2867 vizualizări

Cu o istorie datând din 1825, Slier & Bellot ocupă unul dintre primele locuri în rândul companiilor de prestigiu care produc muniţie. Dacă la început s-a ocupat primordial cu producerea capselor pentru armele de infanterie, din 1870 producţia s-a orientat spre muniţie, ajungând ca în numai câţiva ani să producă până la 10 milioane de cartuşe pe an.

Calitatea materialelor folosite, controlul riguros al procesului de fabricaţie şi al produselor finale alături de varietatea calibrelor produse a condus în scurt timp la recunoaşterea companiei atât la nivelul pieţei de profil naţionale cât şi internaţionale.

Calibrul.243 WIN. se numără printre cele recomandate atunci când este vorba despre vânătoarea la căprior. Este un calibru ce oferă suficientă energie pentru a doborî ţinta în foc dacă tirul este executat cu atenţie şi la o distanţă rezonabilă.

Sellier & Belot, produce, printre alte oferte, la calibrul.243WIN., modelele FMJ, SP şi PTS, trei cartuşe cu proiectile diferite, ce evoluează diferit pe traiectorie şi la impactul cu ţinta, oferind posibilitatea alegerii în funcţie de condiţiile concrete ale partidei de vânătoare..243 WIN. – FMJ este un proiectil cu miez din plumb îmbrăcat complet într-o jachetă metalică. Datorită rigidităţii sale glonţul produce un orificiu redus la intrare şi foarte puţine daune ţesutului intern deoarece nu se fragmentează după pătrunderea în ţintă.
Acest model este recomandat la vânătoarea pentru trofee, când se urmăreşte evitarea daunelor majore şi protejarea aspectului natural iniţial.
În ceea ce priveşte viteza în m/s şi energia în Jouli a glonţului, la gura ţevii, la 100 şi la 200 de mtri diatanţă, testele au reliefat următoarele:
V0 – 985, V100 – 864, V200 – 758
E0 – 2523, E100 – 1941, E200 – 1494

.243 WIN. – SP este un proiectil cu miezul din plumb acoperit parţial cu o jachetă metalică, astfel încât miezul din plumb este descoperit la vârf. La impactul cu ţinta glonţul de deformează rezultând aşa numita “ciupercă” - mashroom, cu un efect letal sporit din cauza daunelor interne produse. Modelul este folosit de regulă atunci când se urmăreşte căderea rapidă, în foc, a ţintei şi evitarea căutărilor ulterioare a vânatului lovit.
În ceea ce priveşte viteza în m/s şi energia în Jouli a glonţului, la gura ţevii, la 100 şi la 200 de mtri diatanţă, testele au reliefat următoarele:
V0 – 885, V100 – 753, V200 – 641
E0 – 2545, E100 – 1843, E200 – 1335


Comparând cu modelul FMJ, după cum se observă, glonţul porneşte şi are o viteză mai mică pe traiectorie, iar energia, inţial mai mare decât în cazul FMJ-ului, scade şi ea sub cea a FMJ-ului la 200 de metri distanţă. Efectul letal sporit se datoreşte însă efectului de mashroom, graţie designului cu semijachetă şi vârf din plumb descoperit al proiectilului SP.

.243 WIN. – PTS este modelul de proiectil rezultat în urma cercetărilor pentru a obţine un glonţ ce conservă foarte bine proprietăţile balistice şi produce în acelaşi timp efecte letale majore. Miezul proiectilului este din plumb, acoperit într-o cămaşă metalică iar vârful este din material polymeric. Forma optimă a proiectilului îi permite atingerea unei viteze sporite păstrând în acelaşi timp o traiectorie stabilă. Aceste elemte conduc la obţinerea unei acurateţi excelente şi la un efect letal major, glonţul deformându-se după impact fără însă a se fragmenta, conservându-şi practic masa şi transferând fără pierderi semnificative energia de impact.
În ceea ce priveşte viteza în m/s şi energia în Jouli a glonţului, la gura ţevii, la 100 şi la 200 de mtri diatanţă, testele au reliefat următoarele:
V0 – 885, V100 – 815, V200 – 751
E0 – 2389, E100 – 2026, E200 – 1720


Comparând acest proiectil cu cele două anterioare, se observă că deşi iniţial PTS are o energie mai mică şi porneşte cu o viteză mai mică sau egală cu cele ale FMJ şi SP, pe parcurs, proiectilul conservă mult mai bine energia iniţială ajungând ca la 200 de metri să depăşească energiile de care dispun celelalte două proiectile, fapt ce îi permite producerea efectului letal major amintit mai sus.

Calibrul.243-WIN. şi-a dovedit de-a lungul timpului eficacitatea şi capătă adepţi noi. Iar dacă 30-06 SPRING. pare a fi o alegere acoperitoare şi mai simplă,.243 WIN. rămâne totuşi apanajul fineţii şi îndemânării pentru pasionaţii vânătorii la căprior.


Selier & Bellot pune la dispoziţia vânătorilor o gamă variată de muniţie de caliatate, oferind posibilitatea alegerii acesteia atât în funcţie de condiţiile specifice ale partidelor de vânătoare ce urmează a se desfăsura cât şi de preferinţele şi experienţa personală a vânătorilor.

 
© 2002-2021. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.