Publicitate
 
Subiecte noi pe forum
 
   
 
Sezonul de vânătoare
 
 

-Mamifere: Bizamul, Cainele enot, Dihorul comun, Hermelina, Jderul, Nevastuica,Sacalul, Viezurele, Vulpea.

-Pasari: Cioara griva, Cotofana.

 
 
Publicitate
 
 
 
Night Vision: Cum functioneaza, Cum va ajuta
8709 vizualizări

Vom incepe cu o mica istorie a acestor echipamente:
Dispozitivele cu Night Vision au fost inventate in timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru a fi folosite de catre soldatii si pilotii Americani, Britanici si Sovietici. De atunci, tehnologia a evoluat de la dispozitive voluminoase care amplificau lumina de aprox. 1.000 de ori, pana la echipamentele compacte care pot amplifica orice sursa de lumina (inclusiv lumina stelelor slabe) de pana la 50.000 de ori, si ochelari care permit soldatilor sa vada in intuneric complet (cum ar fi in pesteri), prin detectarea diferentelor de caldura.

Deja, pilotii americani au folosit echipamente cu Night Vision pentru navigare si detectarea tintelor, in timpul bombardamentelor din Afghanistan. Laserele infrarosii sunt de asemenea folosite sa lumineze tinte cu o lumina invizibila ochiului uman, dar vizibila celor care folosesc tehnologie de detectie infrarosie. Imaginile cu infraroșu sunt portretizate in nuante de culoare pe un ecran plat in cabina de pilotaj.
Echipamentele cu Night Vision se impart in doua mari categorii:
1. Sisteme de intensificare a luminii
Chiar si atunci cand este intuneric complet, o lumina aproape infrarosie este emisa de catre luna si stele. Un dispozitiv optic cu Night Vision amplifica aceasta lumina la nivele vizibile. Lumina, care este alcatuita din fotoni, este convertita in energie electrica si apoi accelerata printr-un disc subtire numit "placa microcanal". In momentul in care fotonii convertiti lovesc un ecran de fosfor precum electronii, acestia sunt perceputi prin intermediul unui ocular in nuante de verde.
"Motivul pentru care este in verde, se datoreaza faptului ca, atunci cand ati pus dispozitivul jos, vreti ca ochii sa ramana dilatati, astfel incat sa puteți vedea in conditii de iluminare slaba", a declarant Rich Urich, director de operatiuni la compania de echipamente cu Night Vision din Prescott Valley, Ariz. "Folositi orice alta culoare si pupilele dumneavoastra se vor contracta atunci cand veti indeparta unitatea de la ochi."
2. Dispozitive cu termoviziune
Tehnologia cu termoviziune masoara fractia unui grad de diferenta a caldurii emanate de catre obiecte. Toate fiintele si multe alte obiecte - animale, oamenii, masini ambarcatiuni in utilizare sau folosite recent - emit caldura sub forma unor radiatii infrarosii. Radiatia infrarosie este o parte a spectrului electromagnetic chiar sub frecvența luminii infrarosii. Dispozitivele infrarosii citesc caldura absorbind lumina infrarosie, convertind-o intr-o grila de semnale video si creand imagini pentru a fi vazute de catre utilizator.
Unele rapoarte au sugerat ca tehnologia cu infrarosu este mai eficienta, atunci cand este folosita pe timp de iarna, deoarece contrastele intre temperatura corpului si temperaturile externe sunt crescute. Dar Urich sustine: "contrastul nu imbunatateste neaparat imaginile infrarosii, si din moment ce zapada va cadea, va deveni valabil contrariul."
"Sistemele cu infrarosu sunt foarte sensibile la alb. Imaginile pot fi compromise daca exista zapada peste tot."
Dispozitivele cu infrarosu s-ar putea dovedi nu numai utile pentru trupele terestre si piloti, ele pot ajuta, de asemenea, la detectarea urmelor de pasi sau urmelor de cauciuc, care ar mai putea emana caldura. Chiar si obiectele care au fost recent atinse, cum ar fi un birou sau clanta unei usi, acestea pot arata urme de activitate recenta.
In afara de uzul militar, tehnologia infrarosie sa dovedit a fi utila in multe alte aplicatii. Oamenii legii o folosesc pentru a detecta infractorii care opereaza pe timp de noapte, patrula de frontieră o utilizeaza pentru a monitoriza trecerile ilegale, fermierii se folosesc pentru a vana animale de prada nocturne, cum ar fi coioti iar soferi in unele automobile special echipate, pentru o vizibilitate mai buna cand conduc in timpul noptii. Termoviziunea poate ajuta, de asemenea, la crearea imaginii termice a unei case, pentru a gasi scurgerile de caldura si a imbunatati astfel izolarea, sau poate fi la fel de utila in cazul detectari defectiunilor instalatiilor electrice.
3. Aplicatii la vanatoare
E bine sa stabilim foarte clar limita legala a acestor dispositive si aplicabilitatea lor in acest domeniu. E foarte important de stiut ca nu orice tip de dispozitiv Night Vision e admis. Orice tip de dispozitiv prevazut cu un sistem de ochire este strict interzis de legislatia din Romania, indifferent daca prin constructie se poate sau nu atasa unei arme de foc. Prcatic sunt legale doar acele dispositive neprevazute cu system de ochire si care permit doar vizualizarea unei imagini pet imp de noapte, fara a putea ochi sau tinti prin intermediul lor.
Aplicarea lor in vanatoare poate acoperi o arie larga cum ar fi: panda de noapte, observatie, evaluarea efectivelor, deplasarea in teren pe intuneric bezna, controlul braconajului sau stabilirea traseelor de deplasare ale unor animale in timpul noptii, ca sa dam doar cateva exemple.
Aceste dispositive permit bunaoara sa vizualizam locul unde a dormit un animal care tocmai a plecat dinaintea noastra, pentru faptul ca acel loc pastreaza caldura animalului pentru scurt timp, amprenta termica ce va fi sesizata de dispozitiv.
De asemenea urina sau excrementele proaspete vor fi usor de vazut in teren, cu conditia sa nu fi trecut mault timp pana la vizualizarea lor.
De mult folos pot fi aceste dispositive pentru paza fondului de vanatoare si prevenirea si controlul braconajului, putand fi vazuti atat oamenii cat si amprenta termica a vehiculelor, motoarelor de barca si asa mai departe.
Insistam insa asupra aspectului legal al acestor dispositive si va recomandam sa fiti foarte atenti in utilizarea lor si mai ales in alegerea unui dispozitiv legal, dat fiind ca in caz contrar puteti avea neplaceri serioase cu legea.

 
© 2002-2023. Drepturile de proprietate asupra tuturor informaţiilor (texte, imagini, clipuri) de pe acest site aparţin Vinatorul.ro,
exceptând cazurile în care se specifică altfel. Reproducerea acestor informaţii fără permisiunea reprezentanţilor Vinătorul.ro constituie infracţiune.
Design by Brand Factory.