Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Jderul, Nevastuica,Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana.

 
 
Publicitate
 
 
 
Optica germana la superlativ sau Schmidt&Bender - Acum si in Romania!
6482 vizualizări

As dori sa supun atentiei dumneavoastra un brand cu un mare prestigiu al opticii mondiale din timpurile noastre, cu un trecut si prezent consistent care a rezistat tuturor incercarilor la care a fost supus atat in plan civil (vanatoare, tir sportiv ), cat si militar (tactic) luand ”punctaje” maxime la toate capitolele (optica,mecanica,design ) in acelasi timp fiind un ocupant PERMANENT al podiumului celor mai bune lunete care s-au fabricat vreodata in Lume. Reusind toate acestea, printr-o legendara atentie la detalii, nefacand niciun rabat de la calitate si adaptandu-se din mers tuturor cerintelor ”consumatorului” modern......si nu numai. De care, din pacate nu ati/am avut parte la modul in care sa il putem gasi disponibil constant pe piata din tara noastra.

Ati ghicit, este vorba despre Schmidt&Bender!

Nu doresc sa va ocup timpul cu continuarea prezentarii generale a acestei marci, daca doriti sa intrati in amanunte tehnice aveti la dispozitie nenumarate recenzii pe reteaua mondiala. Doresc sa va impartasesc doar impresia mea de admirator, cumparator, ”consumator” al lunetelor construite de aceasta prestigioasa firma. Cunoasteti activitatea mea de pe forum, stiti ca sunt un admirator constant al opticii de calitate si sunt (mai degraba am fost......am sa detaliez la final) intr-o permanenta cautare a opticii care sa ma satisfaca atat calitativ cat si ca utilitate. Desigur ati constatat pe propria dumneavoastra piele cat de neplacut poate fi ”zbuciumul” alegerii unei lunete,chiar daca iti permiti financiar o luneta de top........recunosc ca si eu am pierdut nopti de somn din aceasta cauza. Iar dupa ce ati privit intr-o luneta de calitate, nu v-a mai venit sa o lasati din mana. Nu am devenit peste noapte un superexpert al acestui domeniu, insa pofta vine mancand si desigur tine si de oportunitatea de a privi constant in lunete de calitate. Mi-am educat ochiul si am putut face diferente si poate ca astfel experienta mea vă va putea ajuta ( desigur doar aceia dintre dv. care au nevoie de asa ceva sau de o.... alta parere),sa va decideti daca in lista dv.de asteptare este si o luneta Schmidt&Bender.
In prezent sunt posesorul fericit si foarte multumit a doua lunete produse de Schmidt & Bender.

1.Schmidt&Bender 5-25×56 model PM II/LP/MTC/LT reticul P4L in al doilea plan focal.

Va puteti intreba de ce am cumparat aceasta luneta (vanator fiind) cu veleitati preponderent tactice? Am mai multe raspunsuri. Este una din varfurile de gama al modelelor PM II, a fost ”tavalit” prin felurite incercari cu rezultate exceptionale, are o optica senzationala, un reticul fin de faci cu el tot ce-ti trece prin cap (masuratori,ajustari/compensari) si in acelasi timp nu-ti ”distarge” atentia de la tinta, crucea centrala este uimitor de clar iluminata si superfina, practic este acelasi ca si dimensiune atat iluminata cat si neiluminata ( acopera 0,67 cm din tinta la 100 m). Plaja turetei pe verticala iti permite trageri/compensari pana la 1000 de metri chiar daca ai ”tras” arma in ”0” (desigur cu un calibru si o munitie potrivita, eu am folosit calibrul.308 Win si munitia Geco Target) doar la 100 m,fara sa ai nevoie de baze/inele inclinate. Am incercat compensarile din tureta ”doar” pana la 450 m cu ajutorul unui tabel balistic si am reusit grupuri constante in jur de ½ MOA.
Recunosc ca m-am antrenat binisor pentru un astfel de rezultat. Si in viata vanatorului din Romania poate sa apara o situatie cand la o vanatoare, de exemplu la capra neagra, este nevoie de un foc sigur la o astfel de distanta (450m). Cu antrenament,calibru potrivit, studii de balistica si cu o optica de buna calitate acest lucru este perfect posibil.

Turetele au niste click-uri perfecte, foarte clar definite, fiecare al zecelea click este mai puternic astfel fara sa iti ridici capul de pe tinta in timp ce invarti turetele folosindu-te doar de simtului tactil poti sa faci compensarile dorite in acelasi timp putand sa blochezi tureta ”setata” la noua valoare.
Posibilitatea de a regla paralaxa este un alt avantaj incontestabil. Toate acestea doar pt. un surplus de 380 grame cu care iti ingreunezi complexul arma+montura + optica. Pentru o arma destinata pentru vanatoarea la panda nu este un neajuns, practic nu conteaza, fata de multiplele avantaje pe care ti le confera,dupa cum puteti vedea si in imaginile de mai jos.

Poate nu fiecare dintre noi, doar unii dintre noi, vor ajunge in Mongolia si vor avea nevoie de facilitatile conferite de o astfel de luneta pt. a dobandi o oaie Marco Polo......mie sincer mi-a trecut prin cap o astfel de vanatoare (inca nu mi-o permit...poate cine stie)...... insa, ma pregatesc pentru ea.
De multe ori pregatirea este ea insasi.....un ”deliciu”. Recunosc ca de aceasta luneta a avut mai multa nevoie mintea mea, asta pe de-o parte, pe de alta parte sper ca in afara ”sezonului de glont” sa-mi ostoiesc dorul si prin poligoane si sa ma servesc de ea pentru acest lucru.
Am tras cu ea 3 focuri si am dobandit 2 capriori si un cerb lopatar, distantele de tragere au fost in ordine 110,75m si 174 m, sigur mergea si o alta luneta pt. aceste distante, insa senzatia care te incearca cu o astfel de luneta este unica, de aceea daca mai este cineva ca mine caruia pe langa vanatoare ii place si poligonul......isi poate ”gara” Mercedesul in rastel.....si nu ii va parea rau.

2.Schmidt &Bender 2,5-10×56, model Klassik Hungary reticul iluminat L3 in primul plan focal.


De ce aceasta luneta? Pt. ca magnificatia o recomanda din punctul meu de vedere (stim foarte multi dintre noi ca este o luneta considerata fiind cu o constructie ”simpla” cu magnificatie universala, s-a discutat mult despre acest lucru, nu am sa reiau) ca pe o luneta ”all round” perfecta pt. tot ce pot eu vana in Banat, incepand cu distanta de 20 m pana la 250 m.Sub distanta de 20 m,este perfecta varianata inaltator/ catare pt. cei care sunt invatati cu asa ceva, sau red doturi, mai ales pt. cei care merg pe goana si trebuie sa achizitioneze tinta din scurt (cum s-a mai discutat de f. multe ori pe forum,si eu la goana folosesc un red dot). Insa,am dorit sa”optimizez” aceasta luneta la ”cerere” si desigur contra cost (pretul cum veti vedea in viitorul foarte apropiat, nu este prohibitiv) si am ”dotat-o” din fabrica cu o tureta tactica pt. compensarile/reglarile pe inaltime,beneficiind de tot ce tine de acest aspect (aducerea turetei la ”O” dupa reglaj,”zero point”). Daca am facut reglajul cu o munitie la ”O” pt. 100 m,compensarile le fac din tureta pt. diferite distante conform unui tabel balistic (mai toate tabelele balistice sunt corecte pana la 300 m). Asta inseamna ca unde pun crucea acolo merge glontul (masurand distanta fac exact compensarile) si nu fac aprecieri subiective. Aprecierile subiective duc la ranirea vanatului si de foarte multe ori la nerecuperarea lui, stiind ca ai aceasta ”facilitate” elimini din creierul tau in acele momente, ”nelinistea” data de o apreciere subiectiva.... nu ma refer aici la vanatorii cu state vechi, ci la cei care sunt la inceput de drum.

Reticulul iluminat ales (L3,cu tot avantajul sau ) ”chiar” fiind in primul plan focal este unul superfin iar marirea acestuia odata cu magnificatia..... nu modifica aceasta senzatie tot fin ramane.

Punctul rosu este delicat si foarte vizibil in acelasi timp. Poseda o sticla/obiectiv de superclasa si practic acest lucru iti confera prelungirea unei pande in conditii de iluminare precara. Toate acestea recomanda acest model pt. a deveni o luneta ”de serviciu”de superclasa.

Desigur, subiectul e vast si despre aceste lunete ar mai fi mult de povestit, ceea ce urmeaza sa facem de altminteri, acest scurt articol fiind doar primul material de acest gen.
Aparitia lui se datoreaza si faptului ca unul din administratorii acestui forum, domnul Alin Florian (Alin 30 06) a acceptat sa mi se alature in parteneriatul pe care am reusit sa-l inchegam cu fabrica Schmidt-Bender Hungaria Kft cu sediu la Budapesta.
Despre acest parteneriat si ce va insemna el pentru piata din Romania vom reveni cu detalii.
Al vostru,
Atilla Horvath ( DART)

 
© 2002-2023. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.